DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?

Ići dole 
+20
Samouka
Okano
Sibila_
Sikret
emanuella
Nono 64
AstrinaKomsinica
1kvota1
Harite
brunolino
vasko1
gandi
cojle
Smiljan01
Bokssha
svilanaasvaltu
Smiljan
veccana44
Lily
Danubius
24 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 64

DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Mar 13, 2009 3:46 pm

First topic message reminder :

Isus i Marija Magdalena

Po svedocenju iznesenom u 'Evandjelju po svetoj Dvanaestorici' Isus, Sin i Kci Bozija, ukazuje svojim ucenicima i sledece: "Ja i Moja Nevesta jedno smo, bas kao sto je i Marija Magdalena, koju izabrah i posvetih sebi kao uzor, jedno sa mnom." (66:9) - – U koptskom 'Evandjelju po Filipu' ukazuje se za neke zene iz brojne Isusove pratnje: "Sa Gospodom su uvek isle njih tri: Njegova majka Marija, i njena sestra, i Magdalena koju zovu Njegovom druzbenicom." (32) – - U mladosti, Isusov zivot je obelezen i brakom sa devojkom Mirjam iz Judinog plemena, koji je trajao sedam godina, sve dok ona nije bila uzeta iz zemaljskog postojanja , da bi se On mogao posvetiti Svetom Poduhvatu zbog koga je opet i dosao u telo (6:13). Medjutim, prisna i uzorna Isusova veza sa Marijom Magdalenom nije imala porodicno-reproduktivni izraz, zbog cega se i ne moze okarakterisati kao 'brak' u uobicajnom smislu reci.

Marija Magdalena, koju je Isus odabrao i prihvatio kao nevestu svoje duse i svetu druzbenicu, od pocetka do kraja Spasiteljevog delovanja u Palestini, predano je pratila svoga Ucitelja i partnera. Isusov zivot obelezavaju dve suprotnosti sa zenske strane: dok za majku ima blagoslovenu Devicu, za najprisniju druzbenicu ima onu koja je nekada bila bludnica. Magdalena, koja je bila duboko pala u zamku satanskog mamljenja i culnog opcinjavanja, posle susreta i povezivanja sa Isusom, te svog preobracenja, postaje zivi uzor duhovne zene, koja na svom zivotu potvrdjuje Isusove reci da u Bozije Carstvo pre ulaze bludnice i carinici koji se kaju, nego fariseji i knjizevnici koji zive u samodostojnosti i gramzivosti. Tako se iznosi za ovu veliku preobracenicu: "A Marija bese iz grada Magdale u Galileji. I bi ona velika gresnica, i mnoge zavede svojom lepotom i drazesnoscu. I dodje ona Isusu po noci, i priznade svoje grehe, a On polozi Svoju ruku i isceli je: i izgna iz nje sedam demona, i rece joj: 'Idi u miru, - oprosteni su ti gresi!' – I ona ustade, i ostavi sve, i sledjase Ga i sluzise Mu svojom imovinom za /svo/ vreme Njegove sluzbe u Izraelu." ('Dvanaestorica', 10:2)

Kada se vraca iz pustinje nadvladavsi cetiri velika iskusenja Gospodara Tame koji vlada svetom preko sedam svoja kneza, Pomazani dobija od majke zlato, tamjan i smirnu, darove koje su mu negda u detinjstvu doneli istocni sveti magi; deo smirne Isus daje Mariji Magdaleni (10:2), onoj kojoj ukazuje da joj Sveti Otac-Majka oprasta mnoge grehe, jer je i veliku ljubav imala za svo Bozije stvaranje, pa cak i za ribe u moru ({to je npr. nedostajalo Apostolima, up.: 89:2), a ljubav je ta Sila koja pokriva mnoge grehe i omogucava da se nadvladaju.

U Betaniji, obliznjem naselju koje je se nalazilo istocno od Jerusalima (56:7), u Magdaleninom domu, Isus cesto navraca i zadrzava se (v.: 64:1, 65:1, 67:1, 70:1, 71:1).

U farisejskom domu u Betaniji, na pocetku Mesijinog nastupa u Izraelu, Marija pomazuje Isusove noge mirom (11:2). - Na kraju Njegovog zemaljskog puta, uoci Raspeca, u domu Simona Gubavog u Betaniji, koji Mu priredjuje veceru, ona skupocenim nardovim mirom pomazuje za ukop Majstorovu glavu i noge (65:5). - Posle Isusovog pogreba i sahranjivanja u grobnicu u vrtu Josipa iz Arimateje, Magdalena se upucuje na Njegov grob sa miomirisnim zacinima da pomaze i Njegovo polozeno telo (84:l)

Marija Magdalena prva vidi Vaskrslog Gospoda, svoga Ucitelja i druga (84:10-14)

Kada za vecerom Vaskrsli Spasitelj pocinje ucenicima da objasnjava red Zajednice,
Marija prva istupa sa pitanjem (91:2).

Vazneti Gospod uzima sa sobom u Nebo Svoju druzbenicu Mariju (95:8 ), kao sto su nekada pravednici Enoh i Ilija bili preobrazeni i uzeti u Oblaku Slave u Nebo, u Carstvo Svetlosti.

U 'Poslanici Apolosa iz Nazareta', pisanoj nesto posle rusenja Jehovinog Hrama u
Jerusalimu od strane rimskih legija (70. god. n. e.), ovaj prenosi reci svoje sestre Agele, koja mu je se prikazala nakon sto je bila uzeta u Nebo sa apostolom Jovanom i sa delom hriscana koji nisu izbegli iz Grada; pa tako navodi i njene sledece reci: "...Kada Grad bi bolno opsednut, i boj bi najzezci, a pometnja velika i strahovita, tada bi vidjeno od svih veliko cudo na nebesima. Jer Gospod se pokaza iz Oblaka sa onom kojoj se on najpre javi nakon sto ustade iz mrtvih, koja obznani Njegovo vaskrsnuce Dvanaestorici,..." (4-5)

I koptski gnosticki kodeksi iz Nag Hamadija, bez obzira sto ne nose snagu relevantnih dokumenata, ipak maglovito reflektuju neke predstave koje govore o posebnoj druzbenickoj prisnosti i povezanosti Isusa i Marije Magdalene. Tako se u pseudoepigrafu 'Evandjelje po Filipu' iznosi i slede}e: " voleo Mariju Magdalenu vise nego ucenike cesto je ljubio njene . Ostali su im dosli postavili
zahteve. Rekli su Mu: 'Zasto je volis vise nego sve nas?' - Spasitelj im odgovori: 'Zasto ne volim vas tako kao nju?'" (fr. 55) – Hrist, Sunce Ljubavi koje sve greje, sve svoje ucenike i sledbenike podjednako je voleo i voli (njegovi miljenici su pak bili oni koji su se pravednickim zivljenjem otvarali za Svetlo Ljubavi); medjutim sa Marijom Magdalenom, koja mu je vibraciono bila narocito bliska i srodna, od Oca predvidjena, Spasitelj je ostvario najprisniju
povezanost, imao je najacu duhovno-nadopunjujucu prozetost u Duhu Svetog Jedinstva.

U 'Evandjelju po Mariji Magdaleni' gde se fabularno fingira toboznji sukob Isusove druzbenice i Petra, Hristovom namesniku se pripisuju sledece reci: "Petar rece Mariji: 'Sestro, znamo da te je Spasitelj voleo vise od ostalih zena. Reci nam, po svome secanju, koje su bile reci Spasitelja – koje ti znas, a mi ih ne znamo, niti smo ih culi'." (5:5-6) –- Steni izvadjenoj iz Velike Stene se pripisuju i slede}e reci: "Zar ju je voleo vise od nas?" (9:4) - – Leviju se u usta pak stavljaju reci kojima osudjuje Petrovu 'preku narav': "Ako ju je Spasitelj ucinio dostojnom, zasto je onda odbacujes? Sigurno je Spasitelj izvrsno poznaje! Zato ju je voleo vise od nas." (9:8-9)

itd , itd .....i mnogi drugi tekstovi , zaključno sa Braunovim "Da Vinčijevim kodom" Šta mi mislimo o tome ?

DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 155klf10
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/

AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre

Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyČet Maj 19, 2011 5:43 pm

Smiljan01 ::

Sefe Dany, nemam sada vremena da ti odgovorim, ali odgovorit cu ti samo u par recenica, jer moram na livade moje... Nekako kad god citam tvoje postove na ovoj temi, dodje mi na um "daska petica od bijelog bora"...
E, o toj dasci mozemo pricati, kakva je tek izrezana, mozemo o njoj pricati sto se njome mjenja u procesu susenja u susari, a mozemo o njoj pricati, sto se dobije, ako je na jedan umjetnicki nacin obradimo i izrezbarimo...
Takvi smo i mi u vjeri... Neki smo sirovi, neki prosli fazu termicke obrade, a neki fino izrezbareni u punoj ljepoti...
Tko je kakav, mi to za sebe ne mozemo znati, niti tvrditi, upravo ce ON to suditi, kada za to dodje vrijeme...

Mi imamo samo druge pristupe istoj temi. Ja sam ti više "neverni Toma" . Kad si pomenuo daske...jedna od mojih omiljenih tema ...Znaš onu relkiviju "čestica časnoga krsta " ? E pa neko je izračunao da se samo u verskim objektima, dakle ZVANIČNO nalazi dovoljno što bi odgovaralo ekvivalentu nekoliko kubika drveta . Krst sigurno nije mogao nikako biti toliki, zar ne ? Nezvanično se meri na desetine i stotine kubika na svetu. To su stvari koje mene nerviraju. "Mošti svetaca" koje su kao "nedirnute" ..kao da se za mumificiranje nije znalo još pre nove ere ?
Tako i sa Marijom Magdalenom...A što se suda tiče -ja ga se ne bojim, ni ne mislim da sam "ispravan" Vidiš kakva vremena došla druže moj....možda me sv Petar uzme za "svedoka-saradnika" ? DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 5406
Nazad na vrh Ići dole
svilanaasvaltu

Datum upisa : 09.01.2008

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyČet Maj 19, 2011 6:56 pm

Znas sta ja mislim i ako je forum tvoj,napisala bih na bilo kom isto!
Neverni Toma je osoba koja ne veruje ali se ne ruga onima koji veruju ,niti se sprdaci sa tim odrednicama,ma koliko one bile validne ili neistinite.
Nazad na vrh Ići dole
1kvota1

Datum upisa : 11.05.2011

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Maj 20, 2011 11:07 am

Ove daske me podsetiše na jednu granu...(neznam kako)...Prošle godine u nišu dovela baka šestogodišnju unuku u crkvu i posle molitve i ljubljenja ikona sele na klupu ispod stare kruške u dvorištu crkve da odmore... dunu vetar slomi se debela grana i obadve ih usmrti!
Ko je i zašto osudio šestogodišnju devojčicu koja kreće putem vere na smrt?
Nazad na vrh Ići dole
http://internetdoktor.blogspot.com/2011/05/kako-zaustaviti-hrkan
Smiljan01

Datum upisa : 19.11.2009

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Maj 20, 2011 11:24 am

1kvota1 ::

Ko je i zašto osudio šestogodišnju devojčicu koja kreće putem vere na smrt?

Upravo ovo zasto, najcesce postavljamo to pitanje, a da nemamo odgovor..
Mi obicni smrtnici nismo u stanju dokuciti, sto smo mi to u planovima kod Boga...

Nazad na vrh Ići dole
Smiljan01

Datum upisa : 19.11.2009

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Maj 20, 2011 11:44 am

Danubius ::

Mi imamo samo druge pristupe istoj temi. Ja sam ti više "neverni Toma" .
Tako i sa Marijom Magdalenom...A što se suda tiče -ja ga se ne bojim, ni ne mislim da sam "ispravan" Vidiš kakva vremena došla druže moj....možda me sv Petar uzme za "svedoka-saradnika" ? DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 5406

Ma sto ti ovdje pisao sefe Dany, sve sam veceg uvjerenja da tebe mnoge stvari po pitanju vjere sve vise kopkaju.
I sv. Petar je tri puta zatajio Isusa, a znao je za sva njegova cudesa, jer je bio svjedok istih, onda se nije ni nama zacuditi, da ga zatajimo u svom neznanju mjereci nasim ljudskim mjerilima...

:329340:
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Maj 20, 2011 3:09 pm

Smiljan01 ::

Ma sto ti ovdje pisao sefe Dany, sve sam veceg uvjerenja da tebe mnoge stvari po pitanju vjere sve vise kopkaju.
I sv. Petar je tri puta zatajio Isusa, a znao je za sva njegova cudesa, jer je bio svjedok istih, onda se nije ni nama zacuditi, da ga zatajimo u svom neznanju mjereci nasim ljudskim mjerilima...

:329340:
Pa u ljudskoj prirodi je da sumnja u sve što ne može da objasni logikom i materijalnim dokazom, bila to vera ili nesto drugo. U ćuda u principu ne verujem , suviše su retka ,a nekako svi čudotvorci su se na kraju pokazali samo veštim manipulatorima . Slažem se da postoje stvari koje su ljudskom oku nevidljive ,no opet...tema o kojoj pričamo je toliko puna nelogičnih prikaza ,da ima osnovane sumnje da neko debelo nešto prikriva ....a zna se i ko . DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 599 DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 599 DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 599
Nazad na vrh Ići dole
Bokssha
Princes of Darkness
Princes of Darkness

Datum upisa : 22.04.2010

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPon Avg 08, 2011 12:22 am

rabbit

Toliko sam citala sve ovo da sam zaboravila da li sam odgovorila uopste na
ovu temu ?

cat

Koliko se secam , pitanje je bilo da su Isus i Marija bili u emotivnoj ili fizickoj vezi? Jel , to ide jedno sa drugim ?

Moje misljenje je da je sasvim normalno ako jesu bili.
Citala sam price o tome da njihova loza i danas postoji , tako da... sasvim moguce i nista ruzno.

Sto me podseti... Izraz Muvati je sasvim pristojan.
Rec je rasprostranjena odavno i ne vidim razlog da se ne koristi i u ovoj temi.

Nazad na vrh Ići dole
http://wheels.serbianforum.info/
Danubius
Čuvar Vatre

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Sep 21, 2012 2:55 pm

Šuška se ,šuška . DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 217767 Najnovije DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 3994112843
Vest su preneli svi svetski mediji . DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 3922577171

Isus Hrist je bio oženjen?

Izvor: B92

Jedna profesorka sa Univerziteta u Harvardu je u utorak
javnosti predstavila deo papirusa i IV veka, za koji tvrdi da je jedini
postojeći pisani dokument u kome se eksplicitno pominje da je Isus imao
ženu.

DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 9898009245059ac60b0607550379565_orig
Foto: Beta

Karen King, ekspert za pitanja hrišćanstva je rekla da tekst na
papirusu sadrži razgovor u kojem u jednom trenutku Isus kaže "moja žena"
i pominje je pod imenom Marija, za koju se veruje da je u stvari Marija
Magdalena. Profesorka King kaže da je deo koptskog rukopisa na
pergamentu koji je predstavila zapravo kopija Jevanđelja, verovatno
napisanog u Grčkoj u II veku.

Ona je pomogla pri prevođenju
rukopisa a fragment iz njega je predstavila na konferenciji stručnjaka
koji se bave koptskim pitanjima u Rimu.

Tom prilikom ipak
naglasila da to njeno otkriće ne dokazuje sasvim da je Isus bio oženjen,
ali govori o stvarima kao što su porodica i brak.

"Reči u
prevedenom malenom delu papirusa pružaju prve nagoveštaje da su rani
hrišćani verovali da je Isus bio oženjen", dodala je Karen King,
citirajući reči prevedene sa jezika drevnih egipatskih hrišćana "I Isus
im reče, moja žena".

"U Hrišćanskoj tradiciji dugo je smatrano
da Isus nije imao ženu, iako nije postojao nikakav pouzdan istorijski
dokaz za te tvrdnje", dodala je Karen King.

"Novo Jevanđelje
nam govori da je to pitanje da li je Isus imao ženu zapravo proizvod
bučne debate o seksualnosti, kao i da se od samog početka hrišćani nisu
slagali oko toga da li je odluka da se ne ženi bila pogrešna, ali su se
tek vek nakon njegove smrti pojavila otvorenija mišljenja o njegovom
bračnom statusu" kaže Karen King.

Konferencija u Rimu na kojoj
je ona predočila ove tvrdnje trajala je šest dana, a zanimljivo je da
ovoga puta Vatikanski radio i novine koji uvek prate ovakve događaje
izlaganj profesorke sa Harvarda nisu posvetile nijednu reč.

Deo
papirusa sa kojeg je preveden tekst je vlasništvo anonimnog
kolekcionara koji je Karen King pozvao da mu pomogne u prevodu i
analizi.

"Ništa se ne zna o tome kako je otkriven, ali sigurno
potiče iz Egipta gde mu je blaga klima koja tamo vlada obezbedila
dugovečnost i spasla ga od propadanja, a i rukopis odgovara onom koji se
u to vreme koristio", kaže Karen King

Tvrdnje Karen King su
ostali stručnjaci za pitanja hrišćanstva i teolozi primili sa velikom
dozom rezerve, ali većina njih smatra da ne bi trebalo sasvim odbacivati
te tvrdnje i da bi trebalo nastaviti istraživanje dokumenta, kao i da
pretpostavljaju da je zaista reč o novom Jevanđelju kojie su nazvali
"Jevanđelje Isusove žene" i da je napisano u drugom delu II veka i da
verovatno nije reč o falsifikatu
Nazad na vrh Ići dole
Nono 64

Datum upisa : 21.01.2011

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Sep 21, 2012 2:59 pm

Nije to bilo muvanje, u pitanju je ljubav prema bliznjem svom. Isus je u Magdaleni nasao najvjernijeg sljedbenika.
Nazad na vrh Ići dole
emanuella

emanuella

Godina : 51
Datum upisa : 08.04.2012

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Sep 21, 2012 5:11 pm

aham,ja cula da ju je vodao u bioskop :joint:
Nazad na vrh Ići dole
Sikret

Sikret

Humor : :D
Datum upisa : 02.08.2012

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Sep 21, 2012 5:34 pm

Pa Marija Magdalena je bila zena koja je mogla da zavede bilo kojeg muskarca.
Bila je posebna... izdvajala se stavom i ponasanjem od ostalih zena.(davno sam citala ne mogu navesti citate)

Imala je u sebi nesto sto je bilo kojeg muskarca navodilo na greh.Pa zbog toga su je mocni ljudi koji nisu mogli da je imaju Nije se dala svakome ! Hteli su je kamenovati .Kao i zavidne zene .Taman da ce je kamenovati naisao je Isus i rekao otprilike ovako " Ko misli da je bezgresan nek pogleda u sebe i svoje grehe... i taj nek baci prvi kamen ... na nju " Naravno od kamenovanja nije bilo nista.Sustina je da niko nije bez greha.

Mislim da je Isus spasio njenu "gresnu dusu" ... i otada da su oni bili ...
I pratila ga je u stopu bila mu je ... sve
Nazad na vrh Ići dole
Sibila_
Zalutala Niotkuda
Zalutala Niotkuda
Sibila_

Datum upisa : 20.12.2011

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Sep 21, 2012 6:37 pm

Iako je Božiji sin, živeo je ovozemaljski život u ljudskom telu.
Ne verujem da je odoleo iskušenju i da nije podlegao ljudskoj slabosti prema lepoj i putenoj ženi.
Ali, nemam dokaze :zlz:

coni
Nazad na vrh Ići dole
Okano
Somborska Ruža
Okano

Godina : 49
Datum upisa : 06.01.2012

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Sep 21, 2012 6:42 pm

KO JE ZAISTA BILA MARIJA MAGDALENA?

[i]O Mariji Magdaleni ili Mariam iz Magdale, postoji i danas iskrivljena slika, u poređenju sa onom realnom iz epohe prvih hrišćana. Videćemo koliko je dugo bila omalovažavana. [i]

Legenda Aurea, koje prikazuje život mnogih Svetaca, takođe i život Marije Magdalene, jedno je od fundamentalnih dela Srednjeg veka. Najčitanije je i najviše izdavano delo, prevedeno na raznim jezicima u to vreme. Napisao ga je Jacopo della Voragine, italijanski kaluđer dominikanskog reda, između 1259. i 1266. U ovome se govori o Mariji kao grešnici, ali ne kao o prostitutki.

Marija, supranazvana Magdalena, iz kaštela Magdalo, rođena od uglednih roditelja, potomci kraljevskog korena. Njen otac se zvao Syrus a njena majka Eucharia. Marija je posedovala zajedno sa njenim bratom Lazarom i sestrom Martom kaštel koji se nalazio na dve milje od Betanije, i dobar deo Jerusalima.

Marta je snabdevala svim potrepštinama vojnike, njihovu poslugu i bednike. Ipak su, Marija Magdalena, Lazar i Marta prodali svu svoju imovinu, posle Hristos Isusovog uspeća i dali je kao donaciju Apostolima.

Marija Magdalena se prvi put pojavljuje u Bibliji oko 25-te godine, nalazi se u nekom ribarskom zaseoku, u Kapernaumu, u Galileji, gde je Isus brzo stekao ugled iscelitelja.
Da je bila bolje poznata uloga Marije Magdalene, to bi bilo doprinelo stvaranju univerzalnije ili pluralne Crkve. Marija Magdalena - Sveta Žena, Noli me tangere (Ne dodiruj me) Agnolo Bronzino (1561)

Legenda Aurea nam takođe objašnjava dolazak Marije Magdalene ka francuskim obalama na palubi malog brodića koji nije imao ni jedra ni vesla.
Po tradiciji se zna da je bilo puno osoba na brodu, među njima su bili Marta, Sara, više Marija, Lazar, episkop Maximin, Josif iz Arimateje itd. "Bili su ukrcani na čamcu od strane nevernika i napušteni na moru bez kormila, sa ciljem da budu potopljeni. Ipak, čudom, oni su se iskrcali na mestu gde je danas Les Saintes-Maries-de-la-Mer".

Kaže se da je Marija Magdalena imala kao hranu božanske namirnice u toku trideset godina u onoj pećini, da je tamo živela u penitenciji i udubljena u kontemplaciji, i da se jednoga dana spustila do poljane, do kapele Svetoga Maximina, i da je primila pričešće - Hristovo Telo i Krv.
Umrla je na rukama Svetoga Maximina, a njena je duša odletela ka svom Spasitelju.

U Marselju joj je namenjena kapela. Sagrađena je na ruševinama antičkog hrama namenjen Dijani iz Efesa. Njena Godišnjica je 22. jula.

Kaže se da u II-om veku Crkva se širila i da je odstranila žene pokušavajući da ih potčini, da ih ugnjetavaju i da ih nateraju na ćutanje, isto tako kako su pokušavali da urade i sa elementom koji ih predstavlja u očima nekih: seksualnost.
Samo neke od gnostičkih grupa su bile poznate, zahvaljujući značaju kojeg su pridavale ženama.
U IV-om veku deklarisalo se da je majka Hrista Isusa bila devica. Čednost je postala ideal, a žene su bile svedene na iskušenice...

Tek u XII-om veku traži se celibat rimsko-katoličkim sveštenicima, ali je podsticanje počelo mnogo ranije.

Oni koji ne umeju da vide u ženi predstavljanje Boga-Majke nikada neće primiti Sakralne Vatre i niti se mogu pomiriti (ponovo sjediniti) sa Svetim Duhom i sa Majkom Božanskom. Zaključak: negirati ženu u Misterijama, znači negirati svima put.

Zadatak Crkve je bio da anulira istorijsku ulogu žene. Crkva će se zakačiti za najveću da bi unela svoje koncepte protiv žena.

Puno specijalista nam jasno govore da je 14. septembra 591, u 333. pridici, Papa Gregorio I spojio u jedno te isto lik Marije, onu sa sedam demona, Mariju iz Egipta i anonimnu grešnicu. Neki hrišćani, kao ovaj Papa, imali su kao filozofske argumente činjenicu da je seksualnost greh, porok, pa kao posledica, žene su bile smatrane kao iskušenice i izvori greha...
Za kratko vreme vrši se asocijacija Marije Magdalene sa preljubnom ženom, anonimnom, koju je Hristos spasao od kamenovanja i takođe sa drugom ženom koja nije pominjana u Novom Testamentu, Marija iz Egipta, pokajana prostitutka iz IV-og veka. Postojale su mnogo legendi o drugim ženama po imenu Marija, koje su bile prostitutke i koje su se konvertirale u hrišćanstvo...

Po James Carroll-u (posvećen kao sveštenik 1969, a koji je odustao od sveštenstva 1974. posvetivši se potom pisanju) kaže nam: "Tako je otpočelo stvaranje Marije Magdalene kao pokajane prostitutke, mašinerije stvorene od strane muškaraca za muškarce, mišljenje o celibatu komplektno izmišljeno za celibatere. Ovaj se pokret pokazao sklon mizoginizmu umesto da to suzbija. Pokretač ove antiseksualne seksualizacije Marije Magdalene bila je potreba koju su je osećali muškarci, želeći da dominiraju nad ženama. Ova se potreba oseća još i danas u nedru Katoličke crkve, kao i u drugim domenima".

Tako je Papa Gregorio odlučio da greh Marije Magdalene, pošto je smatrana kao pokajana žena, bude bludnost. Ona se, tako, pretvara u suprotnost Device Marije, i tako, da bi žena (ili muškarac) stigli do spassenja, treba da odustanu od seksualnosti.

Ovo je deo negiranja ljudske prirode od strane ove katoličke institucije, i nepobitno da su Pape u ovome učestvovale, naračito Papa Gregorio I, učvršćujući koncept odricanja od prirodne funkcije ljudskog tela, kao instrumenta spasenja, kao instrumenta da se približimo Ocu. Ovo je veoma teška greška Katoličke crkve. Trebamo poći od osnove da ono što je greh jeste blud, ali ne seksualnost.

Marija Magdalena je bila otuđena kao osoba, kao apostol i kao supruga blagoslovenog Yeshuá Ben Pandirá, ne samo od Crkve, već i od ikonografije i umetnosti uopšte, naročito u poslednjim vekovima.

Prema tome, ako umanjimo značaj Marije Magdalene umanjićemo značaj scene vaskrsenja, jer je ona deo ovoga. Onda vaskrsenje Hristosa Isusa postaje osobna činjenica koja se samo njega tiče, a ne kao zadatak za sve. Ako stvarno vrednujemo ono što ona jeste, scena dobija presudni značaj. Ona postaje apostol spasa, što predstavlja slediti Hristosa Isusa. I, kako svi znamo, to je posredstvom seksualnog ujedinjenja kako bi postigli cilj, Autorealizacuju, što predstavlja finalitet puta.
Prema tome, razumemo zašto Katolička crkva nije nikada o njima kao o paru (bračnom) govorila. Ipak, Apostol Filip govori o ovome (Filipovo Jevanđelje, Planša 111).

U stvarnosti ono što je bilo između Isusa i Marije Magdalene, to je brak slavljen u tajnosti uz pomoć nekog gnostičkog ritusa i kog je sigurno Isus postavio u praksi pred velikim Božanskim Zakonom i pred velikim Bićima, njegovog i njenog.
Simon Petar sugeriše da bi Maria Magdalena trebala da izađe iz kruga bliskih Isusu "jer žene nisu dostojne života…".
Hristos odgovara: "Vidi, ja ću imati brigu da ja pretvorim u muško, tako da se ona pretvori u živog Duha sličnog vama muškarcima. Jer će svaka žena koja se stvori u muško ući u Carstvo Nebesko". Hristos je takođe rekao: "...svedite na jedinicu muško i žensko, tako da muškarac ne bude muškarac, i žena žena…".

Tek 1969. je Vatikan anulirao ovu interpretaciju (Marije Magdalene kao prostitutke) bez ikakvog izvinjenja ili oficijalne deklaracije, u velikoj meri zbog pritisaka koji su dolazili iz unutrašnjosti Crkve, i kaže se takođe, od strane feminista.

Tako da tvrdimo da ne samo da nikada nije bila prostitutka, već više od toga ona je herojina, svetica, Autorealizirana (samo-ostvarena) žena, omiljeni učenik i, u isto vreme, supruga Venerabilnog Majstora Aberamentho. To je božanska žena i humana (ljudska) u isto vreme.
Marija Magdalena jeste simbol pokajanja i psihološke smrti. Ona predstavlja takođe ženstvenost, ljubav, poniznost, vernost, hrabrost, vizionara, misionara. Ona je takođe ta koja čini mirakle (čuda), ta koja se nalazi prepuna vere kod krsne noge, vesnik vaskresenja, učenica utemeljivač hrišćanstva kojoj je Hristos Isus poverio zadatak da širi dobru vest (Jevanđelje).

Ona je simbol moći i hrabrosti, jer govori apostolima kada su oni bili ožalošćeni: "Nemojte da plačete i ne budite tužni; ne oklevajte, jer će njegova gracija da se spusti na sve vas i štititi će vas. Bolje je da mu hvalimo veličanstvenost...".

Ona pati više nego svi oni, to je blagodarnost njene sile, njena veličina, mudrost njenog srca kada može tako govoriti.

Hristos Isus je rekao: "Ona je Carstvo Božije". On je takođe rekao: "...Marija, blagoslovena si ti, tebe ću usavršiti u svim Tajnama sa Visina. Govori otvoreno jer je tvoje srce u Carstvu Nebeskom, više nego svi tvoji bližnji". I rekao je: "Jer si ti blagoslovena među svim ženama sa Zemlje, i zato što ćeš biti ispunjenost ispunjenosti i usavršenost usavršenosti ".

Venerabilan Majstor Samael Aun Weor nam kaže: "Marija Magdalena sjaji i sjajiće stašno božanska".
Nazad na vrh Ići dole
http://farytalenakit.mojsajt.rs/
Okano
Somborska Ruža
Okano

Godina : 49
Datum upisa : 06.01.2012

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Sep 21, 2012 6:44 pm

Sve u svemu muski su izmisli , sve smo mi kurve za njih , ali ja onda uvek kazem : U REDU DUSO , NE ZABORAVI SAMO DA I TEBE JEDNA ISTA TAKVA KURVA RODILA!
Nazad na vrh Ići dole
http://farytalenakit.mojsajt.rs/
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Sep 21, 2012 6:45 pm

E to samo ona i on znaju,jesu se ili nisu se muvali.
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

Datum upisa : 24.05.2011

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptySre Avg 07, 2013 9:15 am

Ma bilo je tu nečega, pa makar i platonska ljubav. I Isus je bio muškarac od krvi i mesa a ona lepa žena , pa sad...nije baš odoleo, nego je i blagoslovio.
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 62
Datum upisa : 22.06.2009

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptySre Avg 07, 2013 11:38 am

DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 2iiv51gDA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 28wf5a8
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptySre Avg 07, 2013 11:46 am

debilko ::

... like...

... elem, mislim da ju je prašio sve u 16 al' je to već Bogohuljenje...

rasta
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 28
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptySre Avg 07, 2013 1:59 pm

Da bi na ovo imali pravi odgovor trebalo bi prvo znati KO JE ZAISTA BILA MARIJA MAGDALENA? Iz koje porodice potice? Kolika je bila njihova a i njena moc ( politicka) u tadasnje vreme? Mnogi ISTORIJSKI argumenti navode da potice iz bogate, vladarske porodice i da je brak izmedju Marije i Isusa bio ugovoren dok su bili mali, takodje navode da je medju njima bilo i ljubavi.. i sto je najbitnije, da su bili u braku. Onda o kakvoj gresnici i prostitutki se govori u Bibliji?!

Drugo pitanje je - koji izvori navode da je bila nemoralna zena? To znamo svi- BIblija! Pitanje je zasto je predstavljena u tom svetlu? Sta se to zbilo toliko veliko da su se "neki" ( citaj: pisci pojedinih jevandjelja) okomili na nju da je predstave u najgorem svetlu? O ( mozda su morali?!) no sto meni nije jasno jeste.. zar se nisu plasili gneva Bozijeg za pocinjeno nedelo?!
Zasto su/ i danas u najvecoj tajnosti cuvana jevandjelja gde se Marija Magdalena spominje u pozitivnom kontekstu i gde se velica njeno ime tj. istorijski joj se daje za pravo njena uloga u zivotu Isusa ( a koja nije mala)?!

Trece pitanje je.. kome je Marija Magdalena toliko smetala?
Nesumnjivo je imala veliku ulogu i moc u tadasnjoj Isusovoj postojbini, zajedno sa njim pomerala je granice moguceg.. zar nije u istoriji covecanstva uvek iza uspesnog coveka stajala jos uspesnija zena?!

I najvaznije pitanje.. njihovi potomci? Imali su decu, to je potvrdjeno toliko puta. Da li su oni taj cuveni- SVETI GRAL?! Mnogi su dali svoje zivote da sacuvaju tajnu i da odbrane potomke Isusa i Marije.. i danas je to neresena misterija, a da postoje.. i da se loza cuva kao svetinja, verujem da je tako!
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 28
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Apr 11, 2014 2:10 pm

STARIJI OD HRISTA: Papirus o Isusovoj ženi je autentičan?

Planeta 16:24, 10.04.2014.

DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EaRVyMu

Skepticizam zbog ovog parčeta papirusa probudila je deo jedne rečenice: "Isus im reče: 'Moja žena...'" i "... ona će moći da bude moj učenik", što je izazvalo debatu u nekim crkvama o tome da li ženama treba dozvoliti da budu sveštenici

Strani naučnici testirali su izbledeli komad papirusa poznatog kao "Jevanđelje Isusove žene" koji je izazvao pravu buru u javnosti, kada ga je predstavio istoričar sa Harvarda 2012.

Zaključak izveštaja objavljenog ove nedelje je da je reč o veoma starom dokumentu, a ne o modernoj prevari.

Skepticizam zbog ovog parčeta papirusa probudila je deo jedne rečenice: "Isus im reče: 'Moja žena...'" i "... ona će moći da bude moj učenik", što je izazvalo debatu u nekim crkvama o tome da li ženama treba dozvoliti da budu sveštenici.

Komad papirusa trenutno analiziraju profesori hemije, biologije i elektroinženjeringa u Kolumbija univerzitetu, Harvardu i Tehnološkom institutu u Masačusetsu, koji napominju da dokument veoma podseća na slične drevne papiruse iz četvrtog i osmog veka.

Inače, naučnici Univerziteta u Arizoni koji su odredili da je papirus stariji od Isusa, zaključili su da njihovi rezultati nisu pouzdani.

Stručnjaci ističu da rezultati ne dokazuju da je Isus imao ženu ili ženske učenike, nego samo da je veća verovatnoća da je fragment verodostojan, a ne lažiran.

Karen L. King istoričar na Teološkom fakultetu na Harvardu koja je dala papirusu ime i slavu, kaže da ga ne treba posmatrati kao dokaz da se Isus oženio, nego da su rani Hrišćani aktivno diskutovali o celibatu, seksu, braku i učenju.

Dr King je predstavila papirus uz mnogo pompe na konferenciji u Rimu u septembru 2012. ali je odmah dobila brojne kritike zbog kontroverznog sadržaja.

Vatikanske novine su ga takođe proglasile za lažan, dok su tumači Novog Zaveta tvrdili da se tekst odnosi na "nevestu Hristovu", odnosno crkvu, a dr King je rekla da je ta interpretacija sasvim moguća.

Inače, veoma je neobično da se testira tako mali fragment – dimenzije su svega četiri sa osam centimetara – budući da tokom ispitivanja, papirus može da se ošteti.

Starost sličnih dokumenata obično se određuje prema rukopisu i stilu pisanja.

(New York Times)
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 64
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyPet Apr 11, 2014 5:15 pm

Stručnjaci ističu da rezultati ne dokazuju da je Isus imao ženu ili ženske učenike, nego samo da je veća verovatnoća da je fragment verodostojan, a ne lažiran.

Sta bi ovo trebalo da znaci...po meni nista.vjerovatno je vjerodostojan ali nije imao zenu...hmmmm,jedno pobija drugo.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 56
Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptyUto Nov 11, 2014 6:43 pm

Isus i Marija Magdalena u braku? link

Meni je ovaj teks malo nerazumljiv. Ova dvojica pokušavaju da dokažu da priča koju su pročitali i gde "glavni glumci" imaju druga imena dokazuje da su Isus i Marija Magdalena bili u braku i imali decu. Ako je pisac hteo da to kaže ili znao takvu činjenicu zar nije logičnije da je i napiše s pravim imenima. Uz to nisu sami preveli tekst nego se pouzdaju u prevodioca što takođe malo stavlja pod sumnju ceo ovaj poduhvat "dokazivanja".

Lično mi ovo liči "Aj se ogrebemo malo o Den Braunovu slavu" grubo rečeno.
Nazad na vrh Ići dole
Čiča

Čiča

Datum upisa : 26.10.2014

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 EmptySre Nov 12, 2014 10:43 pm

Mi smo suviše mali da bi znali...Ne bih se zajebavao sa ovim stvarima...
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?   DA LI SE  ISUS "muvao" sa  MARIJOM MAGDALENOM ? - Page 3 Empty

Nazad na vrh Ići dole

DA LI SE ISUS "muvao" sa MARIJOM MAGDALENOM ?
Nazad na vrh 
Strana 3 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
 Similar topics
-
» Nekoliko korisnih saveta za "mlade mame"
» TURSKE SERIJE
» DNEVNI LISTOVI (Srbija)
» FILMOVI KOJE SMO VOLELI

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DRUŠTVO :: VRUĆI KROMPIRI :: GDE JE ISTINA?-
Skoči na: