Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
S kime ulazimo u partnerski odnos i s kime sklapamo brak je osobni izbor, no nitko ne odabire zasnivanje odnosa u kojemu će biti svakodnevno, tjedno, mjesečno izložen nasilju.
Oba partnera mogu biti izložena nasilju u obitelji. Žena je deset puta češće žrtva nasilja nego muškarac. I danas ćemo često naići na stav kako je žena sama odgovorna za doživljeno nasilje u obitelji i kako je na njoj da sama riješi njihov obiteljski problem.
Što je nasilje?
Prema procjenama brojnih organizacija svaka 5 žena koja živi u vezi je najmanje jednom preživjela tjelesno nasilje.
Nasilje je svaka upotreba sile, zastrašivanje i manipuliranje drugom osobom s ciljem da se ta osoba kontrolira.
Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji prepoznaje četiri oblika nasilja u obitelji:
Tjelesno nasilje
Tjelesno nasilje Zakon definira kao primjenu fizičke sile bez obzira je li za posljedicu imala tjelesnu ozljedu ili ne. U tjelesno nasilje ubraja i tjelesno kažnjavanje i ponižavajuće postupanje prema djeci u odgojne svrhe. Važno je napomenuti da Obiteljski zakon prepoznaje dužnost roditelja da pravodobno obavijesti nadležne institucije o svakom postupanju prema djetetu koje narušava djetetovu dobrobit pa tako i o nasilnom ponašanju partnera/ice prema djetetu. U slučaju da roditelj to ne učini sud će roditelju oduzeti pravo da živi s djetetom i odgaja ga ili će roditelja lišiti roditeljske skrbi. Djeca mogu biti izložena nasilju bilo da su žrtva nasilja i bilo da su svjedoci nasilja koje se događa među roditeljima, ili drugim članovima obitelji.
Psihičko nasilje
Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji definira psihičko nasilje kao svaki oblik prisile koja je prouzročila osjećaj straha, ugroženosti, uznemirenosti ili povrede dostojanstva. Ovdje je uključeno i verbalno nasilje, verbalni napadi, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima ili grubo verbalno uznemiravanje. Moguće je biti izložen psihičkom nasilju preko svih sredstava za komuniciranje (mobilna komunikacija, telefonski pozivi...) ili preko elektroničkih i tiskanih medija ili na drugi način. Prijetnje, uvrede, vrijeđanje, psovanje može biti preneseno i putem treće osobe. Izoliranje osobe ili ugrožavanje slobode kretanja Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji definira kao uhođenje i uznemiravanje.
U 83% slučajeva žene je silovao muškarac koga poznaju i kome vjeruju. 20% su to njihovi dečki, a 33% njihovi muževi i izvanbračni partneri.
Spolno nasilje i spolno uznemiravanje
Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji ne definira posebno ovaj oblik nasilja. Seksualno uznemiravanje je svako neželjeno seksualno ponašanje druge osobe pri kojem ne dolazi nužno do fizičkog dodira ali koje ponižava, sramoti te ugrožava dostojanstvo osobe na temelju spola. Ono se može događati u različitim oblicima ponašanja od nepoželjnog fizičkog kontakta - glađenje, štipanje, iskazivanje primjedbi, viceva i dobacivanja te podsmjehivanjem i zviždanjem.
Ekonomsko nasilje
Ekonomsko nasilje podrazumijeva oštećenje ili uništenje osobne i zajedničke imovine. Isto tako ekonomsko nasilje je i zabrana ili onemogućavanje korištenja osobne i zajedničke imovine ili pokušaj da se to učini te oduzimanje prava ili zabrana raspolaganja osobnim prihodima ili imovinom stečenom osobnim radom ili nasljeđivanjem. Ovdje je uključeno i onemogućavanje zapošljavanja ili rada, prisiljavanje na ekonomsku ovisnost, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i skrb o djeci ili drugim uzdržavanim članovima zajedničkog kućanstva.
U slučaju počinjenja nasilja u obitelji prema počinitelju nasilja mogu se izreći:
* zaštitne mjere * novčana kazna * kazna zatvora
Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji propisuje sljedeće zaštitne mjere:
* obveza psihosocijalnog tretmana, * zabrana približavanja žrtvi nasilja u obitelji, * zabrana uznemiravanja ili uhođenja osobe izložene nasilju, * udaljenje iz stana, kuće ili nekoga drugoga stambenog prostora, * obvezno liječenja od ovisnosti, * oduzimanja predmeta koji je namijenjen ili korišten u počinjenju prekršaja.
Tko su sve članovi obitelji?
Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji popisuje što je nasilje u obitelji, osobe na koje se odnose odredbe Zakona te vrste sankcija za počinitelje nasilja u obitelji.
Odredbe Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji odnose se na:
ženu i muškarca u braku, te njihovu djecu
ženu i muškarca u izvanbračnoj zajednici te njihovu djecu srodnike u ravnoj lozi (roditelji, djeca, baka, djed, unuci, praunuci...) srodnici u pobočnoj lozi zaključno s trećim stupnjem (brat, sestra, dijete i brat i sestra roditelja - ujak, ujna, teta tetak, djeca roditelja i djeca brata i/ili sestre roditelja - sestrična, bratić) osobe koje imaju zajedničku djecu (bez obzira jesu li živjeli ili žive li zajedno) srodnici po tazbini u bračnoj i izvanbračnoj zajednici (brat i sestra muža i žene - šogor, šogorica) skrbnika/cu i štićenika/cu udomitelja/icu, korisnika/cu smještaja u udomiteljskoj obitelji i članove njihovih obitelji dok takav odnos traje.
Odredbe Zakona se odnose i na ženu i muškarca koji su živjeli zajedno u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici, njihovu djecu i onda kada su prekinuli bračnu ili izvanbračnu zajednicu ukoliko je povod njihova sukoba bračni ili izvanbračni odnos.
Autor: Alisa Kosić - socijalna radnica
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Autor
Poruka
Kijara-brm Glavni Administrator
Datum upisa : 21.12.2008
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Maj 20, 2015 2:58 pm
sunrise ::
Mahom same su krive za to, jer trpe nasilje, ne moze da te udari deset puta, i da se posle svakog puta izvinjava sa obecanjem da nece vise. Moje misljenje je, a sigurna sam da je tako, jer sam imala to u porodici, da se zene jednostavno sazive sa time, vecina njih, one prosto ne bi se snasle u zivotu ako ih muz, decko ne bi klepao svaki dan. To su zene koje ne cene sebe prvenstveno, druga stvar zive sa pi*kama, koje svoju muskost ispoljavaju nad zenama. Takodje, vecina njih opravdava to trpljenje maltretiranja zbog dece, ma vazi, kome treba takav otac koji tuce majku, zlostavlja i sl...
Ove bi se totano složila sa tobom i još dodala,da se mnoge žene boje novog početka. Pogotovo žene koje nemaju svoje prihode. Najteže je učiniti pri korak i potražiti pomoć.
Astra Zvezda Foruma
Datum upisa : 20.06.2008
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Maj 20, 2015 3:27 pm
Jebemu mater,al ste tvrdoglavi. Ne znate vi sta je imati posla sa manijakom....samo cu jednu stvar reci,a vec sam spominjala...kad vam ukrade dijete,i prijeti (bez svjedoka) da ce ti slati prst po prst djeteta,useres se...ne mislis vise na sebe....ne serkajte o onome sto pogadjate a niste dozivjeli. Najlakse reci sama je kriva....sila zakon mjenja...pa kad ta zena skupi dovoljno sile,e onda udari Lila na Halila....ali dotle trpis,jer policija NECE da se mjesa,cak ni kad smo bili razvedeni...porodicna stvar. Prosla sam da bih roman mogla napisati i dizete mi zivac sa takvim stavom...sve lako...sama je je trazila....da je lako,ne bi to postojalo u drustvu,cak sto vise u vecoj mjeri nego prije...lako je tudjim kurcem koprive mlatiti. A vjerujte,sve sam samo ne slaba zena i ne zaboravite,kako se ona bori,tako i on da zadrzi svoju udobnost svim silama.
Kijara-brm Glavni Administrator
Datum upisa : 21.12.2008
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Maj 20, 2015 9:26 pm
Astra ti govoriš iz iskustva i to jako teškog i lošeg.
Da,upoznata sam s tim.Iza tebe je.Izborila si se samo ti znaš kako.
Tema je dosta osetljiva jer niko ne zna kakvu ko osobu je imao ili ima pokraj sebe.
I taj prvi koraj je teško napraviti jer strah,pretnje,ucene i mnogo toga sputava žene..:(((((((
sunrise NaughtY
Datum upisa : 15.04.2013
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Maj 20, 2015 11:13 pm
I dalje tvrdim da su muskarci takvi jer osete slabost zene. Moja majka je dobijala batine kao niko, gadjao je nozem x puta, mogao je ubiti. Sutirao u stomsk trudnu sa mojom sestrom, maltretirao je kao niko. Kad,sam ja odrasla i kad sam mu se suprostavila, cak i tukla, onda se usere, ode i legne da spava. A ona i dalje trpi, pre je pricala mali ste, gde cu, a sta sada?
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Maj 20, 2015 11:38 pm
Tacno,takvi muskarci osjete i znaju gdje je zena najtanja....najcesce su djeca mocno oruzje ....ali i zeni koja nema podrske od nikoga,treba i vremena da trpi i da spremi jak plan da se izvuce.Nije lako nikako,zato se i ljutim kad se diskusija svede na ono....ma ja bih njega ostavila...ili zene cak i vole batine i slicne....to prica onaj ko nije okusio....jer lako je davati savjete drugima kad nije nase dupe u opticaju. Sun,mozda je tvoja majka slaba i sad i treba podrsku,ali je mozda i ponosna previse da uzme iciju podrsku,pa se pomirila sa sudbinom....ne znam....samo ona zna zasto je i dalje s njim.
Danubius Čuvar Vatre
Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Maj 20, 2015 11:41 pm
Astra ::
Jebemu mater,al ste tvrdoglavi. Ne znate vi sta je imati posla sa manijakom....
I dalje tvrdim da su muskarci takvi jer osete slabost zene. Moja majka je dobijala batine kao niko, gadjao je nozem x puta, mogao je ubiti. Sutirao u stomsk trudnu sa mojom sestrom, maltretirao je kao niko. Kad,sam ja odrasla i kad sam mu se suprostavila, cak i tukla, onda se usere, ode i legne da spava. A ona i dalje trpi, pre je pricala mali ste, gde cu, a sta sada?
Obe ste u pravu ,a odmah ću i pojasniti zašto . "Tradicija" je kod nas da niko ne obraća posebnu pažnju ako komšija namlati ženu . Smatra se da je to "porodična stvar" . Žena često neće dobiti podršku ni od vlastitih roditelja (sama si ga birala ,pa trpi ) Pravna država ne postoji ,policija i tužilaštva reaguju nikako ili mlitavo, mreža "sigurnih kuća " je slaba ,dakle žene jesu u teškoj situaciji .
No ....mnoge žene trpe razna poniženja ,pa i batine ,godinama ,a i dalje žive u nadi da će se "promeniti " Čak bi i zaštitile skotinu -samo da dobiju koji "poen" kod njega . Lažu sve ,pa i vlastite roditelje ,da je sve ok. One jesu zaista same krive . No, brojke ubijenih žena u Srbiji su stravične ,jer su to ekstremni slučajevi . Ima neuporedivo više žena kojima se sutra isto to može desiti ,a one ćute ,a ni država ništa ne preduzima . Za nasilje u porodici zakon mora da bude rigorozan ,da takav dobro razmisli hoće li dići ruku na ženu ,a oni koji jesu ,u zatvoru im treba "obezbediti" tretman kakav imaju pedofili i silovatelji .Sami kriminalci ih dobro nauče pameti -čak i oni ih smatraju najgorim šljamom .
sunrise NaughtY
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Čet Maj 21, 2015 8:03 am
Apsolutno tako, slazem se. Takvi muskarci odnosno picke, nikada se ne menjaju! Ja sam majku molila i dan danas je molim da ga ostavi, ali ona ne odustaje. Pa eto ti onda izvoli, zivi u paklu.
Jedan samar je sasvim dovoljan, da zeni bude znak da ce posle tog jednog biti mnogo vise.
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Čet Maj 21, 2015 8:24 am
To bas treba znati svaka zena....kad te jednom udari,i opet ce,ako ne reaguje na prvi put,gotova je.
sunrise NaughtY
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Čet Maj 21, 2015 8:31 am
Tacno. Meni je sadasnji muz jednom davno udario samar. Posvadjali smo se zbog njegove mame, i mahinalno sam iako to nije nesto sto ja govorim rekla: jebi svoju mamu, tada mi je udario samar, bilo je oko ponoci, inace su patrijahalna porodica, zvala sam mu odmah policiju. Dosli su i pitali da li zelim da podnesem prijavu. Muz je trebao ujutru na put, te sam tako rekla, ovo nek mu bude opomena samo.
boban111
Godina : 51 Datum upisa : 30.03.2013
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Čet Maj 21, 2015 10:40 am
Svako od vas iznosi misljenje i svi ste na svoj nacin upravu. Treba samo dodati da smo skloni da zazmurimo pred istinom ako vidimo da komsija maltretira zenu, cerku, majku.Smatramo to "njihovim problemom" i kao nije nase da se mesamo u porodicne odnose. To je velika greska, jer reagujuci mozda bi nekog uspeli spasiti. Evo jednog teksta kojeg svakako treba procitati a ja sam ga u dahu juce procitao. Secam se pljuvanja javnosti u to vreme, a trebalo je ipak svima nama da posluzi kao primer.
Obavezno procitajte!
Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Čet Maj 21, 2015 10:48 am
Uh bobane....koja prica!
sunrise NaughtY
Godina : 39 Location : Tu negde... Humor : A sta je to :)) Datum upisa : 15.04.2013
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Čet Maj 21, 2015 10:58 am
Sta vredi sve. Evo primera. Pored mog stana zive majka i sin koji se alkoholise, lecio od droge, mozda se i dalje drogira. Svaki drugi dan se kolju. Jednom je izleteo u gacama ispred mene i muza, i kaze, daj te mi noz da zakoljem majku kurvu. Policija dolazi cesto, komsije zovu stalno, dodju, ona nece da ga tereti, a jednog dana ce je ne dao Bog ubiti I sta sad....
dusicaa الحالم الأبدي
Location : Tamo gde Dunav ljubi nebo :) Datum upisa : 02.12.2012
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Čet Maj 21, 2015 5:20 pm
Za nesrecu juce sam jedan za drugim procitala tekst koji je boban postavio ( a znam tu pricu od ranije) i tekst koji cu sad ja okaciti i ceo dan bila pod utiskom i vrlo se lose osecala.
Nemoj babo, boli
Na sta smo sve spremni da zastitimo clana familije? Hajde da razumem majku kojoj je tesko prijaviti sina nasilnika, tesko se odvojiti od sopstvenog *mesa* ali kako neko moze da cuti ako mu se dete napastuje ???? Ubila bih skota iste sekunde, bez imalo razmisljanja!
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Čet Maj 21, 2015 6:53 pm
Ubila bih ga,to sigurno.....u tom momentu ne bi bio jaci,zastitila bih svoje dijete,a i bilo cije....to je nesto najuzasnije sto se moze desiti zeni,a ne samo djevojcici....uzas.
Gost Gost
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Čet Maj 21, 2015 7:33 pm
Sta vredi sve. Evo primera. Pored mog stana zive majka i sin koji se alkoholise, lecio od droge, mozda se i dalje drogira. Svaki drugi dan se kolju. Jednom je izleteo u gacama ispred mene i muza, i kaze, daj te mi noz da zakoljem majku kurvu. Policija dolazi cesto, komsije zovu stalno, dodju, ona nece da ga tereti, a jednog dana ce je ne dao Bog ubiti I sta sad....
I ne mora da ga tereti ona, barem prekršajni postupak mora pokrenuti policija/tužilaštvo ako ne i ona, tu su komšije da svjedoče barem ono što su čuli ili vidjeli, kad već neće ona. Ako nema načina da se sankcioniše za nasilje u porodici, ima načina da se sankcioniše za remećenje javnog reda i mira. Može se naći načina, samo je pitanje da li se hoće?
carpathia
Datum upisa : 11.04.2015
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Čet Maj 21, 2015 8:56 pm
boban111 ::
Obavezno procitajte!
Priča je jeziva!
Emisiju "Trenutak istine", posle prve odgledane epizode, svrstala sam u ono - što nikad više neću gledati! Nikakva se tu pouka ne može izvući, osim što će se čuti gomila bljuvotina.
U ovom, konkretnom primeru, koji je epilog priče? Da li je otac, zlotvor, platio za svoja nedela? Da li se smanjio broj silovanja dece? Ili smo "naučili" da se i u rodoskrvničkom odnosu može doživeti orgazam?
sunrise NaughtY
Godina : 39 Location : Tu negde... Humor : A sta je to :)) Datum upisa : 15.04.2013
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 8:56 am
carpathia ::
U ovom, konkretnom primeru, koji je epilog priče? Da li je otac, zlotvor, platio za svoja nedela? Da li se smanjio broj silovanja dece? Ili smo "naučili" da se i u rodoskrvničkom odnosu može doživeti orgazam?
Jezim se tih prica, ali cinjenica je da sve vise psihopata ima. Da sam neka vlast kaznjavala bih te odnose bile one silom ili milom. Suvise mi je degutantni, jezivo, da neko moze imati odnos sa sinom, cerkom, rodjenim bratom, to je bolesno. Medjutim, toga ima sve vise i vise, znam iz pouzdanih izvora jer posecujem strane za net poznanstva i to je uzasno.
Sto se tice tog remecenja javnog reda i mira, to je suplja prica, jer bi u suprotnom bi mog oca privodili i teretili svaki dan. Dok se nisam udala i zivela sa njima mali milion puta je policija dolazila zbog prijave komsija, dodju, majka pretucena, uzmu podatke, sa recima "morate se smiriti, ne galimite, jer cemo vas u suprotnom privesti", ali to svaki put tako...
Gost Gost
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 10:13 am
Sto se tice tog remecenja javnog reda i mira, to je suplja prica, jer bi u suprotnom bi mog oca privodili i teretili svaki dan. Dok se nisam udala i zivela sa njima mali milion puta je policija dolazila zbog prijave komsija, dodju, majka pretucena, uzmu podatke, sa recima "morate se smiriti, ne galimite, jer cemo vas u suprotnom privesti", ali to svaki put tako...
Zao mi je zbog problema u porodici koje ste imali kao i zbog nadleznih koji nista nisu preduzeli. Kod nas to nije tako. Svakodnevno sudimo iza nasilje u porodici i za remecenje javnog reda i mira.
boban111
Godina : 51 Datum upisa : 30.03.2013
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 10:43 am
Priča je jeziva!
Emisiju "Trenutak istine", posle prve odgledane epizode, svrstala sam u ono - što nikad više neću gledati! Nikakva se tu pouka ne može izvući, osim što će se čuti gomila bljuvotina.
Gospodjo draga, uz svo postovanje prema vama, pitam se gde sam ja velicao PINK i njegove emisije? Licno mislim da je i ta televizija i sve sto se tamo prikazuje dno svih dna! TV skoro da i ne gledam, a TV Pink pogotovo. No citam stampu i secam se te "afere". Toliko me mozak sluzi. Tekst sam preneo, ne bi bilo lose da ga procitate par puta i razumete ako vec niste iz prve uspeli da izvucete pouku. Akcenat je na tome da je unesrecena zena stalno ponavljala "Ne cutite, pricajte o tome, prijavite, ne cutite" A ostalo su odradila strucna lica i verovatno na osnovu dugogodisnjeg iskustva su kazali da zrtva konstantnog silovanja se prosto navikne na torturu, pa je eto i normalno da dozivi orgazam.
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 11:06 am
justicija ::
Zao mi je zbog problema u porodici koje ste imali kao i zbog nadleznih koji nista nisu preduzeli. Kod nas to nije tako. Svakodnevno sudimo iza nasilje u porodici i za remecenje javnog reda i mira.
Mozda u novije vrijeme,to ne znam,ali ranije ce policija prije da se oglasi ako mladi slave rodjendan pa glasnije pjevaju i uznemiravaju komsiluk,nego ako neko tare patos sa zenom.
Gost Gost
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 11:18 am
Astra necu reci da se radi dovoljno, daleko smo od toga jaaaako daleko, ali radi se, pokusava. Milion je prepreka na koje se nailazi ali to nije opravdanje da se ne preduzme nista. Recenica koja je meni ostala urezana prilikom odbrane jednog nasilnika je: "kakvo nasilje? Nisam tukao nekog sa strane, to je MOJA zena". ljudima je takvo poimanje stvari bilo urezano u psihu, danas je to ipak malo drugacije. Zato skidam kapu svim zenama koje su to pretrpile i imaju snage javno govoriti o tome. Mora se otvoreno pricati o tome, pokusavati i biti uporan da nasilnici odgovaraju za nasilje.
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 11:24 am
Jedan od vecih problema je i korupcija u policiji i to znam iz licnog iskustva...kad je tata civija u gradu,onda sina puste poslije formalnog odvodjenja.Desavalo mi se,vjeruj,da me neki dobar policajac nazove i kaze bjezite sa djecom,otac mu je bio,pusten je i krenuo je opet vama....cak i kad su znali sta sprema,nisu se zamjerali glavonji. Malo mi je bezveze sto ovo pisem,iskreno,ali to je moje iskustvo,koje me naucilo da sebi sam pomognes,a ne cekas "organe". Zaista bih voljela da se pomakne na bolje nesto po tom pitanju,ali dok god tate vade svooje sinove,nema rjesenja.
carpathia
Datum upisa : 11.04.2015
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 3:41 pm
boban111 ::
Priča je jeziva!
Gospodjo draga, uz svo postovanje prema vama, pitam se gde sam ja velicao PINK i njegove emisije? Licno mislim da je i ta televizija i sve sto se tamo prikazuje dno svih dna! TV skoro da i ne gledam, a TV Pink pogotovo. No citam stampu i secam se te "afere". Toliko me mozak sluzi. Tekst sam preneo, ne bi bilo lose da ga procitate par puta i razumete ako vec niste iz prve uspeli da izvucete pouku. Akcenat je na tome da je unesrecena zena stalno ponavljala "Ne cutite, pricajte o tome, prijavite, ne cutite" A ostalo su odradila strucna lica i verovatno na osnovu dugogodisnjeg iskustva su kazali da zrtva konstantnog silovanja se prosto navikne na torturu, pa je eto i normalno da dozivi orgazam.
Bobane111, nema potrebe za takvim stavom, jer moje pisanje nigde ne pominje tebe (kao postavljača teksta), niti tvoj gledalački ukus! Taman da sam i lično postavila taj link, komenar se odnosi upravo - na taj link! I bio bi potpuno identičan onome, koga sam napisala. I dvadeset puta da pročitam taj tekst, ne bih se složila da su emisije ovakvog tipa edukativne! Daj da se takve stvari uopšte ne dešavaju; da se podigne preventivna svest, a ne da se čeka da se desi ... pa da se prijavljuje! Daj, ako se desi, da se zločinac osudi po najstrožem zakonu!
Gothic Gothic
Datum upisa : 21.04.2012
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 10:49 pm
OK...Sve to stoji da postoji nasilje nad zenama od strane muskaraca i svi to osudjujemo...Ali postoje mnogo slucajeva gde su muskarci isprovocirani i ponizeni od zena pa zato i rade sto ne bi trebalo...Vremena su se promenila dosta. Zene sve vise vole pravog muskarca pored sebe uglavnom balkanca koji lupi rukom o sto a ne nekog sonju samo sto taj balkanac ponekad posle stola lupi sakom zenu i po nosu pa se one zale na nasilje.
Zamislite da neki muskarac skoro svaki dan donosi svojoj zeni cvece kuci vecina zena ne bi ga smatrala za pravog muskarca vec za budalu i potrazila utehu i malo zabave kod nekog grubijana.
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 10:55 pm
Gothic ::
OK...Sve to stoji da postoji nasilje nad zenama od strane muskaraca i svi to osudjujemo...Ali postoje mnogo slucajeva gde su muskarci isprovocirani i ponizeni od zena pa zato i rade sto ne bi trebalo...Vremena su se promenila dosta. Zene sve vise vole pravog muskarca pored sebe uglavnom balkanca koji lupi rukom o sto a ne nekog sonju samo sto taj balkanac ponekad posle stola lupi sakom zenu i po nosu pa se one zale na nasilje.
Zamislite da neki muskarac skoro svaki dan donosi svojoj zeni cvece kuci vecina zena ne bi ga smatrala za pravog muskarca vec za budalu i potrazila utehu i malo zabave kod nekog grubijana.
RAZVOD JE REŠENJE-ZA BOLDOVANO.
Niko nema pravo nikoga da bije,ma koji bio razlog. Muškarac koji je ponižen od strane žene,pa neka ode i nađe bolju. Šta bi trpeo poniženje.
Gost Gost
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 11:21 pm
Ako sam ja dobro shvatila tebe to bi značilo sledeće: ona nervozna, drma je PMS, čangrizava, stalno nešto drobi, negoduje i on izprovociran lupi tri šamara jer je izprovociran. To bi trebalo da je normalno?
sunrise NaughtY
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 11:27 pm
Ma brate, ne mlati slamu! Zna se sta je muskarac, a sta sonja, tako isto se zna sta je picka koja tuce zenu...
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 11:35 pm
Ma devojke šta vi znate. Mi smo balkanske žene koje treba da se lemaju,kako se muškarcu taj dan digne ona stvar. Da žena živi u strahu u kakvom će raspoloženju biti njen dragi.
Gotik,zamisli da imaš pored sebe ženu koja ti ugađa u svemu.Tetoši te kao boga,a ti odeš kod neke grubijanke. Šta treba ona da radi? Da uzme poveću metlu,da te nalema kao tovara i svaki dan kad te pogleda-gde ona okom,ti skokom. Da te lema kad joj i kako nadođe.Ha? Pa šta ?Vole to muškarci i to je normalno.
Gothic Gothic
Datum upisa : 21.04.2012
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 11:50 pm
Nisu svaki put bas krivi muskarci to i praksa dokazuje da ih sud uglavnom odmah oslobadja krivice ili se cak i ne pokrene neka prijava.
Ja sam protiv svake vrste nasilja i ne podrzavam uopste tako nesto ali razumem ponekad neke muskarce koji brzo izgube kontrolu zbog neke provokacije i burno u momentu odreaguju.Nisu svi muskarci nasilnici ali se desava to je realnost koja ne moze brzo da se promeni u drustvu trebalo bi malo i zene same da ne izazivaju sudbinu pa same naprave nasilnika od postenog coveka.
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 11:54 pm
Niko nikome ne daje pravo da nekoga maltretira....ako ne ide,svako sebi,civilizovano....nema opravdanje kad sake rade,a i psihicko maltretiranje je isto.
sunrise NaughtY
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 11:55 pm
Auuu, pazi, nemam komentar. Ti indirektno podrzavas nasilje. Kazes, zena ne treba da izaziva. Sta mislis, da li muskarac izazove isti takav osecaj kod zene, ali realno, ona je zena, kako ona moze da muskarcu nalupa par vaspitnih, odnosno, iritirajucih za muski mozak...
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Maj 22, 2015 11:59 pm
Nisu svaki put bas krivi muskarci to i praksa dokazuje da ih sud uglavnom odmah oslobadja krivice ili se cak i ne pokrene neka prijava.
Ja sam protiv svake vrste nasilja i ne podrzavam uopste tako nesto ali razumem ponekad neke muskarce koji brzo izgube kontrolu zbog neke provokacije i burno u momentu odreaguju.Nisu svi muskarci nasilnici ali se desava to je realnost koja ne moze brzo da se promeni u drustvu trebalo bi malo i zene same da ne izazivaju sudbinu pa same naprave nasilnika od postenog coveka.
Reci da se zaje*avaš.
Gost Gost
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sub Maj 23, 2015 12:03 am
Onaj koji gubi kontrolu nad sobom prvo ima problem sam samim sobom, čak bi dodala da mu je to najveći problem. I kako ja vidim da se to objašnjava to izgleda nekako ovako: znači muškarac izprovociran, lupi par šamara ženi, a onda je valjda žena isprovocirana pa spuca tiganjom u glavu jer je zaboga isprovocirana i iznervirana zbog šamara....i kuda to vodi? NIKO NIKOGA NEMA PRAVO TUĆI nema opravdanja za to. Možete pričati i o patrijarhatu i običajima i ne znam ni ja čemu - NEMA OPRAVDANJA!!!!
sunrise NaughtY
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sub Maj 23, 2015 12:04 am
Ma, pazi kad nije ni svestan sta je nakuckao...
Gost Gost
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sub Maj 23, 2015 12:08 am
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sub Maj 23, 2015 12:27 am
Ma, pazi kad nije ni svestan sta je nakuckao...
pitaćemo ga kad dođe..
zoran1970 Mejac
Godina : 54 Datum upisa : 03.09.2011
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sub Maj 23, 2015 7:11 am
Ma brate, ne mlati slamu! Zna se sta je muskarac, a sta sonja, tako isto se zna sta je picka koja tuce zenu...
psssssssssssssssssst.žene treba ebati i tući :rlol:
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sub Jun 06, 2015 1:00 pm
Prijavila sam muža, a poslali me na psihijatriju
Ni danas ne mogu da zaboravim trenutak kada me je davio. To nikada neću moći da izbrišem - počinje priču J. K. (40), koju je muž godinama zlostavljao. [You must be registered and logged in to see this image.] Navikla sam na batine, mislila sam da je to normalno Misila je da je to normalno jer je brutalne batine dobijala i njena majka. I danas je bole ožiljci koje nosi još od najranijeg detinjstva. Uvek je krivila sebe da je mogla nešto da uradi i da pomogne bespomoćnoj majci.
- Više me bole batine koje je ona dobila nego one koje sam i sama trpela. Kada sam sela i razmislila, shvatila sam da će isti taj bol imati i moje dete koje je gledalo kako me muž maltretira. Tada mi je bilo jasno da je dosta - priča J. K., koja je jedne večeri kad ju je muž davio uspela da se trgne i prvi put pozove policiju.
Međutim, policija je pozvala Hitnu pomoć i, umesto njega, nju poslala na psihijatrijsko odeljenje jer je „uznemirena”.
- Moj suprug im je objasnio kako sam mu ja histerisala, pa je samo pokušavao da me „smiri”. Kad sam došla u bolnicu, lekarka je bila šokirana i u izveštaju napisala sve što sam joj rekla, pa čak i to da su policajci rekli da oni ne mogu tu ništa - priča J. K., koja je tada bila dodatno ponižena.
Nje suprug je godinama bio uznemiren zbog bolesti koju je dobio, ali je sav svoj bes iskalio na njoj. Neretko bi je udarao i vređao, ali je taj dan otišao korak dalje. Uplašena za svoj život, ali i za budućnost deteta, rešila je da mu se odupre.
- Kod nas je sistem takav da žrtva nasilja mora da pobegne iz kuće, a nasilnik ostaje da se u njoj šepuri. Moj suprug i ja smo stekli više nekretnina, koje on iznajmljuje, a u jednoj živi, dok smo moje dete i ja na ulici, prepušteni sebi. Tužila sam ga, ali i sama sam svesna da će to potrajati ko zna dokad - priča J. K., koja smatra da sistem ne stoji na strani žrtava nasilja.
Kako ona kaže, upoznala je mnogo žena koje su prošle kroz isto i mahom su nasilnici porlazili nekažnjeno, dok su one morale iz početka da grade život.
- Svako od njih trebalo bi samo da zamisli kako je to kada vas osoba koju ste voleli davi sa velikom mržnjom u očima. Kako je to kada pokušavate da se izborite za dah, kada vam kroz glavu prolazi samo slika vašeg deteta, i taj očaj da će ono morati da ostane s takvim čovekom ako vas ne bude više bilo. Da li bi nakon toga postupali isto? - pita se J. K., koja i dalje čeka da pravda pobedi, a plaši je to što je mnogo spora.
Poslednji izmenio Astra dana Sub Jun 06, 2015 1:01 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sub Jun 06, 2015 1:00 pm
„Ili se vrati, ili ćeš biti mrtva“
I. F. (58) iz Martonoša pretio je supruzi R. F. (52) koja ga je zbog porodičnog nasilja napustila da će je ubiti ako mu se ne vrati. Uplašena, ona ga je prijavila policiji, koja mu je odredila zadržavanje do 48 sati. Martonoš je selo gde je Rade Šefer (55) iz Sente, 17 maja, posle sinovljeve svadbe, ubio iz lovačke puške mladu, njene roditelje i svoju bivšu suprugu, a pre toga ženine roditelje. U Martonošu je slobode je lišen penzionisani policajac Miroslav V. (44) koji je automobilom pokušao da pregazi svoju nevenčanu suprugu jer ga je isterala iz kuće zbog nasilja. Prvi čovek opštine Gergelj Horvat se sa zamenikom načelnika policije u Kanjiži dogovorio da će u Martonošu, gde ne postoji policijska ispostava, svakodnevno dežurati policajac zbog učestalog nasilja u porodici. N. K.
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sub Jun 06, 2015 1:02 pm
zoran1970 ::
A takvim muskarcima qurac odsjeci!
zoran1970 Mejac
Godina : 54 Datum upisa : 03.09.2011
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sub Jun 06, 2015 3:59 pm
A takvim muskarcima qurac odsjeci!
cccccccccccc Astra pa koja to žena nevole lupiti je po guzi dok jaše auuuuuuuuuuuu
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sub Jun 06, 2015 8:35 pm
Znam da se zeza,ali je i i kao sala odvratno.
Zole ,ovo je ozbiljna tema i nema mesta zezanju.
Svako od nas može biti žrtva,a to je daleko od šale.
Na ovakve životine ,istinite priče ,i kamen bi proplakao.
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Jul 08, 2015 9:29 am
Dnevnik zlostavljane žene: “Ostala sam jer sam se plašila”
Zlostavljanje u braku je sporo, metodično i neprestalno, kao voda koja kaplje iz loše zatvorene česme.
“Prestanite. Jednostavno prestanite da pitate zašto je žena toliko glupa i slaba da ostane u zlostavljačkoj vezi. Nema odgovora koji biste mogli da razumete. A vaša osuda samo će još više da osramoti zlostavljanu ženu. Jer to posramljuje žene kao što sam ja.
Suprug me nije udario na našem prvom izlasku. Tako obično ne počinju zlostavljački brakovi. Ustvari, naš prvi sastanak je verovatno bio prilično nalik vašem: on je bio šarmantan, obraćao je pažnju na mene i laskao mi je.
Naravno da je bilo upozoravajućih detalja na početku veze. Ali ja sam bila mlada i naivna, verovatno kakvi ste i vi bili na početku vaše veze… Osim što je moj brak skrenuo u drugom smeru.
Kap po kap
Brak u kojem dolazi do zlostavljanja postaje takav s vremenom. On je spor, metodičan i neprestan, kao voda koja kaplje iz loše zatvorene česme.
Problemi počnu s jednom malom kapljicom koju možda niste primetili. Kada vam se obrati na način koji bi trebao da bude “samo šala”. Meni je bilo rečeno da sam preosetljiva i da nije bila reč ni o kakvoj velikoj stvari.
Pa mi se i činilo kao beznačajno i malo i kao da sam stvarno malo preosetljiva.
Povremeno bih primetila da kaplje, ali nije bila reč ni o kakvim velikim stvarima. Šala u javnosti na moj račun činila mi se sve više kao nešto što moj partner čini kad je glavni zabavljač u izlasku.
Kada bi me upitao planiram li da izađem napolje u “toj haljini” ili s kim idem da se nađem, mislila sam da to samo znači da me voli i da se brine za mene.
Kada mi je rekao da mu se ne sviđaju moji novi prijatelji, složila sam se njim. Suprug mi je bio bitniji od prijatelja, pa sam prekinula druge veze.
Iako vam to kapljanje sve više ide na živce, ne biste valjda prodali kuću zbog jedne ćesme koja kaplje?!
Kada me je gurnuo malo jače nego što je trebao, sama sam sebe uverila da nije to stvarno mislio da uradi. On je jednostavno zaboravio koliko je jači od mene.
A kad mu se suprotstavim zbog još jedne laži koju je izrekao, on mi kaže da sam luda što mu ne verujem. I tako sam ja zaista počinjala da se osećam kao luda.
Počinjem da smišljam načine na koje mogu da nadoknadim stvari koje eventualno nedostaju u našem braku. Trudim se budem bolja supruga, da imamo čišću kuću, uvek pripremljenu večeru.
Jednu noć njegovom večerom nahranim psa, on se pojavio kod kuće kasno i ja se ne osećam tako opušteno kada se u ponoć dižem iz kreveta da mu pripremim obrok dok se on dere na mene.
Buđenje iz sna postaje uobičajena pojava. ne dopuštam sebi da opušteno, duboko spavam. Uvek slušam i čekam.
Ujutro pazim da decu tiho ispratim napolje, kako ne bi probudili tatu. Svi počinjemo da hodamo oko njega kao po jajima.
Sad već kaplje baš jako, ali ja se bojim da stavim ispod kantu i da vidim koliko vode gubim, jer se u meni ugnezdilo poricanje.
Da nisam rekla to što jesam, on se ne bi toliko naljutio. Ja sam kriva. Samo moram da budem tiha. Trebala sam biti pametnija nego da mu se suprotstavim nakon što je pio.
On je u pravu. Stvarno sam nezahvalna kučka. On svaki dan ide na posao kako bih ja mogla da ostajem kod kuće s decom. Naravno da mu treba vremena za sebe nakon što dođe kući.
U retkim situacijama kada idem da se nađem s prijateljima, jurim kako bih stigla kući pre njega. Nikada ga ne zamolim da on pričuva decu kako bi ja imala veče za sebe.
Pokušamo da idemo na bračno savetovanje, iako nijedno od nas nije iskreno reklo zašto smo uopšte došli.
Pred drugima nas predstavljam kao savršenu porodicu, objavljujem fotografije srećne porodice na Fejsbuku. Počela sam da se više bavim dečijim aktivnostima i molim se da se stvari promene, ali ako me neka od drugih majki upita je li sve u redu, lažem da jeste.
Nisam sigurna šta me više plaši: strah da bi drugi mogli da otkriju moju tajnu ili da bi moj suprug mogao da otkrije da sam ja odala tajnu našeg braka. Tada odjednom shvatim da ga se bojim.
Jedan dan ustajem iz kreveta i shvatam da je kuća poplavljena. I glava mi je skoro potpuno pod vodom. I bojim se.
Tada shvatim da strah vidim i u očima svoje dece i pitam se što li sam to učinila. Kako sam završila ovde? Ko sam to postala?
Jednu noć on baci mobilni na mene i skoro me udari u glavu. Ja želim da spakujem decu i da odem. Tokom večere, ustao je i gađa me viljuškom pred decom…
Gde da odem? A i ako odem, šta ću da radim? Kako ću sebi da priuštim samostalan život?
On je u pravu: ja nisam sposobna da preživim samostalno. Trebaju mi njegovi novci. I tako ostajem, jer nakon 20 godina ovakvog života, ja ne znam kako drugačije da živim.
Poplava
Tokom naše tipične večeri ispunjene njegovom ljutnjom, ja kažem da je bilo dosta i odlučim da mu uzvratim. Čak i pijan kakav je, on je jači od mene.
Kada se nagne nad mene vidim da u očima ima “taj” pogled. Njemu je pružena biološka mogućnost da me ubije, a pogled u njegovim očima me prestravio.
On mi kaže da slobodno odem, ali da će deca ostati s njim.
Ja znam da mi je ovo posljednja šansa da se izborim, ne samo za sebe, nego i za svoje psihičko zdravlje. Uprkos mojim namerama, tajna je napolju. A ja ne mogu samo tako da ga napustim, kao što mi toliki prijatelji preporučuju. Nije toliko jednostavno.
Nemam pare. I to malo što sam imala, što sma godinu dana skupljala, on je našao I uzeo.
Trebala sam bolje. Uvek je pazio što radim, a mrzeo je kada bih ga optužila da me špijunira.
Osećala sam se krivom i posramljenom kad sam mu dala svoju ušteđevinu. Verojatno ju je popio ili potrošio na kockanje, kako bi impresionirao neku drugu ženu.
A ja sam zapela i opet ostajem.
Molim se Bogu da ne padnem još jednom, jer iako shvatam da nema spasa za moju porodici, želim da spasi mene i moju decu…
Ja sam jedna od srećnica. Iako više nisam u braku, imam duboke ožiljke.
Zlostavljanje se ne mora nužno pokazivati u obliku masnice na licu ili krvave rane. Psihičko zlostavljenje.
Krenula sam na terapiju na kojoj su mi dijagnostikovani depresija, anksioznost i PTSP. Zbog psihičkog zlostavljanja bila sam u strahu, a a zbog depresije i teskobe nisam bila sposobna da preuzmem potrebne korake kako bih izašla iz svega.
Tri godine poslije, i dalje me određeni zvukovi i situacije podsete na ono što se dogodilo.
dusicaa الحالم الأبدي
Location : Tamo gde Dunav ljubi nebo :) Datum upisa : 02.12.2012
Koliko god da sebe lazem da je nasilje nad zenama uglavnom u porodicama sa nizim stepenom obrazovanja, svakodnevno me demantuju vesti u novinama. Najnovije procitah pre par minuta. MINU LAZAREVIĆ MUŽ PREBIO I IZBACIO IZ STANA: Posle svađe pucao iz automatske puške!
Koliko god da sebe lazem da je nasilje nad zenama uglavnom u porodicama sa nizim stepenom obrazovanja, svakodnevno me demantuju vesti u novinama. Najnovije procitah pre par minuta. MINU LAZAREVIĆ MUŽ PREBIO I IZBACIO IZ STANA: Posle svađe pucao iz automatske puške!
Drušveni stalež, obrazovanje, nema nikakve veze sa dozom nasilja. Šta više, mislim da se u "višim" krugovima, nasilje češće dešava. Da se razumemo, psihičko nasilje je takođe, nasilje. E, sad... u "višim krugovima", zataškavanje je na "višem" nivou, jer, Bože: "Šta ako se sazna?" Kod "nižih" klasa se vidi da je žena propisno našminkana.
Astra Zvezda Foruma
Na FB status o nasilju nad zenama...pa se piskara...vec poznata sema....a jedna napise "Sta ce mi papucar,s njim nikad ne znas na cemu"....e pa zelim joj jednog ramboidnog tabadziju...kad je tako pametna da joj istjera pametne ideje iz glave.
Hocu reci,da ima jos uvijek zena koje cijene "muskarcine".
Kica/Praja El virtuoso
Godina : 86 Location : Ladna Morava Humor : Filmovi Veljka Bulajića Datum upisa : 04.12.2009
Opet začarani krug. Žene su opčinjene Kristijanom, Gotovinom, Jukom i sličnima, nekako im daju krila. Od tih siledžija jedino su gore one žene koje to odobravaju.
U severnim zemljama sam video puno primera obratnog zlostavljanja. Ono je više psihičko mada ima i fizičkog. Žene maltretiraju muškarce sve u 16 i svi misle da je to savršeno normalno. Jedna moja prijateljica tako maltretira svog muža Nemca. Aj kad su sami nego neretko to bude u društvu. Ja jednom bio prisutan i kad se on udaljio zamerim joj to i kažem joj da je to ružno i primitivno. Ona mi na to odgovori : "Alo bre nisi na Moravi. tako stvari funkcionišu ovde, on to očekuje od mene i misliće da nešto nije u redu ako mu stalno ne pokazujem ko je glavni..." Zanemeo sam.
Astra Zvezda Foruma
Uh Kico,zivim ovdje gdje zivim i mnoge zene bih ja licno namlatila kad vidim ovo sto ti pises...istina je,zene su preuzele kajase,pa i kandziju....iz krajnosti u krajnost. Protiv bilo kakvog sam nasilja a te zene bi govnjivom motkom tukla.
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Pet Okt 09, 2015 2:54 pm
I tvoja zena je necija sestra!
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sub Okt 10, 2015 1:01 pm
Zanimljivo zapažanje jedne žene . U Google pretrazi ,dakle na upit "tuče svoju ženku" -nema rezultata ,što implicira da je ovakav vid nasilja nepoznat u životinjskom svetu . Međutim ....Google ponuda sa "jeste li mislili na ..." je više nego bogata ?
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Uto Nov 17, 2015 10:39 pm
„Pišem ovo kao poruku ženama da sa ovakvim ljudima kao što je moj muž nikada neće doći bolje sutra...“ Ovo su riječi Milice P. koju je muž zaklao pred gostima na slavi. Da, za sve one koji možda ne znaju, njen muž je to uradio na samo dva metra od gostiju u kući. Vjerujem da ste ipak svi vidjeli u medijima tekstove o ovome. Moram priznati da bježim od takvh tekstova, nekako je isuviše ružnog oko nas pa se trudim poštediti toga, ali eto, ipak sam ovaj iz "Večernjih novosti" pročitala do kraja. Ne mogu da se ne upitam šta je ženu koja je čitav život sa nasilnikom držalo tolike godine uz njega? Koja je to ljubav, odanost ili kako se to već zove? Za njega neću ni da se pitam šta ga je navelo da to uradi jer meni nije jasno da normalan čovjek uopšte iz bilo kog razloga može zaklati drugog čovjeka. Koliko sam shvatila u pitanju je alkoholičar koji je (najvjerovatnije) i bez alkohola nasilan. Čitam da su ipak pokretani nekakvi postupci protiv nasilnika i da mu je izrečena zabrana približavanja žrtvi nasilja. Upravo dobrim dijelom ovo i jeste najveći razlog zašto pišem sada. Na neki način osjećam i obavezu da podijelim to sa onima koji ne znaju. Naime, čak i u slučajevima kada se protiv nasilnika vodi postupak u prekršajnom postupku (što nikako nije ispravno, ali nažalost tako je barem kod nas u nekim slučajevima zakon postavio stvari) i taj sud izrekne ovakvu zaštitnu mjeru zabrane uznemiravanja žrtve nasilja svako kršenje te zaštitne mjere je obavezno prijaviti i onda je obavezno pokretanje krivičnog postupka od strane policije zbog kršenja zabrane. U tom slučaju više ne sudi prekršajni sud nego krivični gdje se izriču kazne zatvora zbog prekršene zabrane. Mislim da su u ovom slučaju zatajili i porodica i policija i tužilaštvo i centar za socijalni rad i sud. E baš zato što je bio takav slučaj, baš zato sam ovo napisala, možda nekome ipak pomogne. Treba se boriti na sve moguće načine da se zaštiti žrtva.
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Nov 25, 2015 1:10 pm
IN MEDIAS RES-NEPRILAGOĐENA
Sibila_ Zalutala Niotkuda
Datum upisa : 20.12.2011
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Nov 25, 2015 3:15 pm
Videla sam ovu temu, a nikako da stignem da napišem nešto iz iskustva jednog centra za socijalni rad. Nije ni novo ni ekskluzivno, ali nije na odmet govoriti što više. Možda i pomogne nekome.
Prijava dolaze najčešće od strane komšija, rođaka, doma zdravlja, policije, obrazovnih ustanova. Primećujete, retko od samih žrtava nasilja. "Nakon toga vodimo ih u DZ, smeštamo u sigurne kuće, kod rođaka ili prijatelja koji hoće da ih prihvate. Pokušavmo da im damo dodatnu motivaciju za samostalan život i za nastavak života, s obzirom da dobar deo žena to nasilje trpi dugi niz godina." Broj evidentiranih žrtava je ove godine u porastu, u odnosu na prošlu godinu. Osim fizičkog često je i sexualno zlostavljanje.
"Prošle godine smo imali maloletnicu koja je bila žrtva nesrodničkog nasilja. ona je bila smeštena u hraniteljsku porodici nakon što je očuh, koga je osumnjičila da je nasilnik, umro, ona je vraćena majci. Ove godine imamo već dve prijave seksualnog nasilja, od čega je jedno maloletnica, a druga, nećete verovati, žena od osamdeset i četiri godine. Počinoca nasilja nad ovom bakom do danas nisu uspeli da pronađu."
Ono što posebno zadaje problem je klasično naučeno nasilničko ponašanje. Primer: deda je bio siledžija prema svojoj ženi, dok nije umrla. U međuvrenu je njegov sin, kao mlađi maloletnik, sekirom ubio deda strica, a onda su to naučila i njegova deca. Kad telefon zazvoni dežurnom radniku Centra tokom noći, prvo što pomisle je da su upravo oni počinili neki zločin.
Kad se prijavi nasilje, policija pozove Centar, onda oni ili policija zovu tužioca da se dogovore šta dalje. "Ako je potrebno žrtvu vozimo kod lekara i smeštamo na sigurno." Ima čak i privatnih kuća koje preuzimaju žrtve nasilja kad u sigurnim kućama nema mesta. Na noć-dve, smeste se najčešće majka i deca... A sigurnih kuća nema dovoljno.
Godina : 56 Location : Plava Planeta Datum upisa : 13.01.2013
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Nov 25, 2015 3:21 pm
Onog momenta kada u Srbiji bude kaznjen muskarac ili (redje zena) za zanemarivanje porodice za psihicko , finansijsko, sexualno , ili fizicko nasilje , kada je to i sigurno dokazima potkrepljeno kada se oduzme imovina plati kazna i malo kopa krompir postotak bi se sveo minimum. U ovoj zemlji su zene majke obicno primorane da trpe bilo koji od ovih vidova nasilja i jedini razlog za to je jer je drzava sud sa svim pratecim socialnim nesposobnim sluzbama saucesnik nasilnicima, podrzavaju ih i zato broj raste. Neprijavljenih slucaja koliko hocete tako da umesto sto obelezavate ovaj dan na potpuno slinav nacin slicicama raznim vise nego glupavim tribinama u zemlji itd idt za pocetak drzava da prestane da bude saucesnik da obezbedi posebnu pravnu i sudsku zastitu dece i zena i onog momenta kada se prijavi bilo kakvo nasilje u roku od odmah zabraniti pristup obezbediti da u roku od mesec dva bude donesena podela imovine i voila. Da da u Srbiji ako ste kupili zajedno stan supu kucu mozete se zajebavati i 5 godina .. Zato bez laznih tribina obelezavanja i sranja nego priznajte da ne radite nista povodom toga i pokrijte se usima. Zena i deca su ovoj zemlji zasticena od nasilja onoliko koliko sama sebe zastite sve ostalo je pakao i san o normalno uredjenoj drzavi koja brine o pravim vrednostima i nekim buducim generacijama
Uzela sa zida svoje FB prijateljice Spomenke.
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Nov 25, 2015 3:33 pm
Vidi, Zoxi, ne možemo kriviti državu za sve. Ima nasilja i u Kanadi. a ona je po prioritetima u zaštiti žene i dece, mislim među vodećima. Lično sam bila svedok nasilja, dok sam bila tamo. Prva kuća do moje ćerke, momak od oko 30 godina, živeo sa curom, sve delovalo fino, dok jedne noći nije nastala frtutma, vrištanje, plakanje, trka... Izašli smo svi, a bilo je oko 3 po ponoći. Ona je utrčala u kuću, on za njom i sve se utišalo. Mi svi zblanuti! Ujutru, opet se sretnemo pred kućom, devojka modra oko očiju i oseća potrebu da se opravda. Kaže, nestao joj psić, pa je plakala i vrištala da ga dozove, a onda je pala niz stepenice! Poznato? Zar ne!? I niko od komšija nije se usudio da prijavi, a saznala posle da to nije prvi put. Momak je tukao i dve prethodne cure, jednom jeste dolazila policija, no, ništa mu se nije desilo. Eto, ja to ne razumem, a zemlja je uređena!
Godina : 56 Location : Plava Planeta Datum upisa : 13.01.2013
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Nov 25, 2015 3:49 pm
Znam ja Sib da je svugde manje ili više "Balkan" kad su neke stvari u pitanju. Ali sigurna sam da tamo u Kanadi nasilnik ne bi dobio informaciju ko od komšija ga je prijavio. Ili da bi policija uradila svoj deo posla da je pozvana. A ne da glumi bračnog savetnika kao što radi ovde. Ili da čak neće da se meša jer zaboga to su vaše privatne stvari ...
Ono što ne valja, konkretno u Srbiji, je sporost kojim se ovakvi slučajevi rešavaju. A vrlo često i nemešanje u posao za koji su plaćeni Centra za socijalni rad, tužilaštva, policije ...
Naslov: Re: Nasilje nad ženama Sre Nov 25, 2015 3:57 pm
U pravu si, što se poslednjeg pasusa tiče, a što se ovog nasilnika tiče, veruj da ne prijavljuju komšije i iz straha da će informacija procureti! Jer, kako mi rekoše, dečko ima veze! Ma, nije idealno nigde.