|
| KNJIGE mog DETINJSTVA ? | |
| | Autor | Poruka |
---|
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: KNJIGE mog DETINJSTVA ? Sub Jun 04, 2016 8:29 am | |
| Verovatno svaka generacija ima "knjige svog detinjstva" ,dakle ,nešto što smo svi čitali i uz to odrastali . Nije bilo toliko filmova ,serija ,interneta -da, mi smo čitali knjige . Ovo je kraći spisak , može se reći da je upravo to bila "literatura moje generacije" . 1. Orlovi rano lete -Branko Ćopić 2.Dečaci Pavlove ulice -Ferenc Molnar 3. 20 000 milja pod morem -Žil Vern 4.Vinetu -Karl Maj 5. Zov divljine -Džek London 6. Tarzan -Edgard Rajs Barou Uz ovo mogu dodati da smo čitali i sve druge knjige ovih autora . Pošto nas ima ovde svih generacija -koja je bila literatura koja je obeležila vaše detinjstvo ? [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | ZoxZoja Stela Polaris
Godina : 56 Location : Plava Planeta Datum upisa : 13.01.2013
| Naslov: Re: KNJIGE mog DETINJSTVA ? Sub Jun 04, 2016 12:03 pm | |
| Prva knjiga koje se sećam je Doživljaji mačka Čarlija. Čitala nam naša Smilja u vrtiću. Priču po priču. I danas je se sećam mada je proteklo ihahaj godina.
Perioda nižih razreda osnovne se ne sećam. Ali to što volim da čitam sam između ostalih zahvalna i prvoj nastavnici srpskoj, Ljubici. Sem obavezne lektire stimulisala nas je da čitamo i dodatno. Jednom mesečno smo predavali "svesku slobodne lektire" gde smo trebali da ukratko prepričamo pročitane knjige. Nagrada za ovo je bila su oni kojima se ocena "klatila" dobijali višu. Među nama se razvilo kao neko takmičenje ko će pronaći knjigu koju ostali još nisu otkrili. Sećam se nekih kao što je jedna neke poljske književnice, zvala se Devojčica i dečak. O bratu i sestri koji sticajem okolnosti zamenjuju uloge pre odlaska na letovanje i njihovim doživljajima u "pogrešnoj koži". Takođe i knjige Gvapo od Slavomira Nastasijevića. Koju sam nedavno našla na netu i pročitala ponovo.
Za sad ovoliko a setiću se ja još tih koje nisu bile obavezne za čitanje u to vreme. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: KNJIGE mog DETINJSTVA ? Sub Jun 04, 2016 1:00 pm | |
| Ježeva kućica - Branko Ćopić - prva knjiga koju sam dobila a da to pamtim i to zato jer sam bila dobra kod zubara :brdski2: Hajdi- Johanna Spyri Orlovi rano lete - Branko Ćopić Hajduci - Branislav Nušić Doživljaji Toma Sojera - Mark Tven Čiča Tomina koliba - Harriet Beecher Stowe Magareće godine-Branko Ćopić 20 000 milja pod morem- Žil Vern, ali i Amfibija, njega sam baš voljela.
|
| | | Kica/Praja El virtuoso
Godina : 86 Location : Ladna Morava Humor : Filmovi Veljka Bulajića Datum upisa : 04.12.2009
| Naslov: Re: KNJIGE mog DETINJSTVA ? Sub Jun 04, 2016 2:17 pm | |
| White Fang -- Jack London (Beli očnjak - Džak London) Ta kjniga je bila pravo čudo u svoje vreme. Pre kompletnog izdanja je izlazila u nastavcima u novinama, ljudi su čekali u redu da novine dođu :)
Ćopića sam otkrio malo kasnije i brzo prešao na štivo za odrasle. Na stripove sam se ložio svega pola godine. | |
| | | Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
| Naslov: Re: KNJIGE mog DETINJSTVA ? Sub Jun 04, 2016 5:19 pm | |
| Na pomen Tom Sojera,Pere Kvrzice....prodju zmarci kroz mene i prolete neke lijepe slike. Zanimljivo je da sam oduvijek mrzila redovnu obaveznu lektiru i na more sa sobom prtljala knjige koje sam ja zeljela da citam.Imala sam problem s tim da moram da citam ono sto mi drugi namecu,tako da veliki dio lektire nisam ni citala nego bih nasla kratak sadrzaj i obradu i pomagala se s tim. A kad bi se nekim slucajem spomenula knjiga koju sam ja odabrala kao zanimljivu,davila sam po dva skolska sata analizo likova i "sta je pisac htio reci". Najranije djetinjstvo mi je vezano za bajke brace Grim,pa kompleti najljepsih danskih,norveskih bajki....prije skole sam znala citati i roditelji su mi kupovali jako puno knjiga.
| |
| | | ZoxZoja Stela Polaris
Godina : 56 Location : Plava Planeta Datum upisa : 13.01.2013
| Naslov: Re: KNJIGE mog DETINJSTVA ? Sub Jun 04, 2016 5:30 pm | |
| Knjige mog detinjstva. Zato što ih nisam dobila. Godinama sam patila zbog tog što ih nemama i zaricala se da ću "kad budem imala svoje pare da ih kupim" ... pa možda sad kad ste me podsetili ih i potražim i ispunim svoju potajnu želju iz detinjstva. [You must be registered and logged in to see this image.]Bile su još dve, plava i zelena čini mi se. I imale su svoju kutiju. Samo sam jednom pitala da mi se kupe i mama je rekla "sad ne može" i ja više nisam insistirala mada sam ih uvek sa čežnjom gledala kod onih koji su ih imali. Možda da sam ponovila par puta ... ali nisam. Eto neka knjiga može da ti obeleži detinjstvo i zato što je nisi imao. Iako si je pročitao. | |
| | | Kica/Praja El virtuoso
Godina : 86 Location : Ladna Morava Humor : Filmovi Veljka Bulajića Datum upisa : 04.12.2009
| Naslov: Re: KNJIGE mog DETINJSTVA ? Sub Jun 04, 2016 6:53 pm | |
| - ZoxZoja ::
- Knjige mog detinjstva. Zato što ih nisam dobila. Godinama sam patila zbog tog što ih nemama i zaricala se da ću "kad budem imala svoje pare da ih kupim" ... pa možda sad kad ste me podsetili ih i potražim i ispunim svoju potajnu želju iz detinjstva.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Bile su još dve, plava i zelena čini mi se. I imale su svoju kutiju. Samo sam jednom pitala da mi se kupe i mama je rekla "sad ne može" i ja više nisam insistirala mada sam ih uvek sa čežnjom gledala kod onih koji su ih imali. Možda da sam ponovila par puta ... ali nisam.
Eto neka knjiga može da ti obeleži detinjstvo i zato što je nisi imao. Iako si je pročitao. Razume te potpuno, ja sam kao klinac maštao da imam veliki globus i da ga vrtim i buljim u nega. Pre koju godinu sam ga kupio, eno ga svetli u mraku ko jelka. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: KNJIGE mog DETINJSTVA ? | |
| |
| | | | KNJIGE mog DETINJSTVA ? | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 35 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 35 Gosta :: 2 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|