|
Autor | Poruka |
---|
Barbara
Datum upisa : 01.06.2009
| Naslov: Re: Molitve Pon Dec 28, 2009 1:12 pm | |
| | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Pon Dec 28, 2009 1:14 pm | |
| | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Pon Dec 28, 2009 1:15 pm | |
| | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Pon Dec 28, 2009 1:16 pm | |
| | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Pon Dec 28, 2009 1:17 pm | |
| | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Pon Dec 28, 2009 1:22 pm | |
| | |
| | | olja 25
Datum upisa : 21.02.2010
| Naslov: Re: Molitve Ned Avg 29, 2010 7:39 pm | |
| ДЕЦО ЗЕМАЉСКА, РЕЧ ЉУБАВ ЈЕ НАЈДУЖА МОЛИТВА
Љубав ме чини Богом, а Тебе, Боже, човеком. Где је један, ту нема љубави. Где је двоје уједињено, ту је само призрак љубави. Где је троје уједињено, ту је љубав. Теби је име Љубав зато што Ти је име Јединствено Тројство. Да си један, Ти не би био ни љубав ни мржња. Да си двојство, Ти би био наизменичност љубави и мржње. Али Ти си тројство, зато си љубав, и у Теби нема таме ни наизменичности. Љубав не зна за време и простор. Она је ван времена и ван простора. За њу је један дан као хиљада година, и хиљада година као један дан. Кад сам спојен с Тобом љубављу, онда не постоји небо и земља – постоји само Бог. Нити постоји онда ја и ти – постоји само Бог. Љубав има три ипостаси: девичанство, познање и светост. Без девичанства љубав није милост но земаљска себичност и страст. Без познања љубав није мудрост но лудост. Без светости љубав није моћ но слабост. Кад се уједине страст, лудост и слабост, онда постаје пакао који ђаво назива својом љубављу. Кад је душа моја пречиста девојка, и свест моја јасновидна мудрост, и дух мој животворна свест, онда сам ја љубав која се поклапа с Твојом љубављу. Кроз љубав ја видим Тебе као себе, и Ти видиш мене као Себе. Кроз љубав ја не гледам себе но само Тебе. Кроз љубав Ти не гледаш Себе но само мене. Љубав се жртвује и не осећа жртву као давање но као добијање. Децо земаљска: реч љубав је најдужа молитва. Постоји ли земаљска љубав, питају ме суседи. Онолико исто колико и земаљски Бог! Земаљска љубав гори и сагори. Небесна љубав гори и не сагорева. Земаљска љубав, као и све земаљско, само је сан и гатка љубави. Колико идоли личе на Бога, толико земаљска љубав личи на Љубав. Колико дим личи на пламен, толико ваша љубав личи на божанску љубав. Кад размените златник у грошеве, ви не називате грошеве златником но грошевима. Зашто онда љубав божанску, уситњену и самлевену у пепео временом и простором, називате љубављу, а не пепелом? Господе, удостој ме љубави којом Ти живиш и живот дајеш. Удостој ме љубави Твоје, Господе, и бићу слободан од свих закона. Усели љубав Твоју у мене, и љубав ће ме уселити у Тебе.[i] | |
| | | Krupljanka
Datum upisa : 13.04.2009
| Naslov: Re: Molitve Ned Avg 29, 2010 8:17 pm | |
| Molitva za bolesne
(podrazumeva davanje imena dotične osobe za pominjanje na Sv. Liturgiji)
Vladiko Svedržitelju, Sveti Care, Koji urazumljuješ i ne usmrćuješ, Koji klecajuće utvrđuješ i oborene uspravljaš i telesne muke čovekove otklanjaš, molimo se Tebi, Bože naš, slugu Svoga (ime bolesnika) koji boluje, poseti milošću Svojom. oprosti mu svako sagrešenje voljno i nevoljno. O, Gospode, izlečujući silu Svoju sa Nebesa pošalji, prikosni se tela njegova, ugasi groznicu, ukroti strast i svaku bolest koja se krije u njemu, budi Lekar sluge Svoga (ime bolesnika) podigni ga sa postelje bolesničke i sa odra stradanja njegovog i daruj ga isceljenog Crkvi Svojoj, da blagougađa Tebi i tvori volju Tvoju. Jer Tvoje je da nas miluješ i spašavaš, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i svagda i u vekove vekova. Amin. | |
| | | Krupljanka
Datum upisa : 13.04.2009
| Naslov: Re: Molitve Ned Avg 29, 2010 8:18 pm | |
| MOLITVA Molitva je razgovor sa Bogom i ona cini sadrzaj zivota svih andjela na nebu i svih Svetitelja. Ona je srce svih vrlina, najpre vere. Bez molitve je nemoguce razumeti tajne pravoslavne vere, sveta u kome zivimo, ljudi sa kojima opstimo, bez molitve, pre svega, nema ni prave ljubavi prema Bogu, niti bogopoznanja. Sve tajne vere otkrivaju se samo molitvenom umu i cistom srcu. Sveti apostol Pavle porucuje nam: "Molite se neprestano". Sav zivot Crkve je neprekidna molitva, i neprekidno sluzenje Bogu. Pored zajednickih bogosluzenja i molitava u kojima ucestvuju svi hriscani, postoje molitve koje se odnose na svakodnevni porodicni zivot i molitve koje se upraznjavaju u tisini samoce. Molitve se mogu podeliti i na molitve hvale i slavljenja, molitve blagodarnosti i molitve moljenja. Hriscaninov dan pocinje i zavrsava se sa molitvom, tako on samog sebe i sav zivot svoj prinosi Bogu. Molitva prethodi svakom poslu, ali i jelu, molitva pomaze stisavanju uzburkanosti duse, ali iznad svega, molitva je put priblizavanju i razumevanju Boga, rastu ljubavi prema Bogu i ljudima. Ne treba cekati da se ucimo molitvi samo onda kad nam je Bog potreban, hriscanski ideal je moliti se neprestano, bez napora, - kao sto disemo. Iskustvo mnogih velikih pravoslavnih molitvenika pomaze nam da se, polako, isprva ponavljajuci njihove molitve, ucimo toplom i iskrenom razgovoru s Bogom. Ipak, ne treba zaboraviti savete Svetih Otaca o molitvi. Sveti Jovan Lestvicnik kaze: "Desava se da me, kada stojim na molitvi, susrece delo dobrocinstva, koje ne dozvoljava odlaganje. U takvom slucaju treba dati prednost delu ljubavi. Jer je ljubav iznad molitve." Dostojno Dostojno je uistinu, da blazenom zovemo Tebe, Bogorodicu, uvek blazenu i svebesprekornu, i Mater Boga nasega. Casniju od Heruvima i neuporedivo slavniju od Serafima; Tebe sto Boga Rec neporocno rodi, uistinu Bogorodicu, velicamo Bogorodice Djevo Bogorodice Djevo raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom! Blagoslovena si Ti medju zenama, i blagosloven je plod utrobe Tvoje,jer si rodila Spasitelja dusa nasih.
| |
| | | Krupljanka
Godina : 58 Location : Beograd Datum upisa : 13.04.2009
| Naslov: Re: Molitve Ned Avg 29, 2010 8:20 pm | |
| MOLITVA SV. NIKOLAJA VELIMIROVICA Spasi, Gospode, narod svoj, i spasi mene. Ako ne spases narod, tvoj i moj, a spases mene, ja cu se u Raju osecati u tudjini. Ne pomiluj samo junake nego mnoge, da bi mnogi srodni na zemlji bili srodni i na nebu. Neka bi suza tvoja, Hriste, u Getsimaniji, ocistila milione pokajnika, i svaka kap krvi Tvoje na Golgoti milione miliona. Aliluja. Lako Ti je spasiti pravednike, no Tebi nije tesko spasiti ni gresnike, koji grese ali mrze svoj greh. Pravednici se spasavaju ne svojom pravednoscu no milostivom molitvom za gresnike. Uslisi Gospode molitvu pravednika Tvojih za gresni narod i spasi narod, jer je narod Tvoj, iako je i gresan. Kako si spasao Tvoj ruski narod u smutno vreme po molitvi pravednika Sergija i Hermogena, tako spasi i Tvoj srpski narod u vreme zabune po molitvi pravednika Tvojih , Save i Nemanje. Kako si spasio Carigrad mnogo puta po milostivoj molitvi Majke Tvoje, Hriste, tako spasi sada Srpsku crkvu po molitvi Bogorodice i svih slavskih svetaca srpskih, Tvojih ugodnika. Kako si spasavao Jerusalim od neznabozaca i krivovernika, tako spasi i Beograd od bezvernika, da se glasi spasenje od Tebe a ne od ljudi. Iznemoze narod Tvoj od cekanja, ne kusaj do kraja strpljenje njegovo, Gospode, Gospode. Iznemoze narod Tvoj od cekanja. Sva se zemlja pokri trupovima vernih Tvojih, ne mozemo da kopamo i da motika ne zvekne o kosti srodnika nasih i ne odjekne bolno u dusama nasim. Nema njive koja nije groblje, niti drveta koje nije nadgrobni spomenik. Sva je srpska zemlja groblje. Smiluj se Gospode, i spasi narod Tvoj, sa mnom ili bez mene. Amin. | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: Molitve Ned Avg 29, 2010 8:21 pm | |
| MOLITVA GOSPODWA
Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу.
Хлеб наш насуштни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим.
И не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.
Амин.
Отче наш, иже јеси на небесјех, да свјатитсја имја Твоје, да приидет царствије Твоје, да будет воља Твоја, јако на небеси и на земљи.
Хљеб наш насушчниј дажд нам днес и остави нам долги нашја, јакоже и ми остављајем должником нашим.
И не воведи нас во искушеније, но избави нас от лукаваго.
Амин
| |
| | | Krupljanka
| | | | olja 25
Datum upisa : 21.02.2010
| Naslov: Re: Molitve Ned Avg 29, 2010 8:23 pm | |
| Boze, ne dopusti da srce nase ostane prazno, nego daj da uvek zelimo i da se nadamo, i da to sto zelimo bude dobro i stvarno i da nasa nada ne bude isprazna.
Daj da predmet nasih zelja bude visi i lepsi od naseg zivota, i da se dobroj nadi nikad ne izneverimo zbog kratkih i varljivih ostvarenja koja zaklanjaju vidik i lazno obecavaju odmor.
Daj nam prav put, sa prolaznim posrtanjem, a sa mirom i slavom na kraju.
I daj nam mudrosti i hrabrosti, kad nam dajes iskusenja, i ma kuda isli i lutali, ne daj da na kraju ostanemo izvan Tvoje sveukupne harmonije, jer to svake sekunde, na svakom mestu, svakim delicem bica zelimo...
| |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: Molitve Ned Avg 29, 2010 8:25 pm | |
| Molitva u svako doba
Христе Боже, коме се у свако време и сваког часа клањају и кога славе на небу и на земљи, дуготрпељиви, многомилостиви, многосажаљиви, који праведнике љубиш, а грешнике милујеш и све зовеш спасењу обећањем будућих добара. Ти Господе, прими и наше у овај час молитве и управи живот наш заповестима Твојим, душе наше освети, тела очисти, расуђивање исправи, мисли разбистри и избави нас од сваке жалости, зла и бола; огради нас светим Твојим анђелима, да њиховим мноштвом чувани и вођени стигнемо до јединства вере и познања неприступне Твоје славе, јер си благословен у векове векова. Амин. | |
| | | Barbara
Godina : 58 Location : Kragujevac Datum upisa : 01.06.2009
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:11 pm | |
| БРОЈАНИЦЕ И КАКО СЕ МОЛИТИ НА ЊИМА Бојанице се користе у свим религијама. Сачињене су првенствено као помоћ при молитви. Молитва помоћу бројаница један је од најстаријих начина молитве. Код нас су нарочито неговали православни монаси. Семе бројанице поред своје практичне примене при молитви имају и свој символички карактер. Традиционално су црне боје што треба да нас упути на трезвен, озбиљан, скроман и покајнички живот. Исплетене су од чисте овчије вуне, али се могу срести исплетене од најразличитијих материјала: свиленог конца, коже, у свим могућим бојама златне и сребрне . Мале бројанице које се носе око руке обично имају 33 чворића што указује на број Христових година. Има их и од 50, 100 и 300 чворића. Често су украшене плетеним крстом, перлама што зависи од креативности и маште самог рукотворца. По једном старом предању био је један монах који је желео да начини вунену бројаницу да би одбројавао своје молитве, али ђаво му је стално развезивао чвориће које би исплео. Једном му се јавио анђео и научио га да плете чворић који се састојао од седам уплетених крстова. То је један од најкомпликованијих чворова на свету. Овакву бројаницу ђаво није могао да расплете. Бројанице се користе као помоћно средство обично приликом понављања кратких молитви. Узме се левом руком куглица бројанице (или крстић) и држи се лагано између палца и кажипрста. Свака поједина молитва се одбројава једним чворићем све док се не одброји пун круг или цела бројаница. Треба на поменути да се приликом молитве човек у потпуности сабира искључиво на речи молитве. За духовне људе врсне и упућене у молитву веома је саблажњиво када се бројанице користе као модни детаљ а још више као симбол који се може злоупотребити за манипулацију или слање неких порука о нама које немају везе са побожношћу. КАКО СЕ МОЛИМО ПОМОЋУ БРОЈАНИЦА Поред молитава које се налаже у молитвенику и редовно се читају у одређено доба дана, Црква Христова благосиља својим верницима да све своје молитве могу надопунити или заменити кратким молитвама које се више пута учестало и сабрано понављају. Оне нам омогућавају и помажу да се лакше саберемо умом на саме речи молитве како нам ум неби лутао. Како, дакле да започнемо молитву? Сабравши мисли, узмемо левом руком куглицу бројанице (или крстић), држећи је лагано између палца и кажипрста. Осенимо се знаком часног крста десном руком и тихо почнемо молитву одбројавајући сваку поједину молитву једним чворићем. Најуобичајенија молитва којом се молимо “на бројанице” је тзв. ИСУСОВА МОЛИТВА која гласи "ГОСПОДЕ, ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖИЈИ, ПОМИЛУЈ МЕ ГРЕШНОГА". ИСУСОВА МОЛИТВА је најважнија молитва сваког Православног Хришћанина. Она по црквеним правилима може да замени све друге. Пошто је освећена самим именом Христа Бога, она у наше срце низводи Божанску благодат И уноси неисказани душевни мир када се учестало понавља. Многи Православни Хришћани толико су се на њу навикли да непрестано држе на уснама и у свом срцу име Исуса Христа, па чак и за време сна, јер када се навикнемо на њу честим изговарањем, она постаје механизам који се одвија као нпр. процес дисања. Највећа сила ове молитве лежи у самоме имену ИСУСА ХРИСТА, које изгони из нашег срца сваку смутњу и немир и уноси Божански мир. Поред Исусове молитве Хришћани се редовно моле Пресветој Богородици и светитељима и то на следећи начин „ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ СПАСИ МЕ ГРЕШНОГА.“ „СВЕТИ (име светитеља) МОЛИ БОГА ЗА МЕНЕ ГРЕШНОГА - пример - СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ МОЛИ БОГА ЗА МЕНЕ ГРЕШНОГА “. Помоћу бројанице можемо да се молимо за своје ближње, свој народ и то тако што на првом чворићу бројанице изговоримо следеће речи „ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ ПОМИЛУЈ СЛУГУ (Слуге, Слушкињу, народ) СВОГА___(име или више имена са списка)“ , а на осталим чворићима не понављамо име онога за кога се молимо ако их има више, већ говоримо „ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ ПОМИЛУЈ ПОМЕНУТЕ СЛУГЕ СВОЈЕ“. Такође, можемо да се молимо и за упокојене сроднике „ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ УПОКОЈ ДУШЕ УСНУЛИХ СЛУГУ СВОЈИХ“.. (имена), а даље „ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ УПОКОЈ ДУШЕ ПОМЕНУТИХ СЛУГУ СВОЈИХ“. Када смо сами добро је да изаберемо неко тихо место и да речи молитве говоримо тихо, шапатом. Православни Хришћани најчешће се моле стојећи пред иконама и упаљеним кандилом, али може да се моле и седећи или лежећи када смо телесно исцрпљени или болесни. Корисно је да се после сваке изговорене молитве прекрстимо. На тај начин се наша пажња лакше веже за речи молитве. Међутим, молитва “на бројанице” може да се практикује на сваком месту и у свокој ситуацији. У аутобусу, возу, чекаоницама, приликом активно не учествујемо. Многи Хришћани пред спавање осене крстом своју постељу и легну у кревет заједно са бројаницом тихо се молећи док не заспу. Ујутро када се пробуде одмах се лате бројанице и тако започну свој дан молитвом. Веома је корисно одвојити увече пред спавање и ујутро по буђењу одређено време које ћемо посветити молитви “на бројанице”. Апостол Павле нас учи да се “молимо непрестано”. Свакако, када смо у друштву не можемо се молити на исти начин као када смо сами. У том случају не треба привлачити пажњу никаквим “чудноватим” понашањем, већ напросто ћутећи у себи изговарати молитву пратећи је неприметно окретањем бројанице. Молитва се у себи може сасвим лако вршити покретањем језика при затвореним устима и мисленим праћењем речи молитве. Укратко речено, можемо се молити увек и свугде, а да то нико други не зна осим Бога коме се молимо и нас самих. Свако намерно привлачење пажње других људи око нас приликом молитве страно је духу истинске молитве, коју морамо да вршимо у покајању и смирењу, скромно и тихо у “тајној одаји срца свога”. Приликом молитве „на бројанице“ Свети Оци апсолутно забрањују било какво маштање и замишљање слика. Наша пажња мора искључиво бити сабрана на речи молитве. То се постиже упорним трудом и вежбањем пажње, али и полаганим произношењем речи молитве без журбе да што пре постигнемо одређени број. Бог чује и услишава само ону молитву која се сабрано врши. Ипак пажњу је тешко одмах постићи зато се саветује да се молитва и у тренуцима расејаности изговара, јер учесталим понављањем молитве наш ум се постепено навикава на њу и тако се стиче пажња у молитви. Заправо најбољи начин да се научимо молитви јесте да одлучимо да је понављамо без обзира да ли успевали да се саберемо или не. Као што кап по кап воде може да издуби и најтврђи камен тако и учесталост молитве без обзира колико нам она још била расејана, може да доведе до чисте и сабране молитве. Бројаница се може у тренуцима када је не користимо држати у џепу, или ако је мала око руке. Ипак није лепо привлачити пажњу својим бројаницама, а поготово не играти се њима прстима у доколици. Оне служе искључиво за молитву, а не за игру или за украс. Према бројаницама смо дужни да имамо долично поштовање. Монаси и монахиње који плету бројанице и сами се моле за време свог рада и зато су бројанице плод молитве и освећене су њоме Зато, браћо и сестре прионимо на молитву Господу Исусу Христу И његовим светима за себе и за своје ближње, како бисмо за време овога краткога земаљскога живота задобили Божанску благодат СВЕТОГА ДУХА, у удостојили се вечне награде на небесима. Господ је увек са нама, на сваком месту, јер Он нас учи да је царство небеско у нама, у нашим срцима. Дакле потребно је само да ми увек будемо са Њим кроз МОЛИТВУ и друге свете врлине. Свакако, важно је да знамо да ће наша молитва заиста бити плодотворна само уколико је поткрепимо ДЕЛАТНИМ ПОДВИГОМ вере кроз свете постове, милостињу и друга дела. Веома је опасно бавити се молитвом без честог исповедања својих сагрешења духовнику или парохијском свештенику, као и без сваккодневног подвига смирења и трпељивости према својим укућанима и колегама на послу. Бог не прима и не слуша сваку молитву, посебно не молитву човека чија је савест обремењена злопамћењем или мржњом према ближњима. Господ нас учи дас се прво измиримо са братом својим, па да тек онда принесемо жртву Богу, тј. чисту молитву у смирењу И скрушености срца. Када нас неко разгневи или нам учини неку неправду добро је пре почетка читања својих редовних молитава „окренути” једну бројаницу са молитвом „ГОСПОДЕ ПОМИЛУЈ СЛУГУ СВОГА (име) И МЕНЕ ГРЕШНОГА ЊЕГОВИМ МОЛИТВАМА“. Заиста је немогуће задобити иједну хришћанску врлину без благодати Божје, а њу добијамо првенствено молитвом. Зато је МОЛИТВА - ЦАРИЦА ВРЛИНА која нас узводи ка самоме Богу и сједињује са њим. [center] | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:23 pm | |
| О МОЛИТВИ Молитва је - вода жива, којом душа гаси жеђ. СВ. ЈОВАН ЗЛАТОУСТ Сви људи имају потребу за молитвом, више него што дрвеће има потребу за водом. Зато што нити дрвеће може да даје плодове уколико не упија воду кроз корење, нити ћемо ми моћи да доносимо скупоцене плодове побожности уколико се не напајамо молитвом. Зато треба и када устанемо из постеље да предухитримо сунце службом Богу; и када седимо за столом ради обеда и када се спремамо за починак. Или боље речено - сваког часа треба да узносимо молитву Богу, прелазећи тако помоћу молитве један пут који је једнак дужини дана. Антиох Пандект Ако су демони преклињали Господа да их не пошаље у бездан и молба им беше испуњена, колико ли ће пре бити услишене молитве нас који смо се обукли у Христа, када се молимо да се избавимо од умне (духовне) смрти? Посветимо се стога, молитви, јер је велика њена сила. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:24 pm | |
| МАЈЧИНА МОЛИТВА
Оче свети, Бесмртни, из кога излази сва доброта и благост, скришено Ти се молим за децу коју Си ми подарио да родим. Сачувај их у Твојој милости и светости, да би се Твоје Име прослављало у њима. Упути ме Твојом милошћу, како да их подигнем за слављење Твога Светог Имена, а на корист осталих људи. Обдари ме потребним стрпљењем и снагом за то- О Господе, просвети разум моје деце Твојом Премудрошћу, да науче душом и мишљу да Тебе воле. Усади у срца њихова стах и одвратност према сваком пороку, да би могли ићи правим путем без гресности. Украси душе њихове чистотом, добротом, понизношћу марљивошћу, стрпљењем и сваком врлином. Чувај усне њихове од свих клевета и лажи. Благослови моју децу, да би могли напредовати у врлинама и светости и расти под Твојом заштитом, а у љубави поштених људи. Нека би њихови Анђели чувари били са њима и чували их у младости од варљивих помисли, злих и грешних кушања овога света и од замки нечистих духова. А кад моја деца погреше пред Тобом, не орени Своје Лице од њих, него, према твоме великом Милосрђу буди милостив и њима, јер Ти си једини који чистиш људе од сваког греха. Награди моју децу свим земаљским добрима и свим што им је потребно за спасење. Счувај их од разјарености, гнева, несреће, зла и мука кроз све дане живота њиховог. О, Добри Господе, ја Ти се молим, награди и мене радошћу и весељем од моје деце. Сачувај ме у честитости и праведности да са својом децом могу стати пред Тебе у дан Страшног Суда Твога, и да Ти без стаха кажем: Ево ме Господе, са децом коју си ми дао, да заједно са њима величам Твоје најсветије Име Оца и Сина и Светога Духа, све док траје овог света АМИН. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:25 pm | |
| Молитва за пријатеље Предобри Боже , молим Те , искажи своју доброту свима, који ме због Тебе љубе , који се за мене жртвују и због мене трпе тјелесне и душевне боли. Удијели снаге свима којима је потребна Твоја помоћ , услиши желље оних којима сам обећао да ћу се за њих молити или за које сам дужан молити. Ја их све љубим небески Отче , јер их Ти љубиш. Ти си ми их дао као браћу и сестре у Христу и хоћеш да их љубим као што их Ти љубиш. Пошаљи нам свима свога Светога Духа љубави, да бисмо у слози испунили Твоју свету вољу. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:26 pm | |
| МОЛИТВЕ СВЕТИМ АРХАНГЕЛИМА ЗА СВАКИ ДАН У НЕДЕЉИ
Понедељак Св. Архангелу Михаилу
Свети Архангеле Божији Михаиле, одагнај од мене духа лукавога који ме искушава. О, велики Архистратиже Божији Михаиле - победниче демона! Победи и уништи све моје видљиве и невидљиве непријатеље, и умоли Господа Сведржитеља, да ме спаси и одбрани од сваке болести, смртоносне ране и изненадне смрти, сада и увек и у векове векова. Амин.
Уторак Св. Архангелу Гаврилу
Свети Архангеле Гавриле, који донесе неизречену радост са неба пречистој Деви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О, велики Архангеле Божији Гавриле, ти си благовестио Пречистој Деви Марији о зачећу Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти, и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О, велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.
Среда Св. Архангелу Рафаилу
О велики Архангеле Божији Рафаиле, који си примио дар од Бога да исцељујеш болести, излечи неизлечиве људима ране срца мога и тела мога. О, велики Архангеле Божији Рафаиле, ти си путовођа, лекар и исцелитељ, руководи ме ка спасењу и исцели све моје душевне и телесне болести, и приведи ме Престолу Божијем, и моли доброту Његову за моју грешну душу, да ми Господ опрости грехе моје и сачува ме од свих непријатења мојих и злих људи, сада и увек и у векове векова. Амин.
Четвртак Св. Архангелу Урилу
Свети Архангеле Божији Уриле, светлошћу Божанском озарени и преизобилно испуњени огњем пламене љубави, убаци искру тога огња у моје охладнело срце, а душу моју гресима помрачену светлошћу твојом озари. О, велики Архангеле Божији Уриле, ти си сијање огња Божанског и просветитељ оних који су помрачени гресима: просвети ум мој, срце моје, вољу моју силом Светога Духа, и управи стопе моје на стазу покајања, умоли Господа да ме избави од мука адских и од свих непријатеља видљивих и невидљивих, сада и увек и у векове векова. Амин.
Петак Св. Архангелу Салатилу
Свети Архангеле Божији Салатиле, даруј молитву мени који ти се молим, научи ме молитви смиреној, скрушениј, усрдној и умилној. О, велики Архангеле Божији Салатиле, ти се молиш Богу за вернике, умоли Доброту Његову за мене, да ме избави од свих невоља и искушења, болести, изненадне смрти и мука вечних, те да ме удостоји Царства Небеског са свима светима у векове векова. Амин.
Субота Св. Архангелу Јегудилу
Свети Архангеле Божији Јегудиле, свагдашњи помоћниче свих који се подвизавају на путу Христовом, пробуди и мене из тешке лењости и подвигом добрим укрепи ме. О, велики Архангеле Божији Јегудиле, ти си ревносни заштитиник славе Божије: ти побуђујеш на прослављање Свете Тројице, пробуди и мене, од сна греховног, да бих славио Оца и Сина и Светога Духа, и умоли Господа Сведржитеља да сагради у мени чисто срце и дух прав обнови у утроби мојој, и да ме утврди Духом владалачким да бих се клањао духом и истином једином истинитом Богу - Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.
Недеља Св. Архангелу Варахилу
Свети Архангеле Божији Варахиле, који нам доносиш благослове од Господа, благослови ме да поставим добар почетак, и исправим свој грешни живот, да бих у свему угађао Господу Спаситељу моме у векове векова. Амин.
Анђелу чувару
Анђеле Божији, Чувару мој свети, који си ми ос Бога дат као заштитник, просвети ме данас и сачувај од сваког зла, ка добрим делима упути и на пут спасења управи ме. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:28 pm | |
| МОЛИТВА ЧАСНОМЕ КРСТУ
Слава Господе, Крсту Твоме Часноме!
Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од Лица Његова они који га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогањање сваког противника.
О! пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:29 pm | |
| МОЛИТВА ЗА ЗАШТИТУ ОД НЕЧИСТЕ СИЛЕ
Господе Исусе Христе, Сине Божји, огради ме светим Твојим Ангелима и молитвама Свепречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије, силом Часног и Животворног Крста, Светог Архистратига Божјег Михаила и осталих Небеских сила бесплотних, Светог Пророка и Претече, Крститеља Господњег Јована, Светог Апостола и Јеванђелисте Јована Богослова, Свештеномученика Кипријана и мученице Јустине, Светитеља Николаја, архиепископа Мирликијског чудотворца, Светитеља Лава, епископа Катанског, Светитеља Јосифа Белгородског, Светитеља Митрофана Вороњешког, преподобног Сергија, игумана Радоњешког, преподобног Серафима, Саровског Чудотворца, Светих мученица Вере, Наде и Љубави и мајке њихове Софије, светих и праведних богоотаца Јоакима и Ане и свих светих Твојих, и помози мени, недостојном рабу Твојему (име оног који се моли), да ме избави од свих насртаја непријатељских, од сваке мађије, чаролије, врачања и од лукавих људи, да не узмогну учинити мени зла никаквога. Господе, светлошћу Твојег блистања сачувај ме ујутру, преко дана, навече и када сан долази, и силом благодати Твоје одврати и удаљи зла свака нечиста која дејствују по наговору ђавола. Ко је тако мислио и чинио - врати њихово зло назад у пакао, јер Твоје је Царство и Сила, и Слава, Оца и Сина и Светога Духа. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:30 pm | |
| МОЛИТВА ПОКАЈНИКА СВ. СИМЕОН НОВИ БОГОСЛОВ
ГОСПОДЕ, Ти све видиш, и нема ничега што Ти не би видео. Ја, иако сам дело руку Твојих ипак нисам чинио дела по заповестима Твојим, него сам по великом безумљу свом чинио свако зло, не помишљајући да си Ти, Творац мој и Бог, колико добар толико и правосудан. А сада, сетивши се тога, мене спопада страх, и ја не знам шта да чиним. Осећам осуду Твоју, и не налазим речи оправдања у устима својим. Немам никакве врлине и нисам учинио никакво дело покајања, које би заслуживало да ми се због њега опрости макар једна празна реч уста мојих. Осим тога, и онај који има све врлине и чини сваковрсна добра дела, чини то као слуга и дужник; у свему томе он неће наћи откуп за Грех свој: ту једино милост Твоја притиче. Грех је смрт, и ко од оних који су кроз њега умрли може васкрснути сам себе? Ваистину нико. Једини си Ти умро и васкрсао, зато што греха ниси учинио и превара се не нађе у устима Твојим. И ето, Господе Сведржитељу, починивши много злих дела, ја се кајем. Али само покајање немоћно је да ме оправда. Покајање је познање грехова својих, а скида их милост Твоја. Ти видиш, Сведржитељу Господе, да ја сада ништа немам осим тела; но за мене нема никакве користи од тога што сам оставио свако богатство. Ја сам сав - једна рана; у мени није остало никакве наде на спасење, и пакао је готов да ме прогута живог. Ти ме једини можеш спасти и излечити патње срца мога. Рука Твоја може све; она досеже до самих дубина бездана, и све бива по мигу Твоме. Не усуђујем се говорити: помилуј ме, Господе! Јер сам недостојан милости Твоје, као онај који с правом заслужује сваку муку. А Ти, Господе, знаш све, и како зна Човекољубље Твоје поступи са мном, недостојним и самог живота. Да буде света воља Твоја у свему. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:31 pm | |
| Покајна молитва светог Јефрема Сирина
Пре него ли се точак времена у моме животу заустави, помилуј ме! Пре него ли дуне смртни ветар и на телу моме појаве се болести као весници смрти, помилуј ме! Пре него ли се величанствено сунце на висини смркне за мене, помилуј ме ! Нека сине за мене светлост Твоја oдзoго и растера страшну таму ума мога! Пре него се земља врати у земљу и постане трулеж и пре пропасти свих црта красоте њене, помилуј ! Пре него ли греси моју превагну на Суду и посраме ме пред Судијом, помилуј, Господе испуњени благошћу! Пре него војинства изађу, претходећи Сину Цареву, да саберу бедни род наш пред Престо Судије, помилуј! Пре него ли се зачује глас трубе пред доласком Твојим, поштеди слуге Твоје и помилуј, Господе наш, Исусе! Пре него ли закључаш двери Твоје преда мном, Сине Божији и пре него ли постанем храна неугасивог огња пакленог, помилју ме! | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:31 pm | |
| МОЛИТВА АНЂЕЛУ ЧУВАРУ
МОЛИТВА АНЂЕЛУ ЧУВАРУ
Анђеле Христов, чувару мој свети и покровитељу душе и тела мога, опрости ми све што Ти сагреших у данашњи дан и избави ме од свакога зла непријатељског ми противника, да не бих никаквим грехом разгневио Бога мог, но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме покажеш достојна доброте и милости Свесвете Тројице и Матере Господа мога Исуса Христа и свих Светих. Амин.
МОЛИТВА АНЂЕЛУ ЧУВАРУ 2
Свети нђеле Христов, падајући ничице пред тобом молим ти се, Чувару мој свети, који си мени грешноме дат од светога крштења, да ми чуваш душу и тело. Својом лењошћу и својим рђавим навикама ја разгневих твоју пречисту светлост, и отерах те од себе свим гадним делима, лажима, клеветама, завишћу, осуђивањем, охолошћу, непокорношћу, мржњом на браћу, злопамћењем, среброљубљем, прељубом, јарошћу, тврдичлуком, ненаситим преједањем, опијањем, брбљањем, рђавим и лукавим мислима, гордељивошћу, и похотљивим беснилом, имајући вољу за сваку телесну пожуду. О, да зле наклоности моје, какве нема ни у неразумних животиња! Та како можеш погледати на мене, или пристутшти мени као смрдљивом псу? Каквим ћеш очима, Анђеле Христов, погледати на мене када сам се ужасно заплео у одвратна дела? Та како ћу већ моћи да молим опроштај за своја горка, зла и рђава дела, у која падам даноноћно и сваког часа? Но молим ти се, падајући ничице пред тобом, Чувару мој свети. смилуј се на мене грешног и недостојног слугу свог (име); буди ми помоћник и заштитник од мог злог противника, светим твојим молитвама, и учини ме учесником у царству Божјем са свима Светима, свагда, и сада и увек и кроза све векове. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:32 pm | |
| МОЛИТВА СВЕТОМ АРХАНГЕЛУ МИХАИЛУ
Сав си огањ и ревност, свети Архистратиже Ми хаиле, зато те молимо: учмале душе наше запали огњем ревности твоје, да бисмо будне савести увек радосно служили заједничком Господу нашем, свесрдно се угледајући на тебе, безгрешног и све тог брата нашег, и врховног војсковођу нашег, вр ховног војсковоћу све небеске и земаљске војске Христове. Чудесни Господ Христос начинио је је дну Цркву од анћела и људи, да бисмо се ми људи, који тајанствено престављамо херувиме на земљи, угледали на свету небеску браћу нашу, на чијем челу стојиш ти, лучезарни и дивни Архистратиже Михаиле. Ти си на небу победио свезлог Сатану, и збацио га с неба на дно пакла, - помажи и нама увек, молимо те, свемоћни Архангеле да и ми свепобедном силом твојом побећујемо свелу кавог Сатану, који нас са свих страна напада и искушава кроз безбожне људе, кроз нечисте по мисли, кроз земаљске сласти, кроз опојне страсти.
Сав си свет, чист и безгрешан, дивни Првоан геле Божји; молимо те свесвети, молимо те свечи сти, молимо те свебезгрешни, учи нас дан и ноћ како да живимо свето, чисто и безгрешно, и даруј нам твоје херувимске силе, да бисмо истински и стварно херувимски живели на земљи ми који по неизмерном човекољубљу Божјем престављамо хе рувиме на земљи. Не остави нас у отровном блату наших сластољубивих земањских жеља, него хас подигни у небеске анћелске висине и оспособи нас да анђелски свето чисто поживимо док смо у телу на земли. Милостивно погледај на нас, Све победни Архангеле, снисходљиво се спусти до нас, те нас, заспале у гресима, пробуди на борбу са злом, са грехом, са смрћу, са ћаволом, да бисмо, вођени и сокољени тобом, лако савлађивали сваки грех, сваку страст, сваку смрт, сваког ћавола. Ми знамо, богоносни Архангеле: ти имаш власт над нечистим дусима, над болестима, над смрћу, над гресима; испуни душе наше божанском силом сво јом, еда бисмо и ми неустрашиво ратовали и херувимски побеђивали све непријатеље спасења на шег, вере наше, душе наше.
Свепобедни војводо Небеских Сила, ти си очи стио небо од Сатане и црних ангела његових, - очисти и душе наше од сваког греха, јер греси на ши отварају врата и прозоре душа наших, те кроз њих улазе у нас нечисте силе демонске прљајући и умртвљујући душе наше, које треба да су анђел ски чисте и анђелски обесмртне. Без твоје свепо бедне помоћи, Небески Војсковоћо, ми лако по стајемо плен нечистих сила; стога те од свег срца молимо: уврсти нac у своју непобедиву војску, и ратуј за нас и испред нас, водећи нас и предво дећи нас у свакој оборби за душу нашу, за спасе ње наше, за вечност нашу, и осигуравајући нам победу над сваким rpexoм и над сваким ђаволом. О, пресвети Архангеле, ми смо очајно немоћни пред демонском силом вражијом, ако нам ти не притекнеш упомоћ божанском силом својом. Са тобом, ми ћемо увек односити победу у свима бит кама за душу нашеу и спасење наше и вечност на шу; а без тебе – ми беспомоћно посрћемо из по раза у пораз, из греха у грех, из пакла у пакао. Зато буди увек с нама, и нe напуштај нас због гре хова наших и смрада нашег, него, љубећи нас бо жанском љубављу, учини да омрзнемо грех и све греховне сласти, и испунимо душе своје миоми ром еванђелских врлина. Ево, душе своје преда јемо теби, пресвети Првоангеле Божји; молимо те и преклињемо, води нас увек путевима који одводе у Царство Небеско, да бисмо заједно с тобом, милостивог Спаса нашег – преслатког Господа Христа, и Његовог свечовекољубивог Духа Утешитеља, коме слава и хваласада и увек и кроза све векове. Амин | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:34 pm | |
| МОЛИТВА СВЕТОМ ДУХУ
Царе Небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:35 pm | |
| МОЛИТВА МАЈЦИ БОЖИЈОЈ
(Старца Никона Јерусалимца, Горички зборника XV вијек)
Прими свеблагомоћна, Пречиста Владичице Богородитељко, часне дарове. И теби јединој прикладне, од нас недостојних слугу Твојих; од свих покољења изабрана, која си се од свих створења небеских и земаљских узвишенија јавила, светија од херувима, и од серафима славнија, од памтивијека скривена тајна, и анђелима непозната, која си од анђела радост примила! Коју похвалу да ти принесемо, Пречиста? Како да те назовемо, Богородице? Јер Пророчких ријечи сагласје слушали смо ми о Теби, анђелско стајање пред Тобом [гледали] са страхом и трепетом, чедно [родивши (зачелом)], јер носиш тијело човјечје [примившега] и оног који носи све и сва, и који је проповиједи свих светих о теби испунио. Владичице, не презри мало мољење моје, сагријешисмо, да не погинемо.
Ти си заступница роду човјечијем, јер си родом милостива и која си милостивога родила. Пречисте усне отвори и милостивом молитвом умоли Га за нас. Ти која си чистија од сунца и која си засијала да нас огријеш, нас који сједимо у тами, Твоје најмилостивије заступништво пред Њега стављамо, да нас пречистим Твојим молитвама избави оне грозне и страшне муке у Дан његовог [другог] Доласка. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:36 pm | |
| МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ
Господе Исусе Христе, Који си Сам био Дете, и Који си децу волео и благосиљао, помилуј и спаси децу нашег времена, да се некрштена крсте, а крштена дасе вером у Тебе и љубављу према Теби утврде. Спаси, Господе, ону децу коју њихови неверујући или зловерни родитељи кваре безбожјем или зловерјем и одвлаче их од Тебе, Који си једини Спас и Избавитељ њихов. Спаси, Господе, и ону децу коју бездушни зли учитељи, безбожни или зловерни, удаљују од Тебе Творца њиховог, и уводе у друштво душом огубаних. Спаси, Господе, ону децу чије чисте душе оскрвњује сваки неморална улици и разврат у позоришту, на телевизији и у биоскопу. Спаси их од ових нечистота. Спаси, Милостиви, и ону дечицу без родитеља која су пала под руку сурових старатеља, злих очуха и маћеха спаси их од слушања хулних речи и гледањазлих дела. Помози, Свемогући, да деца узрасту и сазру за синовство Божије и грађанство Небеског Града на вечно спасење, а у Твоју славу и хвалу. Амин.
Богородице Дјево, радуј се, благодатна Марија! Господ с Тобом, Благословена си Ти међу женама и благословен плод утробеТвоје, јер си Спаса родила душа наших! | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:36 pm | |
| МОЛИТВА ЗА ОНЕ КОЈИ ПУТУЈУ
Тропар, глас 2:
Ти који си Пут и Истина , Христе, пошаљи за сапутника Ангела Свога слугама Својимсада, као некада Товији, да их чува и неповредне сачувана славу Твоју од свакога зла у свакој доброј срећи, молитвамаБогородице, једини Човекољупче.
Кондак, глас 2:
Луки и Клеопи сапутникбио Си, ходи сада заједно са слугама Твојим који да путујужеле, од сваке их зле напасти избављајући. Јер Ти као Човекољубацсве можеш.
Молитва:
Господе Исусе Христе,Боже наш, Истинити и Живи, Који си изволео да путујеш сатобожњим оцем Својим Јосифом и Пречистом Дјевом Мајком Својому Египат и Који си сапутник Луки и Клеопи био! И сада Тесмерно молимо, Владико Пресвети, са слугама Својим путујблагодатно. И као слуги Твоме Товији Ангела Чувара пошаљи,да нас чува и избавља од свакога злог нападаја видивих иневидивих непријатеља и на испуњавање заповести Твојих упућује,и да нас мирно и срећно и здраво проведе и безметежно кућиврати. И дај слугама Твојим да сву своју добру намеру заблагоугађање Теби срећно у славу Богу испуне. Јер Твојеје да милујеш и спашаваш нас и Теби славу узносимо са БеспочетнимОцем Твојим и са Пресветим и Благим и Животворним ТвојимДухом, сада и свагда и у векове векова. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:37 pm | |
| МОЛИТВА ЗА БОЛЕСНИКА
Благословен си, Господе Боже наш, лекару душа и тела, који и немоћи и болести наше на телу свом понесе, чијом се раном ми исцелисмо, пастиру добри, који дође да изгубљену овчицу тражиш и који изнемоглима дајеш утеху и живот са васкрсењем; Ти си се у последње време учовечио и Бог Реч се са телом на земљи јавио и са људима поживео ради људског спасења.
О, Господе, Ти на висинама живиш и на смирене гледаш; као што си некада примио Језекијину молитву и сузе, подигао га са болесничког одра, и продужио му живот за петнаест година; као што си преко пророка Јелисеја очистио од губе Неемана Сирца, и васкрсао Сунамићанкина сина; и као што си Петрову ташту од грознице избавио; и заповешћу својом губаве исцељивао; и додиром хаљине своје исцелио од болести жену, болесну дванаест година од течења крви; и због вере капетановог слугу оздравио; и удовичина јединца сина из мртвих васкрсао и предао га мајци његовој жива и здрава; и Хананејкину кћер од свирепог злодуха ослободио; и помазавши калом очи слепом од роћења, вид му повратио; и четвородневног и љубљеног пријатеља твог Лазара оживео и дао га сестрама његовим; као што си некада дао власт Апостолима твојим да болесне исцељују и губаве чисте; као што си царинике оправдао, и прикован на крсту, рај си обећао разбојнику, Ти који узимаш на себе грехе света; као што си преко врховних Апостола твојих Петра и Јована код Красних врата хромога исцелио, и Тавиту из мртвих васкрсао, и Евтиха Павлом оживео, и од гујина уједа Павлову руку неповређеном сачувао, и преко Павла апостола твога крепком руком својом оца Пуплијева од ватре и грознице исцелио, тако и сада, неисказаним човекољубљем својим и уобичајеним милосрђем својим исцели слугу твога (или: слушкињу твоју) (име) од његових (или њених) душевних патњи. Молимо Ти се и преклињемо Те, разреши, опрости слузи твоме (или: слушкињи твојој) сва безакоња за која Те моли, и исцели га од страсти, очисти од сваке прљавштине тела и душе, угаси ватру у њему (или у њој) росом милости твоје; опрости му ако коју заповест твоју наруши као човек који тело носи и телесно живи, ако сагреши пред Тобом дању или ноћу, вољно или невољно, свесно или несвесно, или се ум његов повреди погледом очију или слухом ушију или мирисањем или нечим другим, те сагреши и телом и духом, и отуђи се од воље твоје, но Ти сам, Господе, као благ и човекољубив, подигни га од опаке болести и патње.
О, Владару Господе, услиши нас грешне сада, и кад год Те призовемо; погледај као благ и не помени безакоња његова прва, и избави њега (или њу) и нас од вечних мука, и очисти њега и нас од сваке рђаве намере, и уста његова (или њена) нека величају Тебе, и усне његове нека славе Тебе, и руке његове (или њене) укрепи на вршење заповести твојих, и ноге његове поведи путем твојим, и све удове и разум његов (или њен) утврђујући молитвама пречисте Мајке Твоје и свих Светих твојих.
Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, са беспочетним Твојим Оцем, и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:38 pm | |
| МОЛИТВЕ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ БРАКА
Ради потсећања какви треба да будемо и благослова Божијег, ове молитве могу читати: - они који желе да ступе у свету тајну брака, као и - они који се већ налазе у браку. Молитва прва:
Благословен си Господе Боже отаца наших, који си нам даровао живот. Ти си Господе створио човека по лику своме и подобију, од душе разумне и тела благоликог, тако да тело служи разумној души. Ти си нас Господе сачувао од оних који лове душе наше, од многих замки лукавога и спасао си нас од многих искушења и опасности до данашњег дана. Зато, не дозволи Господе Боже наш, да будемо на спотицање и саблазан ближњима својим, већ да се покажемо слуге Твоје, да нам не буде узалуд благодат Твоја. Наоружај нас оружјем праведности, у речи, делу и истини, подари нам силу кроз дуготрпљење у невољи. Да будемо широког срца: ако смо ожалошћени да будемо увек радосни; ако смо сиромашни да можемо обогатити друге, као они који ништа немају а све поседују у Теби Творцу и Оцу нашем. Да се не упрежемо у исти јарам са незнабошцима, јер шта има праведност са безакоњем, какав је део верних са невернима и какво је слагање храма Божијег са идолима? А Ти си за слуге своје Господе рекао: Уселићу се у њих, живећу са њима, Бићу им Бог и они ће бити мој народ. Бићу вам Отац и ви ћете бити моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ, који је богат у милости. Ради велике љубави којом си нас заволео, подари нам Господе да будемо достојни звања у које смо позвани, са сваком смиреношћу, кротошћу и дуготрпљењем, подносећи један другога у љубави, чувајући јединство у свези мира. Да не размишљамо телесно умом својим, и не будемо деца коју заноси сваки ветар људске обмане, већ да узрастамо истинито у љубави Онога који је Глава - Христос. Да не живимо као незнабошци у празноумљу, помрачених мисли и осећања, окамењеног срца и отуђени од Живота због незнања. Да не дајемо места ђаволу, као они који отупевши предадоше себе разузданости да чине сваку нечистоту са похлепом. Него да одбацимо старога човека који се распада у жељама варљивим и обучемо се у новога, који се обнавља по лику Онога који га је саздао. Да будемо међу собом благи, милостиви, праштајући један другом као што је Бог у Христу опростио нама. Да мислимо оно што је истинито и праведно, чисто и достојно љубави, што је на добром гласу и у врлини, што примисмо и научисмо од Отаца наших. Сети се, Господе Боже наш, родитеља наших који су нас одгајили, јер молитве родитеља учвршћују темеље домова. Амин.
Молитва друга:
Благословен си Господе Боже наш, Свештеноделатељу тајног и чистог брака и Законодавче телеснога, Чувару непропадљивости и добри Стројитељу свега животног. Ти си Господару у почетку створио човека и поставио га да влада творевином, и тада си рекао: Није добро да човек буде сам на земљи, да му створимо помоћника према њему; и узевши једно од ребара његових тада си створио жену, коју видевши Адам рече: ево сада кост од мојих костију, и тело од мога тела, она ће се звати жена, јер је узета од мужа свог. Ради тога оставиће човека оца свог и мајку, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело; и оне које је Бог саставио, човек да не раставља. Јер си Ти Господе, Боже Вечни, растављене довео до јединства и установио њихову међусобну нераскидиву везу. Од Тебе се жена сједињује са мужем ради помоћи и продужења људског рода. Ти сам Господе Спаситељу на свети начин вршиш тајанствени и чисти брак. Зато даруј и мени Господе да разликујем љубав од страсти и похотљивости, да једно друго не оставимо сиромашне и упропаштене, већ као супружници да будемо сложни, душом и телом, да живећи у истини и љубави Твојој међусобно обогаћујемо живот свој. Избави нас Господе Боже наш, од лажног мудровања телесног и сваког мрачног и тамног сладострашћа. Умири побуне тела нашег, укроти насртаје страсти и угаси распаљене стреле лукавога које на нас подмукло лете. Сачувај нас благодаћу својом од тога, као што си од огња сачувао света три младића, пославши им росу с неба. Нека дође на нас она радост коју је имала блажена царица Јелена када је пронашла Часни Крст. Сачувај нас Господе Боже наш, као што си сачувао Ноја у ковчегу, као што си сачувао Јону у утроби морске немани. Сети се и нас Господе Боже наш, као што си се сетио Еноха, Сима, Илије, као што си се опоменуо четрдесеторице својих светих Мученика, пославши им венце с неба, подари и нама венац твоје свете тајне брака. Још Те молим, Преславни Господе, да нам дарујеш мир Твој, да унесемо радост у живот наш и да нађемо непролазну љубав којом си нас Ти сам заволео. Да сложни будемо на корист и помоћ другима, и да се радујемо здравој и доброј деци. Амин!
Молитва трећа:
Господе који си се настанио међу нама, који си преко апостола Павла рекао: Духа не гасите, све испитујте, добра се држите, склањајте се од зла у сваком облику, да се исцели душа ваша и тело. Боже мира, сачувај нас без порока за свету тајну брака, за цео живот наш и за долазак Господа нашег Исуса Христа. Да се украшавамо врлинама и добрим делима, што је драгоценије и скупље од бисера, злата и сребра. Да се чистога срца обучемо у правду, да останемо у вери, љубави и светињи, са сваким достојанством и честитошћу. Да живећи целомудрено поштујемо један другог, радујемо се свагда и кроз молитву без престанка захваљујемо Богу мира који је веран своме обећању и изабранима својим. Јер смо на слободу позвани, не само на угађање телу, већ да из љубави служимо један другоме. Да се утеше срца наша, да се сјединимо у љубави и богатству разумевања, у познању тајне Бога и Оца и Господа нашег Исуса Христа, у коме су скривена сва блага премудрости и знања, у свакој побожности и љубави. Да као синови и кћери дана будемо трезвени, обучени у оклоп вере и љубави, са кацигом наде спасења. Јер, Господ нам није дао духа плашљивости и збуњености, него Духа силе у љубави и свакој чистоти. Да се Утешитељ, Дух Истине, настани у нама, да се кроз ревност показује искреност у љубави. Јер си Ти Господе рекао да ће нас по томе познати да смо ученици Твоји ако будемо имали љубави међу собом. А ми смо слуге Твоје Господе, синови и кћери слугу Твојих. Боже наш, oпрости нам грехе младости наше и не остављај нас ни убудуће. Буди нам покровитељ и помоћник, целог живота нашег. Подај нам Боже љубав нелицемерну, научи нас да истрајемо у добру, да праштамо и волимо. Амин | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:39 pm | |
| МОЛИТВА ЗА СРПСКИ НАРОД
Спаси, Господе, народ свој, и спаси мене.
Ако не спасеш народ Твој и мој, а спасеш мене, ја ћу се у Рају осећати у туђини.
Услиши, Господе, молитву праведника Твојих Саве и Немање, те грешни народ спаси Твој, иако је грешан.
Како си спасавао Јерусалим од незнабожаца и кривоклетника, тако спаси и Београд од безверника, да се гласи спасење од Тебе, а не од људи.
Изнеможе народ Твој од чекања, не кушај до краја стрпљење његово, Господе. Господе, изнеможе народ Твој од чекања.
Сва се земља покри труповима верних Твојих, не можемо да копамо, а да мотика не звекне о кости сродника наших и не одјекне болно у душама нашим.
Нема њиве која није гробље, нити дрвета које није надгробни споменик. Сва је српска земља гробље.
Смилуј се, Господе и спаси народ свој, са мном или без мене.
Амин.
Владика Николај Велимировић | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:41 pm | |
| БОГОРОДИЦЕ ДЈЕВО
Богородице дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом; благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:42 pm | |
| МОЛИТВА ЈУТАРЊА
Молитвеник - Каноник, превод О. Јустина Поповића
Пренувши се од сна, устани одмах, и сабравши ум, реци ово са побожношћу и страхом Божјим, крстећи се:
У име Оца, и Сина, и Светога Духа.Амин.
Затим
Уставши од сна, благодарим Ти, Света Тројице, што се због своје велике доброте и дуготрпељивости ниси разљутила на мене ленога и грешнога, нити ме погубила због безакоња мојих, него си показала Своје уобичајено човекољубље и подигла мене који сам лежао несвесно, да Ти јутрењујем и славим моћ Твоју. И сада просвети моје духовне очи, отвори моја уста да се поучавам речима твојим и разумем заповести Твоје и творим вољу Твоју и певам Теби у срдачном исповедању и славим пресвето име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:42 pm | |
| ДНЕВНЕ МОЛИТВЕ
У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин Слава Теби, Боже наш, слава Теби.
Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда и све испуњаваш; Ризницо добара и Животодавче, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.
Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради. Господе помилуј. (трипут) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:43 pm | |
| МОЛИТВА ВЕЧЕРЊА
Боже вечни и Царе сваког створења који си ме удостојио да доживим до овога часа, опрости ми грехе које учиних овога дана делом, речју и мислима. И очисти Господе, смирену душу моју од сваке прљавштине тела и духа. И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру да бих уставши са скромне постеље, угађао пресветом имену Твом, у све дане живота мога, и победио све телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене. И избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек у векове векова. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:44 pm | |
| Молитва за отварање ума
Господе Исусе Христе, учитељу мудрости, молим Ти се, отвори очи срца мога, да бих слушао реч Твоју и разумео је, и творио Свету вољу Твоју која је у њој откривена нама грешним и безумним људима. Господе Боже Спаситељу мој, пошто си дошао на земљу да тражиш и спасеш пропале, не скривај од мене заповести Своје, јер и ја пропадам у тами незнања закона Твога: него отвоти очи ума мога да бих разумео чудеса учења Твога, и кажи ми непознатости и тајне премудрости Твоје. У Тебе се уздам, Боже мој, да Ти светлошћу знања Свога просветлиш ум мој и разум, да бих не само читао написано него га и вршио. Молим Ти се, и са сузама припадајући, вапијем Ти: Господе, просветли ме, научи ме, уразуми ме, да Свету реч Твоју и житија Светитеља Твојих читам не на грех, него на обновљење и просветљење, на освећење и спасење душе своје, и на наслеђе вечног живота. Амин.
| |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:44 pm | |
| Свакодневна молитва Светог Филарета Московског
Господе, не знам шта да молим од Тебе. Ти једини знаш шта је мени потребно. Ти љубиш више мене него што ја умем љубити себе. Оче, дај слуги Своме оно што ја сам ни искати не знам. Не усуђујем се искати ни Крст, ни утеху, само стојим пред тобом: срце је моје отворено Теби. Ти видиш потребе, које ја не знам. Види и поступи самном по милости Својој. Порази и исцели, обори и подигни ме, ништ сам и нем пред Светом вољом Твојом и недокучивим за мене судовима Твојим. Приносим себе на жртву Теби, предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме да се молим. Ти се Сам у мени моли. Амин.
| |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:45 pm | |
| Молитва Светих оптинских стараца
Господе, дај да са душевним спокојем примим све што ми донесе наступајући дан и да се свецело предам вољи Твојој Светој. Упућуј ме и помажи сваког часа у току овога дана. Било какве вести да добијем, научи ме да их примим душом спокојном и са чврстим уверењем да у свему бива Твоја Света воља. Управљај мојим мислима и осећањима и у свим делима и речима. У свему непредвиђеном што ме задеси, не допусти да заборавим да све долази од Тебе. Научи ме да се правилно и разумно опходим са сваком чланом своје породице и са својим ближњима, да никог не смућујем и не ожалостим. Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњега дана и све што се у току дана догоди. Управљај мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, да праштам и волим. Амин.
| |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:47 pm | |
| МОЛИТВA МАЈКЕ ЗА СВОЈУ ДЕЦУ
Оче свети, Бесмртни, из кога излази сва доброта и благост, скришено Ти се молим за децу коју Си ми подарио да родим.
Сачувај их у Твојој милости и светости, да би се Твоје Име прослављало у њима.
Упути ме Твојом милошћу, како да их подигнем за слављење Твога Светог Имена, а на корист осталих људи.
Обдари ме потребним стрпљењем и снагом за то - О Господе, просвети разум моје деце Твојом Премудрошћу, да науче душом и мишљу да Тебе воле.
Усади у срца њихова стах и одвратност према сваком пороку, да би могли ићи правим путем без гресности.
Украси душе њихове чистотом, добротом, понизношћу марљивошћу, стрпљењем и сваком врлином.
Чувај усне њихове од свих клевета и лажи.
Благослови моју децу, да би могли напредовати у врлинама и светости и расти под Твојом заштитом, а у љубави поштених људи.
Нека би њихови Анђели чувари били са њима и чували их у младости од варљивих помисли, злих и грешних кушања овога света и од замки нечистих духова.
А кад моја деца погреше пред Тобом, не орени Своје Лице од њих, него, према твоме великом Милосрђу буди милостив и њима, јер Ти си једини који чистиш људе од сваког греха.
Награди моју децу свим земаљским добрима и свим што им је потребно за спасење.
Сaчувај их од разјарености, гнева, несреће, зла и мука кроз све дане живота њиховог.
О, Добри Господе, ја Ти се молим, награди и мене радошћу и весељем од моје деце.
Сачувај ме у честитости и праведности да са својом децом могу стати пред Тебе у дан Страшног Суда Твога, и да Ти без стаха кажем: Ево ме Господе, са децом коју си ми дао, да заједно са њима величам Твоје најсветије Име Оца и Сина и Светога Духа, све док траје овог света АМИН.
Боже, Творче свих ствари!
Додајући милости милост, Ти си ме учинио достојном да будем мајка породице; благост Твоја подарила ми је децу, и ја се усуђујем да кажем: они су Твоја деца! Јер си им Ти даровао живот, оживео их бесмртном душом, препородио их крштењем за живот, који је у складу са Твојом вољом, усвојио си их и примио у недра Своје Цркве.
Господе! Сачувај их у благодатном стању до краја живота, удостој их да буду причасници тајни Твог завета.
Осветљуј их Твојом истином.
Нека је свето у њима и кроз њих свето Име Твоје!
Пошаљи ми Твоју благодатну помоћ у њиховом васпитању за славу Имена Твог и за корист ближњих!
Даруј ми за то начине, стрпљење и снагу!
Научи ме да усадим у њихово срце корен истинске мудрости - Твој страх!
Озари их светлошћу Твоје премудрости, која управља космосом!
Да Те заволе свом душом и мишљу својом.
Да се приљубе уз Тебе свим срцем и целог свог живота да се плаше речи Твојих!
Даруј ми разум да их уверим да се истински живот састоји од поштовања Твојих заповести.
Да рад, који се учвршћује побожношћу, пружа у овом животу оно што им треба, а у вечности, неизречено блаженство.
Откриј им разумевање Твог закона!
Нека до краја својих дана раде у осећању Твоје свудаприсутности!
Усади у њихово срце презир и гнушање према сваком безакоњу.
Нека буду непорочни на путевима Твојим.
Да имају на уму увек да си Ти, Свеблаги Боже, Ревнитељ закона и правде Твоје.
Сачувај их у целомудрености и страхопоштовању према имену Твом!
Да не срамоте Цркву Твоју својим понашањем, него да живе по њеним упутствима!
Дај им полета у жељи за корисним учењем и учини их способним за свако добро дело!
Да стекну праву представу о оним предметима, чији су подаци неопходни за њихов положај; да се просветле знањима благотворним за људски род.
Господе! Умудри ме да утиснем неизбрисивим цртама у уму и срцу моје деце мудрост да беже од пријатељства са онима који не знају за Твој страх, да им усадим мудрост за одлучно удаљавање од сваког савеза са безаконицима.
Да не слушају покварене разговоре.
Да не слушају лакомислене људе.
Да их не сврате са Твога пута ружни примери.
Да се не саблазне тиме што је понекад пут безаконика успешан у овом свету.
Оче Небески!
Даруј ми благодат да свестрано пазим да не саблазним децу своју мојим поступцима, већ, стално имајући у виду њихово понашање, да их одвраћам од заблуда, исправљам њихове грешке, обуздавам њихову тврдоглавост и самовољу.
Да се уздржавају од тежњи ка сујети и лакомислености.
Да се не заносе безумним помислима.
Да не иду за својим срцем.
Да се не погорде у својим помишљањима.
Да не забораве Тебе и Твој закон.
Да безакоње не уништи њихов ум и здравље.
Да греси не ослабе њихове душевне и телесне снаге.
Судијо праведни, који кажњаваш децу за грехе родитеља до трећег и четвртог колена, одврати такву одмазду од деце моје; не кажњавај их за моје грехе, већ их покропи росом благодати Твоје, да напредују у врлини и светости, да узрасту у благонаклоности Твојој и у љубави благочестивих људи.
Оче штедрости и сваког милосрђа!
По родитељском осећању ја бих желела својој деци свако изобиље земаљских блага, желела бих им благослов од росе небеске и од земаљског ђубрива, али нека буде с њима света воља Твоја!
Уреди њихову судбину по Твојој благонаклоности:
Не лиши их у животу насушног хлеба.
Пошаљи им све неопходно време за стицање блажене вечности.
Буди милостив према њима, кад сагреше пред Тобом.
Не окривљуј их за грехе младости и незнања.
Учини њихова срца скрушеним кад се буду противили руководству Твоје благости.
Казни их и милуј, упућујући их на пут, благоугодан Теби, али их не одбаци од лица Свога!
Прихвати са благонаклоношћу њихове молитве, даруј им успех у сваком добром делу.
Не одврати лица Свог од њих у дане њихове жалости, да их не снађу искушења која премашују њихове снаге.
Осени их Својом милошћу, нека иде Твој анђео с њима и сачува их од сваке несреће и злог пута.
Свеблаги Боже!
Учини ме мајком која се весели због деце своје, да она буду моја срећа у све дане живота мог и ослонац мој у мојој старости.
Удостој ме, мене која се уздајем у Твоје милосрђе, да станем с њима на страшном суду Твом и да са недостојном одважношћу кажем: ево мене и деце моје коју си ми Ти дао, Господе!
Да заједно с њима, прослављајући неизречену благост и Твоју вечну љубав, хвалим пресвето Име Твоје, Оче, Сине и Душе Свети, у векове векова. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:47 pm | |
| МОЛИТВА ЗА УМНОЖЕЊЕ ЉУБАВИ
Господе, који си заповест нову дао ученицима Твојим да љубе друг друга, обнови исту и упечати у душе и срца наша благодаћу пресветога Духа Твојега, како би се бринули: не како ћемо себи угодити, но Теби, и послужити ближњем на корист и спасење: молимо Ти се, Благодатељу милостиви, услиши и милостивно погледај.
Да будемо савршени у љубави Твојој, Боже наш, да имамо нелицемерну љубав ка ближњем, принуди нас, Господе, благодаћу Твојега Духа. Ко мисли да има љубав према Теби, а брата својега мрзи, лажа је, и у тами ходи. Зато, Милостиви, разгори душе и срца наша на љубав према Теби и према браћи – молимо Ти се, као милостив услиши и као преблаг помилуј. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:48 pm | |
| ПСАЛМ 50
Помилуј ме Боже по великој милости својој и по обиљу милосрђа свога очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога и од греха мога очисти ме, јер ја знам безакоње своје и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших и зло пред Тобом учиних, да се оправдаш у речима својим и да победиш кад ти суде. Гле, у безакоњима се зачех и у гресима ме роди мати моја. Јер гле, истину љубиш и јављаш ми непознате и тајне премудрости своје. Покропи ме исопом и очистићу се; опери ме и бићу бељи од снега. Дај ми да чујем радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице своје од грехова мојих и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени Боже и дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светог не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим и непобожни ће се обратити Теби. Избави ме од крви Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја, и усне моје ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, принео бих Ти; за жртве паљенице не мариш. Жртва Богу је дух скрушен; срце скрушено и смирено Бог неће понизити. По доброти својој Господе, чини добро Сиону, нека се подигну Зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:49 pm | |
| ТЕБЕ БОГА ХВАЛИМО
Песма Св. Амросија, епископа Медиоланског:
Тебе Бога хвалимо, Тебе Господа исповедамо, Тебе превечнога Оца сва земља велича. Теби сви анђели, Теби небеса и све силе, Теби херувими и серафими непресталним гласовима кличу: Свет, свет, свет је Господ Бог Саваот, пуни су небо и земља величанства славе Твоје. Тебе преславни збор апостола, Тебе хваљени број пророка, Тебе хвали пресветла војска мученика. Тебе по свој васељени исповеда Света Црква, Оца недостижнога величанства, Твога истинитога и јединороднога Сина Коме се поклањамо, и Светога Утешитеља Духа. Ти, Царе славе Христе, Ти јеси Очев вечни Син. Ти, узимајући на се спасење човека, ниси се згнушао Девојачке утробе. Ти си, одолевши жалцу смрти, отворио вернима Царство небеско. Ти који седиш с десна Богу у слави Очевој, верујемо да си Судија који ће доћи. Тебе, стога молимо: Помози слугама Твојим, које си искупио часном Својом крвљу. Удостој нас да са светим Твојима у вечној слави Твојој царујемо. Спаси народ Свој, Господе, и благослови наслеђе своје, усправљај га, и узноси га у векове. У све дане ћемо Тебе благосиљати, и хвалићемо име Твоје у векове, и у векове векова. Удостој нас Господе, да се у овом дану сачувамо од греха. Помилуј нас, Господе, помилуј нас. Да буде милост Твоја, Господе, на нама, како се уздасмо у Тебе. У Тебе се, Господе, поуздамо, да се не постидимо до века. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:50 pm | |
| МОЛИТВA ЗА РОДИТЕЉЕ
О Милостиви Господе и Боже који си заповедио да поштујем оца и мајку, и заиста си до смрти сам показао скромну послушност Твојим родитељима, из дубине душе молим Ти се, о Исусе Христе, Боже мој, чуј моју молитву и помилуј моје родитеље који ме подижу у Твојој благодати и љубави. Заштити их од ђавола, опасности и болести, даруј им здравље и милостиво излиј на њих Твоје богате дарове. Благослови њихове напоре и дела, помилуј их по великој милости Твојој, да би ти верно служили и да кроз њих и ја будем достојан да Те славим и служим. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:50 pm | |
| МОЛИТВА ЗА МЕЂУСОБНИ МИР
Господе Боже добри, ослободи нас од магле грехова, па нам дај мир Твој и сачувај народ свој у једнодушности. Искорени из нас мржњу и завист, и све остале страсти које нарушавају братску љубав – усрдно Те молимо, омилуј се. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:51 pm | |
| Молитва пред чудотворном иконом Мајке Божје Пећке
Пресвета Богородице, светла Узданице, спаси нас. Векови одмичу и поколења одлазе, а Ти их све дочекујеш и испраћаш, светла Узданице, из Пећког светилишта твога. Све их дочекујеш с материнском бригом и испраћаш с материнским благословом, мајко наша свемилостива. Сираци пред ликом твојим уздисаше, цареви се молише, патријарси клечаше с поуздањем у тебе, светла Узданице, па ево и потомци њихови у твој златогрли лик гледају и од тебе помоћ очекују. Од неверна друга и демонских поруга избави нас. Од страха ноћи и од саблазни дана буди нам оклоп и одбрана. Кад на зло кренемо, запречи нам; кад на добро пођемо, пут нам отвори. Светла Узданице, одбиј нас од свакога зла и свако зло од нас; упути нас у сусрет сваком добру и свако добро нама, који те срцем волимо и од срца молимо. Стуб си и тврђа била вере православне, светлост свештеницима, крепост монасима, покров робовима, мајка сиротама, лек и мелем болеснима, страх безверцима и гром насилницима. Ниси постидела ничије уздање у тебе па немој ни наше, светла Узданице, мајко наша свемилостива. Сједини сва чеда Православља, просвети вером учене и неуке, молимо ти се; измири љубављу велике и мале, умери силне и омоћај немићне, молимо ти се. Погледај из светилишта твог Пећког по свој земљи нашој, и исправи што је неправо, осветли што је тамно, исцели што је болесно, светла Узданице наша. Да те величају сви векови и сва поколења, и прослављају сина твог јединородног, са Оцем и духом Светим. Амин.
Конак Призренска Башта | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:52 pm | |
| МОЛИТВА ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ
Оче наш, једини истинити Боже и старатељу наш, ево ми, скитљива деца Твоја, опет се враћамо и обраћамо Теби. Опрости нам све што учинисмо без Твоје воље и прими молбе наше, јер и ако лутасмо, Тебе не заборависмо нити другог Бога тражисмо. Видећи да нема живота без Тебе, и да нема радости ни задовољства нигде, осим у топлом Твом родитељском окриљу, ми са стидом због својих преступа, али и са тврдом надом да ћеш нас помиловати, по Твојој љубави, падамо скрушеним срцем пред Твоју доброту и красоту и вапијемо: Боже милостив буди нама грешнима! Благодаримо Ти на.свему и молимо Те, буди наш старатељ и саветник, Јеванђелском науком Сина Твог, Господа нашега Исуса Христа и Божанском мудрошћу Духа Твога Светога. Дај Господе Твога разума, да оне, које смо дужни, увек саветујемо правилно, а од оних, од којих тражимо, увек добијамо праве и корисне савете. Умудри нас смирености и спремности на послушност. Помози нам, о Творче наш, да остало време живота свога проживимо тихо, мирно и Теби угодно. Нарочито нас не остави у задњем часу живота нашега, већ нас прими и присаједини у велику обитељ Царства Твога. Призивајући у посредовање и помоћ највеће угоднике Твоје, Грсподе, поново Те молимо, помилуј и избави нас од гордости, осуђивања, лењости, празнословља и свих порока. Спаси народ Твој од глади, земљотреса, поплава, пожара, ратова и свих беда и невоља, молитвама Пресвете Мајке Богородице, силом Часнога Животворног Крста, заступништвом Светих небеских бестелесних сила, славног пророка и Претече Јована, Светих Апостола, Богоносних Отаца наших, Светог вел. мученика Димитрија Мироточивог, Светог (помени име своје Славе), Преподобног оца нашег Серафима Саровског, Светог Симеона Мироточивог, Светитеља: Саве, Арсенија, Максима, Петра Цетињског, Николаја Жичког, Равноапостолних Ћирила и Методија и Свих Светих Твојих. Амин ! Молитвама Богородице, Спасе спаси нас.
Х Р И С Т О С В А С К Р С Е Р А Д О С Т И М О Ј А !
С благословом - ј.м.Серафим | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:53 pm | |
| У невољи
Господе Боже наш, Створитељу и Спаситељу рода људског, милостиво нас услиши и помози нам. Ти видиш немоћ нашу и страдање наше. Немамо никог ко би нам могао и хтео ублажити невоље, никог до Тебе, надо и утехо наша. Ако су греси наши и велики, милост је Твоја већа. Опрости и спаси нас. Погледај милостиво на страдалну мајку, на сироту удовицу, на децу њену и све сроднике, и не допусти да страдање њихово премаши снагу њихову. Услиши Господе и молитве свих сиротих мајки, које само у Тебе гледају и од Тебе помоћ очекују, једини Заштитниче и Утешитељу малих и остављених. Пресвета Богородице, измоли милост од Сина Твог кога си распетог оплакала а васкрслог радосно поздравила, брзу милост свим верним душама Твојим.
Свети Саво, оче наш и молитвениче пред Господом, благослови сав српски народ и избави из невоље све његове страдалнике. Боже, помози и спаси. Амин.
| |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:53 pm | |
| У душевној тузи
Господе Исусе Христе, помози ми. Тешком чамотињом притиснут сам. Животне невоље и искушења и многобројне нужде и туге витлају ме и придављују. Тужна је душа моја, не одвајај се од мене, Светлости незалазна, него свагда борави у мени, јер без Тебе је мука и невоља, а са Тобом упокојење и радост. Свемогућом силом Својом учини да од мене побегне мрачни облак смућујућих ме мисли и нерасположења, да ишчезне јад и туга срца. Господе, нека ме не смућује бреме греховно и нека се у Теби, Спаситељу нашем, оправдам, јер си Ти умилоствиљење за грехе наше, пострадалник на Крсту, ради грехова наших. Нека ме не смућују житејске невоље и напасти, световне бриге и главобоље, јер си Ти једини добар и човекољубив. Дао си утеху верним слугама Својим говорећи: Нећу те оставити, нити ћу од тебе одступити. Може ли жена заборавити пород свој? А ако би га и заборавила, ја нећу заборавити тебе. Ти си кроз уста апостола Свог рекао: Понизите се и под силну руку Божију, да вас узвиси када дође време. Све бриге своје пренесите на Њега, јер се Он брине за вас.
Господе, ево ја многогрешни, сву муку своју, све бриге и главобоље своје преносим на Тебе, Спаситеља мог, и јецајући вапијем Ти: укажи ми благовремену помоћ у свим искушењима и невољама мојим, које Сам знаш, и све уреди на добро, по Светој и спасоносној вољи Твојој. Нека ме не смућују људске неправде и увреде; опрости ближњима мојим све те неправде и увреде, а мене грешног помилуј, опрости ми грехе, и не лиши ме заштите Твоје и милостивог благослова Твог, да бих могао смело говорити: "Господ је помоћник мој, и нећу се бојати; шта ће ми учинити човек?"
О, жалостиви Господе, почуј тужну душу моју, умири је и избави је; сачувај је под покровом доброте Своје у све дане живота мог, и Сам управи живот мој ка спасењу, молитвама Владичице Богородице и свих светих Твојих. Амин! | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:54 pm | |
| МОЛИТВА ПРИ УЛАСКУ У ХРАМ
Ући ћу у Дом Твој, по милости Твојој Господе, научи ме истини Твојој и исправи пут мој пред Тобом, ради непријатеља мојих. Да без сметње прослављам једно божанство Оца и Сина и Светога Духа сада, свагда и кроз векове. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:55 pm | |
| НЕУСЛИШЕНЕ МОЛИТВЕ - УМЕМО ЛИ ДА СЕ МОЛИМО?
(Архиепископ саратовски и волгоградски Пимен пише о разлозима зашто Бог не испуњава сваку молитву којом Му се ми обраћамо.)
Сваком вернику је познато оно стање напетости када нас лично или наше рођаке задеси нека невоља или болест. Одмах се молимо Господу да све те тегобе отклони и да би Господ што пре испунио нашу прозбу ми Му се заветујемо на велика лишавања и на жртве захвалности .... Ако се та наша молитва убрзо испуни, ми смо веома радосни и благодарни Богу. У противном случају, када молитва није донела плод, када Господ није услишио нашу молитву?
Многи су доживели оно тешко осећање напуштености и самоће, када се чинило да је Господ ''морао'' притећи у помоћ, а Он ''није притекао'', иако је молитва била искрена и топла .... Онда се неки у својој савести буне и ропћу у себи, па кажу: Сам Господ је обећао да ће испунити мољења наша, рекавши: ''Иштите, и добићете .... куцајте и отвориће вам се'' (Матеј 7,7). Зар Господ може да не одржи своје обећање? Но, то никако! Тако не сме да мисли православни хришћанин.
Бог, као наш Небески Отац, воли свакога од нас више него што земаљски отац воли свога сина. И управо у тој Његовој љубави налази се кључ за разумевање тајне зашто је једна молитва испуњена, а друга није.
Често мала деца са сузама и виком траже неки поклон од својих родитеља. Али родитељи, управо зато што воле своју децу, нежно их убеђују у неостваривост или штетност онога што траже. Но деца, не схвативши разлоге старијих, упорно траже да им родитељи испуне жељу. И ми, одрасли, често личимо пред Богом на такву размажену децу .... По свом незнању, као деца, тражимо од Бога оно што нам није неопходно и корисно. Није случајно св. Јаков написао: ''Иштете и не добијете, јер зло иштете'' (Јаков 4,3).
Услов да би Бог испунио нашу молитву је овај: човекова воља мора да се поклопи са вољом Божјом. А шта је воља Божја у односу на нас? Господ жели ''да се сви људи спасу и достигну у познање истине'' (1 Тим 2,4). Али пут ка спасењу, по речима Доброг Пастира Христа, води управо кроз те болести и тегобе, које ми желимо да избегнемо. Међутим, све те недаће су потребне за преображај и каљење душа наших, јер у духовној борби страдања узводе душу на виши степен достојанства.
Значи, главни разлог да наше молитве ''није чуо Бог'' јесте несклад између наше воље и воље Божје.
Али постоји и други разлог: често нисмо морално достојни ни да се приближимо Богу са било каквом прозбом. Чак и ако је та прозба у складу са вољом Божјом!
Св. Јован Златоусти објашњава да се морамо подићи на високи степен моралне чистоте да бисмо добили оно што тражимо у молитви. И заиста је наиван и недорастао сваки онај који, немајући моралну базу, захтева од Бога да му одмах испуни све жеље.
Тачно је да је Господ увек спреман да испуни свачију молитву, али ми, на жалост, нисмо увек спремни ни достојни да Његов дар примимо. Зато је у Светом писму речено о грешницима: ''Тада ће викати ка Господу, али их неће услишити, него ће сакрити лице Своје од њих'' (Михеј 3,4).
Зато, када се молимо Богу и било шта да иштемо од Њега, треба смирено да додамо на крају молитве: ''Ако је све ово, Господе, по Твојој светој вољи!'' И одмах покајнички додајмо: ''Опрости ми, Господе, сва сагрешења моја и помози ми да очистим душу моју помоћу Твоје благодати!''
Зато је велики руски духовник, епископ Игњатије Брјанчанинов, говорио: ''Истинска молитва је глас истинског покајања''. А епископ Теофан Затворник је дао свима који се моле овакав савет: ''Када у молитви иштемо од Господа било какво земаљско добро, треба одмах уз то да додамо: Ти видиш, Господе, ако је то корисно за моје спасење, онда ми то дај''.
Таква обазрива и мудра молитва не само да ће бити испуњена, него ће нам она бити од помоћи у моралном очишћењу и у постепеном остварењу хришћанског идеала - сједињења са Богом. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:56 pm | |
| Молитва Господу-(за добијање Божијег разума)
Господе,Милостиви и Свемоћни који си створио све видљиво и невидљиво,молим Ти се из срца и преклињем Те именом Твојим да погледаш на мене најгрешнијег(име)убогог,јадног,духовно слабог који ништа добро неможе да учини без Твоје помоћи.Зато Ти се молим смилуј се и подари ми Твој разум,Твоје смирење,Твоје дуготрпљење,Твоју љубав и благодарим Ти за све дарове које си ми дао до сада.Молим Ти се Господе Милостиви спаси ме из пакла,духовно ме васкрсни,очисти ме од свих мојих безбројних греха,исцели ме од свих мојих болести(духовних,душевних и телесних)и онда ме причести.Молим Ти се Господе учини чудо да ја(име)постанем дете Божије а не копиле као што сам сада.Смилуј се и опрости ми све а онда ми услиши ову моју молитву ако ми је на спасење.Благодарим Ти Господе за све и нека Ти је вечна слава и хвала у векове,векова.Амин-Боже дај. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:57 pm | |
| Вјерују
Вјерују, во Јединаго Бога Оца, Вседержитеља, Творца Небу и Земљи, видимим же всјем и невидимим. И во Јединаго Господа Исуса Христа, Сина Божија, Јединороднога, иже от Оца рожденаго прежде всјех вјек: Свјета от Свјета, Бога Истинита от Бога Истинита, рождена, не сотворена, Јединосушчна Отцу, Имже всја биша. Нас ради человјек, и нашего ради спасенија сшедшаго с Небес, и воплотившагосја от Духа Свјата, и Марији Дјеви и вочеловјечшасја. Распјатаго же за ни при Понтијстјем Пилатје, и страдавша и погребена. И воскрешаго в третиј ден, по писанијем. И возшедшаго на Небеса, и сједјашча одеснују Оца. И паки грјадушчаго со славоју судити живим и мертвим, Јегоже Царствију не будет конца. И в Духа Свјатаго, Господа Животворјашчаго, Иже от Оца исходјашчаго, Иже со Оцем и Сином споклањајема и славима, глаголавшаго пророки. Во једину свјатују соборнују и апостолскују Церков. Исповједују једино крешчаније, во остављеније грјехов. Чају воскресенија мертвих. И жизни будушчаго Вјека. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:58 pm | |
| МОЛИТВА СВЕТОЈ ПЕТКИ
Света Петко, Божја Светитељко, моли Бога за нас.
Удостојила си се гледања лица Божијег као чедо нашег народа, славна Петко светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој, и тебе молити за спасење душа наших.
Слава си и похвала Београду, где чудотворна вода твоја привлачи множине многе, као негда Витезда, и даје слепима вид, узетима здравље, малаксалима снагу, и свима бодрост и радост, Христова девственице, наша помоћнице.
Буди и надаље престономе граду српском, утврди га у Православљу, помози вернима, подигни недужне и тужне, у уснулим у Господу пецима нашим, браћи и деци, измоли вечни покој и вечно спасење, света Петко, Божија Светитељко.
Свима помози, па и мени не одмози. Добре у добру сложи, и свако им добро умножи. Да се кроз тебе прослави Бог у Тројици, у векове векова. Амин. | |
| | | Barbara
| Naslov: Re: Molitve Čet Okt 07, 2010 3:59 pm | |
| МОЛИТВА СВЕТОМ САВИ
О свештена главо, славни Чудотворче, Светитељу Христов Саво, првопрестониче Српске земље, хранитељу и просветитељу, благонадежни предстатељу свих хришћана пред Господом, теби припадамо и молимо се: дај нам да будемо учесници твоје љубави према Богу и ближњему, којом је душа твоја испуњена била за живота.
Озари нас истином, просвети разум и срце наше светлошћу божанске науке, научи нас теби верно подражавати, Бога и ближњега љубити, и заповести Господње вршити непогрешно, те да будемо и ми чеда твоја не само по имену но целим животом својим.
Моли се, свети Архијереју, за Свету православну Цркву и за Отаџбину своју земаљску која те увек с љубављу поштује. Призри благодушно на сваку душу твојих верних чада, који траже милост твоју и помоћ. Буди нам свима у болестима исцелитељ, у тузи исцелитељ, у жалости посетитељ, у бедама и уждама помоћник, а на смртном часу милостив покровитељ и заштитник да би помоћу твојих светих молитава и ми грешни удостојили се примити право спасење и наследити Царство Христово.
О свече Божји, не постиди нашу душу коју на тебе силно полажемо, но јави нам своје многомоћно заступање, те да славимо и величамо Бога, дивнога у Светим Својим, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. | |
| | | Auror@ SOLDIER of LOVE
Godina : 65 Location : Neoplanta Humor : aha Datum upisa : 12.04.2014
| Naslov: Re: Molitve Pon Maj 12, 2014 5:11 pm | |
| Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božiji, pomozi svima pa i meni. Veliki branitelju vere Pravoslavne, odbrani i nas koji tvoju Svetu veru držimo, i s nadom tebi pristupamo. Veliki arhijereju Božiji, pomoli se Bogu Svedržitelju za sve ljude tvoje, pa na posletku i za mene nedostojnog i poslednjeg. Tvrdoški viteže i Ostroški podvižniče, spasavaj nas od beda vidljivih i nevidljivih. Zapalila te je Srpska zemlja kao večnu sveću pred prestolom Boga Živoga, pa nam sada osvetli puteve i razagnaj tugu. Molitvama i suzama zagrevao si hladnu pešteru Ostrošku, pa zagrej sada Božijim duhom i srca naša, da se spasemo i proslavimo Boga svevišnjega i tebe Sveca Božijega. Sa svih strana sveta priticali su ćivotu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao: demone odgonio, veze đavolje raskidao, i zdravlje duševno i telesno ljudima darivao. Tako i sada pomozi, krštenim i nekrštenim, kao i uvek, svima pa i meni. Izmiritelj si bio zavađene braće, izmiri i sada sve zavađene, zbratimi razbraćene, oveseli tužne, ukroti samovoljne, isceli bolne. Sveti Vasilije Čudotvorče i Oče naš duhovni, čuj i usliši čeda tvoja duhovna u Hristu Isusu Gospodu našem. Amin. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Molitve | |
| |
| | | | Molitve | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 10 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 10 Gosta :: 2 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » Šta trenutno slušate Juče u 7:17 pm od doctorr67 » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Juče u 7:06 pm od doctorr67 » Poruka za danas ✎ Juče u 6:30 pm od doctorr67 » TIBOR TOT -DANUBIUSJuče u 2:16 pm od slatkicass » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11633 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Stormic
Naši korisnici su poslali ukupno 526301 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|