Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 14, 2009 3:10 pm
И БЕШЕ ДЕВОЈКА ЈЕЛЕНА
И беше девојка по имену Јелена Ни пре, ни после, нико није волео тако. Ни у лијепом старом граду Вишеграду.
Јелена моја.
Кад си села у чамац београдских студенткиња из рибље перспективе си видела Звезду и Тару.
Још даље је Андрић, негде доле Меша. Онде су клали љубави. Тамо где смо се љубили.
Где је дубока Дрина текла вековима, сада се мирна вода језери.
Ништа није вечно, Јелена кажу. Али, ако постоји увек, увек ћеш моја бити.
Јелена ничија.
И из твојих порица покипеће млеко, у неко бледо јутро меко да смири плач новорођенчета.
И нећу жмурити никада више. Кунем се. Само још једном. Јелена
Sersei
Datum upisa : 02.10.2009
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 14, 2009 3:10 pm
TREĆA PESMA DAJANI
To je u vezi sa muzikom Što je donela Vedre crte tvog lica. Sve to čekanje, Dani ispunjeni tobom, Ostaci parfema na ulici satkali tvoj lik.
To je u vezi sa bojama. To neuhvatljivo tvoje Što grabio bih. Toplina doma Na tvom vratu, ramenima, U tvom pogledu, u ruci Kao nejasna slutnja, Kao u snu Niski tonovi vetra U granama ove zime Veče sa tobom I slabasno svetlo S` našeg prozora i Seta na licu zakasnelog boema.
To je u vezi sa rečima O tebi Kojima proslavljam Sve darove ljubavi Koju nosiš u ruci, u pogledu, na vratu, ramenima. Ta radosna pometnja u meni To je U vezi sa tobom.
Sersei
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 14, 2009 3:11 pm
REKVIJEM ZA GORDANU
Oporostite, mlada gospođo Oprostite, zaklinjem Vas Bogom Koji tako uzalud visi na Vašim zamamnim grudima Mora da sam se ponovo opio Pa Vas, eto, namjerno zamijenih za nekoga Možda čak i za neku Gordanu Koju je zauvijek prekrio jedan pokojni oktobar Sahranjen tu negdje, u ilovači mojih sjećanja
Ne, ne želim da Vas vrijeđam, draga gospođo Ali morate znati da pokojnica Koju prepoznajem u Vašim uzdrhtalim očima Užasno podsjeća na moju Gordanu Da, baš na Gordanu što je pohotno zimila Sva moja nedošla proljeća I ugarke ljubavi njene, davno sagorjele Baš za mene ostavljala iza rešetaka svoje duše Kao mrvice ptici-beskućnici Na Gordanu koju sam htio voljeti Najmanje zanavijek, samo da je htjela I da je umjela Veneru izmamiti iz mojih pretijesnih očiju Kroz koje je i ona, Gordana, ponekad plakala Bestidno plakala tudjim očima...
Da, blagočestiva gospođo, takva, takva je bila Gordana... Bogu nije nikad oprostila što je stvorio ovaj svijet A meni sto sam je volio...
Svoje lomljive laži pakovala je u stihove Gadljivo ih bacajući nekud uvis Da bih ja, obješen, mogao na miru umirati duže Smrti nepotreban Životu nejasan, i sulud
Eh, kad biste samo znali, prepodobna gospođo Kako je nestašna i nesrećno lijepa bila njena kosa Uvijek kad bi osjetila da danima čekam na nju Prozebao od samoće Spržen onom mahnitom svjetlošću Što je oholo skupljala svim mojim venama prevrelim
I kako je u otežalim grudima mojim Dogorijevao krik prelomljenog cvijeta Rođenog i umrlog samo za nju, Gordanu Ženu koju sam htio voljeti Znate već koliko.. I kako...
Ja, evo održah, već čitavo opijelo Uz ovo govorljivo vino bijelo, kojem ni Vi Primjećujem pijan smjelo Baš prevelik neprijatelj niste, zacijelo... Ne, ne... Opojna gospođo...
Niste Vi toliko popili da biste mi povjerovali kako... Kako bi se... Ponekad... Najednom...
Žena od koje se godinama uzaludno trijeznim Prestidjela svakog minuta I bila neka sasvim druga... Gordana... Tada bi me, nesrećnica, do krvi ljubila Panično dojeći moju izgladnjelu dušu Kako joj se, sirotici obijesnoj, ne bih usudio umrijeti Dvostruko sam od njenih neotislih bježanja Poharan njenim grabljivim poljupcima I prekobrojan, svakoj samoći njenoj
Pričala mi je da negdje u njoj krvari jedno veliko sunce
I da joj neka svirepa tišina zaglušuje srce Smrt je, vrištala bi od smijeha, jedini vjerenik Kome će dati svoje prstenje Ljubav da je podmukla zabluda u koju vjerovati treba
Ipak, Bogu nikada nije oprostila što je stvorio ovaj svijet
A meni što sam je volio...
I tako.. Biće da je bilo tako... Sve dok je jedne bezimene večeri nisu pronašli mrtvu
Udavljanu u bunaru moga srca Prekrasno, bezbrižno mrtva Cerekala se zakasnjelim spasiocima Smrću zaštićena
Zubima je rastrgnula konopac koga sam joj krišom dobacio Znala je dobro, vještica, kako će mi i mrtva nauditi... Da, milostiva gospođo Još i danas zabruje tu u meni Zvona one jeseni I stare studeni Zapeku me Uvijek kada na površini bunara spazim mjehuriće Kako zadihano izlijeću uvis
Vi ćete možda reći da to Gordana oplakuje sve ono što...
Hej, pa Vi to... Vi plačete?... Plačete, gospođo?!? Žao vam je Gordane? Ili mene? I zašto samo rasplićete... Vašu kosu?... Tako... nestašnu i... nesrećno lijepu... Želite da me zavedete?... Ovako pijanoga?!?...
Aaaa.. ne, ne... Uzalud se trudiš, Gordana... Nikada više nećeš okrvaviti moje nebo Kunem ti se svim tvojim lažima... Gordana! Vrati se u bunar, Gordana... I prestani već jednom da ličiš na žene koje susrećem... Umalo da pomislim da je ova gospođa... Ti... Da si, ne daj Bože, vaskrsla... Gordana, molim te, ostani mrtva... Obećavam da te neću više pominjati pred nepoznatim ženama I da ću još koliko večeras zapečatiti ovaj ispucali bunar Da ne curiš okolo... Iz mene... Počivaj u miru, savjetujem ti Budi pristojan mrtvac I vjeruj mi bar jednom, Gordana Ne postoji način da mi otežaš svoje nepostojanje
Sersei
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 14, 2009 3:13 pm
Pjesme Branka Miljkovića. Posvećene Ljiljani Ilić, njegovoj ljubavi iz rane mladosti.
Dao bih
Dao bih za osmeh samo Zemaljska blaga sva, svemire, Da usnama dodirnem tamo Gde njen osmeh izvire
Veličanstvena Venera
Ne uzdišem k'o do skora Do retoričnog prenemaganja Osetih da poniženje biti mora Kad je u glasu molbe, zapomaganja. Živeći u žanru romana Do skora sam zanesenjak bio I mnio da je sve bez mana. No život pravi sne mi je razbio Čim izađoh iz života izmaštana Kad nekad bude seti se Kako srcu jednom nisi davala mira I kako te je taj zamišljao k'o Veneru, Dok si ličila više na ... Satira.
Sersei
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 14, 2009 3:14 pm
Odisej Elitis - Eleni
Prva kap kiše ubila je ljeto Natopile se riječi koje su rađale svjetlost zvijezda Sve one riječi kojima si TI bila jedini cilj! Gdje sada da raširimo ruke kada vrijeme ne računa više na nas Gdje sada da spustimo oči kad su daleki horizonti potonuli u oblake Sada kada su se tvoji kapci sklopili nad našim predjelima A mi smo - kao da nas je prožela magla - Sami samcati okruženi tvojim mrtvim slikama. Sa čelom na prozorskom staklu bdimo nad novim bolom Smrt nas ne može savladati dok ti postojiš Dok na nekom drugom mjestu vjetar može da te cijelu drži u životu Može da te odjene izbliza kao naša nada izdaleka Dok na nekom drugom mjestu postoji Sasvim zeleno polje iza prvog osmijeha sve do sunca Koje mu u povjerenju kazuje da ćemo se ponovo sresti Ne nećemo se suočiti sa smrću Nego sa ovom sitnom kapi jesenje kiše S nekim mutnim osjećanjem S mirisom vlažne zemlje u našim dušama koje se stalno udaljavaju A ako tvoja ruka nije u našoj ruci I ako nema naše krvi u venama tvojih snova Ni svjetlosti na neoskrnavljenom nebu Ni nevidljive muzike u nama o! tužna Prolaznice kroza sve ono što nas jos uvijek drži na svijetu Onda je to vlažni vjetar čas jeseni rastanak Gorko naslanjanje lakta na sjećanje Koje se javlja kada noć hoće da nas rastavi sa svjetlošću Iza četvrtastog prozora koji gleda na tugu Koji ne vidi ništa Jer je već postala nevidljiva muzika plamen na ognjištu otkucaj velikog zidnog sata Jer je već postala Pjesma stih uz drugi stih sazvučje kiše suza i riječi Riječi ne kao druge već onih kojima si samo TI bila jedini cilj!
Sersei
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 14, 2009 3:15 pm
Rajner Marija Rilke
Marini Cvetajevoj Efron
Elegija
O, svi gubici u svemir, Marina, rušenje zvezda! Mi ne množimo njega, ma kud se bacili, bilo na koju zvezdu! Već sve je prebrojano u Celom. Pa ni ko padne neće smanjiti sveti broj. Svaki odricački pad se ruši k poreklu i celi. Zar je sve igra, smena istoga, tek pomeranje, nigde imena, jedva ponegde prisni dobitak? Vali, Marina, mi more! Dubine, Marina, mi nebo. Zemlja, Marina, mi zemlja, mi hiljadu puta proleće, k'o ševe što prolom pesme vitla ih u nevidnost. Klicanjem počinjemo, i već nas nadmašuje sasvim: i najednom nam teža u tužbalicu okreće naniže poj. Al' nek je i tako: tužbalicu? Nije li ona zar: mlađe klicanje nadole. I donji bogovi žele, Marina, da hvalimo njih. Tako su nevini bogovi, čekaju hvalu k'o đaci. Hvalimo, mila, štedro razasipamo se hvalom. Nama ne pripada ništa. Nakratko svijemo šake oko vratova još nepotrganoga cveća. U Kom-Ombu na Nilu to videh. Tako, Marina, žrtvuju kraljevi dar, odričući se sami. Kao što anđeli hode i beleže vratnice onih koji su za spasenje, tako dodirujemo i mi ovo i ono što je prividno nežno. Ah, već tako daleki, ah, rasejani, Marina, Čak i pri najdubljem svome porivu. Ništa drugo doli označitelji. Ovaj posao tihi - kada neko od nas ne može podneti više već se na hvatanje reši - sveti se pa nas ubija. Jer da je smrtna moć u njemu, svi smo primetili po uzdržanosti njegovoj, nežnosti, čudesnoj snazi što od nas živih stvara nadživele. Ne-postojanje. Znaš li koliko puta slepa nas naredba nosila ledenim predvorjem novog rođenja ... Nosila: nas? Telo od očiju što se protive ispod bezbrojnih kapaka. Nosila u nas sručeno srce celoga pokolenja. K cilju selica nosila tu grupu, sliku našeg uzbledelog preobraženja. Oni što vole ne bi smeli, Marina, ne smeju toliko o propasti znati. Moraju biti k'o novi. Tek njihov grob je star, tek grob se seća, potamneo pod drvetom što grca, vajkadašnjice se seća. Tek njihov grob se lomi i ruši; a oni su sami poput šibljika vitki i povitljivi; što ih bezmerno povija, izdašno to ih u venac koluta. Kako li oni u majskom se vetru razvejavaju! Iz sredine Vazdašnjeg, u kojoj ti dišeš i slutiš, njih trenutak isključuje. (O, kako poimam tebe, ženski cvete na istom neprolaznom žbunu. Kako se rasipam snažno u noćni vazduh, što će te začas omilovati). Bogovi rano naučiše da polovina svojih pretvorno pokažu privid. Mi se, pak, uključeni u kruženje, ispunismo sve do celine, kao Mesečev kotur. I neće ni u smanjivanja rok ni u nedelje mene niko nam nikad pomoći natrag u potpunosti, osim usamljen sopstven hod predelom lišenim sna.
Sersei
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 14, 2009 3:16 pm
Fernando Pessoa - Lidiji
ODA
Dođi, sjedni do mene, Lidija, na obali rijeke. Mirno gledajmo kako teče i naučimo od nje. da život prolazi, a mi se ne držimo za ruke (Držimo se za ruke)
Onda ćemo misliti, velika djeca, da ovaj život prolazi i ne staje,ništa ne ostavlja i ne vraća se, odlazi prema dalekom moru, odlazi Sudbini, dalje od bogova.
Opustimo ruke jer nije vrijedno da se umaramo. Uživali, ne uživali, prolazimo kao rijeka. No treba znati prolaziti sasvim spokojno i bez velikih uzbuđenja.
Bez ljubavi, bez mržnje i strasti koje podižu glas, bez zavisti koja previše uznemirava oči, bez briga, jer i s njima rijeka će jednako teći i uvijek će odlaziti prema moru.
Volimo se spokojno, misleći da možemo, ako hoćemo, izmijeniti poljupce, zagrljaje, milošte, ali bolje je da sjedimo jedno pored drugoga i da gledamo kako rijeka teče.
Naberimo cvjetova, uroni u njih i ostavi ih u svom krilu, nek njihov miris blaži ovaj trenutak- ovaj trenutak kada smireni ne vjerujemo ni u šta, nevini pogani propadanja.
Bar ćeš ako postanem sjena, sjetiti mene poslije, a da te sjećanje na me neće opeći ni raniti, jer nikad se ne držasmo za ruke niti se poljubismo, niti bijasmo drugo osim djeca.
I ako prije mene poneses obol mračnom brodaru, neću morati da patim kad te se budem sjećao. Bit ćeš mi blaga u spomenu kad te se sjetim na obali, tužna poganko s cvijećem u krilu.
Sersei
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 14, 2009 3:31 pm
DAHLIA
(možeš li se sjetiti slika)
koje vidiš na tom putu bjegunice između dvije samoće (vjeruješ li da smo Atlantidu preživjeli)
dok se pod nama i sada obli uvijaju izmoždeni vreli konji strasti
kao zastave dalekih zemalja, kao iznemogli
satovi na slikama Salvadora,
Dahlia
Sersei
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 14, 2009 3:32 pm
Pjesma posvecena Magdaleni Zivanovic
"Nad grancicom dje no slavuj bolno jeca Spustila se nocca tijo Dje potocic slatko bruji,vjetric pirka I grancicu lako njija: Tu umorna dusha moja mira trazi I u ceznji tebe ceka: Grudi drhcu,usne shapcu bolno tijo: Kad cesh doci iz daleka? A nad glavom kad zadrhce bujno granje Ja pricujem glase tvoje Reci mile,one slatke divne zvuke, Shto me srecu zlato moje; I vec ruke tebi pruzam ,dusha plamti, Pa u miru tebe ceka. Al zabruje nocni glasi,sanka nesta, Nema tebe iz daleka."
/ S poshtovanjem Magi Z.1895.godine / Jovan Ducic
Sersei
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 14, 2009 3:32 pm
uditi Gotje
Ave, dea: Moriturus te salutat
Lepota i smrt su dve velike stvari, Sto sadrze mnogu sen i svetlost sjajnu; Dve obilne sestre, pune strasnih cari, Skrivajuci istu cudnovatu tajnu.
O glasovi, oci: crne, plave zene! O biseri nezni sto vas ljulja more! Ja mrem i vi sjajte, budite voljene. O vi svetle ptice usred mracne gore!
Judita, nasa je sudba skoro ista, Sto se ne bi reklo poredec nam lice: Sav bezdani svemir u oku vam blista;
Moja dusa krije zvezdan prostor ceo, Susedi nebeski mi smo, gospodjice, Posto lepi vi ste a ja ostareo.
Viktor Igo
Sersei
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 14, 2009 3:33 pm
A.P.Kern
Trenutka ja se secam sjajna, Kad preda mnom se ti pojavi Ko prividjenje, kao tajna, I ko lepote genij pravi.
Kad tuga sve mi skrha nade, A kinjile me strepnje taste, Tvoj nezni glas mi pevat stade I lik tvoj sanjah na dnu maste.
No, doba minu.Vihor snezni Rasprsio mi sne i stravu. I predadoh ja glas tvoj nezni I lik nebeski zaboravu.
Polako su se vukli dani U zabiti, u zatocenju, Bez zanosa, bez suza ranih, Bez nadahnuca, nalik mrenju.
Al' stize dusi probudjenje, I opet mi se ti pojavi Ko nenadano prividjenje I ko lepote genij pravi.
I kucat stade srce vruce, Nov zivot u njem maha uze. I opet plamti nadahnuce, I ljubav sja, i teku suze.
A.S.Puskin
Sersei
Sonet za Kasandru
Vetre, zrace, planino nad dolom, gaju mladi gde me srna srela, potocici i blistava vrela, sumo bujna sto odises smolom;
legla skrita na proplanku golom, travo rosna, cvece, zita zrela, vinogradi gde se loza sprela, i vi pesme ispunjene bolom;
ja odlazim, svladan tugom mnogom, a ne stigoh ni da kazem zbogom, da pozdravim te oci plamene;
ja vas molim vetre, zrace, vrela, sume, reke, cvece, zita zrela, da kazete vi njoj to za mene!
Pjer De Ronsar
Sersei
STARINSKA MOLITVA ZA EMILIJU
1. Neka nađe sreću Emilija, crven končič, nek se smeje, neka mirno spava.
2. Nek živi Emilija sa onim koga ljubi, ne moram da budem ja, nek ona živi...
3. Nek postane majka, nek joj šikne mleko, nek joj dete živi.
4. Nek se seti Emilija prozora na niskoj kući, i jesejne uspavanke.
5. Nek joj se ispuni želja: stara klupa, niska kuća izvan grada.
6. I kad zbraja dane, nek se seti mene i mojih molitava...
7. Nek sa decom večerava pod zvezdama za dugim stolom.
8. A kad joj mreti dođe, u poslednjoj suzi nek bude i mene.
9. Te večeri nad njenom ikonom nek prođu rumene zvezde.
10. Od njenih zvona nek proplaču i neznani na svome putu.
11. Nek umre samo posle mene, ma gde se obreo, i ma gde bio.
12. Amin
(Slobodan Marković)
malena debeljuca
Godina : 49 Location : tu sam negde,valjda Humor : VOLEM !!! Datum upisa : 23.09.2009
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Ned Jan 03, 2010 1:36 am
Barbara
Seti se Barbara, bez prestanka je kišilo nad brestom toga dana, a ti si hodala nasmejana prokisla, radosna, očarana, pod kišom seti se Barbara, bez prestanka je kišilo nad brestom a ja sam te sreo u ulici Sijama smešila si se, i ja sam se smešio ti koju nisam poznavao, ti koja me nisi poznavala seti se
seti se toga dana ne zaboravi
neki čovek je stajao u tremu i viknuo tvoje ime, Barbara a ti si po kiši k njemu potrčala radosna, prokisla, očarana u njegov zagrljaj pala
seti se toga Barbara, ne ljuti se što ti govorim ti ja kažem ti svima koje volim čak i onima koje sam jednom video ja kažem ti onima koji se vole čak i onima koje nisam upoznao.
seti se Barbara i ne zaboravi tu kišu mudru i sretnu, na svome licu sretnom nad ovim gradom sretnim tu kišu iznad mora i iznad arsenalom tu kisu sto je pala na brod iz Cezana
oh, Barbara rat je je svinjarija velika i šta je sa sobom sada pod kišom kanonada ognja, krvi i čelika
a onaj koji te je grlio, zaljubljeno je li umro, nestao ili još uvek živi
oh, Barbara bez prestanka kiši nad Brestom jednako kao i tada
ali to nije isto, i sve je srušeno to su porotne kiše, strašne i neutešne to nije oluja više od ognja, krvi i čelika to su naprosto oblaci što kao pseta crkavaju kao pseta što nestaju u mlazu vode nad brestom da trunu negde daleko, daleko, daleko od bresta od koga ništa ne osta.
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Ned Jan 03, 2010 1:48 am
Ne daj se Ines - Arsen Dedić Ne daj se Ines,ne daj se godinama moja Ines. Drukcijim pokretima i navikama, jer jos ti je soba topla, prijatan raspored i rijetki predmeti... Imala si vise ukusa od mene tvoja soba... divota Gazdarica ti je u bolnici uvjek si se razlikovala po boji papira svojih pisama,po poklonima, pratila me sljedeceg jutra oko 9 do stanice i rusi se zeleni autobus tjeran jesenjim vjetrom kao list niz jednu Beogradsku padinu. U vecernjem sam odijelu, i opkoljen pogledima Ne daj se mladosti moja, ne daj se Ines. Dugo je pripremano nase poznanstvo i onda slucajno uz vrucu rakiju i sa svega nekoliko recenica lose prekrivena zelja tvoj je nacin gospodje i obrazi seljanke prostakuso i plemkinjo moja... A tvoje grudi, krevet i moja soba objesena u zraku kao narandza, kao narandzasta svjetiljka nad zelenom i modrom vodom Zagreba proletirskih brigada trideset i devet kod Krkovic. Pokisla ulica od prozora dalje i sum predvecernjih tramvaja... Lijepi trenutci nostalgije,ljubavi i siromastva, Upotreba zajednicke kupaonice i molim vas ako me tko trazi... Ne daj se ines Evo me ustajem tek da okrenem plocu dali je to nepristojno u ovakvom casu, Mozart, Requiem, Agnus Dei, Meni je ipak najdrazi pocetak... raspolazem s jos milion njeznih i bezobraznih trenutaka nase mladosti, koja nas provlastitim ocima vara, krade i napusta, Ne daj se Ines. Poderi pozivnicu, otkazi veceru,prevari muza odlazeci da se pocesljas u nekom boljem hotelu... Dodirni me ispod stola koljenom, generacijo moja, ljubavnice. Znam da ce jos biti mladoti,ali ne vise ovakve u prosjeku tisucu devetsto trideset osma,ja necu imati skim ostati mlad,ako svi ostarite,i ta ce mi mladost tesko past,a bit ce ipak da ste vi u pravu jer sam sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno A ponovo pocinje kisa,kao sto vec kisni listopad,na otocima more od olova i nebo od borova,udaljeni glasovi koji se mjesaju glas majke, prijatelja, kceri , ljubavnice, roda, brata ... Na brzinu pokupljeno rublje pred kisu i nestale svjetlastom bjelinom , jos malo setnje uz more i gotovo Ne daj se Ines...
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Krupljanka
Godina : 58 Location : Beograd Datum upisa : 13.04.2009
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Ned Jan 03, 2010 9:47 pm
Jovan Jovanovic Zmaj (1833 - 1904)
,,Tijo noći..'
Tijo noći,
Moje sunce spava;
Za glavom joj
Od bisera grana,
A na grani
Ka da nešto bruji,
Tu su pali
Sićani slavuji:
Žice predu
Od svilena glasa,
Otkali joj
Duvak do pojasa,
Pokrili joj
I lice i grudi,
Da se moje
Sunce ne probudi.
Krupljanka
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Ned Jan 03, 2010 9:49 pm
EMINA
Sinoć, kad se vratih iz topla hamama
Prođoh pokraj bašte staroga imama
Kad tamo, u bašti, u hladu jasmina,
S ibrikom u ruci stajaše Emina.
Ja kakva je, pusta! Tako mi imana,
Stid je ne bi bilo da je kod sultana!
Pa još kada šeće i plećima kreće...
Ni hodžin mi zapis više pomoć neće!
Ja joj nazvah selam, al' moga mi dina
Ne šće ni da čuje lijepa Emina
No u srebren ibrik zahitila vode
Pa po bašti džule zalivati ode.
S grana vjetar duhnu pa niz pleći puste
Rasplete joj one pletenice guste,
Zamirisa kosa ko zumbuli plavi,
A meni se krenu bururet u glavi!
Malo ne posrnuh, mojega mi dina
No meni ne dođe lijepa Emina.
Samo me je jednom pogledala mrko,
Niti haje, alčak, što za njome crk'o!
Aleksa Šantić
Krupljanka
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Ned Jan 03, 2010 9:52 pm
Prica
Secam se samo da je bila
nevina i tanka
i da joj je kosa bila
topla,kao crna svila
u nedrima golim.
I da je u nama pre uranka
zamirisao bagrem beo.
Slucajno se setih neveseo,
jer volim
da sklopim oci i cutim.
Kad bagrem dogodine zamirise,
ko zna gde cu biti.
U tisini slutim
da joj se ni imena ne mogu setiti
nikad vise.
Milos Crnjanski
Krupljanka
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Ned Jan 03, 2010 10:07 pm
NA DAN NJENOG VENČANJA
I srušiše se lepi snovi moji,
Jer glavu tvoju venac sad pokriva,
Kraj tebe drugi pred oltarom stoji
Prosta ti bila moja ljubav živa!
Čestit'o sam ti. I ti reče "Hvala!"…
A da li znadeš da se u tom času
Granitna zgrada mojih ideala
Sruši i smrvi i u pep'o rasu?
Al' ne! Ne vidim od toga ni sena:
Po tvome licu radost se razliva…
I svršeno je! Ti si sada žena -
Ja neću kleti ni njega ni tebe,
Ni gorku sudbu što sam tebe sreo;
Ja neću kleti čak ni samog sebe,
Jer ja bih time svoju ljubav kleo.
I našto kletve! Našto ružne reči?
O sreći svojoj čovek vazda sniva;
Bol, jad i patnju smrt jedino leči.
Pa pođi s Bogom! Još ti mogu reći:
Da Bog da sunce sreće da ti sija!
Sve što god počneš svršila u sreći!
Sa tvoje sreće biću srećan i ja.
I svakog dana ja ću da se molim
Kad zvono verne u crkvu poziva…
Ja nisam znao da te tako volim
Čuj, Bože, molbu moje duše jadne:
Sva patnja što si pis'o njoj k'o ženi,
Nek mimoiđe nju, i neka padne
Na onaj deo što je pisan meni!
Usliši ovu molitvu, o Bože!
I duša će mi mirno da počiva:
I šaputaće večno, dok god može:
I onda kada dođe ono doba
U kom će zemlja telo da mi skriva,
Čućeš i opet sa dna moga groba:
"Prosta ti bila moja ljubav živa!"
Velimir Rajić
Krupljanka
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Ned Jan 03, 2010 10:08 pm
IZ KOJEG SI TI SVIJETA
Iz kojeg svijeta dolaziš
zašto nisi kao i sve druge žene
koje prođu kao sjene
čija se ni imena ne pamte
čiji se dodiri usana zaborave
s prvim jutrom.
Iz koje si ti ljubavi
iz koje knjige
iz kojeg romana
kad mi tako bez ikakvog plana
bez namjere
srce lomiš na dijelove
i noći mi pretvaraš u dane.
Koja si ti žena
kad mi pola života u tebe stane
zbog koje žalim
sve ovo što prebrzo ide
što su jeseni bliže
i što mi se suze vide prvi puta.
Jedino si s neba mogla doći
jer druge putove poznam
i na njima sam s drugima bio sam.
Iz kojeg si svijeta
iz kojeg cvijeta nosiš taj miris
da te volim
i nikad ne prebolim.
Zeljko Krznaric
Krupljanka
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Ned Jan 03, 2010 10:09 pm
KRAJ MENE
Kad te vidim onako vitku i bijelu
kako mojim pogledom nemirno lutaš
i tvoje sunce po meni blještavilo raspe
ja nebeskim beskrajem propadnem.
Kad k meni buketom osmijeha kreneš
i ispod mene samog nebo se otvori,
ja se u prozirnu pticu pretvorim,
pa prema tvojim poljupcima poletim.
Kad me zagrliš, poput vjetra huknem,
po meni se zvjezdana prašina spusti
i ja za tvojim poljupcima požurim,
da u porama vatrom procvjetam.
Kad osjetim kako mojom utrobom dišeš
i pučinom mojih toplih bedara ploviš,
uzbuđen u mekom carstvu se smirim,
i kao val, u luku blaženstva uplovim.
Zal Kopp
Krupljanka
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Ned Jan 03, 2010 10:11 pm
Žena je tajna
O ženi pesme najlepše pevam pupoljku nežnom iz cvetne bašte, o ženi sanjam prelepe snove, najlepšem biću iz moje mašte.
Bog joj podari sve čari sveta, što zbilja nosi kazuje bajka, da bude dama,daruje ljubav, a deci sveta,najdraža majka.
Njena je kosa nemirna reka, a srce nežni zagrljaj čeka. Iz njenog stasa pleni lepota, njeno je telo izvor života.
Pesnički uzdah za sva vremena, slikara tema,raskošna bajna, i ma koliko sve o njoj znali, žena je bila i ostaće tajna!
Stanoje Jovanović
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Uto Maj 04, 2010 7:20 pm
HVALA
Sa olovkom u ruci, nad prazninom, Da je popunim lepim, trazim reci. Da ti zahvalim za momente samnom, Za paznju, neznost i osmeh koji leci.
Svaki trenutak pretvoren u uspomenu, Prosarala si osmehom i dobrotom, Hvala za podrsku prijateljstvom obojenu I svaki dozivljaj u njemu stvorenom.
Hvala ti za razumevanje dok sam cutao Cak i kad sam imao puno da kazem. Hvala ti sto si cula i kad sam saputao, Sto si verovala kad su mislili da lazem.
Verujem u tebe jer si to zasluzila; Prijatelja kao ti zelim zauvek kraj sebe, Bicu tu kad god budes zatrazila, Posao bih vucjom stazom prateci tebe.
Jao Kijara kako divna pjesma...Toliko toga nosi u sebi,a ako je tebi namjenjena,onda je ti na najbolji nacin i razumijes. Svaka cast autoru! Ako ima jos neka pjesma stavi je...
Tako je lijepo citati ovakve pjesme...pune emocija [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Maj 08, 2010 10:07 pm
Jeste neko ko me jako dobro poznaje..Moj život i sve..Pa mi u nekim mojim momentima napiše pesmicu... [You must be registered and logged in to see this image.]
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
zirafa Vitez od reči
Godina : 68 Datum upisa : 29.03.2010
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Maj 08, 2010 10:29 pm
Ne lažem A lažu me od kada oči otvorim Sklon sam da kažem A kazana je već pametna reč Koju želim da izgovorim I svakoga dana opet važem A vaga života,zar i ona laže, E,na to ne mogu da odgovorim....
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sre Maj 19, 2010 5:46 pm
Lukavica je htela da me nadlukavi Punio se mesec u avgustu kao lokva Ispaljivane pune duge preko jezera i glava Na radilistima u rudnicima boksita Ubedjivao sam nepoznate ljude U tvoje ime Vera Pavladoljska
Gresile su pijane ptice u prostoru Prepelica je kljunom gore okretala Svest je mrcala medju liticama Gonjen tocilima krsima i gubom Do grla u zivom blatu mislio sam Koliko si me volela Vera Pavladoljska
Mrak je u mraku sjao kao zivotinja Grom u lancima camio za brdima Molio sam za sluh fizickih radnika Divio se njihovom surovom apetitu Zaklinjao jednog gluvonemog mladica Da izgovori tvoje ime Vera Pavladoljska
Ceo dan u nebu izgoreo mesec Pod laznim imenom leci svoj pepeo U mrcavi medju dvojnicima Dok muzika sneg u usi ubacuje Kleo sam se u obe ruke narocito desnu Da te nisam voleo Vera Pavladoljska
Udvarao se nepoznatoj devojci U kanjonu Tare kod Kolasina Govorio istine na svim jezicima Zario i palio da ih poveruje Dok je cutala secao sam se Da si mi najkrupnije lazi verovala Vera Pavladoljska
Pevao je slavuj sa grlom grlice Sve na svetu me na te podsecalo Hvalio sam se da si luda za mnom Cela plaza da ti se uzalud udvara Kako te teram da ides iz glave I kako neces Vera Pavladoljska
Kulo crnog zara pod slepim ocima Zarazna zvezda sve i svasta sazdi Dok mi se padobran nije otvarao I kad sam u zavicajne bezdane padao Pricali su da te zovem iz sveg glasa Al nisam priznavao Vera Pavladoljska
Ronio u najdublje bezao u gore Da te glasno zovem da niko ne cuje Bio sujeveran - pitao prolaznike Kako tvoje lice zamisljaju Ceznuo da ceo dan prolazis kraj mene Pa da se ne okrenem Vera Pavladoljska
Na ljubavnoj promaji izmedju dve zvezde Nevidljivi uhoda ima nesto protiv Zedj za rakijom je slicna fantaziji U teretnom kamionu koji juri snegu usred leta Bile su dve usne nepismenih zena Po ugledu na tvoje Vera Pavladoljska
Po nevremenu sam lovio na ruke Med zlatnih meridijana u vodi Opisivao oci jedne zene mesec dana U vozovima bez reda mnoge saputnice u prolazu Ubedio da su mi sve sto imam u zivotu Misleci na tebe Vera Pavladoljska
Pita za mene metak lutalica Sada me pogresno trazi oko zemlje Vucen tajnim magnetom mog cela Napija mesec da prokaze gde sam Zlostavlja mora kusa vazduh i podmicuje Ti ces me izdati Vera Pavladoljska
Traje monotona biografija sunca Sve sijalice gore usred dana Slovoslagaci su srecni dok ovu pesmu slazu Vazduh ne shvata da sam sebe bombarduje Jedan od vlasica sklon je porocima I jedni i drugi vetrovi te ogovaraju Nekoliko drzava tvrdi da si njina Ti si na svoje ime ljubomorna Kablogrami se u dubokoj vodi kvare Niko ne zna gde su slova tvog imena U mrtvim i laznim jezicima u pogresnim naglascima U rukopisu zvezda po nekoj samoj vodi Ko ce uhvatiti sjaj samoglasnika Koje ptica kuka Vera Pavladoljska
1960.
Duca D- 03
Posvecujem ti svoje oci, svoje usne, svoje zube. Pjesme? Sta ces od mojih pjesama pisanih jer nisam znao cutati? Sta ces od mojih pjesama koje ne mogu da te ljube?
Tako je dobro sto nismo ni ptice ni bogomoljci u predvecerje i sto nemamo krila vec ruke. Posljednje sto nas ceka ne moze biti nasa smrt, jer zelje nase krvi negdje se moraju nastaviti.
Ti si zena, mala, ti si mala zena, i jedan besmrtni avgust donio te u moje balade. Ostani s mojim Volim koje ce nadzivjeti sve moje tuzaljke, sve moje promejne.
Kraj mojih ociju ostani.
Nadzivjecemo sebe, ne samo u humci svojih grobova, jer znali smo, znali smo, njezni i oholi, bjezeci od nozeva i granata ubiti u sebi andele i opet ostati andeli.
Buduci, potrazite nas nekad u nekom crvenom traganju, samo tijela nasa lezace pod nijemom zemljom, ali gazite tiho, da ne ranite nase usne. I nase mrtve poglede da ne zgazite.
Izet Sarajlić
Duca D- 03
Bilo mi je dvanaest godina prvi put sam sisao do grada iz mog sela tihog i dalekog, kad susretoh tebe iznenada. Eh, decacke uspomene glupe! Mala moja iz Bosanske Krupe!
Jesi li me spazila il’ nisi, zbunjenoga seoskoga djaka, svijetlokosog i ociju plavih, u oklopu novih opanaka, kako zija u izloge skupe? Mala moja iz Bosanske Krupe!
Naisla si kao lak oblacak, tvoj me pogled na tren obeznani, zaboravih ime i ocinstvo, kako mi se zovu ukucani. Iznevjerih poput sablje tupe, Mala moja iz Bosanske Krupe!
Tekli tako gimnazijski dani, uspomena na te ne ocvala, modra una u proljetne noci tvoje mi je ime saputala. Lebdjela si ispod djacke klupe, Mala moja iz Bosanske Krupe!
Brzo minu nase djakovanje lagan leptir sa krilima zlatnim ipak tebe u srcu sacuvah kroz sve bure u danima ratnim. Ta sjecanja mogu’l da se kupe; Mala moja iz Bosanske Krupe!
Sad je kasno, vec mi kosa sijedi, gledam Unu, cuti kao nijema, zalud lutam ulicama znanim sve je pusto, tebe vise nema. Ej, godine, nemjerljive skupe! Zbogom, mala, iz Bosanske Krupe!
Branko Copic
sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
Žene se dele na ničije, nečije i svačije. Ti si naišao na ničiju. Bolje bi mnogo bilo da si naišao na nečiju. Jer nečija je nečija, navikla je da pripada, pa kako je jednom bila nečija, može postati i tvoja. A ova što je vazda ničija, ni na šta nije navikla. Nije ni morala da se navikava. A ti misliš - dobro je: ničija je slobodna. Pa, ničija je baš i ničija zato što tako voli slobodu i što nikad ne bi postala nečija. Svačija je isto nečija, samo što je previše nečija, ali uz dobre razloge može postati umereno nečija, pa opet može postati samo tvoja. Pa čemu onda osmeh što sam ja ničija kad je to, zapravo, najgore što može da ti se desi? [You must be registered and logged in to see this image.]
sonia حبيبي
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sre Nov 17, 2010 8:59 pm
Al' je djavo, ali su madjije, ali nesto teze od oboje? Kad je vidju da se smije mlada, svijet mi se oko glave vrti. Pa sve mogah s jadom pregoreti, no me djavo jednu vecer nagna, u kolibu nocih Milonjica. Kad pred zoru, i noc je mjesecna, vatra gori nasred sjenokosa, a ona ti od nekuda dodje; ukraj vatre sjede da se grije. Cuje da svak spava u kolibe. Tada ona vjenac rasplete, pade kosa do nize pojasa; poce kosu niz prsa cesljati, a tankijem glasom naricati, kako slavlja sa dubove grane. Tuzi mlada djevera Andriju, mila sina Milonjica Bana, koji mu je lanih poginuo od Turakah u Dugu krvavu. Pa se snahi ne dao ostrici: zalije mu snahin v' jenac bilo nego glavu svog sina Andrije. Tuzi mlada, za srce ujeda, oci gore zivje od plamena, celo joj je ljepse od mjeseca,- i ja placem ka malo dijete. Blago Andrij' dje je poginuo- divne ga li oci oplakase, divna li ga usta ozalise...
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sre Nov 17, 2010 9:48 pm
determinanta Matematički kompleksna
Godina : 65 Datum upisa : 06.01.2008
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Čet Nov 18, 2010 10:10 am
Vera Pavladoljska-Matija Beckovic
Lukavica je htela da me nadlukavi Punio se mesec u avgustu kao lokva Ispaljivane pune duge preko jezera i glava Na radilistima u rudnicima boksita Ubedjivao sam nepoznate ljude U tvoje ime Vera Pavladoljska
Gresile su pijane ptice u prostoru Prepelica je kljunom gore okretala Svest je mrcala medju liticama Gonjen tocilima krsima i gubom Do grla u zivom blatu mislio sam Koliko si me volela Vera Pavladoljska
Mrak je u mraku sjao kao zivotinja Grom u lancima camio za brdima Molio sam za sluh fizickih radnika Divio se njihovom surovom apetitu Zaklinjao jednog gluvonemog mladica Da izgovori tvoje ime Vera Pavladoljska
Ceo dan u nebu izgoreo mesec Pod laznim imenom leci svoj pepeo U mrcavi medju dvojnicima Dok muzika sneg u usi ubacuje Kleo sam se u obe ruke narocito desnu Da te nisam voleo Vera Pavladoljska
Udvarao se nepoznatoj devojci U kanjonu Tare kod Kolasina Govorio istine na svim jezicima Zario i palio da ih poveruje Dok je cutala secao sam se Da si mi najkrupnije lazi verovala Vera Pavladoljska
Pevao je slavuj sa grlom grlice Sve na svetu me na te podsecalo Hvalio sam se da si luda za mnom Cela plaza da ti se uzalud udvara Kako te teram da ides iz glave I kako neces Vera Pavladoljska
Kulo crnog zara pod slepim ocima Zarazna zvezda sve i svasta sazdi Dok mi se padobran nije otvarao I kad sam u zavicajne bezdane padao Pricali su da te zovem iz sveg glasa Al nisam priznavao Vera Pavladoljska
Ronio u najdublje bezao u gore Da te glasno zovem da niko ne cuje Bio sujeveran - pitao prolaznike Kako tvoje lice zamisljaju Ceznuo da ceo dan prolazis kraj mene Pa da se ne okrenem Vera Pavladoljska
Na ljubavnoj promaji izmedju dve zvezde Nevidljivi uhoda ima nesto protiv Zedj za rakijom je slicna fantaziji U teretnom kamionu koji juri snegu usred leta Bile su dve usne nepismenih zena Po ugledu na tvoje Vera Pavladoljska
Po nevremenu sam lovio na ruke Med zlatnih meridijana u vodi Opisivao oci jedne zene mesec dana U vozovima bez reda mnoge saputnice u prolazu Ubedio da su mi sve sto imam u zivotu Misleci na tebe Vera Pavladoljska
Pita za mene metak lutalica Sada me pogresno trazi oko zemlje Vucen tajnim magnetom mog cela Napija mesec da prokaze gde sam Zlostavlja mora kusa vazduh i podmicuje Ti ces me izdati Vera Pavladoljska
Traje monotona biografija sunca Sve sijalice gore usred dana Slovoslagaci su srecni dok ovu pesmu slazu Vazduh ne shvata da sam sebe bombarduje Jedan od vlasica sklon je porocima I jedni i drugi vetrovi te ogovaraju Nekoliko drzava tvrdi da si njina Ti si na svoje ime ljubomorna Kablogrami se u dubokoj vodi kvare Niko ne zna gde su slova tvog imena U mrtvim i laznim jezicima u pogresnim naglascima U rukopisu zvezda po nekoj samoj vodi Ko ce uhvatiti sjaj samoglasnika Koje ptica kuka Vera Pavladoljska
1960.
sonia حبيبي
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Čet Nov 18, 2010 5:31 pm
Location : Kumova slama Humor : smešan samom sebi Datum upisa : 09.08.2009
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Pet Nov 19, 2010 11:02 pm
Seljak sam pa umem i reč da probiram!
sonia حبيبي
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Pet Nov 19, 2010 11:05 pm
Ijaooo..ode ''mas' u propas' '' ! [You must be registered and logged in to see this image.] Daj da spasimo, sto se spasti moze! [You must be registered and logged in to see this image.]
ŽENA
Ruža nije lijepa, ako uz cvjetove njene nema umilnog lica drage, voljene žene. Bez opojnog pića, bez dobrog starog vina ni proljeće ne vrijedi, ni njegova milina.
I nebo ti je pusto, i sva je bašta pusta ako nema poljupca s toplih, rumenih usta. I na svijetu ti, brate, nema tužnije stvari nego gledati dragu kad se u licu žari. Kada se u njoj tajno ljubavna vatra budi, a ne brati poljupce, ne milovat’ joj grudi. I ples vitkog čempresa i umilnost ruže, ako nema ljubavi, šta mogu da ti pruže? I sva svjetlost uma, pa i mudrost sama, bez svjetlosti ljubavi nisu nego tama.. Divna je ljepota pjesme, ruže, vina, no kad nema žene sve je to praznina.
Hafiz
Harite White Angel
Godina : 48 Datum upisa : 02.11.2010
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Pet Nov 19, 2010 11:09 pm
Žena
Žena je dobro najveće u ljudi, (ludost je reći da to nije tako) ona nam daje život, dobro svako, ona nam često smrt i otrov nudi.
Mirno se nebo u oku joj budi, a mnogo puta paklu je jednako; svijet vrijednost njenu uočava lako, a čovjek pati od podle joj ćudi.
Ona krv daje, život nam podari, i Bog ne stvori od nje luđe stvari: sad anđeo je, sad gora od zmije.
Voli pa mrzi, miluje pa mrvi, i žena, to je ko puštanje krvi što katkad spasi, a katkad ubije.
Lope de Vega
cojle Zaštitnik seljačkih prava
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Pet Nov 19, 2010 11:12 pm
sonia حبيبي
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Pet Nov 19, 2010 11:17 pm
TIJELO ŽENE
Tijelo žene, skrovito čudo nepoznato u tebi, ima li veće nježnosti nego što je moja dok spavaš ljupka u sjeni svoje svjetlosti?
Silazeći u tebe kao u ponornicu ponavljam imena cvijeća da bih te objasnio: perunija, azaleja, robinija hispida.
Dok spavaš ti se igraš, rijeko u koju uranjam svoje ruke, rastužena i vječna, sa svojim šljunkom od sedefa i spaljene mahovine.
Na tebi sve prepoznajem i svemu se čudim: tu je ponor iz koga dolazim i kome se vraćam, i slana me žeđ obilazi dok umireš, slatka patnjo.
Evo koliko te tražim: kao jeka svoj glas, kao glas svoju jeku sto ne prestaje i gori u mojoj krvi, u mojoj glavi bez svjetla.
Evo koliko te želim: kao pusta površina vode svoj vir da je uznemiri i da sustane tamo gdje sve počinje, i odakle smrt ne silazi.
Ima li ljepše od tvoje kovine, od tvog voća koje se nudi? Ja sam brod što tone i što se ljulja između tvojih obala.
Evo te, pobijeđene i gole, ali tko će proći ispod slavoluka sa vijencem gorka lovora? U tvom snu i ja sam izgubljen zauvijek.
Zagledan u beskrajne prostore otvaram dio po dio tvog tijela što se ne razlikuje više od mene u meni, jednako i jednako samo.
Tu je i nevidljiva pjesma koja preobražava sva tvoja čuda u jedno, uzdrhtalo na kiši, i prokleto nebo što ranjava plače iza tvojih vjeđa.
zvonimir golob
Harite White Angel
Godina : 48 Datum upisa : 02.11.2010
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Pet Nov 19, 2010 11:33 pm
Sergej Jesenjin - Kurva
Za ženu priznajem samo kurvu Poštene nek se ne naljute, Jer zbog njih izgubih svu radost svoju, Zbog njih izgubih svoje pute.
Kurva mi dade sve sto joj tražih Sve slasti jedne žene I nikad ne pokuša da mi ukrade Ni delić uspomene
Uvek je volela da me nadje Okruzena čašama vina I nikad ne pokuša da se snadje Da bi sa mnom dobila sina
Za ženu priznajem samo kurvu, postene neka se ne naljute. . .
nada.nada
Godina : 63 Location : Ne daleko Humor : uvek iznenadenje Datum upisa : 05.07.2010
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 20, 2010 7:39 am
nada.nada
Godina : 63 Location : Ne daleko Humor : uvek iznenadenje Datum upisa : 05.07.2010
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Nov 20, 2010 7:42 am
sonia حبيبي
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Pet Dec 03, 2010 11:04 pm
Jednoj nestasnoj devojci Zar poljubac meni starcu, Dajes mlada sa usana? Zar na moje staro rame Pada ruka usijana?
Je l' to ljubav?... Je li sala? Te je tvoja ruka mala Na ramenu sedog starca Zadrhtala, zatreptala?
Il' si dosla zluradice, Da me varkas, da me jedis? Izmucene stare grudi Da povredis, da pozledis?
- Ja te ljubim!... Tvrdis, mlada, Puna jada, puna nada - Ali ljubav sedom starcu Veruj, duso, tesko pada...
Uvele su grudi moje, Tvoja ljubav vatra ziva - Pa se bojim, starac sedi, Od plamena i goriva.
1875.
EAGLE
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Dec 04, 2010 6:10 pm
sonia حبيبي
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Čet Dec 09, 2010 9:15 pm
Uvecala si me svojom ljubavlju, mene koji sam samo jedan covjek izmedju drugih, koji plovi obicnim tokom, pokretan voljom promjenljive milosti svijeta. Dala si mi mjesto tamo gdje pjesnici svih vremena donose svoje darove, gdje ljubavnici u ime vjecnog pozdravljaju jedan drugoga kroz stoljeca.
Ljudi zurno prolaze ispred mene na trgu - ne opazajuci kako je moje tijelo postalo dragocjeno od tvoga milovanja, ne znajuci da u sebi nosim tvoj poljubac kao sto sunce nosi u svojoj lopti vatru bozanskog dodira. Tagore
EAGLE
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Čet Dec 09, 2010 9:39 pm
OTVORI KAPIDŽIK,JER,TAKO MI DINA POLOMIĆU MANDAL I BAGLAME TVRDE PA NEKA SE NA ME' SVI ALINI SRDE JER ZA TOBOM DELIJA UMIRE! EMINA ...
sonia حبيبي
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Dec 11, 2010 11:32 pm
Ljubavna
Ona je prisutna na mojim trepavicama I njene kose su u mojoj kosi, Ona oblike mojih ruku nosi I ima mojih ociju boju i plamen, Ona uranja u moju sjenku Kao u nebo kamen.
Njene su oci uvek otvorene Pa zbog toga ne mogu da zaspim. Jarka svjetlost njenih snova cini Da se isparavaju sunca u visini, Da se smijem i placem dok je smijeh sve veci, I da govorim a nemam sta reci.
Pol Elijar
cojle Zaštitnik seljačkih prava
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Dec 11, 2010 11:55 pm
Pesma je ispevana onda kad je srpski despot Đurađ Branković dao svoju kćer lepoticu Maru u harem turskom caru Muratu II da bi ga umilostivio. Svatovi su odveli Maru u Jedrene gde je i ispevana ova pesma jer su se takvoj lepoti svi divili!
sonia حبيبي
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Pon Dec 13, 2010 6:52 pm
KAD SAM JE PRVI PUT VIDEO
Radnici koji nikada nisu videli more Kad je sretnu misle da je dan lepši no inače Ta žena taj gigant, ta država u državi Kad sam je prvi put video rekao sam: "Eto kako treba da izgleda prestonica jedne zemlje Koja ostaje bez svetla kad ona sklopi oči." Ta djevuška visoka kao podzemna železnica I lepa kao da uopšte ne postoji. Njenu sobu su razneli mirisi. Ona se šminkala i češljala I to je sve što je uradila za poeziju. Zakleo sam se da ću prećutati njenu prošlost Jer ja sam rodjen sa mnogo više prljavština No što ih je ona imala u životu. Već nema u srpskom jeziku reči na koje se mogu osloniti Sa kojima bih poredio njene oči i onda mirno spavao Ima jedna zemlja velika kao njena trepavica Ta neosvojiva Rusija koju je ipak lakše osvojiti. Od njenog poljupca koji mi je poslala telefonom Zapalilo mi se uvo na pošti jednoga drugoga grada To famozno to zeleno to gorko uvo Koje je dugo stajalo kao antena na jednoj radio-stanici. Otkidao sam ga i duboko u zemlju zakopavao Ali nije prestalo da me poziva na telefon Svojom telepatskom azbukom svojim visećim mostovima. Na mome srcu kao na gramofonskoj ploči Snimila je sve što je rekla u životu Njene korake, njen smeh i njen kašalj Njena duga šaputanja sa ljudima koje ne poznajem. Gradove u kojima živimo vezuju naša pisma. Ja ne znam za drugo nebo sem njenog kišobrana. Kad me ona voli ne znam od čega živim Ne jedem, zaboravljam da dišem i vrlo često umirem. Visoko u nebu setim se da ne umem leteti Prodjem glavom kroz zid i vidim da sam pogrešio Tad zviznem nogom mesec iznad grada I trčeći obilazim mesto gde ćemo imati sastanak Njen najgori djak gutač ljubavnog plamena sa injem u ustima Tumačim svojoj krvi njeno preteško gradivo. Pun otpadaka kao golfska struja Silazim niz stepenice u zemlju I jedini ne znam za svoju tragediju Taj svirepi podtekst naše ljubavi. O suzo na jastuku Uspomeno na pilota koji nikada nije sleteo Izgubljen u vazduhu.
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Sub Dec 18, 2010 9:18 pm
GOROSTASNA
Kada je priroda u zamahu snage Začinjala mnoštvo ogromne dečice, Živeo bih rado kraj goleme drage Kao strašni mačak do nogu kraljice.
Gledao bih rado kako raste duša I mlado telo u strašnim igrama, Pogadjao da l' joj srce nešto sluša Kad joj oko pliva u vlažnim maglama;
Pretrčavao bih velike obline, Verao se uz silne strmine, A katkad leti, kad nezdrava sunca Zamaraju, pa bi legla u doline, Pod grudima njenim, u seni vrhunca Spavao bih kao selo do planine. [You must be registered and logged in to see this image.] Bodler
sonia حبيبي
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Ned Dec 19, 2010 1:51 pm
ŽENA
Treba mi žena, noćas... da me zagrli, obgrli, da prenoćim u njenim očima, a, sutra ću opet na put. Sam.
Potrebna mi je noćas, da me zaveje svojim poljubcima, da je držim oko struka, obema rukama, kao da je samo moja...
I kad se sretan probudim, na njenom toplom stomaku. Da ne žalim... ni da je to, - Moj poslednji dan
Ratko Petrovic
svilanaasvaltu
Datum upisa : 09.01.2008
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Ned Dec 19, 2010 7:22 pm
Oprosti, majko sveta, oprosti, što naših gora požalih bor, na kom se, ustuk svakoj zlosti, blaženoj tebi podiže dvor; prezri, nebesnice, vrelo milosti, što ti zemaljski sagreši stvor: Kajan ti ljubim prečiste skute, Santa Maria della Salute. Zar nije lepše nosit lepotu, svodova tvojih postati stub, nego grejući svetsku grehotu u pepo spalit srce i lub; tonut o brodu, trunut u plotu, đavolu jelu a vragu dub? Zar nije lepše vekovat u te, Santa Maria della Salute? Oprosti, majko, mnogo sam strado, mnoge sam grehe pokajo ja; sve što je srce snivalo mlado, sve je to jave slomio ma', za čim sam čezno, čemu se nado, sve je to davno pepo i pra', na ugod živu pakosti žute, Santa Maria della Salute. Trovalo me je podmuklo, gnjilo, al' ipak neću nikoga klet; što god je muke na mene bilo, da nikog za to ne krivi svet: Jer, što je duši lomilo krilo, te joj u jeku dušilo let, sve je to s ove glave sa lude, Santa Maria della Salute! Tad moja vila preda me granu, lepše je ovaj ne vide vid; iz crnog mraka divna mi svanu, ko pesma slavlja u zorin svit, svaku mi mahom zaleči ranu, al' težoj rani nastade brid: to ću od milja, od muke ljute, Santa Maria della Salute. Ona me glednu. U dušu svesnu nikad jos takav ne sinu gled; tim bi, što iz tog pogleda kresnu, svih vasiona stopila led, sve mi to nudi za čim god čeznu, jade pa slade, čemer pa med, svu svoju dusu, sve svoje žude, -svu večnost za te, divni trenute!- Santa Maria della Salute. Zar meni jadnom sva ta divota? Zar meni blago toliko sve? Zar meni starom, na dnu života, ta zlatna voćka sto sad tek zre? Oh, slatka voćko, tantalskog roda, što nisi meni sazrela pre? Oprosti moje grešne zalute, Santa Maria della Salute. Dve se u meni pobiše sile, mozak i srce, pamet i slast. Dugo su bojak strahovit bile, ko besni oluj i stari hrast: Napokon sile sustaše mile, vijugav mozak održa vlast, razlog i zapon pameti hude, Santa Maria della Salute. Pamet me stegnu, ja srce stisnu', utekoh mudro od sreće, lud, utekoh od nje - a ona svisnu. Pomrča sunce, večita stud, gasnuše zvezde, raj u plač briznu, smak sveta nasta i strašni sud. - O, svetski slome, o strašni sude, Santa Maria della Salute. U srcu slomljen, zbunjen u glavi, spomen je njezim sveti mi hram. Tad mi se ona od onud javi, ko da se Bog mi pojavi sam: U duši bola led mi se kravi, kroz nju sad vidim, od nje sve znam, zašto se mudrački mozgovi mute, Santa Maria della Salute. Dođe mi u snu. Ne kad je zove silnih mi želja navreli roj, ona mi dođe kad njojzi gove, tajne su sile sluškinje njoj. Navek su sa njom pojave nove, zemnih milina nebeski kroj. Tako mi do nje prostire pute, Santa Maria della Salute. U nas je sve ko u muža i žene, samo što nije briga i rad, sve su miline, al' nežežene, strast nam se blaži u rajski hlad; starija ona sad je od mene, tamo ću biti dosta joj mlad, gde svih vremena razlike ćute, Santa Maria della Salute. A naša deca pesme su moje, tih sastanaka večiti trag; to se ne piše, to se ne poje, samo što dušom probije zrak. To razumemo samo nas dvoje, to je i raju prinovak drag, to tek u zanosu proroci slute, Santa Maria della Salute. A kad mi dođe da prsne glava o mog života hridovit kraj, najlepši san mi postaće java, moj ropac njeno: "Evo me, naj!" Iz ništavila u slavu slava, iz beznjenice u raj, u raj! U raj, u raj, u njezin zagrljaj! Sve će se želje tu da probude, dušine žice sve da progude, zadivićemo svetske k olute, bogove silne, kamoli ljude, zvezdama ćemo pomerit pute, suncima zasut seljanske stude, da u sve kute zore zarude, da od miline dusi polude, Santa Maria della Salute. _________________ 14.08.1909. Laza Kostić.
sonia حبيبي
Naslov: Re: Da,samo za "NJU"❤️ Pon Jan 31, 2011 6:37 pm
Ž e n a
Srce mi je milosti izvor; Moje reči se uz rane previjaju Kao listovi lekovitog bilja, Koraci mi umeju da vode I one što lutaju bez cilja.
Mene privlače oči nesrećnika I čela samoubica Nesanicom ispijena. Sa moga čita se lica Da sam deset puta sestra Pa jednom žena.
Ne bih mogla voleti bez tuge. Rodjena sam da na krilu nišem Bolove čije dok ih ne ublažim, Rodjena nad čijim snovima Nemirnim da uplašeno dišem.
Ne bih mogla voleti bez tuge Ni radosnoga priviti na nedra. Ne bih mogla pružiti ruku Onome kom laka su jutra, A uzglavlja vedra.
Rodjena sam da živim za drugog. Preliva se samilost srcu preko rubova. Na dlanima mi piše da znaju da vidaju, U očima da umeju da greju, Na usnama da gorčinu skidaju