Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Naslov: In VINO veritas .... Pet Dec 18, 2015 10:04 pm
VINO -piće staro koliko i civilizacija . Piju ga svi -od kraljeva do seljaka . Crno ,belo ,penušavo ...ekstremno jeftino i ekstremno skupo .
Elem ....pijemo li vino ? Belo ,crveno ,u kojim prilikama ,koja je vaša omiljena "kapljica" ? Imamo li preporuku za neku vrstu ,"marku " ?
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: In VINO veritas .... Pet Dec 18, 2015 10:20 pm
U mom gradu gotovo da nema više vinograda . Moja porodica je posedovala jedan ,i to poveći ,ali vino ...vino je bilo bljak (ako se ja pitam ) Uglavnom "belo" i uglavnom od neke stare sorte grožđa (otelo ) Pravili su doduše i neki "roze" ,od raznih sorti ,ali i to je bilo skoro pa ništa ,obično "stolno" ,za svaki dan . Vinograd traži robovanje ,a to niko ne voli ,tako da ,verovatno je masovna proizvodnja i pristupačna cena raznih flaširanih vina ugasila "domaću" proizvodnju .
Elem ....dok sam pio ,pio sam crveno ,uglavnom ona od sorte "muškat hamburg" . Ređe "čisto" ,mnogo češće uz koji štrc soda vode ,dakle "jači špricer" . Recimo ,jedna litra mi je bila "mera za raspoloženje" ,a kada je noć zanimljiva -bilo je bogami i dve . (još pamtim sutrašnje glavobolje od "Navip Royala" . Smatra se i danas da je uživanje u dobrom vinu "aristokratska " osobina ,i ja to poštujem ,iako sam se lišio (dobrovoljno ) alkohola uopšte ,taman bilo i dobro vino. U mladim danima sam voleo da budem malo "drugačiji" te kada je bilo prilike (a i kakve devojke koju je vredelo "impresionirati" ) nisam žalio novac za šampanjac (koji je bio skup ,a nije bilo previše izbora ) "Rekord" mi je bila boca "Dom Perinjona" za koju sam negde u nekom hotelu u Sloveniji dao ...recimo ,red veličina ..."pola plate" .Bez razmišljanja (i opet bi) ,a tada nam plata nije bila nimalo mala . Trenutno ,koliko čuh ,u prestoničkim klubovima je "glavna stvar" za q....čenje šampanjac "Moet" (koji u prodavnicama košta nekih 5000 rsd ,što bi bilo nešto ispod 50 eu)
Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
Naslov: Re: In VINO veritas .... Pet Dec 18, 2015 10:28 pm
Hahah stoji mi taj Moet neotpakovan...da je do kurcenja,do sad bi ga otvorila....nekako za apero uvijek uzmemo neko bijelo pjenusavo vino ili roze,pa tako Moet ostane.Za Novu bi mogli ja i Astrolog da mu ebemo majku...kad nas niko ne vidi.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: In VINO veritas .... Pet Dec 18, 2015 10:40 pm
Astra ::
Hahah stoji mi taj Moet neotpakovan...da je do kurcenja,do sad bi ga otvorila....nekako za apero uvijek uzmemo neko bijelo pjenusavo vino ili roze,pa tako Moet ostane.Za Novu bi mogli ja i Astrolog da mu ebemo majku...kad nas niko ne vidi.
Ne otkrivam Ameriku ,to svi znaju ,da je vino ,što starije ,više cenjeno ,a ima veze i iz koje godine je "berba" (neke se posebno cene ) Tako da baci pogled na tvoj "Moet" ,na datum ,da bar znaš da piješ vino od 500 franaka . Srbija nema baš previše veliku tradiciju "vinoteka" ili arhivskih vina (bar to nije previše dostupno običnom svetu )ali neki dan videh na jednom od onih kupovina /prodaja sajtova da se dosta nude ,nekada popularna penušava vina u ex Yu "Milion" i "Fruškogorski biser" ,iz 70 tih za nekih 100 -200 eu po boci . To je nažalost znak da se prodaje i ono poslednje što se čuvalo po kućama (recimo ,kod mojih roditelja se mogu naći takve stvari ,pošto i oni nisu pili ,slagalo se godinama )
Za neke generacije kao moja ,"Milion" ima i sentimentalnu vrednost . Obavezno otvaranje u ponoć za Novu Godinu ,toga se sećam i kao dete (i mi smo dobili po "prst" )
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: In VINO veritas .... Ned Dec 17, 2017 9:49 am
Trenutno najstariji stanovnik Zemlje ,Španac Francisko Njunjez Oliveira (113 godina ,rođen 1904 ) za medije je odao tajnu svoje dugovečnosti .Celog života nikada nije propustio dan ,a da ne popije čašu vina .
Nije teško izračunati koliko cisterni vina je za života popio . I ništa mu ne fali ,naprotiv .
Naslov: Re: In VINO veritas .... Ned Dec 17, 2017 1:20 pm
Slažem se sa naslovom..tj latinskom izrekom,ali bi promenila u -In pivo veritas
Postup,Dingač,Vinarija Babić-volim da popijem čašu dobrog vina.Pošto u Zagorju ima mnogoooo vinograda ,a mnogo prijatelja ima vinograde , dobijem svake godine more vina(pa to lepo izdelim ,jer nema ko popiti,a vino je extra)
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: In VINO veritas .... Sre Jun 05, 2019 8:32 pm
Engleska kraljica je za večerom Trampovima neki dan poslužila "Šato Lafit Rotšild " koji košta 1600 eu po boci.
Tramp je uzvratio gostoprimstvo kraljevskoj porodici u američkoj ambasadi ,ali je uz večeru služio jeftinu kalifornijsku "ružicu" (Iron Horse ) koja košta manje od 30 eu po boci.
Meni to izgleda kao ponižavanje ,ali je "zajeb" ipak dobar .
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: In VINO veritas .... Uto Jun 07, 2022 3:52 pm