Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Broj poruka: 162 Godina: 24 Datum upisa: 04.12.2008
Naslov: Re: ENCIKLOPEDIJA SLATKOVODNIH RIBA Danas u 2:31 pm
Samo jedan dodatak u vezi mrene - koliko je meni poznato, ikra ove slatkovodne ribe nije preporucljiva za jelo (cak stavise, otrovna je).
Sto se tice srebrnog karasa (babuske), mogu da kazem da sam apsolvirao njen izlov. Kod nas se, dosta retko, koristi match tehnika lova na plovak. Waggler plovci ipak pripadaju engleskoj skoli lova, zajedno sa trodelnim Match ili telematch stapovima. U Srbiji se mahom koriste teleskopski stapovi bez provodnika (petljasi), upareni sa plovcima manje nosivosti (1g na mirnim vodama, 2+ grama na sporotekucim i tekucim vodama). Srebrni karas nije autohtona vrsta ovog regiona, a kada se prenamnozila, potisnula je autohtonu vrstu - zlatnog karasa, koji je redak gost na udici.
sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Čet Nov 19, 2009 2:28 pm
POTOČNA PASTRMKA
Telo joj je mišićavo sa relativno malom glavom i zubastim ustima. Boju tela prilagođava sredini u kojoj živi. To je riba brzih i hladnih planinskih reka i ledničkih i veštačkih jezera.Mresti se od oktobra do sredine februara, ali i tu ima izvesnih pomeranja koja zavise od vremenskih uslova.Plodnost ženki varira od 500-3000 komada ikre, koju polaže na pesku prethodno pripremljenom za smeštaj. Posle oplodnje ikre ''gnezdo'' prekriva slojem peska da ga zaštiti od brojnih neprijatelja. Posle nekoliko nedelja iz ikre se izlegu mlade pastrmke koje se u prvo vreme hrane planktonima a kasnije kad odrastu insektima, mekušcima žabama i ribama. U većim rekama i jezerima sa dosta hrane naraste i do 10 kilograma. Krupne pastrmke i do 10 kilograma lovljene su i na reci Mrvici u Crnoj Gori koja se uliva u Moraču. Inače u planinskim rekama bez dovoljno hrane ova riba jedva dostiže dužinu od 35-40 cm i do kilogram težine. U našoj zemlji lov pastrmke nije dozvoljen prirodnim mamcima, već veštačkim mušicama i varalicama. Dozvoljena lovna dužina se kreće od 24 cm na nagore. Ako je voda bistra uspeh u lovu sa varalicom je slab. U tom slučaju preporučuje se nešto veća veštačka mušica od lipljenskih. Najbolje su one od 8-12. Veština je samo pogoditi kada i koju mušicu uzima. U lovu se podjednako koriste ''suve'' i ''mokre'' mušice. Od varalica najbolje su one iz serije ''Meps'', ''Torpedo'' i sedefaste varalice manjih dimenzija. Debljina najlona je od 0,25 za sitnije do 0,35 za krupnije pastrmke. Rano s proleća bolji ulov obećavaju nimfe sa belim telom i srnom ili crvenom glavom nego bilo koje mušice. Kasnije, sa otopljenjem situacija se menja u korist muva, mada i tada valja predvideti šta je planinskoj lepotici toga dana na jelovniku. Nimfe s proleća treba da su pri dnu. Među varalicama neprevaziđenim su se pokazali vobleri. Najbolje su: ''Ružno pače'', ''Rapala'', i ''Ami''.
Gost Gost
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Čet Nov 19, 2009 2:47 pm
Bio sam s društvom par puta ovog leta i doživeli smo totalni debakl. Uz to nas i komarci izujedali. Nije to za mene.
Oci-ANDJELA Anđelina
Datum upisa : 08.06.2008
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Čet Nov 19, 2009 3:02 pm
Kod pecanja mi se svidja to sto se tu opustis, smiris.. Ne bavim se pecanjem ali sam imala prilike da slusam momke koji pecaju.. Toliko su zaludjeni time da predju po nekoliko stotina kilometara da bi pecali i kampovali.. Pricaju da je to veliki dozivljaj i da se tada osecaju jako dobro i poletno..Prvi razlog je sto odu bez devojaka, pa se malo odmore od te napasti (tako kazu)..Drugi razlog je sto to vole, i kad bi bili ucenjeni da biraju ribolov ili devojka odabrali bi ribolov, dobro je sto to odmah kazu da posle ne bi bilo problema kad se budu ozenili..
Sad da napisem ono zasto sam i dosla na ovu temu, htela sam da savetujem muskarce da ne stavljaju devojke u drugom planu..
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Čet Nov 19, 2009 3:04 pm
Da nije komaraca ,super je doživljaj...
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
SunStorm
Godina : 39 Datum upisa : 04.12.2008
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Čet Nov 19, 2009 4:04 pm
Komarci i nisu tolika smetnja dozivljaju... Retko da mi se desilo da "Autan" ne pomogne.
Bilo ja veceri kada bukvalno nisam video vodu od rojeva komaraca, a desi se da zaboravim autan kod kuce. Mozete zamisliti na sta sam licio posle nekoliko sati "seanse"
Oci-ANDJELA Anđelina
Datum upisa : 08.06.2008
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Čet Nov 19, 2009 4:33 pm
SunStorm
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Čet Nov 19, 2009 6:22 pm
No comment...
sonia حبيبي
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Čet Nov 19, 2009 11:25 pm
Danubius ::
PECAROŠI-ovde stavite vaše savete i sugestije
BISTRO !
Kupite odgovarajuce chizme pre nego zagazite .....
cojle Zaštitnik seljačkih prava
Location : Kumova slama Humor : smešan samom sebi Datum upisa : 09.08.2009
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Čet Nov 19, 2009 11:30 pm
Skratiti suknju da se ne umoči!
Seljak sam pa umem i reč da probiram!
sonia حبيبي
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Čet Nov 19, 2009 11:34 pm
......suknja da se zadigne iznad kolena ako ajkula zagrize mamac
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Čet Nov 19, 2009 11:53 pm
blago tebi..:))))
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
sonia حبيبي
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Pet Nov 20, 2009 1:17 pm
Ribolov riječnog šarana (divljaka)
Rečni šaranolov je neizvesna i teška disciplina. Za razliku od mnogih poznatih, ribom pretrpanih jezera, gdje se redovno love kapitalci i uspeh ribolova meri kilogramima ulovljene ribe, na reke se uglavnom ide zbog iznimne lepote i borbenosti rečnih šarana a ne kilaže. Takođe je jako važno spomenuti kako je i mogućnost nagle promene vodostaja iznimno nepovoljan faktor u planiranju duzih ribolovnih kampanja, budući da u samo nekoliko sati višednevni trud može otići nizvodno.
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Pet Nov 20, 2009 1:52 pm
Lov šarana je postao prava nauka .Hrani se , čak i teledirigovanim hranilicama ,nalazi se sonarom (pošto se polako počeo povlačiti na dno "krtožiti se " ) a na klasične mamce nema teorije da se ulovi -samo na "namirisane " "bolis"
Dakle , sa šaranima nema zezanja . Prošla su lepa vremena kada se danas bacio u vodu džak od luka sa prekrupom, a sutra samo malo dohranilo i vadili šarani.
Gost Gost
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Pet Nov 20, 2009 2:20 pm
Daleko sam ja od šarana, pecam na crviće samo pa šta se zakači. :)) Inače moj deda je bio veliki ribolovac i uvek je govorio da je šaran najborbenija rečna riba.
sonia حبيبي
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Pet Nov 20, 2009 2:25 pm
Janko ::
Daleko sam ja od šarana, pecam na crviće samo pa šta se zakači. :)) Inače moj deda je bio veliki ribolovac i uvek je govorio da je šaran najborbenija rečna riba.
Pa Bovansko jezero puno riba, bar za vas nema zime.... Nekada je i Moravom moglo da se roni i rukama hvataju ribe. Tata je doneo soma duzhine oko dva metra, secam se i ako sam bila mala, zaronio, i pronashao ga ispod granja...Som voli mirnu i duboku vodu.... Sada toga vishe nema.... Pa mora na crvice
Ali, shto se tiche sharana, meni je to najsladja rechna riba, ubedljivo....
Gost Gost
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Pet Nov 20, 2009 2:32 pm
sonia ::
Janko ::
Pa Bovansko jezero puno riba, bar za vas nema zime.... Nekada je i Moravom moglo da se roni i rukama hvataju ribe. Tata je doneo soma duzhine oko dva metra, secam se i ako sam bila mala, zaronio, i pronashao ga ispod granja...Som voli mirnu i duboku vodu.... Sada toga vishe nema.... Pa mora na crvice
Ali, shto se tiche sharana, meni je to najsladja rechna riba, ubedljivo....
Nekad da ali to je davno prošlo vreme. Pohvatali sve Sokobanjci a i ovi naši na kvarno :), a nema ko da vodi računa. Što se tiče Morave, mnogo je prljavija i zagađenija sada tako da nema ni riba. Poćeli su sa nekim akcijama ovi iz ribolovačkog udruženja, tako da videćemo.
SunStorm
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Pet Nov 20, 2009 3:45 pm
Samo da se nadovezem na temu ribolova sarana visokoproteinskim kuglicama, tzv. "boilama". Nazalost, tesko da saran bira sta jede. Ribolovci su ti koji su ga navikli na poskupe boile. Zdrava logika nalaze da saran jede ono sto se nalazi u njegovom okruzenju - dok se Dunav izlivao i plavio plodne oranice, navikao se na kukuruz koji mu nije bio ranije dostupan. Sarani koji obitavaju u rekama uz cije obale ima duda, jedu plodove duda koji upadaju u vodu.
Danas su sarandzije, umesto da budu lovci, postali hranioci, provode vise vremena uz sporet nego uz pecaljku.
Upravo zbog takvih stvari, lovim iskljucivo na vestacke mamce - a i nemam volje da prljam ruke kojekakvim glistama, crvima, kasterima i testom. Varalicari su gospoda na vodi - pravo uzivanje je prevariti ribu (umesto becke snicle, uvaliti joj unutrasnju gumu od stojadina ). Ne sede u blatu po ceo dan i ne kukaju kako deset stapova "zabacuju u bunar" - nose samo jedan stap, pokretni su i tragaju za ribom. Mobilni ribolovci najcesce manje prljaju prirodu svojim otpatcima (nose samo ono sto mogu da spakuju u ranac), dok je bacanje otpadaka cest slucaj kod stacionarnih ribolovaca (neki od njih nose toliko pribora i nepotrepstina da pola pogube na reci).
Unapred se izvinjavam clanovima koji love "sedeci" - nemam nista protiv toga, nekada sam i ja tako lovio. Jedino me nerviraju nesavesni ljubitelji ribolova koji ostavljaju kutije, flase i kese po obalama.
sonia حبيبي
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Pet Nov 20, 2009 6:42 pm
Varalicari su gospoda na vodi - pravo uzivanje je prevariti ribu (umesto becke snicle, uvaliti joj unutrasnju gumu od stojadina ).
Ovo prvi put chujem u zhivotu... Ribe hrane shniclama i gumama
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Ned Jun 26, 2016 12:59 pm
Želite dobro mesto za pecanje ,gde nema ljudi ,a ima puno ribe ? Evo jednoga -kanal pored nuklearne elektrane "Černobil" . Ribe kao šodera ,somovi od 2 m .Ali ....riba nije za ishranu ,radioaktivna je . Stručnjaci kažu da radijacija nema veze sa veličinom ,nego se radi o odsustvu prirodnih neprijatelja ,zato su ribetine kao cepanice .Pogledajte snimak .
ZoxZoja Stela Polaris
Godina : 56 Location : Plava Planeta Datum upisa : 13.01.2013
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Uto Jun 28, 2016 8:05 pm
Na pecanje nikako ne voditi mene. Ne ispunjavam prvi uslov - ne umem da ćutim satima a kažu riba ne volE kad se pored obale mLogo divani. Sve moje insinuacije da riba nema uši i da me ne bi čula su odbačene pa tako "pecam" samo ulovljeno u tiganju ili sličnom delu kuhinjske opreme.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: MALI SAVETI I SUGESTIJE /PECANJE Pet Jun 16, 2017 8:42 pm
Nađete mesto na reci (jezeru) za koje mislite da tamo ima ribe . Ubacite svoj auto u vodu da potone na dubinu od par metara ,i ostavite dan-dva . Pozovete kran da ga izvadi -i dobar ulov je zagarantovan . Evo ,vidite