DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

Koliko su Srbi zaista pametni?

Ići dole 
+13
zoran1970
sonia
bosankaa
cojle
Lakota
Sibila_
Samouka
ZoxZoja
AstrinaKomsinica
Danubius
Astra
Kijara-brm
dusicaa
17 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
AutorPoruka
dusicaa
الحالم الأبدي
dusicaa

Datum upisa : 02.12.2012

Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyPet Jan 10, 2014 8:41 pm

First topic message reminder :

Ova rang lista će vas razočarati

Sa prosečnim koeficijentom inteligencije 89, Srbi se nalaze na 18. mestu rang liste koja obuhvata 113 zemalja sveta, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje. Prema podacima iznetim u ovoj listi, ispred nas su sve bivše jugoslovenske republike.

Teško da bi bio ponosan na rezultate svoje nacije: Nikola Tesla
Na listi koju predvodi Singapur sa prosečnim IQ 108, a slede Južna Koreja sa 106 i Japan sa 105, u regionu se najbolje "plasirala" Slovenija, na 11. mestu sa prosečnim koeficijentom 96. Iza nje su Bugarska na 14. sa 93, Grčka na 15. sa 92, Makedonija na 16. sa 91, dok Albanija, BiH i Hrvatska dele 17. poziciju sa prosečnim IQ 90.

1.  Sigapur 108
2.  Južna Koreja 106
3.  Japan 105
4. Italija 102
5. Island, Mongolija 101
6. Švajcarska 101
7. Austrija, Kina, Luksemburg, Holandija, Norveška, Velika Britanija 100
8. Belgija, Kanada, Estonija, Finska, Nemačka, Novi Zeland, Poljska, Švedska 99
9. Andora, Australija, Češka, Danska, Francuska, Mađarska, Litvanija, Španija, SAD 98
10. Belorusija, Malta, Rusija, Ukrajina 97
11. Slovenija 96
16. Makedonija 91
17. Albanija, BiH, Hrvatska 90
18. Srbija 89
43. Ekvatorijalna Gvineja 46

Jelte Vičerts
Ovu listu, koja je objavljena na portalu Photius.com, sastavio je na osnovu desetogodišnjeg rada tim istraživača koji čine britanski psiholog Ričard Linn, finski politikolog Tatu Vananen i holandski psiholog Jelte Vičerts. Oni su prikupili i analizirali studije o inteligenciji stanovništva iz 113 zemalja sveta i u skladu sa tim ih i rangirali.

Iako poslednja u odnosu na ostale eks-Ju republike, Srbija se našla daleko ispred začelja ove lestvice, na kom je, sa prosečnim koeficijentom 46, Ekvatorijalna Gvineja.
www.blic.rs

Iskreno ja sam iznenadjena ovom anketom.
Prosto mi nije logicno da narod koji je iznedrio niz genijalaca ima tako nizak IQ ?!
Pa se pitam, ko li su ljudi koji su im bili uzorci i gde li su vrsili ispitivanja ?
Negde u nekoj nedodjiji ili je stvarno tako ?
Sta vi mislite  ?
Nazad na vrh Ići dole

AutorPoruka
Samouka
PrEkoBrojNa

Datum upisa : 24.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyPon Jan 20, 2014 9:01 pm

Pametni smo koliko mi 'oćemo, kad mi 'oćemo i koliko mi 'oćemo. Šta nas briga.
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma

Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyPon Jan 20, 2014 9:58 pm

Samouka ::
Pametni smo koliko mi 'oćemo, kad mi 'oćemo i koliko mi 'oćemo. Šta nas briga.

e jedino sto necemo ni kako mi ocemo  smehsmeh 
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
cojle
Zaštitnik seljačkih prava

Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyPon Jan 20, 2014 11:40 pm

ZoxZoja ::
cojle ::

Dakle, saglasan sam sa ocenom da nam ne treba inflacija diploma bez pokrića ali ne zatrpavajte matricu dijaloga.

Cojle sad si se izlupao za medalju.
Sve u duhu teme možda nisam preterano pametna al ovo malo pameti što imam trudim se da iskoristim na najbolji način.

@Zojo, u mom kraju ima jedno društvo šire znano pod nazivom "Porodica bistrih potoka". Nastalo je kao odgovor na svakidašnju pojavu mutnih tokova. Misliš plitak, a dno mu ne vidiš. Bezopasan na oko, a obale razvaljuje i odnosi.

Što vele moji seljaci, "dobro brstiš"  rukuju se al da se vratimo tvojoj viziji - "Plitak potok a voda duboka"  smehsmeh :rlol: :rlol:  pa rad bistroće potoka ponavljam pitanje:

Zar pomenuta imena sa ovdašnje estrade baš ne dokazuju tvdnju da Srbi ni u čemu ne zaostaju za vašim zapadnim uzorima?

I mi svoga Džeksona imamo.  smehsmeh 
Uostalom Andrija Era Ojdanić je pre svega i ugledan biznismen. Kog renomea i ukusa pogledajte iz promotivnog video snimka za Motel  "Era i sin" na Ibarskoj magistrali.

Gde ste do sada da nam vadite prosek ako je naše glupo i loše samo zato što je srpsko?

Šta fali Motelu?
Da li bi mu više priličilo - "Kod Džeksona?"
 gorepost 
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris

Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyPon Jan 20, 2014 11:51 pm

Zar pomenuta imena sa ovdašnje estrade baš ne dokazuju tvdnju da Srbi ni u čemu ne zaostaju za vašim zapadnim uzorima?

Cojle ja te opet pitam OTKUD znaš ko su moji uzori? Ili si vidovit il sam ja toliko glupa da se ne sećam da sam negde to napisala.

Ili možda provociraš pa da ti napišem par stvari o sebi možda stekneš neki bolji uvid. Digni pogled s dekoltea i ČITAJ.

Ako te baš interesuje više volim Tolstoja od Dostojevskog, zanimljiviji mi je Tihi Don od Zbogom oružje, ne mogu da smislim Krležu i Šekspira al ne volim nešto preterano ni Majakovskog.

Moskva suzama ne veruje ali ja volim Ruske filmovane bajke više od Diznijevih. Ali mi je zato omiljeni filmski junak Han Solo.

Gle čuda ali više volim Barsu nego Real. Na SP kako nema naših navijaću kao i uvek do sad za Brazil i Nemačku.

.... i još gomila takvih možda protivrečnosti ali to je prednost kad nisi zatucan pa daš sebi šansu da svašta nešto pogledaš, poslušaš pa šta ti odgovara zadržiš makar bilo i od "mrskog nam neprijatelja".

ZDRAV RAZUM, ukus koji se može sporiti to priznajem ali ovakva učitavanja nisam očekivala od nekog koga smatram inteligentnim&pametnim. Cojle možeš ti to i bolje. Potrudi se.
Nazad na vrh Ići dole
cojle

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 12:17 am

Ako te baš interesuje više volim Tolstoja od Dostojevskog, zanimljiviji mi je Tihi Don od Zbogom oružje, ne mogu da smislim Krležu i Šekspira al ne volim nešto preterano ni Majakovskog.

Moskva suzama ne veruje ali ja volim Ruske filmovane bajke više od Diznijevih. Ali mi je zato omiljeni filmski junak Han Solo.

Gle čuda ali više volim Barsu nego Real. Na SP kako nema naših navijaću kao i uvek do sad za Brazil i Nemačku.

.... i još gomila takvih možda protivrečnosti ali to je prednost kad nisi zatucan pa daš sebi šansu da svašta nešto pogledaš, poslušaš pa šta ti odgovara zadržiš makar bilo i od "mrskog nam neprijatelja".

Cojle možeš ti to i bolje. Potrudi se.

@Zojo, mudro zboriš al te ružno slušati. Što bi rekle Ere - "ti ga krstiš ono prdi". smehsmeh 
Ne misliš valjda da i ja ne volem slatkiše.  
Uvek može bolje. I eto rezervišem karte za Narodno Pozorište Toša Jovanović u Zrenjaninu:

„Zla žena“

adaptacija, scenografija i režija: EGON SAVIN
umetnički realizator scenografije: VIOREL FLORA
kostimografija: LANA CVIJANOVIĆ
asistent reditelja: VESNA VARIĆAK
asistent kostimografa: IVANA IVIĆ
lektor: DEJAN SREDOJEVIĆ

IGRAJU:

Graf Trifić................................JUGOSLAV KRAJNOV
Sultana................................SANJA RISTIĆ KRAJNOV
Sreta čizmar........................................JOVAN TORAČKI
Pela/Persida..........................................SANJA RADIŠIĆ
Stevan, služitelj.............................DRAGOMIR PEŠIĆ
Provodadžija...................................MILJAN VUKOVIĆ
Muzičari: tamburaški orkestar „MELEM“

JOVAN STERIJA POPOVIĆ (Vršac, 1806-1856)
Srpski književnik. Smatra se osnivačem srpske drame. Prvi je pisac sa većom književnom kulturom koji na osnovu klasičnih uzora u stranim književnostima počinje da razumno, objektivno i kritički posmatra i slika savremeni život srpskog društva. Jedan je od najboljih srpskih komediografa čije su komedije najčešće oštra satira izopačenih karaktera i naravi.
Među komedijama karaktera značajne su „Laža i paralaža“, „Tvrdica“, „Pokondirena tikva“ i „Zla žena“...

Volem domaće, pa makar i put pod noge da gledam "Zlu ženu u Zrenjaninu" al ne znači da ne begenišem i stranske. ziveli1 

Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 12:23 am

Cojle opet nisi odgovorio gde sam i kad ja na Forumu rekla koje su "moji" što mi ti učitavaš. Nismo prijatelji na Fb. Nisam ti dala svoje ime i prezime da bi mogao da kažeš da me znaš iz reala pa odatle te tvoje tvrdnje.
Primetila sam da imaš taj običaj "ko Švaba tra la la" da pišeš a da ne kažeš ništa o temi na kojoj pišeš a još manje da odgovoriš nakonkretno postavljano pitanje. Tako da ne znam na koga može da se primeni citirana narodna umotvorina koja se koristi i kod nas u Banatu.

Ponavljam pitanje na koje nisi odgovorio: Gde i kad sam ja rekla koji su moji "uzori"

A dok ne zapucaš u Zr evo snimak Zle žene, koju gle čuda baš volim.

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 12:35 am

E neka te Zoxy,svaka cast...ja ne mogu u Zrenjanin...sad cu i ja da se kulturno "dignem",samo steta sto necu popraviti srpski prosjek...ipak sam ja Svicarka  smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
cojle

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 2:17 am

I ja volem žene al ne baš tol'ko zle.  Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 900975 
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 2:19 am

I ja volem žene al ne baš tol'ko zle.  Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 900975 

Ja tvoj ukus ne sporim ali odgovor na postavljeno pitanje nisam dobila. Samo prikrivenu uvredu koja dokazuje da ti je civilizovan razgovor i argumentacija na nuli. Žao mi je ali imala sam bolje mišljenje o tebi.
Nazad na vrh Ići dole
cojle
cojle

Humor : smešan samom sebi

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 2:37 am

Ja tvoj ukus ne sporim ali odgovor na postavljeno pitanje nisam dobila.

Šta fali Motelu?
Da li bi mu više priličilo - "Kod Džeksona?" gorepost 

Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 64

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 2:39 am

Jok..."kod Del Ponte"...al bilo navale.
Nazad na vrh Ići dole
cojle
cojle

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 2:44 am

Astra ::
Jok..."kod Del Ponte"...al bilo navale.

Švajcarski kadar je na ceni. jakog 

smehsmeh :rlol: :rlol: 

Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 56

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 2:44 am

Ja tvoj ukus ne sporim ali odgovor na postavljeno pitanje nisam dobila.

Šta fali Motelu?
Da li bi mu više priličilo - "Kod Džeksona?" gorepost 

Kako sam ja isto pitanje tri puta postavila a nisam dobila odgovor mislim da ni ti ne zaslužuješ da ti posvetim svoje vreme. Uspeo si još jednu temu da upropastiš svojim glupim podmetanjima i učitavanjima. Nadam se da ti je EGO dovoljno naduvan da izdržiš bar do jutra.
Nazad na vrh Ići dole
cojle
cojle

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 3:04 am

Kako sam ja isto pitanje tri puta postavila a nisam dobila odgovor mislim da ni ti ne zaslužuješ da ti posvetim svoje vreme.
Nadam se da ti je EGO dovoljno naduvan da izdržiš bar do jutra.

Da se nisi za'ebala.  smehsmeh  :rlol:  :rlol: 

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 8:09 am

Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 Srbija-test
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 10:33 am

Kuku meni, celi forum si nanizao Cojle:))) Ovo mu dodje kao ona čuvena ofanziva, bilo ih je pet na jednoga. Dal' da dovedem vučjaka da te branim, vidiš da će da nas bombarduju?
Karla je tu, još samo Bajden da stigne da dopiše nešto. smehsmeh  smehsmeh 

smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
cojle
cojle

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 10:13 pm

Kuku meni, celi forum si nanizao Cojle:))) Ovo mu dodje kao ona čuvena ofanziva, bilo ih je pet na jednoga. Dal' da dovedem vučjaka da te branim, vidiš da će da nas bombarduju?
Karla je tu, još samo Bajden da stigne da dopiše nešto. smehsmeh  smehsmeh  smehsmeh

Lepa sejo prekobrojna,
pravo zboriš - nagraisa jašta.

I zaskočiše na pomen Andrije Ere Džeksona, znamenitog kulturnog poslenika kojeg nomade zaobiđoste na stazama revolucije od Meljaka do Robaja i Ravne Gore. Al namirićemo i odbrojati im makar u Čumićevom sokaku.  ziveli1 

Karla mi je lično obećala da joJ ovoga proleća ne mogu izmaći a veselnik Bajden se skriva ispod ženskih suknji.
Forum dapače obara rekorde posećenosti.

E u tom sudbonosnom satu grešni cojle mu dođe ko taraba za usplairene suvopi*de pred kišu, da se nako izdrndaju i navuku salaukovinu.

Ta istorijska postignuća Danubius foruma okačena su na tarabe čet pušionica i savetovališta za neebicare i usplairene rospe:

„Mladi činovnik kome preti „redukcija“; devojka iz siromašne činovničke porodice koja želi u visoko društvo i dobrostojećeg muža; maturantkinje zaljubljene u oficira koji stanuje preko puta škole i ni kriv ni dužan je uzrok svakojekih spletki usplahirene ženskadije; žene koje bi da obrlate muževe da urade što one hoće; neverne žene i ljubavnici koji nečasno napuštaju devojke s kojima su se zabavili…

Likovi i sudbine prepoznatljivi u svakom dobu, i stoga uvek bliski, čak i danas, kada više ne znamo šta znači dobar prc bez namigivanja na Jevropu.”

Glavnom se nešto prikazalo u Bogojavljenskoj noći  a lojalna mu administracija vrti izlizane ploče od Kulina bana do Ferdinanda i jaranice mu Olbrajtove. I kud bi  Kozaračko kolo bez Davorjanke i komsomolskih natikačica.
Zalud ko prcanje kad repertoar teatra apsurda ispunjavaju zle žene.

Mož da bidne i drndanje na cojlu da valja, jal za bolju posetu ponoćni beštija jal za prizivanje kiše.

Al šta moš, kad nema prvog snega i kiša je berićet. Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 900975 

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Jan 21, 2014 10:40 pm

Vidim da se Cojle opet latio teške artiljerije , jer je ovom statistkom ugrožena "pamet naciona" ?
(Usput ....ne samo Srba ,u Srbiji žive i drugi narodi ,pa ako smo građani Srbije ,valjda smo i mi ostali bar Srbijanci (ako su građani Amerike -Amerikanci ,onda je valjda - Srbija -Srbijanci ? )
Nije da bi da zae..... (jeste ,jeste ) ali ,šta ćemo sa činjenicom , da su svi (dokazano) najpametniji Srbi ,obrazovanje sticali skoro isključivo u inostranstvu (da ne nabrajam kroz istoriju ,kao najpoznatije ,eto ,Vuk Karadžić ,Tesla itd....) bio to Beč ,Prag ,Pariz ,Berlin ,London ili Nju Jork ,pa bogami i Moskva i Petrograd ? 
I taj trend se nastavlja i danas -naša najpametnija deca se bore za stipendije na stranim fakultetima , a naj-naj pametnija su na Itonu ,Sorboni ,Jejlu ,Kembridžu (gde su česti predavači i naši najbolji profesori ) 
Pamet bez obrazovanja je ništa ,svaka briljantna ideja bez eksperimenta koji je dokaže je puka hipoteza .Možeš rešavati najteže matematičke probleme ,biti jako pametan u Smiljanu ,kakva korist od toga ,sem da zadiviš  narod i budeš na ponos roditeljima što te rodiše pametnog ?
Ali,ako ti neko da uslove da se razvijaš i obrazuješ -dobismo  Teslu .
Dakle ...pamet imamo ,ali ne i dovoljno pameti da organizujemo i stvorimo školski sistem koji će pamet da pretvori u obrazovanje ,stručnjake koji će doprineti ovom društvu ,a ne nekom drugom, i to se vidi i danas ,sviđalo se to nama ili ne. 
Tako da Cojle ...man * se drvlja i kamenja po mrskom nam zapadu ,jer srpska poslovica kaže :
Bolje imati pametnog neprijatelja ,nego ludog prijatelja , a druga opet (isto srpska)-Bolje biti malo lud,nego malo pametan ...tako da nam je mesto upravo gde jeste -negde u sredini .
A pametnom i to dosta .

Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 155klf10
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Lakota
- slučajna prolaznica-
Lakota

Datum upisa : 11.07.2013

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptySre Jan 22, 2014 10:16 am

Dani,samo jedna mala primedba,to sto su morali nekada u inostranstvo po akademske titule ima veze sa ondasnjim zakonima. I Turska i Marija Terezija dozvoljavali su skolovanje samo do odredjenog stepena,valjda ti je jasno zasto,lakse se rukovodi nepismenima...a ako i zele da se obrazuju bice po njihovom obrazovnom sistemu.Bila je tu i zabrana stampanja knjiga na nasem jeziku i jos svasta..
Nazad na vrh Ići dole
Kameleon

Kameleon

Humor : iskrivljen
Datum upisa : 19.01.2014

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptySre Jan 22, 2014 8:45 pm

Danubius ::

Dakle ...pamet imamo ,ali ne i dovoljno pameti da organizujemo i stvorimo školski sistem koji će pamet da pretvori u obrazovanje ,stručnjake koji će doprineti ovom društvu ,a ne nekom drugom, i to se vidi i danas ,sviđalo se to nama ili ne. 

Tako je, bravo!

I ne samo to. EU nam čini veliku uslugu jer prihvata i zapošljava ljude koji su se odškolovali u Srbiji, u ovom našem nereformisanom i zaostalom školstvu. Kakva su oni znanja ovde mogli steći? Nikakva. A na Zapadu ih primaju na posao i omogućavaju im lepu karijeru. Drugim rečima, mi stranim državama i kompanijama uvaljujemo naše nestručne kadrove, a čim reformama dotučemo naš sistem obrazovanja, onda ćemo kod nas zapošljavati takve  kadrove.

Ili nisam sve shvatio kako treba  55555
Nazad na vrh Ići dole
zoran1970
Mejac
Mejac
zoran1970

Godina : 54
Datum upisa : 03.09.2011

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptySre Jan 22, 2014 8:51 pm

Srbi su vala najpametniji kad zaebu prijatelja ili najbližu rodbinu.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptySre Jan 22, 2014 9:37 pm

Lakota ::
Dani,samo jedna mala primedba,to sto su morali nekada u inostranstvo po akademske titule ima veze sa ondasnjim zakonima. I Turska i Marija Terezija dozvoljavali su skolovanje samo do odredjenog stepena,valjda ti je jasno zasto,lakse se rukovodi nepismenima...a ako i zele da se obrazuju bice po njihovom obrazovnom sistemu.Bila je tu i zabrana stampanja knjiga na nasem jeziku i jos svasta..
Naravno da "okupator" neće da školuje "okupirane" -ali nisi sasvim u pravu. Plemićka (i bogataška) deca se jesu školovala ,i to u "njihovim" školama ,od ženskih liceja/internata za dame  do vojne akademije ,jer "naših" nije ni bilo .

Ne može se računati u "školovanje" učenje čitanja i pisanja u nekom manastiru ,a poznato je kakav je bio odnos prema ženama i njihovom školovanju ,dakle,da njih ne računamo .
Nismo mogli štampati knjige -kada nismo imali nijednu štampariju ,niti sređenu azbuku i gramatiku ,zar ne ?
Sveštenstvo se školovalo ,muškarci iz "boljih kuća " su se školovali (jer i pod Turcima ,a baška pod Marijom Terezijom imamo dosta Srba sa viskom činovima ,što je podrazumevalo akademsko vaspitanje .
I danas nije bitno "u čiju" školu ideš -nego, da li je kvalitetna ,i danas za školovanje treba novac ,i naravno da do XVIII veka narod u Srbiji nije mogao da se školuje ,jer je bio "sirotinja raja" .
I danas svi daju svoju decu u privatne i strane škole ,kao i onda ,tj, oni koji "mogu" -od Cece do svih političara ,"biznismena" i sl-iako imamo sada potpunu mrežu škola .
Samo ....naša pamet još nije dokučila ,da školujemo hiljade akademskih građana -koji se nigde i nikada neće zaposliti ,jer za njima nema potrebe u Srbiji.

Ili -činjenično :

Počeci razvoja školstva u Srbiji, sežu na početak 18. veka kada je u Srbiji u to vreme postojalo samo nekoliko vrsta osnovnih škola, par srednjih i jedna viša tzv. Licej odnosno Velika škola.
Daljim razvojem i poboljšanjem političkih i drugih prilika u zemlji, broj škola se povećao pa je tako 1843. godine u Srbiji bilo 143 osnovne škole u kojima je bilo 4400 učenika, dok je 1858., bilo 344 osnovne škole (od toga 22 škole za žensku decu) sa ukupno 11478 učenika. Školske 1869/70 bilo je 441 osnovna škola (od toga 39 ženskih) sa ukupno 23346 učenika (od toga 2438 učenica). U Srbiji je u periodu od 1869. godine do 1970. godine bilo ukupno 550 učitelja, od toga 63 učiteljice. Osnovne škole tog vremena su bile uglavnom četvorogodišnje ili manje.
U Beogradu su 1857- 58. godine bile sledeće osnovne škole, muške: kod Velike crkve, na Terazijama, na Dorćolu, u Paliluli, na Vračaru. Ženske škole bile su: kod Velike crkve razreda i na Terazijama. Postojala je i grčka osnovna škola pri Velikoj crkvi. Ukupno je bilo 796 učenika i učenica.
1862. godine u Beogradu je bilo 5 muških (kod Velike škole, na Terazijama, Dorćolu, Paliluli, Vračaru) i 4 ženske osnovne škole u kojima je bilo 577 učenika i 383 učenice.
Osim toga postojalo je i 10 privatnih škola u kojima je bilo 199 učenica, to ukupno daje 582 učenice i sve zajedno 1159 učenika i učenica. Isti broj muških i ženskih škola zadržao se i 1863. godine do osnivanja jevrejske osnovne škole na Jaliji, osnovane su tada muška i ženska osnovna škola za jevrejsku decu.
1864. u Beogradu je u ženskim osnovnim školama kod Velike crkve i na Terazijama dodat i peti razred. 1865. godine bilo je 6 muških u kojima je radilo 14 učitelja, bilo je 610 učenika. Bilo je 6 ženskih škola (kod Velike crkve, Terazije, Dorćol, Vračar, Palilula, Jalija).
1866. godine bilo je 6 muških i 6 ženskih osnovnih škola u kojima je bilo 13 učitelja i 10 učiteljica. Ukupno je bilo 1495 učenika. Školsku godinu je završilo 1138 učenika.
Trend rasta broja škola i broja učenika se nastavlja, tako da je 1868 – 69. godine bilo 14 osnovnih škola u Beogradu. Ukupno je bilo 1408 upisanih učenika.
Što ste tiče gimnazija i viših školi, one bivaju osnovane tek posle 1843. godine.
Školski sistem bio je regulisan zakonima, među kojima su najznačajniji: „Ustrojenije javnog učilišta nastavlenija“ od 23. septembra 1844., „Ustrojenije devojačkih učilišta“ od 3. jula 1846., „Ustrojenije Knjažesko-Srbske gimnazije“ od 15. septembra 1853., „Ustrojenije Knjažesko-Srbskog Liceja“ takođe od 15. septembra 1853., „Ustrojenije osnovni škola u Knjažestvu Srbiji“ od 22. avgusta 1857. godine.
Po dolasku kneza Mihaila na vlast zakoni se nastavljaju: Zakon o ustrojstvu osnovnih škola 11. septembra 1863., Zakon o ustrojstvu više ženske škole 17. juna 1863., Zakon o ustrojstvu gimnazija 16. septembra 1863., Zakon o ustrojstvu realke 9. juna 1865., Zakon o uređenju učiteljske škole 5. oktobra 1870., Zakon o ustrojstvu velike škole (Akademije) 24. septembra 1863. godine.
U celokupnom ovde izloženom istorijatu razvoja srpskog školstva, u nastavku rada, govoriće se o razvoju školstva u Srbiji u 18. i 19. veku.

Školstvo u Srbiji u 18. i 19. veku

Školstvo u Srbiji u 18. veku

Poznato je da su Srbi u Ugarskoj, još pod turskom upravom imali škole. Tada je u manastirima, najviše u fruškogorskim, školovan sveštenički kadar. Kasnije su parohijske crkve osnivane i u većim gradovima.
Konfesionalne škole se u vreme Bečkog rata, osnivaju, dakle ubrzo posle Velike seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem III, prve u Sentandreji i Baji, krajem 17. veka.
Za školu u Budimu, prvi pouzdani izvorni podatak potiče iz 1704. godine.
Prve srpske škole istovremeno se osnivaju u vojvođanskom delu Vojne granice, uglavnom inicijativom episkopa i sveštenika Karlovačke mitropolije.
Nov period u srpskom školstvu počinje od 1774. godine. Tada se donosi čitav niza zakona kojima se reguliše školski rad.
Za Srbe je najvažniji Zakon o srpskim školama donet 1776. godine tzv. Školski ustav, koji je srpske škole u Vojvodini zatekao u lošem stanju. Prema tom zakonu osnovnu školu treba osnovati uz svaku parohijsku crkvu, a učitelji treba da su svetvnjaci. Od tada se širi mreža srpskih osnovnih škola, naročito na teritoriji Banatske i Sremske vojne krajine, odakle će se veliki broj svršenih učenika uputiti na jug ka matičnoj Srbiji.
Teritorija Karlovačke mitropolije podeljena je na tri školska okruga, kojima su rukovodili direktori.
Pošto su prvi sprski učitelji bili sveštenici i monasi oni su svoje obrazovanje sticali u školama pri pravoslavnim hramovima, u organizaciji Pećke patrijaršije i Karlovačke mitropolije. Prva organizovana bogoslovska škola bila je Bogoslovija u manastiru Krka. Kasnije se osnivaju škole u:
- Pakracu,
- Kostajnici,
- Segedinu,
- Novom Sadu,
- Plaškom,
- Karansebešu i
- Metku.
U vreme mitropolita Pavla Nenadovića godine 1749., u Karlovcima je osnovana Pokrovo – bogorodična škola, koja je u svom sastavu imala i druge škole: malu slovensku školu s dva razreda bukvarista i časlovista, slovenopsaltirsku školu, slovenogramatičku školu, grčko – nemačku i klirikalnu školu.
Mada je većina tih škola imala teološki karakter klirikalna škola bila je najbliža budućoj bogosloviji. Nažalost, posle Nenadovićeve smrti rad u toj školi je počeo da jenjava. Ipak, ona je nastavila da priprema sveštenički i učiteljski kadar, mada su je sputavali u tome karlovački magistrat i katolička biskupija. U drugoj polovini 18. veka osnovano je još nekoliko srpskih latinskih škola:
- u Petrovaradinu (1766.),
- Rumi (1770.),

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 12:32 am

... aj da stišamo strasti...
... glupi smo k'o kurac jer da smo pametniji, ne bi raspravljali o ovome i ne bi bili u situaciji u kojoj jesmo... vazda smo od gotovog, pravili veresiju... slavili ono što normalan čovek ne bi slavio... nemamo osećanje koje se zove stid... kurčimo se bez pokrića... uvek smo mi u pravu... ne znam da li uopšte ima smisla nabrajati sve idiotluke koje i dan danas radimo...

... da, vole nas u inostranstvu jer hoćemo da radimo i ne stidimo se bilo kakvog posla u tuđoj zemlji a u rođenoj nas je sramota... kao, prekvalifikovani smo mi za to...

... ma...

rasta
Nazad na vrh Ići dole
Lakota
- slučajna prolaznica-
Lakota

Datum upisa : 11.07.2013

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 10:28 am

Ne znam kod koga se uzburkala strast  lu6777 ..Potrazicu i ja podatke,valjda cemo se uskladiti.To nije nesto sto ja proizvoljno govorim,a govorim samo da je obrazovanje do odredjenog nivoa bilo dozvoljeno,dalje jok..isto kao i stampanje knjiga na nasem jeziku.Inace ne bi nasa prva stamparija radila na Cetinju,ako izuzmemo onu sremskokarlovacku koja je smela da stampa samo crkvene spise..
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 11:58 am

... uz ono vreme, ni njihov se narod nije baš Bog zna kako školovao...
... stavljate sadašnje uslove školstva u "ONO" vreme... mis'iiim...

rasta
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 12:01 pm

Ama pametni smo koliko nam se oće i šta sad???? Poljubi ili ostavi. Aj' bre dosta više!
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 12:03 pm

U pravu je Johny,tadasnji skolarci su pomrli...ova sad omladina ima gdje da se skoluje,ali logicno da traze stipendije vani,jer im se otvaraju vrata odlaska vani i da rade,a ne sto je neka skola bolja.Nasi roditelji su imali mogucnost skolovanja i ne vidim,cemu se vracati u vrijeme pradjedova.
To vi volite malo da upetljate politiku u sve pa i u pamet naroda,ali cinjenica jeste da je nase skolstvo i te kako dobro.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 12:33 pm

Ama pametni smo koliko nam se oće i šta sad???? Poljubi ili ostavi. Aj' bre dosta više!

... tebe il' za Pulicera il' za Nobela...

... dalje...

veliki problem je u tome što se ovde vazda primenjivalo pravilo a i danas se primenjuje: DA KOMŠIJI CRKNE KRAVA! ... jedan dokaz o nedostatku osnovne kulture i značaja pojedinih vrednosti od društvenog značaja... uvek su u pitanju bili lični interesi a državu ko jebe a to se prvenstveno održavalo kod ljudi koji su bili pri vrhu vlasti...
...ne bih da idem tako daleko u prošlost ali kao primer mogu navesti Nemačku posle drugog svetskog rata... svi su pljunuli u šake i podigli zemlju a onda su tek raspisali parlamentarne izbore... NE!!! mi ćemo prvo da vormiramo višestranačku vladu a onda, ako se dogovorimo, ćemo videti šta dalje... e, ono "ako se dogovorimo", traje OHOHOOOO... dogovorićemo se al' kad na kurcu nikne nokat... drago mi je što se postavila ovakva vlada gde se narod mnogo i ne pita, nego aj' da ne kažem vlada, nego Vučić (Idi Amin), kroji ovu zemlju i boli ga uvo šta ostali iz pozicije i opozicije, misle... ovom narodu i ovoj zemlji, treba postaviti stvari na svoje mesto... još nismo sazreli za demokratiju...
... ostali, nek i dalje iskopavaju Dražu i vagaju broj žrtava u svim dosadašnjim ratovima, nek kroje istoriju, geografiju i bave se najbitnijim pitanjem u svom životu : KADA ĆE VEĆ KOMŠIJINA KRAVA DA RIKNE?
... pa neće nikad... dokle god ti budeš razmišljao, komšijina krava će da se teli, daje mleko i tako to...

rasta
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 12:56 pm

... 21.vek... ovde se još uvek priča o nerazvijenim opštinama... da l' su tamo neprohodne džungle, gde još ljudska noga nije kročila ???

rasta
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 12:59 pm

... u Srbiji je internet postojao još pre 500 godina... zar Markova majka nije govorila sinu:
-sine Marko, man' se četovanja-

rasta
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 1:13 pm

John Doe ::
... u Srbiji je internet postojao još pre 500 godina... zar Markova majka nije govorila sinu:
-sine Marko, man' se četovanja-

rasta

:rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: 
popravi mi dan
Nazad na vrh Ići dole
cojle
cojle

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 2:57 pm

Dani,samo jedna mala primedba,to sto su morali nekada u inostranstvo po akademske titule ima veze sa ondasnjim zakonima.

I Turska i Marija Terezija dozvoljavali su skolovanje samo do odredjenog stepena,valjda ti je jasno zasto,lakse se rukovodi nepismenima...a ako i zele da se obrazuju bice po njihovom obrazovnom sistemu.

Bila je tu i zabrana stampanja knjiga na nasem jeziku i jos svasta..

@Lakota, pre svega lične čestitke na vrlo realističnom i argumentovanom pristupu.
Ne samo na ovoj već i na ostalim postovanim temama.  rukuju se 

Kao lakmus se može prognozirati nastavak dijaloga.
Ili će uigrani tim tupadžija pokušati da zaobiđe vašu argumentaciju ili će nebuloznim komentarima i ogromnom količinom bezvrednih copy paste priloga "zatrpati" vaše obraćanje sa očitom namerom da isforsiraju preovlađujući utisak tako režiranog "javnog mnjenja" odnosno da vam zgade i samu pomisao eventualnog nastavka učešća u polemici.

Vašim "disciplinovanjem" i agresivnom diskvalifikacijom eventualnog naknadnog priključenja polemici ostalih forumaša sa profilom naglašenih vrlina ličnog dostojanstva, visoke svesti i nezavisnog karaktera, postiže se držanje matrice zadatog cilja - ošini po "tupavoj Srbadiji".

Vaše prethodno istaknuto pitanje udara na srž problema, ističe pitanje uzročnih i posledičnih odnosa.
Kakvi god bili rezultati istraživanja o koeficijentu inteligencije nesporno uz sve druge prethodno pomenute faktore (da ih ne ponavljamo) ističe se značaj obrazovnog sistema jedne zajednice.

Pa da li je kroz istoriju i jedan okupator pa zvao se on Turska,  Austro-Ugarska ili EU imao za cilj uspostavljanje obrazovnog sistema koji će podržavati kritičko promišljanje i emancipaciju?

Cilj je uvek jasan - lakše će vas držati u potčinjenom položaju ako ste "zatupeli."

Ako se osvrnemo na zahuktavanje "kampanje" ona je dobila ubrzanje nakon isticanja stava prof. Jovanovića:

... Teško je davati uopštene ocene, što je, na žalost, kada su Srbi u pitanju – u inostranstvu uobičajeno, ali ja ću – da bih bio „na liniji“ inostrane „metodologije“ ocene inteligencije naroda – da se poslužim njihovom metodom. Dakle, primetio sam da omladina u gorepomenutim evropskim zemljama – nema visok stepen razvijenosti tzv. „apstraktnog mišljenja“, odnosno da teško vidi nešto što je „sa one strane stvarnosti“. Ono što je „na stolu“, pred očima, to još i shvataju. Van toga, jako teško.

Drugim rečima, forsira se prihvatanje stava da je koeficijent inteligencije direktno vezan za vašu spretnost za rukovanje šrafcigerom (praktičnost je poželjna) naspram intelektualnih potencijala za apstrakno mišljenje koje na izvestan način može nositi za strane mentore vrlo nepoželjnu klicu samostalne nacionalne svesti.

Naravno, deo takve mašinerije pritisaka je i nametanje stava da "domaća pamet" nikada nije ni postojala niti je možemo imati te je onda sasvim prirodno da "tupavoj zajednici" nametnete uvozna pravila i mentore.

Baveći se sprovođenjem niza međunarodnih projekata stekao sam dovoljno iskustva da odgovorno tvrdim - imamo talente, imamo i pojedinačna znanja ali smo negde izgubili ELITU društva.
Institucije su naša rak rana a određene predispozicije izraženog individualizma bi mogle biti prednost.

I takvi kakvi jesmo nismo inferiorni i ne vidim razlog da se nekritički prihvata pokušaj rasturanja nacionalne samosvesti.
Taj sam i ne stidim se sebe. A uvek ću raditi na sebi da sve što je pametno i korisno prihvatim i na svoj način primenim.
Samo nas poštedite trpanja u torove i tuđe obrasce. Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 900975 

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 3:38 pm

recimo od 92 nismo pod nicijom cizmom...kamo sad sve ovo nabrojano...sto sad ne skolujemo mladi kadar...uvijek je nama neko kriv za neuspjehe,al zato i za najmanji uspjeh,razvalismo i usta i grudi.

Samo vlastita vlast moze biti kriva ako drzi narod u neznanju,sto ocito radi,ekstra bombardovanjem pinkovima ,farmom i slicnim visokoumnim emisijama na Tv.

Kad imas SVOJU drzavu,strpaj se u nju sam...ne da te drugi trpaju,ali bojim se da posebno mladi ne vide tu nista dobro i bjeze iz torova.

Ne zivi se od nacionalne svijesti,od vracanja...napredak je znanje...a mi se volimo vracati na vjekovno nase...pa ostadosmo u istom tom vijeku.

Kod nas svako zeli da je filozof...zapad,taj ogavni zapad,skoluje ljude da proizvode,a ne samo pametuju,smao jos kod nas lijece roditelji vlastite neuspjehe na djeci...svoje snove prebacuju djeci da ih dosanjaju...nema tu kvalitetnog ni bravara ni advokata.

Rijec je prvenstveno o inteligenciji,a nas narod to jeste...samo da se usmjeri ta silna pamet na nesto "pametno",gdje bi nam bio kraj.

Ah da....pa nasi mladi moraju apstratktno da se uzdizu kad nemaju za sta konkretno da se uhvate....ne bih ja to uzimala za pohvalu....kakav zivot takvo i razmisljanje.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 4:53 pm

Pa da li je kroz istoriju i jedan okupator pa zvao se on Turska,  Austro-Ugarska ili EU imao za cilj uspostavljanje obrazovnog sistema koji će podržavati kritičko promišljanje i emancipaciju?

Koji god od nabrojanih je davao mogućnost da se talentovani školuju u njihovim najboljim školama (a daju tu mogućnost i danas )
Svet je odavno objedinio standarde obrazovanja ,niko nam nije kriv što smo tek sada prihvatili "bolonju" ,i tako poštedeli brojne mlade ljude "nostrifikacija" diploma -nego su priznate svuda u svetu.
Nije valjda antisrpska zavera ako neko (i kod nas ,i u inostranstvu) ,kada vidi diplomu "BK univerzitet" ,"Megatrend " ,raznih FAMUS -a i FALUS-a iz kojekakvih palanki (isturenih odeljenja ovih eminentnih obrazovnih ustanova ) kaže-hvala ,ali poznata nam je stručnost i nivo znanja ustanove u kojoj ste se školovali ?

Bukvalno svaka varošica ima istureno odeljenje nekog fakulteta. Niko ne zna njihov tačan broj, ali se procenjuje da ih ima više od 100. Samo u Čačku, Kraljevu, Užicu, Arilju, Guči ima čak 15 isturenih odeljenja privatnih i državnih fakulteta. Mogućnost da studiraju u svom mestu imaju i meštani Crne Trave, Bogatića, Medveđe, Dimitrovgrada, Ljubovije,Bujanovca , Svilajnca .....
Meni to baš i ne deluje "obrazovno" ,pogotovo ako se zna da su "amfitetari" -
iznajmljene  ruinirane bioskopske sale, fabričke hale, privatni lokali.
Ne budimo smešni -diplome se tu prodaju za pare,znanje je nula .

Verovatno su špijunske ustanove Američka i Francuska čitaonica , koje postoje decenijama ,kao i strani fakulteti koji, usput ,imaju i sve potrebne naše i strane akreditacije ,sertifikate i adekvatan prostor ,a najveća zavera je u fondovima koje "drže" strane fondacije i stipendijama koje daju strane kompanije našim najboljim studentima .

O "razmenama studenata" da se i ne priča -i to je deo "zavere" Da naša deca nemaju mogućnost da vide zapad , ne bi nikada ni razmišljali da napuste majku Srbiju (nego bi živeli od penzija roditelja i bili na birou)

Na Ruse se ugledati trebamo -tamo svako ima "fakultet" ,a ko želi da živi bolje i pobegne negde -strelja se (pardon ,to sad ne može, samo uhapsi i pošalje u Sibir ,to još može )Neće se ruska pamet izvoziti ,njet !

Potemkinova sela našeg obrazovanja ne mogu da zavaraju više nikoga -čak ni na domaćem ,srpskom , terenu -ako smo relani sami prema sebi i činjenicama .

I druže moj (Cojle ) Copy -paste (moj) nije materijal sa nacionalističko desničarskih sajtova ,nego zvanična državna statistika i ono što pišu srpske novine ,i govore srpski intelektualci -sviđalo se to tebi ili ne .
.

Bar priznaju da je porazna ,a ne izmišljaju "neprijatelje" .E sad ...ako se tebi više dopada da se vratimo na Svetog Savu i popove  ,da podučavaju našu decu, ili da izbacimo teoriju evolucije i Darvina (kako predlagaše ona ministarka prosvete iz DSS ) ,da se ekonomija uči od Palme (naš čovek, a pametan i uspešan ) ,a geografija počinje od Velike Srbije ,istorija od mita o Kosovu , ako misliš da je super što naš Predsednik (i premijer ) ne znaju engleski -onda ok.
Nama u Srbiji to je dosta ,*ebeš svet ,mi smo najpametniji ?

Ja smatram da to nije baš pametno ,niti nas onda mogu smatrati pametnim i obrazovanim ,pa sutra ući u neki posao sa nama .

Stavio bih ti koju srpsku poslovicu ,ali me mrzi da sada tražim pogodnu ,pa evo nekih koje svi znamo ,po sećanju .

"Ništa tako ne ponižava pametnog čoveka koliko to da vidi da budale uspevaju u stvarima u kojima je on doživeo neuspeh ,pored svoje pameti i znanja "
To je slika Srbije .

"Budala uvek lako nađe još veću budalu koja joj se divi"

I to je slika Srbije ,zar ne ?

"Budala uvek ima prednost nad pametnim čovekom -on je uvek zadovoljan sam sobom i smatra se najpametnijim "  beljenje 

Nazad na vrh Ići dole
MadamX
Grofica od Voždovca
MadamX

Godina : 52
Datum upisa : 13.12.2012

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jan 23, 2014 10:18 pm

Izgubim želju da pišem kad vidim koliko se upliće politika u svaku temu.

Ali, kada sam već počela, da nastavim..

Samo istraživanje je nedorečeno, nisu objavljeni podaci na koliko se ispitanika vršilo testiranje, da li su u pitanju ruralne ili urbane sredine, koja je metodologija u pitanju i sl.

Ipak, kao zemlja nalazimo se u nekoj sredini. Nismo poslednji, za utehu.

Pošto se ovde dosta spominjalo školstvo, želim i ja da potvrdim da je naše školstvo bilo dobro, za naše generacije, nevezano s tim što se ja ne slažem kako nam je prikazana naša skorija istorija..U odnosu na mnoge zemlje, naše školstvo je bilo odlično.

Kažem "bilo odlično" jer danas je mnogo stvari zastarelo i treba da se menja. Deci nije zanimljiva lektira koju smo mi čitali, današnja deca su zrelija i drugačija od moje i ranijih generacija.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyPet Jan 24, 2014 12:19 am

Pokojna Mileva ‏@PokojnaMileva
Pitaju Tesla i Andrić kad ćete početi da svojatate neke svoje nove naučnike i pisce? Ili su već svi otišli trbuhom za kruhom?

rasta
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyPet Jan 24, 2014 7:09 am

Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 1524707_729618780406090_341166691_n

Немачки модел за Србију: Ђацима у средњим школама не треба историја и географија

Генерације ђака у Србији последњих година изашле су из средњих стручних школа без иједног часа историје. Медицинске сестре, на пример, српски језик и књижевност не уче ни час више од страног језика. Овакав наставни програм, умногоме погубан за опште образовање, имају ученици огледних смерова, који би ускоро требало да пређу у редован образовни систем

Да и будуће генерације не би остале без елементарних знања о прошлости, националном језику, култури и друштву у коме живе, Завод за унапређивање образовања и васпитања залаже се да се ови наставни планови и програми, када буду постајали редован део система, промене у корист општеобразовних предмета. Другачије мишљење има Национални савет за средње стручно образовање, који сматра да је довољно да се из назива рецимо “медицинска сестра техничар – оглед” једноставно избаци реч оглед.

- Једини обавезни општи предмети у огледним смеровима су математика, физичко, српски и страни језик. Сви остали су на листи изборних и деца, односно школе могу да бирају, па се тако на листи многих одељења нису нашли историја или географија – објашњава за “Новости” проф. др Зоран Аврамовић, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања. – То је удар на личну и националну културу. У савременом друштву није довољно бити стручњак.

НЕМАЧКИ МОДЕЛ

Реформа образовања не сме да се своди на пројекте који се финансирају из страних фондова. То мора да буде државни посао високог приоритета. Иновације, семинари, пројекти више су унели додатну конфузију него што су унапредили образовање – сматра др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју и члан Националног просветног савета. – Систем огледа уводи немачки модел образовања, који школује младе директно за јаку привреду, што наша привреда никако није.

Посебан проблем је што огледни смерови у школама предуго трају. Закон каже да од увођења неког новог смера може да прође највише пет година до његовог укидања или превођења у редовну наставу, а на појединим “експерименталним” смеровима деца се образују још од 2002. године, када су они први пут уведени.

До сада је у школе уведено стотинак нових образовних профила. Њихово увођење могу да затраже школе, привреда или просветне институције. Програми су углавном писани у оквиру пројеката финансираних из иностранства. Неки, попут надзорника парка, пропали су. Девет их је 2011. преведено у редован систем и још пет прошле године. На ред да преиспитају квалитет и потребу постојања у школама чекају још 72 профила.

- За 36 огледа већ смо припремили све да могу да уђу у систем. Потребна је одлука Министарства просвете – објашњава Гордана Мијатовић, помоћница директора Завода. – На цео посао требало би ставити тачку, јер су већ пробијени законски рокови. Важно је да деци омогућимо и опште образовање, како би на крају средње стручне школе имала шансу да положе и општу матуру и упишу жељени факултет, што им закон гарантује. Зато није довољно да однос предмета оставимо оваквим какав јесте.

(Вечерње Новости)

E jebem te školski referente!!! Ne bih dala svoju klasičnu gimnaziju ni za kakve Bolonje i zvanja mastersa!!! Igrom slučaja videh, makar i prodjoh pored takvih u svom bivšem radnom okruženju, znate li gde najviše provode svoje radno vreme??? Naravno kod daktilogafkinja i šofera, ne bi li se očešali za "stručne informacije". Uostalom imamo za primer stručnjaka sa Jejla Lazu Krstića, pa gledajte šta nudi taj visokoobrazovani kadar.
Da, odlaze nam kadrovi uglavnom oni koji su bili na Lomonosov univerzitetu (to znam za zdravstvo) a onda ih oberučke prima taj bolonjez:))))
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyUto Dec 10, 2019 11:44 am

Ovo je nažalost istiniti (pa  prema tome ,nimalo uvredljiv ) odgovor na temu .

Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 79204703_930092650718007_7490440831287951360_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_ohc=7t2WZZE_DtkAQkOxtAuYjPFetDd1ve2kKt8PnIdAFI7886Gq_EsEcwqqQ&_nc_ht=scontent.fiev1-1

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jun 20, 2024 10:15 pm

Upravo sam "odigrao " onaj test na FB Kada sam bio na faxu IQ mi je bio 124 ? Sad mi je 164?? Pa samo još da član "Mense" ne postanem . zubic zubic zubic

Čestitamo, test je završen!
Uspešno smo identifikovali vaš IQ rezultat

Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 Albert-ajnstajn
Nivo Albert Einstein?
Dont Fuck zubic

Poslednji put izmenio Danubius dana Čet Jun 20, 2024 10:47 pm, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

Godina : 44
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jun 20, 2024 10:24 pm

Pa ti nisi Srbin. zubic

Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.

Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jun 20, 2024 10:29 pm

Kijara-brm ::
Pa ti nisi Srbin. zubic
Ja sam građanin Srbije Prema tome -Srbin . Pošto moje Jugoslavije više nema Kod kuće mogu da budem bilo šta -po "pasošu" Srbin.

Poslednji izmenio Danubius dana Čet Jun 20, 2024 10:44 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

Godina : 44
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jun 20, 2024 10:31 pm

Pa ti nisi Srbin. zubic
Ja sam građanin Srbije Prema tome -Srbin . Pošto moje Jugoslavije više nema Kod kuće mogu da budem bilo šta -po "pasošu" Srbin.

onda sam ja Hrvatica. malo morgen zubic

Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.

Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jun 20, 2024 10:42 pm

Pa jesi Imaš CRO pasoš Ja imam i "Mađarski" Misliš da me boli dupe za to? Koristan je jedino što je EU Sa njim sam putovao u Švicu.EU....

Nazad na vrh Ići dole
justicija

justicija

Datum upisa : 24.12.2023

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jun 20, 2024 11:00 pm

Pa jesi Imaš CRO pasoš Ja imam i "Mađarski" Misliš da me boli dupe za to? Koristan je jedino što je EU Sa njim sam putovao u Švicu.EU....

Druže, to si mogao i sa Srpskim pasošim, kao što sam i ja sa Bosanskim. Nemoj mi reći da to nisi znao? brdski
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyČet Jun 20, 2024 11:24 pm

justicija ::
---e, to si mogao i sa Srpskim pasošim, kao što sam i ja sa Bosanskim. Nemoj mi reći da to nisi znao? brdski
Ma opet drugačije kada je EU Tri kulena .Kobasice sam preneo -pogledali me nisu zubic Sledeći put će da "zvoni" Zbog šipke i šrafova u nozi zubic

Nazad na vrh Ići dole
justicija

justicija

Datum upisa : 24.12.2023

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptyPet Jun 21, 2024 5:42 am

justicija ::
---e, to si mogao i sa Srpskim pasošim, kao što sam i ja sa Bosanskim. Nemoj mi reći da to nisi znao? brdski
Ma opet drugačije kada je EU Tri kulena .Kobasice sam preneo -pogledali me nisu zubic Sledeći put će da "zvoni" Zbog šipke i šrafova u nozi zubic

smehsmeh smehsmeh smehsmeh
Ma da, Vi EUropejci ste provjereno dobri smehsmeh smehsmeh smehsmeh

Nazad na vrh Ići dole
Đole

Đole

Datum upisa : 07.10.2011

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 EmptySub Jun 22, 2024 9:36 am

U vlastitom slučaju. Kad sam stupio na tlo švabije, imao sam loše iskustvo, istina, samo kratko vrijeme dok im nisam dokazao da svo znanje i umjeće donosim iz zemlje (naroda) koji oni bolesno mrze. Opšte obrazovanje im je apsolutna nula. Obrazuju se usko, samo u jednom pravcu, oni imaju dobru riječ, (scheuklappen) to je ona zaštita za oči konju na amovima – komotovima.
Eh, mogao bih romane pisati na ovu temu.

Danubius likes this post

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Koliko su Srbi zaista pametni?   Koliko su Srbi zaista pametni? - Page 3 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh 
Strana 3 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
 Similar topics
-
» SRBI I SRBIJA
» od kude su Srbi ...
» SRBI I VANZEMALJCI......
» SRBI -nestaju li kao narod ?

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: DRŽAVE :: SRBIJA-
Skoči na: