Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
Naslov: Najlepsi stihovi o Srbiji Ned Dec 12, 2010 5:09 pm
First topic message reminder :
Otadžbina I ovaj kamen zemlje Srbije, što preteć suncu dere kroz oblak, Sumornog čela mračnim borama O vekovečnosti priča dalekoj, Pokazujući nemom mimikom Obraza svoga brazde duboke. Vekova tavnih to su tragovi- Te crne bore, mračne pećine; A kamen ovaj, ko piramida što se iz praha diže u nebo, Kostiju kršnih to je gomila, što su u borbi protiv dušmana Dedovi tvoji voljno slagali, Lepeći krvlju srca rođenog Mišice svojih kosti slomljene, Da unucima spreme busije, Oklen će nekad smelo preziruć Dušmana čekat čete grabljive. - I samo dotle, do tog kamena, Do tog bedema... Nogom ćeš stupit, možda, poganom? Drzneš li dalje?... Čućeš gromove, Kako tišinu zemlje slobodne Sa grmljavinom strasnom kidaju, Razumećeš ih srcem strašljivim šta ti sa smelim glasom govore, Pa ćeš o stenja tvrdom kamenju Brijane glave teme ćelavo U zanosnome strahu lupati, Al' jedan izraz, jednu misao Čućes u borbe strasnoj lomljavi "Otadžbina je ovo Srbina!..." Djura Jakšić
Autor
Poruka
Zana
Datum upisa : 30.05.2012
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Sre Jan 02, 2013 12:36 am
PEVAJ SRBIJO!
Pevaj Srbijo, zemljo junaka! Pevaj Srbijo, zemljo bitaka! Pevaj Srbijo, silnije, jace! Pevaj Srbijo kad ti se place!
I- Srbijo moja ponosna budi, napajaj pesmom junacke grudi. Dedovi nasi padose davno, ime ti, Srbijo, postade slavno.
II- Sad spomen osta na kome pise: "Krvave bitke Srbi vodise"! Nek vetar tiho po polju piri, nek nase Srpstvo daleko siri.
III- Srbijo moja, dosta je placa, tvoja je pesma od suza jaca. Neka se cuje pesma do neba, i kad se gine pevati treba.
meseceva rosa Magična
Datum upisa : 02.05.2012
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Sre Jan 23, 2013 12:36 pm
ПРОЛЕЋЕ У МОЈОЈ ЗЕМЉИ
Мојој земљи убијају пролеће На моју земљу попуштани су пси рата Али пролеће ипак стиже у моју земљу с благословеним пољупцима брзбројних пупољака.
Децо, весници пролећа невени моје земље на нишану Децо у парковима, у баштама у шумарцима, на рекама на ливадама и утринама сеоским у двориштима поразбијаних школа у ледним подрумима где расту само печурке - хвала вам што могу рећи Ово су деца моје земље Србије на коју су попуштани побеснели пси рата!
Омладино, нежни пркосу поносу моје земље на нишану Омладино на трговима рањених градова на игралиштима и шеталиштима у црквеним портама и својим авлијама Омладино, јача од страха лепша од безбрижости коју ти гађају бомбама - хвала ти што могу рећи Ово је Омладина моје земље Србије на коју су попуштани побеснели пси рата!
Војници Сунцокети светлости Војници у рововима у тенковима у летилицама за нишанским справама у медаљонима наших срца пред Срце своје земље и за чију храброст морамо измислити нове речи и нове песме - хвала вам што могу рећи Ово су Војници моје земље Србије на коју су попуштани побеснели пси рата!
Народе тужни Божије чокоће винова лозо моје земље на нишану Народе на њивама у својим кућама и авлијама на рушевинама својих кућа у круговима фабричким с круговима на грудима на мостовима осуђеним на смрт од оних којима је смрт једина утеха Народе са Срцима већим од бомби које падају око нас - хвала ти што могу рећи Ово је Народ моје земље Србије на коју су попуштани побеснели пси рата!
Сунце високо велико небеско око ти које видиш боље од сваког другог ока и преносиш Истину онима који још могу да гледају у Сунце и знају шта је Истина хвала ти што могу рећи Ово је Сунце моје земље Србије на коју су попуштани побеснели пси рата и која страда онако како су увек страдали невини Само тебе нам не могу помрачити ни узети краљеви мрака који хоће да нам помраче и узму све!
(Dobrica Erić
Tattoo
Datum upisa : 24.10.2011
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Sre Jan 23, 2013 1:42 pm
Tamo daleko
Tamo daleko, daleko od mora, tamo je selo moje, tamo je Srbija.
Tamo daleko, gde cveću nema kraj, tamo su najdraži moji, tamo je moj zavičaj.
Tamo daleko, kraj Save i Dunava, tamo je radost moja, tamo je Beograd.
Tamo gde dušman sve ruši i obara, Tamo su moji dvori, tamo je Kolubara.
Tamo daleko, gde sunce već ne sija, tamo je ljubav moja, tamo je Šumadija.
Tamo gde hladna protiče Morava, tamo mi ikona osta, tamo je moja slava.
Tamo u brda Đetine gde je put, tamo mi suza majke, preliva svaki skut.
Tamo gde Timok pozdravlja Veljkov-grad, tamo mi spališe crkvu, u kojoj se venčah mlad.
Tamo gde Drina uništen kvasi gaj, tamo mi ljubav osta, tamo je moj rodni kraj.
Tamo daleko, gde cveta limun žut, tamo je srpskoj vojsci, jedini bio put.
Tamo daleko, gde cveta beli krin, tamo su život dali, zajedno otac i sin.
Bez otadžbine, na Krfu živeh ja, ali sam klicao uvek, živela Srbija!
Đorđe Marinković
Nikola Tesla po sopstvenoj zelji ispracen u srpskoj katedralnoj (sabornoj ) crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu, uz pesmu Tamo daleko.
jutarnja izmaglica
Datum upisa : 11.08.2010
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Sre Jan 23, 2013 11:34 pm
TRAZIM
Trazim sunca za sve, trazim za ptice let. trazim za mladost smeh, za pcelu da pravi med, kisu za presahli cvet trazim ljubav za svet. Da li trazim ne moguce?
Trazim da ti kosti ne diraju, da iscupana srca ne sabiraju, da vodu zivota ne truju, da ikonostase ne spaljuju. Trazim,da li trazim ne moguce?
Trazim da u miru i spokoju svom, sa Ivanjskim cvecem udjem u svoj dom, pomolim se Bogu ucitelju svom, za Kosovsku zemlju i za narod moj. Trazim da li trazim ne moguce?
Napisano na Ivanjdan 2008g S.T.Snezana Topalovic-jutarnja izmaglica
jutarnja izmaglica
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Sre Jan 23, 2013 11:36 pm
Sunarodnice moj... (1) Zelim da znam kad nekome dam , da zeljom dajem,da ne prodajem, ni cast ni rec ni obraz zelim da znas sunarodnice moj da zemlju ovu kojom ti hodas natopila je krv ,suza i znoj... I nema pravo niko sem nas da gradi je ,ljubi i dize glas kad tudjin krene dusnik da nam vadi i nasim bolom da se sladi.. Zelim da znam da i ti ces stati uzdignute ruke ko za svoju mati, zemlja kojom hodas i koja te hrani netrazi nista-samo da je branis..... S.T.Snezana Topalovic-jutarnja izmaglica
jutarnja izmaglica
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Sre Jan 23, 2013 11:41 pm
Dobra ti noc Srbijo moja....
Nocas si bela kraljice moja, snezna i hladna , prkosno lepa iskris od svetlosti meseca sa neba mojoj si dusi,pred san kriska hleba.
Snevaj u noci naj lepse snove koje smo sanjali puno vekova pa jutrom snove pricaj prvom placu da dan ce doci bez stege i okova.
Dobra ti noc Srbijo moja.. S.T.Snezana Topalovicjutarnja zmaglica
jutarnja izmaglica
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Sre Jan 23, 2013 11:44 pm
Kuda Srbijo?????
Kuda si posla Srbijo moja, kao da nisam biljka tvoja kidas me i gazis, zemlju mi rovis gde su ti zemljo svi snovi tvoji koje si snevala u slavnim bitkama sta se dogodilo sa gorskim liskama sta te je ponelo u sramno rasulo osvrni se za sobom,pogledaj krilo u kom su se radjali tvoji junaci u sta si stala Srbijo moja,u saku jada, zar te ne plasi?????
Hoces li obraz kaljati njima sto svoj su zivot,pred besnim psima davali vapaj za tebe svoj zadnji????? S.T.Snezana Topalovic-jutarnja izmaglica
Tattoo
Datum upisa : 24.10.2011
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Čet Jan 24, 2013 3:51 pm
Večnoj Srbiji
Čuvaj se, moj rode, svojih stranputica, Jer put neizvestan uvek je put vražiji. Ne boj se jastreba nego kukavica, Ne boj se lažova nego njine laži. Bog neka te spase tvojih spasilaca, Na svakome uglu ima ih po jedan. Prezri mudrost glupih i glupost mudraca! Nož tvog izdajnika biće uvek žedan. Kao grom ćeš naći svoga puta, I kao nit zlatna probiti kroz stenu. Zar hrabrost poltrona da ti snagu sputa, I da nož zločinca prospe zadnju venu! Kosovski vitezi prvi put su znali Za vojsku ubica što će da ih srete: Za gnusno junaštvo onih što su klali U postelji starca, u kolevci dete. Zastavu ideje u ruci podlaca! Mesto mač što svetli, uvek nož što para! Borca što se blatom mesto kopljem baca, Junaka što pljačka i žreca što hara! Zastavu u sramni zločin zamočenu; Slobodu u senci tuđih bajoneta; Otadžbinu celu u pljačci i plenu; U krvavoj ruci gde je pričest sveta. Prezri ljubav podlih i bratstvo ubica. I reč verolomnih i čast klevetnika! Nosi, rode slavni, taj mač bez korica - Znamen krstonosca i Božjeg vojnika! Da bi štit Ahilov bio slave veće, Sam Bog Hefaistos ode za kovača! I ti, rode srpski, znaj da nikad neće Nož ubice stići dužinu tvog mača. Znaj samo iz krvi heroja se rađa Zvezda putovođa za daleke pute... Vetrom neba ide mučenička lađa, Suze su nevinih do neba dignute...
Jovan Dučić
Zana
Datum upisa : 30.05.2012
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Sub Feb 09, 2013 7:50 am
BALKANAC
Ne stidim se sto sam- kako vi velite- varvarin sa Balkana tla prljavstine i bure. Cucete sad i kod nas ima neke vama nepoznate kulture. Vi prvo ispitujete i sumnjate daleki ste i od rodjenih sinova, za trpezu svoju ne posadite svakog tudjina. Vi mozete da pijete a da svakom ne pruzite case vina.
A kod nas su jos obicaji grubi mi pustamo svakog pod svoje sleme, kod nas se jos i s namernikom ljubi, kod nas se podvizi zbog gostoljublja cine, kod nas svaki covjek ima citavo pleme prijatelja i rodbine.
Vi,doista,imate nekoliko miliona Hristovih kipova na svakog covjeka po jednoga imaju ga drumovi i polja,apsane i skole, a kod nas,kad ljudi veruju u Boga u sebi ga nose i tiho mu se skoro u snu,mole.
Vi,istina,za svaki kut zivota imate sprava i masina, sve ste sracunali i sve znate izumi vasi su za divljenje, a mi jos imamo starinske alate, ali sve je kod nas jos zdravo i prirodno ko glina i umiranje,i radjanj,i zivljenje.
Vi imate citave zbirke pravila i nauka o slobodi o svemu se kod vas pise i pripoveda ali mi po nepisanim zakonima slobodno zivimo i nekog prirodnog drzimo se reda slicno ognju,vetru i vodi.
Kod vas je zbilja sve tacno propisano kako se jede,govori i oblaci, a mi kad govorimo,vicemo i masemo rukama i corbu glasno srcemo i u rukavicama smo obucu nosimo od svinjske koze, puno je kod nas seljackih navika i stvari i kraljevski preci nasi doista su bili govedari.
Narod nas,zbilja,u gnevu moze da kolje rusi i pali, ali mi nismo oni sto smisleno tlace mi ne smatramo da je svet celi nase polje mi ne bismo podneli ni urodjenik prasumski da zbog nas place.
Dusa je nasa prostrana iako smo brojem mali.
Desanka Maksimovic
Zana
Godina : 60 Datum upisa : 30.05.2012
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Sub Feb 09, 2013 7:50 am
Otadžbina
I ovaj kamen zemlje Srbije, što preteć suncu dere kroz oblak, Sumornog čela mračnim borama O vekovečnosti priča dalekoj, Pokazujući nemom mimikom Obraza svoga brazde duboke. Vekova tavnih to su tragovi- Te crne bore, mračne pećine; A kamen ovaj, ko piramida što se iz praha diže u nebo, Kostiju kršnih to je gomila, što su u borbi protiv dušmana Dedovi tvoji voljno slagali, Lepeći krvlju srca rođenog Mišice svojih kosti slomljene, Da unucima spreme busije, Oklen će nekad smelo preziruć Dušmana čekat čete grabljive. - I samo dotle, do tog kamena, Do tog bedema... Nogom ćeš stupit, možda, poganom? Drzneš li dalje?... Čućeš gromove, Kako tišinu zemlje slobodne Sa grmljavinom strasnom kidaju, Razumećeš ih srcem strašljivim šta ti sa smelim glasom govore, Pa ćeš o stenja tvrdom kamenju Brijane glave teme ćelavo U zanosnome strahu lupati, Al' jedan izraz, jednu misao Čućes u borbe strasnoj lomljavi "Otadžbina je ovo Srbina!..."
Djura Jakšić
Zana
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Sub Feb 09, 2013 7:51 am
Prkosna pesma – Dobrica Erić
Ja kći Božja Srbija izjavljujem dragovoljno kroz lance i žicu pred svedocima Silom, Mukom i Nepravdom da kriva sam i da priznajem krivicu!
Kriva sam što sam neko a ne niko i netko Kriva sam što u doba opšteg Srbobrsta idem u pravoslavnu crkvu doduše, poretko i što se krstim ovako s tri prsta!
Kriva sam što jesam a treba da nisam Kriva sam odavno što stojim uspravno i gledam u nebo, umesto u travu Kriva sam što se drznuh protiv krivde kriva sam što opet slavim svoju krsnu slavu!
Kriva sam što pišem i čitam ćirilicom
Kriva sam što pevam smejem se i psujem (a ponekad i lajem)
Kriva sam, i priznajem da ne znam što znam, i da znam što, ne znam
Kriva sam i da završim s najvećom krivicom (pre nego što se zacenim od smeha) Kriva sam, tvrdoglavka što sam Pravoslavka i Svetosavka i što ne verujem u sveti zločin i oproštaj greha! Kriva sam i grešna, dakle što postojim i kad već postojim i još drsko stojim što bar ne priznam da ne postojim!
Ako to priznam da sačuvam glavu izgubiću časni krst i krsnu slavu Ako ne priznam crno mi se piše ceo svet će na moju Zemlju da kidiše Rulje bivših ljudi lopova i golja čopori robota i drugih monstruma kidisanje na moje voćnjake i polja i na moje bele kuće pored druma oko kojih, kao najlepše odive cvetaju trešnje, jabuke i šljive
Moja ružna slika ozarena lika koju umnožavate u večeri i jutra to je slika vaše svesti i podsvesti To nisam ja, spolja to ste vi – iznutra! Mnogo smo važne Zemljo moja mila Ja i Moje sestre Istina i Pravda čim se na nas digla ovolika sila čim su na nas zinule krivda i nepravda
Šta će ovde džihadlije krstaši ameri koji Mi čerece sinove i kćeri Mora da su čule belosvetske bande da imamo zlatna Srca pa ih vade da ih presade u sopstvene grudi ne bi li i oni tako bili ljudi
Ja se ne plašim smrti crne duge već ropskog života i bolesti duge Smrt je česta pojava medj nama Srbima kao što su proleće leto jesen zima I nije strašnija pogotovo danju od suše poplave zemljotresa mraza kad je čovek sretne na svome imanju okadjene duše i svetla obraza
Zlonamernici siti i maniti sve mi zabraniste u rodjenoj kući al ne može mi niko zabraniti da pevam i da se smejem, umirući A to se vama više ne dogadja ni kad svadbujete ni kad, vam se radja!
Poštedite me koca i konopca i razapnite me na vrhu planina kao vaši praoci što su mog praoca Isusa Hrista Nazarećanina
Ja ću da gledam a vi zažmurite Inače će vam se oči rasprsnuti od sjaja mog lica Samo požurite Što me pre razapnete pre ću vaskrsnuti!
Zana
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Sub Feb 09, 2013 7:52 am
Песма Србији
Војводи Живојину Мишићу
Хвaлa ти Србиjo лeпa! O муњу твojих мeгдaнa Рaзбили су сe црни oблaци тирaнских oрдa. Из крви дeцe Ти дивнe стaблa су изрaслa гoрдa, И глe, с jaбукoм живoтoдajнoм, Прeд нaшe икoнe стaрe, сa њиних џинoвских грaнa Спусти сe aнђeo бeли пoд oрeoлoм сjajнoм,
Пojући дeлa твoja! Србиjo, вeрe je Твoje Oгрej'o пoжaр eвo срушeнa срцa и бoнa - И гдe су руjинe билe, oлтaри трoкуби стoje, И блeсци кaндeлaбрa Пo стубoвимa пљуштe и звуци висoких звoнa У свoду рaдoснo грмe, Србиjo лeпa и хрaбрa,
Пojући дeлa Твoja! Лучeм, к'o зoрa бeлa, Oзaрилa си пустe пeћинe нaшeгa рoбљa; И с хриди пoнoрa мрaчних, с плeснивих плoчa грoбљa, Ти си нaс врaтилa свиje' Нa Врхe пунe сунцa, плoдoвa, пeсмe и врeлa, Гдe шaрaц нoгoм кoпa и Мaркo крaj кoпљa пиje,
Пojући дeлa Твoja! Oсaнa! С кaпoм у руци, Ми приступaмo и Твoje, Србиjo, љубимo скутe! Сaдa смo дeцa Твoja, пa душe дeцe oбуци У твojу лeпoту зoрe! И дaj им крилa нeк' лeтe, тaмo, нa свeтлe путe, Тaмo, зa бeлим oрлoм гдe слaвe врхoви гoрe!
Алекса Шантић 1920. год.
meseceva rosa Magična
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Pet Okt 11, 2013 11:26 pm
Kosovo Polje
Polje kao svako Dlan i po zelenila
Mlad mesec kosi Pšenicu selicu Dva ukrštena sunčeva zraka Slažu je u krstine
Kos naglas čita Tajna slova rasuta po polju
Božuri stasali do neba Služe četiri crna vetra Sjedinjenom krvlju bojovnika.
Polje kao nijedno Nad njim nebo Pod njim nebo.
Vasko Popa
sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
Naslov: Re: Najlepsi stihovi o Srbiji Pon Okt 21, 2013 10:29 pm
Desanka Maksimović Krvava bajka Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu.
Iste su godine svi bili rođeni, isto su im tekli školski dani, na iste svečanosti zajedno su vođeni, od istih bolesti svi pelcovani i svi umrli u istom danu.
Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu umrla je junačkom smrću četa đaka u istom danu.
A pedeset i pet minuta pre smrtnog trena sedela je u đačkoj klupi četa malena i iste zadatke teške rešavala: koliko može putnik ako ide peške... i tako redom.
Misli su im bile pune i po sveskama u školskoj torbi besmislenih ležalo je bezbroj petica i dvojki. Pregršt istih snova i istih tajni rodoljubivih i ljubavnih stiskali su u dnu džepova. I činilo se svakom da će dugo da će vrlo dugo trčati ispod svoda plava dok sve zadatke na svetu ne posvršava.
Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu umrla je junačkom smrću četa đaka u istom danu.
Dečaka redovi celi uzeli se za ruke i sa školskog zadnjeg časa na streljanje pošli mirno kao da smrt nije ništa.
Drugova redovi celi istog časa se uzneli do večnog boravišta.
( Србија данас обележава Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату. Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату установљен је Законом о државним и другим празницима, а обележава се као сећање на 21. октобар 1941. и крваву јесен те године када су немачке окупационе снаге извршиле масовни ратни злочин над цивилима у Крагујевцу и широм Србије. Немачке окупационе снаге су 20. и 21. октобра 1941. године у Крагујевцу стрељале више хиљада цивила у знак одмазде, што се сматра једним од најтрагичнијих догађаја на тлу Србије у Другом светском рату )