DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Prvi maj-medjunarodni praznik rada BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Prvi maj-medjunarodni praznik rada BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

Prvi maj-medjunarodni praznik rada

Ići dole 
+23
Danubius
ZoxZoja
Auror@
Astra
Okano
debilko
rouzvel
AstrinaKomsinica
Lakota
dusicaa
promaja
MayaMau
Samouka
nada.nada
EAGLE
cojle
slatkicass
sonia
svilanaasvaltu
bosankaa
determinanta
Kijara-brm
mladenk
27 posters
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
mladenk

mladenk

Godina : 71
Datum upisa : 26.07.2009

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Empty
PočaljiNaslov: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Maj 01, 2010 11:49 am

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Prvomajski-uranak-prvi-maj-1335875909-156318

Међународни празник рада, 1.мај обележава се широм света, у знак сећања на дан када је 1886. године око 40.000 чикашких радника ступило у штрајк тражећи боље услове рада.
Занимљиво је једино то што је данас SAD,где је све почело,једна од ретких држава у којој се празник рада више не обележавана дана 1.05.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 64

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Maj 01, 2010 1:20 pm

Sad ću na teren -pa će biti slike ...

Prvi maj-medjunarodni praznik rada 155klf10
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

Godina : 44
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Maj 01, 2010 2:54 pm

Danubius ::
Sad ću na teren -pa će biti slike ...

Sad ću u krevet na odmor,ali nećete videti slike.. Prvi maj-medjunarodni praznik rada 944472

Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.

Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑

Poslednji izmenio Kijara-brm dana Sub Maj 01, 2010 3:01 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
determinanta
Matematički kompleksna
determinanta

Godina : 65
Datum upisa : 06.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Maj 01, 2010 2:59 pm

Nisam nigde otišla, možda predveče lagana šetnja do grada, a sutra ću do Palića. Joooj, poludeću što mi digitalac nije tu, ali "stiže" u ponedeljak, pa ću da okidam do mile volje.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.tagged.com/determinanta
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Maj 01, 2010 4:43 pm

Nisam slikao....popizd....sam na balavca .
Prvo -nije tamo gde je rekao . A ima milon ljudi -čitava dva sata sam obilazio , i sasvim slučajno sretnem devojčicu iz razreda . Pitam gde su....kaže , "preko, KUPAJU SE "
Kreteni se kupaju u Dunavu ! Niko normalan se ne kupa -samo on i njegovo "drušvo"
Da ne kažem , da se naravno ne javlja na mobilni . Zovem -ništa , dečko uključio "govornu poštu" da se ne muči . Posle 4-5 poziva , kaže "nemate kredit" ??' A juče uveče ga dopunio ? Naravno.....jer sam tamo ušao u roming , od Hrvatskog telekoma .
Kamp im izgleda kao svinjac, na sred kampa leži bačena MOJA LEŽALJKA -pocepana , svuda pivske konzerve ...balavci , 7 mi razred .
Bilo mi žao smesta da ga teram kući -ali će zapamtiti kada je bio .

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Maj 01, 2010 8:52 pm

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Prvimajuj4

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Maj 01, 2010 9:04 pm

Prvo -nije tamo gde je rekao . A ima milon ljudi -čitava dva sata sam obilazio , i sasvim slučajno sretnem devojčicu iz razreda . Pitam gde su....kaže , "preko, KUPAJU SE "
Kreteni se kupaju u Dunavu ! Niko normalan se ne kupa -samo on i njegovo "drušvo"
Da ne kažem , da se naravno ne javlja na mobilni . Zovem -ništa , dečko uključio "govornu poštu" da se ne muči . Posle 4-5 poziva , kaže "nemate kredit" ??' A juče uveče ga dopunio ? Naravno.....jer sam tamo ušao u roming , od Hrvatskog telekoma .
Kamp im izgleda kao svinjac, na sred kampa leži bačena MOJA LEŽALJKA -pocepana , svuda pivske konzerve ...balavci , 7 mi razred .

Tatice to su tek problemčići počeli.. Prvi maj-medjunarodni praznik rada 99267 .Suzbijaj to u korenu.Sad su to te godine kad počinju da isprobavaju teren. Svaka feštica /događaj za njih novo iskustvo..

Sveti je moj posao od kad sam private.. Prvi maj-medjunarodni praznik rada 558763 ...

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Maj 01, 2010 9:09 pm

BUNTOVNIČKI DAN RADA

Prosvjednici Vladi: Znate li kamo nas vodite?

'Ili bolje, ili dolje', poručili su hrvatski sindikati nizom prosvjeda
po cijeloj Hrvatskoj koji su, u povodu Praznika rada, počeli u 10 sati.
Prosvjedi se održavaju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli, a iza
njih stoje Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski
sindikati, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata
Hrvatske.

Prvi maj-medjunarodni praznik rada GetImage

NEKOME JE BILO OVAKO..

Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 43
Datum upisa : 17.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Maj 01, 2010 9:20 pm

Djeci nije nikada vjerovati.Ocigledno da ni jedan od njih nije ocekivao "kontrolu".
Mogu misliti kako si bio bijesan,a mogu da zamislim tvog sina kada te je vidjeo tamo...Prisjeo mu je kamp Prvi maj-medjunarodni praznik rada Affraid
Dobro je sto si otisao na "lice mjesta" da znas sta ciniti u buduce.

Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Maj 01, 2010 9:40 pm

bosankaa ::

Djeci nije nikada vjerovati.Ocigledno da ni jedan od njih nije ocekivao "kontrolu".
Mogu misliti kako si bio bijesan,a mogu da zamislim tvog sina kada te je vidjeo tamo...Prisjeo mu je kamp Prvi maj-medjunarodni praznik rada Affraid
Dobro je sto si otisao na "lice mjesta" da znas sta ciniti u buduce.

Inače baš nisam oduševljen "prvim majem u prirodi" -jer znam šta smo mi radili . Pod obavezno je bila teška pijanka . Ali smo se držali zajedno , i zaista nam nisu padale na pamet baš tako sulude stvari -kao kupati se .
Sad klinci gledaju samo sebe . Čujem sad od kolega ,sasvim slučajno ,da su imali par intervencija noćas , da je bilo onesveštenih od pića na plaži . I to prijavi "slučajni prolaznik" ??
Pa valjda kada sa nekim odeš -pogleda se u neko doba da li su svi na broju ? Doduše , bila su i jedna policijska kola koja su malo "patrolirala" tamo .Nadam se pogledaju malo stanje i noću .
Prošle godine je bilo i pokušaja silovanja . No macan je naleteo na devojčicu koja ima crni pojas u karateu . Urnisala ga je -završio je kod nas , kod oralnog hirurga .
No , ima suviše alkohola , i suviše , ipak premale dece , ne dopada mi se to . Skoro da sam uzeo šator da prenoćim u blizini -no opet ...valjda će proći u redu , vraćaju se sutra .
Prvi maj....ovaj ću zapamtiti .

Nazad na vrh Ići dole
mladenk

mladenk

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyNed Maj 02, 2010 1:46 pm

Извештај са лица места

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Picture028prvimaj

прва екипа је управо завршила посао па села да се мало одмори и окрепи,друга спрема мало салате да се нађе,а трећа екипа је ту негде у шуми ...

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Picture033prvimaj

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Picture045prvimaj

Poslednji izmenio mladenk dana Ned Maj 02, 2010 2:02 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
svilanaasvaltu

svilanaasvaltu

Datum upisa : 09.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyNed Maj 02, 2010 1:58 pm

Prvi maj [ako ste primetili]sve vise prerasta u otpor i sindikalne strajkove.Razlozi opravdani.Ako je rad,neka vazi za sve,ljudsko pravo na zivot najvise!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyNed Maj 02, 2010 7:05 pm

mladenk ::
Извештај са лица места

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Picture028prvimaj

Savladaste li ovo krme na kocu *, radenici * ? Prvi maj-medjunarodni praznik rada 279207

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyNed Maj 02, 2010 9:44 pm

svilanaasvaltu ::
Prvi maj [ako ste primetili]sve vise prerasta u otpor i sindikalne strajkove.Razlozi opravdani.Ako je rad,neka vazi za sve,ljudsko pravo na zivot najvise!

Upravo tako je bilo kod nas... Prvi maj-medjunarodni praznik rada 965545

Nazad na vrh Ići dole
mladenk

mladenk

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyNed Maj 02, 2010 11:08 pm

[/quote]
Savladaste li ovo krme na kocu *, radenici * ? Prvi maj-medjunarodni praznik rada 279207[/quote]

Радило се богами, ударнички, ево и доказа...

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Slika2udarnickeznacke19
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyPon Maj 03, 2010 1:16 am

Bravo Mladene:))

Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

Godina : 50
Humor : ;)
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySre Apr 20, 2011 9:39 pm

За првомајске празнике неће се радити три дана - 1. 2. и 3. маја. Сходно закону,
ако један од дана када се празнује државни празник Србије падне у недељу, не
ради се првог наредног радног дана. С обзиром на то да 1. и 2. мај ове године
падају у недељу и понедељак, нерадни дан је и уторак, 3. мај.Tanjug

Prvi maj-medjunarodni praznik rada 73257 Ovo samo u Srbiji moz' da bude.... Em sto ceo svet na taj dan strajkuje, trazi bolja prava za radnike, dok Srbi rostiljaju, em im malo jedan, nego tri dana, eej! Prvi maj-medjunarodni praznik rada 944472
Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 63
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyČet Apr 21, 2011 8:07 pm

sonia ::
За првомајске празнике неће се радити три дана - 1. 2. и 3. маја. Сходно закону,
ако један од дана када се празнује државни празник Србије падне у недељу, не
ради се првог наредног радног дана. С обзиром на то да 1. и 2. мај ове године
падају у недељу и понедељак, нерадни дан је и уторак, 3. мај.Tanjug

Prvi maj-medjunarodni praznik rada 73257 Ovo samo u Srbiji moz' da bude.... Em sto ceo svet na taj dan strajkuje, trazi bolja prava za radnike, dok Srbi rostiljaju, em im malo jedan, nego tri dana, eej! Prvi maj-medjunarodni praznik rada 944472

More ćuti tamo, nemo da tropaš mnogo!! beljenje
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyČet Apr 21, 2011 8:16 pm

sonia ::

Šta tri dana ?
Pametni "uložili "tri dana od "starog godišnjeg " , pa sastavili na 12 dana .
Šta ti je naša pamet , svet može da uči od nas . spite

Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyČet Apr 21, 2011 10:33 pm

affraid Prvi maj-medjunarodni praznik rada 944472 Da nam zivi, zivi raad!

Nazad na vrh Ići dole
svilanaasvaltu

svilanaasvaltu

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyČet Apr 21, 2011 11:39 pm

Najvise ga slave neradnici.To je opste poznato al ajd`
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyPet Apr 29, 2011 11:15 pm

Prvi maj-medjunarodni praznik rada 942171 Prvi maj-medjunarodni praznik rada 942171
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyPet Apr 29, 2011 11:23 pm

Da l' je Roza gotovila, heklala i plela il' je samo vodila politiku? 55555

Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
svilanaasvaltu

svilanaasvaltu

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 30, 2011 12:34 am

cojle ::
Da l' je Roza gotovila, heklala i plela il' je samo vodila politiku? 55555

ps;Gledam dal si tu da ti odgovorim.
Ako sam ja roza a mislim da nisam,bar ne ona na koju mislis,budi ubedjen da umem sve to nabrojano i jos 5 operacija vise,pa ti sad vidi BRE!
Nazad na vrh Ići dole
svilanaasvaltu

svilanaasvaltu

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 30, 2011 1:01 am

Svi koji rade mnogo,treba da ga proslave sto vise i bolje relaksirajuce.Ja im u to ime zelim od srca da im uspe.
Sto se tice mene, ja se vec trudim da ga provedem kao dobar pocetak u drustvu drage osobe.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 30, 2011 10:21 am

Svi koji rade mnogo,treba da ga proslave sto vise i bolje relaksirajuce.Ja im u to ime zelim od srca da im uspe.
Sto se tice mene, ja se vec trudim da ga provedem kao dobar pocetak u drustvu drage osobe.
Prvi maj-medjunarodni praznik rada 58608

Evo ,pa da se slavi -svečano i radno beljenje

Nazad na vrh Ići dole
cojle
cojle

Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 30, 2011 5:15 pm

budi ubedjen da umem sve to nabrojano i jos 5 operacija vise,pa ti sad vidi BRE!

Srećan praznik :lonac: !

smehsmeh :rlol:

Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
svilanaasvaltu

svilanaasvaltu

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 30, 2011 6:06 pm

cojle ::
budi ubedjen da umem sve to nabrojano i jos 5 operacija vise,pa ti sad vidi BRE!

Srećan praznik :lonac: !

smehsmeh :rlol:

Srecan praznik i tebi Cojle.
Samo da znam sta je smesno ?
Nazad na vrh Ići dole
EAGLE

EAGLE

Humor : CRNI
Datum upisa : 04.08.2010

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 30, 2011 6:51 pm

Prvi maj-medjunarodni praznik rada 91621555
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyNed Maj 01, 2011 11:54 am

Slavi se Međunarodni praznik rada

Počinje izok, sibin, cvetan, letan - maj
Beta | 01. 05. 2011. - 01:05h |

BEOGRAD - Danas je 1. maj, mesec kada se slave brojni verski praznici, a danas je i Međunarodni praznik rada. Maj je peti mesec u godini, a njegov naziv je i grčkog i latinskog porekla.

Izvorno ime tog meseca kod Slovena je Veliki traven, a koristili su se i nazivi: izok, sibin, cvetan, leten, rozocvet, roznjak, ščeboj, šviban, podseća Verska informativna agencija VIA (www.sv-jelisaveta.org.rs).

Belorusi maj nazivaju traven, Lužički Srbi rožovnik (takođe i meja), Česi kveten, Ukrajinci travnik, pisenik ili misjac – gromovnik. Drevnoruski naziv travni se nije održao, sada se naziva mai.

Srbi, Poljaci i Bugari koriste danas isključivo grčko-latinski naziv - maj. Kod Hrvata je za maj sačuvan naziv svibanj, ili sviban, koji potiče od biljke sviba (lat. Cornus sanguniea) koja cveta tokom maja, a cvet joj je bele boje.

Prvog dana maja se proslavlja Međunarodni praznik rada, uveden još 1889. godine u znak sećanja na žrtve demonstracija radnika tri godine ranije u Čikagu. Papa Pije XII je za zaštitnika radnika 1955. godine proglasio Svetog Josifa, kome je posvećena i jedna mala katolička crkva u Beogradu, na Karaburmi.

Brojni su pravoslavni praznici tokom maja, među rimokatolicima je ceo maj posvećen Bogorodici - između ostalih i Dan majki, dok Jevreji ove godine u maju nemaju većih praznika.

U Srbiji se ponegde veruje da će, ako maj bude suv, biti "gladna godina", a što više kiše bude u maju, biće više žita i vina. Po verovanju, majska grmljavina označava - rodnu godinu.

Biće onda vrlo rodna ....jer je i grmelo ,a kiša ne staje ... kisobran

Nazad na vrh Ići dole
nada.nada

nada.nada

Godina : 63
Humor : uvek iznenadenje
Datum upisa : 05.07.2010

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyNed Maj 01, 2011 12:28 pm

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Zbjlwq6x

U Belgiji se pokloni ovo cvece za prvi maj.

Prvi maj-medjunarodni praznik rada 2edb83608c

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Mai2011
Nazad na vrh Ići dole
svilanaasvaltu

svilanaasvaltu

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyNed Maj 01, 2011 1:07 pm

nada.nada ::
Prvi maj-medjunarodni praznik rada Zbjlwq6x

U Belgiji se pokloni ovo cvece za prvi maj.

Prvi maj-medjunarodni praznik rada 2edb83608c

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Mai2011

DIVNO CVECE.
Nisam tamo al ga mirisem svakih 5` jer je u mojoj vazi takodje.
SRECAN PRAZNIK SVIMA! :proleće :
Nazad na vrh Ići dole
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyNed Maj 01, 2011 2:57 pm

Sretan Prvi Maj svima:) :proleće :
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyNed Maj 01, 2011 7:56 pm

Baš je srećan.Pokisla sam,a nisam porasla.. :bannn:

Ništa mi ne znači taj datum.. :blabla:

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 28, 2012 2:47 pm

Ove godine se predvidja lepo vreme za prvomajske praznike . Prvi maj-medjunarodni praznik rada 1001107108
Ima li planova ,ko ide u prirodu ?

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Images?q=tbn:ANd9GcShNntxCjsx8TOM71xm_s3h5uEEepSRBkjTmPTf8scMFazXtzcs

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 28, 2012 6:55 pm

..ja ne radim do chetvrtka ali necu van Bg/a..malo Ada,malo Avala i tako to :sun 2:
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 28, 2012 8:17 pm

Zana ::
..ja ne radim do chetvrtka ali necu van Bg/a..malo Ada,malo Avala i tako to Prvi maj-medjunarodni praznik rada 1001107108
Mene čeka izgleda "prvi put sa ocem na jutrenje " Klinac navalio da nas dvojica idemo na kampovanje . Prvi maj-medjunarodni praznik rada 914737

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 28, 2012 8:21 pm

..ja ne radim do chetvrtka ali necu van Bg/a..malo Ada,malo Avala i tako to Prvi maj-medjunarodni praznik rada 1001107108
Mene čeka izgleda "prvi put sa ocem na jutrenje " Klinac navalio da nas dvojica idemo na kampovanje . Prvi maj-medjunarodni praznik rada 914737

aaaaaaaaaa shta se bunish..to su trenutci za pamcenje :ptica 1 :
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 28, 2012 8:36 pm

aaaaaaaaaa shta se bunish..to su trenutci za pamcenje Prvi maj-medjunarodni praznik rada 1725438002
Zato i idem .Zapamtio sam prosli ,kad je isao sa drustvom.
Sator ispolivan kečapom, napola srusen , dvojica spavaju mrtvi pijani u kampu ,a njega sam nasao da se kupa u Dunavu sa jos dve budale Inace od 1000 ljudi tamo, nikome nije palo na pamet tako nesto .

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptySub Apr 28, 2012 8:44 pm

aaaaaaaaaa shta se bunish..to su trenutci za pamcenje Prvi maj-medjunarodni praznik rada 1725438002
Zato i idem .Zapamtio sam prosli ,kad je isao sa drustvom.
Sator ispolivan kečapom, napola srusen , dvojica spavaju mrtvi pijani u kampu ,a njega sam nasao da se kupa u Dunavu sa jos dve budale Inace od 1000 ljudi tamo, nikome nije palo na pamet tako nesto .

jao to je bilo prošle god..kad si išao u vizitu...
sad je ozbiljniji..neće više....

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyPon Apr 30, 2012 2:02 pm

Svima koji sutra slave ,Danubius forum želi srećan Praznik rada

(dabogda na ovima radili Prvi maj-medjunarodni praznik rada 1763570027)

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Ana-sevic-olja-crnogorac-sonja-kocic-1335741825-155832

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyPon Apr 30, 2012 2:03 pm

hahahahhahahhahahah...ja sam streit... Prvi maj-medjunarodni praznik rada 1763570027

Nazad na vrh Ići dole
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyPon Apr 30, 2012 2:05 pm

Eeeee stara dobra Juga, smrc,,,,Sretno vam bilo, dok ja GRBACIM! booored
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyPon Apr 30, 2012 2:12 pm

AstrinaKomsinica ::
Eeeee stara dobra Juga, smrc,,,,Sretno vam bilo, dok ja GRBACIM! Prvi maj-medjunarodni praznik rada 965545

Meni muka od tih skupljanja...Bespotrebne gužve...

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyPon Apr 30, 2012 2:13 pm

Eeeee stara dobra Juga, smrc,,,,Sretno vam bilo, dok ja GRBACIM! Prvi maj-medjunarodni praznik rada 965545
Pa evo ti onda predloga za sutrašnju radnu garderobu . To iz patriotskih razloga ,a kolegama će da se svidi .

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Images?q=tbn:ANd9GcRXFXULn07EjHlIIqUeqgIC0GOzeq0m0HF1B8r9mWyfSZ3HiWd7

Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 62
Datum upisa : 22.06.2009

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyPon Apr 30, 2012 5:13 pm

SVETI JOSIP RADNIK
Godine 1955. uveo je u crkvenu godinu blagdan sv. Josipa Radnika veliki papa Pio XII. Odredio je da se taj blagdan slavi 1. svibnja, na dan "koji je svijet rada izabrao kao svoj praznik". Godine 1889. tzv. Druga internacionala odlučila je da će 1. svibnja slaviti kao svjetski praznik radništva. Iste godine papa Leon XIII. izdaje svoju encikliku o svetom Josipu Quamquam pluries, te u njoj "radnike i sve ljude skromnih životnih prilika 'upućuje na sv. Josipa' kao uzor i primjer za nasljedovanje".

Sveto pismo Novog zavjeta samo na jednom mjestu spominje Josipovo zanimanje. Sveto pismo spominje Josipa poimence više od 12 puta, a samo jedanput govori o njegovu zanimaju. Ne navodi nam također ni jednu jedinu njegovu riječ niti što kaže o svršetku njegova života. Uvođenjem blagdana sv. Josipa Radnika Crkva želi upozoriti na onu božansku odrednicu koja kršćanskog radnika najviše uzdiže i usavršuje. On radeći "pridonosi povijesnom ostvarenju Božje zamisli".

Srećan praznik onome ko slavi.

Prvi maj-medjunarodni praznik rada 2iiv51gPrvi maj-medjunarodni praznik rada 28wf5a8
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyPon Apr 30, 2012 10:19 pm

Prvi maj-medjunarodni praznik rada 779775
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: ....   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyPon Apr 30, 2012 10:26 pm

Nazad na vrh Ići dole
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyUto Maj 01, 2012 4:22 am

Pa evo ti onda predloga za sutrašnju radnu garderobu . To iz patriotskih razloga ,a kolegama će da se svidi .

Prvi maj-medjunarodni praznik rada Images?q=tbn:ANd9GcRXFXULn07EjHlIIqUeqgIC0GOzeq0m0HF1B8r9mWyfSZ3HiWd7

hahahahaha E bas, mogla bih, bas me zanima reakcija, hahahahahahahaha
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada EmptyUto Maj 01, 2012 11:50 am

KOMENTAR SLAVENKE DRAKULIĆ

Da nam živi, živi nerad!

Prvi maj-medjunarodni praznik rada GetImage
Praznik rada ove godine slavi se četiri dana.
Dobro, ponedjeljak će većina radnih ljudi spojiti s utorkom, ali tako je
to kod nas. Ali od obilježja radničkog praznika, koji je pred više od
120 godina krenuo iz Amerike sa zahtjevom za 8-satnim radnim danom i
postao međunarodni praznik zamišljen tako da se radnici štrajkovima i
demonstracijama bore za bolje uvjete rada i veća prava, nije ostalo
gotovo ništa

Praznik posvojen od Sovjetskog saveza i ostalih socijalističkih
zemalja i pretvoren u masovno slavljenje dostignuća socijalističkog rada
s demokratskim promjenama više nije simbol ni radnika ni njihove borbe.
Danas, kad radnici imaju manje prava nego tada i kada bi bilo logično
da štrajkaju i demonstriraju, oni ne izlaze na mitinge i ulice jer su
sretni da uopće imaju bilo kakav posao i bilo kakvu plaću. Ne samo da
nema onih obilježja na koja je naučila moja generacija rođena za
socijalizma: mitinga, govora, parada, zastava , pjesama koje slave rad .
Nema ni parola, nema čak ni zahtjeva… samo simbolički kazneni karton
vladi.

Doduše, sjećam se da je praznik rada slavljen kao masovna socijalistička
manifestacija vrlo kratko vrijeme. Imam fotografije iz pedesetih na
kojima moji roditelji sudjeluju u mitinzima, moje fotografije u
pionirskoj uniformi na školskoj predstavi… a zatim mi sjećanje preskače
na vikendicu i miris pečene janjetine! Koncem šezdesetih, kada je i
sagrađena, u našoj se obitelji ustalio običaj da se na te dane otvara
vikendica. Znalo je ponekad biti još hladno, ali se ipak išlo na otok,
otvaralo škure, provjetravalo sobe, uređivalo vrt. Naime, vikendicu smo
već u svibnju otvarali jer bismo nakon toga dana skoro svaki vikend
provodili u njoj.

Jedini znak da je to praznik rada bio je radio na koje su se, dok se
otac brijao, orile prigodne pjesme, kao na primjer ona “ …da nam živi,
živi rad”. Ranih poslijeratnih godina bile su tu i govorancije o tonama
iskopanog boksita, broju podignutih tvornica, elektrificiranim selima i
kilometrima izgrađenih cesta. Poslije se govorilo uglavnom o cestama.
Naši su političari zarana shvatili da su nam ceste važnije od tvornica
jer turizam donosi veću zaradu. Pa se tako na televiziji, koja se
pojavila u međuvremenu , prikazivanje običaja presijecanja vrpce nove
pet kilometara dugačke ceste od nekog Mačkovca gornjeg do Mačkovca
donjeg zadržao takoreći do - danas.

Dok o štrajku ili radničkim protestima za veća prava nije moglo biti ni
riječi, i dostignućima socijalističke proizvodnje i radničke klase vrlo
se rano zatro svaki trag. Otac i majka, državni službenici, dan prije
dolaska na vikendicu prisustvovali bi kakvom svečanom obilježavanju
praznika u poduzeću, ali to je bila tek prazna forma a nakon toga – i
nakon čašice – već se fićom ili bubom bježalo u prirodu, na more,
rođacima…
Od praznika rada ostala je samo ideja fešte, tj. – nerada. Dok bi se
lijeno izvlačila iz kreveta, u kuhinji je već mirisao svježe pečeni
kruh. Našoj majci praznik rada naravno nije mogao biti praznik nerada,
jer ona je morala toga dana peći i kuhati, još više nego ostale dane
kada je radila. To je značilo posvetiti se familiji. Danima prije
praznika kupovalo se kao da će uskoro kraj svijeta, pogotovo zato jer
tada nije bilo dućana koji bi radili i nedjeljom i na praznike, nikakvih
supermarketa i trgovačkih centara. Dakle, trebalo se opskrbiti na
vrijeme i u dovoljnim količinama jer su posjete prijatelja bile također
dio tradicije.

Najveći problem, oko kojeg se pred Prvi maj mozgalo u kući , bilo je
gdje kupiti janjetinu. Pritom se nije išlo u mesnicu – kojih je tada
bilo u izobilju Jedino je janjetina s Paga dolazila u obzir, jer nije
imala karakterističnog mirisa. Trebalo je za tu janjetinu “naći vezu” i
rezervirati na vrijeme . A trebalo je na isti način nabaviti i dobro
vino. To su bila dva uvjeta dobrog provoda. Miris kruha u kuhinji bi
uskoro zamijenio miris pečene janjetine. U to je vrijeme, za praznike
kao i običnim danima, ručak bio glavni dnevni obrok i cijela je obitelj
tada sjedila za stolom. Roditelji su išli na posao, a mi u školu dosta
rano, tako da smo oko dva već bili doma. Razlika između radnog dana i
praznika bilo je da je ručak trajao satima, pogotovo ako smo imali
goste. Tako se praznik rada u socijalističkoj Jugoslaviji svodio na
finu hranu, druženje, izlete, spavanje, odlazka u posjete…ukratko, na
uživanciju. Nije ni čudo da je moja generacija rođena koncem četrdesetih
i ranih pedesetih odrasla u uvjerenju da je rad nužno zlo, što nam se
svima još uvijek razbija o glavu.

No prelaz s masovnih manifestacija, parada, govorancija itd. ka
obiteljskom slavlju i “privatizaciji “ praznika rada nije se dogodio
spontano. Od pedesetih naovamo instrukcije partije glasile su da
proslave, od veličanja rada idu u pravcu “narodnog veselja”. Radio je
još uvijek znao izvještavati u vijestima da je praznik proslavljen “
svečano i radno”, ali naglasak je bio na svečanosti. Iz rječnika su
nestali proleteri i udarnici, a s trgova svečani mimohodi vojske i
kamiona s maketama, pioniri koji mašu sa zastavicama itd…Smatralo se da
razloga za protest radničke klase naprosto nema i ne može biti. Vladalo
je samoupravljanje – ma kako nefunkcionalno bilo – a radni ljudi imali
su siguran posao i onu vrstu socijalne sigurnosti o kojoj njihovi unuci
mogu samo sanjati. Da li su bili svjesni da tu sigurnost plaćaju
nedostatkom slobode, pitanje je koje nije bilo uputno postavljati.
Socijalni mir imao je svoju cijenu. Lukavost sistema ogledala se upravo u
tome da je ovaj se praznik rada pretvorio u praznik nerada.

Danas je prvomajsko svetkovanje do kraja lišeno bilo kakvog socijalnog
ili političkog konteksta. Kao nasljeđe socijalizma, već je samo po sebi
negativno opterećeno. Prvi maj su neradni dani, što više to bolje , a
što se slavi nije važno. Uostalom, slave koji mogu i imaju što slaviti
- jer moraš imati posao da bi uzimao neradne dane i veselio se
praznicima. To malo graha koje ovaj ili onaj gradonačelnik podijeli više
podsjeća na potrebu za javnom kuhinjom u kojoj bi se hranilo vojsku od
350.000 nezaposlenih nego dostojnu proslavu stogodišnjeg radničkog
praznika. Iako, u zemlji u kojoj 55% stanovnika živi s manje od 4.000
kuna mjesečno, ima milijun razloga za protest.

Praznik rada je praznik nerada. Ali nikako zato jer bi radnička prava
bila zadovoljena, nego zato jer ni radnici ni neradnici, ni sindikati ni
političari, više ne vide smisla u protestima te vrste. Na žalost, nema
puno smisla niti pitati se zašto sindikati ne iskoriste ovu priliku da
bi izveli nezadovoljnike na ulice. Što da zahtjevaju? Veće plaće, kad
deseci tisuća ne primaju nikakve plaće? Sigurnost, kad tisuće otpuštaju?
Veća prava, koja su ionako neostvariva? U kratkim razmacima,
protestira se doduše, vise ili manje masovno u europskim zemljama – ali
bez stvarnog efekta i nove ideje vodilje.

Nitko ne zna točno u kojem će se pravcu razvijati ekonomija, ne samo u
Hrvatskoj, nego i u svijetu. Zato obespravljeni ovdje šute i ne
zahtijevaju ništa, svjesni da bi moglo biti još gore. Činjenica da muk,
trpljenje i čkomljenje obespravljenih nikome – ni ovdje ni u svijetu -
ništa neće donijeti je za neku drugu diskusiju.

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Prvi maj-medjunarodni praznik rada   Prvi maj-medjunarodni praznik rada Empty

Nazad na vrh Ići dole

Prvi maj-medjunarodni praznik rada
Nazad na vrh 
Strana 1 od 4Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
 Similar topics
-

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: ĆASKAONICA /DEBATNI KLUB :: ČESTITKE I POZDRAVI *PRAZNICI*PROSLAVE *SVETKOVINE * :: VERSKI I DRUGI PRAZNICI-
Skoči na: