|
| ❀ Ikebane | |
| | Autor | Poruka |
---|
Krupljanka
Godina : 58 Location : Beograd Datum upisa : 13.04.2009
| Naslov: ❀ Ikebane Sre Sep 30, 2009 6:26 pm | |
| Poput ceremonije ispijanja čaja, origamija ili kaligrafije, ikebana je još jedna tradicionalna japanska veština koja, uprkos statusu hobija, sadrži primese umetnosti, filozofije i religije. Ikebana (jap. kado, u slobodnom prevodu ’put cveta’) kroz naizgled jednostavne aranžmane cvetova, grančica i trave nastoji da istovremenim fokusom na formu i suštinu prevaziđe vizuelni utisak i „uhvati” prirodu kakva jeste. Ikebana u svom prvobitnom obliku potiče iz Kine. Po legendi, njen koncept se zasniva na harmoniji tri elementa koji se sastoje od linija koje predstavljaju nebo, čoveka i zemlju, svaka od njih fundamentalna u dizajnu. U 7 veku, umetnost ikebane je stvorena pored grada Kyoto, koristeći kineska pravila aranžiranja kao osnovu za ovu novu i različitu formu dizajna. Ikebana je bazirana na principima proporcije, balansa i ritma. Naglašenost je na liniji i asimetriji, a ne na boji. Pored toga što je korišćen na oltarima hramova, stil ikebana cvetnog aranžerstva takođe postaje popularan van religioznih okruženja. Ikebana je kreativna umetnost koja za materijal koristi žive ili suve biljke. Suština gotovog aranžmana je lepota koju čini kombinacija prirodnih boja i gracioznih oblika biljnog sveta, skrivajući u sebi neko dublje značenje. Tri glavne šeme su nastale iz prve dvodimenzionalne stilizovane forme ikebane. Prva se zvala ’Shin’ što predstavlja nebo. Shin aranžmani koriste biljke ili cveće u vertikalnim cvećarskim posudama jer tako rastu u prirodi. Druga linija, koja predstavlja čoveka se zove ’Soe’, ona je veličine dve trećine do jedne polovine Shin-a. Treća linija koja se naziva ’Tai’ predstavlja zemlju i ona je jedna četvrtina do jedne trećine veličine Shin-a, postavljena suprotno od Soe-a , u horizontalnijoj poziciji. Cveće za dopunu, koje se naziva Nejime, se koristi da poveže tri glavna elementa, u mnogim ikebana aranžmanima. Druga klasifikacija, koja je manje formalna se naziva Cyo i koristi krivudajuće graciozne linije peteljke u vertikalnim vazama takođe, koje su nešto niže nego one korišćene u Shin dizajnima. Iako u ikebani danas postoji nebrojeno mnogo različitih pravaca, svi oni proističu iz tri osnovne škole: Ikenobo, Ohara i Sogetsu. Ikenobo je kao najstariji stil istovremeno i najformalniji. Ukoliko ste nameravali da se oprobate u ovoj umetnosti, predlažemo vam nekoliko kratkih uputstava za početak. Ukoliko niste razmišljali o ikebani, možda ćemo vas ova priča podstaći na to. Pribor za izradu ikebane: Posuda - može biti plitka, duboka, ovalna, četvrtasta, zavisi od oblika aranžmana koji želite da postignete. Držač za biljke - Kenzan, drveni štapići, žica... Kenzan je postolje sa ravnomerno raspoređenim šiljcima koje se koristi uglavnom za aranžmane u ravnim, plitkim posudama. Za duboke posude i nagnute oblike koriste se ukršteni drveni štapići, žica i slično. Makaze - za ikebanu, ali mogu poslužiti i obične baštenske makaze. Važno je samo da su dovoljno oštre. Biljke koje se koriste za ikebanu mogu se podeliti prema obliku: Uspravni oblik predstavljaju biljke koje rastu uspravno (čempres, nandina, pampas trava, perunika, ljiljan, gladiola, hrizantema, lala, amarilis, trska, sunovrat...) Nagnuti oblik su biljke koje imaju iskošene ili savijene grane (azaleja, magnolija, šljivin cvet, jorgovan, kamelija, hortenzija, javorov list, vrba, dunja, palmin list, ruža...) Ravan oblik su biljke sa kratkim stabljikama ili granama (bela rada, kadifa, begonija, orhideja, suncokret, zmajeva krv, gardenija, ciklama, kamelija...) Viseći oblik su biljke sa visećim granama (žalosna vrba, glicinija, forzicija, bršljen, spirea, mimoza, asparagus, ruža puzavica, vinova loza, žutilovka...) Na osnovu ovih oblika zavisi i koji stil u oblikovanju ikebane će biti primenjen. _________________ | |
| | | Krupljanka
Godina : 58 Location : Beograd Datum upisa : 13.04.2009
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Sre Sep 30, 2009 6:27 pm | |
| | |
| | | bosankaa ★ Prva Oklagija Foruma ★
Godina : 43 Datum upisa : 17.02.2010
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Sre Mar 10, 2010 11:01 am | |
| Samo pravljenje ikebana je velika umjetnost i svaka ikebana ima svoju dubinu koju nazalost mnogi ne razumiju.Danas je ona poistovjecana sa bilo kojim cvjetnim aranzmanom i cesto sam bila u prilici gdje ljudi naruce ikebanu u kojoj zele da bude samo cvijece i to potpuno rascvjetalo(valjda da izgleda bogatije).Kao sto je Krupljanka navela ikebana je u stvari spoj tri linije... nebo,covjek i zemlja.To daje mogucnost pravljenja razlicitih ikebana za razlicite ceremonije ili jednostavno za razlicite ukuse,osjecaje... Rado se poigravam aranziranjem i ikebane su nesto sto pravim kada sam posebno inspirisana necim.Za pravljenje ikebane koristim sve sto se u prirodi moze pronaci.Od sisarki,zira,orasa,ljesnjaka suvih grancica,kore drveta i sl. Ukoliko se radi o Novogodisnjim i Bozcnim ikebanama koristim opet sve to isto uz dodatke bronze,sljokica,perlica...svijeca i naravno za ovakve ikebane koristim iskljucio suvo cvijece.Ako radim sa zivim cvijecem,uvijek gledam da tu bude voda,kamecici,dosta zelenila...kristalcici,pjesak u boji itd.Od cvjetova uvijek gledam da koristim pupoljke jer oni su simboli buducnosti koja treba tek da cvjeta :) Danas postoje sajtovi koji zaista mogu da pomognu svakom i daju ideju za izlgled ikebane.Cak imaju slikovito objasnjenje samog nacina pravljena ikebane i ostalih aranzmana. Pravljenje ikebane ili bilo kojeg aranzmana je veliko zadovoljstvo u kojem covjek pokazuje svoje emocije.To se ne radi sablonski...Car ikebane i jeste to sto se radi iz ljubavi. Ovo je tako jednostavno,a ko iole razumije prirodu,shvatice i ovaj neobican spoj covjeka i zemlje. Kupljanka ova mi je posebno draga | |
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Sre Apr 21, 2010 9:52 pm | |
|
| Sta je ikebana
Ikebana je Japanska umjetnost arnžiranja cvijeća , mnogo više od običnog stavljanja cvijeća u različite ukrasne posude.To je disciplina umjetničke forme u kojoj aranžiranjem oživljavamo ideje tako da se priroda i čovjek međusobno duboko prožimaju. Ona je izraz japanske ljubavi prema prirodi, koja doseže nivo religioznog obožavanja i štovanja prirode.
Koliko je ta ljubav izražena dobro pokazuje detalj o Tokijsim taksistima koji u svojim vozilima obavezno imaju vazne sa svježim cvijećem. Za njih isti značaj imaju umjetnost slikarstva, arhitekture,dizajna i ikebane. Ikebana se sastoji od materijala iz prirode i duhovnog aspekta koji se unosi u izradu. Za većinu aranžera on je itekako važan. On dolazi polako i pomaže aranžeru da se "saživi sa trenutkom".
Kako se izradjuje?
Različiti oblici ikebane dijele neka zajednička obilježja, bez obzira na period u kojem su nastale i školu iz koje potječu.Svaki biljni materijal - grane, reznice, mahovina, voće i trava- u pravilu se mogu koristiti u kombinaciji sa cvijećem. Jednaku vrijednost, kao i cvjetovi u svom punom sjaju, imaju i sjeme mahunarki,sušeno bilje i pupoljci Bez obzira radi li se sa jednom vrstom materijala ili više različitih, selekcija svakog elementa u aranžmanu zahtijeva umjetničko oko i veliku vještinu u kombiniranju da bi se napravila kreacija koju je u prirodi nemoguće pronaći kao takvu
Koliko se ikebana razlikuje od cvetnog aranzmana?
Osnovna razlika je u asimetriji forme i korištenju praznih prostora kao važnih obilježja kompozicije.Osjećaj harmonije između posude, materijala i postavki od najvećeg je značaja.Svaka ikebana ima svoju simboliku koja se odnosi na prirodu, život i svemir.
Simbolika
Cvijet ima višestruko značenje : simbol razvoja svijeta, simbol razvoja umjetnosti, Simbol biljnog i životnog ciklusa uopće,te njegove prolaznosti.Svaka ikebana sastoji se od 3 dijela.Gornja grana pripada nebu, središnja čovjeku, a donja zemlji. Čovjek je posrednik između Zemlje i Neba,a prema Tao filozofiji ništa van toga niti ne postoji. Ikebana može da izražava jednako svemirski poredak kao i običaje predaka ili osećaje radosti ili tuge. Ikebana sa savijenim stabljikama simbolizira silazni put života. |
|
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Sre Apr 21, 2010 9:57 pm | |
| IKEBANA
|
Ikebana (cvijeće koje živi), jedna je od tradicionalnih japanskih umjetnosti koja se prakticira već više od 600 godina. Razvila se od budističkih običaja prinošenja božanstvima i umrlima. Pojavom prvog klasičnog stila ikebane sredinom petnaestog stoljeća, ikebana je poprimila status umjetnosti neovisne od svojih religijskih korijena. Ipak, zadržala je snažne simboličke i filozofske značajke, što i ne čudi jer su se njome u početku bavilo isklučivo svećenstvo i plemstvo. Vremenom su se pojavili mnogi smjerovi i stilovi bavljenja ikebanom, pa se ikebana proširila svim slojevima japanskog društva. U Japanu se zove i kadô, ili put cvijeća.
Najraniji počeci ikebane sežu do ranog VI stoljeća, po dolasku budizma u Japan. Ona postaje neizbježan dio festivala, a održavala su se i natjecanja u aranžiranju cvijeća. Prvi definirani stil ikebane pojavio se 1545. godine, a nazivao se rikka ili uspravno cvijeće. Naglašavala je ljepotu krajolika uz snažan simbolički idealizam. Njezin začetnik bio je svećenik imenom Ikenobo, koji je utemeljio i prvu školu ikebane koja i danas nosi njegovo ime.
Pojava čajne ceremonije uvjetovala je prvu veliku promjenu stila ikebane tijekom XVI stoljeća. Forma cvjetnog aranžmana koja se i danas koristi prilikom čajne ceremonije (chabana) nerijetko sadržava tek jednu granu naglašavajući jednostavnu eleganciju. Kao takva uvjetovala je razvoj nageire stila koji je izgledom mnogo jednostavniji od rikke. amo ime stila (nageire možemo prevesti kao ''ubaciti'') objašnjava izgled aranžmana, u kojem cvijeće izgleda kao slučajno ubačeno u vazu. No slučajnosti nema mjesta jer sveukupan dojam mora biti potpuno skladan i prirodan usprkos nedostatku čvrste strukture. Iz nageire, kombinacijom sa stilom rikka, razvio se seika stil (ili shôka). Specifičan je po tome što sve grane iz posude izlaze iz jedne točke, čineći trokutastu asimetričnu strukturu. Ovaj se stil u današnje vrijeme naziva i klasičnim, pa se i škole koje ga podučavaju smatraju klasičnim školama ikebane. Krajem XIX stoljeća, ikebana prestaje biti umjetost kojom su se do tada bavili isključivo muškarci, pa sve više žena počinje aktivno sudjelovati u kreacijama cvjetnih aranžmana. To je ujedno i vrijeme kada se javljaju mnoge nove škole. Prijelaz na XX stoljeće donio je i novinu s aspekta posuda, a u ikebani se počinju koristiti i cvjetne vrste sa Zapada. Te promjene proistekle su iz novonastale škole Ohara, koja kreira moribana stil (jpn. moru – gomilati). U plitkoj posudi cvjeće se ''gomila'' u smislu da se u potpunosti napušta uspravan klasičan seika stil. Rezultat je često impresivan aranžman s malom simbolikom ali jakim naglaskom na prirodni sklad i ljepotu samoga cvijeta u odnosu na njegovu okolinu.
Početkom XX stoljeća javlja se i bunjinka stil, što možemo prevesti kao pjesnički stil. Svoju atraktivnost duguje slobodnom i često šarenom pristupu a bio je temelj razvoju slobodnih kreativnih aranžmana. Najistaknutiji predstavnik slobodnog stila bio je Sofu Teshigahara, utemeljitelj Sôgetsu škole 1926. godine.
Škola Sôgetsu svoju filozofiju temelji na pretpostavci kako se svatko, svugdje i uvijek može baviti ikebanom, a savladati tu vještinu nije teško. Umjesto da bude ograničena i dostupna malom broju ljudi kao poseban dio japanske kulture, Sôgetsu podučava kako ikebana mora biti dijelom životnog stila kako bi ju mogao prihvatiti što veći broj ljudi širom svijeta. A kako su ljudi različiti, tako i škola potiče svoje učenike da kroz svoj rad izražavaju svoju osobnost i originalnost.
Danas u Japanu postoji preko dvije tisuće različitih službeno registriranih škola ikebane. |
|
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Čet Avg 19, 2010 11:13 am | |
| Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| | | determinanta Matematički kompleksna
Godina : 65 Datum upisa : 06.01.2008
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Čet Avg 19, 2010 11:21 am | |
| Nekada je aranžman ikebane bio obavezan ukras moje sobe. Zašto li sam prestala to da radim? | |
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Čet Avg 19, 2010 12:04 pm | |
| Nekad sam sedmicno mijenjala sve dekoracije u kuci/stanu...ikebane obozavam i uvijek ih sama pravim,ali u zadnje vrijeme ne...vjerovatno sto sam ogranicena prostorom A kako bez detalja ne mogu...svijece i pijesak u bojama i dalje krase moj dom... Evo ove fotkice napravih malocas...tu je pijesak u boji,svijece...jedan cvijetni aranzman i kako moj muz ima obicaj reci "suve grane" :eee: Pokusacu naci slike aranzmana koje sam pravila dok sam imala vise volje i prostora Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| | | Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Čet Avg 19, 2010 12:32 pm | |
| Divno.Stan mi je pun ikebana,sveća,peska,kamenčića,školjki.Nešto sam kupila,nešto sama napravila...
Još uvek sam u toj fazi... Sad sam ubacila u vodu žute i zelene kuglice.Za par sati ima da budu ogromne.Odlične su ka dodatak u vazi sa svežim cvećem.Kad cveće uvene,one se operu i ponovo koriste.. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Čet Avg 19, 2010 12:46 pm | |
| I sama obozavam Aqua Dekor perle,zele...Aqua kristale i sl. Trenutno imam samo narandzaste perle...
Ne znam koja je cijena u Hr,ali ovdje su bar meni dosta skupe ... Ovo pakovanje od 300 gr je 3,25€ pa gdje su ostali detalji...pa cvijece...i sve prodje za par dana.Lijepo jeste,ali meni nije isplatno...Pijesak,skoljke...ipak si miran duze vrijeme...
A da...ove vodene "zezancije" su super sa ruzama i orhidejama... Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Čet Avg 19, 2010 8:21 pm | |
| Crystal soil-neko minijatirno pakovanje-ista cena.. Prelepe su,ima raznih oblika i boja.Žute i ljubičaste su prelepe.Moram ih uslikati sve... Ima još jedna verzija nekih 5 puta jeftinijih ali manjih-nisu loše.. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Čet Avg 19, 2010 10:44 pm | |
| Uopšte su ikebane skupe.
A tek ikebane za zid..Od suvog cveća i mašnica.. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | determinanta Matematički kompleksna
Godina : 65 Datum upisa : 06.01.2008
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Pet Avg 20, 2010 12:48 am | |
| Što ste me sad dale u nevolju, baš se osećam bzvz. Ja ću na jesen, kada bude onih čarobnih plodova, pa ću napraviti i uslikati. | |
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Pet Avg 20, 2010 12:52 am | |
| - determinanta ::
- Što ste me sad dale u nevolju, baš se osećam bzvz. Ja ću na jesen, kada bude onih čarobnih plodova, pa ću napraviti i uslikati.
Meni to prijateljica koja živi na selu nabavlja.Ili odem malo van grada u prirodu.Uf jedva čekam.A ne mogu slike staviti.Mozzila me ebe.. Za par dana će valda da nestane ova bela podloga.Kao i uvek bude po nekoliko dana.. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Pet Avg 20, 2010 12:55 am | |
| - determinanta ::
- Što ste me sad dale u nevolju, baš se osećam bzvz. Ja ću na jesen, kada bude onih čarobnih plodova, pa ću napraviti i uslikati.
Sad ce to...najljepse ikebane i jesu one napravljene plodovima,grancicama...pronadjenim u sumi...parku... Mene privlace sisarke,kestenje,orasi,ljesnjaci,zir i svaka zanimljiva suva grancica...Cak i kcerka kad god ode na izlet,sta god zapazi donese...pa je i uciteljica pitala sta radi sa tim :)) Sisarke obicno obojim malo bronzom...Najvise se potrudim oko Bozicnih i Novogodisnjih ikebana...Bice prilike,pa cete vidjeti :)) Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Pet Sep 03, 2010 9:23 pm | |
| Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: ❀ Ikebane Sre Apr 09, 2014 10:30 pm | |
| Ikebana ruza od papiraVeoma dekorativna ikebanica od papirnih ruza koje ne venu :)
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: ❀ Ikebane | |
| |
| | | | ❀ Ikebane | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 12 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 12 Gosta :: 2 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » Šta trenutno slušate Juče u 7:17 pm od doctorr67 » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Juče u 7:06 pm od doctorr67 » Poruka za danas ✎ Juče u 6:30 pm od doctorr67 » TIBOR TOT -DANUBIUSJuče u 2:16 pm od slatkicass » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11633 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Stormic
Naši korisnici su poslali ukupno 526301 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|