|
| Duhovne pouke | |
| | Autor | Poruka |
---|
Krupljanka
Godina : 58 Location : Beograd Datum upisa : 13.04.2009
| Naslov: Duhovne pouke Ned Jun 07, 2009 11:53 am | |
| ŠTO JE STARČESTVO?
Držite se ljubavi i starajte se za duhovne darove, a osobito da prorokujete. A koji prorokuje govori ljudima za nazidavanje i bodrenje i utešenje. (1. Kor. 14: 1, 3)
Apostol Pavle, nezavisno od jerarhije, navodi tri službe u crkvi: apostolsku, proročku i učiteljsku. Neposredno iza apostola stoje proroci. Njihova služba se sastoji najviše u nazidavanju, bodrenju i utešenju. Upravo sa tim ciljem, kao i radi pouke ili upozorenja, proroci predskazuju buduće događaje. Preko proroka se neposredno otkriva volja Božija, i zbog toga je njihov autoritet bezgraničan. Proročko služenje je poseban blagodatni dar, dar Duha Svetoga (harizma). Prorok poseduje naročiti duhovni vid - prozorljivost. Za njegakao da se pomeraju granice prostora i vremena, duhovnim vidom on vidi ne samo događaje koji su se zbili, već i predstojeće, vidi njihov duhovni smisao, vidi dušu čoveka, njegovu prošlost i budućnost. Tako uzvišen poziv ne može da ne bude povezan sa uzvišenim moralnim životom, čistotom srca i ličnom svetošću. Svetost života se i zahtevala od proroka prvih godina hrišćanstva: "On treba da ima `narav Gospoda.` Po tome se poznaje da li je prorok lažan ili istinit, govori najstariji pisani spomenik iz 2. veka - Učenje dvanaest apostola (Didahi). Službe koje je nabrojao postol Pavle sačuvane su u Crkvi za sva vremena. Apostolsko, proročko i učiteljsko služenje kao samostalne službe mogu se podudarati sa činom episkopa ili prezvitera. Proročko služenje, povezano sa ličnom svetošću, uzdizalo se sa procvatom života Crkve i opadalo u nepovoljnim periodima. Ono se prevashodno pojavljuje u manastirskom starčestvu. Uticaj starčestva se proširio daleko preko manastirskih zidina. Starci su duhovno podizali ne samo monahe već i mirjane. Posedujući dar prozorljivosti, oni su sve nazidavali, bodrili, tešili, lečili od duhovnih i telesnih bolesti, upozoravali na opasnosti, pokazivali put života, otkrivajući volju Božiju. Predstavljajući direktan produžetak proročkog služenja, starčestvo se pod tim imenom i u tom obliku javlja tek u četvrtom veku zajedno sa pojavom monaštva, kao njegovo rukovodeće načelo.
+++
Blagodatno starčestvo pripada najvišim dometima duhovnog života Crkve, ono je njen cvet, ono je venac duhovnih podviga, plod molitvenog tihovanja i bogopoznanja. Ono je organski vezano sa unutrašnjim monaškim podvigom koji teži da dostigne bestrašće, pa se zato i javlja istovremeno sa monaštvom u osvitu hrišćanstva. Neko vreme starčestvo cveta, dostižući vrhunac svog razvoja, zatim slabi, opada, pa čak i potpuno pada u zaborav, da bi se ponovo preporodilo nalik talasastoj krivi koja se podiže, pada i ponovo podiže. Tako je u Rusiji, u vreme Pajsija Veličkovskog (18 - ti vek) starčestvo bilo zaboravljeno. On ga je ponovo uspostavio te je počelo da cveta u mnogim mestima. I mada je to bio povratak drevnoj tradiciji Rusije, za većinu je to bila teško shvatljiva novotarija. Protojerej Sergije Četverikov pišući o starcima, govori da je u našoj prošlosti, pre revolucije, rusko manastirsko starčestvo bilo nedovoljno poštovano od strane ruskog društva. Rusko društvo je imalo nejasnu predstavu o starčestvu. Čak ni naša mlada bogoslovska nauka nije uspela ozbiljnije da razmotri ovo pitanje. Tako: "Pitanje stračestva u drevnim ruskim manastirima uopšte nije doticano u naučnoj literaturi. Sudeći po žitijima, ono je bilo široko rasprostranjeno", govori profesor Serebrjanski.
Crkvena jerarhija se pred tom pojavom uglavnom držala po strani. Otuda su neki straci često proganjani. To je bio slučaj sa prepodobnim Serafimom Sarovskim, ocem Varnavom Getsimanskim; a među optinskim starcima sa ocem Leonidom, ocem Amvrosijem i ocem Varsanufijem. Priča o progonu vidovitog starca Varsanufija toliko je karakteristična da ćemo se podrobnije zadržati na njoj. Zbog kleveta dostavljenih jednom religiozno - političkom salonu, koji je u Peterburgu imao veliki uticaj, a po dostavi nekoliko monaha koje su otac Varsanufije i otac Ksenofont, optinski nastojatelj, prognali iz manastira zbog bunta, Sveti Sinod je 1911. godine odlučio da pokrene postupak protiv njega. Poslan je Serafim Čičagov - autor znamenitog "Divjejevskog letopisa" - i za njim arhiepiskop tverski i mitropolit peterburgski. Poslednji je, bez ikakvog razmišljanja odmah stao na stranu buntovnika, vratio ih u Optinu, smenio oca Varsanufija i premestio ga u Staro - Golutvenski manastir. Postavilo se čak i pitanje zatvaranja skita i uništenja starčestva. Potresen tim porazom, nastojatelj Optine, otac Ksenofont, ubrzo je skončao, a kroz godinu dana, 4. aprila 1912. godine, i otac Varsanufije.
Naravno, daleko od toga da su svi jerarsi proganjali starčestvo. Tako su, na primer, u svoje vreme ugledni svetitelji, kao što su mitropolit Gavril (1801) ili oba Filareta, moskovski i kijevski, koji su i samo bili askete štitili starčestvo. Nerazumevanje stračestva izazivalo je njegovo proganjanje, ali je takođe bilo uzrok još jedne negativne pojave - da se sa poverenjem prihvataju svakakvi samozvanci, ljudi u prelesti, koji su se izdavali za starce, ali ničega zajedničkog sa njima nisu imali.
Uočimo još jednu pojavu, lažno starčestvo, koju možemo primetiti i u savremenom dobu... Savremeno dihovništvo razvilo se iz drevnog manastirskog starčestva i predstavlja njegov drugi oblik. Zahvaljujući srodnosti duhovništva i starčestva, neiskusni sveštenici, koji samo teoretski poznaju asketsku literaturu, uvek mogu pasti u iskušenje "prekoračenja vlasti" - preći granicu duhovništva i da starčestvujući, nemaju ni pojma u čemu je suština istinskog starčestva. To "maldo starčestvo" (kako su ga jednom nazvali) unosi raspad u život koji ga okružuje. U njemu se krije opasnost da se pričini nenadoknadiva šteta duši onoga ko se u to upusti. Poznati su čak i slučajevi samoubistva, kao rezultat takve povrede duše.
Poslednji izmenio Krupljanka dana Ned Jun 07, 2009 11:59 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: Duhovne pouke Ned Jun 07, 2009 11:56 am | |
| KAKO ODGAJITI SVECA?
Većina nas bila bi presrećna da odgaji dete koje će biti i ostati pravi vernik. To nije uvek lak posao i svaki roditelj koji uspe u tome, trebalo bi da se mnogo raduje. Ne postoji metod koji bi nam pomogao da to ostvarimo, jer je to dato po Božijoj promisli i milosti.
Međutim, čitajući spise Svetog Siluana i priče o njegovom ocu ostao sam zadivljen. Čini se da najosnovnije duhovne lekcije on nije sticao od Starca nego od jednostavnog seljaka koji je posedovao veru sveca-seljaka koji je bio njegov otac.
Evo primera: "Nemojmo biti tužni zbog gubitka zemaljskih dobara, takvi gubici su nevažni. Moj otac naučio me je ovome u najranijem detinjstvu. Kada bi se neka šteta dogodila u kući, on je uvek ostajao smiren. Kada je našu kuću zahvatio požar i kada su komšije povikale: "Ivane Petoviču, gori ti kuća!" on je odgovorio: "Uz Božju pomoć ponovo ću je sagraditi." Jednom smo šetali pored našeg kukuruznog polja i ja sam povikao:" Pogledaj, lopovi nam odnose snopove!" "Da sine," odgovorio je " Gospod nam je dao kukuruza na pretek. Ako neko krade, znači da oskudeva." Sledećeg dana sam mu rekao: " Oče, daješ veliku milostinju, a oni koji si bogatiji od nas daju mnogo manje." Odogovorio je: "Da sine, ali daće Bog!" i Gospod nikad nije izneverio njegove nade.
Nema boljeg načina da se dete uči Hrišćanstvu, do kroz životni primer, ali iskren i iz srca. Ne možeš učiti ono što u svom životu ne primenjuješ.
Sveti Siluan Svetogorac | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: Duhovne pouke Ned Jun 07, 2009 12:02 pm | |
| NE SUDITE
Dragi moji, neka ove reči Gospoda našega Isusa Hrista budu zakon u našem životu... " Ne sudite!" izgleda laka zapovest. Laka, jer kada bismo je analizirali sa pažnjom, moguće je zakljuciti da je lako izbeći osude. Lako je zaštiti dušu našu i naša usta od nje. Osuda nije u nama začeta od rođenja i nije deo naše duše. To je nešto spoljašnje, posebno kada se ne začinje iz mržnje i netrpeljivosti, nego iz naše uobičajene navike da uvek pričamo o nekom drugome.
U stvarnosti, osuda je težak greh. Na žalost, lako se širi. Osudu susrećemo svuda. To je kao zagađeni vazduh koji mi svakodnevno udišemo. To je toliko uobičajena pojava da se može reći da je postala normalna za čoveka. "Ništa ne pričinjava čoveku veće zadovoljstvo, nego da osuđuje druge", kaže Sveti Gregorije Bogoslov. Upravo zbog lakog širenja osude, teško je boriti se protiv nje. Teško je boriti se protiv ovog greha, a još je teže ispunjavati Božju zapovest koja glasi: "Ne sudite!"
Niko ne može osporiti ovo tužno stanje u nama, ali ni jedna osoba zdravih razmišlja ne može tvrditi da je osuda opravdavajića. Teško nama ako, kao etičko merilo za vodjenje ipravnog zivota, mi uzimamo za primer neuredan život drugih. Naša savest, bez obzira koliko zaslepljena zbunjujućim i neurednim stanjem društva, pobuniće se i osudiće osudu. Zavapiće naša savest da našim životima ne treba da vladaju glas i navike sveta, već ona-savest, koja u konačnoj analizi jeste glas Božiji. Zbog toga svaki čovek, bez obzira koliko daleko otišao u osudu, smatra "Ne sudite!" važnom i ispravnom Božijom zapovešcu.
"Ne sudite!"...Zaista, zašto bismo druge osuđivali? Zašto bismo se mi bavili onim šta drugi govore i čine? Ko je nas učinio ispitivačima, inspektorima i sudijama drugih i njihovog ponašanja? Niko. Pored toga, zar mi ne grešimo? Naprotiv, Gospod nam više puta nedvosmisleno zabranjuje osudu i cenzurisnje drugih rečima: "Ne sudite!"
Jer...jedino On ima pravo da sudi. Jedino On je Zakonodavac i Sudija. U njegovom prisustvu mi smo svi podjednako odgovorni - bilo da smo sudije ili da smo osuđeni. Dakle, tendencija i navika osude i prekoravanja drugih je uklanjanje i oduzimanje vlasti i prava Gospodu. Zato u Sabornoj poslanici Sveti Apostol Jakov kaže: "Ne ogovarajte jedan drugoga, braćo, jer ko ogovara brata ili osuđuje brata svojega, osuđuje zakon i ogovara zakon,a ako zakon osuđuješ, nisi vršilac zakona nego sudija. Jedan je Zakonodavac i Sudija, koji može spasiti i pogubiti. A ko si ti što drugoga osuđuješ?" (Jakov 4:11-12). A i za nas, Bog je rekao da volimo i ljubimo bližnjeg svog. Međutim, kada osuđujemo brata svoga, mi gazimo, zanemarujemo i poništavamo zakon Božiji. Mi više nismo branioci, već kršioci tog zakona. Osudom mi činimo greh, možda veći nego onaj greh koji je naš brat počinio, greh zbog koga smo ga mi osudili.
Zato Sveti Apostol Pavle dodaje: " Zato nemaš izgovora, o čoveče, koji god sudiš, jer u čemu sudiš drugome, sebe osuđuješ, jer ti koji sudiš činiš to isto".(Rim 2:1) Svi smo mi odgovorni pred Gospodom. Njemu ćemo položiti račune za dela naša. Kada god sudimo i ogovaramo druge, pomislimo samo koje bismo opravdanje dali Bogu i kako bismo imali smelosti da pitamo za blagost i milost? Takodje, osoba koju osuđujemo može da se pokaje ili se već pokajala i može da nađe milost pred Gospodom, može da bude spašena i pomilovana, dok mi možemo ostati sa svojim teškim osećanjem krivice zbog osude koju smo počinili. Dakle, kada god osuđujemo druge, mi osuđujemo sebe same.
Ozbiljne su krivice koje osuđivanje sobom nosi. I trebamo znati da te krivice nisu male. U mnogim slučajevima Sveto Pismo osuđuje okrutnost osude i smatra je grehom protiv Boga i nedostatkom ljubavi prema bližnjem. To je ono što je Sveti Hrizostom imao u vidu kada je rekao: "Braćo, nemojmo biti gorke sudije i tužioci drugih da ne bismo bili odgovorni za ozbiljno suprotstavljanje Bogu. Nemojmo zaboraviti da smo i mi počinili teške grehe, koji traže veći oproštaj. Neka, dakle, budemo blagi prema drugima,bez obzira koliko su teško sagrešili, da bismo i mi bili sigurni u blagost i milosrđe Božije". | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: Duhovne pouke Ned Jun 07, 2009 12:03 pm | |
| ZBOG ČEGA TREBA DA OPRAŠTAMO UVREDE
Mi ne učimo iz jakih propovedi. Ponekad i najkrasnorečivija propoved ne proizvodi nikakav utisak, a ponekad samo mala reč sve preokrene u nama, izmeni ceo naš život, jer naučna rasudjivanja ne dopiru do srca, već samo teše razum. Prepodobni Jovan Lestvičnik priča kako je jedan velmoža tražio oproštaj od svakoga ko je ulazio u manastir, govoreći: «Oprosti mi brate u meni je nečisti duh».
I tom rečju «oprosti» dostigao je najveće smirenje, koje mu je dalo bezmetežni mir i pokoj. I mi ćemo danas uzeti reči Spasitelja, Koji kaže: «Jer ako opraštate ljudima grijehe njihove, oprostiće i vama Otac vaš Nebeski; ako li ne opraštate ljudima grijeha njihovijeh, ni otac vaš neće oprostiti vama grijeha vašijeh» (Mt. 6, 14-15).
Apostol Petar je pitao Gospoda Isusa Hrista: «Gospode! Koliko puta ako mi sagriješi brat moj da mu oprostim? Do sedam puta?». A Gospod odgovara: «Ne velim ti do sedam puta, nego do sedam puta sedamdeset» (Mt. 18, 21), to jest beskonačan broj puta do samog groba. Pokrenimo tri razmišljanja: zbog čega treba da opraštamo jedni drugima, kako se opraštalo u drevno vreme a kako u naše i kako mi treba da opraštamo. Mi treba da opraštamo uvrede iz tri razloga pre svega zato što ako ne oprostimo onda ni Gospod nama neće oprostiti; potom ako budemo surova srca Gospod neće primiti naše molitve; i na kraju uzajamno opraštanje je potrebno jer donosi neizrecivu duhovnu radost.
Treba opraštati, jer nam Gospod neće oprostiti. Ako budemo surova srca onda Gospod neće primiti naše molitve, jer On ne može da oprosti surova srca. A i kakva će biti naša molitva ukoliko nekoga rastužujemo, ukoliko nosimo uvredu u srcu? Takvo srce ne može u potpunosti da se prepusti molitvi. Ne možemo da zadobijemo umiljenje i duhovni mir.
A ukoliko oprostimo, kako lako postaje na srcu i kako slobodno i radosno dišu grudi! Setite se kako nam je teško ako nas uvredi neki čovek, kako ne želimo da se sretnemo s njim, i kako nam je neprijatno da vidimo njegovo lice. Ali treba reći: «Oprosti», kako ta reč u trenu preporadja dušu, kako postaje lako i svetlo na srcu; neprijatelj sada postaje voljeni čovek, i mi smo spremni na sve za tog nekadašnjeg neprijatelja.
Eto zbog čega treba da opraštamo jedni drugima. Jovan Lestvičnik priča da je u jednom manastiru bio monah po imenu Kir, koji je neverovatno mnogo trpeo od bratije. Svaki dan bi ga terali od stola viukali na njega a on je sve trpeo i ćutao. I kada su ga pitali kako može da podnese toliko uvreda, on je odgovorio: «Monah treba da trpi trideset godina, a ja ću podneti još petnaest». I zbog velikog opraštanja Gospod ga je ubrojao u svete. Verovatno se sećate žitija Alekseja, čoveka Božijeg, koji je na očevom pragu bio i vredjan i bijen, i poliven pomijama, a on je sve trpeo jer je imao svepraštanje. Iz žitija prepodobnog Doroteja se zna da je on ispunjavajući poslušanje u bolnici, ako bi nekog slučajno uvredio, taj bi odlazio negde i gorko plakao. I kada bi ga starac Dorotej našao i pitao: «Šta se desilo čedo?», - ovaj bi gorko ridajući govorio: «Oče uvredio sam brata svoga».
Dorotej mu je odgovarao: «Čedo seti se da vredjaš ne bližnjega svoga, već Samog Gospoda». I kada bi video da je taj čovek već dovoljno otplakao rekao bi: «Gospod će ti oprostiti čedo, sada ćemo započeti novi život i trudićemo se da ne činimo zla bližnjima». Kako mi treba da opraštamo? Bližnjima treba da opraštamo u rečima, delima i osećanjima. Ako nam se neko sveti, čini zlo, otima od nas nešto, progoni nas iz jednog mesta u drugo, mi sve treba da podnosimo sa trpljenjem, sećajući se zaveta svepraštanja. Ako nas neko uvredi rečju, i osudjuje treba ćutati.
Ali ako srce ne izdrži, ako ispliva na površinu gorčina uvrede, onda treba sebe ukoravati, govoreći za onoga koji nas je uvredio: «Možda sam ja vredjao još više i radio gore stvari». I ako budemo opraštali od sveg srca, od srca čistog i koje ljubi, i ukoravali sebe za svoje grehe, onda će i nama milosrdni
Gospod oprostiti u Budućem Životu. Amin. | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: Duhovne pouke Ned Jun 07, 2009 12:07 pm | |
| ZBOG ČEGA TREBA IĆI U CRKVU?
U stara vremena su svi putevi pravljeni tako da su vodili ka hramu Božijem. Ljudi su shvatali da put koji ne vodi ka crkvi, ne vodi nikuda.
Crkve su bile glavne arhitektonske dominante i najveći ukras svih ruskih gradova i sela. U bezbožna sovjetska vremena crkve su rušene ili skrivane iza mnogospratnica, kako se ne bi videle sa glavnih ulica i važnih automagistrala.
U našoj sekularnoj epohi arhitektonski dominanti gradova i sela postaju banke, kancelarije, telekomunikacioni tornjevi i trgovački centri. Crkve se uglavnom nalaze negde na periferiji, u predrgradjima, gde obični parohijani teško mogu da dodju. Ali bez obzira na sve neprijatnosti, nedeljom i prazničnim danima sve gradske crkve su pune naroda. Za mnoge ljude su crkve postale druga kuća. Oni prosto ne mogu da zamisle svoj život bez posete crkvi gde se kroz Tajnu Pokajanja čiste od grehova, pričešćuju Svetim Hristovim Tajnama, zadobijaju blagodatne s nage za svakodnevne poslove, posredstvom molitve opšte sa Bogom. Ali ne mali deo naroda prolazi pored hrama Božijeg, smatrajući posetu njemu izlišnim, uzaludnim gubitkom dragocenog vremena. Neki ljudi čak smelo govore da im je “Bog u duši” i oni nemaju obavezu da odlaze u crkvu i prestoje tamo duge službe tim pre što ništa ne razumeju crkvenoslovenski.
Mogu li se ti ljudi nekako ubediti u neophodnost da posećuju hram Božiji? “Jer, u bezzakonju sam začet i u grehu rodi me mati moja” (Ps. 50, 7) Nema čoveka koji bi proživeo svoj život i ne sagrešio. Svaki čovek dolazi na ovaj svet s grehom. Greh već kod dece može da se projavi veoma snažno. Blaženi Avgustin u svojoj knjizi “Ispovest” piše: “Deca su nevina po svojoj telesnoj slabosti a ne po svojoj duši. Video sam i posmatrao revnosnog mališu: on još nije govorio, ali je s tugom gledao na svog brata bebu…”. Ko kroz Tajnu Krštenja i hrišćansko vaspitanje ne poseče koren greha koji živi u njemu, kod njega onda greh zadobija u odraslom dobu veliku rušilačku silu. Strasti koje proističu iz prvorodnog greha najpre duševno a zatim fizički ubijaju svog posednika, stvarajući pravi ad za ljude koji ga okružuju. Zar se tako ne formiraju ljudi za koje u životu nema ničeg svetog – lopovi, diktatori, nasilnici, ubice? Veliki broj ljudi je sposoban da oseti da su grešni. Svoju grešnost najteže spoznaju ljudi koji spolja napreduju u životu i koji kako se njima čini nemaju posebnih problema u životu. Takodje teško da sebe mogu da vide kao grešnike oni koji zbog nekih životnih problema kao slabog zdravlja ili siromaštva smatraju sebe pogodjenim sudbinom.
Mali broj njih su sposobni da slično jevandjelskom bludnom sinu udju u sebe i uvide u čemu je istinska tragedija njihovog života. “Srce čisto mi sazdaj Bože i duh prav obnovi u meni” (Psalm 50:12) Svaki greh s kojim se čovek ne bori već mu popušta, razdvaja ljudsku ličnost na delove. Čovek gubi celovitost duše i tela i lišava se celomudrenosti. To jest on nije sposoban da primi okolni svet u njegovoj sveukupnosti i ne može da pronikne u suštinu stvari. On rasudjuje samo površinski. Čak i predivno sistematsko kako ga ne s pravom nazivaju “više obrazovanje” nije sposobno da daruje čoveku tu celomudrenost. Nije li to uzrok što čovek mnoge pojave iz okolne realnosti prima jednostrano, često prelazeći iz jedne krajnosti u drugu. Za njega je belo – crno, i obrnuto. Kako kaže narodna poslovica: “Svako sudi po meri svoje izopačenosti”. U Crkvi se kroz učešće u Tajnama čovek privija Telu Hristovom i postepeno zadobija celomudrenost koja je prema mišljenju prepodobnog Jovana Lestvičnika sveukupnost svih vrlina. Kroz borbu sa svojim strastima čovek ponovo zadobija izgubljenu sposobnost da proniče u suštinu stvari, a ne samo da površinski rasudjuje.
On očišćuje u sebi grehom pomračen lik Božiji. O tome predivno svedoče mnoge generacije pravoslavnih svetitelja, medju kojima je bilo poznatih i siromašnih, zdravih i bolesnih, učenih i običnih ljudi, ali koji su očistivši pokajanjem lik Božiji u sebi, silom blagodati Duha Svetoga isceljivali bolesne, vaskrsavali mrtve, zaustavljali prirodne stihije, prosvećivali jevandjelskom propovedi čitave zemlje i narode. “Uklanjaj se od zla i čini dobro; traži mir i sledi za njim” (Psalm 33:15). Svi ljudi čak i oni najsuroviji ponekad se u životu trude da drugima učine neko dobro delo.
To je klica založena u čovekovoj prirodi. Dobro znaju da čine i Judeji i muslimani, i mnogobošci, i otvoreni bezbožnici. Pred hrišćaninom stoji zadatak ne samo da ne greši i ne samo da čini odredjena dobra dela, već da se u potpunosti unutrašnje preobrazi. On je pozvan da nauči da čini dobro ne samo ljudima koji mogu da mu uzvrate dobrom, već i onima koji mu ne žele dobro pa čak i otvorenim neprijateljima. Na to priziva hrišćane Sam Gospod: “Čuli ste da je kazano: ljubi bližnjega svojega, i mrzi na neprijatelja svojega. A ja vam kažem: ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji na vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone; da budete sinovi Oca svojega Koji je na nebesima; jer On zapovijeda svome suncu, te obasjava i zle i dobre, I daje dažd pravednima i nepravednima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakovu platu imate? Ne čine li to i carinici? I ako Boga nazivate samo svojoj braći šta odviše činite? Ne čine li tako i neznabošci? Budite vi dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš Nebeski” (Mt. 5, 43-48). Kako da zavolimo svoje neprijatelje? Neće li pritom postradati naši interesi i interesi ljudi koji nas okružuju?
To može da se desi samo u tom slučaju kada po svojoj malodušnosti, pristrasnosti ili koristi pokrijemo bezzakonje koje može da našteti našim bližnjima. U svim ostalim slučajevima kada opraštamo našim ličnim neprijateljima, mi samim tim ne dozvoljavamo da se razvijaju strasti gneva i neprijateljstva oko nas. Čovek ne može da zavoli svoje neprijatelje bez pomoći Božije blagodati. Ona se iz preizobilnih izvora u prvom redu može crpeti u crkvi. Glavni cilj hrišćanskog života se prema rečima prepodobnog Serafima Sarovskog sastoji u sticanju Božije blagodati. Čovek koji zadobija silu blagodati Božije, oko njega se spasavaju i zadobijaju duševni mir hiljade ljudi. Takav čovek čini dobro ne od slučaja do slučaja ili kada mu je to ugodno, već dobrodetelj (činjenje dobra) postaje suština njegovog života.
Takav čovek u kakvoj god teškoj životnoj situaciji da se nadje, ponaša se tako da ne samo da ne želi da zbog njega niko drugi ne postrada, već i da ti drugi dobiju što je moguće više dobra. Hrišćanin u svakom čoveku, čak i u najvećem grešniku i poslednjem nevaljalcu, trudi se da vidi lik Božiji, i zbog toga on druge ljude više hvali, nego što osudjuje i negira. On često smatra da je bolje da sam umre, nego da zbog njega postradaju drugi ljudi. Na osnovu ovoga postaje jasan podvig mučenika i ispovednika, koji su bez obzira na strašna mučenja sačuvali vernost prema Hristu, kao i svoje vrline. Jer kako piše sveti mučenik Justin Filozof, oni “nisu hteli da žive obmanom”. Tada postaje razumljiv i podvig prepodobnih otaca, koji su radi sticanja blagodati i duhovnog preobražaja, uzimali na sebe izuzetne podvige molitve i posta. Razumljiva je i revnost tih ljudi, koji bez obzira na sve svoje obaveze i značajnu udaljenost crkve od njhovih kuća, vredno nalaze put ka njoj svake nedelje i praznika.
Dakle, ljudska priroda je zaražena otrovom prvorodnog praroditeljskog greha, a to znači da je više skolna zlu negoli dobru. Čovekov zadatak je da se kroz Tajne Krštenja, Pokajanja, Evharistije i druge ne samo isceli od te bolesti, već i da uz pomoć Božije blagodati preobrazi svoju ljudsku prirodu, učini je dobrom po suštini, nesklonoj prema zlu i samim tim da se upodobi svedobrom Bogu. Neko to dostigne u detinjem uzrastu, neko u – zrelom, a neko tek u dubokoj starosti. Hrišćani jedni drugima praznikom i na jubileje govore “Mnogaja ljeta” ne zato da bi se što je moguće duže nasladjivali dobrima ovoga sveta, već da bi bilo više vremena za pokajanje, isceljenje i duhovni preobražaj truležne ljudske prirode. S tim ciljem, bez obzira na veliku zauzetost kod kuće i na poslu, bez obzira na to što su se crkve u našem sekularnom svetu našle na periferiji gradova i sela i značajno su udaljene od naših kuća, treba da se trudimo da nalazimo put ka njima. Komentari: 1. Slika je manje srećna u većini seoskih crkava, gde se nedeljom i praznicima okuplja svega 20-30 starijih vernika. Nažalost ni danas još uvek nije prekinut proces izumiranja sela koji je počeo još u sovjetsko vreme. Većina mladih ljudi koji se radjaju na selu, zbog nedostatka posla ili neumeća i neželje da rade teške fizičke poslove organizuju svoj život u gradu. 2. Avgustin, episkop Iponski.
Ispovest. Knjiga 1, glava 7, stih 11. M., 2003. 3. Nije slučajno da u svim jeretičkim sektaškim i nehrišćanskim religioznim društvima Tajna Ispovesti ne postoji ili je svedena na primitivan nivo. U katoličnastvu naprimer Ispovest se praktikuje, ali se akcenat ne stavlja na skrušenosti srca, već na zadovoljenju Božije pravde. Na taj način se u odnosu čoveka sa Bogom ne uspostavljaju sinovski, već pravni odnosi, koji malo doprinose unutrašnjoj duhovnoj promeni čoveka koji se kaje. 4. S tačke gledišta asketske koristi, u periodu sticanja obrazovanja kod mladih ljudi se na neko vreme zaustavlja razvijanje poroka. Prema tome, kako piše sveti Grigorije Palama, posebno je opravdano sticati obrazovanje u periodu mladosti, kada su mladalačke strasti veoma prisutne. Ali s druge strane stičući bogata znanja treba se uvek sećati reči svetog apostola Pavla da znanje nadima.
Ponekad neki ljudi pod velom mnogih znanja, slično starozavetnim književnicima, vešto kriju svoje strasti s kojima ne žele da se bore. 5. U manastirima Kijevo-Pečerke Lavre se čuvaju svete mošti najrazličitijih ljudi: vojnika, lekara, episkopa, ikonopisaca, knezova, letopisaca, prosfornika. Istog dana naprimer 9.novembra Crkva praznuje prepodobnog Nestora Letopisca, čije mošti se nalaze u Bližnjem manastiru i prepodobnog Nestora Neknižnog, čije su mošti u Daljem manastiru Kijevo-Pečerske Lavre. Samim tim Crkva podvlači da su pismeni i nepismeni, bogati i siromašni, poznati i obični ljudi, isti pred Bogom. Ono najvažnije što Gospod ceni kod ljudi je čistota i celomudrenost duše i tela, i to koliko su se oni upodobili Njemu u ljubavi, milosrdju, krotosti, smirenju, sastradanju. 6. Sveti ruski kneževi Boris i Gleb u XI veku, sveti Carski Mučenici u XX veku su se predali na mučeničku smrt da spreče zalivanje cele Ruske zemlje bratoubilačkom krvlju. Iako se bratoubilaštvo nije moglo u potpunosti izbeći, ipak su njegove razmere značajno umanjene.
Da nije bilo žrtvenog podviga mnogih generacija svetih ruskih podvižnika, Rusija odavno već ne bi postojala. 7. Varaju se ljudi koji kažu da nije važno u koju crkvu idu: pravoslavnu ili katoličku, kanonsku ili nekanonsku, jer je Bog jedan. Narodna poslovica kaže: “Crkvu ne čine brvna, već rebra”. To znači da sve što se dešava u hramu Božijem biva delotvorno i spasonosno samo uz istinsko živo čovekovo saučešće. Ukoliko je čoveku svejedno u koju crkvu ide, onda on prima samo jednu lepu spoljašnju formu crkvenih obreda i Tajni, bez unutrašnjeg živog učešća u njima. 8. Uzalud današnji komunisti pripisuju sebi velike pobede u ekonomiji, politici, astronomiji, socijalnoj politici XX veka. Te pobede bi u periodu državnog terora bile nemoguće ukoliko u pozadini ne bi bilo hiljadugodišnje istorije Hrišćanstva. 9. Kako se vidi iz žitija svetih, što duže čovek greši u svom životu, to treba da bude dublje pokajanje radi isceljenja grehom iskvarene prirode. Prepodobna Marija Egipćanka je naprimer 17 godina živela u strašnom razvratu, a potom je ceo svoj preostali život provela u pustinji, omivajući svoje grehe suzama pokajanja. Što ranije čovek stane na put pokajanja, to se brže opraštaju njegovi gresi i on donosi izobilnije duhovne plodove. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Duhovne pouke | |
| |
| | | | Duhovne pouke | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 10 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 10 Gosta :: 1 Provajder Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|