DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
BONSAI  ❀ BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
BONSAI  ❀ BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALLatest imagesTražiRegistruj sePristupi

 

 BONSAI ❀

Ići dole 
4 posters
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius


Godina : 63
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyUto Maj 05, 2009 11:15 pm

Za pravi bonsai upotrebljava se drveće koje bi trebalo držati većim delom godine izvan kuće,iako ga je moguće uneti u kuću na kraće vreme. Na Zapadu je umetnost bonsai proširena i na tropske biljke, koje se mogu uzgajati u stanu. Bonsai može biti različite veličine. Svaka biljka između 45 i 56 cm slovi kao ''mala''. Iznad te visine bonsai je ''veliki''. Ono što je ispod 13 cm je minijaturno, ali iako se mali bonsai smatra lepim , ipak se u smanjivanju ide predaleko.

Ima više načina uzgoja bonsai. Ako imate sreću, naći ćete prirodno zakržljalo drvo visoko u planini. Japanci smatraju da su ovako prirodno zakržljali patuljci najbolji. Možete početi i sa zakorenjivanjem reznica od odraslog drveta, ili kupiti mlado drvo u rasadniku. U svakom slučaju, uzgoj bonsai ne treba započeti pre nego što drvo ima dobru, čvrstu stabljiku. Skup, ali brz način jeste da kupite potpuno oblikovano, lepo razvijeno drvo. Međutim, ako bonsai budete sami uzgajali iz semena, najpotpunije ćete upravljati njegovim rastom.


Osnovno oblikovanje obavlja se preve četiri godine.



  • Prva godina: u jesen se poseje seme u saksiju koja sadrži semenski kompost. Premda uzgajate tropsku biljku, stavite saksiju napolje. Tlo održavajte vlažno sve vreme. Presadite sadnice u saksiju promera 10 do 13 cm, koja sadrži kompost za sadnju.
  • Druga godina: u jesen presadite biljku uzgojenu iz semena u saksiju promera 15 cm. Ukoliko ne želite uzgojiti uspravni bonsai, počnite biljčicu oblikovati. Da biste dobili nakrivljeni oblik, zabodite štap u kompost pod uglom od 45 stepeni i uza njega pričvrstite stabljiku. Da biste postigli oblik kakskade ili polukaskade, obavijte komad mekane žice oko stabljike. savijte biljčicu dok vrh ne bude u visini tla, zatim pričvrstite vrh žice za komad uzice koja je vezana oko saksije.
  • Treća godina: u jesen skinite žicu - stabljika će sada stalno rasti pod uglom. Zimi treba obrezati stabljiku na visinu od 15 cm od osnovice. Tokom godine duž stabljike će se razviti postrani izbojci.
  • Četvrta godina: u oktobru izvadite drvo iz saksije. Videćete da je neko korenje debelo, a neko vlaknasto. Debelo, glavno korenje treba oštro obrezati. Presadite u saksiju promera 8 - 10 cm. Imajući pred očima konačni oblik, odrežite neke postrane grane. Ako je potrebno, obrežite one za koje ste odlučili da ostanu. Čvornati oblik dobićete tako da oko postranih ogranaka omotate žicu pa ih uvijete u željeni oblik. Svežite kraj žice za komadić uzice, koja je zavezana oko saksije. Žica se može skinuti za godinu ili više dana. Kad drvo bonsai dostigne starost od pet godina, njegov je oblik gotov i to je vreme da se premesti u plitku bonsai posudu.

Važan je izbor posude. Po tradiciji, drvo sa uspravnim deblom sadi se malo izvan središta četvorougaone ili ovalne posude, dok se drvo koje je uzgajano da raste pod uglom sadi u sredinu okrugle ili kvadratne posude.


Pre presađivanja drveta bonsai, morate pripremiti posudu. Ukoliko niste izabrali uspravan stil, drvo će trebati neki potporanj; provucite komad rafije ili tanke žice kroz komade pocinkovane mrežice koju treba staviti na otvore za drenažu na dnu posude. Kad se drvo presadi, rafija ili žica omota se oko grumena zemlje da bi stajalo čvrsto. Prekrijte zatim dno posude drenažnim materijalom, kao što je šljunak i naspite tanak sloj bonsai komposta ili odgovarajućeg komposta dobrog kvaliteta na bazi ilovače.


Sledeći korak je da veoma pažljivo izvadite drvo iz njegove posude. Onda iglom za pletenje ili štapićima nežno udarajte po grumenu zemlje kako biste odstranili što je više moguće komposta sa korenja. Kad ogolite korenje, sve veliko glavno korenje mora se odrezati do kraja. Čupavo korenje treba obrezati na jednu trećinu dužine. Držite kraj sebe posudu sa vodom dok obrezujete. Uranjajte korenje redovno u vodu kako biste održali vlažnost. Obrezano drvo presadite u bonsai posudu ispunjenu kompostom ili kompostom na bazi ilovače. Da bi drvo izgledalo čvornovato i staro, gornje korenje možete ostaviti iznad komposta.


Kasnije bonsai drvo treba presađivati jednom godišnje u jesen ili zimi. Leti obrežite postrane izboje i odrežite rastući vrh. Kompost treba stalno održavati vlažnim; zapamtite da se kompost u plitkoj posudi suši veoma brzo. Kako se biljka presađuje svake godine , ne treba je prihranjivati. Može proći pet do petnaest godina dok biljka ne stekne status bonsai. Koliko dugo će živeti zavisi od vrste. Životni vek običnog bonsai može varirati od nekoliko decenija do nekoliko vekova, ali ne gajite previše nade ako uzgajate bonsai u stanu.










BONSAI  ❀ 155klf10


Poslednji izmenio Danubius dana Čet Sep 30, 2010 11:43 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius


Godina : 63
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyUto Maj 05, 2009 11:17 pm

Bonsai je umetnost koja je u svom razvoju prošla tri razdoblja. Započela je davno svojim rođenjem u staroj Kini, gde su uzgajali malena drvca u cvetnim saksijama.
BONSAI  ❀ 6_gazou
U drugom razdoblju ta se tehnika preselila u Japan, gde se potpuno ukorenila u tako dobro poznatu japansku tradiciju.
Treće se upravo odvija u današnje vreme, kada je svoje poklonike bonsai stekao u SAD i Evropi.
Bonsai je japanska reč, sastavljena od reči bon=cvetna saksija i sai=drvo. Umetnost se rodila u Kini u vreme dinastije Tang, čija vladavina počinje u 7 veku. To se može zaključiti na osnovu slika nađenih iz tog vremena na kojima su često prikazivana bonsai stabalca.
U Japan je bonsai umetnost stigla iz Kine u srednjem veku. Sve do kraja prošlog veka ova je umetnost bila povlastica najviše kaste, samuraja. Japanska bonsai umetnost se nakon drugog svetskog rata proširila na zapad, a poslednjih decenija pobuđuje sve veće interesovanje.Ova umetnost osvaja mnoge ljude širom sveta i iz dana u dan stiče mnoge poklonike bez obzira na različite kulturološke i civilizacijske tekovine.
Bonsai stabalce se razvija svojim osobinama kao svako drugo stablo u prirodi, samo mu se određenim postupcima obuzdava rast u visinu. Cilj uzgajivača je da se stvori verna minijaturna kopija, dostojna poštovanja koje zaslužuje staro stablo u prirodi; vetrovima šiban, nagnut bor, kvrgavi brest, trešnja koja cveta i donosi plod.
Da bi to postigli uzgajivači bonsaia moraju imati određena znanja i spretnost. Obrezuju korenje da bi ih smestili u posudu, obrezuju grane da bi ostale kratke, a da ipak deluju prirodno kao da neobuzdano rastu. Osim znanja, bezgranično strpljenje je neobično važna osobina koja je odlika svakog uzgajivača bonsaia. Potrebno je i po dvadeset godina predanog i strpljivog rada dok bonsai dobije pravu vrednost i značaj, jer postoji pravilo što je bonsai stariji to je vredniji.
U Japanu se mnoga drvca nasleđuju iz generacije u generaciju, njihova vrednost je neprocenjiva. U japanskoj bonsai umetnosti tokom vekova razvili su se neki osnovni oblici. Međusobno nisu strogo podeljeni i ograničeni, nego je ostavljen prostor za individualno shvaćanje i promene. Ipak poznavanje pravila osnovnih oblika predstavlja veliku pomoć kod učenja jer služe na neki način kao uzorci i upućuju uzgajivače kakvim sve mogućnostima raspolaže u oblikovanju vlastitih bonsaia.
Osnovni oblici:


  • Kaskada ili viseći oblik,
  • metla,
  • oblik blizanaca,
  • višestruko stablo,
  • uspravni oblik,
  • šuma.
Japanski bonsai se u poslednjih sto godina nije bitno promenio, on se ni danas ne menja ali je prešao granice Japana i osvaja mnoge ljude širom sveta.










BONSAI  ❀ 155klf10
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius


Godina : 63
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptySre Maj 06, 2009 3:50 pm

Acer Palmatum

Japanski javor



Belogorično drvo iz Japana i Kine A. palmatum ima duboko izdeljenje, zelene listove koji u jesen manjaju boju u narandžastu, crvenu i žutu. Na svom prirodnom staništu postiže visinu od 4.5 m. Iako ova biljka najbolje uspeva na dobroj svetlosti, podnosi i zasenjeno mesto. Treba je držati sve vreme vani osim kratkog razdoblja leti kada je treba uneti u kuću. Zemlju treba neprestano održavati vlažnom. Ako je moguće , uroniti zimi posudu u treset ili pesak da bi se zaštitilo korenje od smrzavanja. Svake jeseni ili zime treba obrezati korenje i presaditi u bonsai kompost ili kompost na bazi ilovače. Leti treba podrezati postrane izbojke i zakinuti vrh rasta. Razmnožavati semenom u jesen.
BONSAI  ❀ Acer_palmatum










BONSAI  ❀ 155klf10
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm


Godina : 44
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyČet Jun 04, 2009 12:40 pm

Imam jedan mali bonsai,muči se gdinama da osptane,nešto me ne odgovara...ali bori se..
A i cene su im katastrofa...










Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.






Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa


Godina : 42
Datum upisa : 17.02.2010

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyPet Sep 03, 2010 10:09 pm

BONSAI  ❀ 390Delonix_regia_Bonsai

BONSAI  ❀ P1320-GI

BONSAI  ❀ 1111614_a50r1

BONSAI  ❀ Bonsai1











Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa


Godina : 42
Datum upisa : 17.02.2010

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyPet Sep 03, 2010 10:12 pm

BONSAI  ❀ Bbbbb

BONSAI  ❀ Bbb

BONSAI  ❀ Bb

BONSAI  ❀ Bbbb

BONSAI  ❀ Bbb











Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa


Godina : 42
Datum upisa : 17.02.2010

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyPet Sep 03, 2010 10:15 pm

BONSAI  ❀ Bonsai3

BONSAI  ❀ Taken+at+the+National+Bonsai+and+Penjing+Museum

BONSAI  ❀ Japanese+White+Pine+Bonsai+tree












Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa


Godina : 42
Datum upisa : 17.02.2010

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyČet Sep 30, 2010 11:39 am

Kako oblikovati svoje bonsai drvce?

Najbolje je početi sa još mladom biljkom, iz koje će se razviti drvce. Ovo drvo se razvija kao i svako drugo, samo mu mi svojim postupcima ograničavamo rast u visinu. Cilj nam je stvoriti minijaturnu kopiju starog stabla.

Oblikovanje bonsaija ćete postići sa nekoliko preciznih tehnika. Kako bi održali minijaturnu veličinu drva, morate redovito obrezivati lišće i grane.

Glavna metoda ograničavanja veličine bonsaija je podrezivanje, koje se sastoji od požljivog uklanjanja dijelova drva kako bi ga oblikovali i ograničili mu veličinu. Podrezivanje je kritično za razvoj bonsaija. Ovo je najvažnija metoda, jer vam dozvoljava kontrolu rasta bonsaija oblikovanje u željenu formu i izgled kakav želite. Ovo je umjetnost uzgoja bonsai drva, sa vodećom misli da se imitira priroda u minijaturnoj formi. Učestalost podrezivanja bonsaia, većinom ovisi o veličini i starosti bonsaija. Ako morate odstraniti veće grane s bonsaija, najbolje je da ih odrežete u vrhuncu sezone rasta bonsaija, koja počinje u rano proljeće i traje do sredine ljeta. Prilikom rezanja većih grana bonsaija, morate upotrijebiti konkavne škare. One vam omogućavaju rez čim bliže stablu, tako da ostane što manja brazgotina. Obratite pozornost da rezanjem grana potičete stabalce da potjera nove grane.

Povezivanje bonsaija može također biti metoda oblikovanja drvca, i to tako da oko grana obavijete žicu od bakra ili aluminija, koja će držati grane na mjestu sve dok ne poprime oblik i bez žica. Prilikom odabira žice ravnajte se načelom da debljina žice odgovara trećini debljine grane ili stabla koje namjeravate saviti. Vodite računa o tome da ovaj način oblikovanja nije prikladan za svako bonsai drvce, osobito za ono koje je pretvrdo ili prelomljivo.

Ako se odlučite započeti s oblikovanjem bonsaija najbolje je da to započnete u proljeće. Optimalno vrijeme je druga polovica veljače.


BONSAI  ❀ 004











Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa


Godina : 42
Datum upisa : 17.02.2010

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyČet Sep 30, 2010 11:42 am

BONSAI  ❀ IMG_2114











Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
*Twilight*

*Twilight*


Godina : 96
Datum upisa : 20.02.2013

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptySre Feb 20, 2013 9:31 am

BONSAI  ❀ Contes11

Ljudi uzgajaju biljke u posudama hiljadama godina (začine, ljekovito bilje, te bilje za ukras), zbog ljepote cvijeta ili listova. Ali u Kini je stvoren novi koncept - kreiranje minijaturnih prirodnih pejzaža u posudama, zvanih PENJING, u doba Han dinastije (oko 200.g. prije Hrista). Jedna od mnogih legendi govori kako je debeli car smatrao putovanje zamornim, pa je naredio da se minijaturna kopija njegova carstva sagradi u dvorištu palače, kako bi sa prozora spavače sobe, mogao vidjeti cijeli svoj posjed. Želeći sačuvati njegovu jedinstvenost, bilo je naređeno ako neko drugi pokuša napraviti nešto slično, da bude ubijen kao izdajnik. Bila ona istinita ili ne, jedno je sigurno, posjedovanje minijaturnih pejzaža bilo je statusni simbol.
Najstariji pisani dokument o bonsaima pronađen je u grobnici princa Zhang Huai-a, koji je umro 706.g. za vrijeme Tang dinastije. Dvije zidne slike u grobnici prikazuju sluge koje nose minijaturni pejzaž sa kamenjem i biljkama u posudi lotosovog oblika. Penjing je bio iznimno cijenjen tijekom Song dinastije (960.-1279.g.), kada se je razvijao prema sofisticiranijem umjetničkom obliku.
Tada počinje i uzgajanje pojedinačnog stabla u bonsai posudi. Ti prvi primjerci imali su debla izrezbarena tako da nalikuju na zmajeve i druge životinje. Zvali su se PUN-SAI.
Kroz 11. i 12. vj. Kina je izvršila znatan kulturni uticaj na okolne zemlje, posebno Japan, preko umjetnosti i filozofije. Za prenošenje bonsaija u Japan i širenje među japanskom aristokracijom, samurajima, najzaslužniji su Zen redovnici. Za njih je bonsai bio religiozni objekt "zelene stepenice koje vode na Nebo", odnosno spona između ljudi i Boga. U centru uzgajanja bonsaija je uspostavljanje ravnoteže između čovjeka i prirode. Uzgajivač se posvećuje bonsaima, njeguje u sebi kreativnost, te svake godine ispočetka proživljava kroz njih ritam izmjene godišnjih doba. Sam uzgoj zahtjeva mnogo njege i pozornosti, ali kao nagradu donosi mirnoću uma, osjećaj osvježenja i unutrašnju smirenost.
Tek u Muromachi eri u 14.st. bonsai se popularizira i zajedno sa origamijem, ikebanom, suisekima i čajnom ceremonijom (Chado), postaje dio Japanske kulture. U 18.st. bonsai je na svom vrhuncu i veoma je cijenjen. Pojedine tehnike su se ritualizirale, a smještaj grana i debla određen je strogim pravilima.
Iz Japana bonsai se proširio na zapad krajem 19. st. Izložbe bonsaija održane su u Parizu 1878., 1889., 1900., dok je prva velika održana u Londonu 1909.g.
Bonsai danas nije samo privilegij više klase. Pretvorio se je u poznatu i priznatu hortikulturnu umjetnost širom svijeta.


U kineskoj literaturi bonsai se spominje još u X vijeku. Tehnika uzgoja preuzeta je iz Japana.Ova minijaturna stabla mogu da žive i preko 100 godina. Naravno, ovakvi primjerci su prava rijetkost jer je potrebno mnogo truda i umjeća da se dobije takvo malo umjetničko djelo. Zbog toga je njegova cijena opravdano visoka.

Drvo i posuda čine harmoničnu cjelinu u kojoj se oblik, boja i tekstura međusobno nadopunjuju. Nije dovoljno samo posaditi drvo u posudu i sve ostalo prepustiti prirodi jer rezultat neće ličiti na drvo i brzo će uvenuti. Potrebno je u početku ukloniti sve suvišne grančice i dobijeni oblik održavati stalnim orezivanjem. Vremenom dobijate patuljasto drvo koje izleda kao ono u prirodnoj veličini. Visina drveta može da varira: oko 15 cm - "baby" bonsai, do 30 cm - "ko" bonsai, do 60 cm - "chui" bonsai i do 90 cm - "dai" bonsai.


BONSAI  ❀ Bonsai1

Bonsai umjetnost je način oblikovanja živog grmlja i drveća. A upravo time dolazimo do samog bitka uzgoja bonsai drveća. Možemo reći da uzgoj bonsai drveća se sastoji od tri koraka koje svako drvo treba proći. U prvom koraku je sama kupovina ili sakupljanje mogućeg bonsai materijala. Tako da istodobno možemo doći do bonsaia iz četri različita izvora:

1. Bonsai iz sjemena

2. Bonsai iz Yamadori-a

3. Bonsai iz sadnica (rasadnik)

4. Kupovina već gotovog bonsai drveta


Nabavom bonsai materijala započinjemo drugi korak koji se sastoji od oblikovanja debla i grana. Kako svaki umjetnik posjeduje oruđe kojim stvara svoje djelo tako i mi koristimo aluminisku ili bakrenu žicu. Njenim omotavanjem oko debla ili grana stvaramo željeni oblik koji možemo dobiti u okvirima razvoja drveta. Time dolazimo i do zadnjeg koraka. Smještaj u prostoru. Kako drvo posaditi u posudu i pravilno prikazati u prostoru gdje se nalazi. Poznavanjem sva tri koraka rada teoretski i praktično spoznajemo postupak uzgoja bonsai drveća.

Kod uzgoja bonsaija, put je važniji od cilja. Pod putom ovdje mislim na dnevno promatranje, razmišljanje i tihi rad s biljkama, na odmor, radost i povećanje znanja i iskustva koje donosi malo drveće.
Pojam punsai, prvi put se spominje u Kini u vrijeme dinstije Tsin (265 - 420. god. Naše ere). U japanskom jeziku ta se riječ pretvorila u bonsai, što se prihvatilo u cijelom svijetu. Riječ je složena iz bon - plitka posuda, i sai - uzgajati biljku. Slobodno prevedeno bonsai znači - biljka u plitkoj posudi. Nekada je bavljenje bonsaiem bila privilegija samo careva i samuraja (čak nekoliko stoljeća ), dok je danas to postalo narodna svojina. Bavljenje bonsaiem najviše se razvijalo u istočno Azijskoj kulturi, zbog toga što ti narodi smatraju da čovjek nije središte svijeta. Smatraju da je čovjek ravnopravan sudionik života na Zemlji, uz životinje i biljke. Zbog svega toga kod tih naroda postoji uzajamna veza čovjeka i bilja, te samim time je produbila odnos kod samog uzgoja, što se ne može reći za Europske narode. U istočnoj Aziji su npr. omiljeni darovi za Novu godinu upravo drvca bonsaia, što ujedno simboliziraju dug život, sreću, proljeće i sl. Iz Kine se bonsai proširio tako, što je potkraj dinstije Ming, jedan kineski vladin činovnik odbio poslušnost, pobjegavši u Japan. Osim kineske literature sa sobom je donio i veliko znanje iz umjetnosti uzgoja patuljastog drveća. Majstori bonsaia su iz generacije u generaciju zapisivali u knjige svoja iskustva, koja su svakim danom bila sve bogatija. Sva ta iskustva dugo su čuvana u tajnosti. Za vrijeme vladavine cara Daiga (898 - 930) bonsai je bio poznat u cijelom Japanu. I upravo i sam car je poticao razvoj kulture i bonsaia kao sastavni dio njihove kulture, te je i on najzaslužniji za širenje ove umjetnosti.
Zatim se iz Japana postepeno širi po čitavom svijetu, naročito nakon 2. svj. rata. Najstariji bonsai na svijetu (1100 godina) nalazi se i čuva u carskoj palači u Japanu, dok se najstariji u Europi (700 godina) nalazi u Heidelbergu (Europskoj Meki za bonsaie).
Ova umjetnost osvaja mnoge ljude širom svijeta. Iz dana u dan stiče brojne poklonike, različitih kultura, starosti i spola.
Nazad na vrh Ići dole
http://nightfairy.serbianforum.info/
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm


Godina : 44
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyPon Jul 01, 2013 2:18 am

BONSAI  ❀ Bonsai_azaleaovako nešto:)))










Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.






Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm


Godina : 44
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptySre Feb 05, 2014 1:31 am

Bonsai: Male tajne uzgoja i održavanja mini-drveća
Bonsai se može držati bilo gdje: na prozoru, na balkonu, na trijemu, u dvorištu, u vrtu...

BONSAI  ❀ 9eef1fa355a05c4d5787b32603ad4463

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Bonsai, drevna japanska vještina uzgoja drveća u posudi, veličanstveni je spoj umjetnosti, vještine i prednosti. Tisućljetna tradicija uzgoja bonasia drvaca, koja je Europi postala poznata tek početkom 20. stoljeća, i dalje se na našim prostorima doživljava na određen, pomalo mističan način. S razlogom.

Fascinira fuzija kiparstva i hortikulture koja izrađa minijaturna stabla koji mnogi smatraju umjetnošću. Živućom umjetnošću koja s godinama dobiva na cijeni. Poznato je da neki stogodišnji primjerci bonasia izazivaju veliko zanimanje i astronomske cijene. Naravno, ovakvi primjerci su prava rijetkost.
Što je potrebno za bavljenje bonsaijem?
U biti, uzgoj bonsai drvaca sasvim je jednostavan hobi, koji ponajviše zahtjeva strpljenje, ljubav i predanost. Ako vas zanima ovaj jedinstven način uzgoja drveća, mnoštvo kvalitetne literature možete pronaći na Internetu, a u Zagrebu, Splitu i Rijeci djeluju i klubovi (udruge) gdje možete naučiti i vidjeti mnoge tajne uzgoja i održavanja bonsai drvaca. Ponajprije, u bonsai se može oblikovati bilo koje drvo. Ako ste početnik, nije potrebno kupovati skupa drvca u rasadnicima, drvo možete čak i sami iskopati ili se odlučiti za neki od već oblikovanih bonsai drvaca koje možete pronaći u većini shopping centara.
Bonsai se može držati bilo gdje: na prozoru, na balkonu, na trijemu, u dvorištu, u vrtu. Jedino mjesto gdje se bonsai ne može držati je u zatvorenoj prostoriji. Bonsai mora stalno biti na svježem zraku, u zatvoren prostor ga možemo unijeti maksimalno 2-3 dana.
Ljepota i užitak stvaranja
Veliku pažnju potrebno je obratiti pri odabiru posude jer ljepota bonasia je u cjelini biljke i posuda koje su često, i sama prava umjetnička djela. Posuda treba isticati ljepotu drveta a ne odvlačiti pažnju promatrača. Uglavnom su od keramike ili drveta, neupadljivih boja i ravnog i plitkog dizajna, osim za kaskadni oblik stabla kada su visoke i uske.
Što se tiče alata za hobističko bavljenje bonsaijem, on je lako je dostupan i jeftin, te ga možete nabaviti u svakom centru za gradnju i uređenje doma. Kliješta, male grablje i žica su osnovni alat za uzgoj i održavanje bonasia. Grane se podrezuju škarama pa ožičavanjem usmjeravaju prema željenom obliku. Nabavite li biljku kojoj odgovaraju uvjeti koje imate, održavanje je jednostavno: redovito zalijevati (obično nešto češće nego sobno bilje), gnojiti (gnojivom koje odgovara i za velike primjerke iste vrste), te povremeno orezivati, piše Wish.hr.










Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.






Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm


Godina : 44
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyUto Feb 18, 2014 2:07 am

BONSAI  ❀ Bonsai-Ficus-Microcarpa-RX0031-
Bonsai Ficus Microcarpa 

 Ficus Bonsai G/W
BONSAI  ❀ Thumb300_18%20inch%20Bonsai%20Ficus%20white










Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.






Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm


Godina : 44
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyUto Feb 25, 2014 1:35 am

Što je potrebno za bavljenje bonsaijem?
Svaka osoba zainteresirana za bonsai prvo se zapita: „Što mi je sve potrebno da bi se bavio/la bonsaijem? Koliko je to zahtjevan hobi?“ Najkraći odgovor glasi: “Bonsai zahtjeva nešto više pažnje od tegle sa cvijećem, ali nije niti blizu vremenski ili financijski zahtjevan kao kućni ljubimac kao što su pas ili mačka. “Osnovni uvjeti za bavljenjem bonsaijem su:

  • prikladan prostor – poslužit će i prozor na koji stanu tegle sa cvijećem, bilo što veće od toga je izvrsno,

  • vrijeme za zalijevanje – deset minuta (ili manje) vremena dnevno (ili rjeđe) i prijatelj koji će drvca zaliti kad smo odsutni

  • ponešto novaca – prije svega za drvce (premda drvce možemo i izvaditi iz prirode), zatim za posudu za drvce, supstrat, gnojivo, nešto alata i žicu.


Sve nas ovo i vremenski i financijski košta dosta manje nego držanje psa ili mačke. Jedina razlika je što nam bonsai nikada neće unerediti tepih ili pojesti cipelu.

Uzgoj cvijeća i ukrasnog bilja u našoj zemlji je uobičajena pojava. Bavljenje bonsaijem je, s druge strane, prilično rijedak hobi i našim sugrađanima je bonsai donekle mističan pojam. Jedno od mnogih pitanja koja si ljudi koji prvi puta dolaze u doticaj sa bonsaijem postavljaju je: što mi je sve potrebno, koje uvjete trebam imati ako želim držati bonsai? Zainteresiranima bonsai često izgleda kao kompliciran hobi. Upravo suprotno! Bonsai je u suštini prilično jednostavan hobi, a uvjeti potrebni za početak bavljenja ovim hobijem su izneseni u sljedećih nekoliko poglavlja.
PROSTOR
Osnovni preduvjet za držanje bonsaija je, naravno, da imate mjesto gdje će te ga držati. Bonsai se može držati bilo gdje: na prozoru, na balkonu, na trijemu, u dvorištu, u vrtu. Jedino mjesto gdje se bonsai ne može držati je – u zatvorenoj prostoriji. Bonsai mora stalno biti na svježem zraku., u zatvoren prostor ga možemo unijeti na maksimalno 2-3 dana. Zrak u prostorijama u kojima borave ljudi je pogodan za neke vrste suptropskih i tropskih biljaka, no kod nas se bonsai najčešće pravi od onih vrsta kojima zrak u prostorijama ne odgovara. Stoga je glavni preduvjet za držanje bonsaija – otvoreni prostor. Sasvim je u redu neki oblik balkona ili prozor na kojem držite tegle sa cvijećem.
SUSJED/PRIJATELJ/RODBINA
Bonsai drvca potrebno je relativno često zalijevati. Najveće vrućine vladaju tijekom ljetnih praznika, kad odemo na godišnji odmor, i upravo u tom periodu bonsaije je potrebno zalijevati svaki dan. Slična je situacija i s mnogim biljkama koje imamo u stanu: kad idemo na more. Stoga je jedan od preduvjeta za držanje bonsaija: da ih ima tko zalijevati dok vas nema. To može biti vaš susjed ili prijatelj koji živi u blizini i spreman je svaki dan doći do vašeg stana zaliti drvca. Opcija je i da svoja drvca jednostavno preselite kod prijatelja ili člana rodbine koji će ih zalijevati dok vas nema. Promjena ambijenta neće im škoditi dok god ih se redovito zalijeva i drži na otvorenom.
Ovaj problem izražen je samo preko ljetnih praznika. Zimi, kad preko stabala napada snijeg, drvca uopće nije potrebno zalijevati. Stoga na skijanje možete ići i bez da osigurate osobu koja će zalijevati vaša drvca.
VRIJEME
Zalijevanje
Kao što smo već natuknuli u prethodnom odlomku, drvca je, osim zimi, potrebno relativno često zalijevati, što zahtjeva određenu količinu vremena. Ukoliko imate samo jedno drvce, onda je to manje od minute dnevno. Ukoliko imate i desetak ili više bonsaija, vrijeme zalijevanja ne prelazi 10 minuta.
Kako često je potrebno zalijevati drva? To ovisi o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima. Bonsaisti drvca ne zalijevaju prema nekom čvrstom pravilu nego jednostavno obraćaju pažnju na svoja drvca, prate vlažnost zemlje i potrebe drveta, pa zalijevaju prema potrebi. No, za potrebe ovog pregleda stvari ćemo malo pojednostaviti kako bi se dobila neka opća slika o tome koliko je vremena potrebno utrošiti na zalijevanje.
Tijekom zime, dok drvca miruju nije ih potrebno skoro uopće zalijevati. Ukoliko su temperature iznad nule, potrebno je drvca zaliti svakih tjedan – dva. Ukoliko je supstrat zamrznut ili ako je na drvca pao snijeg, onda ih uopće nije potrebno zalijevati sve dok se snijeg ne otopi.
Period u kojem drvca rastu ovisi od vrste do vrste i od podneblja do podneblja, no poklapa se otprilike sa proljećem, ljetom i jeseni. Na početku i na kraju sezone rasta drvca je potrebno zalijevati svakih 3-4 dana, a dok je drvo u punom rastu drvca zalijevamo svakih dan – dva.
U periodu velikih vrućina drvca je potrebno zalijevati svaki dan kako im se korijen ne bi posušio. To je ujedno i najzahtjevniji period što se tiče zalijevanja, kao što smo već ranije napomenuli.
Održavanje
Osim zalijevanja, drvca je potrebno i održavati. Tijekom sezone rasta potrebno je svako drvce orezivati svakih cca 2 tjedna. Drvca najbrže rastu i razvijaju se u proljeće i rano ljeto, dok se kasnije rast usporava pa orezivanje više nije tako često. Za orezivanje jednog drvca trebamo između 10 minuta i pola sata, ovisno o vrsti i veličini drveta.
Jednom godišnje drvo presađujemo ili oblikujemo (samo jedno od to dvoje – drvce ne podnosi da ga se iste godine i presađuje i oblikuje). Oblikovanje drveta (styling) izvodimo jednom godišnje (osim one godine kad ga presađujemo) i to traje od sat – dva za jednostavnija drvca pa do 5-6 sati za iznimno komplicirane bonsaije. Drvce presaujemo svake 2-3 godine i utrošimo maksimalno sat vremena.
STABLO
Da bi se bavili bonsaijem potrebno nam je, naravno, stablo. Bonsai nije posebna vrsta drveta kao što je to bor ili grab ili bukva. Bonsai se može raditi od raznih vrsta drveta – tako imamo bonsai bor, bonsai grab i bonsai bukvu. Drvca koja se prodaju po raznim trgovačkim centrima kao “bonsai” nisu prikladan materijal za iole ozbiljnije bavljenje bonsaijem. Drvo od kojeg ćemo napraviti bonsai možemo nabaviti na dva načina: kupiti u rasadniku ili izvaditi iz prirode. Za koji god način da se odlučimo potreban nam je novac.
NOVAC
Stabla
Cijene stabala iz rasadnika od kojih pravimo bonsai se kreću od 100 kuna (ako imamo sreće) pa do nekoliko tisuća eura (ako kupujemo stablo svjetske klase). No, za početničku razinu za stablo u rasadniku treba izdvojiti 100-300 kuna. Ukoliko stablo vadimo iz prirode, samo stablo nas ne košta ništa, ali treba kupiti nešto alata za kopanje (npr. kramp).
Posuda i supstrat
BONSAI  ❀ IMG_3467-300x210
Obična plastična posuda sa drvetom u bonsai supstratu
U slučaju da drvo vadimo iz prirode, potrebna nam je posuda i supstrat. Ako drvo kupimo u rasadniku, trebat će ga presaditi kroz godinu dana pa nam također trebaju posuda i supstrat. Prvih 2-3 godine drvo držimo u običnoj plastičnoj posudi za cvijeće koju možemo kupiti u većini rasadnika ili trgovačkih centara za 30-70 kuna (ovisno o veličini). Posude u koje nakon 2-3 godine stavljamo gotovi bonsai (tvz. “bonsai posude”) su znatno skuplje, ali one vam i tako neće biti potrebne za početnu fazu. Supstrat u koji ćemo staviti bonsai je također opsežna tema koja zaslužuje seriju članaka, no ukratko rečeno, jedna veća floreopora (koja košta 30 kuna) dovoljna je za sađenje/presađivanje 3 velika ili desetak manjih drva.
Gnojivo
BONSAI  ❀ IMG_3480-258x300
Nekoliko vrsta gnojiva
Zbog prirode supstrata u koje stavljamo drva potrebno je učestalo prihranjivanje (gnojenje) stabala. Prihranjivanje započinjemo početkom vegetacije ( ožujak ) i traje tijekom cijele sezone sve do početka mirovanja vegetacije (listopad).Prihranjivanje izvodimo u jednakim intervalima cca. jednom tjedno. Tekuća gnojiva koštaju 20-30 kuna po litri i traju godinu – dvije ukoliko imamo manje od deset stabala. Kruto gnojivo u pakovanjima po više od 5 kilograma košta oko 50 kuna i ukoliko imamo manje od deset stabala traje godinama.
Alat
BONSAI  ❀ DSC01861-300x271
Osnovni bonsai alat
Za bavljenje bonsaijem potreban je alat. Na sreću za početak dovoljan je alat koji većina kućanstava već posjeduje: kombinirke, električarske škare za žicu (cvicange), švicarski nožić, oštre škare (mogu poslužiti i vinogradarske škare). Ti alati nisu prilagođeni radu na bonsaiju i za ozbiljnije bavljenje potrebno je kupiti specijalizirani alat. Stoga bonsai entuzijast prvo krenu raditi sa alatom za druge namjene kojeg već posjeduju, pa polako svake godine kupuju po jedan ili dva komada specijaliziranog bonsai alata. Nabavka škara može pričekati i godinu dana od početka bavljenja bonsaijem. Konkavna kliješta i bonsai škare se mogu nabaviti već od 150 kuna.
Žica
BONSAI  ❀ DSC01855-300x186
Nekoliko kolutova kaljene bakrene žice
Oblikovanje bonsaija je skoro nezamislivo bez upotrebe „bonsai žice“. Bonsaisti grane na stablima usmjeravaju žicom. Upotrebljavaju se dvije vrste žice: aluminijska žica i kaljena bakrena žica, stoga je sljedeća stavka na popisu troškova žica. Obje vrste žice je moguće kupiti u željeznariji i na otkupnim stanicama sekundarnih sirovina , premda tako kupljena bakrena žica nije kaljena i potrebno ju je kaliti kako bi postala mekana i savitljiva. Osim vrste žica, bitna je i debljina (promjer). O debljini grane ovisi i koju ćemo debljinu žice koristiti. Žicu je moguće, također, kupiti preko Interneta ili kod trgovaca bonsai opremom (nama najbliži su u Sloveniji). Kilogram aluminijske žice (dovoljno za žicanje nekoliko desetaka stabala) na Internetu košta oko 200 kuna.
Osim gore nabrojanih troškova tu su i troškovi koje svaki hobi nosi sa sobom: kupovina knjiga, tečajevi, radionice, putovanja na izložbe i slično. No, bonsaijem se može baviti i bez toga. No, iskustva pokazuju da jednom kad se osoba zaljubi u bonsai, putovanja na drugi kraj Europe kako bi se vidjela izložba malih stabala postaju normalna pojava.
LJUBAV
Bonsai je živo biće koje raste s vama i zna vam vratiti uloženu ljubav. Jedna od najbitnijih stvari koja je potrebna za bavljenje bonsaijem je ljubav prema malim stablima. Jednom kad nabavite svoje prvo stablo, vrlo brzo ćete biti sigurni da li je bonsai hobi za vas ili nije. Jer, biljka od nas zahtjeva ljubav i brigu. Potrebno ju je skoro svaki dan zalijevati, potrebno je pratiti njen rast, brinuti se da ju dovoljno prihranjujete te da ju ne napada neki nametnik ili bolest. Ali, ukoliko se za to drvce pobrinete, ono će vam uložen trud i ljubav vratiti mnogostruko, u obliku prekrasnog prizora na vašem balkonu ili u vašem vrtu.
A to je samo početak. Kad jednom uđete u svijet bonsaija, teško ćete moći tako lako izaći iz njega.










Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.






Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm


Godina : 44
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyPon Mar 10, 2014 11:28 am

Za totalne neznalice: Kako bonsai održati na životu?
Briga oko bonsaija prava je umjetnost, ali i zadovoljstvo za ljubitelje tog predivnog patuljastog drveća…

BONSAI  ❀ 9262_big

Za rođendan od prijateljice dobila sam predivni bonsai – Carmonu retusu ili Fujian (Fukien) čaj, radi se o prelijepom malom drvcu, koje inače potiče iz kineske pokrajine Fujian, gdje se može naći i u prirodnoj veličini, a raste u obliku grma ili malog drvca. Tri tjedna poslije, moj suprug me pitao, je li moj bonsai listopadno drvo, jer je više lišća bilo oko njega nego na njemu. Na žalost, ne, moje drvo nije listopadno.

S obzirom na to da sam, što se tiče uzgoja biljaka totalni laik, sve što znam je da ih treba s vremena na vrijeme zalijevati, da trebaju dovoljno svijetla i da ih svakih nekoliko godina treba presaditi u veću posudu s novom zemljom. I tu više-manje prestaje moje znanje. Iako sam si dala truda i odmah pročitala neke osnove o mojoj vrsti bonsaija, očito to nije bilo dovoljno da za moje prelijepo drvce, koje je sada gotovo golo, bez lišća.

Zato sam odlučila dublje ući u problematiku uzgoja bonsaija, te shvatila da se radi o cijeloj jednoj nauci i kulturi uzgoja bonsaija. Evo, što sam naučila o njima. Nadam se da će to biti, za početak, dovoljno za spas mojeg drvca…

Proučite svoju vrstu

Inače, moj bonsai za vrijeme toplijih mjeseci može uspijevati i na otvorenom, ali kako je dosta osjetljiv na temperaturne razlike, vlagu u zraku, idealan je uzgoj u zatvorenim prostorima, pa sam se zbog toga orijentirala na čitanje literature za bonsaije koji se uzgajaju na zatvorenim prostorima. Naime, postoje bonsai koji mogu vani i prezimiti jer ta mala drvca imaju sve karakteristike njihove velike braće. No, vratimo se bonsaijima koji se uzgajaju u toplini doma. Isto tako moram napomenuti, da iako svaka vrsta bonsaija ima određene zahtjeve uzgoja, većina njih je vrlo slična. Ovo što navesti su zaista osnove uzgoja, a svaki vlasnik bonsaija, trebao bi se dodatno informirati o svojoj vrsti.

Gdje ga treba držati?

Za vrijeme toplijih mjeseci kada noćna temperatura ne pada ispod 15şC, bonsai može biti vani, no čim se temperature počinju spuštati, potrebno ga je smjestiti u toplinu doma. Najbolje ga je smjestiti na mjesto gdje će dio dana biti na direktnom suncu (najbolje ujutro), a dio dana u sjeni. Ako je moguće smjestite ga na neku povišenu površinu – stolić ili slično.

Za vrijeme hladnijih mjeseci, najbolje ga je smjestiti pored prozora, gdje će dobar dio dana biti na suncu, po mogućnosti na južnoj strani. Naravno, to može biti problem ako živite u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, najčešće u zimi obavijeni gustim tamnim oblacima. Ništa vjerojatno neće biti bolje niti sljedećih par mjeseci.

Kako ga zalijevati?

Koliko se čini, redovito i pravilno zalijevanje bonsaija, jedan je od najvažnijih preduvjeta za zdravlje biljke. Zemlja od bonsaija ne smije nikada biti isušena, ali isto tako ne smije plivati u vodi, što znači da ga treba zalijevati umjereno i često.

Ako primjerice ljeti stoji na suncu i na većim vrućinama potrebno ga je zalijevati možda i nekoliko puta na dan. Zimi, jednom u dva dana. Sve ovisi o vašoj procjeni. Ako u ljetnim mjesecima možete postaviti bonsai, gdje imate navodnjavanje, tim bolje. Ako ih pak ručno zalijevate na zatvorenom prostoru, najlakše je to učiniti malenom prskalicom.

Naime, bonsaiji vole i prskanje lišća i što više vlage u zraku, a što može biti problem u zimskim mjesecima u grijanim prostorijama. Za ako je moguće, oko bonsaija postavite posudice s vodom, koje će se lagano isparavati i vlažiti listiće biljke.  Ako je pak na otvorenom, kiša je jednako dobra za zalijevanje bonsaija. Nemojte ih zalijevati jako hladnom, nego mlakom vodom.  
 
BONSAI  ❀ Bonsai02%20Hoffheins-%20Foter-CC%20BY-NC-ND


Dohranjivanje

Kako bi bonsai ostao zdrav, ali i rastao i razvijao se, potrebno je potrebna dohrana umjetnim tekućim gnojivom. Dva puta na tjedan za vrijeme proljeća ljeta i jeseni, te jednom mjesečno za vrijeme zimskim mjeseci.  

Standardno gnojivo za bilje, biti će dovoljno, no s obzirom na to da su bonsaiji posađeni u malim posudicama s vrlo malo zemlje, potrebno je obratiti pažnju na količinu gnojiva koje se stavlja. Zato se preporučuje u pola slabija od preporučene doze. Također, možete koristiti i druge oblike gnojiva, u obliku štapića ili kuglica, no isto tako budite oprezni kada je u pitanju doziranje. Kada zalijevate biljku gnojivom, zalijevajte ju već na vlažno tlo, nikad na suho.

Presađivanje

Vrijeme za presađivanje je kada korijenje napuni posudicu u kojoj bonsai raste. Ako je drvo zdravo i raste, najčešće mu je potrebno presađivanje svake dvije do tri godine. No, ponekad se može dogoditi da će bonsai trebati presaditi i nakon godine dana, jer drvo ima faze sporijeg rasta. Zbog toga je potrebno redovita kontrola je li korenje naraslo preveliko za posudu u kojoj se nalazi. Presađivanje se radi u fazi mirovanja biljke, u kasnu jesen ili rano proljeće.

Orezivanje bonsaija

Koliko se čini, radi se o još jednoj stvari iz koje su Kinezi i Japanci napravili umjetnost. Kako ja osobno nisam još ovladala niti tehnikom održavanja bonsaija na životu, ovaj dio mi se čini poput znanstvene fantastike. Ono što je bitno zapamtiti da tropska u suptropska drveća se mogu orezivati cijele godine, čak su i poželjna, dok ostala drveća se orezuju prema vrsti.
(vam)










Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.






Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm


Godina : 44
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyČet Maj 22, 2014 12:15 am

Briga za bonsai drvce

Briga za bonsai drvo nije tako teško, sve što trebate je prava količina sunca i vode.
Kako oblikovati svoje bonsai drvce?
Najbolje je početi sa još mladom biljkom, iz koje će se razviti drvce. Ovo drvo se razvija kao i svako drugo, samo mu mi svojim postupcima ograničavamo rast u visinu. Cilj nam je stvoriti minijaturnu kopiju starog stabla.
Oblikovanje bonsaija ćete postići sa nekoliko preciznih tehnika. Kako bi održali minijaturnu veličinu drva, morate redovito obrezivati lišće i grane.
Glavna metoda ograničavanja veličine bonsaija je podrezivanje, koje se sastoji od požljivog uklanjanja dijelova drva kako bi ga oblikovali i ograničili mu veličinu.  Podrezivanje je kritično za razvoj bonsaija. Ovo je najvažnija metoda, jer vam dozvoljava kontrolu rasta bonsaija  oblikovanje u željenu formu i izgled kakav želite. Ovo je umjetnost uzgoja bonsai drva, sa vodećom misli da se imitira priroda u minijaturnoj formi. Učestalost podrezivanja bonsaia, većinom ovisi o veličini i starosti bonsaija. Ako morate odstraniti veće grane s bonsaija, najbolje je da ih odrežete u vrhuncu sezone rasta bonsaija, koja počinje u rano proljeće i traje do sredine ljeta. Prilikom rezanja većih grana bonsaija, morate upotrijebiti konkavne škare. One vam omogućavaju rez čim bliže stablu, tako da ostane što manja brazgotina. Obratite pozornost da rezanjem grana potičete stabalce da potjera nove grane.
Povezivanje bonsaija može također biti metoda oblikovanja drvca, i to tako da oko grana obavijete žicu od bakra ili aluminija, koja će držati grane na mjestu sve dok ne poprime oblik i bez žica. Prilikom odabira žice ravnajte se načelom da debljina žice odgovara trećini debljine grane ili stabla koje namjeravate saviti. Vodite računa o tome da ovaj način oblikovanja nije prikladan za svako bonsai drvce, osobito za ono koje je pretvrdo ili prelomljivo.
Ako se odlučite započeti s oblikovanjem bonsaija najbolje je da to započnete u proljeće. Optimalno vrijeme je druga polovica veljače.

BONSAI  ❀ 68_big










Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.






Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius


Godina : 63
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ EmptyNed Okt 14, 2018 9:57 am

Ako želite da se ne mučite ,a imate "bonsai" drvo ,evo rešenja .
Za samo 10 eu dobijate "bonsai čajno drvo"

BONSAI  ❀ 43734269_10216816339537813_260135676513615872_n

...koje od "održavanja" zahteva samo da se jednom nedeljno potopi podnožje par minuta u vodu ,to je sve .










BONSAI  ❀ 155klf10
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Sponsored content





BONSAI  ❀ Empty
PočaljiNaslov: Re: BONSAI ❀   BONSAI  ❀ Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
BONSAI ❀
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» ❀ Ikebane
» ❀ Orhideje.............
» ❀ MIMOZA
» ❀ Simbolika cvijeca

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: PRIRODA I ŽIVI SVET :: MAJKA PRIRODA I NJENI ODGOVORI :: BILJNI SVET-
Skoči na: