Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Naslov: HRANITE PTICE !!!!! Pon Feb 13, 2012 11:10 am
Sneg koji stalno pada nama pravi probleme -a za ptice znači sigurnu smrt, jer ne mogu do inače oskudne hrane zimi ispod debelog snežnog pokrivača.Svako od nas ,živeo u kući ili stanu ,može nešto da uradi . Prospite mrvice hleba na sims prozora ili terasu -spasićete neku pticu (ujuru kada se ide na posao ,leže mrtvi golubovi ,koji su ipak poslovično snalažljivi -to je već alarmantno ) Okačite parčence slanine ili sala negde -njima je to dovoljno .
Lily First Bride
Godina : 28 Location : .. majka Serbia.. Datum upisa : 12.09.2008
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pon Feb 13, 2012 12:52 pm
Kod mene jos od jesenas dolaze crno-bele svrake i vrapci.. tacno znaju gde ce naci hranu, jer mrvice im ostavljamo na istom mestu. Uvek na okolnom drvecu moze se videti poneka ptica koja ceka naredno sledovanje..
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pon Feb 13, 2012 10:21 pm
Lily ::
Kod mene jos od jesenas dolaze crno-bele svrake i vrapci.. tacno znaju gde ce naci hranu, jer mrvice im ostavljamo na istom mestu. Uvek na okolnom drvecu moze se videti poneka ptica koja ceka naredno sledovanje..
Nisam neki ornitolog ,ali kad ja već primetim...... U mojoj porodici oduvek postoji tradicija hranjenja ptica zimi ,to sam video jos kao dete kod babe i dede (a nisu bili nimalo emotivni,što jeste -jeste ) Tamo je uvek visio neki komad sala (li tako nečega ) na drvetu (deda je imao mesnice ) za ptice, i dolazile su ,naročito štiglići i zebe . Sada ih uopšte više nema . Samo vrapci ,golubovi i pokoja grlica ....gotovo da se ne može videti druga ptica .
Uther Pendragon
Godina : 50 Location : lokacija super Humor : kakav crni humor Datum upisa : 03.02.2012
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Čet Feb 16, 2012 8:56 am
Hmmmmmmmm nisam kontras ali...ptice su samo lepse od bubasvaba ili pacova..i nama simpaticnije..ne znam
Lily First Bride
Godina : 28 Location : .. majka Serbia.. Datum upisa : 12.09.2008
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pet Feb 17, 2012 7:02 am
Ne radi se o lepoti, vec o kompletnom lancu ishrane.. zar ne znas za onu pricu o Vrapcima i Mao Ce Tungu?!
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pet Feb 17, 2012 10:39 am
Lily ::
Ne radi se o lepoti, vec o kompletnom lancu ishrane.. zar ne znas za onu pricu o Vrapcima i Mao Ce Tungu?!
Dobro primećeno . Recimo , u mom kraju (pored Dunava ) su vrapci itekako poželjni ...da požderu one silne komarce u muve . Mnogo bolje nego da se truju (a time i voda, vazduh i zemlja ) Ekosistem je inače prilično pomeren .Riba se hvata mrežama i strujom (a one se hrane larvama komaraca ) ,žabe su desetkovali Romi (izvozilo se ilegalno u Italiju,a one se hrane komarcima ) sad još da se desetkuju i ptice....živećemo medju
Eeeee moje hranjenje je urodilo plodom . Imam porodicu ptica sa tri mladunca . Lepo su se uselili u rupu za ventilaciju u špajzu ,i oko 004 -005 ujutru drže koncert .
Ne bio lenj -nađem i o kojoj vrsti se radi -vrtna crvenorepka . Nema teorije da se snimi kamerom sa moba ,drže se taman toliko podalje da je slikica premala .
Eeeee moje hranjenje je urodilo plodom . Imam porodicu ptica sa tri mladunca . Lepo su se uselili u rupu za ventilaciju u špajzu ,i oko 004 -005 ujutru drže koncert .
Ne bio lenj -nađem i o kojoj vrsti se radi -vrtna crvenorepka . Nema teorije da se snimi kamerom sa moba ,drže se taman toliko podalje da je slikica premala .
Male sam snimio -koliko se već vidi
hefe imash besplatni cvrkut ya budjenje..i ja volim tichice
Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
Ne znam da li sam pricala,kad sam uselila u svoj stan,tu su iznad svih roletni ptice napravile gnijezda i ja to ljeto nisam dizala nikako roletne,dok se nisu ptici okurazili i odletjeli.Obozavam pticice i sreca moja pa su roletne bile spustene,a muka bi bila da su bile dignute a sunce upece.tako su pticice prezivjele i odletjele.
Ne znam da li sam pricala,kad sam uselila u svoj stan,tu su iznad svih roletni ptice napravile gnijezda i ja to ljeto nisam dizala nikako roletne,dok se nisu ptici okurazili i odletjeli.Obozavam pticice i sreca moja pa su roletne bile spustene,a muka bi bila da su bile dignute a sunce upece.tako su pticice prezivjele i odletjele.
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Uto Feb 12, 2013 4:57 pm
Samo da vas podsetim -sada je vreme ,još nije ništa propupelo ,ima snega ,ne mogu do hrane ,nema insekata ...hranite ptice ! Ne budite lenji ,više nego je lako napraviti
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Uto Feb 12, 2013 6:19 pm
ČIME HRANITI PTICE
Ako nemate vlastitog suncokreta, možete u dućanima kupiti mješavinu sjemenki za ptice, možete im dati kukuruznu krupicu i loj (navodno je goveđi najbolji). Hrana se može staviti u razne hranilice, ili sve skupa izmješati u kuglice i staviti u mrežice pa tako objesiti na grane, da ne bude dostupno mačkama. Postoje ptice koje vole svježe voće, za njih možete postaviti nasjeckane jabuke i slično.
Evo kako je to napravila jedna moja prijateljica: kuglice od svinjskog sala i raznih sjemenki, a dodala je oraha i grožđica, te objesila na voćke:
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Uto Feb 12, 2013 6:20 pm
NEMOJTE HRANITI PTICE KRUHOM!
Mnogi ljudi daju pticama kruh i pecivo, ne znajući da to može uzrokovati čak i smrt ptica. Najbolja hrana za ptice su kukci, a nakon toga sjemenke i loj. Svakako izbjegavajte sve što sadrži sol jer će ptice ostati žedne (a hrane se uglavnom kad je sve zaleđeno). U nedostatku vode često onda jedu pupoljke grmlja i voćaka.
Evo što o hranjenju kruhom veli Dragica Nemeš, dr. vet. med., Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb,: “Najveći udio u sastavu tjestenina su ugljikohidrati, a ovisno o proizvođaču mogu sadržavati jaja i različita brašna (kukuruzno, pšenično, integralno i slično). Kruh ne treba uvoditi u ishranu ptica zbog mogućnosti predoziranja ugljikohidratima (šećerom), što kod ptica dovodi do oboljenja i preranog uginuća. Većina ptica nema enzim potreban za razgradnju ovih ugljikohidrata te su oni u potpunosti neresorptivni, odnosno ptica ih ne može razgraditi u probavi do glukoze.”
Evo još nekoliko ideja za izradu vlastitih hranilica koje vrlo lako možete sami izraditi:
Hranilica od plastične boce i drvenih kuhača, jednostavno ju objesite na neku granu ili sl::
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Sub Dec 07, 2013 8:44 am
VEROVALI ILI NE: Vrapci slobodno kljuckaju hleb na rafovima Tempa TEMPO -prodavnice iz lanca "Deleze " (Belgijanci u Srbiji ) :ptica 1 :
Društvo 07:42, 07.12.2013. Autor: Foto: Kurir Na najnovijem hitu na Jutjubu vidi se kako jato vrabaca doleće do polica s hlebom i počinje da gricka vekne BEOGRAD - Ko kaže da u Beogradu nema vrabaca?! Na sajtu Jutjub pre nekoliko dana pojavio se snimak na kojem se vidi kako u jednom od „Tempovih“ objekata vrapci jedu hleb namenjen kupcima! Video su snimila dvojica mladića, koji, sudeći prema njihovim komentarima, nisu mogli da veruju svojim očima u ono što vide.
Zaprepašćeni kupci
- Brate, evo nas u „Tempu“. Jao, brate, gledaj, lete vrapci. Joj, matori, gledaj ovo... Brate, je l‘ ovo moguće... Čekaj, ima ih još, je l‘ ovo moguće? - pričao je u neverici autor snimka kad je ugledao nekoliko vrabaca u prodavnici kako sleću po veknama belog hleba na polici i kljuckaju ga, kidajući koricu. Zanimljivo, na snimku se za tih desetak sekundi u kadru ne vidi nijedan prodavac.
Snimak je za dva dana pregledalo oko 2.000 posetilaca sajta, a juče je postavljen i na Fejsbuk stranici Zaštitnika potrošača. Ubrzo nakon postavljanja usledili su i komentari potrošača. Kako izgleda, kupcima više ništa nije čudno, očigledno su navikli da na namirnicama koje kupuju vide miševe, pacove, bube, pa i vrapce. Doduše, malo je onih koji su videli da ti isti vrapci kljuckaju hleb, ali eto prilike i za to.
bosankaa ★ Prva Oklagija Foruma ★
Godina : 43 Datum upisa : 17.02.2010
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pon Feb 24, 2014 10:21 pm
Ovako to rade moje komšije...
I znate kakav cvrkut ptičica imamo... milinaaaa
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pon Feb 24, 2014 10:24 pm
Kod mene ih ove godine ne treba hraniti ,hrane se same . Vrapci se okomili na sve živo što je propupelo . Čim vide da je mrvicu "zeleno"....eto ih . :ptica 1 : A kako sunce izađe -čak se i muve pojave ?
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pon Feb 24, 2014 10:38 pm
bosankaa ::
Ovako to rade moje komšije...
I znate kakav cvrkut ptičica imamo... milinaaaa
I ja ali slabo ove godine dolaze,ima hrane i u sumi
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Uto Feb 25, 2014 12:40 am
A neki "hrane" i ovako
Na lokaciji Kalvarije, mrciništa, kod Svilojeva, pronađene uginule zaštićene ptice četiri orla belorepana, tri mišara, sedam svraka i dva šakala. Inspekcija utvrđuje uzrok pomora. Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, ornitolozi, biolozi, veterinari i policija, na oko pola kilometra od sela Svilojevo, kod Apatina, pronašla uginule životinje, od kojih su orao belorepan i mišar. Pod strogom zaštitom. Uuzorci lešina će se ispitati u nadležnim institutima u Novom Sadu i Beogradu. -Seljani su dojavili svilojevačkom lovniku da su pronašli zaštićene ptice na mrciništu nadomak sela. Jedan pomor je otkriven 16. januara a dugi 20. februara ali nije nemoguće da se sve dogodilo u jednoj fazi samo sve uginule životinje nisu pronađene. Na mrciništu su pronađena i ostaci ovce koja bi mogla biti žarište trovanja jer je poznato da se belorepani pored ribom hrane i mrcinama-rekao nam je Nenad Spremo, biolog i ornitolog. On navodi da su tri orla belorepana starosti otprilke pet godina a mlađi oko tri.-Orlovi nisu prstenovani i teško je pretpostaviti sa kog lokaliteta dolaze. Poznato je da često lete sa područja Dunava do bogatotog ribnjaka u Svilojevu-smatra Spremo, dodajući da ih je nekada i 80 na vodi, a da na potezu od Batine, na mađarskoj granici, do Bogojeva, na hrvatskoj, duž Dunava sa srpske strane reke, ima oko dvadesetak parova. Osim orla belorepana i mišari su zaštićena vrsta ptica. U Svilojevu šakali se noću približavaju obodu sela, pretnja su ovcama, baš kao i lisice koje ulaze u samo selo. Žarište se zasad isputuje. Poznavaoci prilika zato smatraju da je neko od seljana da bi zaštitio ovce od šakala postavio otrov.-Uzrok pomora zaštićenih ptica će se znati tek kada se obave sve analize u insitutima. Toksikološka analiza se jedino obavlja na VMA u Beogradu, a ostale mogu i u Novom Sadu-navode u veterinarskoj inspekciji. Zaštitari prirode apeluju na meštane, ne samo Svilojeva, da ne bacaju otrove na mesta gde je moguć dolazak zeštićenih ptica i njihovo uginuće.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pet Maj 01, 2015 6:44 pm
Naše ptičice se vratile ,posle tri godine .Pomalo i simbolično ,jer upravo onoga koji ih je voleo ,više nema .(1 juna će biti tri godine od smrti moga oca,verovatno negde u to vreme će i imati "mlade" ) Kakogod ,porodica vrtnih crvenorepki je pronašla svoje staro gnezdo .
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Sub Maj 23, 2015 6:05 pm
BAR NEKA LEPA VEST...
Zov slobode: Šest supova je poletjelo nakon godinu dana Roko, Spaky, Alan, Mateuž, Vilim i Zlatko Podravec, spašeni prošle godine te rehabilitirani u Centru za zaštitu ptica grabljivica Grifon, su pušteni na slobodu Supovi Roko, Spaky, Alan, Mateuž, Vilim i Zlatko Podravec, spašeni prošle godine te rehabilitirani u Centru za zaštitu ptica grabljivica Grifon, nakon oporavka u subotu su napokon dočekali svoj ponovni let i puštanje u prirodu. Roko je u blizini svog gnijezda lani pao u more, Spaky je pao u dvorište mještana u Otokun, a iznemogloga i izgladnjelog supa imena Alan u kolovozu prošle godine uočili su turisti na gromači kod Osora na Cresu. Mateuža su spasili lani u kolovozu, kad je iz gnijezda pao u more, a iznemoglog i mokrog supa Vilima uočio je ronilac. Iscrpljenoga i izgladnjelog Zlatka Podravca pored Koprivnice našao je lovac. Za sve njih do oporavka se brinula neprofitna udruga Grifon iz Senja. Osim o bjeloglavim supovima, brine se o svim ugroženim pticama grabljivicama. Do sada su oporavili i u prirodu pustili 126 bjeloglavih supova, liječili njih više od 150 te prstenovali 930. Centru je cilj na Velebit vratiti i preostale tri vrste regionalno izumrlih strvinara - crkavice, supa starješine i kostoberine, a osim toga provodi istraživanja i zaštitu najugroženijih vrsta poput - prugastog, surog i orla zmijara te sivog, krškog, eleonorinog sokola i bjelonokte vjetruše.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pon Jan 04, 2016 6:22 pm
Umesto da bacite "božićno žito" u kantu kada mu "prođe vreme" ,bacite ga negde gde će biti dostupno pticama .Ja sam ga bacio na krov garaže -vrapci se raspametili . I njima prija "zelena salata" usred zime . :brdski2:
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Sub Dec 10, 2016 8:18 am
Jedan jednostavan način ,pet minuta truda :ritam:
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pon Jan 09, 2017 11:42 am
Njima je gore nego nama .
Gost Gost
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pon Jan 09, 2017 2:07 pm
Jeste Dani, ali evo, nije hrana u pitanju, ali jeste dokaz da ima dobrih ljudi
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Ned Maj 14, 2017 3:19 pm
Sad ih ne treba hraniti ,hrane se same ,nego ... Šta je ovo ,samo za pravoslavne ptice ??? :brdski2:
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Ned Maj 14, 2017 3:28 pm
Danubius ::
Sad ih ne treba hraniti ,hrane se same ,nego ... Šta je ovo ,samo za pravoslavne ptice ??? :brdski2:
O Gad.Posvećena hrana.Za ptice koje veruju.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Čet Jun 29, 2017 4:51 pm
Ne treba ih hraniti -ali ,po ovoj vrućini ,treba pojiti .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Ned Mar 04, 2018 12:50 pm
Sada je pravi trenutak ,jer je sve pokriveno snegom ,pa ptice ne mogu da pronađu hranu .
(mada....nabacio sam na ravan krov kilo izmrvljenog hleba .Mislite da dolaze da jedu ? Jok....cvrkuću kao blesave pod krovom kod komšije,pet metara od toga ! Glupi vrapci ! )
edit: ispravka -pronašli su ,konačno
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Sre Dec 19, 2018 4:31 pm
Moje koleginice dobrog srca skoro svaki dan ostave komadiće peciva na sims prozora za ptice (a videli smo i vevericu neki dan ) Danas sede one ,doručkujemo ,one leđima okrenute prozorima. Ja gledam i ne verujem -po simsu dolazi mladi pacov (a mi smo na prvom spratu? ) i *ladno klopa ono što smo ostavili za ptice ? I šta ću ,ja im kažem....jaooo, što lepe ptice sletele na prozor,pogledajte .... Kad je nastalo vrištanjeeeeeee......
A nije to jedino čudo . Kad sam išao kući ,na kontejneru sede -mlada mačka i 5-6 golubova . Mačka gleda svoja posla ,golubovi svoja ,nešto svi klopaju,pola metra nisu jedni od drugih ....da ne poveruješ ?
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pet Jan 04, 2019 11:49 am
I ove godine ,iako nema snega na krovu ,glupi vrapci ne "pronalaze " žito koje sam im bacio ?(od "katoličkog" Božića ,požutele su vlati ,pa sam izbacio ) Još im izmrvio -da lakše nađu . Ali ,zato kljucaju li kljucaju plastičnu nadstrešnicu ? Ne znam koji vrag tamo kljuckaju ,izvlače staklena vlakna ? Ili možda ovdašnji vrapci imaju drugačija religijska ubeđenja ,pa bojkotuju ? Sistem ,migranti ....Crveni Krst im daje hranu ,a oni pobacaju ?
ZoxZoja Stela Polaris
Godina : 56 Location : Plava Planeta Datum upisa : 13.01.2013
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pet Jan 04, 2019 12:24 pm
Danubius ::
I ove godine ,iako nema snega na krovu ,glupi vrapci ne "pronalaze " žito koje sam im bacio ?(od "katoličkog" Božića ,požutele su vlati ,pa sam izbacio ) Još im izmrvio -da lakše nađu . Ali ,zato kljucaju li kljucaju plastičnu nadstrešnicu ? Ne znam koji vrag tamo kljuckaju ,izvlače staklena vlakna ? Ili možda ovdašnji vrapci imaju drugačija religijska ubeđenja ,pa bojkotuju ? Sistem ,migranti ....Crveni Krst im daje hranu ,a oni pobacaju ?
Lišajevi koji kreću da rastu na tom materijalu. To kljucaju. Ako već znaš gde dolaze na prehranu trebao si im tu baciti to žito.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pet Jan 04, 2019 11:16 pm
ZoxZoja ::
Lišajevi koji kreću da rastu na tom materijalu. To kljucaju. Ako već znaš gde dolaze na prehranu trebao si im tu baciti to žito.
Ma, nek se nose . Ja živim u "staroj" kući , sa sto godina starim "biber " crepom, krov je masivan , vala tu imaju dosta i lišajeva i mahovine ,što tu ne "kljuckaju" ? Nego su navalili na plastiku . Nije to gladno . (a možda i realno nije -neki dan je bilo toliko sunčano ,da je i muva bilo na zidu )
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Ned Apr 28, 2019 12:32 pm
Posle 4 godine izbivanja ,jedan par "vinogradskih crvenorepki" se vratio u "svoje "gnezdo . Pošto ga nisam dirao ,biće da samo "renoviraju" ,i verovatno će uskoro da imaju mlade . Samo doleću i odleću , a počnu da "pevaju" već u 04 ujutru . Baš mi drago ,moj pokojni otac ih je voleo gledati sa terase .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Čet Dec 08, 2022 7:26 pm
Već par jutara primetim neku čudnu pticu ,intenzivno crne boje ,sa žutim kljunom ? Skakuće po dvorištu ,a kada izađem -odleti na neki gadni bodljikavi žbun (kojeg bi se davno rešio -da nema neke narandžaste bobice ,kojima su oduševljeni lokalni vrapci) Elem -rekoh da nije kakva "zlosutnica " -pa potražim . A ono -crni kos ?
Izgleda da ovaj "moj" kos kod mene samo šeta ,jede i spava .Koncert drži na vrhu 15 metarskog bora ,kod komšije preko puta . Ali se ne kaže džabe "peva kao kos"
Poslednji izmenio Danubius dana Pet Dec 09, 2022 11:38 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Čet Dec 08, 2022 11:02 pm
Ja volim kosove, cim svice, oni prvi pjevaaju.Kad stizu kupine u basti, tu su redovno, prepadnem se cesto, pomislim mis je. Volim ih. Kod mene suma blizu, nema kakvih ptica nema i tonova, uzivam u pesmi i cesto ih tjeram kad vidim da ih komsijske macke vremaju, posebno rajsku pticicu, poznatu kod nas kao dzenetliku...one su uvijek u paru i setaju po zemlji pa su lak plijen macama. Nekad kupim one lopte za ptice i okacim po basti....inace od svih kucnih ljubimaca najvise volim ptice.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: HRANITE PTICE !!!!! Pon Apr 03, 2023 9:54 am
Za svaku pohvalu -radnici gradskog Komunalnog popravljaju gnezdo roda koje decenijama borave na zvoniku na Gradskom groblju