DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Stara Moravica BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Stara Moravica BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

Stara Moravica

Ići dole 
AutorPoruka
Okano
Somborska Ruža
Okano

Godina : 49
Datum upisa : 06.01.2012

Stara Moravica Empty
PočaljiNaslov: Stara Moravica   Stara Moravica EmptySre Avg 16, 2017 1:27 am

Stara Moravica (Bačko Košutovo selo) je rodno selo moje majke, nalazi se na severu Bačke pripada opstini Backa Topola. Ima nesto malo vise od 5000 stanovnika, sa jako prijatnim i gostoljubivim ljudima.

Stara Moravica 9555218

Od kad znam za sebe i svoje postojanje ovde sam provodila sve zimske i letnje raspuste, svaki mesec jednom smo odlazili (obicno posle tatine plate), to nam je bila neka rutina, koju sam jedva cekala i posle svakog dolaska kuci nanovo brojala dane za ponovni odlazak. Ali da bih svoje pustolovine pocela moram bas uzimati delove od rane mladosti pa dokle stignem... Mogu slobodno reci da za ovo mesto me vezu ne samo lepe uspomene ,rodbinske veze,  nego i prva prava ljubav i razocaranje u istu, pritaljestva sklpoljena koja se i danas neguju, stare kucice, prasnjavi putevi, i samo slike , mnogo -mnogo slika u glavi... (nazalost tad je fotografija bila privilegija bitnih desavanja ili bogatasa cherry )

Prvo moje secanje je negde iz doba kad sam imala nekih 3-4 godine. Stara trosna kucica od babe i dede sa malenim prozorima, okrecena u belo, drvena kapija, prednje dvoriste puna cveca, zbunja i drveca. Mesto za pravu pustolovinu, skrovista za zmurku... Sedeli smo na dvoristu i gnjavila sam babu da me pusti nazad da pokupim jaja od kokosaka i ako je rekla da se jaja kupe tek uvece. Znam da je mama bila besna, jer su oni hteli da pricaju a ja ih stalno prekidala. Odjednom mi šunulo u glavu da cu ipak ja otici sama nazad ... Zaista nije bilo jos jaja ali sam nos proturila i kroz zicanu ogradu od baste a okicama ugledala maline. Posto sam bila sitne gradje nekako sam odgurnula i tu zadnju kapiju i mojoj slobodi dosao pocetak. Divljala sam u basti smehsmeh naravno pazila da nista ne izgazim ali umazala sam se malinama maltene do kose ... I da napravim jos vecu pizdariju od toga da sam se provukla u bastu bez dozvole , kad su skontali da me nema i pocela opsta histerija po dvoristu i kuci ja se zavukla u malinjak i smejala se smehsmeh
Dok su me skontali proslo izvesno vreme, prvo me deda primetio i secam se da je mama htela da me dohvati i pokaze mog Boga a deda me sakrio iza svojih ledja i spasio kao neki heroj od batina ...

jedna jedina slika koju sam nasla je losa ali je u dvoristu moje babe i dede ... naravno ja sam ova beba smehsmeh

Stara Moravica 30229510
Nazad na vrh Ići dole
http://farytalenakit.mojsajt.rs/
Okano
Somborska Ruža
Okano

Godina : 49
Datum upisa : 06.01.2012

Stara Moravica Empty
PočaljiNaslov: Re: Stara Moravica   Stara Moravica EmptySre Avg 16, 2017 9:58 am

Ono sto jos treba da se zna o ovom selu ...

Centar je nizi na osnovu celog sela, u poprečne ulice se penje blagim uzbrdicama.
Kroz selo tece kanalic do samog jezera Krivaja koji se nalazi na kraju sela. Kad se posmatra iz pticje perspektive selo izgleda kao nastanjena suma, zbog mnogobtojnih stabala posadjenih na ulicama a i po dvoristima. Ulice su siroke i prave, bez naglih krivina.
U selu se tokom cele godine organizuju razne manifestacije: sportska desavanja, balovi ,izlozbe, takmicenja, kampovanja, dani piva ....
Selo ima rekreativni centar "REKI", Pozoriste, Lovacki dom , Gostinjsku kucu (gde mogu turisti ili posetioci sela da iznajme sobe ili apartmane)...

Ove godine je otvoren Velnes bazen na otvorenom, posecenost i vise nego normalno, u svakom slucaju izbegavajte vikende ili ako bas planirate vikend provesti ovde gledajte da dodjete sto ranije u prepodnevnim satima.

Stara Moravica Bacskossuthfalva-wellness-4-e1498832991173

Simbol sela je LANC EMBER (Covek od lanaca) koji je postavljen ispred Doma Omaldine 1970. , simbolizira coveka sacinjenog od lanaca sa motikom u ruci.
Stara Moravica 16756110
Stara Moravica 16878410
Nazad na vrh Ići dole
http://farytalenakit.mojsajt.rs/

Stara Moravica
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» STARA,DOBRA VREMENA ....
» Stara verovanja vezana uz decu

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: KNJIŽEVNOST I JEZIK :: BLOGOJAVLJENJE :: ► BLOGOSFERA ◄ :: Putovanja jednog delfina ♥-
Skoči na: