KANASTA „UBICA“
„Ubica“ je vrsta Kanaste, u kojoj svako igra za sebe.
U Evropi je jedna od najpopularnijih varijanti ove igre.
Skupljaju se samo Kanaste.
Karta sa Hrpe za Odbacivanje se može uzeti samo sa Prirodnim Parom (2 iste karte bez „divljaka“).
BROJ IGRAČA : Ubica je Kanasta, predviđena prvenstveno za 3 igrača.
Ipak, i ovde se formiraju dve suprotstavljene strane.
Igrač koji prvi izloži kombinaciju na sto, igra sam, protiv ostale dvojice protivnika.
Partneri igraju, kao i u Kanasti za 4 igrača.
Poseduju zajedničke Izložke i zajedno sređuju rezultat na kraju deljenja, ali se on upisuje, i jednom, i drugom članu ekipe zasebno.
Oni su samo privremeni partneri, a u principu, tokom partije igra svako za sebe.
Već u sledećem deljenju, partner će možda postati ljuti protivnik.
Svakome se deli po 15 karata, a prva sledeća se okreće na talon i predstavlja početak Hrpe za Odbacivanje.
USLOV ZA OTVOR : Uvodni Izložak mora ispunjavati identične uslove, kao i u Kanasti.
U slučaju tekućeg rezultata od 5000 i više bodova, Uvodni Izložak mora imati najmanje 150 bodova.
Trenutnim partnerima je dovoljno, da se „otvori“ samo jedan od njih, pa se smatra da je „otvorena“ njihova strana.
Najčešće ulogu „otvarača“ preuzima igrač sa manjim tekućim rezultatom, pošto mu je i Uslov za Otvor manji.
CRVENE TROJKE : Svako od partnera, svoje Crvene Trojke drži zasebno.
Čim jedan od njih formira Kanastu, Trojke obojice igrača se smatraju pokrivenima, ali svako dobija bodove, samo za svoje.
Trenutni Solo-igrač je prinuđen, da svoje Crvene Trojke pokriva sam.
Partija traje do 7500 bodova.
Ako se istroši Ostatak, preokretanje Hrpe za Odbacivanje se u ovoj igri ne vrši.
Igrač koji je vukao poslednji, završava svoj potez, a zatim se prelazi na sređivanje rezultata.
Sam tok igre, teče kao u Sambi. U svakom potezu, igrač vuče 2 karte sa Ostatka, a samo jednu odbacuje na Hrpu za Odbacivanje.