DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji

Ići dole 
+14
Lakota
bosankaa
Kijara-brm
Sibila_
cojle
Nono 64
Astra
Amisela
Angeo sa greškom
sonia
Sanjalica
doctorr67
Lily
Luckasta
18 posters
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 64

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Empty
PočaljiNaslov: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Dec 14, 2008 11:13 am

.....Ne znam šta me uvek navodi da se setim svinjokolja baš nekako u ovo doba. Dan republike je bio nekako usko vezan za klanje - mislim svinja. Da li su tu povezanost osetili i svinjokolji Vojvodine ne znam, nije ni bitno, jedino je važno da su se nedužne gice toga dana pretvarale u čvarke, kobasice, šunku, krvavice, švargle i ostale mesne prerađevine.
Bivše države više nema kao ni slavnog datuma, a i svinjokolji su sve ređi i ređi, kažu ne isplati se više. Potrošiš gomilu para za mobu u jelu i piću, a posle uspešno obavljenog klanja zapakuješ svakome po nešto i eto od celog svinječeta ne ostade ni za polak zime. Možda do proleća preživi kakva tabla slanine dobra za pasulj ali tavanska kolekcija sukomesnatih proizvoda istopi se za čas.
Došlo nekako novo doba pa se seoskim ulicama i periferijskim sokacima više ne čuju skičanja, rešili ljudi da se malkice civilizuju pa da sakriju svinjocid od komšijskih očiju a i od očiju dece. Zamisli sad neko dete od 4 -5 godina kako gleda mesara koji se uhvatio u koštac sa krmačom od 200 kila. Krvi do kolena kao u svih x-y delova Petka trinaestog. Letu noževi, šiklja krv, skičanje para uši, a dete zanemelo, upiškilo se od prizora. Kažu stari neka, neka se navikava i ono će jednog dana raditi isto. Nema šta, veoma pedagoški, budućnost nam leži u svinjocidu.
Ipak ko što rekoh sve se slabije čuje svinjocidna dreka, mesari su nas civilizovali i to danas rade po klanicama za mnogo manje para nego da koljačinu organizujete kod kuće sa sve mobom koja baš nema mali apetit.
Veliki pomak za našu sredinu, barem ćemo decu zaštiti od naših surovosti i apetitskih poriva koje nas navode na svinjocid....(sa jednog foruma )

Da li vam je sve ovo poznato, ili svinju poznajete samo u obliku već zapakovanih šnicli i suhomesnatih proizvoda?

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 155klf10

Poslednji put izmenio Danubius dana Pet Jan 06, 2012 9:50 am, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Luckasta

Luckasta

Humor : :)
Datum upisa : 14.01.2008

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Dec 14, 2008 11:51 am

Meni je to poznato, ostalo mi je jos u pamcenju dok sam zivela kuci...Secam se da je klanje bilo jedan pravi spektakel...Prvi put kad sam to dozivela, uzasno je bilo ( cini mi se , da i dan danas vidim tu svinju kako lezi u koritu vrele vode da ju sure, a kasnije obese i secu)...
Pamtim da je mama tada bila u velikome poslu, trebalo je sve pripremiti, sta za susenje, sta za kobasice, sta za cvarke, a sta ide kao odpad za kuvanje sapuna)...Ne znam kako je u drugim krajevima bilo, ali kod nas u Vojvodini se od odpadaka kozice itd. kuvao sapun..Za taj sapun je bila potrebna "ZIVA SODA"...Moj brat je lud bio za bombonima, u jednome trenutku je iskoristio priliku, kad je dozna od te sode bila otvorena i na brzaka ukrao taj "Bombon kristalni"....Dok je stavio taj bomboncic u usta, odma ga je opeklo i na srecu je mama bila prisvesna i odma reagovala..
A pamtim i lepe stvari za taj dan, n.p. kad se zavrsilo sa klanjem, tada se pekla ta sveza kobasica i svi smo zajedno bili...Komsiluk je obavezno bio takodje pozvan na veceru...
Eto, koliko je bilo za mene kao dete , to uzasno i ruzno, tako je bilo isto i jako lepo...Cini mi se da nikada vise u zivotu nisma jela sladju i ukusniju kobasicu, svarglu ili urku:)))
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Dec 14, 2008 5:43 pm

Pa drugovi Vojvođani bliži se polako datum prema kojem gice Vojvodine imaju ogromnu averziju, 29. novembar.
Dan kada se stvarala propala država je zaokruživan u kalendare kao dan svinjokolja (disnotor) iliti svinjocida. Interesantno da je i fabrika hrane u Subotici nosila ime ovog "slavnog" datuma, sad dali zbog klanja ili obeležavanja državnosti nije bitno. Uglavnom svuda po selima, salašima, periferijama varošica ali Boga mi i po gradovima može se čuti skičanje kao predigra za friške čvarke, kobasice, krvavice...Surovo ali gurmanski, zar ne?

Ipak ono o čemu želim da pričam nije stvar gurmanluka, već civilizacijska priprema za ulazak u EU.
Jednog dana kada budemo ulazili u Evropu moraćete se pomiriti sa tim da čuveni svinjocid za dva'est deveti mora otići u istoriju. To znači da nećete moći na svoju ruku da samo tako na očigled komšiluka koljete prasad. Izvin'te, mnoge komšije su u stvari saučesnici svinjskog krvoprolića, a šta je recimo sa onim komšijama koji ovaj varvarski čin trpe ćutke, jerbo eto to je narodni preživljavački običaj, znate samo kako deru po radnjama, mesarama i pijacama, ma da se smrzneš od cena. Naime niko vam neće braniti u Evropi da uzgajate i koljete svinje ali ćete se morati pridržavati određenih pravila:

-Za uzgoj svinja i ostale stoke moraćete imati određeni prostor koji naravno neće biti u varošicama, selima i ostalim civilizovanim naseljima već isključivo van bilo kakve urbane sredine, dakle daleko od očiju i nosa onih kojima bi vaš hobi smetao.
-Pre klanja svinjče bi obavezno morao pregledati veterinar uz naravno naplatu usluge.
-Čin klanja bi se sprovodio na određenom mestu to jest u klanici nikako po dvorištima naočigled dece i onih koji ne žele ovako nešto da gledaju. Naravno da ćete morati platiti klaničke usluge.

E sad kad se uračuna hrana za svinje i utrošen rad kao i gore pomenuti troškovi, svinjokolj više nikom neće biti isplativ naročito pojavom jeftinih megalomanskih supermarketa.

Oh da, friški čvarci, kobasice, švargle postaće luksuz, svinjokolji odlaze u istoriju ali i trihinoza, zar ne(sa jednog foruma )

Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 28
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySre Dec 17, 2008 10:17 am

Tradicija na koju sam naucila...
.. dan kada se obavi ogroman posao, ali se i dobro zabavi.. dan rada, zezanja, sale i smeha..
.. ove godine, tacnije pre nedelju dana nisam bila prisutna tom "dogadjaju".. ali zato ovaj vikend idem na "pijacu" .. :suncnao:
.. pa me zezaju, da zivim ki lord.. sve dodjem na gotoFo...
.. naravski, prvo proverim.. telefonom.. da me ne doceka, neki pos'o.. :348949:

.. salu na stranu, bas mi je bilo zao sto nisam bila prisutna, jer okupi se sjajno drustvo, od majstora, do komsiluka i naravno porodice..

.. a sto se tek jede taj dan... ta ne zna se dal se vise njupa ili radi.. tongue

.. najsladji je dorucak... sa svezim mesom i dzigericom u maramici... pa posle kad pristignu pogacice sa salom.. mmmmm... prste da polizes..
.. a onda cvarci, mirisni, slasni, vruci i rumeni... i dok se okrenes, stigle i obarotine.. hahahah.. tako se kaze.. a tamo kuvanog mesa, koliko 'oces, pa malo zasolis i prosto se topi u ustima..

.. a tek kad se krene sa kulenom i kobasicama.. eeeeee... tada se obavezno naprave pljeskavice, pa u foliju.. i na zar... eh, da.. to je prava stvar..

.. i dok se trepnes.. eto vecere oko 16-17h.. sav posao gotov.. a nisi stigao ni da ogladnis..

.. tek tada uzivancije.. svi se opuste i sednu za bogatu trpezu... a na stolu svega.. od supe, kuvanog mesa, sosa, sarme, kuvanih kobasica, pecenog mesa... pa do kolaca...

.. sto kaze moj komsija, kad se dobro najede, pa uz spricer, uzdahne i kaze.. "Ah Boze, lepih obicaja.."

.. bas tako..
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Jan 18, 2009 10:27 pm

Pročitajte ovo....zvuči morbidno? Nije.....moj pradeda je imao mesare, deda isto , otac koji je ekonomista do pre koje godine je sam obavljao sve za prijatelje i rodbinu-jedino ja izrod.....u životu nisam ubio svinju (deda mi se u grobu prevrće) Ali ima ko zna, hoce, voli ....

Prvenstvo u klanju svinja na etnofestivalu "Šovske zabijačke" u Ravnom Selu po mnogo čemu je jedinstveno

Koljem zato što volem

Sremci kasape po tradiciji - nožem u glavnu arteriju, a Bačvani "humano" - metkom u čelo. U pobedničkoj ekipi četrnaestogodišnji Aleksandar Latuški, koji je za 10 minuta od svinje napravio kobasice

Sedamdesetogodišnji Stevan, samouki al' zato glavni majstor iz Vognja u Sremu kolje od osme. S početka karijere, kaže, proganjale ga jorkšir-pokojnice, "ali samo noćom". Sanjao kako vitla satarom pa sve vija celo krdo njivama preko atara, al' u tom snu svinje uvek udarale u kontraofanzivu, a pred buđenje obavezno ga stizale!

Praksa je učinila svoje. Odavno ne žali kad kasapi, ne bi, kaže, imao problem ni rođenu ženu da prekolje. Stevan je prekjuče nameračio pehar, stigao zorom u Ravno Selo, kod Vrbasa, gde se ovog vikenda oprobalo osam ekipa na trećem prvenstvu u klanju svinja "Šovske zabijačke", i to u blizini Doma kulture, u organizaciji MZ. Sremci stigli zorom, baš u vreme kad je u zvučniku ućutala Goca Tržan, organizatori otvorili spektakl sa "bež narode, svinje da prođu".

U subotu klali po tradiciji. Po folkloru! Nožem ušli 15 centimetara krmači u vrat, u glavnu arteriju, položili je na slamu, pa zapalili. Životinja buknula, ali bolje nego da je šure, upućuje Stevanova ekipa. Jer na lomači, kaže on, izgore sve dlake, čak i one kuždrave čekinje što umaknu breneru. Druga ekipa-druga priča.

Svinja postoji da trpi

- Dok mi otac bio živ, nisam tolko klao. Shvatio sam posle da svinja i postoji da trpi. Za kvalitet mesa jeste bitno dobro klanje, al' važnije je šurenje. Voda mora da vri do 50 stepeni, na pet kofa vrele ide kofa hladne vode. Kad vidim da dlaka opada u lancima, to je to. Nema šanse da papci liče na čupavce. Ako ostane i koja dlačica, tolko je mekana da pojedeš i ne osetiš.

Цитат:
Specijalitet protiv bledila

Jede se sve sem nožica. Kod nas u Vojvodini još pravimo "pirindžaru". Specijalitet! Stavi se krv da proključa, lagano dinstaš oko pola sata, kad zgusne, doda se riža, posoli i boljeg leka za krvnu sliku nema. Da to jedete tamo u gradu, ne biste šetali okolo beli ko akrepi, padali su i saveti iz odeljka zdrave ishrane.

Svinjčetu ne smeš dati šansu da udahne vazduh kad zabodeš nož, jer tad dobije snagu. Ripi i pobesni - delio je savete Duško Živčić, bivši zatvorski čuvar iz Sremske Mitrovice. Preko puta Sremaca rasporedili se Bačvani. Naoštrili satare i noževe, zasukali rukave, smeškaju se, čik priđi! Ako su Sremci klali tradicionalno, oni kažu kolju "humano"! Luka Pandurov iz Bačkog Petrovca držao se jednog od tih proverenih i humanih načela.

- Opaučiš je sikirom međ' oči, il' još bolje pištoljom. Metak, ako ne promaši, probija joj mozak, i kad se, kako bi kaz'o, krmača ošamuti, oma legne, a ti je onda pričepiš odozgo - objašnjavao je delovanje. Seo na unezverenu životinju, a led okovao, pa nezgodno. Sankao se Luka na krmači, publika stisla izbliza. Dosankao pravo u korito.

- Sad zaskočimo još nas dvojica. Kolji! Puštaj krv! Ma, ne bole nju to ništa. Umre naprasno - svladali je ekipno za 15 sekundi. Rečeno - preklano. Svinja - šta će, opirala se do zadnjeg, rikala kako bi nego kao da je kolju, umukla u mukama, iskrvarila i po publici. Ne mari "krv kao krv", kažu.

Bilo je i gore. Lane se otela pred vešalima i, s nožem u grkljanu, izujedala gospođu podoficirku. Luka zato spremio alat, nekoliko satara, kolekciju noževa, testere za kosti, ključa para iz kazana ko iz devetog kruga pakla, jednim zamahom odvojio glavu od tela, raspolutio iz sve snage levo od desnog. Propozicije takmičenja, u kom su svinje crkavale u urlicima od kojih se orilo selo, bile su precizne.

Za što kraće vreme trebalo je zaklati, ošuriti, istranžirati, odvojiti srca od creva, kožu od mesa, meso od masti, a džigerice, maramice i sve spakovati "kao za prodavnicu". Danijel Mikalački, mesar iz Bačkog Petrovca i prošlogodišnji pobednik festivala, radio je tri posla istovremeno. Prljio brenerom zaklanu životinju, objašnjavao kako je prošle godine za samo 12 i po minuta krmaču stokilašicu transformisao u kavurnu i krvavice, i nikako nije razumevao "koji bi to zakoni i strane konvencije zabranili njemu da kolje kad vole".

- Od novembra do danas zaklao sam 500 komada! Sve bile lepe. Debele! "Sredio" je u subotu za 10 minuta životinju koja je mrtva ispred njega visila sa rema kao obešeni odmetnik iz doba inkvizicije. A nazimčad kad se zna kako mogu poslužiti i isceliteljski!

- Kad sam ja bila dete, majka me terala da na tek zaklanoj svinji sedim dok joj ne iscuri sva krv. To je dobro za ženske stvari, govorili su mi stari. Da ne boli stomak. I danas sam kao dren. Eto, fala Bogu da je zabijačka organizovana baš u mom rodnom selu. Lepa prilika da se narod skupi. Pravi etnofestival - čulo se od lokalne učiteljice Mire Gvozdenac, koja je kroz lapavicu od krvi i blata grabila ka prvim redovima. Htela je da povede i razred na doživljaj, ali raspust je, pa su deca na spektakl došla uglavnom sa roditeljima!

Deran dere, ortak šuri

Tako je četrnaestogodišnji Aleksandar Latuški Deran iz Sivca premijerno klao u ekipi koja je odnela ovogodišnji pozlaćeni pehar! Obrisao krv s noža i dlanova pa nestao iza tezge. "Nije nešto za divan, muka mu je, al' naviće će se", kaže Ilonka Molnar iz iste ekipe.

! Na kraju fešte, svinje i ono što je od njih ostalo trebalo je još samo pretvoriti u ljute kobasice.

- Još da imamo malko i junetine... - kaže šampion . I na kraju, kada je sneg upio svu krv, uručen je pehar, uz čestitke: "Svaka čast, al' si je preklo. Vidimo se dogodine". Ukoliko Brižit Bardo i domaći pobornici za prava životinja koji su istog dana najavili kirivične prijave protiv organizatora ne obezbede negde azil svim vojvođanskim papkarima

Na pitanje novinara sta ce od te dece postati organizator odgovorio,Beogradski narkomani sigurno nece!!!

Nazad na vrh Ići dole
doctorr67
NR .1 foruma
NR .1 foruma
doctorr67

Humor : Onaj koji napravi gresku, a ne ispravi je - cini i drugu gresku!!
Datum upisa : 20.12.2007

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Jan 18, 2009 10:34 pm

Pitanje: Da li neko zna koliki je vek zivljenja svinje?
Ocekujem ozbiljan odgovor a ne npr:"dok nezavrshi u kobasicama" i sl...
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Jan 18, 2009 10:37 pm

..uhhhh.. ovo je grozno....
Nazad na vrh Ići dole
doctorr67
NR .1 foruma
NR .1 foruma
doctorr67

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Jan 18, 2009 10:40 pm

da li je grozno ili ne..Koliki je zivotni vek svinje????
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Jan 18, 2009 10:51 pm

.. nema ga.. pre ili kasnije zavrsi u preradjevinama..
.. jedino postoji mogucnost da se proveri preko divljih svinja.. jer su to najblizi srodnici..

.. a sta ti mislis?
Nazad na vrh Ići dole
doctorr67
NR .1 foruma
NR .1 foruma
doctorr67

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySre Jan 21, 2009 10:32 am

10ak god...npr:))
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySub Jan 24, 2009 7:00 pm

.. nemoguce ako sastavi dve.. puna kapa..
.. mislim dok ne ode u preradjevine..

.. a kod "divljaka".. he he.. ko ce ih znati moze biti i duze.. cherry
Nazad na vrh Ići dole
Sanjalica
Maman Papillons Charmants Petits
Sanjalica

Godina : 49
Datum upisa : 16.08.2008

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Jan 30, 2009 3:48 pm

A sada korak po korak uputstvo za pecenje praseta (pogodno za
rodjendane, slave i dr. slavlja)

1. kupite prase

2. popijte jednu rakiju

3. stavite prase u rernu

4. popijte jos dve rakije

5. postavite celzijuse na 375 rerni

6. popijte jos tri rakije casice

7. ukljucite rernu

8. rakijte jos 4 casice

9. prenite okrase

10. rakijte jos bocu jednu

11. povi pilo na prase

12. casice jos sipaj rakije jednu

13. pecite rakiju jos 4 sata

14. izvadite rernu iz praseta

15. ohladite da se prase saceka

16. uzmite rakije jos bocu jednu

17. isprasite sece

18. stolirajte na servis

19. bogolite se mogu

20. prijatno

:padapk8: :padapk8: :padapk8:
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyČet Feb 19, 2009 2:03 pm

.. e ovo je dobar savet... i primenjiv takodje.. :padapk8:
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Feb 22, 2009 11:17 am

BAČKI SVINJOKOLJ  

Bački svinjokolj
celogodišnji, jednodnevni izlet , poslednje subote u mesecu

Zima je vreme kada se održavaju čuveni vojvođanski svinjokolji. Ovaj program nudi mogućnost da u autentičnom ambijentu, na severu Bačke ne samo prisustvujete, već i aktivno učestvujete u posebnom događaju. U prelepom ambijentu “Gulyas “ čarde, uz koju se nalaze farma nojeva i mini zoo vrt, a u neposrednoj blizini i vinski podrum, te Vam to sve pruža predivan ugođaj u kojem možete provesti jedan prijatan dan. Izvandredna hrana, odabrana pića i ljubazni domaćini, uz muziku “Veselih Bačvana” su garancija za to.

Dobra atmosfera i druženje počinju u 09:00 sati na parkingu preko puta Sajma (ili mesta po dogovoru), kada autobus polazi prema Hajdukovu. Posle nešto više od jednočasovne vožnje, dolazi se na odredište, gde se gosti dočekuju sa kuvanom rakijom i pogačicama. Razgledanje farme nojeva i mini zoo vrta, a zatim prisustvo svinjokolju. Sledi naravno ručak, a za ručak će biti: svinjska supa, svinjski paprikaš sa krompirom, pečene kobasice i hurka sa prilogom, salata, hleb i krofne. Muzika, pesma i druženje traju do poslepodnevnih sati. A pre povratka je slobodna i neobavezna kupovina sveže napravljenih proizvoda:

hurke = 200,00 din/kg
pašteta u crevu = 300,00 din/kg
čvarci = 200,00 din/kg
kobasica = 350,00 din/kg
Lagana vožnja do Novog Sada, gde se stiže u večernjim časovima.

CENA ARANŽMANA JE: 1.450,00 dinara po osobi.

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

prevoz na relaciji Novi Sad – Hajdukovo – Novi Sad;
ručak;
organizaciju i vođstvo putovanja.
PLAĆANJE: Pre realizacije aranžmana.

TERMIN: Svake poslednje subote u mesecu.

NAPOMENA: Za organizovane grupe su termini i uslovi plaćanja po dogovoru.

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPon Mar 16, 2009 9:53 pm

Ima jedna specifičnost u Apatinu-pa me zanima da li je to nekome poznato ? Naime -moj pradeda a i deda su imali mesnice , pa pomalo znam o ovoj temi . Od svinje se iskoristilo apsolutno sve -sem sadržaja creva . Koža i dlaka su se prodavali Jevrejima , kosti i papci si išli u fabriku lepila ....E sad......

Ona voda , u kojoj se iskuvavaju krvavice i švargle -to ispadne jedan mastan grozan čorbuljak -to ima u Apatinu naziv po nemački Warhsh Sup(e) -i to se jede sa udrobljenim hlebom .Ne znam da li postoji srpski naziv ?

E , pošto je toga bilo do besvesti , jer se nedeljno klalo dvadesetak svinja i bar 1-2 bika , a sirotinje je bilo puno-gladne sirotinje , moja baba je običavala svaki dan da organizuje neku vrstu sirotinjske kuhinje .Sem te pomenute stvari , tu su kao dodatak išle i krvavice , švargle ,kobasice koje su eventualno napukle , krajevi od tabli slanine , slepljeni čvarci (sve sam "delikates ") -dakle sve što nije bilo "A eins" (prva) klasa -što nije išlo u radnju.

Danas to izgleda glupo-no onda su celi redovi bili pred našom kućom .Mnogo godina kasnije sam i ja doživeo da vidim da su mnogi , sada dobrostojeći, sa poštovanjem pozdrvaljali i zahvaljivali mojoj babi na pomoći u tim teškim vremenima .Ljudi nisu zaboravili ...Nije to bilo ništa-samo gest dobre volje ... jer mogla je to jednostavno izliti u kanalizaciju....
No ako mislite da je bila neki baš filantrop-nije ...jer je itekako pravila razliku medju ljudima Pop i učitelj su uvek dobijali najbolje-lično je ona odabrala najbolje komade , i to u toku primarnog tranžiranja (to je išlo na živce mom dedi-"jako " je voleo školu-a mantijaše......kao i njegov unuk, hehehe )

Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Mar 20, 2009 10:58 am

.. to je bas humano.. aplauseee ::da

.. inace, ne moram na "pijacu" kod mojih, narednih par nedelja.. zbog radi tih svinokolja, meni je friz pun raznih djakonija.. od cvaraka, kobasica, kulena, slanine, mlevenog mesa, snicli, sunke.. i ko zna cega sve jos.. i kako onda moze da ne valja.. he he.. tongue
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Mar 20, 2009 2:10 pm

Lily ::
.. to je bas humano.. aplauseee ::da

.. inace, ne moram na "pijacu" kod mojih, narednih par nedelja.. zbog radi tih svinokolja, meni je friz pun raznih djakonija.. od cvaraka, kobasica, kulena, slanine, mlevenog mesa, snicli, sunke.. i ko zna cega sve jos.. i kako onda moze da ne valja.. he he.. tongue

...i kako si ono rekla? Tvoja ulica je......stan br ...? tongue :69579:

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Jadna svinja   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Mar 22, 2009 2:35 pm

Kada me neko pita šta najviše volim da jedem, na prvo mesto stavljam šunku, bakalar i blitvu.

Žao mi je što je tako, ali tako je. Ništa lepše od tanano sečenih listova dobro osušene šunke, pa lepe pečenice, a tek slanina, tanka, pa mesnata. A čvarci... dobro ocedjeni, mesnati, pa švargla, suva rebara, kolenice, nadkolenice i podkolenice, ma sve. Uh, ogladneh ja dok kuckam. :padapk8:

Meni je stvarno žao svinje i volela bih da znam da li je ikome palo na pamet da je pusti da umre u starosti. :placko:

Moja drugarica je postala vegeterijanac onog momenta kada je, hvaleći se bratu punim zamrzivačem uredno sortiranog mesa, čula: "Šta ja to vidim! Sve leš do leša!" (Bilo je i smrznute peradi, ribe itd.)

Ne, ipak neću da razmišljam u tom pravcu.

Nikada neću zaboraviti neke davne ciče zime, vreme zimskog raspusta, vreme klanja, a u toploj kuhinji moje bake, miriiši prženo meso i kuća puna tek otopljenih, mirisnih čvaraka i ljubavi. SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 460727
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Mar 22, 2009 2:44 pm

Kornelija ::
doctorr67 ::
da li je grozno ili ne..Koliki je zivotni vek svinje????

Prosto sam oduševljena pitanjem i konstatujem: čovek je očajnik, ubica. Ne naziva se ubicom samo onaj čovek koji ubije čoveka, već i onaj koji ubije (zakolje) svinju. Nema tu mnogo filozofije, ipak je nekome uskraćen život, pa neka je i svinja u pitanju.

Priznajem, i moj deda je bio ubica (a šunke je sušio samo tako). :placko:

Zaista, koliki je životni vek svinje? Ovo bi moglo i na filozofiju. :ljutnja:

Životni vek domaće svinje, zavisno od rase je 13-15 godina . No, više zavisi od "statusa" Rasplodni veprovi i krmače imaju najduži, ostale jedinke nisu te sreće . Obično kada dostignu težinu preko 100 kg , kraj im nije daleko , a to je oko jedne godine . Jedan deo završi i u ranom svinjskom detinjstvu , tj kao prase na ražnju. Ove jadne životinje su podvrgnute sistematskom uništavanju od strane organizovanih zločinačkih grupa, tj , ljudi-zato se i ova tema zove tako :pusac:

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Maj 01, 2009 8:13 am

Egipatska vlada je sprovela akciju uništavanja svih svinja u celoj zemlji , zbog opasnosti od svinjskog gripa ,dakle pravi SVINJOCID .

Muslimanima to neće smetati, a šta će jesti Kopti (hrišćani ) kojih nema malo u Egiptu ?

Da i oni predju na Miloševićev režim,"ješćemo korenje " ? :twisted:

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySub Sep 26, 2009 4:54 pm

Jadne svinje ni ne slute da se već uveliko oštre noževi za masovni genocidni zločinački poduhvat , i da im je ostalo manje (većini ) od 60 dana njihovog inače kratkog života .

Naprotiv, uživaju u pojačanoj ishrani.

Imaju bar jednu prednost nad ljudima -umreće srećne .

I ko kaže da seks nije važan ? Rasplodne krmače i veprovi će i ovoga puta preživeti .

Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

Godina : 50
Humor : ;)
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySub Sep 26, 2009 4:59 pm

uzhas..... kakav pogled na temu SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 944472
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySub Sep 26, 2009 5:26 pm

sonia ::
uzhas..... kakav pogled na temu SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 944472
Realan,,,to mi palo na pamet dok sam danas spremao sitna drva za zimu , pa vidim one "panjeve " što se nisu uspeli rascepiti , jer su prepuni čvorova -to je prava stvar za pušnicu .Moraš malo i filozofirati kada radiš tako dosadan -a nužan posao .Makar to bio lament nad svinjskom sudbinom.
Slava im! SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 279207

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySub Nov 21, 2009 1:00 pm

U cilju sprečavanja širenja epidemije virusom A H1N1 , ovih dana je po vojvodjanskim gradovima i selima počela široka akcija  pod nazivom "Svinjokolj 2009 " Akcija predvidja uništavanje većeg broja ovih opakih prenosnika gripa , i na terenu se nalaze mnoge mobilne ekipe stručnjaka za ovu vrstu akcije . Meso će biti sterilizovano i termički obradjeno (kuvanje, pečenje,sušenje ) a zatim uništeno do poslednje mrvice . Očekuje se da u ovoj akciji učešće uzmu svi stanovnici Vojvodine , bez obzira na pol i starost , shodno svojim mogućnostima .
Preporučuje se da se odmazda zbog izazivanja ove bolesti izvrši i nad najmladjim pripadnicima ove populacije (prasićima ) bez milosti -najkasnije do kraja januara iduće godine -tj, do završetka svih Slava . Prepuručuje se da se tokom akcije preduzimaju pojačane higijensko -zaštitne mere- što  češće ispiranje grla žestokim i  drugim alkoholnim pićima .

Ekipa naših stručnjaka na zadatku

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Slika2

Poslednji izmenio ZoxZoja dana Pet Nov 21, 2014 5:56 pm, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : Zamena slike)
Nazad na vrh Ići dole
Angeo sa greškom
Anđelina
Angeo sa greškom

Godina : 44
Datum upisa : 16.11.2009

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySub Nov 21, 2009 1:02 pm

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Affraid SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 693924 Znači počelo prežderavanje...

Život je ono sto prođe, dok mi radimo nešto drugo
Nazad na vrh Ići dole
Amisela
Komšinica preko plota
Amisela

Datum upisa : 04.08.2009

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySub Nov 21, 2009 1:37 pm

Citam sve napisano u ovoj temi i uzasavam se.Zivim u Vojvodini i sve mi je dobro poznato.Nekada je bilo jako vazno pitanje koliko svinja se kolje u kojoj kuci.Postoji i jedna sala na osnovu klanja svinja a to je nesto ovako.Komsija zaklao tri svinje a drugi komsija ima samo jednu,pa kada je doslo vreme klanja on uhvati svinju i spremi se da je zakolje.Svinja pocne da skici glasno a on je pusti.Posle nekog vremena on opet hvata svinju.Svinja skici jos jace nego prvi put a on je opet pusta.Zena ga pita,pa covece sta to radis,kad ces je vec jednom zaklati,a on kaze,zaklacu je treci put,nek i kod nas skici tri puta,a ne samo kod komsije.To je sala,ali............
Nisu samo svinje u pitanju,nego i druga stoka.Sta reci kada neko gaji tele ili jagnje jos ga i deca razmaze.Posle im se pricaju razne price,kako,zasto,a kako ce da shvate niko ne misli.Ista prica je i sa pilicima,curkama i da ne nabrajam dalje,bilo bi previse.Jeste da je sada sve modernizovano pa niko vise nista ne kolje kod kuce,jednostavno stignu dzelati i sve lepo odnesu i vrate u drugom pakovanju.Strasno i nehumano,bar za mene...... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 99267
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySub Dec 19, 2009 12:37 pm

Debela slaninica
za dobro zdravlje

Đorđe VUKMIROVIĆ, 05.12.2009 20:49:58 SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Vote_on

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Rep-svinjokoljFoto D. Dozet
KADA
je, daleke 1833. godine knez Miloš Obrenović svom prijatelju, mađarskom
grofu Jožefu Palatinušu, iz obora u Topčideru poslao osam krmača
“šumadinki” i dva nerasta, verovatno nije ni sanjao da će njihovi
kovrdžavi potomci samo par decenija kasnije preplaviti i Srbiju i, više
od jednog veka, biti dominantna rasa svinja u jugoistočnoj Evropi.
Palatinuš je, naime, “šumadinke” ukrstio sa svojim rasama “bakonji” i
“salonji” i tako je nastala mangulica, sorta svinja neobično duge i
ukovrdžane dlake, i u nas dominantna sve do sredine pedesetih godina
20. stoleća. U međuvremenu, potisnuli su “jorkškiri”, “hempširi” i
“landrasi” , a danas je ima još samo u Specijalnom rezervatu prirode
“Zasavica”, nadomak Sremske Mitrovice.
- Imamo krdo od oko 500 komada koje smo zasnovali pre desetak godina,
verujući da ćemo oživeti rasu čije meso i slanina imaju za tri
četvrtine više onog pozitivnog, a isto toliko manje negativnog
holesterola nego hibridne svinje, i gotovo da su više lek nego hrana -
veli Slobodan Simić, upravnik “Zasavice”. - To želimo da pokažemo i
ovim svinjokoljem koji je, ujedno, i, što bi se moderno reklo, omaž
jednoj lepoj tradiciji u Sremu
U “Zasavici” je i sada kao i svake prve subote u decembru, zaklano
dvadesetak mangulica, prosečne težine oko 150 kilograma. Da bi je
dostigle, bile su potrebne gotovo tri godine, pošto rastu znatno
sporije od hibridnih rasa.
- Zato im je meso i bolje i sočnije od bilo kog drgog, a o slanini da vam ne pričam. Jeste da je

ova s leđa prava “sapunjara”, bez trunke mesa, ali pouzdano jača
imunitet i topi se u ustima, a može da bude debela i do 15 centimetara.
Dogodine ćemo imati baš takvu, jer ćemo klati neraste stare šest godina
koji već sad imaju po 300 kilograma - kaže Zoran Nedić, poslovođa u
“Zasavici”.
Mangulice daju otprilike dve trećine masti i trećinu mesa, od kojeg su
zasavički majstori pravili čuvene neponovljivi sremski kulen i ljute
kobasice od kojih, i bukvalno, zastaje dah, a noževima oštrim poput
brijača obrezivali šunke koje će najpre u burad sa salamurom, a potom u
pušnice...
- Di ste videli svinjokolj bez pečenih “kobaja” i džigerice i sremskog
paprikaša - smejao se Đorđe Belomarković, stalno u raskoraku između
ogromne tanjirače na kojoj je, odjednom, pekao kobasice i džigericu za
više od 20, i kazana gde se krčkao paprikaš za stotinjak ljudi. - Ipak,
predlažem vam da, svakako, probate i čvarke, ne zato što ih tope moji
sinovi, već što su od sala mangulice i što takve sigurno niste jeli.
Njegovi sinovi Duško i Nenad se, zajedno sa Stevom Stanivukom, nisu
odmicali od tri kazana ili, što bi rekli Sremci, oranije, od po 80
litara. Jer, mešanje sala koje će se, za tri i po do četiri sata,
pretvoriti u sočne čvarke, ne sme da bude prekinuto nijednog trenutka.
- Ako se samo malo “uhvati” za dno, propade nam posao, a pored toga što
su od mangulice, poseban šmek i boju čvarcima daje i to što, za razliku
od drugih krajeva Srbije, mleko, i to domaće, sipamo odmah - objašnjava
Duško. - Vatra na početku mora da bude jaka, da oranija što pre
“oživi”, a posle toga tiha, dok čvarci ne porumene. Iz svake oranije
dobićemo četiri-pet kilograma, plus naravo 35 do 40 litara masti.

BEĆARCI
SVINjOKOLj je, ne samo u Sremu, uvek bio praznik, pa je tako bilo isada
u “Zasavici”. Posebnu boju svemu je dao “Lagani bećarac”, tamburaška
banda iz Sremske Mitrovice. Počelo je, doduše, lagano, onom “Sremačko
je selo malo, okolo ravnica...”, da bi usledili sremački “bećarci” i
“cajke”, čiji najlascivniji delovi, naravno, baš i nisu za novine.

OŽIVELI “SREMSKU LASU”
U “ZASAVICI” su oživeli crnu mangulicu ili “sremsku lasu”, kako su je
zvali dok je u “svinjskom Sremu” kojem pripada i rezervat, bilo na
stotine hiljada. Uz to, postoji bela koja je nekada, takođe u ogromnom
broju, gajena na severu Vojvodine i jugu Mađarske, i crvena ili
karpatska koja je dominirala u istočnoj Srbiji i Rumuniji.

Nije lako biti svinja u Vojvodini ovih dana , stalno ti je život u opasnosti . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Affraid

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Jan 01, 2010 9:17 pm

U mojoj porodici , dve generacije unazad (dok smo imali mesnice ) tradicionalno 2 januara se klalo izmedju 5-10 svinja -isključivo za prodaju, sve u kobasice, kulene, salame.  
Sad zasto baš 2 januara -verovatno je imalo veze sa neradnim danom i temperaturom , jer su zime onda bile zime.
I ja se još kao dete sećam da u ovo vreme , kada se ušlo u špajz kod dede i babe-sve je mirisalo na dimljeno  meso , visilo u redovima , u dlaku iste veličine.
Salame su bile (ne znam zasto) premazane gipsanim prahom .
Ovo što se onda proizvelo , bilo je pod statusom "zabranjeno" sve dok nije došao paradajz -tek onda je bilo dovoljno suvo -sušilo se na promaji.
Embargo je važio i za prodaju -i za domaće.
Danas , kad se udje u mesnicu -estetska slika je ista-ali nema mirisa , kao da je sve veštak.
Moj deda bi smatrao "nepristojnom ponudom" da mu je iko rekao da stavi išta drugo sem soli, paprike, bibera i luka u preradjevine .Pre bi prešao u odžačare .

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Proizvodi-1

Poslednji izmenio ZoxZoja dana Pet Nov 21, 2014 6:00 pm, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : Zamena slike)
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Jan 01, 2010 10:05 pm

Kad sam ja bila u prvom braku,pa onako mutava,pocetnica,nisam za nista smjela ni znala reci NECU,kaze meni svekrva,ajde posto ne znas ,ti ces da fatas krv.
Uzas od same pomisli,ali avaj,snajka mora,ne pitaju je zna li i moze li,tako ja gledam sta se radi,bore se muz i svekar sa svinjom ko brdo,svekrva naravno nije tu,place u sobi jer ode joj mezimica,a bas su se sprijateljile i razumjele fino.
Elem,u meni strah sto od svinje,sto od nozeva,a jeza od cike one jadnice.Svekar je to znao majstorski da zabode....sprica krv na sve strane,ja ne znam ni kud cu s onom serpom,sprica vrela krv po rukama,ja u sebi proklinjem dan kad sam se udala....ufatim ja nesto krvi koliko je trebalo za krvavice.
Poslije sve redom,surenje,brijanje,komadanje...sve to radi svekar rutinski,ali ove godine treba snajka da se nauci,pa peri crijeva,drzi ,pomozi,prinesi,uleti u kucu da se napravi nesto za rucak,hladno,29.novembar onih hladnih zima.Onda dolaze na red cvarci,mjesanje do iznemoglosti.Mrak padne,promrzla i umorna,konacno mislim ,proslo je,ali avaj....djeca mala,od godinu i dvije,placu zao im svinje,nece da okuse meso.
Razvela sam se,ne zbog svinja i klanja....ali i toga sam se divno rijesila tim razvodom braka.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Jan 01, 2010 10:10 pm

Sjetih se jednog detalja....tavan je poslije licio na novogodisnju jelku,ukrasi vise sa tavanice,sunke,kobasice,slanina....ima i lanjske zalihe....a na ulasku na tavan veliki katanac,valjda da neko od ukucana ne krade mesinu.....ma sta da kradem,kad mi svekrva sama skine poneko uho onako okorito i crno....divno za pasulja,zamirisat ce na pravo.
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyUto Mar 08, 2011 12:47 pm

Hmm.. da!

Verujem da je nekima, kao sto rece i Astra, ovo zaista grozan obicaj. ererere
Ali oni koji su odrasli uz njega.. eee.. tu je vec druga prica!
Veliki je to posao od neceg sto juri po svinjcu napraviti sve one djakonije koje SVI volimo.. veliki, da.. ali kad je ekipa uvezbana, raspolozena, uz salu i smeh sve se brze zavrsi.. i ne bude tako tesko!

Kad samo pomislim, neko ce se mozda najeziti, ali.. eto.. mene je uvek vise privlacio taj rad na mesu nego u kuhinji, a i tamo je vala bilo dosta posla..
No, kad god sam uhvatila "krivinu" to bi bilo u pravcu stola za seckanje sala za cvarke.. to sam uvek volela, premda me mama uvek terala odatle zbog ostih nozeva, da se ne bih povredila.. ali jok.. nikad nista, a seckam bolje od mnogih muskih!!! :eee: Hasan seckati!!! spite

Najteze mi padne ono pakovanje na samom raju.. jer.. prodje vecera, i onako zdravo debelo siti treba da ides da uradis jos nekoliko stvari, e to brataC najvise mi tesko pada!!! booored

Al uvek sam se radovala tome, to je nesto poput svecanosti u domu..lepi obicaji.. lepi..
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyUto Mar 08, 2011 1:23 pm

Astra ::
Sjetih se jednog detalja....tavan je poslije licio na novogodisnju jelku,ukrasi vise sa tavanice,sunke,kobasice,slanina....ima i lanjske zalihe....a na ulasku na tavan veliki katanac,valjda da neko od ukucana ne krade mesinu.....ma sta da kradem,kad mi svekrva sama skine poneko uho onako okorito i crno....divno za pasulja,zamirisat ce na pravo.

Starosedeoci u Vojvodini nikada ne drže meso na tavanu . Ne znam zašto ....nije da nisu čisti , u pojedinim selima se tavan održava kao i kuća , ni zrna prašine i paučine -a patos (zemljani ) na tavanima okrečen u belo ! (verovatno , radi "sterilnosti" )
Šunke i ostale stvarčice se drže u pušnici ,a kasnije u špajzu (Naše "špajze" po kvadratima su otprilike....jedno 4x4 m )
Baš ovih dana su zabeležene masovne kradje po tom pitanju u mom gradu i okolnim selima -ranije se to ama baš nikada nije dešavalo.

Nazad na vrh Ići dole
Nono 64

Nono 64

Godina : 60
Humor : smej se smej
Datum upisa : 21.01.2011

PočaljiNaslov: Svinjokolj   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPon Okt 03, 2011 10:11 am

Evo bliži se i taj sveti dan (bilo koji dan od sredine Novembra do kraja Decembra, osim kad je crveno slovo u kalendaru) kad se u našim hrišćanskim domaćinstvima tradicionalno obavlja ritual ukorjenjen već generacijama i generacijama .........
Elem, radi se u krmokolju ili svinjokolju, zavisi kako se ko osjeća.
Otprilike, ovim redom

• 5.30
- ustajanje
- rakijica (0.3)
- obuci maskirnu uniformu
• 5.45
- naloži vatru ispod kazana, u kazan sipaj vodu
- provjeri da li je svinja još živa i da li je u svinjcu
- rakijica (0.3)
- probudi ženu i djecu
- dok žena kuva kavu, probudi komšije i pozovi ih
• 6.30
- zajednička kava i rakijica (0.5)
- još jedna rakijica (0.5)
• 7.00
- sa čoporom komšija otiđi do svinjca
- probudi svinju (ženu si već probudio, ovde se misli na pravu svinju)
- dok komšija drži svinju za rep ti joj stavi sajlu na njušku
- vuci svinju iz svinjca na dvorište
- sad je vrijeme da svinja opali jednog komšiju po nozi a tebe ugrize
- pusti svinju
- psuj
- još psuj, naročito ženu koje nema
- rakijica (0.5)
- rakijica (0.5)
- opet malo psuj
- pljuni
- rakijica (0.5)
- poli malo rakije po rani
• 7.45
- opet uvati svinju i pri tom joj psuj mater i onoga ko ju je stvorio takvu
- opet malo psuj ženu
- uzmi sikiru
- nišaniš sikirom da opališ svinju po sred čela
- drška sikire je malo vlažna pa ti se omakne i svinju samo malo ošamutiš
- psuj ženu koja je sikiru držala na vlažnom mjestu
- rakijica (iz flaše)
- pljuni
- opet zamani sikirom
- dok svinja mlati nogama uvati nož i prikolji je
- dok je kolješ posjeci i svoj prst
- ne znaš da li više krvari svinja ili ti
- psuj svinju i ženu koje opet nema
- baci nož u đubar pored svinjca
- još psuj ženu i njenu mamu
- rakijica (iz flaše)
- iz flaše poli ranu na prstu
- dok ti žena zavija prst psuj joj mater, svinju i današnji dan
• 9.15
- iz kazana sipaj vrelu vodu u korito
- ubaci svinju
- ošuri svinju
- očisti je od čekinja što brže možeš
- skini papek
- prinesi kuke koje si pripremio
• 10.00
- vidiš da ti fali jedna kuka za vješanje
- psuj ženu koja je izgubila kuku
- trči po selu i traži ko ima da pozajmi kuku
- pri tome po cjelom selu psuj ženu, njenu majku i današnji dan
- kad nađeš kuku kod dvanaestog komšije, objesi svinju
• 11.00
- vadiš crjeva
- dok režeš trbuh, probiješ crijeva i njihov sadržaj se razlije po utrobi
- psuj ženu, onog ko ju je rodio i tupe noževe
- rakijica (0.5)
- operi utrobu vodom
- pri tom uli malo vode u čizme
- psuj ženu koje opet nema
- rakijica (0.5)
- pljuni
- izvadi iznutrice
- operi svinju iznutra
- raspolovi svinju
- dok sječeš, sikira ti se omakne i odsječeš po rebrima umjesto po sredini krmenadle
- psuj ženu, sikiru i svinju
- piva (0,5)
- pljuni
- piva (0.5)
- popravi što se popraviti može
- rasjeci do kraja
- odnesi polutke na sto
• 12.00
- prvo oguli slanine pa isjeci čvarke
• 12.30
- uzmi uzorak mesa za pregled na trihinelozu
- sjedi u auto i odnesi u veterinarsku ambulantu na pregled
- zaboravio si pare pa se moraš vratiti
- psuj ženu koja ti nije pripremila novčanik
• 13.30
- vrati se u ambulantu
- kad se vratiš iz ambulante džigericu i bubrege i daj ženi da ispeče
- piva (0,5)
- sin skida kožuru sa slanine
- pokazuješ mu kako se to radi i posječeš prst
- psuješ nesposobnog sina, njegovu majku, slaninu, mast i čvarke
- operi kazan i stavi čvarke u njega
• 14.30
- žena topi mast i čvarke
- piva (0.5)
- samelji meso
- dodaj so, papriku, malo vina, šećera i biber
- probaj
- dodaj još malo soli
- piva (0,5)
- probaj
- dodaj paprike
- probaj
- dodaj bibera
- probaj
- pitaj komšiju šta on misli
- dodaj još malo soli
- zovi ženu da i ona proba
- kaži ženi da nema pojam jer joj je smjesa preljuta, preslana i prezačinjena
- pošalji ženu nazad kod kazana za mast
- piva (0,5)
• 16.45
- napuni crjeva
- pošto crjeva pucaju, psuj crjeva, svinjokolj, ženu koja ih je kupila i mesara koji joj je prodao
- piva (0,5)
- skupi kobasice
• 18.00
- provjeri mast
- skini kazan
- poli malo vrele masti sebi po ruci
- trči unaokolo i deri se, guraj ruku u snjeg, psuj ženu koja je za sve kriva
- psuj mast, čvarke i ženinu majku
- piva (0,5)
• 19.00
- iscjedi čvarke
- izli mast u kante

• 20.00
- piva (0,5)
- pošalji ženu da sve opere i pospremi

• 21.00 - 23.00
- piva (0,5)
- piva (0,5)
- piva (0,5)

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySre Nov 02, 2011 8:22 pm

Nono 64 ::
Evo bliži se i taj sveti dan (bilo koji dan od sredine Novembra do kraja Decembra, osim kad je crveno slovo u kalendaru) kad se u našim hrišćanskim domaćinstvima tradicionalno obavlja ritual ukorjenjen već generacijama i generacijama .........
Elem, radi se u krmokolju ili svinjokolju, zavisi kako se ko osjeća.
Otprilike, ovim redom

Odlično si sve to primetio ,sem što bi neki dokoni statističar mogao izračunati koliko je to piva i rakije od trenutka kad se donese odluka o krivičnom delu "ubistvo sa predumišljajem" do trenutka koji možemo nazvati "uklanjanjem tragova zločina "
Meni se čini da tu pričamo ,onako otprilike ,o litri rakije i gajbi piva -po osobi ? Mislim...znam da nije problem,kad nestane ,predje se na vino-ali ipak ,pošto je početak novembra ,mora se misliti na "logistiku" SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 539287 SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 593138

Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySre Nov 16, 2011 9:35 am

Blizi se termin.. hoce li biti jaca zima? 55555
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySre Nov 16, 2011 10:08 pm

Blizi se termin.. hoce li biti jaca zima? 55555

Ma jok...
oko "Dana republike" svi dani su za klanje.
smehsmeh

Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySre Nov 16, 2011 10:56 pm

Jest vala, al nece valjati ako bude toplo.. zbog mesa i.. muva. migg
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyČet Nov 17, 2011 4:15 pm

Jest vala, al nece valjati ako bude toplo.. zbog mesa i.. muva. SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 558763

ZA OKO 10 ODSTO NIŽE CENE STOKE POSLE NOVE GODINE

POJEFTINJUJU PRASIĆI!

Sreda, 16. Novembar, 2011.|

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 115426

BEOGRAD - Prasići i jagnjići uskoro jeftiniji.
Tržište stoke i stočne hrane u Srbiji trenutno je stabilno, a očekuje
se da će posle poskupljenja uoči novogodišnjih praznika cena tovne
junadi, svinja i prasadi opasti u proseku za 10 odsto. To je juče
izjavio Vojislav Stanković, savetnik predsednika Privredne komore Srbije
za poljoprivredu.

- Na tržištu stočarskih proizvoda ponuda je trenutno veća od potražnje,
a cena teladi se, u zavisnosti od toga da li su muška ili ženska, kreće
u proseku između 270 i 350 dinara po kilogramu. Tovna junad koštaju od
190 do 210 dinara, a cena tovnih svinja nešto je niža zbog veće ponude i
kreće se od 150 do 160 dinara za kilogram
- naveo je Stanković.
--------
I zbog ovoga će mnoge svinje da plate glavom .
Šta je život....ništa . Danas si svinjče ,sutra kobasica
SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 539287 SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 3428422999

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyUto Dec 06, 2011 10:08 am

Vreme svinjokolje, a svinje nigde na vidiku

Objavljeno: December 4th, 2011 Objavio Dragana

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Svinja-300x225

Moj
deda ima svinju Stojanu, a mi nemamo para. A vreme je svinjokolje.
Zdrava logika kaže da bi deda trebalo da nam ustupi Stojanu, ali deda je
težak čovek… sem toga poseduje i nešto teškog naoružanja tako da mu
malo svi podilazimo i ne sekiramo ga bespotrebno.

Deda je jako vezan za Stojanu, i voli je otprilike kao mi šunke, tako
da Stojana u istoj rečenici sa čvarci, nikako ne ide, što se kosi sa
svakim zakonom i pravilom Srpskog bivstvovanja.

Uglavnom, kako smo ove godine dobrano utanjili sa budžetom, odlučili
smo da sazovemo rodbinski sastanak i da vidimo kako da privolimo dedu da
nam da Stojanu da se i mi ove godine ko ljudi najedemo švargli, šunki i
kobasica i svih ostalih zemaljskih blaga, kako bog zapoveda.

Moja prokleta rodbina ( kako ih deda zove) i ja smo dugo i predano
većali. Bilo je tu dobrih ideja, kao ona da kažemo dedi da je Stojanu
odveo noću jedan lep cirkus, ali pošto deda nije ni glup ni naivan, ne
bi nikada poverovao u to. Morali smo smisliti nešto mudrije.

I ja sam se onda (nije da se hvalim, ali sve najbolje ideje u
porodici obično poteknu od mene) dosetila da proglasimo Stojanu
bolećivom, računajući sa dedinom hipohondrijom, uvek pomalo prisutnom.
Zbog toga smo osmislili malu strategiju, praktično diverziju, kako da
ubedimo dedu da je najbolje da Stojanu odvedemo u karantin da je izleče…
do sada ste već shvatili da je karantin u stvari klanica nedaleko od
Siriga, a izlečenje je pretvaranje Stojane u šunku i čvarke.

Morali smo da pričamo u šiframa, a radi lakšeg razumevanja napraviću kratak spisak izraza koje smo koristili.

Dakle:

Karantin- klanica, nedaleko od Siriga

Izlečiti- istranžiramo i stavimo je u zamrzivač

Terapija- sve tehnike koje se primenjuju na tradicionalnoj svinjokolji

Maska za zaštitu od gripa- punilica za kobasice

Lekovi- ispeći svinju na ražnju tako da kožica bude hrskava

Ehinacea- šurenje brenerom

Propolis-Satara

Vakcina-panglovanje

Kijanje u lakat- svinja koja je dobro ošurena

Pranje ruku- dimljnje šunke

Izmeriti temperaturu-odvesti je na mesto za penglovanje

Ubledeti- biti dovoljno natovljen za klanje

Promuklost – biti toliko debeo da mogu od nje da se naprave i čvarci

Zapušen nos i curenje iz nosa – čvarci

Povišena telesna temperatura (veća od 37.8°C)- hrskavi čvarci

Glavobolja – baretina

Upala grla – gronik

Bolovi u mišićima- krmenadla

Kijanje – džigernjača

Kašalj – krvavica

Piti puno čaja- obariti

Doći u posetu- dobro se najesti

Oporaviti se- ravnomerno podeliti svinju na delove, da bude za svakog podjednako

Alternativno lečenje- pustiti je da živi

Napominjem da smo imali mali problem pošto neki od članova familije
nisu svaki put uspeli da pogode dobar kontekst, iako sam im svima
fotokopirala po primerak šifrovanih izraza. Sve u svemu, jedan dan smo
se okupili svi, ko za slavu i otpočeli razgovor pred dedom, ali tako da
on ne primeti šta nam je namera. Razgovor je otprilike takao ovako.

Radi lakšeg razaznavanja u zagradu ću staviti i pravo značenja stvari.

“Da li vam se čini da je Stojana u poslednje vreme nešto ubledela (dobro se natovila)?”, pitala sam ja.

“Meni se pre čini da je promukla (postala dovoljno debela da se od nje mogu napraviti čvarci)”, rekla je tetka klimajući glavom.

“U tom slučaju, najbolje će biti da je lečimo(istranžiramo i stavimo u zamrzivač)”, dodao je ujak.

“A čime biste je vi lečili?”, pitala je svastika, koja nije baš uspela da pohvata tok radnje.

“Naravno, propolisom (satarom). Čime bi drugim?”, rekoh.“A pre toga je dobro srediti ehinaceom (ošuriti brenerom).”

“Jeste, nema ništa gore od svinje koja ne kija lepo u lakat (svinje koja nije dobro ošurena).

“Uf, što mi u porodici volimo kada je nekome dobro zapušen nos i cure
mu bale iz nosa (kada ima dobrih čvaraka). Mi sve uživamo”, mljackajući
se nadovezao stric.

“I još kada ima povišenu telesnu temperaturu. Oko 37,8 stepeni (kada
su čvarci hrskavi). Ma nema ništa lepše od toga”, reče strina i lepo se
vidi da joj voda ide na usta.

“A ja najviše volim kašalj, ma skoro kada čovek ripa (krvavicu). Nema
ništa bolje nego kada se čovek dobro nakašlje (najede krvavice).”
Ponosno dodade smotana svastika.

“I još kada ima glavobolju (baretinu), pa to je samo da se čudiš kako lepo živiš.”

“E sada već pričamo svašta”, rekoh ja naslutivši da bi ovaj razgovor
mogao da ode dođavola ako alava rodbina nastavi tako da se naslađuje oko
svinjske bolesti.

“Nego, htela sam da vas pitam, a da se ne čini vama da Stojana ima grip?”

“Možda je samo upala grla (gronika). Možda joj samo treba dati puno
čaja (obariti gronik sa belim lukom i strpati ga u džigernjaču)”, rekla
je jetrva, svojski se trudeći

“Ma treba joj odma dati vakcinu(ispanglovati je). Ne bih se ja zamarao sa alternativnim lečenjem (pustiti je da živi).”

“A ako baš i ima grip, možda ne bi bilo loše da je stavimo u onu
masku (punilicu za kobasice). Da mi budemo sigurni. Neko više voli kada
svinja lepo nosi masku (postane kobasica), a neko više voli kada leži
kući i odmara se (postane dimljena šunka). Pa neka bude za svakoga, ko
šta voli”, prvi put se pomirljivo u razgovor uključio teča.

“Uglavnom složili smo se da je Stojana bolesna”, rekoh ja
pokušavajući da kontrolišem priču.”Nekako ćemo je morati lečiti. Samo
još da se dogovorimo kako.”

“Ja ne dozvoljavam da otpočnemo sa lečenjem dok mi neko ne
zagarantuje da će Stojana dosta da kija (da će od nje ispasti dosta
džigernjače) i da će imati ozbiljnu upalu mišića (da će biti dobrih
krmenadli od Stojane)”, pobunio se moj brat, od koga smo to mogli i
očekivati. On uvek pravi neki problem.

“Pa u tom slučaju najpoštenije će biti da je odvedemo u karantin
(klanicu u blizini Siriga). Tamo će doktori (mesari) znati tačno šta da
joj daju da svi budu zadovoljni njenim oporavkom (da bude ravnopravno
podeljena na delove)”, predložila sam.

“A kako da znamo da neko neće potplatiti doktore da je leče sa onim
boljim vakcinama iz Švajcarske. Pa da se Stojana na kraju ne oporavi u
vašu korist”, pitala je proračunata jetrva.

“Možemo svi da prisustvujemo izlečenju.”

“Ja ne mogu, ja radim.”

“Pa ti ćeš onda morati da nam veruješ. Uostalom mi smo ti rodbina, ne
bi te mi prešli. Videćeš da je sve u redu kada te Stojana jednom poseti
(kada budeš pojeo Stojanu).”

“Ne dolazi u obzir. Mene da Stojana poseti samo jedan put, a kod vas
ko zna koliko će puta dolaziti da vas obiđe. Neće to tako moći.”

“A šta onda predlažeš?”, upitah ja nemoćno.

“Ljudi, ako ne možemo da se dogovorimo, najbolje će biti da Stojani
damo lekove (da je ispečemo na ražnju tako da kožica bude hrskava) pa da
svi zajedno sednemo i uživamo što je ozdravila.”, dodao je moj brat.

“A je l’ mogu ja nešto da predložim?”, upita tihim glasom snaja.

“Kaži”, iako smo svi bili skeptični, svi smo se okrenuli prema njoj da čujemo kakvo je ona to rešenje našla.

“Pa ja bih ipak predložila da pokušamo sa alternativnom medicinom (da
ostavimo Stojanu da živi) sa homeopatijom, da je vodimo kod
energetičara, ultrazvučnim talasima ili akupunkturom (čišćenjem obora,
dovođenjem brava u obor, redovnim hranjenjem i davanjem sveže vode)”,
reče snaja koja je bila vegeterijanac i koja samim tim nije mogla da se
razume u to koliko su svinjske bolesti dobre i hranjive za nas.

Na to deda naravno skoči, izvuče kuburu i grmnu na sve nas: “Majku
vam poljubim. Neće na mojoj svinji niko da primenjuje alternativne
medicine. Da zabadate u moju svinju nekakve igle i da joj dovodite
bioenergetskog vrača. Pa je l’treba svinja da mi crkne od stra’a!”

Tu deda pripuca na nas iz nekog svog lakog naoružanja, a mi se brže bolje dadosmo u beg.

Moram priznati da već danima smišljamo novu strategiju kako da
ubedimo dedu da Stojana ima grip, ali nam još ništa dovoljno efikasno
nije palo na pamet. U svakom slučaju, smatram da je ovo jedan od
drastičnijih primera kako svinjokolja može da krene kako ne treba pa sam
želela da ovo svoje bolno iskustvo podelim sa vama.

Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyUto Dec 06, 2011 10:18 am

Ove zime mi nema uzivanja u tradiciji.. zbog gripe i virusa nikuda ne smem.. dzaba vrucih kiflica sa salom, kuvane kobasice i toplih cvaraka... a tek pecene dzigerice u maramici sas sve sitno iseckanim belim lukom, sveze ispecene kremenadle koja se topi u ustima.. ehhhhhhhh.. a pljeskavica na zaru od svezeg mesa kobasice..

Uhhhhhhhh.. milineeeee.. SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 511881

Boze mili, lepih obicaja! SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 539287
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Dec 25, 2011 8:12 pm

Nova moda - uzgajanje mangulica

Izvor: B92

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 5580507264ef709990c60b427699855_160x120x181800

Beograd -- Poslednjih godina sve više
poljoprivrednika uzgaja mangulice - rasu svinja koja je skoro bila pred
izumiranjem do pre par godina.

Najnoviji primer mangulicomanije dolazi iz Aleksinca , gde su se
šestorica novopečenih stočara , koji se nikad pre nisu bavila
poljoprivredom udružila kako bi uzgajali svinje - i to na otvorenom. Iza
odluke stoji izmešan patriotizam i želja za da se zdravo hrane.
Nastanak mangulice je delom obavijen tajnom i maglovitom balkanskom istorijom. Mađari je smatraju za svoju autohotonu rasu.

Radi se o ekstremno otpornoj životinji. Iako im je sagrađena kućica gde
bi mogli da obitavaju ove svinje radije biraju otvoren prostor gde same
grade brloge. Pošto su čak i prasići obrasli gustom čekinjom, niske
temperature im ni najmanje ne smetaju. Udruženje odgajivača manglica u
Aleksincu trenutno ima šestoro članova i 250 životinja, ali ambicija je
da se broj svinja u ovoj opštini poveća na preko 2 000.

Više o
starim rasama živptinja ali i modernoj poljoprivredi možete da pogledate
u prvoj emisiji Znanja na poklon u 2012. u nedelju 8. janura u 8. sati.
--------
Moj deda mora da se u grobu prevrće . Tu slaniniu ,zvanu "sapunjara" kupovali su samo najveći siromasi i kako joj ime kaže -išla je u sapun .
A sad ispada skoro "zdrava hrana" ???

Nazad na vrh Ići dole
Sibila_
Zalutala Niotkuda
Zalutala Niotkuda
Sibila_

Datum upisa : 20.12.2011

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyNed Dec 25, 2011 9:02 pm

Prva asocijacija na svinjokolj je, već davno počivši, mesar Đoka Štorga.
Pamtim njegov masni šešir, trbuh preko koga se zateže neka ofucana kecalja i zadebljao nos od rakije.
Taj bi došao u hladno zimsko jutro, prvo potegao iz flaše, pa krenuo da radi...
Što je dan više odmicao, po, uvek, kišnom i hladnom vremenu, on je bivao sve pijaniji, a rakije sve manje. Rastezao se posao kao slina u nosu, samo se Đoka "grejao mučenicom".
Voda je stalno vrila u kazanu, žene su užurbano gacale po blatnom dvorištu, prale creva za kobasice, bele, krvavice...i tako dok noć već ne zagazi duboko u promrzle ruke i kosti...
Ode Đoka, al ode i vreme svinjokolja iz dvorišta mog detinjstva, ostaše samo slike, izmešane kao osećanja: prijatna i turobna, smešna i nostalgična :)

coni
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Jan 06, 2012 9:51 am

Za Božić se ne kolje

Isus nije ubijao životinje

Udruženje Sloboda za životinje uputilo je pismo Patrijarhu Srpske Pravoslavne crkve Irineju
povodom predstojećih Božićnih praznika. Božićni post koji traje 40 dana
sigurno je doprineo smanjenju patnje i ubijanja nekih vrsta životinja,
riba  sigurno ne, a i one su osećajna bića. Ali posle svakog Božićnog
posta, pred sam Božić, kao i na taj dan, počinje masovno klanje
životinja, pre svega njihovih mladunaca.
- Božić je za
životinje brutalni praznik klanja miliona njihove dece. To Isus sigurno
ne bi želeo. On je bio prijatelj životinja i bio je protiv klanja. Po
hladnom i mračnom vremenu u kome je rodjen, njegovoj majci i ocu nije ni
jedan čovek otvorio vrata. Blago svetlo jedinstva Božijeg stvaranja je
svetlelo među životinjama. On je rođen u štali u kojoj su ga životinje
dočekale i snagom koja greje podarile mu pažnju i zaštitu. One su ga
grejale svojim dahom. One spadaju u Božje stvaranje. Irod je
svojevremeno naredio ubijanje novorodjene dece, da bi tako ubio i Isusa.
Danas se milijarde životinjske dece ubija – ubija se Božje stvaranje.

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Plakat_protiv_bozicnog_klan_680122542
Slično pismo poslato je  pre 10 dana Stanislavu Hočevaru, nadbiskupu Katoličke crkve. Oba pisma zaključena su rečima:
- Molimo
Vas da kao najodgovorniji ljudi u dvema najvećim verskim zajednicama na
našim prostorima u  Pravoslavnoj i Katoličkoj crkvi, svojim vernicima
predočavate tu istinu, te da pozivanjem na odricanje od jedenja mesa
sprečite pretvaranje Božića u varvarsko klanja životinjeske dece. Isus
je došao da oslobodi i ljude i životinje. Želimo i Vama i svim vernicima
da svetlo jedinstva Božjeg stvaranja zasvetli snažno u svim srcima u
vreme Božića.

Sa nadom da ce oči ovog malog praseta punog
poverenja probuditi saosećanje kod ljudi u Srbiji štampali smo ovaj
poster. Poster je lepljen po mnogim gradovima u Srbiji – Beograd, Novi
Sad, Niš, Subotica, Sombor, Kragujevac, Čačak ..

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySub Jan 14, 2012 12:56 pm

I prodjoše praznici.....(klikni za pravu veličinu na sliku 2 x ) SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 3428422999 SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 2503974685

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 39687232628625406006010.th

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySre Nov 07, 2012 11:35 am

Upravo sam od mog zeta dobio obaveštenje da sam pozvan za vikend ,u subotu da učestvujem u zajedničkom zločinačkom poduhvatu javnog smaknuća Jorgovanke (220kg ) i Živadina (200 kg) u svojstvu Posednika profesionalnog mesarskog alata I reda i mesarskog kalfe /dželata II reda .
Nesrećni par je po kratkom postupku osuđen na smrt jer je cena kukuruza dostigla 3000 RSD po metru u zrnu ,a pomenuti su dostigli više nego potrebnu težinu .
Osuda će se izvršiti u ranim jutarnjim satima ,na human način -streljanjem .
Inače bi na neizbežnu smrtnu osudu čekali još koju nedelju ,do 29 novembra ,kako smo inače običavali (a i većina u Vojvodini ) na Dan Republike Jugoslavije ,što je bilo crno slovo u prosečnom svinjskom životnom kalendaru i dan početka pogroma i svinjiocida na ovim prostorima.
Mrzim svinjokolj ,ali bar ne mislim da svinja dolazi u obliku šnicle u zamrzivaču ,a da je svinjac neko nepoznato mesto kojemu se ne prilazi ,kao što misli moj sin . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 1763570027
U njegovim godinama su mu pradeda i deda samostalno obavljali i poznavali tehnologiju celog procesa(teorija i praksa ,pradeda je bio i predsednik mesarskog esnafa ) ,a i otac bi možda ,da je ikada bio prinuđen da ga sam obavi .-ovako ,ostajem i sam više teoretičar i polukvalifikovani radnik . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 1763570027
SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 18123_svinje02-foto-fonet-epa_hsSVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Naslov-svinjokolj-na-salasu-300x180SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Posecenje

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptySre Nov 07, 2012 11:55 am

Danubius ::

Mrzim svinjokolj ,ali bar ne mislim da svinja dolazi u obliku šnicle u zamrzivaču ,a da je svinjac neko nepoznato mesto kojemu se ne prilazi ,kao što misli moj sin . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 1763570027
U njegovim godinama su mu pradeda i deda samostalno obavljali i poznavali tehnologiju celog procesa(teorija i praksa ,pradeda je bio i predsednik mesarskog esnafa ) ,a i otac bi možda ,da je ikada bio prinuđen da ga sam obavi .-ovako ,ostajem i sam više teoretičar i polukvalifikovani radnik . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 1763570027

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 944472 SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 944472 SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 944472..zar ima i toga u Vojvodini....
Ajde ,uče u školi toliko...A da mu je sila da mora u svinjac,u današnje vreme nije..
Ostala još samo tradicija.Uskoro neće biti kolinja....
Biće baš -kao što si naveo gore... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 1763570027

Ha,učiš se i ti..kad izumire kolinje.... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 1763570027

Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.

Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Nov 09, 2012 8:52 pm

Kijara-brm ::

Ha,učiš se i ti..kad izumire kolinje.... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 1763570027
Po propisima EU zaista će biti zabranjeno klanje svinja na način na koji smo navikli .
No potrajaće to ......I bez da neko tera ,svi nose uzorak mesa sada na trihinoskopiju ,pre nego što se počne prerađivati .
A i za vreme II svetskog rata ,pa komunističkog režima ,kada se stoka otimala i oduzimala , u Vojvodini su našli načina i da ih gaje i da ih prerade -pred nosom okupatoru ,žandarima i narodnoj miliciji ,tako da sumnjam da i sada neće naći način .
Ja sam naderao sutra (početak spektakla u 06 30) Moj zet ,koji je u porodičnoj klasifikaciji računa u "2/3 mesara" ima tešku virozu ,tako da ću ja morati sa svojih 1/4 stručne kvalifikacije (ocenu dao moj tetak ,poslednji majstor -mesar po zanimanju ,profesionalac ) uskočiti i u delove procesa koje zaobilazim u širokom luku inače . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 604573

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Nov 09, 2012 9:05 pm

Danubius ::
Kijara-brm ::

Po propisima EU zaista će biti zabranjeno klanje svinja na način na koji smo navikli .
No potrajaće to ......I bez da neko tera ,svi nose uzorak mesa sada na trihinoskopiju ,pre nego što se počne prerađivati .
A i za vreme II svetskog rata ,pa komunističkog režima ,kada se stoka otimala i oduzimala , u Vojvodini su našli načina i da ih gaje i da ih prerade -pred nosom okupatoru ,žandarima i narodnoj miliciji ,tako da sumnjam da i sada neće naći način .
Ja sam naderao sutra (početak spektakla u 06 30) Moj zet ,koji je u porodičnoj klasifikaciji računa u "2/3 mesara" ima tešku virozu ,tako da ću ja morati sa svojih 1/4 stručne kvalifikacije (ocenu dao moj tetak ,poslednji majstor -mesar po zanimanju ,profesionalac ) uskočiti i u delove procesa koje zaobilazim u širokom luku inače . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 604573

Tačno-ode tradicija..
Koliko znam,nosiće se u klanice,i nosiš polutke kući...
Uz to moraš imati ovlaštenog veterinara,markice...
Ne znam točno,nešto sam načula na tv-u..u prolazu..
Dadome da se nosi meso na trihinoskopiju.
No moja rodbina redovno nosi.
Biće da je zaražen pacov načeo suvo meso,dok je bilo na sušenju.I rođaka je dobila trihinelozu.Ostali nisu,na sreću jeli,baš taj komad.Et*,nesreće...
Da ne pričam o njenim mukama.
ceo život pod lekovima...

btw-sretno sutra...mešaj ..mešaj.... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji 1763570027
imaš ti snage-da izvučeš Jorgovanku za rep sam...:)

Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.

Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 43
Datum upisa : 17.02.2010

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Nov 09, 2012 10:39 pm

Sirota Jorgovanka i još sirotiji Živadin ... zubbb

Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji EmptyPet Nov 09, 2012 10:42 pm

Ja se bojim...to su utovite krmace...jake ko bikovi,ne smiojem ni da gledam,a ono poslije,sve sam radila.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji Empty

Nazad na vrh Ići dole

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
 Similar topics
-
» VOJVODJANSKI SALASI

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: DRŽAVE :: REGIONI I POKRAJINE :: VOJVODINA-
Skoči na: