Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Da mi je da ne umrem u tuđini Lepe su sve bukove u zemlji česte, livada svaka lepa je mlada, i sve reke nepoznate, svi vrhovi što se suncem zlate, sve i gde nije i gde jeste pogled i noga mi stupila kada. Ali kut zemlje na kom smo žito želi i sa koga smo cedili vina, zemlja koju smo pili i jeli, čija na ognju palili drveta, gde smo sahranili oca i sina, kao da je sva grob pradedovska, krvavo nam je bliska i sveta. U tu bih zemlju hteo da legnem, u taj kraj gde biljka svaka, gde bubica svaka bolno me dira kao žbun što na bratovom grobu cveta, kao mrav što njime mili. Zemlja sa koje smo jeli i pili, koja nam je kao srce rođeno jasna i tajanstvenija od svemira, hteo bih da mi grobom bude.
Ne merim više vreme na sate, ni po sunčevom vrelom hodu; dan mi je kad njegove se oči vrate, a noć kad ponovo od mene odu. Ne merim sreću smehom, ni time da li je čežnja moja od njegove jača; sreća je meni kad bolno ćutim s njime, i kad nam srca biju ritmom plača. Nije mi žao što če života vode odneti i kaplju moga življenja; sad neka mladost i sve neka ode; on je stao kraj mene pun divljenja.
Bolje bi bilo u tome prostranstvu bez ijedne žive duše da ni reči nismo izrekli, da se na bele ljuljaške nismo peli, da smo sa grlicama snežnim ćutke seli za razboje. Bolje bi bilo da nismo budili sneg iz sna detinjeg, da nismo srebrne jelenske rogove šumom lomili. Bolje bi bilo da smo sa potokom uz ledeni nakovanj stali.
Svaka tvoja reč, u meni je do pesme porasla svaka tvoja reč. Svaki tvoj dodir, u meni je do zagrljaja porastao svaki tvoj dodir. Naš slučajni susret, u meni je do života porastao, naš slučajni susret. Sve što mi se zbog tebe dogodilo, kao očarano živi u meni, i čini se, neće proći, sve što mi se zbog tebe dogodilo. I volela bih da te tek sada volim prvi put. Volela bih da ne verujem da će mi srce za tobom proći kada budeš jednom otišao.
STRAH
Plašim se kad pomislim da će doći poslednja nedelja našega drugovanja. Znam, biće proleće i sunca žar, i s bolom ostavićemo na dar jedno drugom slatka dugovanja.
Znam, cvetaće rumeno dani poslednje nedelje našega drugovanja, mirno ćemo se pozdraviti; a nikada nećemo ozdraviti od čudesnoga tugovanja.
Što dana tih da ugledamo tica srebrna krila, u šumu u senci celu; što tada baš da nam oči sretnu onu krunicu cvetnu radosnu i belu, belu.
Volela se dva vetra s dve planine kao što se vole dva sunca, dva duha, kao što se vole dva vida i dva sluha, ili sjaj sunca sa sjajem mesečine,
ili s nebesima ledene visine. Grlili se iznad brda i poljana, u lišću grana i iznad bezdana, nisu znali šta da od sebe čine,
niti grleć se koje je od njih koje, ni umeli da se razmrse, razdvoje - kao dva pljuska i dve grmljavine.
Kad se polome o krševe, o granje, voleli se tugom i sećanjem - dva vetra sa dve daleke planine.
GOVORI TIHO
Govori tiho. Drveće je noćas budno i meni je žao da čuje kako je život kratak a nije veseo. Govori tiho. Ptice noćas blizu nas pevaju i meni je žao da čuju kako u glasu nečijem ima suza. Govori tiho. U livadi obližnjoj zrikavci se noćas vole i meni je žao da noćas čuju da je ljubav u srcu nečijem tužna. Govori tiho. Nebo je noćas beskrajno tanko i meni je žao da nas čuju zvezde pa da im zbog nas teško bude.
ZALJUBLJEN MESEC
Voleo mesec zvezdu zlatnih veđa, noću lutao ponad njena dvora dokle god ga s neba ne otera zora. A jednom kad ne uspe preći međe
prenaseljenih na nebu sazvežđa, spaziše ljudi vatru meteora pad sa njenog sazvežđa do ponora od svih dotle, vele, i lepša i ređa.
Zato je mesec sad bled i zagledan u vasionski ispod sebe bezdan gde pogašeni leže meteori.
Veruje ugledaće srce njeno u meteora kršu polomljenom gde još davnim plamenom gori.
Leona ;) Leona
Datum upisa : 02.11.2012
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Apr 12, 2013 11:39 pm
Mladost je prošla sasvim iznenada, jedva smem toga da se setim. Sijala je kraće nego mesečina mlada, prošla je brže nego žetve leti. Cvetala je kraće nego šiblje gloga, nego trošni cvetovi bresaka. Otpevala je života dva, tri sloga, brže nego ptica iz prolećnog mraka.
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Čet Okt 10, 2013 2:37 am
Poznala sam te kad sneg se topi topi,i duva vetar mlak blizina proleca dusu mi opi, opi, pa zudno udisah zrak. S neznoscu gledah stopa ti trag, trag po snegu belom, i znadoh da ces biti mi drag drag u zivotu celom. Poznala sam te u zvonak dan dan pijan,svez i mek. cinja mi se vec davno znan, znan kad te poznadoh tek
S neznoscu gledah stopa ti trag trag na snegu belom i znadoh da ces biti mi drag drag u zivotu celom
Poznala sam te kad kopni led led,dok se budi proletnji dah kad dan je cas rumen,cas setan, bled, kad sretno se i tuzno u isti mah.
S neznoscu gledah stopa ti trag, trag po snegu belom i znadoh da ces biti mi drag, drag u zivotu celom.
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Sub Okt 19, 2013 5:22 pm
Nemam više vremena
Nemam više vremena za duge rečenice, Nemam kad da pregovaram, Otkucavam poruke kao telegrame. Nemam vremena da raspirujem plamen, Sad zaprećem šake zgorela žara. Nemam više vremena za hodočaša, Naglo se smanjuje putanja do ušća, Nemam kad da se osvrćem i vraćam. Nemam više vremena za sitnice Sad treba misliti na večno i neobuhvatno. Nemam kad da razmišljam na raskrsnici, Mogu stići jedino kudgod u blizinu. Nemam vremena da išta izučavam, Nemam vremena sad za analize, Za mene je voda sada samo voda Kao kad sam je pila sa kladenca; Nemam kad da razlažem na sastojke nebo, Vidim ga onakvo kakvo ga vide deca. Nemam više vremena za bogove tuđe, Ni svoga nisam dobro upoznala. Nemam kad da usvajam zapovesti nove, Mnogo mi je i starih deset zapovesti. Nemam više kad da se pridružujem Ni onima koji istinu dokazuju. Nemam kad da se borim protiv hajkača.
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Sub Okt 19, 2013 10:50 pm
Pesnik Pesnik nema roda,veka ni porekla. Kao zrak on je:bio,jest i biće. On je bogova dobro i otkriće. On je oduvek kao breg i reka. Pesnik nema roda,porekla ni veka. Mlad je i kad mu stotinu je leta, A star i kada mu tek je dvadeseta. Pesnik je kao zrak,breg i reka. On je miljenik bogova samoće, Razume ga ljubavi bog gospod Kad srce kruni za sobom ko proso, Puste ga da sneva dokle hoće. Ludoga mu ne ometaju sna, I ne brane da beži zemlji s tla.
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Ned Okt 20, 2013 11:46 am
Bliži se,bliži leto
Bliži se, bliži,leto; u duši već ga slutim. Pomalja zlatnu kosu u zrelim njivama žutim. Zrikavci su mi rekli koje u putu sretoh: "Bliži se, bliži leto." Bliži se, bliži leto. Pomalja usne rujne u bulkama crvenim. Mirisu livade bujne i polja i šumarci koje u putu sretoh: "Bliži se, bliži leto." Bliži se, bliži leto. Kao sjajna carska kruna, zlatna mu svjetluca kosa rumenih svitaca puna. Svi su mi oni rekli kad ih u putu sretoh: "Bliži se, bliži leto."
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Samouka PrEkoBrojNa
Datum upisa : 24.05.2011
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Ned Okt 20, 2013 12:46 pm
Merkelova nastavlja sa velikim školskim časom!!!!
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 6:50 pm
ВЕРНОСТ
Гајим цвет да те закитим кад се вратиш. Ничије очи не смеју на њега пасти, ничије очи до твог повратка. Нико сем тебе осетити не сме како му је душа мирисна и слатка.
Пред људима спуштам земљи очи, чувам их за тебе кад се вратиш, нека буду пуне као јутарњи зденци, кад приђеш у њима радост да захватиш.
Учим за тебе у потаји песме, нико од људи њиме топле звуке пре твог повратка никад чути не сме. Запеваћу их тек кад издалека спазим да ти си ми испружио руке.
Смири напаћену душу, смири, чувам срце до твог повратка. Сва патња, ма како дуга била, тад чиниће ми се да је била кратка.
Загрљај наш биће дуг као чекање, биће дуг бескрајно. Узећу те у сутон на своје груди и пустити тек у јутро сјајно.
Гајим цвет да те закитим кад се вратиш. Преда те с цвећем увек ја пожурих. О, биће опет хиљаду дана среће после хиљаду сузних и тмурних.
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 6:51 pm
I ovde
I ovde, na ničijoj zemlji, ulaziš mi u san kao u dvore koje si napustio tek juče. Ulaziš kroz zatvorene kapije i kroz pore, kao da si od moga sna u dugom putu pogubio ključe.
Ulaziš u zaključane prostore sluha i vida, provučes se ispod očnih kapaka kao mesečeva zraka, kao lopov preskočiš snu preko zida.
U zemlju ničiju sklizneš po jave i nejave samom šavu, probudiš ponoć uspavanu, suza ukapaš u kladence, negde digneš, negde spustiš bolu branu, i tek te jutro odnese na svom splavu.
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 6:52 pm
Takva sam ja
Odavno sam, sugradjani cestiti, izmirenja zastavu belu na srce svoje pobola. Sve mi je sad svejedno i ravno do mora; sita sam i mrznja i ljubavi i cutanja i romora. Za vasu borbu zivotnu ja nemam svojstva. A srce mi je, medjutim, vecno zedno svega onoga cega je sito; i umrlo bi ako bi u danu imalo cas spokojstva.
Ni za srecu ljudsku nisam ja stvorena, jer ne umem da zivim samo od zivljenja; jer ni za sta cega ima nemam divljenja; jer znam da ne mogu svoj zivotni dug samo snom izmiriti. Pa ipak, mada mi ovde nije udesno, zivota ja bih zadrzala krug, jer boli mene ipak cudesno sto ce me jednom nestati.
Ni srca nemam vaseg, sugradjani cestiti, jer beskrajno volim nekoga iza onih na vidiku atara. Za njegov bih osmeh jedini posla preko voda i vatara, preko urvina i bregova, odavde na dan i noc hoda; pa ipak njegova ne bih mogla biti, niti ce ljubav moja za njim ikad drugoga roda do pesama imati.
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 6:54 pm
Tajna
Spustila sam oči i zaplakala u sebi, tamo gde suze niko ne vidi.
Pružila sam ti, u sebi, uvek sputavane ruke i nevidljivo za druge spustila ih na tvoja ramena.
I zadnji, nevidljivi put uzela te na svoje srce i zagrlila kao sto se samo san grli.
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 6:55 pm
Kiša
Ti kišu voliš, evo kiša pada. Ne čini li ti se, blage uspavanke Što bi ih s najdražih usta hteo čuti, Glasovi o kojim uvek sa žudnjom snevaš Po svoj vasioni da su razasuti?.
Ne čini li ti se da najslađi snovi U suze teku pretvoreni mnoge Ne čini li ti se, negde, kao plima Nečija nežnost prema tebi raste, I prosipa se tu, pred tvoje noge? Ne čini li ti se neko tiho zove: "Dođi k meni, dođi, dođi".
Ne čini li ti se da govore kapi, Da odjekuju svi prostori suri: Požuri k meni, požuri, požuri. Ne čini li ti se bezbroj nekih grla Nečijim mekim glasom umiljatim Da ti govori Patim, patim, patim.
Ne čini li ti se pljusak milovanja O kom se u najtišim časovima sanja Da lije sa svih grana i oluka, Buja po gradskim pločnicima golim, I da glas neki toploga prizvuka Sumori odasvud Volim, Volim, Volim.
Ne čini li ti se u naletu jačem Neko, ko dugo je suze uzdržavo, Da sad ih lije i bolje mu biva? Ne čini li ti se, odasvud se sliva Odasvud roni Plačem, plačem, plačem.
Ne čini li ti se, mada sunca nema Lepota neka kako sviće svuda O kojoj si sanjao od postanja? Ne lini li ti se da govore kapi Da lujes iz njih topla obećanja: Dogodiće se Čuda, čuda, čuda.
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 6:55 pm
Ja sam žena i ne čeznem samo za vrelim ljubavničkim bdenjem posle kojeg duša pada; htela bih u zagrljaju da doživim svetle snove i pijanstvo onog mutnog sklada što ljubav se zove.
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 6:57 pm
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 6:58 pm
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 6:59 pm
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 7:00 pm
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 7:02 pm
Ljubav
Strepim kad uzberem cvet kraj putanje: uvek mislim možda patiš ti u tom času. Bežim od sunca i smeha: uvek se plašim da tebe magle i suze nisu zasule. A kad život natera oblake tuge, osluškujem s bolom: možda se ti smeješ slatko i moja samoća daleka je tebi i ne osećaš gorčinu moga bola.
Zaljubljenost
Od mene do njega može se samo mostom duge. Od mene do njega može se samo jezerom mesečine. Od mene do njega može se samo srebrnom i strmom stazom ptice. Mostovi, reke i staze kojima ljudi hode oko njega obilaze. On je kao sunčevo plameno ostrvo odvojen sjajem od svega sveta.
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 7:02 pm
Samoća
Otišli su svi. Samo šumski cvet još stoji uza me, moj verni drug od jutra do mraka. Zovu ga vetrovi da s njima pođe, povijajući moćno njegov stas, ali on ostaje kao prikovani uza me. Dolaze leptiri i šapću mu na sitno rumeno uvo da s njima pođe, ali on ostaje uz mene naginjući lice na moj dlan. Spusti se ptica na susednu granu i mami ga umiljato, ali on se okrene i sluša šta ja govorim. Dođu redom vetrovi pa odu, zatrepere leptiri pa odlete, zatrese ptica granu pa prhe dalje; padne katkad duga senka nekog čoveka kraj nas pa i ona ode. Odu svi. Samo poljski cvet stoji uza me. Njegova tanaka senka, kružeći lagano kao skazaljka, pokazuje mi koji je čas dana i samoće.
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 7:03 pm
Ko hoće da doživi čudo
Ko hoće da doživi čudo mora imati srce nevino kao mleko, ne sme biti uobraženko jer takvu stvoru doživeti čudo je teško.
Ko hoće detinju radost da nade mora umeti da oprosti onom ko mu podmeće klopke i zamke, i one će se pretvoriti u kočije i lađe i u sanke.
Ko hoce da doživi cudo mora se radovati kao laste, mora mu biti dato da može i zaplakati obilato i kad do decaka vec odraste.
Ko hoće da doživi čuda mora verovati da ona postoje u svetu svuda, da pokraj zvezda što ih vidimo i nevidljive zvezde se roje.
Mora verovati med' glasovima koji dopiru do naseg uha u tiho veče da ih još isto toliko ima, da i pesma za koju nemamo sluha, svaki čas ukraj nas proteče.
Ko hoće da doživi čudo ne sme zgaziti na stazi mrava, ne sme kamenom ptice da tuče.
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Jan 03, 2014 7:04 pm
Prekasno
Možda ćeš u besposlici, jedan dan prići telefonu i okrenuti broj u sećanju tvom davno izbrisan..
Na nestrpljiv zvuk zvona niko neće odgovoriti, nikoga ovamo neće biti, niko ovde više ne strada, niti voli, niti pati...
Meni je sad svejedno... Sad me ne boli ništa više... Sad mi je od oblaka lakša tuga nekadašnja. Svi su puti do moje ravnodušnosti davno prekinuti.
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Pet Maj 09, 2014 1:19 am
Balkanac
Ne stidim se shto sam, kako vi velite, varvarin sa Balkana, tla prljavshtine i bure. Chujte sad, i kod nas ima neke vama nepoznate kulture.
Vi prvo ispitujete i sumnjate, daleki ste i od rodjenih sinova, za trpezu svoju ne posadite svakog tudjina; vi mozhete da pijete a da svakom ne pruzhite chashu vina.
A kod nas su josh stari obichaji grubi: mi pushtamo svakog pod svoje sleme, kod nas se josh i s namernikom ljubi, kod nas se podvizi zbog gostoljublja chine; kod nas svaki chovek ima chitavo pleme prijatelja i rodbine.
Vi, doista, imate nekoliko miliona Hristovih kipova, na svakog choveka po jednoga, imaju ga drumovi i polja, apsane i shkole; a kod nas, kad ljudi veruju u Boga, u sebi ga nose, i tiho mu se, skoro u snu, mole.
Vi, istina, za svaki kut zhivota imate sprava i mashina, sve ste srachunali i sve znate; izumi su vashi za divljenje; a mi josh imamo starinske alate, ali sve je kod nas josh zdravo i prirodno kao glina: i umiranje, i radjanje, i zhivljenje.
Vi imate chitave zbirke pravila i nauka o slobodi, o svemu se kod vas pishe i pripoveda; ali mi i po nepisanim zakonima slobodno zhivimo i nekog prirodnog drzhimo se reda, slichno ognju, vetru, i vodi.
Kod vas je, zbilja, sve tachno propisano, kako se jede, govori, oblachi; a mi, kad govorimo, vichemo i mashemo rukama, i chorbu glasno srchemo, i u rukavicama smo kao na mukama.
Sve je kod nas zaista prosto: obuc'u nosimo od svinjske kozhe, puno je kod nas seljachkih navika i stvari; i kraljevski preci nashi doista su bili govedari.
Narod nash, zbilja, u gnevu mozhe da kolje, rushi i pali; ali mi nismo oni shto smishljeno tlache, mi ne smatramo da je svet celi nashe polje; mi ne bismo podneli ni urodjenik prashuski da zbog nas plache; dusha nam je prostrana, iako smo brojem mali.
Desanka Maksimovic
Naslov: Re: DESANKA MAKSIMOVIC Ned Maj 14, 2017 8:53 pm
Ima krajeva iz kojih nikako ne mogu da odem, u koje se u snu vraćam. Nekad su to bregovi u koje su zaljubljene vode, nekada stene spečene od suše, nekada proplanci gde su glog i divlje trešnje. (Desanka M.)