DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?

Ići dole 
+13
ZoxZoja
Astra
Kijara-brm
brdjanin
Lakota
Danubius
MadamX
Marquise
Uther Pendragon
Samouka
determinanta
cojle
sonia
17 posters
Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 64

RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  Empty
PočaljiNaslov: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySub Mar 05, 2011 11:41 am

"Prema Jovanu Cvijiću u našim krajevima, pod specifičnim istorijskim i kulturnim uslovima, formirao se osobeni etnopsihički tip, a to je centralni tip, za koga je karakterističan "rajinski mentalitet". Ovaj tip je nastao u središnjem delu Balkanskog poluostrva (u plodnim dolinama Morave i Vardara), kod bespomoćnog stanovništva koje je vekovima bilo izloženo Turskim pljačkanjima i zulumima. U neprestanom strahu od dušmana i pod stalnim pritiskom težnje za održanjem golog života razvio se podanički mentalitet potištenih i servilnih ljudi.

Sindrom osobina rajinskog karaktera čine crte
: plašljivost, fatalizam, potuljenost, pakost, nepoverljivost, pragmatizam, lukavstvo, egoizam, čulnost, slepa odanost gospodaru, poniznost prema moćnima i surov odnos prema nemoćnima, kao i moralna mimikrija."

Da li je ovo realan opis ?

Imamo li mi taj neuništivi tzv. lenji gen, koji nam ne dozvoljava da se kolektivno menjamo ili je za kolektivnu svest potrebno nešto drugo? Vekovi recimo?

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySub Mar 05, 2011 2:05 pm

Mislim da imamo dobru dozu toga . Naše "vodje" su uvek uzdignute na kult ličnosti (naročito ako veličaju "nas") , jesmo skloni obožavanju i polupodaničkom odnosu prema onima koji to nikako ne zaslužuju -a ipak se divimo njihovoj "moći" (recimo, prisutno rusofilstvo koje nema nikakvu realnu osnovu) , skloni smo populizmu ,skloni smo prihvatiti jeftinu demagogiju , i skloni smo masovnoj amneziji ukoliko nam nešto ne ide u prilog . Najviše smo skloni bacati sutra u blato one koje smo sami juče izdigli na nebeske visine . Skloni smo i junačiti se nad onima od kojih smo nadmoćniji , i mrzeti one koji su moćniji od nas .
Jeste to u genetskom kodu , i verovatno treba da prodju mnoge godine i drugačiji način života da bi se to polako izbacilo iz svih nas . Uopšte je to osobina malih naroda , koji su trpeli godinama i vekovima , da kada im se ukaže prilika , postanu još gori zavojevači od onih koje su trpeli ,i vrlo lako se onda usade teorije "nadnaroda" u takvu sredinu .

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyPet Mar 25, 2011 2:57 pm

Evo najkonkretnijeg primera -poseta Putina Srbiji . Malo je reći da je dočekan kao sam Bog . Novine su pune vesti o našim izlivima obožavanja -od Crkve koja mu je dodelila orden Svetog Save , do navijača "Crvene Zvezde " ,političara a naročito političarki koje su se ponašale kao šiparice na koncertu , plakata , skandiranja ...čega sve ne .
Mediji su puni raznoraznih "ocena važnosti " ove posete u ekonomskom , političkom i drugom smislu ,a pri tome se Vladimir zadržao praktično samo par sati , i objektivno -nije rekao ništa novo , niti je doneo ništa novo u ekonomskom paketu ???
Evo par tekstova koji možda rečitije govore o tome šta ja hoću da kažem

POSETA PUTINA SRBIJI

Nesumnjivo da se radi o visokom gostu , i naravno da kao takav ima pravo na sve državničke počasti -ali mi napravismo Mesiju od njega , što svakako nije .
Ne poklanjaju nama Rusi ništa -nego itekako žele da preuzmu naša najveća preduzeća , vojno žele dominaciju nad nama , isto kao i Zapad , a Kosovo...pa naravno da podržavaju naš stav , kada imaju i sami nekoliko "Kosova "u bivšim sovjetskim republikama . Putin je apsolutni vladar Rusije , i kao bivši KGB-ovac ume da beskompromisno sprovodi . Nije Medvedev predsednik, nego marioneta , i samo zakon je sprečio Vladimira da bude opet predsednik ,iako to jeste iz fotelje premijera .
Ne bih baš želeo da nas Putin "spasava" niti suviše jako "prigrli" kao "prijatelje" , no izgleda da nama treba neko kome ćemo se klanjati i u koga ćemo gledati kao u Boga , pa pošto nema kandidata medju "našima" , dobrodošao nam Putine .

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Apr 07, 2011 4:44 pm

NATAŠA JOVANOVIĆ UGANULA NOGU JUREĆI PUTINA

Četvrtak, 7. April, 2011.| Autor: Jelena Velinović
Nataša Jovanović povredila levu nogu trčeći za ruskim premijerom u Skupštini! To mi je najslađa povreda u životu, kaže ova radikalka

BEOGRAD - Putin joj došao noge!
Poslanica SRS Nataša Jovanović toliko je jurila po skupštinskim hodnicima da pozdravi ruskog premijera Vladimira Putina i uruči mu pismo svojih kolega da je umalo slomila nogu! Prošla je, na sreću, samo s uganućem.

Sreća je i to što je tog 23. marta u Skupštinu došla u ravnoj obući. Tek da se oniži Putin ne oseti loše zbog njenih 175 centimetara, što je za četiri više od Rusa. Povređena noga prilično ju je bolela nekoliko dana, ali radikalka za to ne mari. Bitno je, kaže, da je uspela da šefu protokola doturi Šešeljevo pismo.

- Jesam povredila nogu, ali mi je to najslađa povreda u životu! Bitno je da sam uspela da ga vidim i da mu predam pismo. Doduše, nisam njemu lično, pošto bi bilo neprijatno da sam se uhvatila za bravu njegovog automobila - priča uz smeh Nataša Jovanović i nastavlja da opisuje najsitnije detalje svog „pohoda“ na uvaženog ruskog gosta.

- Bili smo poređani u špaliru u holu Skupštine. Pošto je Putin prošao drugim putem, potrčala sam, progurala se kroz obezbeđenje i izletela ispred zgrade. Verovatno sam tada i uganula levu nogu. Ne žalim nimalo, jer me je Putin video i mahnuo mi dok sam sedela na petom stepeniku! Pismo sam dala šefu protokola, koji mu ga je odmah predao - priča oduševljeno radikalka.

Kaže da je noga više ne boli, a nije išla ni kod lekara.
- Dva dana je bolelo, bilo je otečeno, ali je prošlo. Kakav lekar, nije to ništa strašno! Dešavale su mi se takve povrede i na treninzima, jer redovno vežbam, ali, ova je definitivno najslađa - ponovo će Jovanovićeva.
Od teže povrede, priznaje, spasla ju je ravna obuća. Na pitanje da li ju je malo blam zbog svega, kaže iskreno:
- Opet bih uradila isto!

Pustite me da ga vidim!

Kurir je još pre dve nedelje pisao da je Nataša Jovanović bila veoma razočarana što Vladimir Putin nije prošao pored radikala u Skupštini i što se nije rukovala s njim.
- Pustite me da ga vidim, hoću da ga pozdravim! - vikala je tada Jovanovićeva u očaju trčeći pored brojnog obezbeđenja.

Oda Putinu i na Fejsbuku

Nataša Jovanović veoma je aktivna i na društvenoj mreži Fejsbuk, na kojoj ima 4.600 prijatelja. Ni tamo ne manjkaju njeni izlivi oduševljenja prema Vladimiru Putinu. Tako na njenom profilu ima nekoliko fotografija ruskog premijera, a dominira ona na kojoj pozira tik uz sliku Vladimira Putina - obraz uz obraz.

Čega se pametan stidi -time se budala hvali .
povraćka

Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

Godina : 50
Humor : ;)
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyPet Apr 08, 2011 11:39 pm

Danubius ::
"Sindrom osobina rajinskog karaktera čine crte: plašljivost, fatalizam, potuljenost, pakost, nepoverljivost, pragmatizam, lukavstvo, egoizam, čulnost, slepa odanost gospodaru, poniznost prema moćnima i surov odnos prema nemoćnima, kao i moralna mimikrija."

Da li je ovo realan opis ?

Imamo li mi taj neuništivi tzv. lenji gen, koji nam ne dozvoljava da se kolektivno menjamo ili je za kolektivnu svest potrebno nešto drugo? Vekovi recimo?

Ovo ovde, a i ono sto si pisao u sledeca dva posta, moze se nazvati obicnim preterivanjem.
Imala sam prilike da upoznam ljude iz razlicitih krajeva sveta, da popricam sa njima, i manje- vise ih upoznam, njih i njihov mentalitet kao naroda..Naravno, da je sve to relativno, i ja izbegavam da generalizujem, ali...
Sve gore navedene osobine mozes naci u bilo kojem delu sveta, manje ili vise , zavisno od mnogih faktora, sto znaci da to nikako ne mogu biti samo karakteristike balkanskih naroda..
Drugo, taj lenji gen o kome govoris, uopste ne postoji, i treba samo da pogledas nase ljude van nase zemlje ili, ne moras toliko daleko, odi u neko selo, pa ce ti slika mentaliteta naseg naroda biti jasnija malo... Meni se cini, da su ljudi u gradovima, na neki nacin ''pogubljeni'' i tu nema prave slike... Jure i zure, a ni sami ne znaju kuda...
I trece, nisu vekovi potrebni, nego red..
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyPet Apr 08, 2011 11:50 pm

Imamo li mi taj neuništivi tzv. lenji gen, koji nam ne dozvoljava da se kolektivno menjamo ili je za kolektivnu svest potrebno nešto drugo?

Jok more... ravnica uspavljuje.

Planinski potoci su plahi i bistri RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  900975

Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
determinanta
Matematički kompleksna
determinanta

Godina : 65
Datum upisa : 06.01.2008

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySub Apr 09, 2011 7:10 pm

[quote="cojle"]
Jok more... ravnica uspavljuje.
ziveli1
Mutiraćemo svi mi na planeti, a to što si ti, Danubiuse, naveo, ja, donekle, pripisujem tradiciji i njenoj ikonografiji. Sve u smislu "hajde da se pokažemo ovakvima". Suština je sasvim drugačija i tu bih se složila sa sonia.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.tagged.com/determinanta
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySub Apr 09, 2011 7:38 pm

sonia ::

Drugo, taj lenji gen o kome govoris, uopste ne postoji, i treba samo da pogledas nase ljude van nase zemlje ili, ne moras toliko daleko, odi u neko selo, pa ce ti slika mentaliteta naseg naroda biti jasnija malo... Meni se cini, da su ljudi u gradovima, na neki nacin ''pogubljeni'' i tu nema prave slike... Jure i zure, a ni sami ne znaju kuda...
I trece, nisu vekovi potrebni, nego red..
Sve mi se čini da se nismo razumeli...uzeo sam i dosta jasan primer -naše tradicionalno ulizivanje Rusima i obožavanju svega što je Rusko -bez ama baš ikakvog logičnog razloga ? Rusi mogu da prodju pored nas kao pored turskog groblja , pa ih opet volimo -neki drugi mogu da nam pomažu kao rodjenima -primićemo, ali ni pošteno hvala nećemo reći ?
Ili...kako smo se podsmevali u ovim ratovima svima onima koji su bili nenaoružani i slabo organizovani .Nazivali ih svakakvim imenima i "razgonili na buljuke " E kada su se naoružali...onda smo udarili u kuknjavu i tražili pomoć od Kurte i Murte (Sadama,Gadafija , Lukašenka , svakoga ) kao da to nisu oni isti od juče , nego najveća armada koju je svet video ?
.
Nisam ja izmislio taj izraz , niti "gen" -to je predmet ozbiljne psihološke i sociološke studije čije sam delove samo kopirao -i pokušavam da shvatim .

A ono što ti kažeš, za naše u inostranstvu -to je upravo to .
Kod nas , lezi lebe da te jedem , a tamo kada je kada neki Hans (šef) pritisne , radimo kao da nam život zavisi od toga -i to se tako ponaša isti čovek ? Taj koji je ovde šefu rekao da "*ede gov**" , tamo sa strahopoštovanjem se obraća i govori mu "gospodine"?

To je , mislim smisao ovog fenomena , koji su naši psiholozi i sociolozi nazvali "rajinski mentalitet "-svidjalo se to nama kako izgleda ili ne .
U prevodu-mnogo smo drčni i volimo to i da ističemo ,kad nema prave opasnosti, ali kada je neka sila pritisne , podvijemo rep i dajemo i ono što se traži i više od toga .

Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySub Apr 09, 2011 10:51 pm

Sve mi se čini da se nismo razumeli...uzeo sam i dosta jasan primer -naše tradicionalno ulizivanje Rusima i obožavanju svega što je Rusko -bez ama baš ikakvog logičnog razloga ? Rusi mogu da prodju pored nas kao pored turskog groblja , pa ih opet volimo -neki drugi mogu da nam pomažu kao rodjenima -primićemo, ali ni pošteno hvala nećemo reći ?
Ili...kako smo se podsmevali u ovim ratovima svima onima koji su bili nenaoružani i slabo organizovani .Nazivali ih svakakvim imenima i "razgonili na buljuke " E kada su se naoružali...onda smo udarili u kuknjavu i tražili pomoć od Kurte i Murte (Sadama,Gadafija , Lukašenka , svakoga ) kao da to nisu oni isti od juče , nego najveća armada koju je svet video ?
.
Nisam ja izmislio taj izraz , niti "gen" -to je predmet ozbiljne psihološke i sociološke studije čije sam delove samo kopirao -i pokušavam da shvatim .

A ono što ti kažeš, za naše u inostranstvu -to je upravo to .
Kod nas , lezi lebe da te jedem , a tamo kada je kada neki Hans (šef) pritisne , radimo kao da nam život zavisi od toga -i to se tako ponaša isti čovek ? Taj koji je ovde šefu rekao da "*ede gov**" , tamo sa strahopoštovanjem se obraća i govori mu "gospodine"?

To je , mislim smisao ovog fenomena , koji su naši psiholozi i sociolozi nazvali "rajinski mentalitet "-svidjalo se to nama kako izgleda ili ne .
U prevodu-mnogo smo drčni i volimo to i da ističemo ,kad nema prave opasnosti, ali kada je neka sila pritisne , podvijemo rep i dajemo i ono što se traži i više od toga .

Mozda i nismo... Ko ce ga znati.. Elem, sto se tice ''obozavanja Rusa'' , ''ulizivanja'' i sl.. Pa, ko treba na ovom svetu vise da se slaze sa Rusima od nas? OTKUDE smo se to mi doselili na ove prostore, od kojU smo mi to SORTU? ( govorim o Srbima, konkretno).
Ukazivanje casti Putinu, citam ovde u negativnom kontekstu? [You must be registered and logged in to see this image.] Trebalo je da vidis kad je dolazio u Oslo 2002. ili Medvedev prosle godine! Nista manje ''vanredno stanje'' nije bilo nego kad je dolazio, Obama, recimo.. I ako ih oni vide ( Ruse), kao potencijalnu ''pretnju'', sve pocasti prilikom posete predstavnika jedne od najvecih sila sveta, treba i bila su na visokom nivou. Nista mi tu nismo posebni, mada bi trebalo da budemo, bar kad je Rusija u pitanju. Srbija, gledano iz razlicitih uglova, ne bi trebalo da ima bliskiji narod od Rusa.. Sad, glupo je ocekivati da nas Rusi i hrane il' brane, ali uzajamna saradnja je, bar za Srbiju pozeljna i neophodna.
Ovo omalovazavanje slabijih i kuknjava kad jaci pritisnu, ma nemoguce da se smatra nasim ''genom''!? Primera imamo na sve strane, bas takvih i bas istog smera (jaci omalovazavaju slabije, a kukaju kad zatreba pomoc kod ''tate'', ''ujka Sema'' i ostale familije...
Citam i ja, na sve strane nicu grdni profesori ''za balkansku, yugoslovensku, slovensku i citaj- problematicnu istoriju. Katedre rade sirom sveta da nas ljudi shvate, a argumentovacu posebnim postom zasto im ne uspeva [You must be registered and logged in to see this image.]

Hans te ne pritiska, ako hoces da zaradis a ti radi, cista logika, koja je na nasim prostorima izgubila kompas! Kod nas jos uvek vazi ona' Ne moze on toliko malo d ame plati , koliko mogu ja malo da radim! Nema reda..uredjenja... Drzava je u totalnom rasulu po mnogim pitanjima, i kako onda motivisati coveka da radi?! Svi pojmovi i poimanja morala, etike, i mnogo cega su poremeceni, kako onda..? Ljudi ne vide ni svrhu ni smer... Na tv-u to je EU, u praksi 700000 dusa koje zive ispod granice siromastva!
Rajinski ili vec, to sto Cvijic kaze, sustinu ima u boldovanom i SVAKO NA OVOJ PLANETI, ko je i malo tako ziveo, makar bio i iz Mongolije, Iraka, Cilea, Etiopije, Sa severa ili juga Evrope, isto ce se ponasati, i slicne , ako ne iste , karakteristike raziviti.

Ovaj tip je nastao u središnjem delu Balkanskog poluostrva (u plodnim dolinama Morave i Vardara), kod bespomoćnog pravoslavnog stanovništva koje je vekovima bilo izloženo Turskim i Arbanaškim pljačkanjima i zulumima. U neprestanom strahu od dušmana i pod stalnim pritiskom težnje za održanjem golog života razvio se podanički mentalitet potištenih i servilnih ljudi.

Sindrom osobina rajinskog karaktera čine crte: plašljivost, fatalizam, potuljenost, pakost, nepoverljivost, pragmatizam, lukavstvo, egoizam, čulnost, slepa odanost gospodaru, poniznost prema moćnima i surov odnos prema nemoćnima, kao i moralna mimikrija."

Klasican primer, koji ceo svet gleda zadnjih pola veka- Jevreji! Sta je taj narod preziveo za vreme II rata, a vidi ih sada!? Vidi ih u Rajinskim karakteritikama!

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyUto Jun 07, 2011 8:52 am

Putin od ponedeljka u Zvezdinom muzeju!

Novosti online |
03. jun 2011. 16:59 |

Ulaznica
sa kojom je premijer Rusije ušao na „Marakanu“ dobiće mesto u muzeju, a
stolica u svečanoj loži na kojoj je sedeo biće posebno obeležena
pločicom.

Premijer Rusije Vladimir Putin će od ponedeljka, 6. juna biti „stanovnik“ muzeja na stadionu Crvene zvezde.

U
klubu sa „Marakane“ će u ponedeljak u 10 časova biti održana svečanost,
kada će karta premijera Putina koju je koristio prilikom ulaska na
stadion Crvene zvezde 23. marta 2011. godine biti postavljena kao
muzejski eskponat.

I šta će da piše na pločici ? "Ovde je bila Putinova guzica "?
Kakva čast za nas !
A ulaznicu ćemo da čuvamo u staklenoj vitrini kao relikviju ?
"Ovaj komad papira je dodirnula ruka sv Vladimira Putina Moskovskog?"
Što samo to ?
Što ne nadju rolnu wc papira koju je koristio Putin tokom boravka od par sati u Beogradu???
Možda nema ...možda se našao neko ko je lično olizao..

Odluku da Putinova karta Putina postane
muzejski eksponat stručno je sproveo Odbor Kluba za muzej i arhivsku
građu FK Crvena zvezda čiji je predsednik mr Dragan Gačič, direktor
Arhiva Beograda.

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySub Jul 02, 2011 5:50 am

Najgora saradnja sa najvećim „prijateljima”

Nemačka najveći donator Srbije, Rusija na dnu liste

Tamara Spaić/Ivan Jovanović | 02. 07. 2011. - 00:02h
|

BEOGRAD - Države sa kojima Srbija ima najbolje
političke odnose na samom su dnu lestvice kad je u pitanju ekonomska
saradnja, a posebno pokloni i bespovratna pomoć.

Kako za “Blic” kažu domaći privrednici, dobri politički odnosi ne znače
istovremeno prohodnost srpske robe na kineskom ili ruskom tržištu.

A kad su u pitanju donacije, daju nam oni koji imaju najviše,
kojima je to u tradiciji i koji nastoje da kompenzuju “to što smo
emocionalno naklonjeni ka pravoslavnoj Rusiji”, tvrde ekonomski
eksperti.

Kada se kroz brojke i novac pogledaju “četiri stuba” na koje se
Srbija oslanja, u oči prvo pada činjenica da je od 2000. godine do danas
Srbija dobila od EU (ne računajući bilateralnu pomoć država članica)
oko 2,2 milijarde evra grantova. U istom periodu iz Rusije nije stiglo
ništa, a iz Kine 0,02 milijarde evra.

Najveći pojedinačni donator od zemalja EU je Nemačka iz koje
dolazi skoro četvrtina od ukupne pomoći koju Srbija dobija kroz EU
fondove, a bilateralno je Srbiju pomogla sa još milijardu evra. Nemačka
vlada donirala je novih 137 miliona evra za ovu godinu, pre dva dana.

Najveći donatori 2000-2009.
1. Nemačka 840,12
2. SAD 473,12
3. Italija 208,47
4. Švedska 126,25
5. Norveška 101,12
(u milionima evra)

------------
U istom tom narodu koji ima poslovicu "ne grizi ruku koja te hrani " i dalje caruje podaničko rusofilstvo bez ikakvog osnova ,da je to već pitanje za psihologe -dok u isto vreme postoji odbojnost prema onima koji najviše pomažu ? Odsustvo logike asocira samo na ono o čemu govorimo u ovoj temi -duboko ukorenjenom rajinskom mentalitetu .

Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

Datum upisa : 24.05.2011

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySub Jul 02, 2011 6:08 am

Dodaj i Japan. Japan je najviše donirao zdravstvu i to ne upotrebljivane kršine od medicinskih aparata nego baš novo odlične tehnologije i kvaliteta.
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyNed Jul 03, 2011 10:49 pm

Sindrom osobina rajinskog karaktera čine crte: plašljivost, fatalizam, potuljenost, pakost, nepoverljivost, pragmatizam, lukavstvo, egoizam, čulnost, slepa odanost gospodaru, poniznost prema moćnima i surov odnos prema nemoćnima, kao i moralna mimikrija."

Da li je ovo realan opis ? [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyUto Jul 05, 2011 11:37 am

LIČE KO JAJE JAJETU

NOVAK JE ISTI TESLA!

Utorak, 5. Juli, 2011.|

Autor: Aleksandra Medaković

Kurir promenio stajling dvojici srpskih velikana Novaku Đokoviću i Nikoli Tesli i došao do šokantnog otkrića

BEOGRAD - Pljunuti!
Dva Srbina koja su ostavila pečat u svom vremenu Nikola Tesla i Novak Đoković, najbolji na svetu, još i liče.

Za one koji su prespavali skoro dva veka, koliko traje era od Tesle do
Noleta, informacija da je reč o dva srpska genija koja su osvojila svet.
Prvi je pronalazač i izumitelj naizmenične struje zahvaljujući kome
danas uživamo u elektronskom dobu i pratimo šta radi ovaj drugi,
teniser, koji je bukvalno jednom rukom pokorio planetu.

Čitateljka Kurira Mirjana Rapajić javila se redakciji i podelila sa nama interesantno zapažanje.
- Pogledajte slike Novaka i mladog Tesle. Obojica mršavi, oštrog pogleda. Isto čelo, ista jaka vilica - rekla je Mirjana.

Nismo bili lenji. Tehnička ekipa Kurira dala se na posao i uporedila
njihove fotografije. Zahvaljujući modernim tehnologijama, kojima je
upravo Tesla bio preteča, dvojici srpskih velikana zamenili smo
stajling. Nikoli smo promenili frizuru i sveže ga obrijali, a Novak je
dobio izgled mladog naučnika s kraja 19. veka.

Nije bilo potrebno mnogo poteza u Fotošopu da bi se dobile ove fotke.
Rezultat je, kao što i sami vidite, zapanjujuć. A Noletu jedino možemo
da poželimo da i sam pusti brkove. Dobro mu stoje.
----------Mene ovakve stvari baš iznerviraju .Kao šala je ok, ali kada se vrše ovakva poredjenja , onda to asocira na nešto drugo -potrebu za obožavanjem idola , čak i izmipšljanjem raznih "činjenica "koje ne postoje -sve u smislu stvaranja lika koga možemo podanički obožavati.
A nema ama baš nikakve potrebe ..Nole je genijalac na svoj način , i ima svoje kvalitete , nema potrebe porediti ga sa bilo kim . Pogotovu što je on toliko skroman momak da mu više smeta stvaranje božanstva od njega , nego što mu to prija.

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Jul 07, 2011 5:09 pm

Srpski pisci su, naravno, s velikom pažnjom pratili dešavanja na Vimbldonu i Novakov pohod do prvog mesta na ATP listi i titule u Londonu.- Novaka
Đokovića treba da primimo u Udruženje književnika Srbije zato što je
njegov reket trenutno naše najjače pero. Ako ne u Udruženje, ono bar u
pen centar, jer izgleda da on ima i neku međunarodnu reputaciju...
- rekao je Matija Bećković.- TO
što je Novak veliki šampion je jedno, a što je lepo vaspitan, otmen,
pametan i što ne krije svoj patriotizam, to je drugo. I to drugo ga čini
jedinstvenim, a ne samo sportski uspesi...
- naglašava Pero Zubac.- U
brisanom prostoru između nas i sve opasnijeg sveta, Nole je izašao na
crtu. Na neki način, Đoković igra i za nas, a Novak pobeđuje sam
–zapazio je Miljurko Vukadinović.- Divno je među nama imati čovjeka koji uzima one pehare koji nisu nama namijenjeni –kaže Emir Kusturica.- Godinama nijedan čovek nije obradovao srpski narod koliko Novak Đoković –jasan je Dobrica Ćosić.

- Noletov
reket je srpski krstaš barjak koji danas leprša na najvišem jarbolu
pred razrokim očima sveta, a vimbldonski pehar je mitsko zlatno runo
koje je utoplilo ozeblu dušu sirotice Srbije
–napisao je Gojko Đogo.
-----------
I ko naravno prednjači ? "Bardovi " udvoričke proze i poezije koje smo slušali predhodnih godina (na mitinzima i kod pečenih volova na Palama)
Pri tome ,svima nama je sasvim dovoljno "Bravo , majstore " (a i Novaku samom ) mislim da se dečku i gadi na toliko ulizivanje ...No to je stara navika dvorskih čankoliza....

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyNed Nov 06, 2011 11:12 am

Konuzin počasni građanin Zemuna

Opština Zemun dodelila, povodom 5. novembra, dana te
opštine, titulu počasnog građanina ambasadoru Rusije Aleksandru
Konuzinu. Titulu zaslužni građanin dobilo i više kulturnih i privrednih
poslenika.

Povodom dana opštine Zemun, ambasadoru Rusije u Srbiji Aleksandru Konuzinu dodeljena je titula počasnog građanina te opštine.

Konuzin je
zahvalio opštini i građanima Zemuna za priznanje navodeći da je to
velika čast za njega i priznanje razvoju odnosa Srbije i Rusije u svim
sferama poslednjih godina.
"Hvala vam na ovom gestu i na ljubavi
prema Rusiji", poručio je ruski ambasador dodajući da je u unapređenje
saradnje dve zemlje ulagao i sopstvene napore.
Opština Zemun, u
kojoj su na vlasti SNS, koalicija SPS-PUPS-JS i koalicija DSS-NS-NP
,
titulu počasnog građanina dodelila je i direktoru KBC Zemun Dragošu
Stojanoviću i vlasniku firme "BN BOS" Nikoli Bezbradici.
Na
svečanoj sednici Skupštine opštine Zamun održanoj u Madlenijanumu
povodom dana opštine, 5. novembra, dodeljene su i Povelja zaslužni
građanin za deset stanovnika te opštine, kao i Povelja o prijateljstvu
sa ključem Zemuna specijalnoj antiterorističkoj jedinici MUP-a Srbije i
Košarkaškom klubu Mladost iz Zemuna.
Povelju zaslužni građanin
primili su, između ostalih, pevač Saša Kovačević, pesnik i slikar
Predrag Luković, olimpijac i kajakaš Mirko Nišović, istoričarka
umetnosti Sofija Ljubičić.
Svečanosti su prisustvovali lider SNS-a
Tomislav Nikolić, vladika hvostanski Atanasije Rakita, potpredsednik
DSS-a Miloš Aligrudić i drugi.
Predsednik opštine Zemun Branislav
Prostran rekao je da je vlast u toj opštini, uprkos teškoj ekonomskoj
situaciji, uspela da ispuni većinu obećanja i da mu je drago što građani
tog dela Beograda podržavaju takvu politiku.
----------
Baš ti hvala baćuška što nas nazva kukavicama u vlastitoj zemlji ,a i što svakom prilikom govoriš šta bi i kako trebali . Blagodarimo ,vaše visoko prevashoditeljstvo , na takvoj brizi i časti .Razumem ja i zašto blagorodni Toma predade ključeve grada Aleksandru K (valjao mu u predizbornoj kampanji ,a slava gospodu ,ako budemo ruska gubernija -trebaće i gubernator ) razumem i zašto su Hrvati "danke Deutschlandovali" ili što kosovski Albanci Biliju Klintonu spomenik digli ,imali su zašto da budu zahvalni -ali zaista ne razumem čime je ruski gradjanin Aleksandar K . zadužio Srbiju i grad Zemun posebno -pa da mu treba dodeliti ovakvo priznanje ?

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyUto Feb 14, 2012 12:03 pm

Ja sam uvek i za zezanje i za prilagodjavnje Evropi . Ali ovo mi je ipak moronski .
Kako ovo objasniti ,nego kao udvorištvo prve kategorije ?Ala smo "ih" zaebali...pravimo budale od sebe

-------------------------------

"Meneken pis" u srpskoj narodnoj nošnji, "piški" šljivovicu

Tanjug | 14. 02. 2012. - 10:55h
| Foto: Beta | Komentara: 7

Čuvena statua "Maneken Pis", simbol grada Brisela, biće sutra, na Dan državnosti Srbije, obučen u srpsku
narodnu nošnju i iz nje će teći šljivovica.

Svečano oblačenje statue zajednički su organizovale vlasti grada
Brisela i ambasada Srbije u Belgiji, najavljeno je iz ambasade.
Istovremeno, statua će biti priključena na burence sa šljivovicom koju
će prolaznici i turisti moći da degustiraju.

Šezdesetak santimetara visoka statua dečaka koji piški,
napravljena početkom sedamnaestog veka, predstavlja jednu od najvećih
turističkih atrakcija u Briselu.

Prema legendi, podignuta je u čast mališana koji je na taj način
ugasio fitilj bureta sa barutom koji su osvajači podmetnuli pod gradske
zidine. U skladu sa viševekovnom tradicijom, statua se nekoliko puta
mesečno svečano presvlači u različite kostime, prema rasporedu koji
određuju gradske vlasti, a iz nje u zavisnosti od prilike, umesto vode,
poteče pivo ili šampanjac.

Ovo će biti prvi put da "Maneken Pis" obuče srpsku nošnju i da iz
njega teče šljivovica. Nošnja je šivena po meri, a nakon ceremonije,
koja će trajati od podne do 16 časova, biće smeštena u kolekciju
gradskog muzeja.

Nazad na vrh Ići dole
cojle
cojle

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyUto Feb 14, 2012 12:13 pm

Ja sam uvek i za zezanje i za prilagodjavnje Evropi .
Ali ovo mi je ipak moronski .

Sećam se...
jedna od prvih reklama srpske šljive na tržištu Engleske je išla sa snimkom voćnjaka kao svinjskog obora i detetom koje kaki pod šljivom.

Valjda kao dokaz prirodnog ambijenta!? krsti se

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySre Feb 15, 2012 9:08 am

Samouka ::
Dodaj i Japan. Japan je najviše donirao zdravstvu i to ne upotrebljivane kršine od medicinskih aparata nego baš novo odlične tehnologije i kvaliteta.

..i autobuse :eee:
Nazad na vrh Ići dole
Uther Pendragon

Uther Pendragon

Humor : kakav crni humor
Datum upisa : 03.02.2012

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Feb 16, 2012 10:03 am

Rajinski mentalit definitivno postoji..znam po sebi a i po drugima.
Vidim ga ne bas onako kako procitah gore(daleko bilo da se takmicim s Jovanom Cvijicem zemljacinom mojom:)) nego u onim nasim cuvenim uzrecicama krilaticama.."lako cu" "sutra cu" "ko ga jebe ima dana" ...
Provereno znam da to nije genetika jer cim predju granicu nasi ljudi uz pretnju kaznice od 30 kupe i govanca za kerom(izvini za citiranje)..ponizenje ?..kultura bre !
Negde neko napisa opravdanje za nas zaista aljkav i traljav odnos prema svemu..prirodi djubretu pa i svom dvoristu..to se(parafraziram nisam upamtio)ustalilo godinama pod turskom je li cizmom i imalo je svrhu da..taj neki zli turcin koji ide po kucama i ubira porez (sic) vidi zapustenu kucu i dvoriste (avliju).. pomisli u sebi kao svaki poreznik koji razmislja a ne radi ono za sta je placen..ovde para nema !
Opravdanje vredno djaka trecaka kad razbije prozor loptom..
Uostalom kao sve drugo..
Suma sumarum..30 evra resava i najgori gen ..
30 evra i ja naplacujem sex osnovni sa ljubljenjem ovlash RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  460727

Nazad na vrh Ići dole
Uther Pendragon

Uther Pendragon

Humor : kakav crni humor
Datum upisa : 03.02.2012

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Maj 24, 2012 8:26 am

ovo robovski prevedimo rajinski...

"Posvuda gdje prevladava moral robova jezik pokazuje sklonost da riječi "dobar" i "glup" približi jednu drugoj. Posljednja temeljna razlika: zahtjev za slobodom, instinkt za sreću i finoću osjećaja slobode pripadaju moralu i moralnosti robova jednako tako nužno kao što su umijeće i zanesenjaštvo u poštovanju, u predavanju redoviti simptomi aristokratskog načina mišljenja i vrednovanja."

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySub Avg 18, 2012 6:58 pm

"Naši" pobeđuju u slugeranjstvu Rusiji

Tužili "E-novine" zbog vređanja ruskog patrijarha

Direktor Ekološkog pokreta
Novog Sada Nikola Aleksić, zajedno sa pokretom "Naši", podneo je
krivičnu prijavu zbog "širenja mržnje" protiv glavnog i odgovornog
urednika "E-novina" Petra Lukovića i direktora ovog medija Branislava
Jelića.
Naime, njima je zasmetao tekst koji je objavljen
26.07.2012. godine na pomenutom portalu, naslovljen "Sisom na
patrijarha", u kome je prikazan video snimak protesta pripadnice
feminističke grupe "Femen" na ruskog patrijarha.
Kako su naveli u
prijavi, osim opisa pomenutog incideta redakcija "E-novina" je i sama
dodala ličnu poruku mržnje prema partijarhu Kirilu, završavajući tekst
sa "Fuck you, Kiril".
Redakcija "E-novina" javnosti se povodom
prijave Aleksića i "Naših" obratila sarkastičnim saopštenjem objavljenim
na svom portalu.
"Bolesna činjenica da iza tužbe SNP Naši
stoji lik Nikole Aleksića, objašnjava urnebesni razlog ove urnebesne
tužbe. Nažalost, po SNP Naše i Njihove, Snežana Malović više nije
ministrica pravde i njeni nalozi za automatski progon e-novina više ne
važe. Zato, još jednom, samo za Nikolu: Fuck you, Kiril!
", stoji u tekstu objavljenom na ovom portalu.
Ekološki
pokret Novog Sada je organizacija koja se manje bavi zaštitom životne
sredine, a više politikom, pri čemu ističu saradnju sa pokretom "Naši",
iako se u svom opisu nazivaju "nepolitičkom i neprofitnom
organizacijom".
Interesantno je da je Nikola Aleksić prošle
nedelje uputio javni zahtev Ministarstvu omladine i sporta, u kom je
zatražio hitnu smenu celukupnog Olimpijskog komiteta Srbije. Kao razlog
je navedeno to što srpski olimpijci nisu imali ćirilične oznake na
svojoj opremi, već latinične.
On je tada naveo da će, ukoliko
Olimpijski komitet na čelu sa Vladom Divcem ne bude smenjen po hitnom
postupku, podneti krivičnu prijavu protiv ministarke sporta Alise Marić
zbog "vređanja nacionalnih osećanja srpskog naroda".

Nazad na vrh Ići dole
Marquise

Marquise

Godina : 61
Datum upisa : 12.08.2012

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyNed Avg 19, 2012 6:54 pm

Rajinski,tj.podanicki mentalitet svakako postoji i vidljiv je svuda gde je iole naznacena hijerarhija.Osecamo ga na radnim mestima,cak i u okruzenjima kao sto je ovaj forum.:)
Ipak,vezano za navedeni tekst,mislim da je stvar mentaliteta, samo deo konteksta,mada moze donekle objasniti prostacko prepucavanje grupe novinara koji veruju da su nezavisni i ekoloskog pokreta koji se nesuvislo bavi kvazipatriotizmom.
Gestovi i jednih i drugih su na granici neukusa i zdravog razuma,a odgovor na poreklo budalastina,gotovo uvek se krije iza pitanja - ko ih finansira?
I da,kada se taj odgovor makar nasluti,sto u drzavi Srbiji i nije tako tesko,ispostavi se da je rajetinsko-podanicka lista mnogo duza nego sto smo mislili...

lu6777 migg
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyUto Sep 18, 2012 10:36 pm

Boj se ovna, boj se go*na, a kad ću živjeti?

Sve će proći. Ali, kakva je to utjeha? Proći će i radost, proći će i ljubav, proći će i život. Zar je nada u tome da sve prođe?

Ako bismo otpatili svačiju nesreću, šta bi bilo od nas?

Sve čemer, sirotinja, glad, nesreće... A zašto je tako? Ne znam. Možda zato što smo po prirodi zli, što nas je bog obilježio. Ili što nas nesreće neprestano prate, pa se bojimo glasnog smijeha, bojimo se da ćemo naljutiti zle sile koje stalno obilaze oko nas.Zar je onda čuda što se uvijamo, krijemo, lažemo, mislimo samo nadanašnji dan i samo na sebe, svoju sreću vidimo u tuđoj nesreći. Nemamo ponosa, nemamo hrabrosti. Biju nas, a mi smo i na tome zahvalni.

Mesa Selimovic

Nazad na vrh Ići dole
cojle
cojle

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyUto Sep 18, 2012 10:44 pm

sonia ::

Boj se ovna, boj se go*na, a kad ću živjeti?

Glavu gore, pogled pravo! RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  900975

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyPon Nov 26, 2012 4:04 pm

Dakle ,neviđeno .
Ova uvlaka od čoveka ,koji je služio Slobu ,pa se uvukao u DOS (kao Demokratska alternativa ,ad hoc partija koju je napravio DB ) pa "koordinirao " na Kosovu (čitaj ,napljačkao se i tamo ) i sad kad se pominje u istragama koje kao sprovodi Vučić (a pominjali ga debelo i "zemunci" kao čoveka duboko umešanog u atentat na Zorana Đinđića ) ,lik koji se iz politike sad zavukao u "sport "(čitaj ,preko FMP i KK Srbije opet se nafatirao -pa sad nanjušio da će i "Zvezda" dobiti državnih para )dakle ,ta uštva od karaktera -nije se još ni ustoličio ,ali već se uvlači "novim gospodarima " ? Neviđeno...na najprostačkiji i najniži način .

Veliki "Zvezdaš "-koji je do juče bio sve i sva u FMP ????

Veliki Srbin i patriota -pročitajte :
KO JE NEBOJŠA ČOVIĆ [You must be registered and logged in to see this image.]

Čak i jedan Vojislav Šešelj je posvetio celu knjigu ovom liku ,pod naslovom "Mafijaška pudlica Nebojša Čović"(ima u E book formatu na netu, lako se nađe) ,sam naslov dovoljno govori o karakteru -čak i ako se izuzme Šešeljevo preterivanje u izrazima .

O ovakvima Platon kaže :

Udvorica, na primer, jeste strašna zverka i veliki štetočinac, pa ipak mu je priroda primešala neku nasladu koja nije bez ljupkosti.

I zmija je lepa i šarena ,i ugodno klizi niz kožu (svakome prija udvorištvo)...dok ne zabije otrovne zube .

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySub Apr 13, 2013 2:32 pm

I za rusofilske ulizice ,kojih nije malo u Srbiji ,malo previše "bljak"
Kako ono beše -veći katolici od Pape ? [You must be registered and logged in to see this image.]

_________

Kozaci u Srbiji: Fenomen nekritičkog vezivanja za Rusiju

Radio Slobodna Evropa
| Ognjen Zorić

Kozaci - vešti konjanici i ratnici koji su se prvi put
pojavili u srednjem veku u stepama južne Rusije, a najpoznatiji postali u
doba carske Rusije, od nedavno imaju svoje sledbenike i u Srbiji.

Predsednik
opštine Lazarevac Dragan Alimpijević primio predstavnike Međunarodnog
kozačkog saveza i prve kozačke stanice u Srbiji (Foto: Beta) Osim
samo u filmovima, romanima i na večerima tradicionalnih ruskih igara,
građani Srbije su se, tokom poslednjih petnaestak godina, sa Kozacima
susretali i kroz novinske napise o njihovom dolasku u Beograd da navodno
pomognu tokom bombardovanja 1999. godine ili skorije, tokom poseta
Srbima koji su postavljali barikade na Kosovu.

Okupljeni u novoosnovanom udruženju srpskih Kozaka, koji su položili zakletvu u crkvi Mauzoleja Karađorđevića na Oplencu, u Topoli, nisu međutim vrhunski jahači, ne nose uniforme, niti oružje. Ipak, kako kaže Stevo Vrаnić koji je izabran za atamana, odnosno predvodnika kozačkog pokreta u Srbiji, usvojili su njihove vrednosti.

„Cilj
Kozačkog pokreta Srbije je proširenje duhovne kulture, kozačka
tradicija, kozački kodeks ponašanja, čuvanje granica zemlje... Zakletva
kozačka jeste da se zaklinjemo crkvi da ćemo čuvati granice Srbije“
, kaže Vranić, koji na pitanje RSE kako će konkretno izgledati njihov rad u Srbiji kaže da će „aktivnosti
biti razvijanje duhovne kulture, ponuda saradnje vezano i za širenjenje
kulture jezika, književnih večeri, ekonomskih kontakata, ponuda
projekata koje mi imamo, a osnovni cilj je da se podigne naša ekonomija“
.

Istoričari sa kojima smo razgovarali, primećuju da je tradicija
kozaštva u Srbiji bila prisutna između dva svetska rata, dolaskom
ruskih emigranata nakon revolucije u Rusiji, među kojima je bio i veliki
broj Kozaka
.

Ta tradicija, prati međutim tadašnje ruske izbeglice i logično bi bilo da je obnavljaju njhovi potomci, a i
u samoj današnjoj Rusiji, Kozaci pre imaju folklornu dimenziju nego
zaista snažno društveno uporište, poput onog u 18. ili 19. veku
. Zato, prema mišljenju istoričara Miroslava Jovanovića iz Udruženja za društvenu istoriju, motivi za osnivanje ovog pokreta u Srbiji, leže u sve dominantnijoj vezanosti za Rusiju u delu srpskog društva.

„Srpsko društvo se nekako čudno deli na nekritične rusofobe i nekritične
rusofile. I, u toj grupi onih koji su nekritički vezani za Rusiju,
vidimo različite fenomene preuzimanja različitih ruskih tradicija i
pokušaj njihovog implementiranja na ove prostore. U tom smislu, čini mi
se da ova ideja pokretanja kozačkih tradicija u Srbiji upravo proističe
iz tog nekritičkog preuzimanja nekakvih ruskih tradicija. Jer, ako je
reč o folkloru, folklor je uvek vezan za tradicije vlastitog naroda, a u
srpskom narodu ne postoje tradicije Kozaštva. Prema onome što su sami
pokretači te ideje rekli, oni se pozivaju na nekakvo ekonomsko
povezivanje preko kozačkih organizacija u Rusiji sa samom Rusijom,
turistička ponuda i prodaja zdrave hrane, što je, moram priznati, čudan
način ekonomske saradnje“
, rekao je Jovanović.

Patriotizam i šaljivi komentari

Iako ataman Stevo Vranić kaže da je osnovni
cilj osnivanja pokreta Kozaka ekonomska saradnja, te da je ideju o
osnivanju i dobio kroz dugogodišnji rad na ekonomskoj saradnji sa
Rusijiom
, među osnivačima ovog udruženja su i organizacije
poput Ravnogorskog pokreta, čiji simpatizeri, kao i pripadnici mnogih
drugih desničarskih organizacija i pokreta u Srbiji, Kozake porede sa
četnicima i traže ideološke sličnosti sa tom ruskom formacijom, čije
pripadnike nazivaju „pravoslavnom braćom“.

"U saradnji sa
veteranima Srbije, koji su inicirali ovu akciju, Rusko–srpskom
ekonomskom asocijacijom i Ravnogorskim pokretom, mi smo ušli u priču da
se kozaštvo povrati, da se povrati taj duh patriotizma i da se,
normalno, proširi ekonomska saradnja sa pravoslavnim zemljama“
, rekao nam je Vranić.

Srpski
kozački pokret za sada ima 42 člana. Njihovo prvo sedište, koje se
nalazi u Topoli, nazvano je "Blagovesti", a u udruženju su i dve žene
. Osnivanju je prisustvovao ataman kozaka Jalte, pukovnik Anatolij Išćuk. Sagovornicima u Srbiji poručio je ko su Kozaci i ko može, a ko ne može da bude u njihovim redovima.

„Ne
može biti Kozak ko nije kršten i ko nije pravoslavan čovek. I ne može
biti Kozak ko nije zaštitnik svoje države, tradicije, kulture, vere...
Osnova je patriotizam, jer takav je život Kozaka“
, kaže Išćuk.

Priča o Kozacima u Srbiji, postala je tema i među kolumnistima, koji je komentarišu šaljivo. Spisateljica Ljiljana Jokić Kaspar, kaže da joj je, kada je pročitala vest o osnivanju ovog pokreta, prva asocijacija bio „Taras
Buljba i onaj film, jedna takoreći bajka, bez obzira na simboliku tog
narodnog heroja. Međutim, kod nas je to jedna smejurija, jer ni u Rusiji
Kozaci nisu nešto omiljeni, a ovde kod nas je to kao neka bajka.
Kozaci, molim vas lepo... u sred Evrope, baš Kozaci. Gde baš njih
nađoše?“
, kaže Kaspar.

Pokret Kozaka, iako neobičan u
Srbiji, u budućnosti planira da poveća broj svojih članova, a sedišta
proširi i na druge gradove. Za sada, kako kažu, pored Topole, planiraju
da se pokreti osnuju u Studenici i Kragujevcu

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyPon Jul 01, 2013 9:06 am

Paz* ove uvlake -i to kome ? E jadna nam država ,predsednik i ekipa -kada treba da se izvinjavaju što nisu prisustvovali puno važnijoj stvari nego što su državni diplomatski poslovi ?
Što bi inače bio kulturni gest -u ovom slučaju je više nego jadno .
To bi bilo isto kao da recimo ,pre par godina ,Hilari Klinton šalje cveće Madoni ,jer eto ona (tj Bili) nije stigao na koncert jer je bio kod Putina na proslavi godišnjice oktobarske revolucije .
Zna se kako se to radi i kada ,ono što spada u "odnosu sa javnošću" ,postoji protokol -no ovo je čisto asskis 

CECI OD PRVE DAME SRBIJE: Dragica ružama čestitala na spektaklu

Stars, 06:19, 01.07.2013.

Autor: Foto: Nemanja Pančić

Dragica Nikolić i Aleksandar Čepurin ambasador Rusije nisu bili na Ušću, ali su folk zvezdi poslali bukete

Staza posuta laticama.

Ceca je ljubiteljima svoje muzike u petak uveče priredila pravi muzički doživljaj na Ušću, a kad su se svetla na pozornici pogasila, zatrpali su je čestitkama sa svih strana.

Oni koji su bili na koncertu nisu odoleli da joj se u porukama, što telefonskim što na društvenim mrežama, ne zahvale za četvoročasovni spektakl, a oni koji nisu bilo u prilici uživo da je čuju među 150.000 ljudi, svoje poštovanje prema najvećoj balkanskoj zvezdi izrazili su sutradan.

Kako Kurir saznaje, supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić je u subotu na adresu Svetlane Ražnatović uputila buket ruža s čestitkama. Isto je učinio i Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije.

- Dragica je zbog poslovnih obaveza u Grčkoj bila sprečena da prisustvuje koncertu, a ambasador je takođe bio na službenom putu van Beograda. Oboje su poslali Ceci cveće kao znak podrške za sve što čini na muzičkoj sceni - naglašava naš sagovornik.

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyPet Jul 26, 2013 8:56 pm

IRINEJ KOD PUTINA: Nadamo se u Boga i Rusiju!

Politika, 01:06, 26.07.2013.
Autor: Novosti,Agencija TANJUG

Patrijarh Irinej je tokom susreta Putinu preneo da SPC visoko ceni njegovu otvorenost i pravičnost u rešavanju pitanja zaštite srpskih drevnih svetinja na Kosovu i Metohiji
BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sastao se u Kremlju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kome se zahvalio na podršci interesima Srba na Kosovu i Metohiji i pozvao ga da i dalje podržava celovitost Srbije.
Patrijarh Irinej je tokom susreta u četvrtak Putinu preneo da SPC visoko ceni njegovu otvorenost i pravičnost u rešavanju pitanja zaštite srpskih drevnih svetinja na Kosovu i Metohiji.
Irinej je rekao da je predsednik Rusije uradio i radi mnogo da podrži Srbiju u sadašnjem istorijskom periodu i zamolio ga da i dalje podržava celovitost Srbije.
Patrijarh Irinej se posebno zahvalio Putinu što je Srbija odabrana za realizaciju projekta "Južni tok", jer će to, kako kaže, "dovesti do oživljavanja ekonomije i otvaranja novih radnih mesta".
Zatražio je, takođe, i da Putin podrži slobodno delovanje SPC u Makedoniji i Crnoj Gori, kao i da pomogne da se obave završni radovi unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save.

"U našem narodu postoji izreka: "Bog, pa Rusija", i osim u Boga, mi se nadamo samo u Rusiju. Nemamo čime da uzvratimo vama, osim našom iskrenom zahvalnošću, ljubavlju i toplim molitvama za bratski veliki ruski narod", istakao je Irinej.

asskis :agree: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  599 povraćka

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySre Okt 02, 2013 8:40 pm

Ovome ni komenatara ne treba .E moj Slobo ,amateru jedan u kategoriji "osnove samohvale i kulta ličnosti"
Što bi rekao Zoran Radmilović u "Kralju Ibiju ": Jbt ,kako me vole ..." 
Neverovatni primer uvlačenja u shacke 

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

Godina : 44
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Okt 03, 2013 2:25 am

Ovome ni komenatara ne treba .E moj Slobo ,amateru jedan u kategoriji "osnove samohvale i kulta ličnosti"
Što bi rekao Zoran Radmilović u "Kralju Ibiju ": Jbt ,kako me vole ..." 
Neverovatni primer uvlačenja u shacke 

:zubi3:  nekad si na bilbordu mogao da vidiš bar  lepu reklamu ..
sad samo welcome ovome/onome... 
od predsednika..generala...pa do sasvim nebitnih likova..čije njuške "krase ".. svako mesto u gradu...

Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.

Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
MadamX
Grofica od Voždovca
MadamX

Godina : 52
Datum upisa : 13.12.2012

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Okt 10, 2013 12:00 am

Ja ne volim generalizovanje ljudi i kada se neke osobine smatraju kao deo mentaliteta.

Mislim da je ova tema previše politički obojena. Da li mogu da se navedu i drugi primeri tog mentaliteta, osim politike?

Ovo je tema u pdf-u "Psihologija" i po meni to znači da treba da pišemo o psihološkim osobinama ličnosti, bez generalizacije.

Da, rusofil sam, ali ne mrzim ostale narode. I nisam politički fanatik. Ono šta mi smeta u našem narodu je taj politički fanatizam..ili se neko vatreno brani, ili se pljuje po njemu.

Eto morala sam malo da odlutam od teme, ali "upali su mi u oči" postovi posvećeni Putinu. Da, većina ljudi ga na ovim prostorima voli, ali vole se i druge zemlje. Ali, kao narod smo gostoljubivi, i dočekamo sa svim počastima ljude koji nešto znače u političkoj, kulturnoj, sportskoj svetskoj sceni.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Okt 10, 2013 8:04 pm

Leskovac proglasio Vučića za počasnog građanina!

Autor: FoNet | 10.10.2013 - 18:44:00h |

Odbornici vladajuće večine u leskovačkoj Skupštini usvojili su danas predlog da se predsedniku SNS i prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću dodeli zvanje počasnog građanina, a od stranaka koje su u vlasti, tu odluku nisu podržali samo odbornici DSS.

Dobio priznanje: Aleksandar Vučić | Foto: Željko Šafar
Vučiću će priznaje biti dodeljeno na svečanoj sednici gradske Skupštine povodom Dana grada, 11. oktobra.
Odbornici DŠ su prisustvovali današnjoj sednici, ali nisu želeli da glasaju, a protiv su bile i dve odbornice opozicione Demokratske stranke.
Jelena Spirić iz DS je postavila pitanje šta je konkretno Vučić učinio za razvoj Leskovca i ukazala na tešku situaciju u kojoj se nalazi Srbija.

Prema njenim rečima, iznos od pet miliona evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nije nešto što će Vučić obezbediti, već se ministarstvo 2010. godine ugovorom obavezalo da će taj novac dati gradu.

Spirić je podsetila da se izgradnja tog postrojenja finasira iz evrospkih fondova i da je največi donator Vlada Holandije.
"Imate većinu i možete izglasati sve, ali je cilj svega ovoga da gradonačelnik Goran Cvetanović spasi svoju političku funkciju i sadašnju poziciju", rekla je Spirić.

Samo od uštede na toalet -papiru Vučić može da školuje neko siroto dete .
Kako ?
Pa očigledno mu ne treba ,od kada je na vlasti .:ff44: 
asskis 

Nazad na vrh Ići dole
Lakota
- slučajna prolaznica-
Lakota

Datum upisa : 11.07.2013

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Okt 10, 2013 8:08 pm

Stvarno je -bljak-..a jos gore mi je kad im oduzmu taj status kad prestanu biti vlast smehsmeh trtrr 
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySre Nov 13, 2013 4:06 pm

NIKOLIĆ ODLIKOVAO ŠOJGUA: Pozdravite mi Putina!

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

Srbija i Rusija su uvek bile na istoj strani i tako će biti i ubuduće, rekao je predsednik Nikolić uručujući orden ruskom ministru odbrane. Nikolić je naglasio da Srbija ima svoj put "jasan i opredeljen" i da je na tom putu potrebna pomoć celog sveta, ali da bi ga bilo teško izvesti da nije "ovakve Rusije - današnje Rusije".

"Danas vas odlikuje Srbija", rekao je Nikolić obraćajujući se ruskom zvaničniku.

To je onaj ortak koga su uvek slali tokom ratova 90 tih ,da "diže moral" Srbima (obično je on predvodio one "delegacije donjeg doma Dume " ,što su uglavnom jeli ,pili ,davali bombaste izjave o "bratstvu i pomoći" ,kresnuli koju "hostesu" i -otišli ) 
Još uvek čekamo "Crnomorsku flotu" koja hita u pomoć ,hiljade kozačkih dobrovoljaca ,i ogromnu ekonomsku pomoć .Od svega su uradili jedino da prvi dojure iz Bosne ,pre ulaska NATO ,i odmah "zaposednu" ključne položaje na Kosovu -Trepču i sl .
Ovaj je bio zgodan -jer je u to vreme bio "ministar za vanredne situacije" Ruske Federacije ,pa da se mi ne dosetimo i ne ispadne da nam šalju neke treće sekretare i zamenike zamenika nečega nevažnog ,nego ,fol ,brinemo se mi za vas ,braćo Srbi .
I sada nam prodaju neke neispitane MIG-ove ,za silne pare ,prodaju nasjkuplju naftu i gas -a mi im ližemo :shacke :i klanjamo se .

Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 56
Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySre Nov 13, 2013 4:57 pm

"Rajinski mentalitet" postoji i postojaće dok je sveta i veka. Koliko će neko uspeti da ga iz sebe izbaci stvar lične snage i sposobnosti. Neko će to nazvati pravljenjem kompromisa, neko će reći život me prisilio a neko neće ni primetiti da se ponaša kao "sirotinja raja".

Moram da se osvrnem na dva Danijeva posta (štreber sve isčitao).

Ono za obeležavanje Putinove stolice na Marakani i njegove ulaznice u Zvezdin muzej. Nije to naš specijalitet, čak nismo to ni mi izmislili. Svaka druga kafana u USA koja drži do sebe ima bar jednu takvu pločicu sa natpisom "ovde je ručao Frenk Sinatra tad i tad". Ako je to dobro za posao zašto ne imati takve "pločice" u kafani, stadionu, hotelu ...

Dečak Pis u srpskoj nošnji nije nikakvo ulagivanje ili poniženje za Srbiju kao državu. Davno još sam čitala da je običaj da se isti oblači prigodno u zavisnosti od tog da li je neki praznik, poseta nekog državnika ili obeležavanje jubileja. Vlasti su vrlo stroge u tome kome će dozvoliti da sebe promoviše na ovaj način. Odeća koju Dečak Pis nosi ostaje kao deo zbirke. Dakle oblačenje u srpsku nošnju je bio čin odavanja počasti Srbiji i Danu državnosti. Možda malo čudan ali u Rimu budi rimljanin.

Rusofil sam toliko koliko volim rusku književnost i muziku. Po tom osnovu mogu sebi da prilepim još jedno desetak "filova".

Položaj Srbije neće odrediti uvlačenje ni Rusima ni Nemcima niti bilo kome već njihovi interesi i dogovori koje ćemo mi morati da ćutimo i živimo kao i posle Bukureštanskog mira, Berlinskog kongresa, Pariske konferencije ili susreta u Teheranu ... Veliki igrači nemaju ljubavi (sem u praznoj retorici) nego interese i ako ti interesi jedu male pa to se da pretrpeti. Moderan izraz za to je kolateralna šteta.
Nazad na vrh Ići dole
brdjanin
peskovit je put do zvezda
brdjanin

Datum upisa : 13.09.2013

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySre Nov 13, 2013 5:09 pm

"Prema Jovanu Cvijiću u našim krajevima, pod specifičnim istorijskim i kulturnim uslovima, formirao se osobeni etnopsihički tip, a to je centralni tip, za koga je karakterističan "rajinski mentalitet". Ovaj tip je nastao u središnjem delu Balkanskog poluostrva (u plodnim dolinama Morave i Vardara), kod bespomoćnog  stanovništva koje je vekovima bilo izloženo Turskim pljačkanjima i zulumima. U neprestanom strahu od dušmana i pod stalnim pritiskom težnje za održanjem golog života razvio se podanički mentalitet potištenih i servilnih ljudi.

Nisam znao za ovo od Jovana Cvijića...ali sam ponosan na sebe...skoro jednom prijatelju upravo ovako objašnjavah našu "pokvarenost"...Negde je i kod mene odgovor o našem mentalitetu upravo tu u viševekovnom ropstvu kada je običan narod morao da se dovija na svakakve načine da bi opstao.
A ulizice i podguzni su napredovali. Naravno kao i svaki osvajač Turci su podgrevali te osobine, jer su radile za njih...
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Mar 27, 2014 2:45 pm

brdjanin ::
.
A ulizice i podguzni su napredovali. Naravno kao i svaki osvajač Turci su podgrevali te osobine, jer su radile za njih...
Razumem ,ili se može razumeti -pet vekova najgoreg ropstva ,trebalo je i preživeti .
Ali toliko se uvlačiti Rusima -i to bez ikakve logike ,potrebe  ili hajde -i koristi ????

_________

Krimski scenario
HIT NA FEJSBUKU: Traže od Putina da Srbiju pripoji Rusiji!

Politika 19:49, 26.03.2014.

Autor: EPK

Na mapi se vidi Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom i predlaže se priključenje Ruskoj Federaciji
Srbi i Rusa 300 miliona!
Grupa na Fejsbuku "FB Referendum - Putine, priključi i Srbiju" za samo nekoliko dana skupila je više od 6.000 članova! Posle priključenja Krima Ruskoj Federaciji, osnivači grupe pozivaju na referendum na kojem bi Srbija bila priključena Rusiji, po krimskom scenariju.

Na mapi se vidi Srbija, zajedno sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom. Većina članova odobrava priključenje Rusiji, što je potvrđeno komentarima. U opisu grupe navodi se da je potrebno milion ljudi, što bi "pokazalo volju da i Srbija postane deo saveza sa Rusijom. 

- Srbija ima toliko prijatelja u Rusiji, a jedan od njih je i vicepremijer Rusije, koji je Srbin (po poreklu)! Zašto to prijateljstvo prenebregavamo? Hoćemo referendum po ovom pitanju - piše jedan od članova grupe!

Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Mar 27, 2014 3:25 pm

brdjanin ::
.
Razumem ,ili se može razumeti -pet vekova najgoreg ropstva ,trebalo je i preživeti .
Ali toliko se uvlačiti Rusima -i to bez ikakve logike ,potrebe  ili hajde -i koristi ????

Samo mala dopuna onom što je Brdski rekao, nisu samo Turci to koristili. Koristila je i Austro-Ugarska i Nemačka i posle Partija. Pa danas smo svedoci da nam frizerke vode Javna preduzeća (bio članak na temi Vučić i Nikolić). Ako vidiš sve to i smatraš normalnim jel to išta drugo nego rajinski mentalitet.

Nije nužno naš "specijalitet" ovakvo ponašanje. Setimo se kroz istoriju šta je Crkva radila i kako je manipulisala ljudima. A rade to i danas ovako ili onako. Pun nam je Forum primera od određivanja šta obući do šta misliti. Vernik koji slepo sluša Crkvu je isti kao i onaj koji subaši voda opanke. Pod "Crkva" mislim na sve konfesije. Radi lakšeg pisanja upotrebljavam taj izraz inače bi mi rečenica bila ko udžbenik iz nukleaarne fizike - pametna al nerazumljiva.

Ovo s euforijom oko Putina i Rusije sam već komentarisala na temi "Ukrajina". Nema ovde ni R od rusofilstva. Na onoj temi sam to definisala već kao ""Sad će doći moj tata i istući svu decu koja su mi lupala čvrge na igralištu". Svesni nemoći, lične i državne, tražimo "Velikog Tatu" koji će nas osvetiti.

Ta deca (pretpostavljam da su grupu na fb osnovali klinci uzrasta 16-18 godina) nemaju pojma o životu, geografiji, geopolitici, sferama uticaja velikih sila... Na žalost kad bi i uspeli da iniciraju referendum o ovoj temi (što će teško aminovati Brisel pa čak i Moskva) mislim da bi imali vrlo velik odziv i da bi rezultat bio preko 50% ZA. Ne zato što stvarno toliko volimo Rusiju nego što je razočarenje preveliko. Da ne odem u trol pisanjem o izgubljenim ratovima, divljačkim privatizacijama, burazersko-partijskom zapošljavanju ... Ljudi traže izlaz u drugom a ne u sebi što nas opet vraća na temu mentaliteta koji jeste više ili manje rajinski.
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Mar 27, 2014 8:28 pm

Uther Pendragon ::
Rajinski mentalit definitivno postoji..znam po sebi a i po..

Suma sumarum..30 evra resava i najgori gen ..
30 evra i ja naplacujem sex osnovni sa ljubljenjem ovlash  RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  460727

cola smehsmeh 
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyNed Mar 30, 2014 9:36 pm

ZoxZoja ::
... Ljudi traže izlaz u drugom a ne u sebi što nas opet vraća na temu mentaliteta koji jeste više ili manje rajinski.
Ali ipak ne treba da se zbog toga poniživa i ispada budaletina .Vidi ovu "patriotkinju" (tekst dole)
Pa šta ćeš ti Obami nesrećnice ????? Ako ne druge ,ima Mišel koja je Merilin Monro za tebe ,glupačo .
---------

ISTETOVIRALA NA PODLAKTICI: Barak Obama nema pristup ovom telu!

Planeta 20:41, 30.03.2014.

Jevgenija Tolkačeva (28) tetovažom protestuje zbog sankcija koje su SAD nametnule Rusiji

Ruskinja Jevgenija Tolkačeva (28) našla je originalan način da protestuje zbog sankcija koje su SAD nametnule njenoj zemlji - čak ga je istetovirala na ruci.Poruka "Barak Obama nema pristup ovom telu" upućena je lično predsedniku SAD, piše sajt Omsk sada. "To ne znači da svi ostali imaju pristup", našalila se Tolkačeva, inače žiteljka Omska.
Tetovaža je privremena i ispisana je kanom, a Tolkačeva kaže da je na taj način htela da izrazi solidarnost sa svojom domovinom, suočenom sa američkim i evropskim sankcijama. Htela je da pozove svoje zemljakinje da one udare sankcije šefu Bele kuće i odbiju seks s njim.

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyNed Mar 30, 2014 9:44 pm

kako bi inače dospela i novine.neku glupost je morala uraditi...
ali ovako nešto...smešno...
hebe se Obami za ovakve luzerke....

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyUto Jun 03, 2014 9:47 am

Postavljanje jednog bilborda (praksa je na 4 nedelje ) košta 440 eu (po komadu)
To je samo  postavljanje - "produkcija" (izrada) košta 29 eu po komadu . 
Ako je zakup mesta manji od 4 nedelje ,tarifira se sa po + 12 eu dnevno . 
Što ne uplati te pare za žrtve poplave ,ili što nisi napravio bilborde "pomozimo poplavljenima" kada već imaš na bacanje ,umesto da se ulizuješ  cenzura  rant  ?  :smtzle: 
-----

Četnik okitio grad Putinovim bilbordom

Autor: A. M. | 03.06.2014 - 07:02:00h |

Jagodinac Srba Josijević, poznat kao Srba Četnik, postavio je bilbord sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina iznad prodavnice čiji je vlasnik.

Atrakcija u Jagodini: Srba Josijević
Ovaj bilbord u centru grada postao je nova jagodinska zanimljivost, ispred koje se građani i porodično fotografišu.

- Na ideju sam došao jer sam želeo da iskažem poštovanje najvećem svetskom državniku Putinu. On je pokazao svima kako se voli svoj narod i kako se voli država. Trebalo bi svi političari i državnici da se ugledaju na njega. Rusija je mnogo učinila za nas. Nije mi bila namera da izazovem emociju u narodu, ali ljudi masovno dolaze i fotografišu se, pa zaključujem da je naša ljubav prema Rusiji velika - kaže Josijević.

Dodaje da sugrađani sada traže da postavi i Putina u prirodnoj veličini, kako bi se sa njim fotografisali.

- Videću šta mogu da uradim. A plan mi je da na drugom bilbordu postavim još jednog velikog državnika, ali za sada neću da otkrivam o kome se radi, kaže Josijević.

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptySre Jul 30, 2014 10:33 pm

Ova moralna mimikrija ovdašnjih  rusofila -uvlakača ,izgleda nema granica ? 
Pa ne gleda vas Putin ,pa da vas "nagradi" za servilnost .
Neverovatno -i protiv zvanične politike i na štetu svoje zemlje ????
-----

BEOGRAD - U trenutku kad Srbija jasno podržava teritorijalni integritet Ukrajine, četvoroligaški fudbalski klub Novi Sad pozvao je na prijateljsku utakmicu reprezentaciju samoproglašene Luganske narodne republike, koja je pod kontrolom proruskih snaga!

Državni organi Srbije dali su jasan signal da utakmica ne sme da bude odigrana. Ministarstvo omladine i sporta upozorilo je juče da je nedopustivo da se klubovi bave aktivnostima koje ugrožavaju spoljnopolitičku poziciju države Srbije.
- Ne želimo da bilo koji klub, čak i nenamerno, dovede Srbiju u nezgodnu situaciju na spoljnopolitičkom planu - ističu u ministarstvu.

U FSS tvrde da svaka međunarodna utakmica mora biti prijavljena, pa i prijateljska.
- Nikakvo obaveštenje o utakmici nismo dobili ni mi ni UEFA - kaže Nebojša Ivković, zamenik generalnog sekretara FSS.
Predsednik UO FK Novi Sad Tomislav Lovreković ne vidi kako ovim pozivom klub krši državnu politiku.

- Kao udruženje građana, imamo pravo da pozovemo koga hoćemo u našu kuću - kaže Lovreković za Kurir i naglašava da „nije reč o zvaničnoj utakmici, pošto Lugansk nije članica FIFA i UEFA, nego druženje na kojem će se usput igrati fudbal“. Lovreković dodaje da tim gestom žele da demonstriraju saosećajnost, čestitost i empatiju.
Predstavnici samoproglašene Luganske republike saopštili su da će se „veoma rado“ odazvati pozivu fudbalskog kluba Novi Sad „na gostoljubivom srpskom tlu - krajem avgusta“.

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyČet Jul 31, 2014 7:47 am

Potpuno nerazumljivo i potpuno neutemeljeno ulizivanje Putinu i Rusiji -u sred Novog Sada ?
Po čemu su Rusi zaslužni u Vojvodini -sem što su je tokom "oslobađanja" 1945 opljačkali (do poslednjeg ručnog sata i bicikla,seoskih kola i konja )  ,silovali žene ,masovno streljali bez suda ,samo na osnovu "nacije" ,itd?
Kome ovo služi -možda ne misli lik da će mu dolaziti oni Rusi kojima je vlada poklonila NIS ,što nam prodaju najskuplje ( i najprljavije )  gorivo i gas u Evropi ?
Pri tome ,u Vojvodini živi ukrajinska manjina -kakva je ovo poruka za njih?
Ne razumem zaista tu potrebu za ponižavanjem i lizanjem dupeta Rusima -kad nam kroz istoriju nikada prijatelji bili nisu ,prodali nas svaki put ????
-------

На здоровье! Kafana sa imenom Vladimira Putina u centru Novog Sada

Beta | 30. 07. 2014. - 15:06h  | Foto: N. Mihajlović | 
Novosađanin Radivoj Miljanić otvorio je u centru grada bife koji će nositi ime predsednika Ruske federacije Vladimira Putina, zbog, kako je naveo, "svoje političke opredeljenosti".

Bife Putin u Novom Sadu
Miljanić je za agenciju Beta rekao da ime "Bife Putin" ima političku konotaciju, jer je on trenutno predsednik političkog saveta Ruske stranke, ali i da smatra da građani "ne zameraju Putinu zbog dešavanja u Ukrajini".

- Ima mnogo ljudi u Novom Sadu koji poštuju predsednika Vladimira Putina. Mnogo je rusofila i ljudi koji ga obožavaju i ne vidim ništa sporno u nazivu bifea - rekao je Miljanić.
Bife Putin smešten je u starom jezgru Novog Sada, a zvanično će početi sa radom sledeće nedelje.

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyPet Sep 12, 2014 8:04 pm

Juče su u Bosni i Hercegovini zvanično počele kampanje za izbore koji će u toj zemlji biti održani 12. oktobra, a pristalice Milorada Dodika i njegove partije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su na originalan način rešili da promovišu svoje stavove.
-----
Videli smo već dosta ulizivanja Rusima i Putinu ,ali je ovaj jedan od povraćka

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyPet Sep 12, 2014 8:23 pm

Niže od ovoga ne može  dm5.

Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyPet Sep 12, 2014 8:45 pm

Onog ko je radio ovaj "plakat" razvući konjma na repove ako se ja pitam. Nije to samo pljuni i zalepi nego treba malo poznavati i perspektive, zakrivljenost površina za lepljenje i tako dalje i tako dalje. Nije dovoljno poznavati rad na računaru na nivou tri klika mišem i odštampano je. Ovo čudo i pokora je sramota prvo s estetskog a onda i sa zanatskog nivoa. O blamiranju i podilaženju glasačima neću da trošim reči. Političarima je to i posao bar ovde na vrlom nam Balkanu ex YU tipa.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyPet Sep 12, 2014 9:02 pm

smehsmeh  Zox ,sad sam čitala coment kod Messi za ovo.(Naravno ljudi iz Bosne.)
Pa ne znaju jel za plakanje ili smejanje...

truba trubi svi smo trubaduri trtrr

zna li Putin za ovo?

Mislim da se ova pukotina na asfaltu odlicno uklapa u rezultate Puce i Dode  :D

Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  EmptyPet Sep 12, 2014 9:18 pm

Kijara-brm ::
smehsmeh  Zox ,sad sam čitala coment kod Messi za ovo.(Naravno ljudi iz Bosne.)
Pa ne znaju jel za plakanje ili smejanje...

truba trubi svi smo trubaduri trtrr

zna li Putin za ovo?

Mislim da se ova pukotina na asfaltu odlicno uklapa u rezultate Puce i Dode  :D

Kao i sve drugo u životu i ovaj propagandni promašaj se može posmatrati iz više uglova. Ljudi iz Bosne ga gledaju očima nekog o čijoj se koži radi dok ga ja gledam kao neutralni posmatrač. Pa mi je s toga više u oči upalo to da je ovaj plakat za auto (jel ima to neko stručno ime?) radio dunster a ne poznavalac likovne i grafičke umetnosti.

Što se same slike tj osoba na slici tiče ovaj plakat poručuju: Vidite ja sam drugar s jednim od najmoćnijih ljudi na planeti. (Molim bez spama na temu Rusije i Putina) Činjenica je da Srbi upravo tako doživljavaju Putina kao nekog ko će promenuti ravnotežu sila i da će ta promena da se pozitivno odrazi i na Srbe sa obe strane Drine. Dakle s pozicije glasača kojima je ova slika upućena ona je pun pogodak. Skreće pažnju s nezaposlenosti, inflacije, kriminala i šta sve već Bosna ima od tih lepota. Preneseno na toj slici piše da su "oni s zapada za sve krivi i kad moj drugar Putin pokaže ko je gazda i nama će svanuti". Nek mi moji prijatelji iz Bosne oproste ali ima dovoljno glupih glasača koji će se baš na ovo upecati što i jeste cilj tako osmišljene kampanje.

Ovde nije u pitanju uvlačenje Putinu već korišćenje njegovog lika, imena i političke pozicije u cilju očuvanja vlsti određene političke opcije u Bosni ili u Republici Srpskoj (nisam informisana gde su i za šta izbori).
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?    RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?  Empty

Nazad na vrh Ići dole

RAJINSKI MENTALITET -nasledje vekova ,imamo li ?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 3Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći
 Similar topics
-
» Nas mentalitet
» SAMOKONTROLA-koliko je imamo ?
» Forumska mahalusa - Imamo? Koristimo? ;)
» OPSESIJE I OPSESIVNE MISLI-imamo li ih ?
» ANTIKVITETI -volimo, imamo , sakupljamo ..ili ne ?

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: TAJNE UMA i EMOCIJE :: PSIHOLOGIJA-
Skoči na: