Šta su mitovi?

Mitovi su svete priče. Reč mit potiče od grčke reči muthos,što znači priča. Mitovi antičkih Grka spadaju među najpoznatije svete priče. Govore o delima vrhovnog boga Zevsa i drugih bogova s' planine Olimp,kao i o velikim podvizima velikih junaka poput Herakla i Tazeja.

Kultura koju određuje njena mitologija,često oblikuje svoje mitove u vidu autoportreta naroda,pokazujući njihove vrednosti,verovanja i brige. Mitovi izražavaju duhovni i intelektualni život ljudi,a sadržina mitova jeste ključna za razumevanje načina na koji ti ljudi razmišljaju.

Zato što su mitovi svete priče,često prepričavane i izvedene u religioznim ritualima,skoro da je nemoguće ustanoviti strogu podelu izmedju mitologije i religije. Mitološki bogovi i duhovi obožavaju se i od njih se strahuje kao da su stvarna bića. U društvu koje se potpuni idnetifikuje sa svojom mitologijom - kao u tradicionalnoj plemenskoj kulturi poput naroda Ifuago sa Filipina - svaki čin na ovom svetu ima svoj odjek u svetu bogova.

Mitovi su svete priče ali onu su takođe povezani sa socijalnom strukturom društva, njegovim idejama o porodici,razvoju umetnosti i zanata, od čega se sve može videti i njegovoj mitologiji. Mitovi daju put u svetovni svet i predstavljaju vodič za život u ovom svetu.

Kao što su društva i kulture oblikovani geografijom tla koje nastanjuje određeni narod,tako je njome oblikovana i mitologija. Na primer, mitovi naroda Varao iz delte reke Orinoko,Južna Amerika,pokazuju svet kao ravan disk okružen vodom. To je iz razloga sto Varao žive na nivou mora i vide zemlju kao ravan pojas između vode i neba.

Poigravanje zvezda na noćnom nebu i sporo kretanje planeta oduvek su inspirisali čovečanstvo. Možemo izmeriti vreme upravo proučavanjem Sunca,Meseca i zvezda. Rani narodi su,pomoću zvezda,mogli predvideti promene,nesreće i obnove koje su definisale njihov svet.

Mitovi evoluiraju tokom vremena,i svako prepričavanje ili izvodjenje mita može biti neznatno drugačije od prethodnog. Greška je smatrati ih nepromenjivim,jer je upravo takva fleksibilnost jedna od snaga mitova. Ovo je naročito tačno kada se uzima u obzir značenje određenog mita. Mitovi su bogati u značenju i mogu se tumačiti na nebrojene različite načine.