|
| DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? | |
|
+5Kijara-brm dusicaa Danubius Samouka Storm_z 9 posters | Autor | Poruka |
---|
Storm_z
Godina : 55 Location : Olujna polja Datum upisa : 07.02.2008
| Naslov: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Uto Jun 10, 2008 8:31 pm | |
| Kada bi više pažnje , vremena i ljubavi posvetili svojoj deci ne bi nam ostalo previše vremna i energije za gluposti koje nas odvajaju od njih … borsky | |
| | | Storm_z
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Uto Jun 10, 2008 8:39 pm | |
| NAŠA DECA SU HEROINSKI ZAVISNICI?
Kako dolazi do zavisnosti od narkotika? Postoje stare i nove teorije? Kako se stvara zavisnost na duvan, heroin, alkohol ? Ovaj problem društvo još nije detektovalo kao ozbiljnu opasnost. U kojim delovima grada ima najviše mladih navučenih na drogu? Većina radničkih kvartova u Beogradu biće desetkovana, kada đavo dođe po svoje!
Cena grama heroina već je počela da pada ispod deset evra. Znači li to da je ova droga postala dostupna baš svima? Ko tu snosi najveću odgovoronost? Porodica? Školstvo? Crkva? Mediji? Policija? Vlada? Uznemireni tinejdžer željan života ne može tako lako da se odupre iskušenjima kao uravnotežena odrasla osoba. Šta je društvo pružalo mladima kako bi se kanalisali na kreativni životni put? Sportske centre,sportske terene, vrhunski školski program, spokojne i kreativne informacije, disciplinovanije vaspitanje u kući, vrtiću, školi i ulici. Nemoguće je da niko baš od korumpiranih političara nema ni trunku moralne odgovornosti da napravi bar model izlaska iz ovog ambisa.
Ajde da se poigramo sa fikcijom i da predpostavimo koliko je recimo isplatljivije da se obnove stari sportski tereni. Njih su primitivne komšije uništile jer nisu mogle da spavaju zato što se deca igraju sa loptom na terenu non-stop, a kasnije nisu mogle da spavaju jer nisu znali gde su im ta ista deca-cele noći. Od te primitivne seljačke mase postajala su neka nova zakržljala deca koje sport ne da nije zanimao, već su postali anti sportisti. Ta deca su se odlično uklopila u neke nove političke stranke koje zanima samo lični interes. Nabrojte sami u sebi broj političara rekreativaca i saberite ga sa brojem novoizgrađenih ili obnovljenih sportskih terena. Taj zbir u procentima i biće verovatnoća da vaše dete neće doći u iskušenje da proba drogu.
Još je veća odgovotrnost u serviranju šarenih laža u medijima. Deca su vezana za televizor koji im od silne besmislenosti i šarenolikosti primitivnih emisija zakržljava mozak. Setite se Opstanka, Belamija, kockice? Uporedite ih sa sadašnjim turbo folk emisijama i rialiti programima? Tatom koji je veliki poštovalac obilaska kladionice i mamom koja je već počela da se oseća na zapršku, ali ne skida pogled sa latino sapunice.
Verovatno da nijedna od institucija ili ne želi ili neće da preuzme vreli kesten u ruku. Uskoro će doći vreme kada će neko iz porodice ili komšiluka da krene da nalazi overdoziranu decu iz ulice ili još gore, u totalnom haosu, stotine zavisnika u krizi krene da ubija svoje najbliže zbog grama heroina.
Kada se genetskoj i psihološkoj preosetljivosti dodaju problemi na porodičnom, profesionalnom i socijalno-ekonomskom planu, dotična osoba, suočena sa velikim pritiskom, izlaz traži u nekoj vrsti droge. Ali redovna upotreba bilo koje vrste droge brže ili sporije dovodi do stvaranja zavisnosti(makar to bila reč i šećeru,koji je možda i najzavisnija i najrasprostranjenija droga). Duvan, heroin i kokain (naročito u obliku kreka), po ovom pitanju su najopasniji. Veoma brzo, osoba više ne može bez njih. Alkohol malo sporije deluje na organizam, ali na kraju sve se svodi na isto. Što se tiče kanabisa, čija se upotreba poslednjih godina naglo povećava, naročito kod mladih, on ne izaziva pravu zavisnost u fizičkom smislu reči. Ipak, i ovim osobama je potrebna pomoć za izlazak iz depresije, pomirenje sa samim sobom, roditeljima, kao i spoljašnjim svetom uopšte… Duvan, alkohol, heroin, kokain, ekstazi… Sve ove, tzv. psihoaktivne supstance deluju na nervni sistem i progresivno ga menjaju. Stimulacijom određenih neurona u mozgu, ove supstance oslobađaju neurotransmitere, naročito dopamin, koji se smatra prenosiocem zadovoljstva. Novija istraživanja su pokazala da se ovom prilikom oslobađaju i drugi neurotransmiteri, kao što su serotonin (vrsta prirodnog antidepresiva) i noradrenalin. Kada mozak normalno funkcioniše, kruženje dopamina, serotonina i noradrenalina je vezano. Međutim, droge imaju sposobnost da taj mehanizam rasture. Način na koji toksikoman posmatra svet je potpuno promenjen. Čim više nema uticaja bilo koje vrste droge, osoba postaje preosetljiva na okolinu, savladavaju je emocije i jedini način na koji ona može da prevaziđe tu situaciju jeste ponovno uzimanje droge. I tako sve kreće, a vremenom se i doze povećavaju. Zašto je odvikavanje tako teško? Utičući na kretanje neurona, droge ostavljaju dubok trag. Malo-pomalo, mozak se prilagođava i pamti sve promene. A vremenom ih je sve teže izbrisati. Zato se dešava da bivši alkoholičar ponovo posegne za čašom, čak i posle deset godina apstinencije. Odvikavanje je veoma veliki korak. Ipak, nije dovoljno samo se osloboditi zavisnosti, već je važno i šta će dotična osoba postati posle. Naime, droga utiče na način poimanja stvarnosti, na odnose sa drugim ljudima, ali i na sam identitet osobe. Posle odvikavanja, neophodno je živeti bez "pomoći" droge, a to je veoma dug i mukotrpan proces. | |
| | | Storm_z
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Uto Jun 10, 2008 8:40 pm | |
| Pismo iz Kanade Pise Walt Petrigo 10. 11. 2000. Sva deca su - nasa deca Neki dan gledao sam decu kako se igraju. Bilo ih je svih uzrasta, debelih, mrsavih, obucenih bolje ili gore. Na svim licima video se onaj srecni i nasmejani izraz detinjstva - ili na skoro svim. Jer, bio je tu i decacic od neke cetiri godine, obucen u izbledelu,plavu, ocigledno poklonjenu jaknu. Stajao je sam pored ograde, dok su mu se suze slivale niz obraze... Niko nije obracao paznju na njega. Svet je isao za svojim poslom. A on je bio po strani. Nece mu to biti poslednji put u zivotu da bude po strani od bujice zivota. Obrasci se stvaraju lako, ali menjaju tesko i dugo. Cesto je cak i nemoguce izmeniti ustaljeni obrazac. Nas mali prijatelj tek je jedna od mnogih mentalno zapostavljenih i napustenih malih dusa. Veliki broj ljudi imaju tu privilegiju da na svet donesu dete. Ali uz tu privilegiju idu i brojne odgovornosti. Radjati dete da bi se imalo jos jedno bice pored sebe nije nikakav motiv. To nije tako jednostavno. Dete je kao izlazak Sunca ili njegov zalazak u najvecem broju slucajeva, dete je, naprosto - dar zivota. O detetu morate voditi racuna u svakom pogledu, sprecavajuci sve sto bi ga moglo ugroziti dok ne odraste. Ja ne govorim o najboljoj hrani i odeci, najskupljim igrackama. Ja mislim na nesto sto na sebi nema nalepnicu sa cenom i sto se ne prodaje ni u jednoj radnji. Mislim, dakle, na vasu osecajnost, razumevanje, strpljenje i ljubav koje morate pruziti bezrezervno i neograniceno. Dete je fizicki i mentalno krhko, i mnogi bezobzirni pojedinci to iskoriscavaju nemilice. Deca se prodaju, koriste kao jeftina radna snaga, bivaju prisiljavana na prostituciju, sakate ih sopstveni roditelji kako bi izazvali sazaljenje dok prose. A vase dete je, da tako kazemo, novo izdanje vas samih. Potrebno je uloziti svo moguce iskustvo, znanje i strpljenje kako bi to novo izdanje bilo bolje od vas. Ko od nas nije video stari lanac sa mnostvom zardjalih karika. Lanac je jaka stvar. U stvari, lanac je jak onoliko koliko njegova najslabija karika. Nasi preci, mi sami i nase potomstvo karike smo u lancu zivota. Odlazimo u pozoriste da bismo uzivali, upustamo se u to da budemo sebicni. Vracamo se kuci cuvajuci to jedno pozorisno iskustvo koje smo stekli. Nasi pogledi i nacin razmisljanja uticu na to sta mislimo o predstavi. E, sad, zadrzimo li ta briljantana ili apsurdna misljenja za sebe, to nece izmeniti tok bilo cijeg zivota. Medjutim, podizuci dete cesto ste u prilici na napravite nepopravljivu gresku. Dete je kao najskuplji list hartije sa koga ne mozete obrisati nesto sto ste zabrljali. Morate dobro da promislite sta cete i kako reci detetu. Nacin na koji prvi put upoznajete dete sa necim vrlo je bitan i ne dozvoljava gresku. Nasledje nije tek suplji predmet koji ce uciniti da dete pomisli kako je bolje od nekog drugog. Nasledje je veza sa onim drugim delom detinjeg bica koje ceka da popuni postojecu mentalnu prazninu. Nasledje ce doprineti izgradnji samopostovanja i osecanja odgovornosti prema proslosti i precima kod deteta. Secam se koliko su moja deca bila zainteresovana za nasu proslost, za stvari koje sam ja znao, a ona nisu. Svaka porodicna fotografija pokrece beskrajni niz veza sa dogadjajima i ljudima koji su deo detetovog zivota kroz porodicne veze i nasledje. Posmatrao sam lice mog sina dok je listao porodicni album i naisao na sliku svog dede. Izraz lica bio je nekako "poseban", zadubljen, takav kakvog nikada ranije nisam video. Gledajuci ga tako, i gledajuci istovremeno sliku svog oca, nisam mogao a da ne primetim slicnosti. Za mene je to bilo otkrice, pa mada sam nacelno znao da slicnost moze da postoji, kada sam se u to uverio, prosli su mi zmarci niz kicmu. To vece pricao sam sinu o Vuku Karadzicu i srpskim junackim pesmama. Objasnio sam mu njihovu jedinstvenost pomenuvsi nemackog pesnika i filosofa Getea, koji je u svojoj starosti, a bilo mu je preko osamdeset godina, odlucio da nauci srpski kako bi mogao da ih cita u originalu. Moj sin zna ko su bili Kraljevic Marko i Milos Obilic. Provodi mnogo vremena tragajuci po Internetu za nasom prosloscu. Moj sin zna da su Srbi ponosan i castan narod koji ce uvek braniti svoja prava. To budi osecanje pripadnosti i uliva ponos. Moja zena i ja pricali smo, naravno, deci i o drugim velikim istorijskim dogadjajima i licnostima koji su ovaj svet nacinili takvim kakav jeste. Prebacite nezno svom detetu ruku preko ramena i recite mu s ljubavlju i mnogo detalja ko ste vi. Dan za danom prolece, i dok se okrenete, prodje zivot. I vas i mene jednom nece biti (ne daj Boze da to bude uskoro!). Ko ce nasoj deci bolje od nas samih objasniti ko smo mi bili? A ako ne znaju ko smo bili mi, nikada nece znati ko su oni. Ima toliko stvari u nasem zivotu od cijeg smo razjasnjenja davno digli ruke. Olaksajmo njima bar teret, dok to jos mozemo. Nemojmo dopustiti nekome koga volimo da luta kroz zivot bez osecaja pripadnosti. Svi oni pojedinci koji lutaju svetom ne znajuci sta zaista zele svesni su da "tu mora da nesto nedostaje", nesto vazno u njihovim zivotima sto nikada nece naci. Ovo je bio samo mali podsetnik za nesto sto sto ste vi vec odavno znali... naravno. Ako volite, to morate i reci. Sve najbolje zeli vam Vlada | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Sre Maj 29, 2013 8:17 pm | |
| Možda se ovaj momčić osećao zapostavljeno ,pa rešio da malo prodrma dragog tatu? [You must be registered and logged in to see this image.]______________ GALANTNO: Tinejdžer potrošio tatinih 50.000 evra na provod! Ludi svet, 16:34, 29.05.2013. Autor: Mondo Mladi Japanac (15) uzeo je od oca kreditnu karticu i po klubovima grada Kjota potrošio velike pare zbog čega je cela stvar završila na sudu [You must be registered and logged in to see this image.]Mladi Japanac (15) "pozajmio" je od tate karticu i potrošio 50.000 evra, da bi častio ekipu viskijem i šampanjcem. On je sa nekoliko drugara obilazio klubove i barove po Kjotu i "okretao" ture na svakih pet minuta. "Jednu buteljku vina je platio čak 3.000 evra", ispričali su konobari koji su raditi te noći u jednom od klubova koje je tinedžer obišao. Japanski mediji prenose da je su oni "čekirali" i mesta u kojima se kreću devojke sumnjivog morala, ali se čini da nisu koristili njihove usluge, već su ih samo častili pićem. Kada je njegov otac video da mu sa računa fali skoro 50.000 evra, tražio je da mu se novac vrati, pa je zbog toga cela "stvar" završila na sudu. Jadni tata je morao da izdvoji 6.000 evra za troškove suda. Sudija je ocenio da je najveći deo odgovornosti na ugostiteljima, jer su prodavali maloletniku alkohol. | |
| | | Samouka PrEkoBrojNa
Datum upisa : 24.05.2011
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Sre Maj 29, 2013 8:22 pm | |
| Po onome što današnja omladina pokazuje svojim ponašanjem, oblačenjem i prihvatanjem neke kvazi idolatorije, verujem da su zapostavljena. Što od roditelja, koji nervozni brinu samo o preživljavanju, što od prosvete kojoj se zbog malih plata štuca za obrazovanje i pedagogiju pa i od celog društva koje nema da im ponudi kvalitetnije sadržaje.
P.S. Meni sin danas reče: Majko, ajde ako si se naigrala farme, opeglaj mi ove pantalone:))
Doduše, njemu je vreme da mu žena pegla pantalone a ne majka, ali ajd' sad.
| |
| | | Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Sre Maj 29, 2013 8:27 pm | |
| Nije mi jasno da je neko od deteta koje ima samo 15 godina uzeo karticu.Kao prvo odakle mu,a kao drugo nisu proverili čija je...(odgovorni su ugostitelji i svako ko je uzeo karticu ,a nije prijavio dete..) Na bankomatu nije mogao da digne toliki novac,a banka mu ne bi dala... Ebo ga tajo... [You must be registered and logged in to see this image.].. Dobio bi kartu na put bez povratka nazat... [You must be registered and logged in to see this image.] Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Sre Maj 29, 2013 8:34 pm | |
| - Kijara-brm ::
- Nije mi jasno da je neko od deteta koje ima samo 15 godina uzeo karticu.Kao prvo odakle mu,a kao drugo nisu proverili čija je...(odgovorni su ugostitelji i svako ko je uzeo karticu ,a nije prijavio dete..)
Na bankomatu nije mogao da digne toliki novac,a banka mu ne bi dala... Ebo ga tajo... [You must be registered and logged in to see this image.].. Dobio bi kartu na put bez povratka nazat... [You must be registered and logged in to see this image.] Sve zavisi koju kreditnu karticu imas, AMEX Black ili Master Gold, svi oni imaju svoje limit tokom 24h Recimo ja imam Master Gold i limit je 7500€ mogu u Hotel otici i Suite rezervirati tj.platiti. Sve zavisi od banke, dogovor za limit. |
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Sre Maj 29, 2013 8:40 pm | |
| - Dolinac ::
- Kijara-brm ::
- Nije mi jasno da je neko od deteta koje ima samo 15 godina uzeo karticu.Kao prvo odakle mu,a kao drugo nisu proverili čija je...(odgovorni su ugostitelji i svako ko je uzeo karticu ,a nije prijavio dete..)
Na bankomatu nije mogao da digne toliki novac,a banka mu ne bi dala... Ebo ga tajo... [You must be registered and logged in to see this image.].. Dobio bi kartu na put bez povratka nazat... [You must be registered and logged in to see this image.] Sve zavisi koju kreditnu karticu imas, AMEX Black ili Master Gold, svi oni imaju svoje limit tokom 24h
Recimo ja imam Master Gold i limit je 7500€ mogu u Hotel otici i Suite rezervirati tj.platiti. Sve zavisi od banke, dogovor za limit. ma ovo je dete od 15 godina..to se naravno vidi.uz karticu ide i lična... pa najbolje sad da svako može koristiti tuđu karticu..tako bi svako svakome mažnjavao i trošio.. velik propusti od konobara,pa nadalje. a dete -ništa čudno u današnje vreme..ori su bnego ikada. sa 15 godina ojaditi oca za toliki novac..gde je pamet? ili mu nisu dovoljno davali,pa ajde va vidite šta ja mogu.. zaista ne znam o čemu se radi..ali ovo je van svake pameti... Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Sre Maj 29, 2013 8:45 pm | |
| - Kijara-brm ::
- Dolinac ::
- Kijara-brm ::
Na bankomatu nije mogao da digne toliki novac,a banka mu ne bi dala... Ebo ga tajo... [You must be registered and logged in to see this image.].. Dobio bi kartu na put bez povratka nazat... [You must be registered and logged in to see this image.] Sve zavisi koju kreditnu karticu imas, AMEX Black ili Master Gold, svi oni imaju svoje limit tokom 24h
Recimo ja imam Master Gold i limit je 7500€ mogu u Hotel otici i Suite rezervirati tj.platiti. Sve zavisi od banke, dogovor za limit. ma ovo je dete od 15 godina..to se naravno vidi.uz karticu ide i lična... pa najbolje sad da svako može koristiti tuđu karticu..tako bi svako svakome mažnjavao i trošio.. velik propusti od konobara,pa nadalje. a dete -ništa čudno u današnje vreme..ori su bnego ikada. sa 15 godina ojaditi oca za toliki novac..gde je pamet? ili mu nisu dovoljno davali,pa ajde va vidite šta ja mogu.. zaista ne znam o čemu se radi..ali ovo je van svake pameti... 15g a izgledaa kao 22g mozda, a potpis felcuje, ima tu nacina, licna karta netreba, pogotovo ako izgleda stariji. A u danasnja vremena svugdje kriza pa i u tim bordelima,lokalima. Gledaju da prezive, pa za zmure. :329340: |
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Sre Maj 29, 2013 8:49 pm | |
| - Dolinac ::
15g a izgledaa kao 22g mozda, a potpis felcuje, ima tu nacina, licna karta netreba, pogotovo ako izgleda stariji. A u danasnja vremena svugdje kriza pa i u tim bordelima,lokalima. Gledaju da prezive, pa za zmure. [You must be registered and logged in to see this image.]
Zato su i takvi..jer očito znaju gde mogu da koriste karticu.. Samo neka im država da još veća prava..Jadni roditelji...:( Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Sre Maj 29, 2013 9:28 pm | |
| Psiholozi kažu da su zapostavljena deca (ne mora da bude u onom najgorem smislu ,jednostavno roditelji nemaju vremena od posla da se "bave" njima -nego daju pare ,i time nadoknađuju ) sklona da naprave neki dramatični čin (tuča ,krađa ,skonost ka alkoholu i drogama,problemi u školi ,asocijalno ponašanje ) da bi naterali roditelje da se prisete da postoje . To je neka vrsta "krika" za pažnjom koju nažalost nemaju . | |
| | | dusicaa الحالم الأبدي
Location : Tamo gde Dunav ljubi nebo :) Datum upisa : 02.12.2012
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Sre Maj 29, 2013 9:43 pm | |
| - Danubius ::
- To je neka vrsta "krika" za pažnjom koju nažalost nemaju .
Naravno da je tako. Ako "nisu primecena" traze nacin da budu. Strasno je to sto mnogi ljudi misle da je novac resenje za sve. Ne postoji novac niti bilo koje materijalno dobro koje moze nadoknaditi roditeljsku ljubav, neznost, paznju, toplinu, koja detetu treba. | |
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Sre Maj 29, 2013 9:53 pm | |
| - Danubius ::
- Psiholozi kažu da su zapostavljena deca (ne mora da bude u onom najgorem smislu ,jednostavno roditelji nemaju vremena od posla da se "bave" njima -nego daju pare ,i time nadoknađuju ) sklona da naprave neki dramatični čin (tuča ,krađa ,skonost ka alkoholu i drogama,problemi u školi ,asocijalno ponašanje ) da bi naterali roditelje da se prisete da postoje . To je neka vrsta "krika" za pažnjom koju nažalost nemaju .
a šta roditelji toliko rade kad nemaju vremena za decu?ne rade svi po ceo dan.. krivim ja i roditelje... evo ti sve..samo mi ne smetaj... tačno je da su zapostavljena..vremena se menjaju.teško je stići današnji tempo i promene.ali brate dete je na prvom mestu,pa sve onda ostalo.a ne kao : primer moja drugarica: ..visi na netu ,na farmi satima..a dete čeka da sjaši sa kompa da dođe na red,pošto imaju jedan.a kad treba razgovarati sa detetom...onda nema vremena.čast izuzetcima..ali današnja deca traže i trebaju više pažnje i nadzora od strane roditelja... i posle se mnogi pitaju zašto je baš moje dete takvo..ili zašto je uradilo baš to.. ma idi..svašta se dešava danas.. blago deci koja imaju podršku svojih roditelja. moji roditelji su pre mnogo vremena radili..ali ostalo vreme su uvek bili uz nas... baš se nismo odvajali... koliko su radili..i imali vremena za nas..dobre smo i ispale.. pogotovo ona u Bg-razmažena.. [You must be registered and logged in to see this image.]sad da me čita...starija je..ali je još uvek osetljiva mimoza.. [You must be registered and logged in to see this image.] Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | AstrinaKomsinica Master Spamer
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Čet Maj 30, 2013 12:18 am | |
| Trenutno mi nije bas na ruku da pratim "zbivanja" kako sam navikla, pa se moram pouzdat u Sarenog, a on opet mekan prema svojoj "princezi",,,,Ali nista meni nije potegnut 90 milja da joj "zacinim" party Neka prica ko sta hoce, ali nema popustanja dok nismo sigurni da je dijete bas zrelo da vodi racuna samo o sebi:) | |
| | | MayaMau
Godina : 48 Location : Wonderland Datum upisa : 22.04.2013
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Čet Maj 30, 2013 12:25 am | |
| Mislim da je po modernoj psihologiji,svako dete zapostavljeno. I da se tu izuzetno preteruje. Nekada je bilo normalno da se deca odu napolje igrati i nesto ne vidim da smo previse lose ispali. A danas,sve te sadrzaje moraju popuniti roditelji. Te kreativne radionice pre vrtica,pa u vrticu,pa izmedju vrtica i skole,pa u skoli,pa razne aktivnosti u skoli, a da ne pricam-opet iz iskustva sa troje dece- da mi je najstarija cerka dolazila kuci i od 10 zadataka iz matematike,recimo 8 uradi sama,ja joj pomognem 2 i ok. Srednja cerka,dolazi kuci,pitam je sta je radila u skoli-pojma nema!!! Kako nemas??? Zovem kao budala druge roditelje,ni jedno dete ne zna sta su radili u skoli. Sta je bilo? Najcesce je uciteljica smirivala nekih 5 nemirnih ucenika i nije imala vremena da uci ostalu decu. Jedva smo cekali da je se resimo. Sad zavrsava 7-mi,ali.. trebalo je doci do ovde. A treca je posebna prica... Ona zna sta su ucili,uradi domaci i to je ujedno i ucenje.
Naravno da sam sa sve tri radila sta je trebalo. O vodjenju po treninzima i dr necu ni da pricam. Ali,sve to,po novim zakonima,nije dovoljno,jer njima treba KVALITETNI SADRZAJ.. Ma,vise ni deca nisu deca,niti ucitelji ono sto trebaju biti,niti mi roditelji ono sto treba da budemo,nego se sve izmesalo,pa ko se snadje :329340: | |
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Čet Maj 30, 2013 12:29 am | |
| - MayaMau ::
- nije dovoljno,jer njima treba KVALITETNI SADRZAJ..
Da, da, treba! Das im da svaki drugi dan moraju usisati, obrisati prasinu, ocistiti kupatila,,,,pa da vidis "kvalitete" :pušač: Kaze meni starija neki dan (ne zivi vise s nama): Hvala sto si me tjerala da cistim, sad mi je stan uvijek uredan, a navikla sam se i da vjezbam hahahahahahahaahah | |
| | | MayaMau
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Čet Maj 30, 2013 12:43 am | |
| Hahahaha,Kono,ni moja najstarija ne zivi vise s nama. I kaze,-joooooj sve ti pamtim,svaka ti bila na mestu,samo nisam znala slusati. Ebg,sad,uvek se moze vratiti,samo dobro joj je,srecom. Pa imamo sadrzaje,kud ces lepse od prica,mazenja,setnji kraj reke,kupanja na leto,sankanja na zimu-doduse tu vec nece da idu sa mnom.. Pa igranja igrica,pa ....... Ma daj,pa da se kloniram nekoliko puta,ne bi stigla sve A ja se ne secam da su nas nesto vodali nasi... Ulica i ulazis kad ides spavati A tog "zasuci rukave" sadrzaja,nikad dosta :jjjj: | |
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Čet Maj 30, 2013 12:48 am | |
| Ma pusti moderno "roditeljstvo", ja to nista ne bendam. Kaze nama muzeva rodica kad je rodila prvo dijete: rekao doktor da dok dojim ne moram davati djetetu vode. Hajd, ja sutim, necu da se petljam hahahaha Proslo par dana, djete sve nesto slabunjavo, pa neke alergije, pa osipi, pa ne kaki,,,,Mi dosli, ja prokuhala malo vode, jadno bebce sve zaplice jezikom, dusa me zabolila,,,,Helense, napi se, zaspa ko tuce:)
Zato svako zna svoje, mogu psiholozi lupetati sta hoce kad je odgoj u pitanju, majka najbolje zna, i osjeti:) | |
| | | MayaMau
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Čet Maj 30, 2013 12:54 am | |
| - AstrinaKomsinica ::
- Ma pusti moderno "roditeljstvo", ja to nista ne bendam.
Kaze nama muzeva rodica kad je rodila prvo dijete: rekao doktor da dok dojim ne moram davati djetetu vode. Hajd, ja sutim, necu da se petljam hahahaha Proslo par dana, djete sve nesto slabunjavo, pa neke alergije, pa osipi, pa ne kaki,,,,Mi dosli, ja prokuhala malo vode, jadno bebce sve zaplice jezikom, dusa me zabolila,,,,Helense, napi se, zaspa ko tuce:)
Zato svako zna svoje, mogu psiholozi lupetati sta hoce kad je odgoj u pitanju, majka najbolje zna, i osjeti:) Sa mnom u bolnici zavrsila medicinska sestra koja svom detetu nije dala vode. Mali nekoliko meseci imao. Doktori kad su ga pregledali-znas ono-kad se sad nisam slogir`o!!! Sreca pa mu je,idiot od zene,davala dvotrecinsko mleko. Joooj,jos mi sedimo,bebe zaspale,kad ce ona traziti nesto po torbi. Ma sta sad rova.Eeeee,kiselu vodu da mu da,da lakse svari mleko sto je popio!!! Ma znas sta,nisam stvarno ni ratoborna,ni nista.. Ali,nju sam sela ispred sebe,dala joj papir i olovku i terala je da pise sta sme a sta ne da da malom. Znas koliko se uplasila kad je sve pisala,ko u skoli!! A ja se tresla,kao prut,koliko sam bila ljuta i koliko mi bilo zao deteta!! Mi svi ostali zavrsili tamo radi virusa,bas je bio gadan,a ona svoje dete urnise. Jos u medicini radi. Ma jooooooj,kad se samo setim,uh. | |
| | | Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Čet Maj 30, 2013 12:57 am | |
| Primjer od prije par dana u mom komsiluku.Poznato je d aovdje en smijes ni cestito da zagalamis na dijete a ne daj boze udaris jednu roditeljsku,ima da te tuze za nasilje i bla bla... U komsiluk mi se doselili sve neki fini ljudi sto puste djecu da arlaucu satima,pa valjda sto nemaju zivaca za njih a ne smiju ih preko dupeta,izbace ih na cestu,pa nek ih ja slusam,Elem sto ih slusam,nego kako roditelji u kuci zabraviti djeca kod mene pod prozorom i pogledam ih ponekad,a sve su od 3-5 godina,znaci mali jos. Sastrugali su fasadu necim ostrim,polomili mi vrata od ulaza u bastu,pobacaju,smao serpi nema na parkingu,a najbiser je...igraju se na krovu...trce bosi,naginju se da iz oluka vade mahovinu,drzeci se samo za gromobran...ja frazove dobijam.Sad kad oni ne smiju da dreknu na svoje dijete sta ja da radim,a da ne budem tuzena,a i da podviknem,oce se strmoglavit s krova,pa jos gore.E to je toliko o paznji roditelja....a ja kidam zivce za njihovu djecu odgajanu po knjigama.
Zna se...ljubavi nikad dosta...mazenja,pjevanja,pricanja pricica,sivanja haljinica za lutke,ali neke stvari ima d aodradi samo i tacka...ne trebam bedeviju do 20-te godine u kuci. | |
| | | MayaMau
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Čet Maj 30, 2013 1:04 am | |
| Joooj,nije tebi lako,ja bi poludila tamo skroz i izvikala roditelje i verovatno im pripretila tuzbom,pa nek me mrze,briga me.
U pravu si,ne praviti debile od dece,naravno. A ljubav prema njima je ili bi trebala biti najveca. | |
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Čet Maj 30, 2013 1:07 am | |
| Pa to je to, sto obje pisete,,,,nekim ljudima je stvarno grehota dati da budu roditelji. Hajd kad su mladi, pa kao slusaju sta doktori kazu, ovo, ono, ali daj malo upotrijebi vijuge majka mu stara!
A ti Astra lijepo odvrni "Garu" jedno tri dana, al na repeat, pa po par sati, vidjet ces kako ce se komse primirit :pušač: | |
| | | Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Čet Maj 30, 2013 1:08 am | |
| Cuti Kono,onda im dzukela zavija da me jeza prifati....ahahahah | |
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Čet Maj 30, 2013 1:10 am | |
| hahahaha Evo se smijem ko mumljalo hahahahahahahahaahah
Kera voli "garu"?! jhahahahahahahahaahhahaahahhahaah E sad vristim hahahahahahaha | |
| | | Lakota - slučajna prolaznica-
Datum upisa : 11.07.2013
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Pet Feb 28, 2014 9:41 pm | |
| RTV: Novosadski srednjoškolci prekinuli izvođenje Antigone Beta | 28. 02. 2014. - 19:38h | blic
Pozorišna predstava "Antigona" Akademije umetnosti u Novom Sadu prekinuta je zbog veoma nepristojnog ponašanja srednjoškolaca.
Dok se na sceni Srpskog narodnog pozorišta igrala predstava, srednjoškolci su pevali, dovikivali, urlali, pričali na telefon, ispričali su glumci Radio televiziji Vojvodine.
Oni su naveli da su se od buke jedva međusobno čuli i da su se, umesto ovacija, iz publike, čula dobacivanja poput: "crkni", "plači", "hoćeš li umreti više".
"Antigona" je izvedena u Srpskom narodnom pozorištu za učenike prvih godina srednje ekonomske i tehničke škole, u okviru projekta "Školska lektira u pozorištu".
Profesorka Jasna Đuričić ocenila je nakon predstave da je incident zapravo "pokazatelj kuda mi svi zajedno idemo".
- To... ne nudi neku nadu u našu budućnost, a ti mladi ljudi jesu naša budućnost, pa je ovo zapravo bio pokazatelj kuda mi svi zajedno idemo - kazala je ona. | |
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Sub Mar 01, 2014 12:39 am | |
| Koja nekultura.Trebalo ih je izbaciti sve iz pozorišta.Bruka. Ima toga i ovde.. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Pet Jul 04, 2014 8:17 pm | |
| Kako prepoznati da je vaš tinejdžer u nevolji? Lista dr. Philla mogla bi vam pomoći prepoznati simptome nepoželjnog ponašanja kod tinejdžera Roditeljstvo ni u kojem razdoblju nije lak posao, pogotovo kada vaše dijete uđe u tinejdžersku fazu. Loše odluke koje donose, sukobi s vršnjacima i odraslima te mnogi drugi problemi postaju dio vaše svakodnevice. Kako biste si olakšali taj teški „posao“, poslušajte savjete Dr. Phila i pomozite sebi i svom djetetu.
Phillip Calvin McGraw, svima poznatiji kao Dr. Phil, poznati je američki televizijski voditelj koji svojim savjetima na području psihologije mnogima pomaže riješiti probleme i nositi se s njima. Sigurno ste se bar jednom zapitali zašto vaši tinejdžeri donose loše odluke koje bi im mogle uništiti budućnost i zašto popuštaju pod pritiskom svojih vršnjaka. Dr. Phil pristiže vam u pomoć te vam nudi savjete kako biti bolji roditelj, kako primijetiti da se vaše dijete suočava s nekim problemom te kako se nositi sa zadacima roditeljstva.
5 znakova da se vaše dijete suočava s problemima
1. Izoliranost od obitelji Ako vaše, inače društveno dijete, provodi velik dio vremena u izolaciji zaključano u svojoj sobi ili izvan kuće znajte da ima neki problem. Za njegovo udaljavanje od vas i vašeg supružnika postoji neki razlog.
2. Drastične i nagle promjene raspoloženja Je li vaše dijete brbljavo i prijateljski raspoloženo u jednom trenutku, a šutljivo i ljuto samo nekoliko trenutaka kasnije? Ne pripisujte to samo odrastanju. Dr. Phil tvrdi kako su to znakovi da se dijete druži s krivim ljudima ili prolazi kroz hormonske, neurološke i društvene promjene.
3. Vaše dijete počinje konzumirati alkohol ili droge Tinejdžeri često počinju eksperimentirati s drogama i/ili alkoholom bez znanja svojih roditelja. Ako sumnjate da se to događa, morate potražiti dokaze i znakove koji će potvrditi vaše sumnje.
4. U obitelji imate osobe koje su se suočile s alkoholizmom ili narkomanijom Ako u vašoj obitelji postoje osobe koje su se liječile od alkoholizma ili zlouporabe droga ili vi imate problema s ovisnošću, veća je vjerojatnost da će se isto dogoditi vašem tinejdžeru. Dr. Phil naglašava kako taj problem može i ne mora bit povezan s genetikom, ali dovoljno je da postoji obrazac takvog ponašanja koji se može prenijeti na tinejdžera.
5. Preuzimanje rizika Nemojte misliti kako su markiranje, vandalizam i sitne krađe samo dio odrastanja vašeg djeteta. Dr. Phil upozorava kako je loš znak ako vaše dijete postaje sigurno u sebe, neoprezno i ne brine o posljedicama svojih djela.
Ostali znakovi koje trebate uočiti
Loše ocjene, korištenje uličnog jezika, smanjen interes za hobije i nedostatak razumijevanja obiteljskih vrijednosti samo su neki od pokazatelja. Dr. Phil upozorava roditelje kako je poricanje najgore. Nemojte se zavaravati i misliti kako se loše stvari događaju samo tuđoj djeci – budite svjesni što se događa s vašim tinejdžerima i pobrinite se da i oni razumiju posljedice svojih postupaka. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? Ned Jul 13, 2014 3:34 pm | |
| Djecu nekad treba i zapostavljati: Smelly nas pitala moze li i ona s nama na odmor, odgovor je bio jednoglasno "NE" :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? | |
| |
| | | | DECA-ZAPOSTAVLJAMO LI IH ? | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 37 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 36 Gosta :: 2 Provajderi AstraNajviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|