Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Pomislih da je u pitanju supruga Romana Abramoviča ,ruskog tajkuna ... Pa da ne bude zabune :
MARINA ABRAMOVIĆ -biografija
Performans nikada nije posebno zaživeo u Srbiji . Iz "mog "vremena je apsolutna zvezda bila Katalin Ladik (ako je ko još seća ) ali je ona bila prilično usamljena u ovoj umetničkoj formi (i kritikovana ,i neshvaćena ) Performans kao vid umetničkog odgovora u političkoj borbi je vidjen i u vreme obaranja Slobodana Miloševića ,no tek onda je bio suzbijan ... Eto ...umetnica ovakvog svetskog renomea ,gotovo je nepoznata u Srbiji......
no way... performans je itekako zaživeo u Srbiji još u doba Marine i ekipe i 70' a danas je takoreći jedna od najpopularnijih formi umetničkog izraza mada je malo out of fashion...
Marina nije uopšte nepoznata u Srbiji, naprotiv, svi je svojataju, o njoj se pišu naučni radovi još od 70-ih, ljudi je obožavaju i tome sl...
mislim da njena popularnost danas prevazilazi i popularnost estradnih zvezda, ŠTO JE ODLIČNO ZA ZDRAVLJE NACIJE .....
ako neki krugovi ne znaju za nju, to znači da nemaju adekvatno opšte obrazovanje... no, evo i ovde upoznajemo široku populaciju sa vrednostima koje su istinske...
ako neki krugovi ne znaju za nju, to znači da nemaju adekvatno opšte obrazovanje... no, evo i ovde upoznajemo široku populaciju sa vrednostima koje su istinske...
Većina nacije jako dobro zna poimenice "Zvezde Granda" -ali velike i svetski poznate (naše) ljude iz bilo kog domena -ne.( Pa sam smo imali skandal sa Milankovićem ) Svakako , ovakve teme trebaju .
Većina nacije jako dobro zna poimenice "Zvezde Granda" -ali velike i svetski poznate (naše) ljude iz bilo kog domena -ne.( Pa sam smo imali skandal sa Milankovićem ) Svakako , ovakve teme trebaju . [/quote] ..........................................................................
Slažem se... ovakve teme treba da se pišu i čitaju... većina nacije ide linijom manjeg otpora, oni ne bi ni znali za zvezde granda da pomenute nisu toliko dostupne toj većini.
Npr. da većina nacije ima mogućnost da na televizijama gleda druge sadržaje, bila bi "prisiljena" i da ih nauči... posledično, bude zaineteresovana za njih, zatim i da ih dobro poznaje... ono što nam se plasira to i ulazi u našu memoriju... hajde da povećamo broj ovakvih tema i samim tim ih popularizujemo...
Pomislih da je u pitanju supruga Romana Abramoviča ,ruskog tajkuna ... Pa da ne bude zabune :
MARINA ABRAMOVIĆ -biografija
Performans nikada nije posebno zaživeo u Srbiji . Iz "mog "vremena je apsolutna zvezda bila Katalin Ladik (ako je ko još seća ) ali je ona bila prilično usamljena u ovoj umetničkoj formi (i kritikovana ,i neshvaćena ) Performans kao vid umetničkog odgovora u političkoj borbi je vidjen i u vreme obaranja Slobodana Miloševića ,no tek onda je bio suzbijan ... Eto ...umetnica ovakvog svetskog renomea ,gotovo je nepoznata u Srbiji......
hihi..ja sam matora i dobro je se secam..ona je bila avangarda a takvi uvek plate ceh
ali je ona bila prilično usamljena u ovoj umetničkoj formi (i kritikovana ,i neshvaćena ) Eto ...umetnica ovakvog svetskog renomea ,gotovo je nepoznata u Srbiji......
hihi..ja sam matora i dobro je se secam..ona je bila avangarda a takvi uvek plate ceh
.......................................
Što je platila ceh?
Gost Gost
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Ned Jan 29, 2012 3:08 pm
..izadjite na ulice Beograda i pitajte ljude od 10 do40 godina ko je Milutin Milankovic,gledace vas belo..a o performanserima da se ne pricha..i ne slazem se Allure da nema sadrzaja na tv,tj.imamo bar sada stotine programa,nego valjda navike ili shta vec ali chinjenica je da se zvezde granda gledaju...na zalost
allure
Datum upisa : 19.01.2012
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Ned Jan 29, 2012 3:28 pm
Zana ::
..izadjite na ulice Beograda i pitajte ljude od 10 do40 godina ko je Milutin Milankovic,gledace vas belo..a o performanserima da se ne pricha..i ne slazem se Allure da nema sadrzaja na tv,tj.imamo bar sada stotine programa,nego valjda navike ili shta vec ali chinjenica je da se zvezde granda gledaju...na zalost
Zivim u Beogradu i krecem se u krugovima kojima je ime Marine Abramovic ne samo poznato, vec je 50% njih poprilicno upuceno u njen rad, kako nekadasnji, tako i sadasnji. Za mnoge je ona cak i ovde svetska ikona (a ne samo u svetu). Sto se tice populacije od 18-40 godina, upravo je ta populacija "vaskrsla" M.Abramovic, bar ovde. Usput, malo ko od ljudi koje srecem zna ijednu od pomenutih zvezda granda. Mislim da pricamo o razlicitim miljeima, razlicitim krugovima ljudi. Uvek postoje paraleni svetovi, u bilo kojem gradu.
Gost Gost
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Ned Jan 29, 2012 5:59 pm
Allure nisam prichala o ljudima sa kojima se ja druzim vec o obichnoj statistici i garantujem da bar 70% njih nije chulo..ali to nije tema za ovde...off topic je ,zato necu nastavljati :eee:
Gost Gost
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Ned Jan 29, 2012 10:18 pm
Gost Gost
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Ned Jan 29, 2012 10:19 pm
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Ned Jan 29, 2012 11:28 pm
allure ::
Što je platila ceh?
Nije imala sreću kao Marina -da većinu svog profesionalnog rada obavlja u zemljama u kojima su umetničke forme mnogo slobodnije . Nije se dopadala komunističkim agitpropovima zaduženima za "kulturu" ,a u vreme budjenja "nacionalne "kulture se morala i iseliti iz Srbije -jer se nije uklopila u "guslarsko -epske " zamisli novih agitpropova. Smatrala se propagatorom dekadencije sa "zapada" Njeno oružje je bila mladost i smelost -a to je prošlo ,a mediji,koji su osnovni alat performansa -su je bojkotovali . Tako joj je bila ugožena osnovna egzistencija ,karijera.....morala je napustiti zemlju u kojoj je već stekla neko "ime ,i krenuti iznova u zemlji gde je nepoznata.
Eto, zato je platila ceh jednog vremena čiji ceh smo platili i mnogi od nas i plaćamo i danas.
allure
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Ned Jan 29, 2012 11:38 pm
Čula sam za K.Ladik, ali tu nema nikakvog poredjenja, ni po obrazovanju, ni po idejnom konceptu, ni po svetskom značaju radova itd. sa Marinom... Ladik je samouki umetnik i to pre svega izvodjač, glumac. Ovde ima mnogo značajnijih umetnika konceptualne umetnosti... kao npr. Raša Todosijević, Zoran Popović, Era Milivojević, Neša Paripović itd... postavljeni performans od Ladik je više pantomima... pomalo naivno... cipelice su ok, ali to je radila još Elza Šjapareli 30-ih sa Dalijem i Galom... no to je 2.topic...
(ps. Dani, elaboracija na temu Ladik je 2.topic... povrh toga, ovde se ne govori ni o samoukim umetnicima... tako da o sreći tek nema šta da se priča... samouke retko gde i priznaju ukoliko nisu baš Šagal...)
Evo još jednog videa o MA, koji sažima ukratko njen rad, montiranog verovatno od strane nekog poznavaoca M.A., ovo piše ispod: documentario dedicato alla body artist più importante degli ultimi tempi.. un'analisi del suo lavoro e dei suoi obbiettivi nel film Balkan Baroque prevod: dokumentarni film o najznačajnijoj umetnici u poslednje vreme... analiza njenog rada i njenih ciljeva u delu "Balkanski barok"
Marina Abramovic, un'arte di performance..
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Ned Jan 29, 2012 11:49 pm
allure ::
(ps. Dani, elaboracija na temu Ladik je 2.topic... povrh toga, ovde se ne govori ni o samoukim umetnicima... tako da o sreći tek nema šta da se priča... samouke retko gde i priznaju ukoliko nisu baš Šagal...)
Slažem se .Pomenuo sam je usput. No nikako nije samouka -nego akademski obrazovana i višestruko priznata kao glumica ,pesnik, likovni umetnik -i na kraju i vrhunski umetnik performansa. Kao konceptualni umetnik bez premca u Vojvodini ,i regionu ,no ok....zaslužuje ona poseban topic, slažem se .
allure
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Pon Jan 30, 2012 12:02 am
"Danubius" No nikako nije samouka -nego akademski obrazovana... u Vojvodini ,i regionu ,no ok....zaslužuje ona poseban topic, slažem se . .................................................... poseban topic, slažem se... btw, koliko ja znam, Ladik je bila ekonomista i radila u banci pa se pridružila pozorišnoj trupi a posle i radila kao glumica u NS...
2010., u Muzej savremene umetnosti u Njujorku, održana je velika retrospektivna izložba performasa Marine Abramović, najveća izložba performansa u istoriji MOMA-a. Abramović izvodi performans "The Artist is Present," koji traje 736 sati i 30 minuta.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Ned Feb 19, 2012 9:06 am
Film o Marini Abramović "The artist is present" u kategoriji dokumentarnog filma dobitnici su ovogodišnje prve nagrade publike "Panorama", objavljeno je na sajtu Berlinala.
allure
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Uto Feb 21, 2012 8:25 am
Danubius ::
Film o Marini Abramović "The artist is present" u kategoriji dokumentarnog filma dobitnici su ovogodišnje prve nagrade publike "Panorama", objavljeno je na sajtu Berlinala.
Jel vidiš? Pa ne navodim ja neke bezveze umetnike koje ... kako su neki ovde rekli "niko živ ne zna"...
Novi spot benda Antony and the Johnsons nastavak je suradnje s umjetnicom Marinom Abramović koja u filmu glumi uz Willema Dafoea i Carice van Houten Pjesma 'Cut the world' originalno je napisana za performans i biografsku predstavu 'Život i smrt Marine Abramović' koju je režirao Robert Wilson. U kratkom filmu redatelja Nabila tiha i siva atmosfera nastanjuje elegantne, prostrane kadrove, dok Willem Dafoe (inače narator predstave o Marini Abramović) kao direktor velike tvrtke vrijeme krati pogledom na panoramu kroz prozor minimalistički uređenog ureda smještenog na vrhu nebodera.
Carice van Houten (proslavljena ulogom crvene svećenice Melisandre u fanatsy serijalu 'Igra prijestolja') glumi njegovu pristojnu i decentno nenametljivu sekretaricu. Dok Antonyjev eterični glas struji kadrovima kratkog filma, naslov pjesme postaje doslovan: sekretarica prereže grlo nadređenom, nakon čega se pridružuje vojsci žena krvavih ruku koje simbolično napuštaju monokromatske poslovne zgrade. Na kraju spota među njima zatječemo i multimedijalnu umjetnicu Marinu Abramović, kao predvodnicu pokreta.
'Cut the world' poslužio je kao preludij novom live albumu grupe Antony and the Johnsons. Nakon govornog uvoda Antonyja Hegartyja nazvanog 'Future Feminism', autorovih uvida o mjesečevim ciklusima, transrodnosti i reinkarnaciji, nižu se rearanžirane uspješnice 'Cripple and the Starfish', 'You Are My Sister' i 'Epilepsy Is Dancing'. Uz Antonyjev anđeoski, nadzemaljski glas uspijevamo zaboraviti da na albumu nedostaju najveći hitovi 'Hope There’s Someone' i 'My Lady’s Story'.
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Poslednji izmenio Kijara-brm dana Uto Avg 07, 2012 9:12 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
AstrinaKomsinica Master Spamer
Marina Abramović gradi centar posvećen performansima
Umjetnica Marina Abramović u New Yorku gradi 15 milijuna dolara vrijedan centar posvećen performansima Svjetski poznata umjetnica Marina Abramović predstavila je projekt Institut Marina Abramović za očuvanje umjetnosti performansa u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku.
Novi centar posvećen istraživanju performansa i umjetnicima u tom, često marginaliziranom vidu umjetničkog stvaralaštva, prostirat će se na površini od 2.137 četvornih metara, na prostoru nekadašnjeg teniskog kompleksa u Hudsonu, piše Nydailynews.com.
Posebna će pozornost u centru biti posvećena uređenju interijera, sa specijalno uređenim osvjetljenjem i namještajem koji će uključivati udobne sjedalice u kojima će posjetitelji moći i zaspati za vrijeme višesatnih odnosno višednevnih performansa.
Izgradnja centra počet će krajem sljedeće godine, a svečano otvaranje se planira krajem 2014.
Prijateljica mi je isla,,,kaze da je bilo nevjerojatno,,,Ljudi bi sjeli preko puta Marine, i samo bi se nijemo posmatrali,,,oko 70% njih je izaslo placuci.
Zao mi je sto sam propustila prezentaciju,,,,ali ima dana;)
Marina Abramović: Još me proganjaju 1564 para očiju u koje sam gledala
Satima gledajući ljude u oči, Marina Abramović u njujorškoj je MoMa-i pokorila publiku i medije NEW YORK - Tjedan dana nakon što je u njujorškom muzeju MoMA završila svoj 75-dnevni performans koji se sastojao od sjedenja i tihog upijanja ega svake osobe koja je sjela nasuprot nje, Marina Abramović pokušava pobjeći. Potrebna joj je dekompresija.
Pobjeći od New Yorka - to je manji problem. Pronašli smo je na selu, na njezinu imanju na sjeveru države New York, gdje, kako nam kaže, dane provodi u spavanju, odmoru i kupanju u rijeci. Ali pobjeći od očiju - to je malo veći problem.
- U 75 dana, točnije u 736 sati i 30 minuta koliko je trajao moj performans, nepomično sam gledala u 1564 para očiju. To je tolika količina raznih očiju da će mi trebati puno vremena da ih se oslobodim. Već tjedan dana odmaram se ovdje uz rijeku, ali i dalje vidim oči iza svakog drveta, ispod svakog stola, pokraj svakog zida... - kaže Marina Abramović u telefonskom intervjuu za Jutarnji list.
Google oglasi
Vratio se 20 puta
Na imanju u prirodi s njom su njezin galerist, asistent i fotograf koji je portretirao svaku od 1564 osobe koje su sjedile nasuprot Marine Abramović u atriju Muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku. Neke od tih fotografija već su postale hit na internetu, posebno na blogu koji se zove “Marina Abramović Made Me Cry (Marina Abramović me rasplakala)”.
U izvještaju s prvog tjedna njezina performansa u MoMA-i u Jutarnjem smo pisali o čovjeku koji se rasplakao sjedeći pred Marinom Abramović. Njegovo je ime Paco Blancas i nakon toga prvog sjedenja vratio se i sjedio s Marinom još točno 20 puta. Gotovo svaki put je plakao. A plakali su i toliki drugi da je to postao čudotvorni učinak njezina performansa.
Nekontrolirana ljubav
Ni sama umjetnica ne može vjerovati koliko je emotivan njezin performans bio za tako velik broj ljudi.
- Sjećam se tog čovjeka - kaže nam Marina Abramović na spomen Paca Blancasa. - Sjećam se i jednog krupnog motorista koji je izgledao potpuno nesalomljivo kad je sjeo nasuprot mene, ali i on je nakon kratkog vremena plakao kao mala beba. U tom sam trenutku znala da se nešto važno dogodilo u njemu - dodaje Marina.
Što se događalo u njezinoj glavi tijekom performansa? Je li uopće bila svjesna čovjeka ispred sebe i mase ljudi oko sebe koji su performans znatiželjno pratili? Što je bila njezina mantra?
- Svakome tko je sjeo ispred mene pokušala sam dati nekontroliranu ljubav. Potpuno sam se koncentrirala na svakoga pojedinačno. Kad bi mi došla neka druga misao, zaustavila bih je i usredotočila se na osobu. U takvoj koncentraciji sve oko nas nestaje i jedino što ostaje je taj naš pogled. A onda i pogled nestane jer ja sam samo ‘okidač’, ja samo pomažem tim ljudima da gledaju u sebe. Tu izbijaju emocije koje su kod toliko puno ljudi dovele do suza - objašnjava Marina Abramović.
Jače od golih tijela
U početku izložbe, koja je otvorena 14. ožujka, a zatvorena 31. svibnja, gotovo svi mediji koncentrirali su se na činjenicu da će mladi performeri koje je pronašla i obučila Marina Abramović ponovo izvesti neke od njezinih čuvenih performansa. Prvi put gola ljudska tijela prikazana su u MoMA-i i mediji su se time bavili više nego Marininom najavom da će sjediti u auli muzeja više od 70 dana. Ali, s vremenom je performans u auli postao zanimljiviji od svega. Taj su performans i ta njezina izložba u MoMA-i Marinu Abramović službeno učinili kraljicom svjetske performerske umjetnosti. Marina Abramović imala je više vrhunaca u svojoj karijeri, ali ovo je nadmašilo sve.
Ovo je najvažniji i najzahtjevniji performans u mojoj karijeri
U svom performansu iz 1988. Marina Abramović tri je mjeseca hodala Kineskim zidom ususret tadašnjem partneru Ulayu. Kad su se nakon 2000 kilometara konačno susreli - zauvijek su se razišli. Zato nije mala stvar način na koji sumira svoj njujorški nastup -Ovo je bio moj najzahtjevniji i najvažniji performans - kaže Marina Abramović. Retrospektiva u New Yorku dotakla je i sjećanja na život u Jugoslaviji. Rođena u Beogradu, Abramović je bila je vezana i za Zagreb, što se vidjelo i na zidovima MoMA-e , gdje je među memorabilijama iz njezine karijere i nagrada “Sedam sekretara SKOJ-a” zagrebačke omladinske organizacije. Marina Abramović 70-tih se preselila u Amsterdam, putovala po cijelom svijetu a od 2005. živi u New Yorku.
- U Zagrebu sam završila postdiplomski studij i provela vrlo sretno razdoblje života. Ali znate što je neobično… Kad sam živjela u bivšoj Jugoslaviji, najvažnije mi je bilo otići van, pa čak i na kraj svijeta među Aboridžine. A otkad živim vani, osjećam veću povezanost s mjestom i državom svog rođenja.
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Sub Avg 18, 2012 3:31 am
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Čet Jan 10, 2013 1:43 am
Marina Abramović: Umjetnica je prisutna
Redatelj: Matthew Akers Scenarist: Matthew Akers Producent: Jeff Dupre, Maro Chermayeff Produkcijska kuća: Show Of Force, AVRO Television, Dakota Group
Montaža: E. Donna Shepherd Glazba: Nathan Halpern
Zemlja: SAD Trajanje: 102 minute
Sinopsis: Marinu Abramović zovu "bakom performansa", iako je ona vrlo mladolika u ovom fascinantnom, vizualno svježem dokumentarnom portretu koji je snimio Matthew Akers. Film prati glasovitu retrospektivu Abramovićkinih radova u MOMA-i, održanu 2010. godine. Ta umjetnica rođena u Srbiji, još je 1970-ih godina stvarala djela koja se bave ograničenjima i predodžbama tijela, a koja su već odavno postala dio modernog umjetničkog kanona. Ipak, ona i dalje, s energijom sportaša, proširuje granice performansa. Dobivši jednogodišnji pristup svemu što ona radi, Akers prikazuje mnoge strane Marine Abramović dok postavlja svoja djela u MOMA-i. Predstava u muzeju, pod naslovom Umjetnica je prisutna bila je maratonski spektakl u kojem se Abramovićeva suočavala sa svakim pojedinačnim posjetiteljem u tišini, stječući usput sve više obožavatelja. Akersova kamera snima je i dok glamurozno pozira za modne časopise, dok poput gurua pomaže mladim umjetnicima u rekonstruiranju njezinih ranih radova, dok bolesna leži u krevetu i liječi se kromatskim terapijama, dok kuha tjesteninu u kuhinji, dok se ponovno emotivno povezuje sa svojim bivšim umjetničkim i životnim partnerom Ulayem.
Nagrade: Međunarodni filmski festival u Berlinu 2012. – nagrada publike "Panorama" Sarajevo Film Festival 2012. – nagrada publike za najbolji dugometražni film Sundance Film Festival 2012.
Životopis redatelja: Zadnjih 12 godina Matthew Akers producira i snima dugometražne dokumentarce i TV serije. Marina Abramović: Umjetnica je prisutna prvi je dugometražni dokumentarac koji je i snimio i režirao. Marina Abramović The Artist is Present trailer HBO
Marina Abramović The Artist is Present trailer HBO
podbarac Lala iz Bosne
Godina : 69 Location : Novi Sad Humor : Ta dašta Datum upisa : 30.11.2012
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Čet Jan 10, 2013 11:49 am
Gledao sam njeno gostovanje kod Ivanovića , sjajna je .
AMERIČKI AKADEMIK Marina Abramović među 13 odabranih
Svjetski poznata umjetnica Marina Abramović dobila je još jedno međunarodno priznanje i našla se između 13 odabranih istaknutih umjetnika koje će ove godine primiti američka Nacionalna akademija umjetnosti U društvu 13. odabranih je i ovogodišnja predstavnica SAD-a na 55. Bijenalu u Veneciji Sara Sze, a među novim članovima Nacionalne akademije je i Christian Marclay, dobitnik Zlatnog lava za najboljeg umjetnika na 54. Bijenalu umjetnosti 'Iluminacije' 2011. godine, za rad 'Sat', prenosi portal SEEcult.
Odabranim umjetnicima (Dotty Attie, Alice Aycock, Mark Bradford, Barkley L. Hendricks, James Rosenquist, Lorna Simpson, Barbara Takenaga, Carrie Mae Weems i Fred Wilson) pridružit će se i grupa od šestoro arhitekata (Renzo Piano, David Adjaye, Paul Broches, Kate Orff, William Pedersen i Moshe Safdie).
Svi odabrani službeno će biti proglašeni akademicima 29. listopada.
Nove članove Nacionalne akademije izabralo je više od 300 sadašnjih akademika, zbog značajnog doprinosa suvremenoj američkoj umjetnosti i arhitekturi. Svaki novi član mora pokloniti Akademiji jedan svoj reprezentativan rad, pa kolekcija muzeja sada ima više od 7.000 radova, uz arhitektonske makete i dokumentaciju članova iz oblasti arhitekture.
Od osnivanja 1825. godine, Nacionalna akademija je do sada imala više od 2.000 članova, a u svom kompleksu u svom kompleksu obuhvaća muzej i školu te redovito redovno organizira izložbeni program radova iz svoje kolekcije.
Film / Prijedlozi / 10 najdražih filmova Marine Abramović
Građevinski projekt Instituta za performansa Marine Abramović
U okvirima kampanje za sakupljanje sredstava za svoj institut performansa, Marina Abramović objavila je popis svojih najdražih filmova te predložila svakom tko poželi zajednički odlazak u kino po cijeni od 5 tisuća dolara. Sakupljena sredstva iskoristit će se za gradnju novog zdanja.
Glumica voli filmove Emira Kusturice, Larsa von Triera, Federica Fellinija, i mnogih drugih slavnih režisera. Ako bi vam se pružila prilika, koji film biste pogledali sa slavnom umjetnicom?
1. "Color of Pomegranates" (1968.), Sergej Paradžanov
2. "Last Year at Marienbad" (1961.), Alain Resnais
3. "Underground" (1995.), Emir Kusturica
4. "Teorama" (1968.), Pier Paolo Pasolini
5. "L'avventura" (1960.), Michelangelo Antonioni
"8 ½" (1963.), Federico Fellini
6. "8 ½" (1963.), Federico Fellini
7. "Salò, or the 120 Days of Sodom" (1975.), Pier Paolo Pasolini
8. "Melancholia" (2011.), Lars von Trier
9. "The Silence" (1963.), Ingmar Bergman
Scena iz filma "Blue Velvet", redatelja Davida Lyncha
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Sub Avg 16, 2014 12:24 am
OVDE JE ŽIVELA KRALJICA PERFORMANSA: Stan Marine Abramović prodat za tri miliona dolara Možda bi neko očekivao da stan Marine Abramović bude mračan, ogroman, prazan… ali je on topao i prozračan, sa jednostavnim nameštajem i bez imalo pompe. Naravno, pogled je savršen.
više
Marina Abramović, poznata umjetnica koja je podrijetlom Crnogorka, ovog će ljeta održati performans u galeriji Serpentine u Londonu. Svoj projekt nazvat će “Nothing. There is nothing”, koji će za javnost biti otvoren 65 dana, šest dana u tjednu, osam sati na dan. To je njezin najradikalniji projekt od njezinog zadnjeg djela “Umjetnica je prisutna” (“The Artist Is Present”) koje je održala 2010. godine u njujorškoj MoMA-i. Novi projekt zahtjevat će od posjetitelja da odlože sve stvari poput mobitela i jakni, a samo djelo činit će publika i njezina reakcija. Marina Abramović je izjavila da se za projekt neće posebno pripremati, već da će improvizirati i tako pustiti publiku da oblikuje atmosferu i sam performans.
Inače, Marina Abramović bavi se performansom kao sredstvom vlastitog umjetničkog izričaja. Ova umjetnica rođena je 1946. godine u Beogradu gdje je završila Akademiju likovnih umjetnosti, a poslijediplomski studij završila je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Karijeru umjetničkog performansa započela je sedamdesetih godina. Kroz svoje pokrete, izraze lica i same radnje istražuje ljudsku svijest, osjećaje, granice, osjetljivost, a jako voli surađivati s publikom i istražuje odnos između sebe i publike što nosi sa sobom element neočekivanosti i improvizacije.
LINK
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Sub Maj 30, 2015 8:22 pm
Oči u oči sa bivšim: Sreli se nakon 30 godina, nije mogla da zadrži suze! (VIDEO) Marina Abramović se, usled jednog performansa, našla preko puta bivšeg ljubavnika, a njena reakcija bila je emotivna
LINK
ŠAMANSKI RITUALI I BRAZILSKI ISCELITELJI Film o Marini Abramović na "Martovskom festivalu
U okviru 64. "Martovskog festivala" (Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma) domaća publika imaće priliku da premijerno pogleda dokumentarni film o Marini Abramović, jednoj od najpoznatijih svetskih umetnica performansa.
VIŠE
Poenta umetnosti jeste da izazove reakciju. Konceptualna umetnost traži izraz koji će da šokira ili da svojom originalnošću skrene pažnju i uputi poruku.
Abramovićeva mene samo šokira, ne razumem je i to što ona radi za mene nije umetnost. Ako jeste onda je svaka nakaradnost i glupost umetnost. Žena je nekome prodala svoju ideju kao umetnost i sada može da se zajebava za velike pare. Konceptualni umetnik je momak koji je Vesiću poklonio onaj žičani penis. Jasno i sažeto.
Astra likes this post
Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
Niti je volim, niti pronalazim mrvicu umjetnosti u njenom izrazaju da je tako nazovem izrazaju. Osim toga, to kojetiranje sa krvi, mesom, haljine od mesa, posluzenje na ljudskom tijelu....odvratno i dodala bih sablasno. Svi oni clanci o povezivanju iste sa adrenakorom i slicnim, zapravo samo upotpunjuju negativnu sliku koju imam o toj zeni.
Gost Gost
Naslov: Re: MARINA ABRAMOVIĆ - JEDNA, JEDINA. Čet Feb 18, 2021 6:40 am
Performans je budalaština za naivne. Sticajem okolnosti, jedan-na doktor sociologije, autor-ka, predaje soc. na fakultetu, "izvede" me na performans u SKC. Gomila ljudi je gledala čoveka pod maskom za zavarivanje , neku curu na kauču kako vrišti a onda sam se zabavio pivom jer mi je bio pun kurac "umetnosti". Na pitanje i očekujući komentar na vrhunsko delo sam odgovorio sa "Aha" i time zatvorio svaku daljnu diskusiju. Osećao sam se pomalo glupavo i primitivno jer nisam shvatio ideju. Neme veze što ne radi ali je barem skupo da se mogu kurčiti. Prodavanje magle je neprocenjive vrednosti, kako za koga.
Marina je ušla u sferu izopačenog, monstruoznog, zastrašujuće moćnog u predstavama. Sreća je što nije za masovnu publiku i što za njen rad znaju malobrojni. A reći da je ne podržavaš u nekom elitističkom krugu rizikuješ da te okvalifikuju kao neznalicu i glupaka( za šta me iskreno zabole gluteus).
Ono što podržavam je traženje novog načina izražavanja. Ne osudjujem unapred performans dok ne vidim o čemu je u toj predstavi reč. Konceptualna umetnost može da bude jako zanimljiva. Poznajem dečka koji na kapiji svoje kuće pravi razne portrete poznatih ličnosti, od najrazličitijih materijala, kolaž ili drugom tehnikom. To naziva teleportom i onda smišlja priče u vidu dijaloga sa publikom. Tako svojim sugradjanima prenosi i nešto znanja iz opšte kulture.
Samouka likes this post
Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008