|
| Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? | |
|
+11boban111 doctorr67 AstrinaKomsinica Bokssha Lakota sonia Danubius Vangelis Xenia montoya Kijara-brm 15 posters | Autor | Poruka |
---|
Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Pet Okt 30, 2009 10:56 pm | |
| Dali ste se ikada sami ozledili, namerno?
Što mislite ,zašto to ljudi rade? Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | montoya NR .1 foruma
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Pet Okt 30, 2009 11:16 pm | |
| zato sto kaznjavaju sebe zbog "slabosti"..... [You must be registered and logged in to see this image.] Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti. ..[You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | Xenia
Godina : 47 Datum upisa : 25.09.2009
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Pet Okt 30, 2009 11:31 pm | |
| Ne,a sto to neko radi,nije mi jasno,nanose sebi bol,nije normalno koji god je razlog. | |
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Pet Okt 30, 2009 11:34 pm | |
| - Xenia ::
- Ne,a sto to neko radi,nije mi jasno,nanose sebi bol,nije normalno koji god je razlog.
to znachi da neceni(nepostuje) sebe.... Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti. ..[You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | Vangelis
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Sub Okt 31, 2009 12:09 am | |
| Malopre pokusah samoubistvo iz zasede... | |
| | | Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Sub Okt 31, 2009 12:15 am | |
| - Vangelis ::
- Malopre pokusah samoubistvo iz zasede...
btw...jel ti dobro.. [You must be registered and logged in to see this image.] Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Sub Okt 31, 2009 12:18 am | |
| Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti. ..[You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | Vangelis
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Sub Okt 31, 2009 12:26 am | |
| - Kijara-brm ::
- Vangelis ::
- Malopre pokusah samoubistvo iz zasede...
btw...jel ti dobro.. [You must be registered and logged in to see this image.] Potresen sam siromastvom u Africi... :joint: | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Sub Okt 31, 2009 12:28 am | |
| Da -zveknuo sam šakom u štok vrata ,da ne zveknem ženu koja me je nervirala . Pukao štok-ali pukle i dve kosti šake . I još sam tako išao dva dana-dok nije oteklo-pa mi je ortoped "namestio" tako što je pritisnuo svom težinom po mojoj ruci. Bolelo je kao sam vrag-ali je dobro uradio, nema posledica . Naravno,i gips 6 nedelja . Bio je to čist afekat -inače ne razumem ono samokažnjavanje . U moje vreme je bilo moderno gasiti cigarete po sebi i rezati se žiletom -nisam to nikada upražnjavao. | |
| | | Vangelis
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Sub Okt 31, 2009 12:34 am | |
| - danubius ::
- Da -zveknuo sam šakom u štok vrata ,da ne zveknem ženu koja me je nervirala .
Pukao štok-ali pukle i dve kosti šake . I još sam tako išao dva dana-dok nije oteklo-pa mi je ortoped "namestio" tako što je pritisnuo svom težinom po mojoj ruci. Bolelo je kao sam vrag-ali je dobro uradio, nema posledica . Naravno,i gips 6 nedelja . Bio je to čist afekat -inače ne razumem ono samokažnjavanje . U moje vreme je bilo moderno gasiti cigarete po sebi i rezati se žiletom -nisam to nikada upražnjavao. Auuuuuu sefe... Zaostajes za savremenom tehnologijom... Imas ono drugo... Narucis samom sebi ubistvo... Nije lose ako nemas izlaza... Lose je ako te ovaj drugi ne kokne... Pa jos odabere neki zastareli metod... Samo da nije kolac... Ima konzervativaca,sta ces... Hiljade ljudi,hiljade cudi... | |
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Sub Okt 31, 2009 5:11 pm | |
| Nisam..
DA SE NE MEŠAJU POJMOVI..
SAMOOZLJEĐIVANJE
Agresivnost prema samome sebi
Mnogi od nas, kada su ljuti na ljude koji nas okružuju, ne kažu im to i ne razgovaraju o tome već sve drže u sebi i zapravo postaju agresivni prema sebi te se na neki način (prvo psihički, a poslije i fizički!) samoozljeđuju. O čemu se tu zapravo radi?
Samoozljeđivanje je čin agresije prema sebi i nanošenje fizičke ozljede samom sebi. Ponekad to mogu biti manje ranice i ogrebotine koje s vremenom prođu, no nekad to mogu biti i dublje rane od koji će ostati trajni ožiljci. Neki od načina samoozljeđivanja uključuju:
- rezanje po sebi (korištenje žileta, noža, skalpela ili kakvog drugog oštrog predmeta da si nanese bol) - udaranje tijela s nekim težim predmetom i nabijanje na šiljaste predmete - paljenje tijela cigaretom, svijećom, šibicama i slično - guranje predmeta kroz šupljine u tijelu (nos, uši, itd.) - namjerno lomljenje kostiju i ostavljanje masnica po tijelu - čupanje za kosu
ZAŠTO SE NEKI SAMOOZLJEĐUJU?
Razlozi su različiti. Tako neki samoozljeđuju jer im to daje osjećaj opuštanja, drugi se na taj način suočavaju i bore s nekim problemom, treći kažu da se na taj način osjećaju manje usamljeno, bespomoćno i/ili ljutito. Isto tako, mnogi tinejdžeri koji su skloni samoozljeđivanju kažu da imaju nisko samopouzdanje, da se osjećaju nevoljeno od roditelja i/ili prijatelja, da imaju neki od poremećaja u prehrani ili problema s alkoholom i/ili drgom, a nerijetklo su i žrtve zlostavljanja.
Tinejdžeri koji se samoozljeđuju često drže sve emocije u sebi, nakupljaju ih dok 'ne puknu', a to pucanje obično je – samoozljeđivanje. Osobe koje često u sebi nagomilavaju jake osjećaje, s vremenom se počinju osjećati poprilično tupo, a samoozljeđivanje je način na koji se bore s tim novonastalim osjećajem (jer – bitno im je da osjete NEŠTO).
Naravno, ne treba izostaviti ni još jedan važan razlog ovom negativnom ponašanju – neki to čine jednostavno zato jer i netko njima blizak čini to isto.
KOLIKO JE ČESTO SAMOOZLJEĐIVANJE?
Jedna od sto osoba se samoozljeđuje. Nema mnogo razlika s obzirom na rasu, godine i dob. Ipak, cure su sklonije samoozljeđivanu od dečki, a razdoblje u životu u kojem se to prvi put čini je tinejdžersko doba. Tinejdžeri najčešće izabiru neki oštar predmet (žilet, nož i slično) kako bi si nanijeli fizičke rane.
ZNAKOVI I OPASNOSTI
Evo nekoliko znakova po kojima možeš ustanoviti da se tvoj/a prijatelj/ica ili neka druga draga osoba samoozljeđuje. Ima rane, ogrebotine i ožiljke po rukama i nogama; sakriva ožilje i rane noseći duge rukave i nogavice čak i po ljetnim vrućinama; ako ga/ju pitaš o tome izmislit će neki 'proziran' izgovor za to što vidiš.
Treba istaknuti da je samoozljeđivanje itekako opasno za zdravlje osobe koja to učestalo čini. Može doći do mnogih infekcija, ožiljaka koji ostaju za cijeli život, a nekad se čak može završiti i u bolnici. U rijetkim slučajevima događa se i – smrt. Ukoliko se dijele instrumenti kojim se osobe samoozljeđuju veliki je rizik od širenja bolesti kao što su AIDS i neki od hepatitisa. Osim toga, tinejdžeri koji se neprestano samoozljeđuju razvijaju i psihičke poremećaje jer ne nauče niti jedan drugi način (osim samoozljeđivanja) na koji se mogu suočiti s negativnim osjećajima i općenito problemima u životu.
KAKO SI POMOĆI?
Ukoliko ti ili tvoj/a prijatelj/ica imate problema sa samoozljeđivanjem najbolji lijek je razgovor. Izaberi osobu od povjerenja – roditelja, liječnika, nastavnika. Naime, nije sramota tražiti pomoć niti ima išta loše u tome! Netko ti može i mora pomoći da nađeš drugi način pomoću kojeg ćeš rješavati problemi. Stoga je bolje početi s razgovor odmah (i tek kada se javi misao o samoozljeđivanju!), nego poslije završiti u bolnici zbog mnogobornjih rana na tijelu, ali i na duši. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Sub Okt 31, 2009 7:06 pm | |
| Samopovredjivanje je karakteristično za neke sociološke grupe -često je po zatvorima . No nije tako retko ni na drugim mestima... "Čaše lomim, ruke mi krvave " -pesma nije slučajno nastala | |
| | | sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Čet Okt 10, 2013 11:19 am | |
- nego poslije završiti u
bolnici zbog mnogobornjih rana na tijelu, ali i na duši. Cesto sam u praksi sretala ovakve , uglavnom mlade ljude, koji su imali oziljke i opet nanovo pokusavali da se ozlede.. I ovo je sasvim tacno- sve te rane na telu su projekcija onih na dusi... | |
| | | Lakota - slučajna prolaznica-
Datum upisa : 11.07.2013
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Čet Okt 10, 2013 11:26 am | |
| Neeee..imam jako nizak prag bola..i manja posekotina mi izaziva bas neprijatan osecaj.. | |
| | | Bokssha Princes of Darkness
Godina : 36 Location : Beograd Datum upisa : 22.04.2010
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Čet Okt 10, 2013 12:43 pm | |
| Jesam,ali ne zato sto sam htela sebe da povredim,vec zato sto sam se nasla u nekoj situaciji iznervirana do bola i to je vise bilo kao neko dokazivanje tipa "mislis da se bojim ,sad ces da vidis kol'ko se bojim..." Glupost...mislim,sad je glupost,kad se setim :rlol: A ljude koji se samopovredjuju generalno ne mogu da shvatim... boles' je to...
| |
| | | AstrinaKomsinica Master Spamer
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Čet Okt 10, 2013 12:56 pm | |
| Nije to bolest, to je uzasni poziv za pomoc.
Ne bih u detalje, al neko meni jako drag jeste, i sreca i Bog da sam primjetila na vrijeme.
Jedino sto bih dodala je to da se sa uzrokom treba deal brzo, ostro i do balcaka. | |
| | | doctorr67 NR .1 foruma
Location : Singidunum Humor : Onaj koji napravi gresku, a ne ispravi je - cini i drugu gresku!! Datum upisa : 20.12.2007
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Čet Okt 10, 2013 12:57 pm | |
| Ne.....namerno nikad a slučajno da.To rade obično osobe koje žele da na taj način privuku pažnju drugih osoba.... | |
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Pon Apr 06, 2015 11:51 pm | |
| - rezanje po sebi (korištenje žileta, noža, skalpela ili kakvog drugog oštrog predmeta da si nanese bol) - udaranje tijela s nekim težim predmetom i nabijanje na šiljaste predmete - paljenje tijela cigaretom, svijećom, šibicama i slično - guranje predmeta kroz šupljine u tijelu (nos, uši, itd.) - namjerno lomljenje kostiju i ostavljanje masnica po tijelu - čupanje za kosu
....................... daleko bilo da dođem u ovu fazu. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | boban111
Godina : 51 Datum upisa : 30.03.2013
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Uto Apr 07, 2015 12:33 pm | |
- - rezanje po sebi (korištenje žileta, noža, skalpela ili kakvog drugog oštrog predmeta da si nanese bol)
- udaranje tijela s nekim težim predmetom i nabijanje na šiljaste predmete - paljenje tijela cigaretom, svijećom, šibicama i slično - guranje predmeta kroz šupljine u tijelu (nos, uši, itd.) - namjerno lomljenje kostiju i ostavljanje masnica po tijelu - čupanje za kosu Da sam imao sva ova upustva u jednom momentu kad mi se svet srusio, ko zna gde bih sad bio. Sreca! | |
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Uto Apr 07, 2015 8:49 pm | |
| Samopovređivanje je psihički poremećaj ,tkzv "poziv u pomoć" Psihologija smatra da se na taj način želi privući pažnja ,tj zameniti emocionalni bol -fizičkim . Nisam se nikada rezao i pekao ,no jeste u mojoj mladosti bilo nekih takvih trendova ,tako se pokazivala "hrabrost" .Meni je to bilo glupo ,a i sada je . Jesam od onih koji znaju šakom tresnuti u nešto iz besa ,ali bez namere da se "samopovredim" -no jeste mi se desilo da slomim dve kosti šake u "afektu" (dobrog bola me koštalo ) | |
| | | Lakota - slučajna prolaznica-
Datum upisa : 11.07.2013
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Uto Apr 07, 2015 8:59 pm | |
| Jok vala,moj prag bola je nizak...kukam i ako se slucajno posecem.. | |
| | | dusicaa الحالم الأبدي
Location : Tamo gde Dunav ljubi nebo :) Datum upisa : 02.12.2012
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Uto Apr 07, 2015 9:02 pm | |
| Boze sacuvaj! Nikad nisam toliko prolupala da sebe povredim. | |
| | | Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Uto Apr 07, 2015 10:39 pm | |
| Ne volim,iskreno ni grub sex,a kamoli da budem gruba bilo kako prema sebi....to boli...hej...ne znam sta ljude natjera da na takav nacin skrecu pozornost na sebe i svoju bol...zar nije lakse pokusati sa psihijatrima,doktorima....sta znam,cak i porodicom....ta bol je bas zadnje.zao mi ej takvih sto sebe povredjuju....to mora da bude nesto vrlo jako da ih natjera da sebe kaznjavaju. | |
| | | Nut Sky Goddess, Mother of the Gods
Godina : 44 Datum upisa : 23.03.2011
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Uto Apr 07, 2015 10:54 pm | |
| ..A.ovo ranjavanje ima velike veze sa nekim bolestima i poremecajima..ima tu svacega..mada kod nekih naroda to moze imati sasvim drugu poruku..nacin zivota,tradicija,istorija..religija.filozofija zivota pa ajde i umetnost.. a,umetnost posebno..odabiraju puteve..koji mogu biti veoma surovi..a religija,filozofija i umetnost-kultura..to je ..
Nikada s e nisam na ovaj nacin ponasala.. | |
| | | brunolino
Godina : 111 Location : u bespucima... Datum upisa : 12.10.2010
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Čet Apr 23, 2015 2:15 pm | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? Čet Apr 23, 2015 6:23 pm | |
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? | |
| |
| | | | Dali ste se ikada sami ozledili, namjerno? | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 27 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 26 Gosta :: 2 Provajderi Kijara-brmNajviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|