|
| ARAPSKA KUHINJA | |
|
+11Bane Bumbar Zana hator bosankaa Aurora Borealis Sanjalica anja007 cojle montoya Kijara-brm Danubius 15 posters | |
Autor | Poruka |
---|
sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
| Naslov: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 3:01 pm | |
| Arapska kuhinjaPod Arapskom kuhinjom podrazumevamo kuhinju vishe zemalja... Arapska kuhinja se ogleda pre svega u misterioznoj veštini sjedinjavanja začina različitih ukusa i mirisa. Najpoznatiji začin arapske kuhinje,a ujedno daleko poznat i kod nas je menta, metvica. Arapi također pri pripremi svojih jela koriste i esencije limuna, narandze, koriste još i jestivo cvijeće kao što su geranijum, narančin cvijet i latice ruža. U arapskoj kuhinji upotrebljavaju još sve praškaste začine Dalekog i Bliskog istoka, među kojima je i filfil - izuzetno ljuta papričica u prahu koja se koristi za pripremu harise (slično našem ajvaru), a stavlja se i u druga jela među kojima je i napoznatije jelo kuskus. Među poznate arapske začine možemo još da ubrojimo i kurkum - začin narandžaste boje, a ukus mu je sličan džumbiru(ingwer) i šafranu. Tu je još i kumin, kim, kiml ili kamoun koji se dodaje paprikašima, sosevima i juhama. Od mesa arapi najviše koriste ovčetinu i ribu, a nacijonalno jelo je prie svega kuskus,zatim humus - umak koji izvanredno prati pećeno meso, te kebab meso nabodeno na ražanj.... Nego, idemo.....
Poslednji izmenio sonia dana Pon Sep 07, 2009 6:21 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 3:08 pm | |
| OVO NE TRAZI RECEPT, DOVOLJNA JE SLIKA. INACHE POSTOJI, OTPRILIKE, DVADESET VRSTA BAKLAVA U ARAPSKOM SVETU..... | |
| | | sonia حبيبي
| | | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 6:19 pm | |
| Magloba:-skuvati meso ( najblolje piletina) -proprziti povrce ( crni luk, beli luk, krompir na listice, karfiol, plavi paradajz- moze i jedno kad su u pitanju poslednja tri) -pirinach staviti da odstoji malo u vodi Redjati u sherpi: dole meso, zatim povrce i na kraju, odozgo pirinach, koji je sada bez vode.. ( bolji je duzi pirinach) Zachini se solju, a postoji i zachin za pirinach, koji mu daje posebnu aromu.. Sve to zasipati vodom od mesa, u kolichini 2:1 ( voda- pirinach). Kad pochne da vri, smanjiti vatru na najmanje, i kad se osushi do kraja, gotovo je. Jelo ne meshati u toku kuvanja, i sushtina je da gotovo jelo, preokrenuto iz sherpe, ostane kao na slici.... onda je uspelo Moze preko, kao ukras ( ukusni ) proprzeni bademi ili vec.... Magloba ( prevrnuta) Kao prilog moze jogurt ili salata od sitno seckanih krastavaca i paradajza sa limunom... Sahten ( prijatno) Probajte, meni uvek uspe Inache, to je moje omiljeno arapsko jelo.. | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 6:31 pm | |
| Danas pravim Harisa ( Namora): 1/2 kg griza 2kisela mleka 2p. za p. 2 vanil. 3/4 margarina 200gr kokos Rastopiti margarin i umeshati sve sastojke. Testo staviti u tepsiju podmazanu margarinom i peci. Vruc kolach, hladan sherbet odozgo ( ili obrnuto) Posuti kokosom. Prijatno ( jooj, al' mirishe , mmm.... !) | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 6:48 pm | |
| Pitanjce ........može šiš -kebab i kus-kus , malo objašnjenje ?Znam otprilike , ali uvek me zanimalo, naročito ono drugo ? I one tanke arapske lepinjice , kako se to pravi? | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 6:53 pm | |
| I bash kus- kus? hm..... Moreee... ko sa tobom izadje na kraj..... Pravicu se kao da si bio ozbiljan, pa cu napisati recept... Ajd' sutra..... hahahahahaha ( najbolja fora ce biti ako nije znao a ja mislila da jeste) | |
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 7:04 pm | |
| | |
| | | Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 8:15 pm | |
| I ja bi probala nešto iz te kuhinje.SONIA..ostavi nam recepte... :peta strana sv Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | montoya NR .1 foruma
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 8:19 pm | |
| MESNATI COBANAC
SASTOJCI:
1 kg ovcijeg mesa isjeckano na male kockice 1 kg teleceg mesa isjeckano na kockice 1 žlica maslaca 2 veće glavice luka 4 češnja češnjaka 2 kocke goveđe juhe 3 žlice pirea od rajčice sol, papar, paprika
PRIPREMA:
Sitno isjeckajte crveni i bijeli luk dodajte maslac, posolite , dodajte kocke juhe, i malo vode te pirjajte dok se luk ne pretvori u kašu .Dodajte meso i dinstajte 15 minuta. Na kraju dodajte iseckano meso,vode, pire od rajčice i kuhajte sve zajedno oko 45 minuta. Pri kraju kuhanja dodatno začinite prema vlastitom ukusu. Servirajte toplo.
Predviđeno za 6 osoba. Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti. .. | |
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 8:25 pm | |
| - Kijara-brm ::
- I ja bi probala nešto iz te kuhinje.SONIA..ostavi nam recepte... :peta strana sv
Evo ti recept : konzumirati ga na sirovo :joint: | |
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 8:30 pm | |
| Evo i ta tebe nešto..Hvala ti.hehe-pune ruka posla:D PRIJATNO..xD.. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 10:48 pm | |
| - danubius ::
- sonia ::
- I bash kus- kus? hm..... Moreee... ko sa tobom izadje na kraj.....
Pravicu se kao da si bio ozbiljan, pa cu napisati recept... Ajd' sutra.....
hahahahahaha
( najbolja fora ce biti ako nije znao a ja mislila da jeste) Mrtav sam ozbiljan ,,,,,sto puta sam čitao , pa pominju da to jedu , stvarno me zanima -šta to može biti , kada se tako zove ? i ja.... kako se uhvati bash za kus-kus? napisacu ti jednom, hocu, obecavam.... | |
| | | sonia حبيبي
| | | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 07, 2009 10:58 pm | |
| Evo ti recept : konzumirati ga na sirovo :joint: Hm, shto joj ne ponudi ovog? Njegov je Dubai, maleni tatin sin..... | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Uto Sep 08, 2009 4:49 pm | |
| Molohia ( zelena supa od biljke koja se tako zove), pri jelu nacediti limun u tanjir.. ..............................................(dole computer prevodi bukvalno sa engleskog) Ова дебела зелена супа је једно од националних јела Египта. Оперите и ситно сецкати зелено лишће и издвојено. Оставите масти на месо и комбиновати га у лонац са коцкице црни лук, со и бибер, и 500мл воде. Кувате месо до тендера, око 30-40 минута у зависности од тога да ли користите црвеног меса или пилетине. Извадите месо из залиха и ставити на страну. Додај оставља залихе и кувате око 5 минута. Ставите бутер у тигањ и кратко попржити бели лук и коријандер једну минуту без гори. Савет ове мешавине у листовима и акција, док је деоница још увек кључања - | |
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Uto Sep 08, 2009 5:28 pm | |
| Lepo,lepo.Samo ti nama ostavi recepte.Meni se ovo sviđa ...Sve ima lepe sastojke;))) Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | sonia حبيبي
| | | | Danubius Čuvar Vatre
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Uto Sep 08, 2009 8:01 pm | |
| | |
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Uto Sep 08, 2009 9:01 pm | |
| Ne boj se neće meni zapeti.Ovog je sonia meni namenila.Ne se brinuti.. Neću ga kuvati..samo ćemo poipti kafu:D Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | cojle Zaštitnik seljačkih prava
Location : Kumova slama Humor : smešan samom sebi Datum upisa : 09.08.2009
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Uto Sep 08, 2009 9:07 pm | |
| Šta je omiljeno domaće - kafa ili čaj...
Seljak sam pa umem i reč da probiram!
| |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Uto Sep 08, 2009 9:56 pm | |
| | |
| | | anja007
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Sre Sep 09, 2009 12:54 am | |
| Sonija, ja od svega ovoga na slici najvise obozavam ratluk... | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Sre Sep 09, 2009 1:01 am | |
| - anja007 ::
- Sonija,
ja od svega ovoga na slici najvise obozavam ratluk... Ajde, ajde pogledaj navishe, ima tu josh toga | |
| | | anja007
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Sre Sep 09, 2009 1:05 am | |
| Ima onaj lepi arap sto ga kopirao Dani hihihiih))))))))))))) | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Sre Sep 09, 2009 1:14 am | |
| - anja007 ::
- Ima onaj lepi arap sto ga kopirao Dani hihihiih)))))))))))))
ma, nisam ja na njega mislila, al' ajd'.... ako ti kazesh... | |
| | | sonia حبيبي
| | | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Sre Sep 09, 2009 3:50 pm | |
| Мафтоол Мафтоол је празник хране у Палестини, то се кува на свадби и у част мртвих, јер је погодан за сиромашне и богате подједнако. Месо које је обично прати мафтоол пилетине, што је знатно јефтиније од црвеног меса. Мафтоол могу је током целе године, али је популарно познат као зимски оброк. Мафтоол је веома сличан kuskusu, традиционалне националне јело већине земаља Северне Африке који прати њихове меса и поврћа. Kus kus је направљен од тврде пшенице гриз или пукотина зелене пшенице. Спомиње се у старим арапским књига из периода арапског освајања Сицилије и Шпаније.
Мафтоол је боургхол (испуцала пшеница) која је дампенед и трљао измедју руке са белим брашном да формира мале лоптице нешто мања од црног бибера. Иако је кување паре нису популарни у Палестини, мафтоол само кувано на пари у посебној земљане лонац зове Касриыех. Пот, који је пробијен са рупама, седи чврсто на врху други лонац који је сличан у пречнику и на који пилетину, лук и сос Леблебија нежно тиња.
Остале пшенице производе као што су груба боургхол и фреекех (пече зелене пшенице са укусом задимљене) може да се пари као мафтоол, са мањим варијацијама, са којих свака има јединствени укус и мирис.
Припрема Мафтоол
Палестински селу жене припремају мафтоол на традиционалан начин га котрљајућих руком. Хард-боургхол пшенице и брашна су смештени у дрвене или земљане посуде, заједно са малом количином хладне, посољене воде. Ваљањем боургхол, брашно постепено обавезује око сваког зрна боургхол. Резултат мафтоол се онда Просијан и сортирају према величини.
Као што овај метод захтева вештину и дуготрајан, он је препоручљиво користити готове мафтоол од реномираних извора или да га замени са груба боургхол, гриз или пукотина зелене пшенице која треба да буду први натопљен водом, у односу један на један , уз додатак мало маслиновог уља за укус и за заптивање зрна како би се избегле лумпинесс.
Марта
Велики лук исецкати ситно и оцедити је њене течности, а затим га помешајте са неким зачинима према укусу. Радије мешавина цимет, кардамом, кумин и аллспице. Лепљење добијене, који се зове Марта, ће бити браонкасте боје.
Марака
Почните са добрим квалитетом хартије од пилетине на које можете додати сјецкани лук и цхицкпеас. Цхицкпеас треба да буде натопљена у води преко ноћи па све до симмеред кувана кроз фирму, али помало. Алтернативно, можете да користите конзервирано цхицкпеас како би уштедели време.
Кување Мафтоол
Место мафтоол или један од његових алтернатива у горњем делу лонац, чиме рупа у средини да Бурры Марта. Повез Марта са више нивоа и онда мафтоол површине покривају лонац. Мањи лонац треба попунити две трећине са водом или, најбоље, пилетина деонице и довео до брзе чир. Стане горњем делу садржи мафтоол над њим и кравату влажном крпом око шав да га запечати и тако да паре не измиче. Да ли прислушкивању теста да видите да ли се кува мафтоол.
Трљати кухане мафтоол својим рукама да разбију све грудвице које могу да формирају током кувања и ставите га у велику, дубоку посуду и прелити неким марака са луком и цхицкпеас преко њега и стави га на страну за десетак минута пре сервирања. Ово се обично једе уз кувани пилетину. Mnogo teshko da se napravi, to znaju samo stare zene, zato se uglavnom kupuje, a chorba ( maraka) se kuva... Ako vas put nanese u bilo koju arapsku zemlju, obavezno probajte, neponovljiv je....
| | |
| |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Sre Sep 09, 2009 3:52 pm | |
| | |
| | | anja007
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Sre Sep 09, 2009 5:40 pm | |
| - sonia ::
Njegovo velichanstvo: KATAIF Sonija a sta ima u ovom testu unutra? Jer to nesto sa mlevenim mesom pa isprzeno, ili je mozda kuvano? Slano predpostavljam? | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Sre Sep 09, 2009 9:22 pm | |
| Anja, slatko je ... jako slatko... ( kataif) Peku se male palachinke samo sa jedne strane.. Pune se sa nepechene strane smesom koju chine: seckani orasi, kokos, secer, i vec shta... Onda se zatvara, a poshto je nepechena unutrashnja stana, lako se lepi... Onda ide u rernu... Na svaku se stavi malo margarina odozgo, tako da se zapeku i dobiju lepu boju, kao na slici... Onda se , na principu toplo-hladno, utapaju u sherbet.... Druga varijanta je ona koju ja vishe volim jer je laksha: punjenje slatkim sirom i przenje, pa onda u sherbet... Eto.......... | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Čet Sep 10, 2009 1:57 pm | |
| Mansaf- jordansko nacionalno jelo. Osnovni sastojci su: jagnjetina, pirinach i suzeni jogurt , koji se zove dzamid ( tvrd- izgleda kao kamen). U tepsiju osushish tanak hleb, koji se zove rgag ( kao deblje , pechene kore izgleda) hleb je izlomljen na parchice.. Meso se dobro ukuva. Dzamid se rastopi sa vodom iz mesa, skuva se i time se pospe osusheni hleb. Preko se poredja vec skuvan pirinach. Na kraju, odozgo jagnjetina. Posuti przenim bademima. Ona bela chorba, kojom smo utopili hleb je i prilog.... Naravno, zachini su obavezni... | |
| | | sonia حبيبي
| | | | Sanjalica Maman Papillons Charmants Petits
Godina : 49 Location : Tamo gde vecno sunce sja... Datum upisa : 16.08.2008
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Čet Sep 10, 2009 2:08 pm | |
- Anja, slatko je ... jako slatko... ( kataif)
Peku se male palachinke samo sa jedne strane.. Pune se sa nepechene strane smesom koju chine: seckani orasi, kokos, secer, i vec shta... Onda se zatvara, a poshto je nepechena unutrashnja stana, lako se lepi... Onda ide u rernu... Na svaku se stavi malo margarina odozgo, tako da se zapeku i dobiju lepu boju, kao na slici... Onda se , na principu toplo-hladno, utapaju u sherbet.... Druga varijanta je ona koju ja vishe volim jer je laksha: punjenje slatkim sirom i przenje, pa onda u sherbet... Eto.......... Zanimljiva kombinacija. Kod nas se kataif zove ovo, isto tako zanimljivo i ukusno. | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Čet Sep 10, 2009 2:17 pm | |
| Наблусу, 18. јула 2009, (РАМАТТАН) - највећа плочица Кнафех у свету је откривен у суботу у граду Наблусу палестинског током годишњег Куповина фестивала. Гинисова књига заменика Хазима Схуннар и идеје човека Муханнад Ар-Раби је објаснио да је 170 пекара из десет Наблусу Кнафа пекаре помагали у стварању гигант пециво, који цену 15.000 долара, према новинској агенцији Маан.
Састојци су следећи:
600 килограма белог сира 300 килограма шећера 700 килограма брашна 40 килограма пистаћима 6 конзерве кувања масти
Ар-Раби је додао да су 22 Посудама гаса за кување се користи у печењу Кунафа гиганта. Схуннар, напоменуо Кунафа плоче је 74 метара, а широк 1,05 метара, тежине 1.765 килограма. | |
| | | sonia حبيبي
| | | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pet Sep 11, 2009 5:05 pm | |
| Homos- kuvana, samlevena leblebija, zachinjena solju,paprichicom, limunom, tahanijom... Odozgo prelivena maslinovim uljem... Ukrasiti po zelji... Libanski specijalitet... Sluzi se uz piletinu.... | |
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pet Sep 11, 2009 5:12 pm | |
| Kus kus је направљен од тврде пшенице гриз или пукотина зелене пшенице. Спомиње се у старим арапским књига из периода арапског освајања Сицилије и Шпаније. ...a ja mislio da je to neka dobro začinjena mesina ....e nek kusa ovo ko hoće ....više volem po "lalinski" ....tj, obavezno nešto "priklati " | |
| | | sonia حبيبي
| | | | Danubius Čuvar Vatre
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pet Sep 11, 2009 5:19 pm | |
-
bezobrazan jedan, napisala sam ti recept gore, a izgleda da si pronashao znachenje jedne polovine naziva... Pa video sam ...čim sam pričitao "tradicionalno jelo u Africi" , aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Ta kad si videla debelog nigera u Africi ....bogamiiii....ni kod tebe kus-kus nije često na meniju, sekice | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pet Sep 11, 2009 5:23 pm | |
| - danubius ::
- sonia ::
-
bezobrazan jedan, napisala sam ti recept gore, a izgleda da si pronashao znachenje jedne polovine naziva... Pa video sam ...čim sam pričitao "tradicionalno jelo u Africi" , aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Ta kad si videla debelog nigera u Africi ....bogamiiii....ni kod tebe kus-kus nije često na meniju, sekice ne zna, folira.... dobro je za sad.... ( nije na meniju, nedostupno za svakoga, znachi da vredi, ali ga nosim sa sobom uvek, za sluchaj da zatreba ) | |
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pet Sep 11, 2009 5:59 pm | |
- ali ga nosim sa sobom uvek, za sluchaj da zatreba )
falaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....nekako mi više može zatrebati onaj šiš-kebab............eeeeeeeeeeeeeeee, to je već saaaaaaasvimmm prava stvar ! | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Sub Sep 12, 2009 3:31 pm | |
| Ћевап (транслитерација, као и повремено кебап, кабаб, кебоб, кабоб, кибоб, кебхав, кепхав) се односи на разноликост јела од меса у Пасхтун, турски, персијски, Кавкаска, израелска кухиња, Централне Азије, Јужне Азије и неке афричке кухиње , састоји се од меса на роштиљу или Печен хљеб замотан у пратњи салата са белим луком и парадајз сос. Најчешћи ражњићи укључују јагњетину и говедину, али други користе коза, пилетине, рибе или шкољке. Пажљив муслимани и Јевреји не користе свињско месо за ражњићи због верске и културне забране, свињски ражњићи, али се може наћи у Албанија, Јерменија, Бугарска, Кипар, Грузија, Грчка, Велика Британија и Индије, посебно у држави Гои. На Израел, "Кабаб" је популарна меса са роштиља, од говедине или јагње. Као и код других етничких намирнице које доносе имигранти и путници, ћевап је постао део свакодневног кухиње у мултикултуралним земљама широм света. .......................................................... istorija Порекло ћевап може да лежи у кратком снабдевања кување горива на Блиском Истоку, која је од великог кување хране тешко, док су урбане економије је лако доћи до мале посекотине меса у продавници Месарски [1]. Израз је у основи персијског порекла и персијском традицијом је да је јело измислио средњовековне Ираниц војници који су својим мачевима да роштиљ месо над ватру на отвореном пољу [6]. Ипак, јело је пореклом из Блиског истока и источно-медитеранског нарочито Грчка-од давнина [1] Заиста., Постоје слике византијских Грка припремање схисх ражњићи и таква храна је потврђена у античкој Грчкој већ у 8. веку пре нове ере (архаично периоду) у Хомерову Илијаду [7] и Одисеји [6] и у класичној Грчкој, између осталих у радовима Аристофан [8], Ксенофонт [9] и Аристотел [10]. Ибн Батута записа који је био ћевап служио у дворовима Индије од најмање султаната периоду, па чак и обичних ће уживати за доручак са Наан. [11] | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Sub Sep 12, 2009 3:50 pm | |
| Ma, ceo svet zna sve o kebabu, dajte da vidim kako ga vi dozivljavate, meni neshto ne ide , nece ni slike ni pisanije..... Jedva i ovo sklepah sa oversettera, pa k'o da je pisao indijanac srpski.... ( nisam ja pisala, samo prekopirala! da se zna) | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Ned Sep 13, 2009 5:42 pm | |
| | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Ned Sep 13, 2009 5:43 pm | |
| | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Ned Sep 13, 2009 5:47 pm | |
| | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Pon Sep 14, 2009 6:44 pm | |
| ARAPSKO GOSTOPRIMSTVO | | | |
Kada imate arapskog gosta na obedu, trebalo bi da znate sledeca, osnovna pravila arapskog gostoprimstva:
* Pozdravite gosta na vratima govoreci "Ahlan wa sahlan", {to se obichno prevodi sa "Dobrodoshli". Pravi prevod glasi "Rodbina i ravan pod" - {to znachi da ce gost biti dobrodoshao i siguran (kao chlanovi istog plemena, roda) i da ce mu biti udobno (ravan pod chini lakshim mesto za blagovanje).
* Svako ko se pojavi dok porodica rucha, treba radosno da bude pozvan da joj se pridruzhi. Zapadni obichaj da se gost zamoli da pricheka dok porodica rucha, smatra se neoprostivim prekrshajem gostoprimstva. Ako nemate dovoljno hrane, iznesite brzo tanjir jaja, chiniju maslina, turshiju i iseckano svezhe povrce.
* Posluzite veliki izbor jela, jer moze se desiti da gost ne bude voleo neko od njih. Sirijska tradicija zahteva da se pripremi sedam razlichitih jela, i mada nije neophodno, to je razumna preporuka. Za bife-vecheru za 20 osoba, treba pripremiti najmanje 10 razlichitih jela.
* Nemojte vredjati vasheg gosta sluzheci jednu shniclu, salatu ili krompir po osobi! Opshte je pravilo da se planira tri puta kolichina od one koja ce najverovatnije biti konzumirana. Gost chini chast kuci svojim prisustvom i njegovo zadovoljstvo i uzhivanje nece biti postignuto ukoliko je nedovoljna kolichina hrane. Vece kolichine takodje omogucuju prihvat i neochekivanog gosta koji mozhe da navrati. Ako je neko jelo potpuno konzumirano, to je znak da ga nije bilo dovoljno pripremljenog i to nije kompliment za domacina. Kada sluzhi goste, domacin ce se izvinuti zbog oskudnosti hrane, pa mozhe pozvati domacicu da donese dodatne stvari, govoreci zachudjeno: " Zar nemamo malo......?". To nije nikako ruzhenje domacice, vec josh jedna prilika da se zadovolji gost.
* Naslutite svaku potrebu gosta, stalno izrazhavajuci brigu za njegovu udobnost i nudeci sve i svashta zashta bi on mogao biti zainteresovan. Nikada ne tretirajte gosta kao chlana vashe porodice, ochekujuci da sam sebi pomogne, vec ga sluzhite kako to vec njegov poshtovani polozhaj zahteva.
* Ako je neko jelo ili pice odbijeno, domacica to isto mora ponuditi josh najmanje dva puta. Jer, gost se mozhda ustruchava iz uljudnosti. Hrana mora ultimativno da mu se servira, chak i ako protestuje - naslucujuci da ce on na kraju ipak pristati.
* Prostran posluzhavnik sa vocem treba da bude ponudjen, chak i ako su sluzheni drugi slatkishi. Da bi se pokazalo gostu da je posebno dobrodoshao, ogulite jednu jabuku ili naranddzu za njega: nece se usuditi da odbije ovaj gostoljubivi chin.
* Kada gost kazhe "Daime" ("Da sluzhite hranu zauvek" -{to ustvari znachi "Da uvek buudete dovoljno bogati da uzhivate kako treba"), odgovara mu se sa "Sahten" ("Dva dobra zdravlja" - {to znachi "Da uvek uzhivate u dobrom zdravlju").
* Sledeceg dana uzhivajte ne kuvajuci, jer vash porodichni obrok ce se sastojati od velike kolichine onoga shto je ostalo.
( isti srbi)
|
| |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA Uto Sep 15, 2009 6:42 pm | |
| 2 главице црног лука, танка кришка ½ кашичице кардамон, прах ¼ кашичице цимета у праху ¼ кашичице каранфилића, прах ¼ кашичице бели бибер, згњечен 1 кашичица белог лука, млевени 1 кашичица кумина, прах 1 супене кашике Тахини сос 1 супене кашике биљног уља 1 супене кашике сирћета 2 супене кашике сока од лимуна 2 супене кашике парадајз Со и бибер Утрљати лук у со и бибер. • Мешавина свих састојака у великој посуди, додати лук. • маринирати пилетине, поклопити и држати у фрижидеру најмање 3 сата за до 2 дана. Н.Б. (овај износ је примерен маринирати ½ кг пиле) Пилетина Схауерма маринада | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: ARAPSKA KUHINJA | |
| |
| | | | ARAPSKA KUHINJA | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 14 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 14 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|