Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Naslov: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Ned Jul 19, 2009 4:31 pm
First topic message reminder :
Milisav Igić povezao potomke Apatinca koga su ubili fašisti
Otkrivena tajna šumskog groba
Autor: Slobodan Mirić| 19.07.2009. - 00:02
Kada je otišao u zasluženu mirovinu, Milisav Igić, šumski policajac i nadzornik specijalnog rezervata prirode Gornje podunavlje, shvatio je da je još nešto trebao da uradi, to ga je kopkalo. Ali, u redu, rekao je sebi, sad imam više vremena da se posvetim tajni groba u „dubokom jendeku“ na sredokraći šumskih puteva i u dubini podunavskih šuma. Grob se nalazi nekih 18 kilometara nizvodno od Apatina.
Zašto je baš na tom usamljenom mestu neko izabrao mesto za večni počinak i ko je on, pitao se Igić, a onda je rekao sebi da je moguće danas reštiti svaku zagonetku ako čovek to hoće. Ljudi su pronašli i odgonetnuli prastare civilizacije, zar da se ja predam na početku, mislio je on. Najpre je dobio odobrenje direktorke Marte Takač u „Vojvodinašumama“ da može da ulazi u rezervat, a posle je otišao sa Apatincima Ernestom Njarijem, koji je imao terensko vozilo, i kamenorescem Josipom Đerijem, do grobnog mesta. Isplanirali su kako da ga urede i to su učinili u narednih nekoliko dana. „Nešto me je gonilo da to uradim i bilo mi je odmah lakše“, priča danas Milisav. To što je uradio bio je samo početak uzbudljive priče čije kockice su počele uskoro da se sklapaju. Obilazio je starije ljude koji bi mogli nešto da kažu o grobu u šumi, pričao sa ornitologom i prirodnjakom Lakatošem Janošem i profesorom Srđanom Šererom. Prelistao je priče Apatinca Miodraga Borisavljevića u kojima se zaista pominje neki grob, ali nije bilo sigurno da je to ona humka „iz dubokog jendeka“. Slučaj mu je bio dobar drug kada je došao do Eve Dulić, Apatinke, koja je rođena na salašu u blizini šume. Ona je ispričala da misli da je reč o grobu izvesnog Đure Špoljarića koji je za vreme prve Jugoslavije bio ložač na pumpi za melioraciju. Iskopao je i podatak da je Đura bio oženjen Jelom Grcinić iz Sonte i da su ga ubili fašisti. Ova priča je potvrđena, ali onda je počelo traganje za potomcima i dugo prelistavanje telefonskih imenika. U Gakovu pronalazi jednog Špoljarića, Stevana (57) koji mu je rekao da se njegov deda zvao Đura i da je radio u rezervatu Gornje podunavlje. Stevan mu je ispričao da ga je otac napustio kad je imao dva meseca, a deda je umro deset godina pre njegovog rođenja, znači 1942. godine. Znao je da ima starijeg brata od strica u Bankovcima, kod Našica u Hrvatskoj, koji bi mogao više da zna o porodici i njenoj sudbini. Zatim Stevan dolazi kao gost u kuću Milisava Igića. Pomoću telefonskog imenika pronalaze tih desetak znakova o bratu, adresu, broj... Ruke se tresu, uskoro čuje glas. Suze s obe strane žice. I brat se po dedi zove Đuro. Uskoro će se, kako je dogovoreno, u Apatinu dogoditi susret dva Špoljarića koje je povezao Milisav Igić i otkrio im korene u šumi kod Apatina, gde je njihov deda bio radnik i gde je večno usnio nedaleko od svog salaša. Milisav je već mnogo srećan, tim više što je reč o njegovom kolegi i časnom čoveku, antifašisti, koji je možda i streljan u šumi koju je čuvao. Srećna su i braća Špoljarići, dogodilo im se nešto važno što će uneti zračke važne svetlosti u njihove živote.
-----
Sve bi to bilo lepo ...da je tačno. Istina da taj grob postoji , ali je oduvek bio bez ikakve oznake , natpisa, ili slično , i mnogo je stariji nego što se u ovom članku tvrdi , jer se toponim "kod groba" na kartama, pominje mnogo godina ranije , skoro 50 god od datiranja ovog "mudraca" Ima još nelogičnosti....sahranjivanje je strogo regulisano u ovim krajevima , i isto tako se primenjivalo, tako da su u grobljima sahranjeni svi-od lokalnih plemića posednika-do zadnjeg Roma koritara . Niko i ni pod kojim uslovima nije sahranjivan u šumi , ni pod jednim režimom. Simptomatično je da se sva zla još uvek pripisuju "okupatoru" , kojih isto nije bilo -za sve vreme rata, do 1945 , kada je izvršena masovna deportacija gradjana Apatina nemačke nacionalnosti , nije niko ubijen , a čak ni onda nije niko ubijen na ulici ili u šumi . Ovaj gotovo isti članak je objavljen-pre nego u "Blicu" u lokalnim novinama , iz pera drugog autora-i tamo ni reči nema o tome ko je u tajanstvenom grobu niti kako je tamo dospeo , samo i tamo postoji nagadjanje na osnovu "priča" -ali se ne pominje nikakvo ubistvo, a još manje , fašisti . Ovo sam proverio kod autora primarnog članka,a imam i primerak novina u kome se nalazi . Neverovatno je kako je u mom gradu želja za senzacijom toliko velika da onda izmišljanje nelogičnih gluposti uopšte ne predstavlja prepreku . I ovo nije prvi ni najgori primer , ispričaću još nekoliko. Pošto poznajem "lik i delo" dotičnog "dobrotvora" i "istoričara" , a u članku stoji da mu je "bilo lakše" kada je to uradio-ako je vezano za savest (lik je "čistio" šumu od drva , divljači,ribe -naročito jelenskih rogova) da mauzolej podigne,ne bi bio miran
Poslednji izmenio Danubius dana Sub Jan 23, 2016 8:47 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Autor
Poruka
Kijara-brm Glavni Administrator
Datum upisa : 21.12.2008
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Jun 29, 2017 5:14 pm
To je park? (za troje dece-onda da)
podbarac Lala iz Bosne
Datum upisa : 30.11.2012
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Jun 29, 2017 5:19 pm
Da nije tužno bilo bi smešno , pa ovo je stvarno amaterski.
Danubius Čuvar Vatre
Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Jun 29, 2017 5:35 pm
Kijara-brm ::
To je park? (za troje dece-onda da)
podbarac ::
Da nije tužno bilo bi smešno , pa ovo je stvarno amaterski.
Aaaa ,nemojte tako .To je delo "opštine budućnosti" i jednog svetskog koncerna (Coca Cola ) I sve je "po planu" .
Obratite pažnju na deo "parking za bicikle" -za komada 4 ? Pa pred svakim "dućanom" ,berbernicom itd ima puno veći "parking ". Doći će 4 deteta bajsom da igraju "tablića" ? ( Cenu "investicije" je nemoguće naći )
Kijara-brm Glavni Administrator
Datum upisa : 21.12.2008
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Jun 29, 2017 5:41 pm
Delo za anale.Beš sve, neka ima wi fi pa taman se naslagali jedni na druge.
Realno-bačen novac,a biće da *košta* ,samo ne znam šta.Valjda održavanje istog.
MadamX Grofica od Voždovca
Datum upisa : 13.12.2012
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Jun 29, 2017 6:01 pm
Au, pa šta je ovo? Stvarno je MINIJATURNO, a pretpostavljam da košta...
Slično su uradili i na mojoj opštini, parkić je za nijansu veći, a nema WIFI...Eto...
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sre Jul 05, 2017 9:14 pm
Kud Hrvati ...kud ne Nemci ,Šveđani ,Švajcarci ,Norvežani ,Holanđani .....Bog da nas vidi . Inače je priča tipična nebuloza u režiji "Svinjformera" i Lazanjskog ,demagoško senzacionalističko,huškačko "novinarstvo" sa zlom namerom -dizanje panike među narodom i odvlačenje pažnje od mnogo važnijih problema u zemlji ,za koje se prstom mogu pokazati krivci . Kad sam već kod Apatina ,postavljena je sajla na gradsko kupalište ,da se spreče gliseri i skuteri da haraju među kupačima . To je moj otac lično nabavio i sproveo u Opštini još negde 80 tih ,ne zbog kupača ,nego zbog pecaroša ,jer se tu nalazi pecaroška takmičarska "staza" ,a bahate stoke je bilo i onda .
No pošto je izvesni "funkcioner" čamcem išao na kupanje -sajla je odsečena i nikada nije više postavljena .
Čudi me da SNS vlast nije organizovala "svečano otvaranje " sajle ?
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Ned Jul 09, 2017 8:06 am
I par dana kasnije ,"dečiji park" izgleda ovako (radi poređenja vidi slike gore ) Gotovu "tepih travu" postavljenu ,izgleda ,samo za slikanje niko nije zalio ,i evo :
Ovima je samo to i važno ,"slikanje" a za decu ih ionako boli uvo . Za dodatak -od SNS vlasti nema teorije da se dobije podatak ko je dobio tender za "izgradnju ovoga" ?
Gost Gost
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Ned Jul 09, 2017 8:28 am
Auuuu čovječe!
Pa koliko dugo je trajalo ovo?
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Ned Jul 09, 2017 9:27 am
justicija ::
Auuuu čovječe!
29.juna je "svečano otvoreno" .Znači ,nekih desetak dana . "Potemkinova sela" ,kao i sve što "izgradi" SNS .
Gost Gost
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Ned Jul 09, 2017 10:02 am
Danubius ::
justicija ::
Auuuu čovječe!
29.juna je "svečano otvoreno" .Znači ,nekih desetak dana . "Potemkinova sela" ,kao i sve što "izgradi" SNS .
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sub Okt 07, 2017 9:02 pm
Prigrevčanin otkrio masovnu grobnicu na Zlatiboru
VIŠE
ZLATIBOR - Dimitrije Ćelić, freskopisac iz Prigrevice, malog mesta apatinske opštine, pronašao je na Zlatiboru masovnu grobnicu likvidiranih vojnika povratnika iz Drugog svetskog rata.
Na pitanje otkud Prigrevčanin na Zlatiboru u ovoj neobičnoj priči, Dimitrije odgovara da je splet okolnosti, dok je radio ikonostas u jednoj crkvi na Zlatiboru bio povod da čuje priču o masovnoj grobnici za koju niko od meštana zlatiborskog okruga nije znao gde se nalazi, te da nakon sedamdeset godina niko u tu priču više nije ni verovao. On se poslednje tri godine bavi prikupljanjem podataka o ovom događaju.
--------------------------
I ako je Dimitrije obavestio sve nadležne organe, kaže da će u ovoj priči ostati do kraja, a sledeća je na potezu ekshumacija.
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pon Nov 13, 2017 12:24 pm
POGINULE MAJKA, ĆERKA I STRAVIČAN SUDAR KAMIONA I AUTA KOD KOVAČICE
CRNA HRONIKA[/b] 13.11.2017. 09:56
Milica Beslać (16), fitnes šampionka, njena majka Tanja Beslać (37) i Branislava Jovanović (47), čuvena srpska bodibilderka, stradale, a vozač „folksvagen bore“ Jovo Beslać teško povređen.
KOVAČICA - Velika nada srpskog fitnesa Milica Beslać (16) iz Apatina, njena majka Tanja Beslać (37) i najbolja srpska bodibilderka Branislava Jovanović (48), poginule su juče oko 17 časova u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Kovačici, u ulici Bratstva i jedinstva bb, dok je Jovo Beslać, otac i suprug poginule Milice i Tanje, teško povređen.
Kako saznajemo, sudarili su se automobil „folksvagen bora“, kojim je upravljao Jovo Beslać, i kamion MAN novopazarskih registarskih tablica, koji je prevozio repu. Otac nesrećne Milice hitno je prebačen u bolnicu na operaciju, gde su se lekari, do zaključenja ovog izdanja Kurira, borili za njegov život.
Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da je do stravične nesreće došlo zbog toga što vozač „folksvagena bore“ nije ustupio prvenstvo prolaza kamionu. Inače, njih četvoro vraćali su se kući u Apatin sa Svetskog prvenstva u Rumuniji, na kom je Branislava Jovanović zauzela četvrto mesto.
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pon Feb 12, 2018 5:36 pm
Bravo za Prigrevicu( ).Posle Rebrače ,možda ovo malo dete osvetla obraz svom selu :)
Najmlađa rukometašica u Srbiji ima tri godine i živi u Prigrevici.
Ove sezone mladi u Prigrevici su masovno počeli da treniraju rukomet. Među stotinak mladih Prigrevčana, svojom pojavom izdvaja se mala Jovana Resanović. Ima tek tri godine, ali sve „odrađuje“ kao i drugi. Za nju je ovo još uvek igra, ali u svom prvom intervjuu hrabro kaže da „voli rukomet“. Kad je trening bio završen, Jovana je otrčala do oca na tribinama. „Šta ima da se jede? Gladna sam“. Tako u Prigrevici rastu budući šampioni.
ZoxZoja Stela Polaris
Godina : 56 Location : Plava Planeta Datum upisa : 13.01.2013
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Mar 02, 2018 11:11 pm
Ovako je to izgledalo kad nije bilo interneta ... čak ni radija. Sve vesti je objavljivao Dobošar.
P.S. Obratiti pažnju na derana u pozadini koji je ili negde u sigri izgubio šešir ili je tako gologlav istrčao iz kuće da čuje šta to važno Selu ima da saopšti Dobošar.
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Uto Apr 03, 2018 11:32 pm
У ПРИГРЕВИЦИ НАПАД НА ПЛАКАТ СА ЛИКОМ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ više
У петак, 30. марта 2017.(OVDE JE GODINA PROMAŠENA)године око 19 часова Пригревчанин Никола Човић (1994) јајима је гађао плакат председника Вучића који је постављен на бившој згради ПИК-а Пригревица, а где се налазе и страначке просторије месног одбора СНС-а.
Један мештанин је Човића видео како гађа јајима плакат и позвао председника месног одбора СНС-а у Пригревици, Николу Пуачу који је овај случај пријавио полицији. Човић је заједно са локалним функционерима СНС-а и Николом Пуачом сачекао полицију и своје дело одмах признао након чега је приведен у полицијску станицу.
Nemoj mene snimat ajd u piz.. strinu**u
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sre Apr 11, 2018 8:40 pm
Mislim da sam ovde već pomenuo "tajanstveni izvor" crne vode koji -gori ,pored puta Apatin -Ribarevo . Osoba sa kojom sam bio tamo (moj kum) je kopala ,i nije uspela da baš nešto puno iskopa ,sem da se radi o prostoru koji je nekada pripadao apatinskom veleposedniku Fernbachu i da se radi o vodi sa visokim sadržajem sumpora .To je i stručno potvrđeno (baš smo to i mi komentarisali ,onako amaterski ,da sve to izgleda kao neki prizor iz pakla ) Dakle ,sad izgleda ovako:
Pošto je moj kum magistar turizma i veliki ljubitelj svog grada ,našao je ljude koji su napravili idejni projekat -kako bi moglo da izgleda :
Fale samo pare ,a to zavisi od lokalnih (SNS ) vlasti .
Okano Somborska Ruža
Godina : 49 Datum upisa : 06.01.2012
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Apr 12, 2018 9:25 am
Ideja je super ali zaista, no sprovodjenje u delo uvek je problem u Srbiji pogotovo ako se radi o nekom bas korisnom, zanimljivom i drustvenom projektu. Lokalna valst pre ce pojesti ili popiti u nekom fensi restoranu te pare nego da finansiraju nesto sto moze da uznapredi neko mesto u turizmu ili ekonomski. Ti bar znas zbog pametovanja "lokalne valsti" tadasnjeg , pristaniste brodova kako je realizovano... Kad jedan u fotelji odluci da njemu se ne dopada pristaniste iskljucivo iz razloga jer vizuelno njegovim ocima gledano ne uklapa se u exterijer, onda znanje inzenjera se baca u vodu. Ishod je vise nego deibilna. Sagraditi pristaniste na racvanju dunava koji kosta kao Svetog Petra kajgana a da ni jedan brod nema pristup istom , bez daljnjeg komentara. Znamo i zasto ... jer brodovi ne mogu da pristanu... razlozi su jasni svima sagradjena je na nepristupacnom, losem mestu (vizuelno naravno savrsenom ) u pokusaju da pristanu nekoliko njih, brodovi su osteceni jer struja vode toliko je jaka da prosto odnese brod ili ih osteti. Tako da sto se turizma tice totalni fijasko , brodovi vise i ne pokusavaju da se zaustave i prodju Apatinom kao kroz tursko groblje .... (da bude svima jasno ne pricamo o katamaranima ili jedrilicama , camcima nego o ozbiljnim tursitickim brodovima koji krstare Dunavom.
Zato ako zelite nesto , pokusajte sa nekim civilnim udruzenjem da napisete IPA projekat, skupljate od stranih investitora donaciju jer ako cekate na vlast ostace ovako zaraslo, neprimetno sve kao sto je i sada ....
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Maj 18, 2018 11:41 pm
Apatinske mućke
Ljudi moji je li to moguce, ludnica,sta je ovo, rece Mladen Delic davnih osamdesetih godina komentarisuci dat gol u poslednjim sekundama jedne od znacajnih fudbalskih utakmica.
Da ne bi citirao njega ja sam se samo prekrstio procitavsi vest da ce se na ovogodisnjoj Lickoj olimpijadi koja je zamisljena kao jedno takmicenje u tradicionalnim vestinama, odrzati IZBOR ZA MIS I MISTERA LICKE OLIMPIJADE sto znaci da na scenu stupa i golotinja pa me bas zanima kome je to u rukovodstvu Turisticke organizacije Apatin stalo da vidi obnazene misicave licane odevene u gacice sa lickom kapom na glavi.
Zar i to spada u tradiciju ili je neko mozda imao vlazne snove pa hoce da ih pretvori u javu ??? --- "Lička olimpijada" je tradicionalno takmičenje u "povlačenju konopa" ,"penjanju na stožinu" ,"bacanju kamena s* ramena" i sličnim ruralnim sportovima koje se održava u Apatinu desetak godina unazad ,a okuplja lokalne Ličane (koji čine sad već verovatno 90 % "kolonizovanog" stanovništva )uz goste iz Gospića i sl ,dakle "autentične Ličane" . "Kulturni program" već godinama čine Bora Drljača i "Žare i Goci" . Daleko od toga da nekom smeta eventualni izbor za "mis" ili "mistera" ,ili bi imao šta protiv "golotinje" , ali to ima toliko veze sa manifestacijom koliko bi imao neki "šibicar" na Kanskom festivalu . Što bi i sami Ličani rekli -"babe i žabe" .
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sub Maj 19, 2018 8:15 pm
Ovo nemoj nikako propustiti.Možda bude kakvih komada. A program je fascinantan.
"Kulturni program" već godinama čine Bora Drljača i "Žare i Goci" .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pon Jul 16, 2018 10:49 pm
U subotu ,oko 16.30 ,na bazenima Banje Junaković ,utopio se osmogodišnji dečak ,neplivač ,koji je došao u pratnji starijeg brata i druga na kupanje . Kada je izvađen iz vode ,sa dna bazena , bio je klinički mrtav ,bez znakova života ,nije disao niti mu je kucalo srce. Tamo se slučajno našla moja koleginica ,ortodont (ne dolazi slučajno na bazene ,dovodi tamo svaki dan svog sina ,ne želim da pišem o razlozima ) Ksenija Čanković Bodlović ,koja je prisebno izvršila reanimaciju kao da je lekar ,a ne zubar . Dete je prodisalo dok su stigle Hitna iz Apatina i dežurni lekar Banje Junaković ,i smesta je pod rotacijom prebačeno u Somborsku bolnicu . Dete je dobro i verovatno neće imati posledice zbog ostanka mozga bez kiseonika ,jer je reanimacija izgleda bila pravovremena ,no još uvek se nalazi na promatranju,za svaki slučaj . Dakle ,čudo se dogodilo ,ali ne zahvaljujući svetim vračevima Kozmi i Damjanu (jer je to bio taj dan) ,nego prisebnošću i stručnošću jedne hrabre zubarke koja je na sebe preuzela odgovornost i rizik (ako se nestručno vrši reanimacija ,nekada se nanese više štete nego koristi ,polome rebra ,nagnječe unutrašnji organi itd ) Drugo je pitanje zašto nema dovoljno (stručnih ) spasioca na Banji Junaković (ista priča kao i sa svim drugim ,taj posao rade "privatna obezbeđenja" sumnjivih firmi koje angažman dobijaju isključivo preko (partijske ) "veze" ).
Dr Ksenija ,junak i "ljudina" , levo od mene
ps. koliko je skromna -u firmi nisam reči čuo o tome ,nije ni pomenula ,pročitao sam večeras na nečijem FB .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Ned Dec 23, 2018 6:49 pm
Koliko "vlast" zanima imovina građana i kako se troši njihov novac -evo. Apatin je kupio "montažno klizalište" ,za decu .Klizalište je isparilo ,i konačno je neko postavio pitanje -alo ,zima uveliko ,gde je klizalište za decu ? Kuloarski je procurilo da je "pozajmljeno "Sivcu -kakve li slučajnosti ,baš u vreme kampanje lokalnih izbora ,što su "lokalne sns vlasti" -demantovale . "Biće postavljeno" .
Otvoreno pokazuju da je sve u ovoj zemlji svojina jedne stranke i mogu sa tim da rade šta hoće. (A ovo je "performans "lokalne opozicije " -prazne kutije ,nema klizališta .)
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Jan 03, 2019 2:51 pm
Apropo posta gore -neko ne bi lenj,pa ode tragom "gradskog trača" u Sivac. A onoooo.....naše klizalište tamo ? Pa realno ....Apatin već "obožava SNS" i apatinska deca se već klizala prošle godine ,sad to treba da se desi i u Sivcu .Nema veze što su apatinski roditelji to klizališe platili ,da bi im se deca mogla zabavljati preko raspusta. Tako se pravi Vučić Jugend . A deca danas ne znaju latinske izreke (Ne veruj Danajcima ni kada poklone donose ) pa će i Sivac brzo da ostane bez "poklonjenog klizališta" .Jer,verovatno ima još neka rupa u Vojvodini u kojoj "vlast" ne drži SNS .
Kica/Praja El virtuoso
Godina : 86 Location : Ladna Morava Humor : Filmovi Veljka Bulajića Datum upisa : 04.12.2009
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Jan 03, 2019 6:36 pm
U subotu ,oko 16.30 ,na bazenima Banje Junaković ,utopio se osmogodišnji dečak ,neplivač ,koji je došao u pratnji starijeg brata i druga na kupanje . Kada je izvađen iz vode ,sa dna bazena , bio je klinički mrtav ,bez znakova života ,nije disao niti mu je kucalo srce. Tamo se slučajno našla moja koleginica ,ortodont (ne dolazi slučajno na bazene ,dovodi tamo svaki dan svog sina ,ne želim da pišem o razlozima ) Ksenija Čanković Bodlović ,koja je prisebno izvršila reanimaciju kao da je lekar ,a ne zubar . Dete je prodisalo dok su stigle Hitna iz Apatina i dežurni lekar Banje Junaković ,i smesta je pod rotacijom prebačeno u Somborsku bolnicu . Dete je dobro i verovatno neće imati posledice zbog ostanka mozga bez kiseonika ,jer je reanimacija izgleda bila pravovremena ,no još uvek se nalazi na promatranju,za svaki slučaj . Dakle ,čudo se dogodilo ,ali ne zahvaljujući svetim vračevima Kozmi i Damjanu (jer je to bio taj dan) ,nego prisebnošću i stručnošću jedne hrabre zubarke koja je na sebe preuzela odgovornost i rizik (ako se nestručno vrši reanimacija ,nekada se nanese više štete nego koristi ,polome rebra ,nagnječe unutrašnji organi itd ) Drugo je pitanje zašto nema dovoljno (stručnih ) spasioca na Banji Junaković (ista priča kao i sa svim drugim ,taj posao rade "privatna obezbeđenja" sumnjivih firmi koje angažman dobijaju isključivo preko (partijske ) "veze" ).
Dr Ksenija ,junak i "ljudina" , levo od mene
ps. koliko je skromna -u firmi nisam reči čuo o tome ,nije ni pomenula ,pročitao sam večeras na nečijem FB .
Povodom ovakve divne priče imam i ja jednu od samo dva meseca umatrag. Bio sam u hostelu na vodi po imenu Arka Barka između zgrade SIV i Ratnog ostrva. Sijalo je sunce, voda se lagano odbijala od obale ispod nas, prijatno nas uljuljkujući. Da ne dužim jedna od 2 devojke nekoliko stolova od nas je telefonirala, zamahnula je da nešto objasni ili otera nekog insekta uglavnom telefon je počeo da joj beži iz ruku. Ona nespretna krene da ga hvata u zraku i tako nekako krene za njim i presamiti se u vodu preko ograde. Neprijatno ali ništa tragično, dok ova druga nije viknula da ona ne ume da pliva. Dok smo mi ustali u magnovenju, mladi konobar Aleksandar Trifković je skočio obučen i zaplivao za njom. Struje je već odvukla šest sedam metara. Sustigao ju je ali je ona toliko bila unezverena da ga je udarala i grebala. Vikali smo mu da je dohvati za kosu s leđa ako može i vuče nazad. Srećom je čuo i sve je krenulo dobro, nije morao više niko da skače. Izvukli smo ih preko ograde, dobio je i aplauz prolaznika obalom. Aki radi u hostelu, planira da ide na brod, nema devojku, živi sa dve sestre i roditeljima. Devojka iz unutrašnosti je dobila novu šansu, a Dunav izgubio ovu bitku.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Uto Feb 19, 2019 8:46 pm
IZVEŠTAJI CIA O APATINU – ŠPIJUNI NAJVIŠE PRATILI BRODOGRADILIŠTE ALI I DRUGA DEŠAVANJA APATIN
POLITIKA
VESTI 07.09.2017. Radio Dunav
Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je na svom sajtu preko 800.000 dokumenata na više od 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Među desetinama hiljada izveštaja koji obrađuju zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije nalaze se i materijali ili preko dvadesetak izveštaja u kojima se spominje i Apatin.
brodogradilište
Ovi dokumenti koji su pedeset godina nosili oznaku tajno ili poverljivo ukazuju da je američka obaveštajna služba preko razgranate mreže doušnika prikupljala podatke o vojnim i industrijskim preduzećima, o privredi, saobraćaju i društveno-političkim dešavanjima sa teritorije opštine Apatin.
Najviše je objavljenih dokumenata u vezi apatinskog brodogradilišta, u njima agenti izveštavaju o njegovoj produktivnosti, kadrovima i ugovorenim poslovima. Jezgroviti i opširni materijali otkrivaju da su špijuni veoma pažljivo pratili ovo preduzeće, pa se stiče utisak da su u Langliju , Virdžinija (sedište CIA) na osnovu dostavljenih podataka ponekad znali više o brodogradilištu nego zaposleni u njemu.
To potvrđuje i izveštaj od 16 . avgusta 1950 godine koji se bavi kadrovskim i tehničkim podacima ovog preduzeća. Kao ključni ljudi za funkcionisanje apatinskog brodogradilišta se navode tadašnji rukovodilac, Momčilo Krivokuća koji je od 1949 godine bio generalni drektor, i dva inženjera Jovan Vestermajer i Branko Bilić. Izveštaj kaže da je u brodogradilištu zaposleno 250 ljudi i da su veoma dobro plaćeni.
Špijun u svom izveštaju navodi probleme sa nabavkom motora za završetak naručenog broda „Kopaonik“ i detaljno opisuje konstrukciju dva patrolna broda naručena za rečnu mornaricu težine 60 tona, opremljenih topovima od 70 mm i teškim mitraljezima. Za ove brodove agent izveštava da mogu razviti brzinu od 15 čvorova, da će motori biti poručeni iz Austrije , kao i da je većina materijala koja je korišćena u izgradnji domaće proizvodnje.
brodogradilište 2
Isti izvor je u drugom izveštaju na više stranica opisao brodogradilište u toj meri da je Amerikancima pored građevinske vrednosti i kvaliteta objekta bio poznat tačan broj bušilica, presa i drugih alata u ovom preduzeću. Izveštaj sadrži podatke i detalje o mašinskoj radionici koja je izgrađena 1948, odeljenju za projektovanje kao i skladištu sa repromaterijalom u kojem je opisana njegova zaliha. U izveštaju od 20.jula 1951 godine, doušnik o apatinskom brodogradilištu javlja o ugovorena 44 plovila i osmostrukom povećanju proizvodnje, poredeći raniji period u kojem se ovo preduzeće nakon Drugog svetskog rata uglavnom bavilo samo popravkama.
Apatin je bio zanimljiv američkim obaveštajcima i kao lučko područije, pa je u izveštaju pod nazivom “ Yugoslav River Ports“ koji datira od 8. decembra 1952 godine opisan njegov tadašnji kapacitet i mogućnosti. Prema njemu, Apatin je u to vreme raspolagao kranovima, nosivosti od 500 do 1500 kilograma kao i suvim dokom, a važni su bili i podaci o vremenskim prilikama na Dunavu. U dokumentu iz te godine jedan agent navodi da je noćna plovidba na Dunavu kod Apatina zbog vetra i krivina opasna i nezgodna u smislu navigacije, te da se posade odlučuju na noćenje u gradskim hostelima, kao i to da su važniji industrijski objekti u gradu ograđeni bodljikavom žicom koje često obezbeđuje milicija.
IZVEŠTAJ O SASTANKU MAĐARSKIH I JUGOSLOVENSKIH DRŽAVNIKA U APATINU- PLJUŠTALE ZDRAVICE DO RANIH JUTARNJIH SATI
Od dvadesetak izveštaja koji su trentno dostupni u vezi Apatina, posebno je interesantan izveštaj CIA- RDP 80-00810A00480054007-06 od 8. septembra 1954 godine koji sadrži informacije o susretu visokih predstavnika Mađarske i Jugoslavije u jednom apatinskom restoranu. Iz ovog izveštaja saznajemo da je 27. maja te godine, grupa od dvadeset visokih zvaničnika dve zemlje uz prisustvo agenata UDB (Uprava državne bezbednosti) boravila u Apatinu, kao i da je objekat bio zatvoren za druge posetioce.
Obaveštajac iz Apatina javlja da su ispred restorana bila parkirana četiri automobila-jedan Bjuik i terensko vozilo Džip, oba jugoslovenskih registarskih oznaka sa državnim zastavama kao i dva vozila ruske proizvodnje, marke Pobeda, sa mađarskim državnim obeležjima. Agent je pored popisa voznog parka ispred restorana, javio da je jedno uniformisano lica i nekoliko osoba u civilu obezbeđivalo ovaj događaj te da je večera trajala do tri sata nakon ponoći.
On je u svom izveštaju napomenuo kako je atmosfera na sastanku bila opuštena, da je goste zabavljao orkestar koji je svirao mađarske i jugoslovenske pesme, kao i to da su okupljeni funkcioneri naizmenično držali zdravice i govore pozdravljajući dobre međudržavne odnose dve zemlje.
Za većinu izveštaja se može reći da su bili stopostotno tačni, tamo gde je špijun bio u nedoumici, naznačio bi da je podatak neproveren, preuzet iz štampe ili je reč o indicijama. Ako nešto nije video, naveo bi da je vest dobio od „informatora”, dakle od našeg čoveka doušnika, vrbovanog ili plaćenog. Objavljeni izveštaji i dokumenta obuhvataju zbirke obrađenih obaveštajnih podataka od 1940-tih do 1990-tih godina koje su pripremili Direkcija za analizu, Direktorat za izveštaje o operacijama, Direkorat za nauku i tehnologiju, i druge službe CIA.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sre Jun 26, 2019 11:54 pm
Председник Србије Александар Вучић посетиће у суботу, 29. јуна општину Апатин.
Kако је потврђено из кабинета председника општине Апатин, Милана Шкрбића, председник Србије ће се грађанима обратити у 14:30 часова испред Предшколске установе „Пчелица“ и новоизграђеног објекта „Јаслице“ ---- Baš me zanima hoće li pokušavati da isteraju medicinare da "prisustvuju " ? Rekao bih da neće moći, ovoga puta .Uostalom, briga me ,krečim u subotu .
Okano Somborska Ruža
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Jun 27, 2019 12:02 am
Председник Србије Александар Вучић посетиће у суботу, 29. јуна општину Апатин.
Kако је потврђено из кабинета председника општине Апатин, Милана Шкрбића, председник Србије ће се грађанима обратити у 14:30 часова испред Предшколске установе „Пчелица“ и новоизграђеног објекта „Јаслице“ ---- Baš me zanima hoće li pokušavati da isteraju medicinare da "prisustvuju " ? Rekao bih da neće moći, ovoga puta .Uostalom, briga me ,krečim u subotu .
Znamo ! Centralni miting je u Somboru a ide i u Bogojevo .... mislim mnogo me dotako jer ja cak i nisam u Somboru , idem na rodjendan tako da cu ja proslaviti da ga necu ni sresti
sanjalica.ns Explorer Of Dreams
Datum upisa : 06.01.2010
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Jun 27, 2019 8:43 pm
Baš me zanima hoće li pokušavati da isteraju medicinare da "prisustvuju " ? Rekao bih da neće moći, ovoga puta .Uostalom, briga me ,krečim u subotu .
Zovni predsednika kad je već tu da ti pomogne
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Jun 27, 2019 11:22 pm
sanjalica.ns ::
Zovni predsednika kad je već tu da ti pomogne
Vučić nije moj predsednik ,a ono malo poštenih novinara i ljudi kojima nije ispran mozak redovno činjenično ilustruju sva lažna obećanja ,i "otvaranja" svega i svačega što je ostalo na tome (recimo, pruga BG-Budimpešta,Mercedes ,Tenis farme ,Južni tok itd ) Moja ulica će biti blokirana ,jer mu se prohtelo da prođe susednom. Baš me zanima ko će da zabrani slobodu kretanja i okupljanje građana koji nisu njegovi fanovi (jasno definisano Ustavom) Nego ,iz prve ruke .... Naravno da će biti mobilisana sva kola Hitne pomoći ,no neće biti potrebe ,jer onoga koji propoveda "Budućnost Srbije"prate najsavremenija ambulantna kola sa kompletnom reanimacijom i rezervama krvi njegove krvne grupe??? Biće da režim nikako nije siguran u beskrajno obožavanje naroda prema Voždu ,čim se takve mere preduzimaju za posetu bebama u jaslicama . Trta, bato ,biće .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Okt 04, 2019 7:53 pm
Po ulici bih rekao da se radi o Prigrevici ,a ne o Apatinu ,ali ok.... Čikago stigao i u provinciju ? ____
Napadač (26) u centru Apatina pucao iz vozila u pokretu na muškarca (54), pa sleteo u kanal
U centru Apatina došlo je do pucnjave u petak, 4. septembra, oko 15:30, na sreću povređenih nema.
Naime, do incidenta je došlo u ulici Vasilija Gaćeše, kada je iz vozila "reno-megan" somborskih tablica kojim je upravljao S.L (26) iz Apatina ispaljeno više hitaca automatskim oružjem na Prigrevčanina G.Č (54) koji je stajao na ulici.
Muškarac koji je bio meta ostao je nepovređen.
Očevici kažu da je nakon ispaljenog rafala napadač izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo u kanal i dao se u beg.
Prema poslednjim informacijama, ubrzo je i uhapšen.
Na lice mesta su izašli istražni sudija i policija i obavili uviđaj.
(Telegraf.rs/radiodunav.com)
Okano Somborska Ruža
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Ned Okt 06, 2019 8:17 pm
Po ulici bih rekao da se radi o Prigrevici ,a ne o Apatinu ,ali ok.... Čikago stigao i u provinciju ? ____
Napadač (26) u centru Apatina pucao iz vozila u pokretu na muškarca (54), pa sleteo u kanal
U centru Apatina došlo je do pucnjave u petak, 4. septembra, oko 15:30, na sreću povređenih nema.
Naime, do incidenta je došlo u ulici Vasilija Gaćeše, kada je iz vozila "reno-megan" somborskih tablica kojim je upravljao S.L (26) iz Apatina ispaljeno više hitaca automatskim oružjem na Prigrevčanina G.Č (54) koji je stajao na ulici.
Muškarac koji je bio meta ostao je nepovređen.
Očevici kažu da je nakon ispaljenog rafala napadač izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo u kanal i dao se u beg.
Prema poslednjim informacijama, ubrzo je i uhapšen.
Na lice mesta su izašli istražni sudija i policija i obavili uviđaj.
(Telegraf.rs/radiodunav.com)
AKo ista me nervira onda je to kad napisu vest pa mesto imena napisu : S.L ili K.L ili D.L pa jbt ispisi ime kao da se nece saznati ! Kao sve pa tako i ovo je tajna , svi zivimo u drzavi puno tajni i iluzija .... AKo je zgresi napisi ko je to !
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Nov 15, 2019 7:47 pm
Беживотно тело жене старе око 60 година пронађено је данас на Дунаву код Апатина.
Око 13 сати је полицији, како кажу, пријављено да се на Дунаву код Kајак клуба налази беживотно тело старије женске особе.
Према незваничним сазнањима, тело је приметио неко од пролазника који се затекао на шеталишту и алармирао полицију.
Полиција је обавила увиђај и установила да је реч о непознатој женској особи старости око 60 година.
Обдукција би требало да одгонетне како је несретна жена изгубила живот. ----
To je tačno pored Hrama ,na sredini gradskog šetališta ,gde se nalazi hangar kajak kluba "Panonija" , Mora da je bilo sablasno ,u sred bela dana .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sub Dec 21, 2019 9:47 am
Moj deda je imao mesnice ,i iz porodičnih predanja znam da se ovako nešto nikada nije desilo . Ni za vreme rata ,gladi,okupacije ,posleratne obnove -nikada . Ovo znači samo jedno-narod je gladan .
---- Nepoznati lopov opljačkao je krajem prošle nedelje mesaru u Ulici srpskih vladara u Apatinu i iz nje odneo veću količinu slanine, viršli, pečenice i drugih mesnih proizvoda. Kako saznajemo, pljačka ove prehrambene radnje dogodila se u noćnim satima. - Lopov je razvalio bravu usred noći i ušao u mesaru. Iz vitrina i frižidera odneo je veću količinu mesa i mesnih prerađevina - kaže izvor i dodaje da su radnici ujutru primetili da je mesara obijena.
- Kada su zaposleni ujutru došli na posao, videli su da su vrata razvaljena i da nedostaju viršle, slanina, pečenice i ostali proizvodi. Pozvali su policiju, koja je uzela otiske. U toku je potraga za lopovom - kaže sagovornik. Prema njegovim rečima, lopovi u mesari nisu ništa razbili niti razbacali. - Šteta u tom smislu nije velika, ali se ovakav slučaj u Apatinu ne pamti. Mesara je nastavila normalno da radi- dodao je sagovornik.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Ned Feb 09, 2020 10:14 am
Pojam "klošar" ili beskućnik u gradu kao Apatin je nepoznanica (da se ne kaže da ima na stotine napuštenih kuća ) ,no jednog imamo .Izvesni Ivan P(71) ,zvani Tarzan ,zapažen je da već mesecima spava pored kontejnera (iz kojih se i hrani)
Inicijativom lokalnog profesora fizičkog,koji je ukazao na slučaj ,rešenje se našlo za par dana . Nepoznati donator je poklonio kamp kućicu i "vaučer" na 500 dinara svakog dana u lokalnoj prodavnici .
No, stvar nije išla glatko. Tarzan je odbio "smeštaj" a novac je umesto hrane trošio na -alkohol. Posle podužeg ubeđivanja od strane ekipe Doma Zdravlja ,Ivan je konačno pristao da bude smešten u lokalni Dom za stare ,i danas ta slika izgleda ovako:
Iako smo često stoka -nekada umemo biti i humani .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Ned Mar 22, 2020 9:49 pm
Krio simptome, zarazio lekare i sestre u Somboru?!
Zbog jednog neodgovornog pacijenta, zaraženog korona virusom, najmanje 100 zdravstvenih radnika, koji su sa njim bili u kontaktu, je poslato u kućni karantin, a kompletno interno odeljenje je ispražnjeno i zatvoreno.
Na Interno odeljenje primljen je muškarac, starosti oko 40 godina, sa simptomima trovanja. Stanje mu se rapidno pogoršavalo, ali je on, iako svestan i komunikativan, sakrivao činjenicu da je bio u kontaktu sa osobom, koja je stigla iz Italije i koja je zaražena korona virusom. Nakon sumnje da je i on zaražen, testiran je i nalaz je bio pozitivan, saznajemo od izvora iz somborske bolnice - navodi izvor iz bolnice, piše Kurir.
Svi lekari, medicinske sestre i pomoćno osoblje, koji su bili u kontaktu sa ovim pacijentom su odmah upućeni u kućni karantin, a kompletno Interno odeljenje je zatvoreno. --- I ne samo interno ,tu se krug širi na porodice svih eventualno zaraženih medicinara . A pošto je svet mali ...eto globalne ekspanzije corone (jer tako ona "radi" )
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pon Maj 04, 2020 7:00 pm
UG “Bez straha” su u Apatinu na Trgu Nikole Tesle svojom porukom označili Apatin kao jedan od gradova koji se bori protiv diktature.
Ovim su se priključili akciji u kojoj je Građanski front pozvao sve gradove širom Srbije da naprave lanac Buke protiv diktature članovi. UG „Bez straha“ istovremeno su pozvali komšije iz Sombora da se oglase istim povodom, navodi se u saopštenju.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Maj 29, 2020 11:54 pm
Ćale Brnabić u apatinskom Brodogradištu .
Nekada ,najveće (rečno) brodogradilište u Evropi ,sa najvećim helingom . Danas tamo radi nekih 20 varioca ,uglavnom Roma . Potemkinova sela ,šta drugo reći .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Ned Mar 28, 2021 1:46 pm
Данас око 13 часова на делу Дунава код Апатина, на подручју Малог Лимана, пронађено је тело утопљеника. Према изворима из ПС Апатин ради се o В.М (28) из Апатина.
Његов нестанак раније су пријавили чланови породице.
Беживотно тело несрећног младића први су уочили пецароши. На лице места изашла је полиција и дежурна екипа Хитне помоћи. Након обављеног увиђаја, тело несрећног младића превезено je на обдукцију у Нови Сад. Истрага ће утврдити под којим околностима је В.М изгубио живот.
--- Znam mu oca ,moje godište ,radi u Banci .Strašno.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Ned Sep 19, 2021 1:44 pm
Вечерас око 21 часа на раскрсници улица Димитрија Туцовића и Светог Саве у Апатину опљачкана је мењачница „X“. Лопов је према првим информацијама уз претњу ножем од раднице отео ближе три милиона динара. У бекству је и за њим полиција трага.
Пљачку су забележиле и надзорне камере. На снимку се види млаћа мушка особа, нижег раста, маскирана сунчаним наочарима и качкетом како уз претњу ножем одузима новац од раднице.
Из полиције апелују на граћане да уколико препознају особу са фотографије или имају корисну информације која би помогла у њеном проналаску, да исто пријаве најближој полицијској станици.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Uto Sep 21, 2021 9:43 pm
ШТА ЈЕ, НА ДАНАШЊИ ДАН, ПРЕ ДВЕ ГОДИНЕ, ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОБЕЋАО АПАТИНЦИМА?
НИ ПОГОНА, НИ ЛУКЕ, НИ ПРЕГРЕВАЧКЕ КАНАЛИЗАЦИЈЕ...
Подсетили смо на извештаје о посети председника Србије Апатину и Западнобачком округу од 29. јуна 2019. године. Од тадашњих датих обећања није остало ништа. Чак ни „лудом радовање“.
Знали смо ми то, и тада. Само се разликовали по томе хоћемо ли гласно признати да смо их давно прозрели, посебно њихово понашање, обећања и турнеје у предизборне сврхе или ћемо ћутати за све паре – биле оне плата у државној служби, в.д. статуси директора, места у управним или надзорним одборима, повремени послови преко задруга, уговора о делу или оних, једнократних, 3.000 за глас..
Doduše ....selo Prigrevica je dobilo "klupe" Samo što su "krive" -postavljene na kosim površinama ?
Pa ko može da sedi na ovome ? Čista sprdačina sa građanima.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Okt 08, 2021 7:08 pm
NAPREDNI APATIN - LIDER REGIONA PO STOPI KRIMINALA
DESK | 07.10.2021.
Građani Apatina, da li se osećate sigurno danas? Od sigurnosti ostao Vam je samo sigurnosni pojas, pa još ako ga niste vezali doprinećete punjenju Budžeta "ekonomskog tigra", jer je sramota koliko nam dobro ide.
Nasmejanog lica kaznu će Vam ispisati naš narodni policajac, takođe srećan što je ispunio normu kazni za dati dan, pa možda dobije i pohvalu od svoga starešine. Istog onoga koji je tako revnosno postavio po svom nahođenju ili po naredbi nekog od gore, dva pozornika, da čuvaju neku gomilu automobila u ograđenom prostoru u ulici Dimitrija Tucovića. I samo to da rade 24/7 celo godišnje doba. Taj isti starešina će revnosno prikupljati informacije ko će za Beograd na bilo koji protest usmeren protiv vlasti, ali ne i članstvo koje će na one druge mitinge. Za njihovo prebrojavanje zadužen je neko drugi. Dosta je njemu i posla oko toga da privodi na informativni razgovor one hulje i ološe što lepe neke parole po turističkom savezu ili da primi interventnu jedinicu od pedeset policajaca iz Sombora da pretrese lokal onog "kafedžije" za koga se preskakajući zid lično uverila Predsednica opštine, da se, eto, drznuo da ima nekakve goste. Doduše i ona će mu spočitavati da je to činila iz razloga što ne veruje policiji. Pa neka, sve u rok službe, ima beneficije, još malo do penzije, ma samo neka je onaj gore zadovoljan.
A za to vreme po njegovom sokaku pale se automobili, bacaju bombe, upada se ljudima u kuće i stanove, preti i krade. Bitno je njemu šta će tužilaštvo da kaže, pa neće valjda na svoju ruku on nešto da preduzme da se pronađe neki učinilac gore pomenutih dela, nije njegovo da misli. Kao kec na 11 došlo bi mu kada bi sahvatao nekog "drogeraša" sa par džointa, eto stimulacije, ali ne do Bog da ga zapadne neki lik sa tonom, to se već na državnom nivou brani.
E pa gospodo, ovo je prešlo svaku meru. Za par meseci dve paljevine automobila, dve bačene bombe, pljačkanje menjačnice, prebijanje ljudi na ulicama, a sve što se učinilo jeste: "Ako nešto saznate, javite nam." Da li je ikome od policije, preko svih ostalih rukovodećih struktura palo na pamet kako smo postali Divlji Zapad? Da li iko od Vas ima i malo obraza da se upita "Da li sam sposoban da ovo radim?", da li je bilo ko od Vas upitao se: "A šta ako se meni sutra ovo desi?" Da li iko od Vas zaduženih za bezbednost ima herca da podnese ostavku?
Ne gospodo, tako se ne vodi grad, a policija ne sme da bude tako troma i neefikasna. Ako već nema voljnog čina za ostavkom, pa daj smenite nesposobne ili ćemo i dalje da živimo u strahu čija je kuća sledeća bombaška meta i da li ćemo decu smeti pustiti da noćom šetaju gradom. Šta je ostalo od sigurnosti? Izgleda ništa drugo sem samozaštite, a to već nije dobro jer tanka je linije razdvajanja da napadnuti u cilju sopstvene zaštite, nužne odbrane i krajnje nužde postane napadač. Mislite o tome. I da stvarno, čija je kuća sledeća?
UG "Bez straha"
---- Inače se već "zna" ko je "bombaš" .Upravo izašao iz zatvora ,ima "blindirani auto"(postoje svedoci koji su ga zapazili i identifikovali ) ,zet ovdašnjeg "kontraverznog biznismena" (hapšenog u "Sablji" ) I nikom ništa -nije uhapšen . Ovdašnji "privatnici" se pitaju -ko je sledeći ,da dobije "kašikaru" u dvorište ,jer ih ima dosta odlučnih da ne plaćaju "reket" ?
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sre Okt 20, 2021 6:15 pm
Hicima iz pištolja S. Z. (26) iz Prigrevice ubio je svog sugrađanina N. D. (34), a potom se razneo bombom. Ovo ubistvo i samoubistvo dogodilo se danas popodne oko 16 časova, u Prigrevici.
S. Z. je navodno došao u kuću N. D, u izbegličkom naselju u ulici Stojana Matića bb, i ubio ga hicima iz pištolja.
Potom je otišao u pravcu svoje kuće u susednoj Karađorđevoj ulici, ali je skrenuo na poljski put i nakon nekih 150 metara udaljenosti od ulice razneo se bombom.
Ova tragedija šokirala je ne samo Prigrevčane, već sve meštane apatinske opštine, piše 24sedam.
U času su, na najstrašniji način, ugašena dva mlada života.
Obojica mladića su, iz izbegličkih porodica koje su 1995. godine stigle iz Like u Prigrevicu i tu se nastanile.
Kako pišu mediji, dva dana ranije na zidu kuće N. D. osvanuo je grafit u kom se, uz uvrede, poziva "da vrati 10 posto". Da li ova poruka ostavljena na ogradi ima veze sa današnjim ubistvom, utvrdiće istraga. --- Ne i nema .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Nov 05, 2021 10:50 pm
IN MEMORIAM: BRANKO CRNOGORAC - KARELI (1932. – 2021.) DESK | Izvor: Nove Apatinske Novine | 05.11.2021.
Branko Crnogorac – Kareli, preminuo je u sredu, 3. novembra, u apatinskom Domu starih. Sahranjen je jutros na Gradskom groblju u Apatinu, bez povorke, cveća, venaca... Nije bilo ni čitulja u gradu, koje bi obavestile njegove sugrađane o smrti jedne od apatinskih legendi, koji je ime svog grada učinio poznatim dok je krstario širom stare Jugoslavije, demonstrirajući svoju posebnost u ishrani.
Čuveni Kareli je bio Ginisov rekorder. Bio je i jedna od zvezda Žilnikove serije „Vruće plate“, u kojoj je glumio samog sebe. Bio je atrakcija gde god da se pojavio.
O njemu su pisale sve novine, snimani dokumentarci, bio je čest gost u televizijskim i radio emisijama, zvezda cirkuskih predstava...
----- Moj pacijent .Čovek koji je imao tako jaku "kiselinu" u želucu -da je jeo sijalice kao kikiriki . Legendarna priča je da je za opkladu -pojeo ceo bicikl. I jeste . Imao je ideju da pojede celog "fiću" ,ali se nije mogao nagoditi sa "Crvenom Zastavom" da ga sponzoriše . Legendarno je i njegovo otpuštanje iz JNA -jer ...jeo je 30 porcija pasulja i 6 kg hleba za obrok ? Po ličnoj evidenciji, pojeo je oko 25.000 sijalica, 6.000 gramofonskih ploča, 2.500 tanjira, 9.000 konzervi, oko 15.000 viljušaka i kašika, tridesetak kilograma eksera. Žilete je "jeo" kao čips .Ali -otkrilo se ,nije mogao da svari plastiku (zato je i umro sa "mojim zubima" ) i zlato . Jedna gospođa mu je tokom predstave dala da pojede njen zlatni sat -njega nije uspeo "svariti" -i vratio joj ga je za par dana (kada je izašao "prirodnim putem" ) Počivao u miru .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Uto Nov 16, 2021 10:11 pm
У знак захвалности на досадашњој успешној сарадњи и братском односу према Српској православној цркви и српском народу, апатински жупник и наддекан подунавски, Јакоб Фајфер примио је данас највише одликовање које додељује Српска православна црква, орден Светог Саве другог степена.
Фајферу је ово одликовање уручио Патријарх српски Порфирије на празник обнављања храма светог великомученика Георгија у новосадском Саборном храму, а поводом славе Града Новог Сада. Уручујући највише одликовање Српске православне цркве, којим Свети Архијерејски Синод одликује заслужне установе и појединце, Његова Светост Патријарх српски Порфирије је, поред осталог, рекао:
-Сви ми људи имамо неке дарове; не постоји човек који нема неки дар и сви дарови су дати свакоме од нас понаособ на различите начине да би сваки наш дар служио једном јединственом дару, а то је дар љубави. Наша Црква, пре свега увидом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја, препознала је да ви који сте добили, свако на свој начин, посебан и различит дар, искористили сте тај дар да буде у служби дара љубави. Дарове смо добили да бисмо служили Богу кроз њих, узвраћали на оно што смо од њега добили и да бисмо служили ближњем. Наравно да ово признање јесте најскромније хвала за све оно што сте ви учинили, а много више сте учинили од сваке речи која би могла да искаже захвалност, учинили сте у односу на друге људе, а то значи у односу на Бога, поручио је Патријарх Порфирије.
Апатинском жупнику Јакобу Фајферу који преко 45 година предано обавља свештенички позива, и који је личним залагањем значајно допринео међуконфесионалној сарадњи и верској толеранцији између Kатоличке и Православне цркве, орден “Светог Саве” неизмерно значи. -Много ми значи овај орден који сам примио, јер представља потврду посвећеног рада на зближавању људи, без обзира које су вероисповести. У Светом писму се јасно каже: Вера без дела је мртва! Ја сам се тог принципа стално држао у свом раду и то ми је доносило задовољство. Вера је наднационална и она је савршенство. Ми на овом свету нећемо дочекати рај јер смо створени за вечни живот, и на земљи треба да се потрудимо да га заслужимо. А то можемо учинити само ако пропагирамо љубав и ширимо толеранцију – поручио је Фајфер и открио да данас прослављава 70. рођендан. Kако каже, ово призање му је најлепши рођендански поклон који је у животу примио.
Фајфер је Христово учење прихватио у кући својих побожних родитеља, где је усвојио и принцип да не сме бити разлике између речи и дела, који су га упућивали на верско схватање религије а не на национално. Рођен је у Плавни 16. новембра 1952. године, а детињство је провео у Бачу, да би класичну гимназију завршио у Суботици. Пут га је потом одвео у Ђаково где је завршио Теолошки факултет, на којем је продубио и проширио своју веру у Христово учење. Декретом бискупа Матише Звекановића он је почетком априла 1977. године ступио на службу у Оџацима, а од 2000. године и у општини Апатин. Поред највишег призања Српске православне цркве, Пфајфер је 2012. године указом тадашњег председника Републике Србије Томислава Николића одликован Сретенским орденом другог реда.
Орден Светог Саве су поред Јакоба Фајфера примили још и професорка др Весна Туркулов, начелница Kлинике за инфективне болести Kлиничког центра Војводине у Новом Саду, у знак признања за оданост Цркви, делатну љубав према ближњима, показану кроз вишегодишњи плодоносан рад, а посебно кроз велики допринос у несебичној, храброј, и надахњујућој борби против епидемије коронавируса. Зоран Вапа, некадашњем директору Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Новом Саду, за велики допринос унапређењу културе и традиције нашег народа уопште. Орден Светог Саве додељен је и Покрајинском заводу за заштиту споменика културе у Новом Саду, поводом јубилеја седамдесетогодишњице оснивања и у знак признања и допринос унапређењу културе и традиције нашег народа уопште, а орден је примио господин Синиша Зековић. Све ордене именованима је доделио Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на предлог Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја. --- ps .Iako sam se na raznim temama izrazio o raznim političkim ološima koji su primili "Orden Svetog Save" -ovo je ipak presedan .Lično poznajem g.Fajfera ,i slučajno ,danas mu je 70 ti rođendan . Pored svega što mislim -drago mi je da ga je dobio .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sub Dec 11, 2021 1:24 pm
STRAVIČNA SAOBRAĆAJKA KOD APATINA: Milivoje sleteo s puta, zakucao se u drvo koje ga odbacilo na klupe, na mestu ostao mrtav
Milivoje L. (52) iz Svilojeva poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na putu iz Apatina u pravcu kružnog toka kod Banje Junaković. Tragedija se dogodila juče, a nesrećni čovek je bio sam u automobilu marke "fiat stilo" i kretao se iz pravca Apatina.
Zbog neprilagođene brzine sleteo je sa puta, udario u drvo sa leve strane, koje ga je odbacilo na klupe, na odmorištu uz biciklističku stazu.
Od težine povreda Milivoje je preminuo na licu mesta i ekipa hitne pomoći je samo mogla da konstatuje njegovu smrt. --- Siroti čovek je radnik u pekari ,ima četvoro dece . Prošle godine mu je moja koleginica ortodont ,koja se slučajno zatekla spasila život sinu na bazenima "Banje Junaković" (gde se zatekla sa svojim detetom) Dete je ležalo na dnu bazena ,niko nije primetio -kada su ga izvukli bio je potpuno crn ,bez znakova života . Ali ga je ona uspela reanimirati . Čak se i čudo desilo -mozak deteta je bio ko zna koliko bez kiseonika -potpuno se oporavio,bez posledica ? I sad ovo ?
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sub Dec 18, 2021 10:36 am
Na putu Apatin - Prigrevica, na oko 300 metara od ulaza u Prigrevicu, noćas se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedan mladić izgubio život, dok je jedan zadobio teške, a dvojica lakše telesne povrede.
Do nesreće je došlo kada je automobil marke "opel korsa", koji se kretao iz pravca Apatina, sleteo sa puta i udario u drvo.
Od siline udara na licu mesta život je izgubio suvozač A.V. (18). Vozač, P.R. (23) je sa teškim telesnim povredama opasnim po život prebačen u Novi Sad. U automobilu su bila još dvojica mladića koji su prošli sa lakšim telesnim povredama. ----- Ovo je treća saobraćajka sa smrtnim posledicama ove nedelje ? Nigde nije učestvovalo "drugo vozilo " ,i sve su mladi ljudi -koji odlično poznaju tu deonicu puta ? Ne razumem .
Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sub Dec 18, 2021 11:59 am
Statike govore da se vise nesreca desava na dobro poznatim putevima, oprez je uveliko smanjen, a na nepoznatom terenu je paznja mnogo veca i to je tako......jako veliki broj nesreca se desi, skoro pred kucom.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sub Dec 18, 2021 12:10 pm
Astra ::
Statike govore da se vise nesreca desava na dobro poznatim putevima, oprez je uveliko smanjen, a na nepoznatom terenu je paznja mnogo veca i to je tako......jako veliki broj nesreca se desi, skoro pred kucom.
Upravo tako .Ovi momci su poginuli na 300 m od "sela" Onaj čovek neki dan je 100 000 puta prešao taj put (od 8 km udaljenog sela Svilojevo -do Apatina ,gde radi ) Put je potpuno ravan ? Moj drugar je poginuo baš u tom selu .Predhodno je vozio iz Portugalije ,sa SP u sportskom ribolovu ,i nadomak kuće je valjda -zaspao ? Sleteo u seoski "jendek" -na mestu mrtav .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pon Dec 20, 2021 11:28 pm
IMAO PROBLEMA SA KOCKOM, DUGOVAO ZELENAŠIMA, NOVAC NIJE MOGAO DA VRATI: Poznanici o porocima jutjubera Đukića, OTAC MU SE UBIO...
Daniel Đukić koji juče deset sati proveo zaključan u stanu pod pretnjom da će se ubiti u Ulici Cara Dušana u Novom Sadu, kako kažu njegovi poznanici pre nekoliko dana preživeo je porodičnu tragediju, a imao je i problema sa kockom.
Daniel je po svedočenju njegovih poznanika iz Apatina, mesta u kome je odrastao dok nije došao na studije u Novi Sad, imao problema sa kockom i zelenašima. Navodno je redovno pozajmljivao novac od njih, koji često nije mogao sam da vrati.
Kako nezvanično saznajemo njegov otac je sebi oduzeo život 7. decembra u Apatinu. Niko od njegovih poznanika ne želi da povezuje ta dva nesrećna događaja ali je moguće da je i to jedan od okidača da se desi jučerašnja desetočasovna drama u Novom Sadu.
- Majka ga je to jutro zvala telefonom i delovao joj je čudno. Došla je iz Apatina u Novi Sad, a kad je nije pustio unutra zvala je policiju. On je znao da se zadužuje kod zelenaša, navodno je to uradio u u decembru ponovo, za veću svotu novca i rekao je roditeljima da je ponovo dužan. Moguće da je sve te dugove vraćao njegov otac koji je radio u banci – rekao je Danielov poznanik. On dodaje da su Danielu kao sinu jedincu, roditelji kupili stan u kojem se juče zatvorio i pretio da će se ubiti.
Ovo mu navodno nije prvi put da napravi opsadno stanje oko sebe. Pre par godina desio se sličan incident, a komšije svedoče da je znao izaći na terasu i biti glasan, dovikujući svašta.
- Vikao je nekoliko puta sa te terase, ali nikad kao ovo juče, stvarno je bilo potresno. Žao mi je i što su ljudi izgubili svaku vrstu empatije pa su mu dovikivali da skoči dole. To je stvarno užas. Šta god da je uradio i nekima juče poremetio slavlje, očigledno je da je momak u problemu. Sad pričaju svašta, pominju i drogu, ali to ne mogu da tvrdim - rekao je komšija.
Policija je potvrdila da je poziv za intervenciju stigao oko 9 časova od strane Danielove majke, te da je nakon uspešno obavljene akcije on zbrinut na neuropsihijatriji Kliničkog centra Vojvodine.
Đokić se rodio u Apatinu, a pre nego što je došao u Novi Sad, srednju školu završio je u Somboru. Kako je u jednom intervjuu rekao, upravo ga je otac naučio da zavoli sport. Poslednjih dana na društvenim mrežama je „kačio“ čudne objave iz kojih se moglo zaključiti da nešto nije u redu.
Podsetimo, tokom celog dana u Ulici Cara Dušana je bila velika drama, sve službe su bile na terenu deset sati. Pregovarački tim je tokom celog dana razgovarao sa Danielom. Ono što je policiji bila velika prepreka bila su blindirana vrata, a vatrogasci nisu mogli da rašire dušek za skakanje zbog stajališta autobuske stanice, dok je terasa od stana zastakljena. Tako je pat pozicija potrajala do 19 časova kada su interventne jedinice uz pomoć stručnjaka kontrolisanim eksplozivom razvalile vrata. Daniel nije pružao otpor i hitna pomoć ga je ubrzo prevezla u KCV.
---- Otac koji se ubio -je nasledio mog starog na mestu finasijskog direktora "Vojvođanske Banke" (kada su mi staroga "unapredili" u Direktora Uprave Prihoda (što nikada nije preboleo -on je bio "bankar" ) I nije tačno da nije ostavio "oproštajno pismo" -jer jeste .Isplatio je sve sinovljene dugove i napisao "odlazim kao pošten čovek ,koji nikome ništa ne duguje " .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Mar 03, 2022 11:01 pm
Ludnica je ,kanda -otvorena ? Verovali ili ne -pogledajte sami ?
Redovi na pumpi za gorivo ? Pa ako je tako (goriva neće biti) šta postižeš time da "napuniš rezervoar " ? Ne razumem ,nema logike .
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Mar 03, 2022 11:21 pm
Ima logike, preprodavt ce ga,, kao u vrijema sankcija u Srbiji....u Bosni vec nude sol po 10km, vecu brasna, od 1550 do 250
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Mar 04, 2022 12:17 am
Gost Gost
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Mar 04, 2022 8:26 am
Nakon ovoga, sledi inflacija. Zaboravili ste?
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Mar 04, 2022 7:54 pm
Eugen Grafvajer ::
Nakon ovoga, sledi inflacija. Zaboravili ste?
Ma neeeeeee.... Pa jel* nam se,lepo obratio preCednik (2 sata juče ) i danas "hitno obraćanje " -da to sve demantuje ? Citiram -"neko" širi paniku ? A ko je taj "neko" ?(možda Đilas i Šolak ?) Sve bih verovao -da mi koleginica jutros nije pokazala račun . Imaju 2 auta ,i "naseli su" -potrčali da ih "napune " (uz redove od kilometar) Papir ne laže -gorivo je skuplje 15 % (a inače imamo najskuplje gorivo u Evropi ) "Vlada " se oglasila -gorivo "ne sme" da poskupi do 15 tog marta . A ja svojim očima video račun ?
Gost Gost
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Mar 04, 2022 8:54 pm
Papir ne laže -gorivo je skuplje 15 % (a inače imamo najskuplje gorivo u Evropi ) "Vlada " se oglasila -gorivo "ne sme" da poskupi do 15 tog marta . A ja svojim očima video račun ?
Promeni dioptriju, rek'o AV da ne sme, Đilasovcu jedan ! 😁😁😁
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pet Mar 04, 2022 9:38 pm
Eugen Grafvajer ::
Promeni dioptriju, rek'o AV da ne sme, Đilasovcu jedan ! [/b] 😁😁😁
Jeste ,u pravu si . Treba da ono što vidiš -ne vidiš .
Nisam "Đilasovac" -ali blizu . Više sam "Marinikin" (Tepić)
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Pon Mar 07, 2022 10:12 pm
Apatin je, podsetimo, jedan od 11 gradova u Srbiji koji je predsednika Ruske federacije, Vladimira Vladimiroviča Putina proglasio svojim počasnim građaninom.
Ovu odluku doneli su odbornici SO Apatin, na sednici održanoj 21. decembra 2007. godine, a potpisali je tadašnji predsednik opštine, dr Živorad Smiljanić i predsednik SO Apatin, Miodrag Bakić, uz podršku i tadašnjeg zamenika predsednika SO Mirka Cvetićanina Mirana. U obrazloženju je navedeno da se predsedniku Putinu ovo zvanje dodeljuje za izuzetne zasluge u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.
Ovih dana, zbog dešavanja u Ukrajini, predsednik Putin je najčešće pominjana ličnost u svetu. Dok ga jedni podržavaju, drugi osuđuju, dok su mediji i društvene mreže prepuni komentara kako uticajnih, tako i običnih ljudi, lokalna vlast - ćuti.
Istina, ovo što se dešava daleko je izvan i iznad okvira lokalnog političkog delovanja, ali se ovde, ipak, radi o počasnom građaninu naše opštine. To ima neku, dodatnu težinu, koju bi, bez obzira šta o njoj mislili, prethodna vlast sigurno prepoznala i zvanično se oglasila.
Da li ova, današnja vlast, nema stav ili ne sme da ga plasira bez odobrenja koordinatora, pitanje je na koje odgovor... i nije važan. Svima je sve jasno.<
----
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Sre Mar 23, 2022 12:02 am
Upravo gori hotel "Staro Zdanje " u Aranđelovcu .
Hotel Staro zdanje koje upravo guta vatrena stihija ima dugu istoriju i simbol je ne samo grada Aranđelovca, već i Kneževine Srbije i srpske državnostiStaro zdanje predstavlja jedan od najlepših primera arhitekture srpskog romantizma.
Sa 9.000 m² prostora, prvobitno je bilo zamišljeno kao Skupština Kneževine Srbije, međutim, premeštanjem tadašnje prestonice iz Kragujevca u Beograd, Staro zdanje postaje dvor – letnjikovac dinastije Obrenović.
Najimpresivniji deo dvora je balska sala, poznata kao Kneževa sala. U sali se nalazi centralni luster, sastavljen od mnogo delića kristala i četiri manja lustera, koja ga okružuju. Veličanstvenost i elegancija Starog zdanja inspirisali su kneginju Nataliju da u Kneževoj Sali u Starom zdanju organizuje balove, zabave i prijeme. U vreme kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića priređivani su balovi, o kojima se pričalo u celoj Srbiji.
U ovoj sali je mladi oficir Živojin Mišić na jednom od balova upoznao svoju buduću suprugu Nemicu Lujzu.
I sada nestaje u plamenu (uzrok nepoznat )
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Čet Mar 24, 2022 6:51 pm
Strašna saobraćajna nesreća dogodila se danas oko 14.30 u Apatinu.
U Prigrevačkoj ulici poginula je žena (1950. godište).
Vozilo Doma zdravlja Apatin udarilo je nesrećnu ženu, koja je vozila bicikl, a ona je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta.
Uviđaj je u toku. ---
Возило Хитне помоћи је ударило несрећну жену (72), која је возила бицикл, а од задобијених повреда преминула је на лицу места.
Kако сазнајемо, возило Хитне помоћи је у тренутку удеса било под ротацијом, а у њему се налазила породиља из Сонте са порођајем у току. Њу је до сомборског породилишта превезло друго возило апатинског Дома здравља.
Саобраћај је на овој деоници пута, због увиђаја, био блокиран више сати. --- Vozač je bio moj drug Rajkan (inače harmonikaš u grupi "Gold " ) Supruga mu takođe radi kod nas ,kao laborant . Da bi bilo luđe -samim tim što je "muzičar" ,a i inače se bavi dovoženjem i preprodajom automobila -više je nego iskusan vozač ,koji ima sigurno 500 000 km "za volanom" . Tragedija .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: DAJE SE NA ZNANJE-DOBOŠAR JAVLJA :::: Uto Mar 29, 2022 8:47 pm
На излазу из Свилојева у правцу Сонте, код моста над одводним каналом, данас је полицијско возило „Шкода“ из полицијске станице Апатин слетело у канал. Kако Дунав сазнаје, до несреће је дошло када је возач полицијског аутомобила заобилазећи возило у десној траци изгубио контролу, скренуо са коловоза и слетео у канал. Сем материјалне штете на аутомобилу, у овој несрећи повређених није било. Полицајци су наиме журили на интервенцију у Сонту. Увиђај је у току.