DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji

Ići dole 
+14
Lakota
bosankaa
Kijara-brm
Sibila_
cojle
Nono 64
Astra
Amisela
Angeo sa greškom
sonia
Sanjalica
doctorr67
Lily
Luckasta
18 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 64

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Dec 14, 2008 11:13 am

First topic message reminder :

.....Ne znam šta me uvek navodi da se setim svinjokolja baš nekako u ovo doba. Dan republike je bio nekako usko vezan za klanje - mislim svinja. Da li su tu povezanost osetili i svinjokolji Vojvodine ne znam, nije ni bitno, jedino je važno da su se nedužne gice toga dana pretvarale u čvarke, kobasice, šunku, krvavice, švargle i ostale mesne prerađevine.
Bivše države više nema kao ni slavnog datuma, a i svinjokolji su sve ređi i ređi, kažu ne isplati se više. Potrošiš gomilu para za mobu u jelu i piću, a posle uspešno obavljenog klanja zapakuješ svakome po nešto i eto od celog svinječeta ne ostade ni za polak zime. Možda do proleća preživi kakva tabla slanine dobra za pasulj ali tavanska kolekcija sukomesnatih proizvoda istopi se za čas.
Došlo nekako novo doba pa se seoskim ulicama i periferijskim sokacima više ne čuju skičanja, rešili ljudi da se malkice civilizuju pa da sakriju svinjocid od komšijskih očiju a i od očiju dece. Zamisli sad neko dete od 4 -5 godina kako gleda mesara koji se uhvatio u koštac sa krmačom od 200 kila. Krvi do kolena kao u svih x-y delova Petka trinaestog. Letu noževi, šiklja krv, skičanje para uši, a dete zanemelo, upiškilo se od prizora. Kažu stari neka, neka se navikava i ono će jednog dana raditi isto. Nema šta, veoma pedagoški, budućnost nam leži u svinjocidu.
Ipak ko što rekoh sve se slabije čuje svinjocidna dreka, mesari su nas civilizovali i to danas rade po klanicama za mnogo manje para nego da koljačinu organizujete kod kuće sa sve mobom koja baš nema mali apetit.
Veliki pomak za našu sredinu, barem ćemo decu zaštiti od naših surovosti i apetitskih poriva koje nas navode na svinjocid....(sa jednog foruma )

Da li vam je sve ovo poznato, ili svinju poznajete samo u obliku već zapakovanih šnicli i suhomesnatih proizvoda?

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 155klf10

Poslednji put izmenio Danubius dana Pet Jan 06, 2012 9:50 am, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/

AutorPoruka
Sibila_
Zalutala Niotkuda
Zalutala Niotkuda

Datum upisa : 20.12.2011

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Dec 25, 2011 9:02 pm

Prva asocijacija na svinjokolj je, već davno počivši, mesar Đoka Štorga.
Pamtim njegov masni šešir, trbuh preko koga se zateže neka ofucana kecalja i zadebljao nos od rakije.
Taj bi došao u hladno zimsko jutro, prvo potegao iz flaše, pa krenuo da radi...
Što je dan više odmicao, po, uvek, kišnom i hladnom vremenu, on je bivao sve pijaniji, a rakije sve manje. Rastezao se posao kao slina u nosu, samo se Đoka "grejao mučenicom".
Voda je stalno vrila u kazanu, žene su užurbano gacale po blatnom dvorištu, prale creva za kobasice, bele, krvavice...i tako dok noć već ne zagazi duboko u promrzle ruke i kosti...
Ode Đoka, al ode i vreme svinjokolja iz dvorišta mog detinjstva, ostaše samo slike, izmešane kao osećanja: prijatna i turobna, smešna i nostalgična :)

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre

Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPet Jan 06, 2012 9:51 am

Za Božić se ne kolje

Isus nije ubijao životinje

Udruženje Sloboda za životinje uputilo je pismo Patrijarhu Srpske Pravoslavne crkve Irineju
povodom predstojećih Božićnih praznika. Božićni post koji traje 40 dana
sigurno je doprineo smanjenju patnje i ubijanja nekih vrsta životinja,
riba  sigurno ne, a i one su osećajna bića. Ali posle svakog Božićnog
posta, pred sam Božić, kao i na taj dan, počinje masovno klanje
životinja, pre svega njihovih mladunaca.
- Božić je za
životinje brutalni praznik klanja miliona njihove dece. To Isus sigurno
ne bi želeo. On je bio prijatelj životinja i bio je protiv klanja. Po
hladnom i mračnom vremenu u kome je rodjen, njegovoj majci i ocu nije ni
jedan čovek otvorio vrata. Blago svetlo jedinstva Božijeg stvaranja je
svetlelo među životinjama. On je rođen u štali u kojoj su ga životinje
dočekale i snagom koja greje podarile mu pažnju i zaštitu. One su ga
grejale svojim dahom. One spadaju u Božje stvaranje. Irod je
svojevremeno naredio ubijanje novorodjene dece, da bi tako ubio i Isusa.
Danas se milijarde životinjske dece ubija – ubija se Božje stvaranje.

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Plakat_protiv_bozicnog_klan_680122542
Slično pismo poslato je  pre 10 dana Stanislavu Hočevaru, nadbiskupu Katoličke crkve. Oba pisma zaključena su rečima:
- Molimo
Vas da kao najodgovorniji ljudi u dvema najvećim verskim zajednicama na
našim prostorima u  Pravoslavnoj i Katoličkoj crkvi, svojim vernicima
predočavate tu istinu, te da pozivanjem na odricanje od jedenja mesa
sprečite pretvaranje Božića u varvarsko klanja životinjeske dece. Isus
je došao da oslobodi i ljude i životinje. Želimo i Vama i svim vernicima
da svetlo jedinstva Božjeg stvaranja zasvetli snažno u svim srcima u
vreme Božića.

Sa nadom da ce oči ovog malog praseta punog
poverenja probuditi saosećanje kod ljudi u Srbiji štampali smo ovaj
poster. Poster je lepljen po mnogim gradovima u Srbiji – Beograd, Novi
Sad, Niš, Subotica, Sombor, Kragujevac, Čačak ..
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Jan 14, 2012 12:56 pm

I prodjoše praznici.....(klikni za pravu veličinu na sliku 2 x ) SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 3428422999 SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 2503974685

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 39687232628625406006010.th
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySre Nov 07, 2012 11:35 am

Upravo sam od mog zeta dobio obaveštenje da sam pozvan za vikend ,u subotu da učestvujem u zajedničkom zločinačkom poduhvatu javnog smaknuća Jorgovanke (220kg ) i Živadina (200 kg) u svojstvu Posednika profesionalnog mesarskog alata I reda i mesarskog kalfe /dželata II reda .
Nesrećni par je po kratkom postupku osuđen na smrt jer je cena kukuruza dostigla 3000 RSD po metru u zrnu ,a pomenuti su dostigli više nego potrebnu težinu .
Osuda će se izvršiti u ranim jutarnjim satima ,na human način -streljanjem .
Inače bi na neizbežnu smrtnu osudu čekali još koju nedelju ,do 29 novembra ,kako smo inače običavali (a i većina u Vojvodini ) na Dan Republike Jugoslavije ,što je bilo crno slovo u prosečnom svinjskom životnom kalendaru i dan početka pogroma i svinjiocida na ovim prostorima.
Mrzim svinjokolj ,ali bar ne mislim da svinja dolazi u obliku šnicle u zamrzivaču ,a da je svinjac neko nepoznato mesto kojemu se ne prilazi ,kao što misli moj sin . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027
U njegovim godinama su mu pradeda i deda samostalno obavljali i poznavali tehnologiju celog procesa(teorija i praksa ,pradeda je bio i predsednik mesarskog esnafa ) ,a i otac bi možda ,da je ikada bio prinuđen da ga sam obavi .-ovako ,ostajem i sam više teoretičar i polukvalifikovani radnik . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027
SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 18123_svinje02-foto-fonet-epa_hsSVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Naslov-svinjokolj-na-salasu-300x180SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Posecenje
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator

Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySre Nov 07, 2012 11:55 am

Danubius ::

Mrzim svinjokolj ,ali bar ne mislim da svinja dolazi u obliku šnicle u zamrzivaču ,a da je svinjac neko nepoznato mesto kojemu se ne prilazi ,kao što misli moj sin . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027
U njegovim godinama su mu pradeda i deda samostalno obavljali i poznavali tehnologiju celog procesa(teorija i praksa ,pradeda je bio i predsednik mesarskog esnafa ) ,a i otac bi možda ,da je ikada bio prinuđen da ga sam obavi .-ovako ,ostajem i sam više teoretičar i polukvalifikovani radnik . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 944472 SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 944472 SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 944472..zar ima i toga u Vojvodini....
Ajde ,uče u školi toliko...A da mu je sila da mora u svinjac,u današnje vreme nije..
Ostala još samo tradicija.Uskoro neće biti kolinja....
Biće baš -kao što si naveo gore... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027

Ha,učiš se i ti..kad izumire kolinje.... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPet Nov 09, 2012 8:52 pm

Kijara-brm ::

Ha,učiš se i ti..kad izumire kolinje.... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027
Po propisima EU zaista će biti zabranjeno klanje svinja na način na koji smo navikli .
No potrajaće to ......I bez da neko tera ,svi nose uzorak mesa sada na trihinoskopiju ,pre nego što se počne prerađivati .
A i za vreme II svetskog rata ,pa komunističkog režima ,kada se stoka otimala i oduzimala , u Vojvodini su našli načina i da ih gaje i da ih prerade -pred nosom okupatoru ,žandarima i narodnoj miliciji ,tako da sumnjam da i sada neće naći način .
Ja sam naderao sutra (početak spektakla u 06 30) Moj zet ,koji je u porodičnoj klasifikaciji računa u "2/3 mesara" ima tešku virozu ,tako da ću ja morati sa svojih 1/4 stručne kvalifikacije (ocenu dao moj tetak ,poslednji majstor -mesar po zanimanju ,profesionalac ) uskočiti i u delove procesa koje zaobilazim u širokom luku inače . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 604573
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPet Nov 09, 2012 9:05 pm

Kijara-brm ::

Po propisima EU zaista će biti zabranjeno klanje svinja na način na koji smo navikli .
No potrajaće to ......I bez da neko tera ,svi nose uzorak mesa sada na trihinoskopiju ,pre nego što se počne prerađivati .
A i za vreme II svetskog rata ,pa komunističkog režima ,kada se stoka otimala i oduzimala , u Vojvodini su našli načina i da ih gaje i da ih prerade -pred nosom okupatoru ,žandarima i narodnoj miliciji ,tako da sumnjam da i sada neće naći način .
Ja sam naderao sutra (početak spektakla u 06 30) Moj zet ,koji je u porodičnoj klasifikaciji računa u "2/3 mesara" ima tešku virozu ,tako da ću ja morati sa svojih 1/4 stručne kvalifikacije (ocenu dao moj tetak ,poslednji majstor -mesar po zanimanju ,profesionalac ) uskočiti i u delove procesa koje zaobilazim u širokom luku inače . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 604573

Tačno-ode tradicija..
Koliko znam,nosiće se u klanice,i nosiš polutke kući...
Uz to moraš imati ovlaštenog veterinara,markice...
Ne znam točno,nešto sam načula na tv-u..u prolazu..
Dadome da se nosi meso na trihinoskopiju.
No moja rodbina redovno nosi.
Biće da je zaražen pacov načeo suvo meso,dok je bilo na sušenju.I rođaka je dobila trihinelozu.Ostali nisu,na sreću jeli,baš taj komad.Et*,nesreće...
Da ne pričam o njenim mukama.
ceo život pod lekovima...

btw-sretno sutra...mešaj ..mešaj.... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027
imaš ti snage-da izvučeš Jorgovanku za rep sam...:)
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★

Datum upisa : 17.02.2010

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPet Nov 09, 2012 10:39 pm

Sirota Jorgovanka i još sirotiji Živadin ... zubbb
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma

Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPet Nov 09, 2012 10:42 pm

Ja se bojim...to su utovite krmace...jake ko bikovi,ne smiojem ni da gledam,a ono poslije,sve sam radila.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 43

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPet Nov 09, 2012 10:44 pm

Zamišljam krmače,jake ko bikove... jbt pa takvih baš ima muhaaa muhaaa

Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPet Nov 09, 2012 10:46 pm

Gledala sam Bosno moja....po petorica ju drze,a ona jaca,a jednom je cak stricu pobjegla...ebes koridu i bikove....valjda joj zamirisi smrt,sta znam.ali bas strava.
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 43

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPet Nov 09, 2012 10:50 pm

Ma znam Astra...no mene asociralo na nešto drugo :rlol:

A što se tiče svinjokolja...ja se pojavim kad su gotovi ražnjići...a sve prije toga preskačem lu6777

Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPet Nov 09, 2012 10:52 pm

ma to bilo dok je Bog hodao zemljom...ima preko 20 godina...sad ne vidim cijelo krme nigdje...a volim cvarke ko zna napraviti.Nego,Dany,da mi ostavis cvaraka....ovdje skuplji neg meso.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

Godina : 44
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPet Nov 09, 2012 10:55 pm

Astra ::
ma to bilo dok je Bog hodao zemljom...ima preko 20 godina...sad ne vidim cijelo krme nigdje...a volim cvarke ko zna napraviti.Nego,Dany,da mi ostavis cvaraka....ovdje skuplji neg meso.

i žilavi bre.. SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 4087121323.

kad ih iscede kao čips... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 511881...

Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.

Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 10, 2012 11:49 am

Čitam ovo gore od gospođa i ne verujem ?
Ženski posao u Vojvodini je -posluživanje pića i spremanje ručka majstorima ,u međuvremenu - čišćenje creva , mešanje čvaraka i topljenje masti ,i naravno -pranje svih upotrebljenih sudova ,kao i pakovanje mesa za zamrzivač .
Prava domaćica napravi još i salinjake od sveže izvađenog sala -a krofne ili makovnjaču -obavezno .

Današnji scenario je išao ovako :Okupljanje u 06 30 ,rakija ,kafa . Naravno -obavezna radna uniforma (u mom slučaju, baš komplet tenkistička uniforma istočnonemačke armije-sve sa čizmama i oficirskom šapkom -ali nisam slikao ,da be bih dao priliku vama  zlobnicama za  sprdanje sa poštenom radničkom klasom  )Izvršilaca -5 (niko profesionalac )

Detalje egzekucije ću preskočiti zbog osetljivih dama -bilo je humano ,pucanj u glavu ,trenutna smrt. I jesu bile žilave svinje  ,jake kao bizoni -ali je išlo sve ok .

Pošto većina mesa ide u zamrzivač i salamuru ,a imaju električnu mašinu za mlevenje i punjenje -prestala je potreba za mojim prisustvom ,pa sam  SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 390205

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 155klf10

Poslednji izmenio ZoxZoja dana Pet Nov 21, 2014 6:39 pm, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : obrisane nevidljive slike i komentai uz njih)
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 10, 2012 11:53 am

Zivote ja kupim tele....mnogo je manje od ove svinje....al bice cvaraka
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 10, 2012 11:55 am

Meni svinjsko file, to je najbolji komad mesa kod svake zivotinje.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 10, 2012 11:58 am

Ove gospođice-gospođe očekivale da tebe vide u akciji... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 944472..
Bemte ovo mogu da vidim(Slavonski običaji...isti ovakvi) na tv ili da guglam....

Možda si ti samo slikao... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027...pa te nema nigde....
Ijao..znaš nas . Kako god okreneš,mi nađemo motiv za...zezanje...
Dobri ste..Brzi... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 3260627570..Što bi rekli..organizacija je odlična,zato ste brzo uradili ogroman posao.Mada još ima...gazdarica da se napere ,načisti...

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 10, 2012 12:02 pm

Tada ti je Kijaro najgore bit snajka....sve padne na nju jadnu....sjecam se ja kad sam postala snajka....pa se ubila radeci.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 10, 2012 12:36 pm

Astra ::
Tada ti je Kijaro najgore bit snajka....sve padne na nju jadnu....sjecam se ja kad sam postala snajka....pa se ubila radeci.
Jel*ovako kao na avataru? SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 279207
Bez brige .....Kijara svinje nije videla nego ovde na temi i u "Gavrilović" pakovanju . SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 944472Možda u školi ,u nižim razredima škole ,"Poznavanje prirode i društva " u udžbeniku ? SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 944472
Zaboravih napomenuti -apropo komentara oko filea ,ražnjića i sl .....
U mojoj familiji se praktikuje tkzv "švapski način klanja" -nije poenta da sami "majstori" požderu pola svinje za doručak i ručak -nego se kuva paprikaš od tkzv "ficli" .To jesu najkvalitetniji komadi čistog mesa -ali oni koji se skidaju tokom obrade ,dakle sitnež i poneka kost dok se kuva (posle se izbaci ) I naravno ,isključivo domaće testo i vino .
Za doručak ide "prošlogodišnje " ,kulen ,kobasica ,šunka -što je sada suvo kao barut .
Ovo "švapski " namerno napominjem -jer su podunavske Švabe poznate tvrdice . Meni su deda i baba pričali da je ona "supa" (praktično voda u kojoj se kuvale "obarine" za švarglu i krvavicu ) deljena sirotinji u njihovoj mesnici -i da su u redu stajali .
Sve od svinje se iskoristilo -kosti i papci su išli za lepilo ,čekinja za četke ,koža za cipele i tašne -i to je bio ko "otkupi" . Ništa se nije bacalo .

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 10, 2012 12:41 pm

Bome jesam se ubijala...jos me natjerali da fatam krv...ebo sve,kad dusu ne ispustih...poslije sam rekla sve cu da radim ko musko,samo me nemoj da krv fatam,em svinja trza,em vruca krv pa i po rukama ode....bljak.

A pored posla vani,jos me cekalo,kao snajku da i u kuci spremim klopu svima i pazim dvoje djece,pa sad vidi...i sad sam bjesna na svekrvu kad se sjetim,a ona jadna en moze da gleda svoju ljubimicu kako ju komadaju....ma nije mogla ni da gleda unuke,ali nek joj Bog oprosti,otisla je njemu na istinu.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 10, 2012 12:45 pm

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 944472ju što BREzobrazan...A nek si nam kaZno... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027
Rekoh ti da sam bila na kolinju....
Gavrilovićeve proizvode ne jedem...Samo domaće...(uglavnom)
Kupljeno od vrednih ljudi koji imaju svoje private...
Nije Gavrilović jedina mesna industrija u Hr... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1320241935...
Belje,Pik Vrbovec...Pivac... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 3260627570

a ima i uvoznih...:))))))

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 10, 2012 12:59 pm

AstrinaKomsinica ::
Kijara, da sam na tvom mjestu, ja bih nesto priklala, da Robin vise nema argumenata SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 944472 SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 279207
Prikolje ...celofan sa pakovanja mesa .Eee ,nož tu treba ,nego šta ,da se otvori,neće samo ,nemaš pojma koje su to muke .
A dalo se čitati da se porezala par puta na mašinu za rezanje ,kad je salamu rezala ,skoro bez nokta ostala (lažem li ja šta ,sama pisala -a znaš šta za Kijaru znači kada se rani u nokat ,eeeee SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 217767)
Kod Kijare svinja dolazi u finalno izrezanom stanju ,od mesa do suhomesnatog ,ona inače misli da je svinja to "nešto što smrdi ,pa posle nečega što se zove "kolinje " u Hrvatskoj -onda se može jesti,kajgod )

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 10, 2012 1:08 pm

AstrinaKomsinica ::
Kijara, da sam na tvom mjestu, ja bih nesto priklala, da Robin vise nema argumenata SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 944472 SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 279207
Prikolje ...celofan sa pakovanja mesa .Eee ,nož tu treba ,nego šta ,da se otvori,neće samo ,nemaš pojma koje su to muke .
A dalo se čitati da se porezala par puta na mašinu za rezanje ,kad je salamu rezala ,skoro bez nokta ostala (lažem li ja šta ,sama pisala -a znaš šta za Kijaru znači kada se rani u nokat ,eeeee SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 217767)
Kod Kijare svinja dolazi u finalno izrezanom stanju ,od mesa do suhomesnatog ,ona inače misli da je svinja to "nešto što smrdi ,pa posle nečega što se zove "kolinje " u Hrvatskoj -onda se može jesti,kajgod )

hahahahaha zloćo... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027
ne jedem ja salamu...ne volEm...

pršut,kulen..čajne,sremske...domaće češnjovke...

nokte mi ne diraj.. SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 588796014..ureče me nekoliko puta...
mesoreznica je zlo u kući....ustanovila... SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 1763570027

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 24, 2012 5:37 pm

Evo jednog prostog recepta za klopu tokom svinjikolja -a što neće ometati radove .

Materijal: svinjetina 60%, govedina ili junetina 30%, svinjski papci, uši, repovi 10% (goveđi rep )

Kotlić od 12 litara.

Iseku se  4 velike glavice luka, ne mora sitno jer se dugo kuva pa se svakako raspadne.

U
luk i malo vode dodati papke, uši i repove i dinstati samo to jedno
vreme.
Posle dodati svinjetinu i dinstati bez dosipanja vode. Posle
određenog vremena meso pusti svoj sok ,voda nije potrebna ,vatra ne previše jaka .

Mora se dobro
paziti da ne "uvati" baš zbog tog nedostatka vode.
( Ko nema strpljenja
sipa odmah vodu i kuva, ali ovo je prava stvar )
Nakon
toga dodaje se  junetina , dolije  voda, jedna velika kašika soli, lovorov
list(jedan ,čisto da malo "ubije" papke )  decilitar-dva  soka od paradajza i pojača se  vatra.
Posle nekih pola sata dodaje se  3-4 velike pune
kašike slatke mlevene paprike i jednu /dve ljute. Ubaci se  1-2 suve ljute
paprike a ako je samo muško društvo namerava da jede ,polome se  (suve ljute  paprike).

Kuvati tri. tri i po sata na srednje jakoj vatri po potrebi dolivati  vruću vodu i ako nešto fali od začina.

Ako se zeznulo sa vodom (ispala retka čorba ) ukuvati još ,ili ubaciti 2-3 krompira -ali ovo se retko dešava.

Uopšte -jedino na čega treba paziti je da se vatra ne ugasi i da ima dovoljno vode,a to svi gledaju ,kako se već ogladni tokom posla i počne širiti miris .
Nema kunsta ,kao kod ribe -sme se mešati ,dolivati voda i važno je da meso bude mekano k*o duša na kraju .
Ako ima koje sposobno žensko -spremi testo (domaće rezance ) ako nema ,može i sa *leba .
Neki jedu i salatu (kupus ) uz ovo .
*ladno vino /pivo ,bog da vas vidi .

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySre Nov 26, 2014 8:07 pm

Svinje broje "sitno" ,kako se približava 29 novembar,a mnogi prasići su već na listama za odstrel (za Novu godinu )
I pored loše materijalne situacije ,koliko sam ja informisan -svinjocid neće izostati ni ove godine .
Možda neće biti pogroma  biblijskih razmera u brojkama i kilogramima ,ali se mnogoj svinji crno piše za Dan Republike ex Yu .

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Svinjokolj

Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 56
Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Dec 07, 2014 2:53 am

Komšije nisu zvale što će im se upisati u raboš. Sledeće godine idemo nepozvani ako treba.

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 104085856182229249561498SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 151364661822158495628357SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 104237776182200316231057SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 101760336182205649563854SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 104103556182207516230333SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 105995306182211282896626SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 108018856182212816229802
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Dec 27, 2014 3:14 pm

Negde u Vojvodini 1930-te godine. Majstori i "objekat"

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 156065363481482997496175
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Dec 27, 2014 3:32 pm

Kakva je ovo svinja...ehehe..
Ovako nešto prvi put vidim:D

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Dec 27, 2014 4:10 pm

Bijeljinsko-Ugljevički način.

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 10849820_10202240380450425_3152488840957901719_n
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Dec 27, 2014 5:09 pm

A ovako se radi malko severnije.
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Dec 27, 2014 5:30 pm

Gledam ovu temu i ne mogu da se ne setim mog pokojnog strica Braneta. Bio je Baba profesionalni mesar. On radi a njih troje ga služe i jedva postizavaju. Mi B. smo, fala na pitanju, ješni i to zdravo. U ona vremena kad se za holesterole i ostale boleštine nije znalo kad dođe vreme klalo se po 4-5 komada. Kažu porodične legende da je rekord bio na dve godine pre mog rođenja kad je pominjani Baba, tad samo Brane, u šunke, pole slanine, kobasice i ostalo pretvorio krmaču i 9 joj potomaka. Ni jedan ispod 120 kila žive vage. Bio skup kukuruz a svinji jeftini. Di ćeš muku svoju budzašto da daš. Bolje da se familija omrsi nego klanice.

Krovne grede su izdržale teret na diku Avi Cvetku koji je kuću gradio. I ni jedna šunka nije videla pijacu. Di ćeš da se brukaš šunke da prodaješ.

Ali ono čime je moj stric Brane duši svojoj mesto u raju uvatio je kad je mene oslobodio jednog mučnog posla. Kad dođe disnator znao se raspored šta ko radi. Strina-Smiljino je bilo da pere creva. Ali ne može to sama nego joj treba pomoćnik. Nekako se podesilo da sam baš ja najpogodnija za te stvari. Nisam za kujnu, ima ih tamo dovoljno, nisam za mesarski nož, em premlada em žensko pa aj ti Zoxy šavolj vode i lonče i sa baba-strinom u vr' avlije da pereš creva. I to ja koja sam jedino na mirise gadljiva. Trajalo to mučenje godinu il' dve i onda Baba video moje suze, čuo grdnju kojom sam terana da "radim šta mi se kaže". Jednim oštrim pogledom i sa par reči je taj posao preuzeo na sebe. Stručno, mesarski. Fala mu dok je sveta i veka.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Dec 27, 2014 7:16 pm

ZoxZoja ::

Ali ono čime je moj stric Brane duši svojoj mesto u raju uvatio je kad je mene oslobodio jednog mučnog posla. Kad dođe disnator znao se raspored šta ko radi. Strina-Smiljino je bilo da pere creva. Ali ne može to sama nego joj treba pomoćnik.
Pranje creva je ženski posao -"majstor" nema kada da se bavi time .
Naravno ,onomad je bilo svetogrđe bilo šta staviti u "plastično crevo"
Moj deda ,kao profy ,je uvek donosio sa sobom "sređeni komplet" prirodnih creva (zna se u koje crevo  šta ide )  ,recimo ,od juče (frižidera onda nije bilo ,ali je bilo ledara) da se ne gubi vreme .
Elem ,dok on radi svoj posao ,neka od ondašnjih žena opere creva ,stavi u kreč ,i kad završi onda on to odnese (limena kanta ,plastičnih nije bilo)
Kod kuće baba napravi sanitarni pregled ,pregled kvaliteta (ne sme da ima najmanju rupicu ) i stavi u ledaru za sutra ,ako deda ide na "teren" .
Verovatno najneugodniji posao ,po pravilu ,kod profy mesara to radi najmlađi šegrt , ali u principu ,muškarac džentlmenski obavi glavni govnjivi deo (isprazni) a žene onda pristupaju sterilizaciji i klasifikaciji .

Ovako otprilike izgleda završna operacija

Danas slabo ko to i radi ,jer postoje veštačka creva raznih kalibara ,ali u Apatinu , pravi majstori uvek koriste prirodna creva .

Nazad na vrh Ići dole
Lakota
- slučajna prolaznica-
Lakota

Datum upisa : 11.07.2013

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Dec 27, 2014 8:12 pm

Bas ste nam -dzentlmenski- prepustali najodvratniji posao..secam se bake sa crvenim rukama po zimi i hladnoci kad to ispira u hiljadu voda booored
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Dec 27, 2014 9:54 pm

Taj sistem da donese gotova sređena creva je kasnije i moj stric radio. Ali to je bilo kasnije kad sam ja već isplakala šta sam imala.

Tačno je da to nije mesarski, majstorski, posao ali uzmi u obzir srodstvo. Nije sinovica makar ko. Da bi izbegao raspravu s muškim delom familije (čitaj moj tvrdoglavi otac, na koga li sam ja ovakva da mi je znati) Čika je to preuzeo na sebe. I nije to radio kao što žene rade nego je imao neki sistem koji nikad nisam do kraja ukapirala. Mada mislim da je brat savladao tu "tehniku" jer je često išao kod njih u NS i "radio" sa stricem. Te zime kad je upotrebio autoritet starijeg brata ratosiljao me je pranja creva i dosadne baba-strine što mi je bio bonus koji sam tek kasnije shvatila. Na čemu sam mu neizmerno zahvalna i dan danas.
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPet Jan 16, 2015 8:02 pm

PESMA O SLANINI

Slaninu,

To sveto jelo
Koje postoji od pamtiveka,
Bog je stvorio
Sa ljubavlju
Da nahrani gladnog čoveka.
I zato u Sremac
Kad ima slanine
Nakrivi šešir
I ne brine više,
A zbog toga se u Sremu
Zlatnim slovima piše.
Otkad se rodi
Sremac je vole
I jede je zorom,
Čim sunce sine,
I dok postoji
Kićenog Srema,
Uvek će u njemu
biti slanine.
Slanina roza,
Slanina bela,
Tanka i tvrda,
Mekana, zrela.
Slanina šarena,
Sremska dika
S potrbušine
I gronika,
Slanina mesnata
Sa rebara,
Slanina friška,
Slanina stara,
Slanina fina
Za kralja i cara.

Po Sremu i danas
Priča se vazda,
Ko ima deblju slaninu,
Bolji je gazda.

A kad se kolje,
Na tri stola
Slanine celo
Brdo pola
Pa onda puno
Veliko bure
Ko more slane
Salamure.

Slanina pušena
Na panjevima:
Od hrasta, bresta
I stare gunje,
Slanina na vatri
Jasike, jobe,
Belog bagrema
I šljive turgunje.
Slanina sušena
Na promaji:
U gonku kuće,
Visokoj kotobanji,
Slanina koja se u
U žarko leto
Na tavanu
Upola stanji.

Slanina za doručak,
Ručak, večeru,
Slanina kad se
kukuruzi beru
slanina
kad se kopa njiva
na suncu žarkom
što mast preliva,
slanina na mrazu
čvrsta ko kosti,
slanina za post
Bože oprosti.

Slanina sa lukom,
Crnim i belim,
Sa paradajzom,
Kupusom kiselim,
Slanina na sarmi,
U belom pasulju,
Slanina za bujemu
Pržena na ulju.

Ponekad i ono,
Ostalo od starine:
Najedaš se samo
Leba i slanine.

Slanina za posao,
Fakultet, škole,
Slanina koju
Sremci vole.
Slanina pečena
U tiganju,
Slanina kad dođeš
Na more, u banju,
Slanina za vašar
U lepoj Rumi,
Slanina za ražanj
Na izletu u šumi.

Radivoje Prokopljević Proka

Autor čita svoje delo

JD i Laki me u zlo navode davajući mi ideje nisam ja kriva smehsmeh :rlol: smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyUto Nov 10, 2015 11:56 am

U Vojvodini dolazi vreme kada organizovane zločinačke grupe ne samo pripremaju genocid ,nego i masovnu distribuciju kancerogenih materija . 
Obaveštajne službe očekuju kulminaciju nasilja  oko 29.11 . u više ilegalnih uporišta terorista širom Vojvodine . Građani ,oprez ,uzdržite se od konzumacije ovih otrovnih materija!  smehsmeh

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Szo_kobasice_slanina_rak

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Nov 28, 2015 9:46 am

Par prizora se Sajma etno hrane i pića u Beogradu .

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 12309653_149122062113585_5085515826957234412_o

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 11048265_149122112113580_4319723764071553058_n

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 12314469_149122138780244_7941936935204148953_o

Dakle ,svinjarija koliko ti srce želi . 
Tuga je što veći deo Srbije ovo uopšte ne može da sebi priušti ,jer sa svojim primanjima mogu da kupe samo jeftini parizer . 
Dođe vreme da se nečiji materijalni status oslikava kroz : 
Wowwwww ,klali su svinju ,blago njima,kad "imaju" .

Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Dec 13, 2015 2:35 pm

Nekad su svinje zorom terane na pašu a uveče se vraćale kućama. Sporo su rasle, trebalo im je i po 2-3 godine da dođu "za klanje". Ali je zato meso bilo zrelo i ukusno a ne kao današnje naduvano i puno vode pa staviš šniclu kolki tanjir u tiganj a izvadiš čvarak koji nije dosta ni bolesnom mačetu da brke omasti.

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Mic5s9

Negde u Vojvodini - svinje na povretku izPolja.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Jan 03, 2016 10:13 am

Jedva sirotani preživeše Novu godinu -već im se sprema novi pokolj za Božić 

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 2Q==

Postupamo prema njima kao osmanlije prema "raji" . brdski

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Ooo-prasici-solarijum

Nazad na vrh Ići dole
promaja
Panonski lav
Panonski lav
promaja

Godina : 62
Datum upisa : 02.08.2010

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Jan 03, 2016 10:15 am

Bojim se da se ti kao neces omrsiti sanjima,a  dm2 kafa
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Jan 03, 2016 10:22 am

promaja ::
Bojim se da se ti kao neces omrsiti sanjima,a  dm2 kafa 
Pa ne kažem da nisam licemer .Iako i sam imam "lešinu" u frižideru (mada nisam neki ljubitelj ) ništa ne smeta da se dernjam "Pravda za prasiće "  :brdski2:

Nazad na vrh Ići dole
promaja
Panonski lav
Panonski lav
promaja

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Jan 03, 2016 10:31 am

Neka ,dok ih ne ukinu il zabrane ,ja cu i dalje biti svinjozder,janjozder i pilicar... smehsmeh :rlol:
Nazad na vrh Ići dole
Ivana_258
Seven of nine
Ivana_258

Godina : 53
Humor : Uvek
Datum upisa : 27.06.2010

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Jan 03, 2016 5:03 pm

Nevidim (ne vidim) razliku između svinjokolja, zumbulokolja, karanfilokolja, kravokolja (junetinokolja, molkokolja.......) zečetino iliti slatkomalizekotinokolja, ...
Da ne budem prosta, ali ponašajmo se kako nam tradicija, moral, znanje i osećanja nalažu....
Nazad na vrh Ići dole
promaja
Panonski lav
Panonski lav
promaja

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Jan 03, 2016 5:20 pm

E kad i to zabrane ,ima da se zaposlim ko kosilica...da pasem travu   cat rabbit jesvala
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Dec 17, 2016 8:12 pm

Tek su se slegli utisci od 29 novembra 

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 15541017_292219101173651_5548729899115789751_o

a evo polako još jedno "crno slovo" u svinjskom kalendaru ?

Prasići ,spremite se da ginete .

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Prase-think

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySub Dec 17, 2016 8:19 pm

Ove godine ću žvakati japanke.tj kupljenje čvarke jer nema kolinja ove godine.

Čovek kog koga su mama i tata pre imali kolinje nije više u stanju kao ni tata baš,mada bi on voleo,ali viša sila pa ćemo žvakati kupovno.

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySre Nov 29, 2017 5:57 pm

Ono što je sada već izvesno ,svinjocid 29 .novembra je definitivno nestao .
No ,to ne znači da se sporadični slučajevi ubistva svinja ne dešavaju i dalje niti da će "noć dugih noževa" zaobići svinjsku populaciju . 
Datum nije "dobro pao" ,te će se dobar deo svinjskih sudbina rešavati za vikend . 
No opet ,postoji šansa da će mnogi prasići umreti dostojanstveno,kao prave svinje ,mnogo kasnije .
Ako prežive Novu Godinu ,Božić (pravoslavni) ,Slave i sve ono što ih čeka u za njih "crnom januaru" .

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPon Nov 26, 2018 8:34 am

Za one koji ne znaju- Zabijačka je sinonim za svinjokolju. Obično se dešava kasno u jesen, pred samu zimu, u ne tako davnoj prošlosti u bivšoj Jugosaviji za 29. novembar. Svako može da pretpostavi da psi, tj. kerovi, kojih u seoskim domaćinstvima obično ima više komada, nisu baš poželjni na mestu na kom su prisutne velike količine mesa. Otuda potiče i izraz- Oterati k’o kera sa zabijačke, koji je svoju upotrebu našao i u svakodnevnom govoru.

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Svinjokolj2

Prva stvar na dan klanja odnosno zabijački je loženje vatre i sipanje vode u kotlanku, a potom  omame svinje. Da li humano po Bački(metak u čelo) ili malo surovije po Sremački nožem u veliku arteriju, nebitno je ?!

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Hqdefault-1
Svinja se ubacuje u korito gde se uz pomoć vrele vode, kuka, žileta i raznih strugalica iz kućne radinosti skidaju dlake i nokti, ono što se ne skine to se spali nekada u slami, danas sa plinom.

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 2013-12-07-09-14-20

Sledeća faza je kačenje svinje na rem(drveni ili metalni) vade se iznutrice, pere se utroba, i preseca po sredini- duž kičme. Odvajaju se slanina, krmenadla, rebra….i na kraju ostaju šunke(zadnje noge). U to vreme peku se mast i čvarci; stiže fruštuk i ko zna koja po redu rakijica ili špricer. Priprema se meso za kobasice i kulen, kasnije i za švarglu i krvavice. Kobasice i kulen idu na dimljenje u pušnicu, šunka i slanina u salamuru, a švargla, krvavice i čvarci su spremni za konzumaciju.

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 43075a5afef27bb177530f5ec867b775_view_l

Moram vam još spomenuti jedan recept za stavljenje salamure na naš Bački način ili čiji već to nije više bitno, mnogi će reći da ovaj recept nije dobar da puno stoji u salamuri slanina..Al ajd reći ću vam kako mi ovde radimo ?
Svaka slanina se soli i stavlja u drvenu kacu ili plastično bure pojedinačno i u jedan veliki lavor ili šerpu se stavi jedno jaje i soli voda sa neprestanim mešanjem

dok ono ne isplava na površinu. To je signal da je dovoljno slano a salamura i slanina neće biti preslana jer će višak soli ona izbaciti. Tom slanom vodom puniti bure i ponavljati postupak do kraja.

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Pc260031

Od gore staviti drveni poklopac i kamen i prekriti nekim čaršavima. Tako treba da stoji šest nedelja bez diranja i prevrtanja a posle tog perioda izvaditi slaninu da se ocedi dva dana i početi sušenje bar na dva dima. Naravno mora se čekati pasle toga da je promaja i hladnoća produva i malo smrzne da bila dobra za jelo bar dve nedelje ako ne i više..E ondak posle toga kad se dovatimo za slavu i Božić to je posebna priča koju vam neću reći kako se završila…

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Eko-rakija
Autor:Goran Popnovakov 2018

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySre Nov 28, 2018 11:27 am

Romantika zubic
SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 46937710
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Dec 02, 2018 4:38 pm

Svinjokolj nije samo gastronomski događaj,ako ste to mislili .
Ne, ne....u Srbiji postoje ljudi koji daju dugoročnu vremensku prognozu -gledanjem u svinjsku slezinu ?

Evo pa PROČITAJTE OVDE    link   jbt

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyUto Jan 15, 2019 8:22 pm

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 50112131_377694879714475_334658182347489280_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent.fiev1-1

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyPon Apr 20, 2020 7:05 pm

Doba korone :

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 93674810

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Maj 03, 2020 9:24 am

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 95336584_2841866042517230_8306170784267632640_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=5fH4j0MZdOYAX-QVqot&_nc_ht=scontent.fiev1-1

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySre Avg 19, 2020 9:31 pm

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 117940444_765173654320697_88133072556465459_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_sid=110474&_nc_ohc=f7kFOtt4dG4AX8nvBv7&_nc_ht=scontent.fiev1-1

ZoxZoja likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyNed Nov 22, 2020 10:22 am

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 126429987_1008258923016731_3099013138301143714_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=BgIw_rtGcdAAX_ji_SS&_nc_ht=scontent.fiev1-1

Za ove treba prijektil od 9mm ,i to iz neposredne blizine .

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptySre Nov 17, 2021 8:58 pm

Живко Певалчин

20. децембар 2020. ·

29 Новембар

Па сад, био је некад државни празник, спајали се нерадни дани, али ја га не памтим много баш по томе.
Памтим га више по свињокољу.
А било је обично овако:
Отац никад није хранио свиње вече пре свињокоља, да би црева била празнија, мало су се дерале и не слутећи шта их чека.
Ујутру, отац прво донесе сламу за прљење, јер код нас се то тако радило, није се шурило, упали ватру испод бакрача који је стајао насађен на саџак да се загреје вода, и полако почну да долазе они који ће да помажу да се све заврши истог дана.
И почињало се, прво ракија две, постављање сламе преко закланих свиња, паљене три или четири ватре јер колико је било свиња, толико и ватри, прљење са једне и друге стране, прање и за нас децу, а било нас је, најбољи део, да опрљену и добро опрану свињу пољубиш у гузицу и добијеш или бешику или кракарац и да имаш нешто за игру кад се све заврши.
Кожура жута као злато, посољена и бар половина од једне свиње поједена, а јели су је сви и мајстори и укућани а и ми деца.
Чим са свиње расплате, ваде се црева које су жене прале из ко зна колико вода, танка црева за црвене, а дебела за беле кобасице. Крвавице никада није правио мој отац.
Људи су радили, успут пили ракију, секли месо за паприкаш, секли сланину за чварке и одвајали за кобасице.
Џигерица и месо од пабушине се одмах давало редуши да пече за ручак, и док се пекло већ се одвајало месо за млевење, црева већ опрана и посољена и у то већ готов ручак.
Мајстори и помагачи, па већ добро "ђорнути", али посао не стоји.
Отац вади вино из новог бурета, да се проба, ручак, вино и почиње да се меље месо, баретина се већ кува а и чварци цврче у другом бакрачу.
Паприкаш већ скуван, баретина прострта на асталу да се прохлади, чварци се већ румене, масти два три чабра и полако се праве кобасице.
Мастори и помагачи се већ љуљају, мало од умора, мало више од виноградарских производа, али посао не стаје.
Мама и Мајка ( баба ) одвајају паприкаш за комшије и родове, пеку кобасице, ваде кисели купус и папричице и постављају астале за госте који ће доћи на вечеру.
Беле кобасице се поново баре, да би и црева била скувана и полако се завршава.
Разноси се паприкаш, перу се астали, склањају се судови и чекају се гости.
Вечера ко вечера, свега ко на вашару, гостију колко оћеш и после вечере ето ти Веље Реминог, ћалетовог друга и НЕВИЂЕНО доброг хармоникаша.
Вина колко оћеш, песама, оних лепих, буде и новаца за свирца и пред крај обично зачињено са правим бећарцем, по мало и безобразном, али који не вређа а разгали и срце и душу.
И прође и 29 Новембар, сутра је већ одавно дошло, мама је ћалета обично свлачила за спавање, јер мало му отказале и руке и ноге уз њено обавезно ЗМАЈ ТЕ КИДО ОПЕТ СИ МОРО ДА СЕ ОЖДЕРЕШ.
Али велики посао је био готов и сутра код другог и тако редом.
Да ми Лале смо и ту мало осим света.
Једемо кожуру, што би неки други казали ПОЈЕЛИ ОПАНКЕ.
Лепо вече драге моје и драги моји.

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Hqdefault

ZoxZoja likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 EmptyUto Apr 19, 2022 3:33 pm

Cena prasića pred Vaskrs je skočila na skoro duplo (450 din "žive vage" ?)
Biće da će onda mnogi prasići dočekati svoje "svinjske godine " .

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji   SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji - Page 2 Empty

Nazad na vrh Ići dole

SVINJOCID (svinjokolj , disnotor,zabijačke ) -vojvodjanski običaji
Nazad na vrh 
Strana 2 od 2Idi na stranu : Prethodni  1, 2
 Similar topics
-
» VOJVODJANSKI SALASI

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: DRŽAVE :: REGIONI I POKRAJINE :: VOJVODINA-
Skoči na: