|
| Knjige koje su menjale svet | |
|
+8suncica83 cojle sonia Lily Danubius Ivana_258 AstrinaKomsinica REVELIN 12 posters | Autor | Poruka |
---|
REVELIN
Location : nedostižna Humor : osmehom razbijam.... valove Datum upisa : 27.08.2010
| Naslov: Knjige koje su menjale svet Sre Nov 03, 2010 12:44 am | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]Od Platonove Republike do danas pisci su svojim romanima, raspravama o idelanim drzavama ili ekspozeima nepravde značajno uticali na način čovekovog razmišljanja i ponašanja…
| |
| | | REVELIN
Location : nedostižna Humor : osmehom razbijam.... valove Datum upisa : 27.08.2010
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Sre Nov 03, 2010 1:54 am | |
| - Gost ::
- REVELIN ::
- [You must be registered and logged in to see this image.]
Od Platonove Republike do danas pisci su svojim romanima, raspravama o idelanim drzavama ili ekspozeima nepravde značajno uticali na način čovekovog razmišljanja i ponašanja…
..
A,neke su znacajno doprinele i razvoju najsnaznije i najvaznije nauke...psihologije...Jos je Starogrcki filozof Aristotel,poceo svoj traktat ''O dusi;; sledecim recima:...bilo bi pravilno ...dati istrazivanju duse jedno od prvih mesta,zato sto je to znanje o najuzvisenijem i najuzbudljivijem...
Pojedini pisci ..velikani pisane reci smatraju se cak pretecama u pojasnjenju pojedinih dusevnih bolesti...U tome je na prvom mestu briljantni Dostojevski...
Alfred Adler-tvorac ''individualne psihologije''..: '' Dostojevski je dragi i veliki ucitelj u najraznovrsnijim oblastima,kao umetnik i kao eticar i stoji pred nasim ocima velik i nedohvatljiv''...
On je ,obogatio psihologiju i jos do danas nije iscrpljeno ono sto joj on moze dati:razmatranje o znacaju smeha,pojam slucajne porodice(gde svaki clan zivi za sebe i deci usadjuje teznju za daljim izdvajanjem,i samoljubljem...),sjajna analiza postanka dusevnih bolesti (Dvojnik) i otkrice one stravicne sklonosti ka despotizmu u ljudskoj dusi...
REVELIN...tema je divna....i vise od toga...... -------------------------------------------------------------------------------------- Hvala Nut :) Zamišljena je tako ,da o svakoj knjizi za koju mislimo da je menjala svet ,pišemo,diskutujemo,vodimo debatu,iznosimo lična vidjenja vezana za njen značaj i raduje me da si prepoznala temu kao zanimljivu,iako je u okviru pdf književnost,a zamišljena kao svojevrsni debatni klub,umesto književnog kafea :). Nadam se da ćemo nastaviti razmenu mišljenja . | |
| | | AstrinaKomsinica Master Spamer
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Uto Feb 01, 2011 1:51 pm | |
| Super tema! Kroz istoriju, svaki pisani tekst je na neki nacin imao upliva u svjetska previranja. Kao sto rekoste, od Persije, Grcke, do velikih ratova....Svaki vazni period naseg bivanja je uvijek osvjedocen "zabranom" odredjenih pisanih djela, prognanstvima pisaca istih, cak i sistematskim unistavanjem literature, umjetnickih djela, proglasenim "nepodobnim, neprimjerenim"...Hitler je na zalost uspio da unisti ogromno bogatstvo u literaturi, uopce umjenosti...Mongoli su unistili najvecu svjetsku biblioteku, pretecu svih nauka, u danasnjem Bagdadu... Redovna pojava je uvijek bila da je pisana rijec prvi znak "problematicnog sistema". Velika djela, u pocetku skrivana, pisana pod pseudonimima, uvijek su budila narod prema trenutacnim zbivanjema, i pozivala na otpor, ne toliko protiv sistema, koliko protiv "otvorenog rata na slobodnu volju" u bilo kojoj formi. Mozda sam samo ja, ali mi se cini da u danasnje vrijeme, kad bi trebali da se borimo protiv neceg mozda cak i puno goreg od bilo cega iz proslosti: tzv. demokratije, koja je u stvari samo produzetak (impero)kapitalizma koji nemilosrdno stavlja okove na 90% covjecanstva, koji zahvaljujuci net-u, brzini razmjene informacija, i mogucnosti uzurpiranja medija, polako ali sigurno gasi i gusi svaku radikalniju "vjezbu" slobodne volje. Danas je sve manje "provokativne" literature, i umjetnosti uopce, makar u formi nama bliskoj, i nama poznatoj. Danas srecemo Wikileaks, provokativne novine, ali sve manje velika imena u literaturi, sa velikim djelima, sa velikim "porukama". Opet, mozda je samo moje misljenje, ali nesto je definitivno "trulo u drzavi Danskoj". | |
| | | Ivana_258 Seven of nine
Godina : 53 Location : Beograd Humor : Uvek Datum upisa : 27.06.2010
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Uto Feb 01, 2011 11:38 pm | |
| Tačno je sve to! Umetnost, misli, reči, slova menjaju naše poglede i stavove, samim tim i svet u kome živimo. Čak i ''prosta'' beletristika ima osobinu da oslika svet drugačijim i realnim bojama. | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Sre Feb 02, 2011 2:03 am | |
| Niko ne pomenu "Mein Kampf " ? Ta knjiga je zaista promenila svet.
Pri tome je i prilično loša u odnosu na konkurenciju sličnih . Recimo na "Protokole sionskih mudraca " .
Neverovatno koliko ljudi je čitalo to smeće i još i slepo verovalo u to šta tamo piše .
ps koga zanima -ima na netu, lako se nadje , i u originalu. | |
| | | Lily First Bride
Godina : 28 Location : .. majka Serbia.. Datum upisa : 12.09.2008
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Sre Feb 02, 2011 9:32 am | |
| Zil Vern - 20.000 milja pod morem
.. mastanje cuvenog pisca nametnulo je mnoga tehnoloska razmisljanja i ideje.. | |
| | | Lily First Bride
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Sre Feb 02, 2011 9:42 am | |
| Naravno, sada mi pade na pamet jos nesto intrigantnije.. vracam se na pocetak teme.. eh taj Platon! Platon- Kritija Delo u kojem se prvi put pominje Atlantida i koje jedino obiluje detaljima iz tog peroda, nacin zivota i stradanja velikog ostrva .. sto rezultira vekovna traganja za izgubljenim kontinentom, pokrenulo je lavinu u arheologiji, knjizevnosti, muzickoj i likovnoj kulturi.. Uvek moderan mit o drevnoj civilizaciji! Naučnici i pisci, moreplovci i istrazivači, opsenari i šarlatani pisali su o Atlantidi. | |
| | | Lily First Bride
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Sre Feb 02, 2011 10:11 am | |
| Biblija - knjiga koja je mnogima odredila pravac razmisljanja, pravila ponasanja i posle toliko vekova jedina knjiga koja nam najdetaljnije docarava odredjene istorijske detalje.. | |
| | | Lily First Bride
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Sre Feb 02, 2011 11:29 am | |
| Hmm.. veliki uticaj na razvoj mastovitosti, kreativnosti bile su upravo BAJKE. Kao prve knjige sa kojima se srecemo u zivotu nesumljivo su izuzetno uticale na razvoj svakog deteta a time i na civilizaciju.
Nekada su se tradicionalano prenosile usmenim putem, a onda su se pojedinci prihvatili sakupljanja istih, pa i pisanja.. a sve je pocelo veoma davno, u jednoj dalekoj zemlji.. drevne civilizacije Grcka, Kina, Persija imale su svoje mastovite price, bajke, basne..
Prvi mi na um pada EZOP i njegove basne, anticka Grcka je veoma inspiritivna bila za sve grane, a posebno literarne..
Tu su La Fonten, Sarl Pero i naravno Braca GRIM.
Braca Grim i njihove bajke su postavile standarde i pokrenule, barem ja verujem u to, nastanak SF prica. Njihove bajke su najinspirativnije i najekranizovanije price. Izuzetan je njihov uticaj na oblikovanje i psiholoski razvoj svakog deteta tj. coveka!
Definitivno i oni zasluzuju da budu spomenuti na ovoj temi! :eee: | |
| | | sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Ned Maj 01, 2011 7:26 pm | |
| Kapital-Karl Marx
"Bogataški sin" ne znajući što bi sa samim sobom,iz puste dosade napisao je knjigu zbog koje se i s kojom se "pod jastukom" učilo,mučilo,ugnjetavalo,proganjalo,zatvaralo,umiralo i voljelo...
Ova izjava nema veze s mojim mišljenjem o Marxu,ali tko ne zna za nju,evo i nje:
"Od svih naroda na zemaljskom saru, Hrvati su najgrozniji" -------------------------------------------------------------------------------------------
Niste valjda mislili bukvalno menjale svet? Ja cu se ograditi na toliko, ''kako su menjale moj svet'' ( pogled na isti) Don Kihot, Mali princ.... Ah, da i Vinetu... Za pocetak...
| |
| | | cojle Zaštitnik seljačkih prava
Location : Kumova slama Humor : smešan samom sebi Datum upisa : 09.08.2009
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Ned Maj 01, 2011 7:32 pm | |
| Robinson Kruso, Tom Sojer, Beli očnjak... ulepšali svet!
Seljak sam pa umem i reč da probiram!
| |
| | | suncica83
Datum upisa : 28.11.2011
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Pon Nov 28, 2011 10:47 am | |
| Odlicna tema!!! Ja sam od onih koji citaju sve sto im dodje pod ruku :) mada mi je Basara jedan od omiljenih pisaca
| |
| | | Lily First Bride
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Pon Nov 28, 2011 11:39 am | |
| - sonia ::
- Niste valjda mislili bukvalno menjale svet?
Ja cu se ograditi na toliko, ''kako su menjale moj svet'' ( pogled na isti) Don Kihot, Mali princ.... Ah, da i Vinetu... Za pocetak... Sonia, bukvalno ili ne, jednostavno postoje knjige koje su bitno uticale na svest ljudi i kao takve svojim poukom usmeravale i gradile i razvijale buducnost ove civilizacije. U stvari, imale su ogromnog uticaja na covecanstvo.. razvoj nauke, filozofije, kulture.. sve grane se mogu povezati sa odredjenom literaturom i njenim razvojem.. Eto ja sam spomenula bajke, na primer.. one su od jako bitnog znacaja u razvoju jednog deteta, zar ne? Razvijaju mastu, osecaj za dobro i zlo, razlikovanje istog i postovanje odredjenih moralnih vrednosti.. bitno je za razvoj licnosti. Biblija je recimo odigrala ogromnu ulogu u hriscanskoj istoriji, posredno/ neposredno bila je merilo vrednosti i sve sto je bilo drugacije odmah je sankcionisano, kaznjavano, ugnjetavano.. pa cak se i ratovalo.. nije Biblija bila razlog, ali je bila posredno/neposredno uzrok, nacin na koji se uticalo na razvoj svesti i zivota obicnih naroda.. Isti slucaj je i sa Kuranom.. itd.. itd.. knjige su bile pokretaci ideja, kao i oblikovanje zivota u odredjenim periodima.. jos kako su doprinele, neke jos uvek imaju odredjeni uticaj na mnoge.. Marksov Kapital.. bio je primer, uzor i osnova kapitalizma, samim tim je i pisana tadasnja istorija.. I kad tako gledamo na ovu temu.. sta mislis da li su knjige "bukvalno" imale toliki uticaj na kompletno covecanstvo? Naravno, ne sve, ali pojedine jos kako su oblikovale nacin razmisljanja, delovanja i samu istoriju. | |
| | | Lily First Bride
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Pon Nov 28, 2011 11:45 am | |
| - cojle ::
Robinson Kruso, Tom Sojer, Beli očnjak... ulepšali svet! Jesu ulepsali, ali to su romani koji su nas zabavili ali nisu obelezili istorijski period, nisu bile pokretaci revolucija, ratova.. stradanja velikog broja ljudi.. osnova za pocetak nekog novog pravca u istoriji, teorija na kojoj je bazirana citava jedna grana nauke.. na takve knjige je mislio pokretac ove teme.. Roman je i Zil Vernova knjiga "20.000 milja pod morem", ali je napravila pravu revoluciju u nauci, dalo ideju.. koja je potom realizovana.. to je knjiga pokretac, iako roman. Kniga koja je ostavila iza sebe bitan istorijsko-naucni trag. | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Pon Nov 28, 2011 5:18 pm | |
| "Mein Kampf " Adolfa Hitlera ..."Kapital" Karla Marxa ..."Misli" Mao Ce Tunga ....za pojedine narode -važnije od Bibilije . Knjige koje su uticale na milione -a bogami i krive za smrt miliona ljudi . U novije vreme ...."Satanski stihovi " Salmona Ruždija .Prvi put je bačena multikontinetalna fatva na jednog autora zbog onoga što je pisao -sa preporukom "ubiti čim ga vidiš" . | |
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Pon Nov 28, 2011 9:41 pm | |
| Robin, ponavljas se sa Mein Kampf, da te ne muci stagod?! :eee: | |
| | | Lily First Bride
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Pon Nov 28, 2011 9:45 pm | |
| Zaboravio je, garant. Nego, navedosmo dosta knjiga, ima li ih jos? sada mi ne pada nista na pamet.. | |
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Pon Nov 28, 2011 9:56 pm | |
| Kako je krenulo uskoro ce "bukvar" biti medju ovim sto mijenjaju svijet, hahahahahaahah | |
| | | Samhain
Datum upisa : 22.11.2011
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Uto Nov 29, 2011 2:51 am | |
| "Postanak vrsta", Charles Darwin (1859.) | |
| | | Silverblou
Datum upisa : 28.12.2011
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Sre Dec 28, 2011 3:39 pm | |
| Hm... A koje su knjige menjale vas zivot - ceo jedan svet? | |
| | | Zana
Godina : 60 Datum upisa : 30.05.2012
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Sub Okt 20, 2012 7:58 am | |
| Bach Richard-Galeb Dzonatan Livingston ..pravom galebu Džonatanu koji živi u svima nama.. | |
| | | ZoxZoja Stela Polaris
Godina : 56 Location : Plava Planeta Datum upisa : 13.01.2013
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet Pon Nov 19, 2018 10:18 pm | |
| Knjiga koja je stvarno promenila svet napisana je vekovima pre nego što je napravila revoluciju. Reč je naravno o Bibliji. Ali ne bilo kojoj. Biblija koja je ta tačka koja menja svet je ona koju je Gutenberg odštampao tamo oko 1440-te.
Do tad su knjige bile prepisivane ručno, strana po strana. Nekad je životno delo nekog kaluđera bilo prepisivanje jedne jedine knjige. Gutembergova revolucija u štamparstvu učinila je knjigu jeftinijom i dostupnijom. Istina trebalo je još par vekova da dođemo do današnjeg stepena pismenosti i dostupnosti knjige. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Knjige koje su menjale svet | |
| |
| | | | Knjige koje su menjale svet | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 42 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 42 Gosta :: 2 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|