|
| ❀ Simbolika cvijeca | |
| | Autor | Poruka |
---|
bosankaa ★ Prva Oklagija Foruma ★
Godina : 43 Datum upisa : 17.02.2010
| Naslov: ❀ Simbolika cvijeca Pon Apr 19, 2010 12:25 pm | |
| Svako cvijece ima svoje znacenje i nosi poruku sa sobom.Upoznajmo simbolike cvijeca... ~ Simbolika zumbula ~ Cvjetovi mogu biti bijeli, ružičasti, boje ciklame, purpurne ili plave boje. Simbolizira ljepotu i njezinu kratkotrajnost, smrt i ponovno rođenje, strast ljubavi i ljubavnu nesreću, te božansku milost i najvišu mudrost. Kod Grka je bio simbol ljepote, izvrsnosti i plemenitosti. U kršćanskoj ikonografiji zumbul je zbog purpurne boje simbol Krista Kralja i Marije kao Nebeske Kraljice. Zumbulima su bili posuti travnjaci u trenutku Kristova rođenja a na taj način simbolizira i rođenje Spasitelja. Tek u 16. stoljeću zumbulove lukovice su prvi put donijeli iz Turske u Zapadnu Europu te je Europljane uhvatio val oduševljenja. Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Poslednji izmenio bosankaa dana Čet Sep 30, 2010 11:55 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | bosankaa ★ Prva Oklagija Foruma ★
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pon Apr 19, 2010 12:27 pm | |
| ~ Ljiljan ~ Ovaj cvijet je cijenjen još od starih Egipćana. Poseban je zbog visokog rasta, iznimne ljepote cvjetova te opojna mirisa. Poštivan je u svim zemljama istočnoga Sredozemlja, Bliskog i Srednjeg istoka. Simbol je ljepote i vladarskog dostojanstva. Također, smatrao se jedno vrijeme i svetom biljkom koja pripada nebeskim vladarima i bogovima. Spomenut je i u Svetome pismu nekoliko puta, kao simbol najraskošnije ljepote, bezgrješnosti i odabranosti. U kršćanskoj ikonografiji ljiljan je najomiljeniji kao Marijin cvijet, te simbolizira njenu nevinost i djevičanstvo, a pojavljuje se i u marijanskim himnama. U pravilu nikad ne nedostaje u motivu Navještenja, gdje je znak Marijine izabranosti i ukazuje na bezgrešno začeće. U europskoj umjetnosti ima važnu ulogu i izvan kršćanskih okvira. Ljiljan je i jedna od najčešćih biljaka na grbovima koji se mogu pronaći u heraldici Zapadne Europe, iako, smatra se da je u tom kontekstu vrlo često bio pogrešno zamijenjen s perunikom. Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pon Apr 19, 2010 12:28 pm | |
| ~ Lotos ~ Ovaj cvijet u zemljama od dalekog Japana do istočnog Sredozemlja važi za sveti cvijet. Simbol je ljepote, neokaljanosti i savršenosti, a predstavlja i duhovnu izvrsnost, vječni život i ljubav. Najpoznatiji je u Indiji i zemljama prednje Azije gdje su se ukorijenili hinduizam i budizam. Hinduističke svete knjige govore kako je na početku stvaranja svijeta iz pupka boga Višnua izrastao lotos i raširio svoje latice. Po priči se iz njega rodio Brahma – veliko božanstvo hinduističkog panteona, otac bogova i stvoritelj svijeta. Plavi lotos je središnji cvijet egipatske umjetnosti, kulture, religije i mitologije. Vjerovalo se kako miris lotosa jača i opušta duh, osvježava i daje novu snagu, te da u sebi nosi samu esenciju života. U Europi nije samonikla biljka, stoga nije ukorijenjen u kulturnoj tradiciji europskih zemalja. Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| | | Aurora Borealis
Datum upisa : 17.12.2009
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pon Apr 19, 2010 1:12 pm | |
| JASMIN-kazu da je simbol srece u braku....i da njegov miris podstice pozitivan uticaj za povecanje ljudskog raspolozenja.... | |
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pon Apr 19, 2010 1:30 pm | |
| ~ Cvijece i njegove skrivene poruke ~ Bijeli ljiljan – Čistoća Bršljan – Vječna ljubav i vjernost Crveni tulipan – Izjava ljubavi Cvijet jabuke – Dolaze dobra vremena Đurđice – Poniznost Gardenija – Tajna ljubav i radost Kopar – Požuda Lavanda – Odanost Lijepa kata – Zadovoljstvo Ljubičica – Vjernost Ljutić – Djetinjastost Metvica – Moć Narančin cvijet – Brak i plodnost Narcis – Viteštvo i poštovanje Palmino lišće – Pobjeda Runolist – Smjelost i hrabrost Ružičasti karanfil – Zahvalnost Šafran – Veselje Tratinčice – Nevinost i čistoću Visibaba – Nada Zumbul – Postojanost Žuti karanfil – Odbijanje
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pon Apr 19, 2010 3:04 pm | |
| | |
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pet Sep 03, 2010 11:19 pm | |
| ~ Tulipani ~ Simbolika tulipana je prilično skromna. U europsku kulturnu i likovnu umjetnost je došao prilično kasno. No, kada se pojavi nastupilo je opće oduševljenje. Iz trgovačkih zapisa se saznalo kako su tulipani za nizozemskoj burzi dosezali vrlo visoke cijene. Dolazi iz Perzije, te je tamo vrlo cijenjen kao ukras vrtova, a pjesnici su ga slavili kao simbol ljepote, ljubavne uznesenosti i i neutješne čežnje. Tulipanov cvijet je u obliku čašice te je zbog toga u pjesništvu opjevan kao simbol nezaustavljive čaše ljubavnog zanosa i opojne naslade. Turski sultani su ga izabrali za svoj heraldički cvijet te su u Carigradu svake godine organizirali poseban praznik tulipana. Zbog svoje visoke cijene u umjetnosti s vrlo često susreće u motivu vanitas, tj. u prikazima koji govore o praznoj uobraženosti i prolaznosti čovjeka. Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pet Sep 03, 2010 11:23 pm | |
| A nadjoh i ova tumacenja...
1…Tratincica…volim ne volim….hocu –necu..,cistoca…
2..Astera.,ako postoje sumnje,ili vam nije jasno , cvijetom astera mozete dati do znanja da nismo previse uvjereni u neciju vjernost,ili se nesto suprotno krije u tome..
3…Cuvarkuca..cuvaj mi ono sto meni posebno znaci i vrijedi…skromna,ponizna…samostalna…velikodusna..
4…Nezaboravime,Potocnica...svima onima ,koje volimo ,nasim najmilijima,na rastaknu i u zelji da porucimo…da ga i dalje volim..mislim na tebe, ne zaboravi me..
5.Grancica vrbe govori,tko sam ja sam.. zar ti samo ja nisam dovoljna., moje misljenje ne vrijedi nista…
6..Ljiljan..zastitnik braka i potomstva..cistoce i poniznosti..beskrajna sreca I ljepota.. Bijel Bozanstveno je biti sa tobom ,Narancast,Tigrast zdravlje ,ponos
7..Orhideja –najljepsoj……simbolizira roditeljstvo..,pravu ljubav, romantiku i bliskost. znak pazenje...
8.. Grancicu brsljana, s time glasno i jasno dajemo do znanja da ocekujete vjernost i samo vjernost.
9…Enzijan, Kaludjerak…(nebeski andjeo) nepravedan si…
10.Perunika osobi koja vas je odbila,ili neki posao koji je odbijen, buketom porucujete da cete se boriti za nju,
11..Breskvin cvijet..tvoj sam zarobljenik..ili robujem s tvojim poslom,rob sam posla..ili rob lazne ljubavi..
12..Lavandom dajete do znanja da cete svoj cilj, u miru cekati,i svoj cilj , osvojiti kad-tad.
13…Ljesnjak …pomirenje, oprostenje..
14… Mirta ,dom i ljubav , zelja za toplim domom,zelja za djecom..zelja za ljubavi..i srecom u braku..
15..Dalija…dobar ukus..uzvisenost I elegancija, dobre zelje za neki pocetak…
16..Sa strickom dajete do znanja da je cijela stvar preopasna za vas,
17…Palma…pobjeda, sretno okoncani posao…
18.. Razlickom pak porucujete da za vasu vezu sansa ne postoji.
19..Lovor—Slava..,
20.. Margaretama govorite kratko i jasno: pusti me na miru,
21…Maslacak,zelenika..Prorostvo
22..Cvijetom limuna: tvoju molbu, nazalost, ne mogu ispuniti.
23…Narancin cvijet..ljupkost snahe..
24..Jorgovan ,jesi li vjeran meni kao ja tebi.. Bijeli cuvaj moju cistocu,plavi budi mi vjeran,lila..probudi ljubav ,crveni ..mlada romanticna ljubav..inace se dajeje za svako dobro prijateljstvo..
25..Jagoda, ako mislite da nesto sto u godinama strarosti,pravi razliku umjesto rijecima cvijetom jagode mozete dati do znanja da je on ili ona ,ili neka situacija…nije dovoljno zrela..
26..Ivancica…Nevinost.,neokaljanost…
27.Gladiola…jak karakter, izrazito slobodna i sigurna osoba..
28.. Suncokretom partneru porucujete da je previse zahtjevan za vas, 29..Bozur …stidljiv…crveni..stidljiva ljubav,roza stidim se pocetka ljubavi,stidim se dati do znanja..da zelim cistocu…
30…Ruza ..crvena velika ljubav i strast…,zuta znak pravog prijateljstva,,bijela porucuje..…cistocu i mir,ruzicasta srecu i njeznost, plava .. vjernost..
31..Tamno crvena ruza ..stid.,obicno u situacijama,kada se stidimo necega, sto smo ucinili, sto je tako..ili netko drugi stidi se jer je na sramotu,ili nije posteno..stidim se pokazati ljubav..
32.amarilisom da je ohol, oholost je vrlo cesta mana…cak zna da i ranjava..cvijetom dajemo znak za upozorenje..
33..Suncokret..ponos i oholost
34..Neven ..bol..naneo si mi bol, boli me sto si mi to ucinila..
35.. Mimozom porucujemo da je previse osjetljiv,i miran..
36…Cickom da vas doticna ljubav previse opterecuje, ili posao koji obavljate…
37.. Anemonama nekome mozemo dati do znanja da se unatoc svemu osjecamo osamljeno,
38..Frezijama porucujemo: budi njezan, malo vise paznje..
39..Zvoncici, vjesnici proljeca, pokazuju zahvalnost, a ako su okruzeni mahovinom, na najljepsi moguci nacin svojoj majci mozemo zahvaliti na njezinoj majcinskoj ljubavi.
40.. Irisi imam dobre vijesti,
41…Bijelom kaduljom nekome mozete pozeljeti zdravlje.
42.Anemon.da biste nekomu s kim se rastajete i cvijecem pokazali da vam je zao sto odlazi, poklonite mu anemone.
43.Hortenzija.Oni koji su vas izdali ili tuzili, primjerice sefu, zasluzuju hortenzije, cvijece tuzibaba.
44.Visibaba.Onima koje treba utjesiti darujte visibabe,
45Poljska ljubicica.…Onima koji zbog necega moraju biti strpljivi ljubicice, simbol strpljivosti.
46.Menta. Na srdacnosti i ljubaznosti mozete zahvaliti i loncanicom mente.
47. Valerijanu mozete pokloniti i osobi koja treba vasu zastitu,
48.Alium.za moralnu potporu, za snagu i hrabrost onome kome je potrebna posaljite buket cvjetova aliuma, ukrasnog cesnjaka.,lila boje
49.Imela. onima koji dijele vase brige i zabrinuti su za vas poklonite imelu koja porucuje: bez brige, imam snage i prevladat cu sve probleme.
50 ..Karanfil, Crven Moje srce cezne za tobom,roza nikad te necu zaboraviti ,ljubicast hirovitost,prugast zao mi je, ne mogu biti sa tobom ,bijeli nevinost i zuti razocaranje..
E pa sada vi razmislite kakav cvijet poklanjate i razmislite o cvijetu koji dobijete
:eee: Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| | | Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pet Sep 03, 2010 11:37 pm | |
| Simbolički govor cvijeća kroz kulture i povijest, i crkvu.
Cvijeće od pradavnih vremena na razne načine potiče čovjeka, pobuđuje pozornost bujnim rastom, raznovrsnim oblicima cvjetova, šarenim bojama i biranim mirisima, ljepotom na koju nije moguće ostati ravnodušnim. Zapisi i spomenci iz najstarijih vremena svjedoče o čovjekovoj osjetljivosti na govor cvijeća, što se najneposrednije zrcali u razvoju cvjetne i vrtne kulture u starim visokim civilizacijama. U starom Egiptu, u antičkoj kulturi, u srednjem vijeku u kulturi renesanse i baroka i u 19.i 20st. romantizmu u umjetnosti u književnosti i istoka i zapada i Evrope i cijelog svijeta.
Naročito je interesantan prijelaz iz poganske antike u kršćanski srednji vijek koji činilo se plodonosan za razvoj simbolike cvijeća i našao se pred ozbiljnom zaprekom. Mlada kršćanska Crkva, naime, isprva je bila prilično nesklona bogato razvijenoj floralnoj simbolici koja je posve poganski obojena. Cvjetovi, koji su bili u predodžbama ljudi bili previše živo povezani s bogovima i herojima antičkog svijeta, u novoj su religiji bili često na smetnji i neželjeni No opiranje nezaustavljivu jeziku cvijeća bilo je osuđeno na propast, jer ulogu i značenje cvijeća nije bilo moguće iskorijeniti iz kulturne svijesti svijeta, koji nije izrastao samo na ruševinama antike, nego se rađao u trenutku njezina kasnog procvata. Crkva je dosta brzo shvatila svoju zabludu i cvijeću vratila nekadašnji ugled, a istodobno je svom silom hitala stvarati nova simbolična značenja, koja bi bilo moguće uspješno uključiti u kršćanski nauk. Pri tome se središnji tekst kršćanske vjere pokazao kao neiscrpna riznica floralne ikonografije. U svetom pismu naime, u ovom je ili onom kontekstu spomenuto mnogo biljnih vrsta koje su alegorijskom objašnjenjima priča iz Svetoga pisma dobila različite simbolička značenja. Model za alegorijsko razumijevanje biljaka između ostaloga je dovoljno jasno postavljen već u evanđeoskim prilikama, koje ima je maslina, palma, smokva, vinova, loza, žito, ljiljan, ruža i drugo bilje barem nekoliko puta našlo metaforično tumačenje. Ranokršćanska biblijska egzegeza s veseljem je prihvatila ponuđene modele i uskoro ostvarila zavidan opus kršćanske ikonografije biljaka. Crkva je uspješno riješila i problem brojnih cvjetova koji su kao cvjetovi ljubavi bili posvećeni i raznim poganskim božicama ljubavi i plodnosti. Cvijeće je proglasila simbolikom duhovne ljubavi i ljepote, a većinu je cvjetova neposredno posvetila Mariji, Cvijetu svih cvjetova, koja je u ulozi Majke Božje potisnula poganske božice ljubavi. Kako je kršćanstvo od samoga početka bilo naklonjeno izražavanju u simboličkim slikama, počeci su starokršćanske likovne umjetnosti izrazito simbolički obojeni, pa nas može iznenaditi mnoštvo biljnih simbola u slikarstvu i kiparstvu prvih kršćanskih stoljeća. Zbog kristološke i uže euharističke simbolike najčešći je motiv vinove loze i grožđa. Palme predstavljaju rajsko drveće i simbol su pobjede kršćanske vjere i mučeništva koje su u slavu vjere podnijeli proganjani i kršćani. Maslinova grančica simbol mira i Božje naklonjenosti, ljiljan duhovne ljubavi i čistoće, atribut kršćanskih djevica i prije svega, simbol Marijine bezgrješnosti, crvene ruža označava njezinu ljubav i dobrotu. A ujedno je jedan od simbola mučenika i Kristove patnje. Mnogi cvjetovi ušli su u svetačke legende i dobili ulogu atributa sveca, ali prije svega su se cvjetovi i kršćanskoj ikonografiji uvriježili kao živa slika Božje milosti i nebeske ljepote, tako da je raznovrsno, katkada jako stilizirano i jedva prepoznatljivo cvijeće na različitim slikama treba shvatiti kao simboličku aluziju na rajske livade. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pet Sep 03, 2010 11:41 pm | |
| Cvijece.. simbol komunikacije
Mnogo je prilika da se ženama koje volimo, poštujemo ili gajimo skrivena ljubavna osjeæanja. Najprikladnije je pokloniti cvijeæe.Poklanja se prirodno cvijeæe, naravno. Nekada su se poklanjale razglednice sa cvijetnim motivima. Preko njih su uglavnom stidljive osobe diskretno izražavale svoju naklonost prema osobi koja joj se sviða. Postoji više razloga zašto se odluèiti za cvijeæe kao poklon. Veliki je izbor, lijepo miriše, lijepo izgleda, ima ga raznih boja i mirisa, a opet svaki cvijet sa svoje strane upuæuje onome kome ga poklanjamo izvjesnu psihološku poruku. Cvijeæe ima moæ govora. Neznalaèko odabiranje cvijeæa (boje, mirisa, broja i sl. ) za poklon, može dovesti do konflikata, uvrede i poniženja, ili èovijek može "ispasti" glup.
Osnovno bontonsko pravilo je da se poklanja neparan broj cvjetova. Mnogi misle ako poklone glomazan buket da æe ostaviti jaèi utisak na djevojku. Meðutim, veliki buketi èesto predstavljaju primjer kièa i govore više o materijalnom statusu, neukusu ili neznanju onoga ko poklanja, a suštinska poruka i namjera sa poklonjenog cvijeæa se premešta u drugi plan. Bolje je odabrati jedan lijep cvijet, vodeæi raèuna o njegovoj psihološkoj poruci, a ona je pored ispoljene pažnje i najvažnija, nego se "sakriti" iza glomaznog buketa cvijeæa i ispasti smiješan.
Cvijet je simbol komunikacije, zato pri poklanjanju cvijeæa treba misliti na znaèenje boje.
Crvena boja - boja ljubavi (boja vatre i krvi, izraz života i životne snage). Bijela boja - oznaèava poštovanje, a u nekim kulturama, u našoj na primer, nevinost. Žuta boja - je boja ljubomore (u nekim drugim prilikama je ova boja izraz sjaja i živahnosti). Plava boja - je boja vjernosti (djeluje smirujuæe). Ružièasta - oznaèava nježna oseæanja.
Kada je rijeè o vrsti cvijeæa treba voditi raèuna o poruci koju odreðeni cvijet upuæuje. Evo nekoliko primjera cvijeæa i poruka koje upuæuju:
Begonija - strasna ljubav Gladiola - uzvišenost, poštovanje Karanfil - požuda Kamelija – vjernost Bijela Rada – nevinost Magnolija – dostojanstvo Narcis – egoist Kaktus – toplina Lavanda – nepovjerenje Neven - bol Orhideja - divljenje, najljepšoj Breskvin cvijet - tvoj sam zarobljenik Ljubièica - da me vjeèno ljubiš i "mislim na tebe" Neven - da veneš za mnom Narcis - je cvijet prolaznosti Ruža - uopšteno znaèi ljubav Žuta ruža znaèi za nekoga - ljubomoru, za nekoga prijateljstvo Ružièasta ruža - zavisnost Bijela ruža - èista oseæanja, omiljen cvijet mnogih dama, dostojan (a) sam tebe Iris - melanholija i nadanje Visibaba - nada Gerber - usamljenost i melanholija Ðurðevak - skromnost Jorgovan - oznaèava strasnu ljubav Zumbul - vjernost
Suncokret - (rijetko se poklanja ali u nekim specifiènim situacijama, ako se pokloni simbolizuje stalnu pažnju i okretanje prema osobi do koje nam je stalo).
Bijela rada je takoðe interesantan i u narodu, a naroèito kod djevojaka cijenjen cvijet. Kada djevojka ubere Bijelu radu kida listiæe govoreæi "hoæu - neæu". Ako na poslednji listiæ padne "hoæu" to znaèi da æe se udati.
Ljubièica, cvijet koji lijepo miriše i lijepe je boje osim što je vjesnik proljeæa ima zanimljivo mjesto u magiji. Djevojka daje ljubièicu svome momku da bi je uvijek ljubio.
U svadbarskim pjesmama se èesto spominje takoðe jedan interesantan cvijet. To je ruzmarin. On predstavlja svatovsko cvijeæe i vjerovatno da zbog svog jakog mirisa se misli da tjera zle duhove od mlade i mladoženje.
Karanfil je takoðe zanimljiv. Malo ljudi zna da se i njemu pridaju odreðene magijske moæi u odnosima izmeðu žene i muža. On je èuvar ljubavi. U našem narodu postoji obièaj darivanja karanfila mladi. Obièno karanfil mladi poklanja sestra ili majka sa osnovnom porukom :"da se ne karate" tj. da se ne svaðaju.
U našim narodnim pjesmama je opjevan bijeli krin (ljiljan) - vrlo zanimljiv cvijet koga narod identifikuje sa momkom, "lijepo - momèe". Ovaj cvijet je "društven". Ako se naðe u buketu sa drugim cvijeæem to cvijeæe neæe brzo uvenuti.
Kada se poklanja cvijece na dar, treba dobro poznavati i mentalitet horoskopskih znakova, jer svaka osoba u skladu sa svojim natalnim znakom rodjenja, ima i svoj ukus ili afinitet prema cvijecu.
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pet Sep 03, 2010 11:45 pm | |
| Ljubičica - označava skrivenu vrlinu i lepotu. Simbol skromnosti. U grčkoj tradiciji to je cvet Ijin i Aresov. Ljubičice su nikle iz Atijeve krvi. U Hrišćanskoj je simbol smernosti. Bela ljubičica je amblem Device Marije.
Bela Rada- simbol je nevinosti i čistote. Ima solarno značenje. Amblem je nimfe Belide.
Božur- Simbol bogatstva i časti. U grčkoj tradiciji izlečenje. U japanskoj brak,plodnost,proleće,slava,bogatstvo,veselje. U kineskoj je jedan od malobrojnih janških cvetova-muškost,svetlost,ljubav,bogatstvo,mladost,sreća.
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pet Sep 03, 2010 11:49 pm | |
| DalijaNacionalni cvijet Meksika iz kojeg je i potekla. U jednom starom aztečkom dokumentu stoji da su je Azteci upotrebljavali kao lijek protiv epilepsije. U Europu su je donijeli konkvistadori i izazvali njome veliku senzaciju. Postala je toliko popularna da su se ljudi koristili spletkama i prijevarama kako bi se domogli njezinih gomolja. Navodno ih se čak kralo iz vrtova carice Jozefine, Napoleonove žene. Dalija simbolizira uzvišenost i eleganciju. Perunika ili IrisIris je omiljen zbog neobičnog i raskošnog cvijeta na kojem se boje prelijevaju slično duginima. Naziv "perunika" dolazi od Peruna, staroslavenskog boga groma, odnosno njegove žene, božice neba Perunike. Prema mitologiji perunika raste na mjestu gdje je Perunova munja pogodila plodno tlo, te ondje gdje je duga dodirnula zemlju. Latinsko ime "iris" cvijet je dobio po grčkoj božici Iridi koja simbolizira vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi. Zbog toga perunika često može biti znak koji posvećenim izabranicima poručuje Božju volju. Kako su razni vladari tijekom povijesti svojim životnim putevima rado pripisivali Božju volju, nije čudno što je perunika vrlo česta u europskoj heraldici i jedan je od uvriježenih simbola dostojanstva, hrabrosti i slave. Kroz povijest, a i danas ljudi perunike često zamjenjuju s ljiljanima. Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca Pon Apr 27, 2015 1:06 am | |
| Mak: Poljski cvijet koji ima puno simbolike Crveni mak simbol je dubokog sna i zaborava te je zbog obilja sjemenki u makovoj glavici također simbolizira obilje, bogatstvo, plodnost i ljubav Poljski mak onaj je jarko crveni cvijet koji raste na zapuštenim poljima i travnjacima i na kojeg vas upozoravaju da ga ne mirišite jer će vas boljeti glava. Mak i nema neki specifičan ugodni miris kao neko drugo cvijeće, ali zato ima snažnu simboliku. Crveni mak simbol je dubokog sna i zaborava te je zbog obilja sjemenki u makovoj glavici također simbolizira obilje, bogatstvo, plodnost i ljubav. U staroj Grčkoj međusobno se darivao mak kako bi osigurao lijepe snove i miran san. Mak inače, uz crvene, može imati i bijele latice. Može narasti do 1,5 metar visine. Cvate od svibnja do srpnja i voli biti na suncu. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: ❀ Simbolika cvijeca | |
| |
| | | | ❀ Simbolika cvijeca | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 18 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 17 Gosta :: 1 Provajder AstraNajviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » Šta trenutno slušate Danas u 7:17 pm od doctorr67 » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Danas u 7:06 pm od doctorr67 » Poruka za danas ✎ Danas u 6:30 pm od doctorr67 » TIBOR TOT -DANUBIUSDanas u 2:16 pm od slatkicass » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11633 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Stormic
Naši korisnici su poslali ukupno 526301 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|