|
| ČIJI JE TESLA ? | |
|
+32Kica/Praja Danubius daljinski el_vibrador Marea Lakota ZoxZoja pesma podbarac dusicaa Ivana_258 Astra cojle Tattoo tok tuk tok Zana brunolino bosankaa AstrinaKomsinica ZezaM montoya sanjalica.ns PJER Lily zirafa debilko Tornado Kijara-brm Smiljan01 determinanta _Batonbreucki_ popovac 36 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: ČIJI JE TESLA ? Čet Sep 16, 2010 8:36 pm | |
| First topic message reminder :
Zanimljivo kako kada neko nešto postigne , svi ga svojataju, ma koliko malo bili zasluzni za taj uspeh. Uzmimo Nikolu Teslu .
Srbi ga smatraju svojim ,i to nije upitno, iako se rodio u Hrvatskoj , ziveo po celoj Evropi i najveći deo zivota u Americi ,a Beograd i Srbiju video samo na jedan dan, kada je došao da sahrani majku . Imamo sada aerodrom i muzej Tesle u Beogradu , mnoge skole nose njegovo ime . Hrvati ga smatraju "svojim znanstvenikom " -jer se rodio u Hrvatskoj i skolovao u Gospicu,Karlovcu i Zagrebu .Čak i dalje školovanje se nista ne razlikuje od klasičnog školovanja nekog nadarenog (ili bogatog) Hrvata u to vreme -Grac, Beč.....
Postoji njegov spomenik u rodnom Smiljanu.
Amerikanci će rado napomenuti da je njihov drzavljanin, dakle Amerikanac ( ono "poreklom " ne zanima bas Amere, jer su svi "od negde " )da je tamo ziveo i radio, da je sve što je izumeo, izumeo tamo , i shodno tome , i oni su mu se oduzili kao svom zasluznom gradjaninu . Sa Edisonom ga smatraju svojim najznacajnijim naucnikom u sferi elektrotehnike .
Dakle ...svi ga smatraju svojim . Čiji je u stvari onda Nikola Tesla ?
| |
| | |
Autor | Poruka |
---|
montoya NR .1 foruma
Datum upisa : 09.02.2008
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:36 pm | |
| - AstrinaKomsinica ::
- Joj cime se vi zamajavate, cccccc
tema za sučeljavanje raznih teorija.... :wel66: | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:37 pm | |
| - montoya ::
- Dolinac ::
- [
Zaboravio si reci da se i rodio na teritorije danasnje HR :ventilator : sadašnje ili današnje...to mu dođe isto... :329340: da..rodio se na teritoriji današnje HR.Hm....a otkud toliko Srba u to vreme na teritoriji HR...i kako to da svi pričaju isti jezik??? Znas ti koliko hrvata u Vojvodini, Zemunu i Beogradu zive? Znaci ako si Hrvat porijeklu nesmijes da zivis u nekoj drugoj republici tj. drzavi?? hey pa gdje mi zivimo?? |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:40 pm | |
- Joj cime se vi zamajavate, cccccc
Nije iz Bosne Kono. ovaj puta nije babo. :zubi3: |
| | | montoya NR .1 foruma
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:41 pm | |
| - Dolinac ::
Znaci ako si Hrvat porijeklu nesmijes da zivis u nekoj drugoj republici tj. drzavi?? hey pa gdje mi zivimo?? Izvini....koja je razlika između Srba i Hrvata...sem vere?Tj. kako da odgonetnemo tu razliku osim samog "predstavljanja?Hoću reći...dsa razlika ne postoji, sem izbora vere.... :329340: | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:44 pm | |
Znaci ako si Hrvat porijeklu nesmijes da zivis u nekoj drugoj republici tj. drzavi?? hey pa gdje mi zivimo?? Izvini....koja je razlika između Srba i Hrvata...sem vere?Tj. kako da odgonetnemo tu razliku osim samog "predstavljanja?Hoću reći...dsa razlika ne postoji, sem izbora vere.... :329340: I tvoj pop i moj svecenik jede i pije, nema tu uopce razlika. Razliku prave drugi a neki ih slede! |
| | | bosankaa ★ Prva Oklagija Foruma ★
Datum upisa : 17.02.2010
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:45 pm | |
Jeste i jeo je Slavonsku kobasicu i cvaraka, karlovacko pivo je drmnuo itd. Znaci bio je Rvat! Otac Pravoslavni pop...krstio se kao pravoslavac...istina- živeo na teritoriji sadašnje HR :329340: ...ali ode u SAD i tamo je završio.... DakleM naš je!A čiji smo mi? :joint: Šalu na stranu. Kao što i doca napisa...otac mu bi pravoslavni pop,tako da znamo koje vjeroispovijesti bi...a ono što je on "uradio" ...uradio je za sve nas,tako da svi možemo i reći da je naš | |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:46 pm | |
I tvoj pop i moj svecenik jede i pije, nema tu uopce razlika.
Razliku prave drugi a neki ih slede! upravo to sam i rekao....isti jezik, isto ponašanje a kao ima drastične razlike.... :329340: | |
| | | AstrinaKomsinica Master Spamer
Datum upisa : 22.01.2011
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:47 pm | |
| CoJek umro Amer, i sve "nama" ostavio, pa vi vidite hahahahahahaha | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:47 pm | |
| Ja sam mamin i tatin, a vala i Nikola. Nemojte se samo jos potuci tu :zubi3: |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:50 pm | |
| Nakon pooodužeg razmišljanja mislim da je nekako bio najviše Katarinin (Katharine Johnson)..a kad kraće razmišljam bio je -Svoj. Bio je Genijalac,izumitelj,naučnik... i ako ikome pripada onda je "Naukin". Ali da rasprava "teče " i moj i tvoj,naš...:)) |
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:54 pm | |
| - Breza* ::
- Nakon pooodužeg razmišljanja mislim da je nekako bio najviše Katarinin
(Katharine Johnson)..a kad kraće razmišljam bio je -Svoj. Bio je Genijalac,izumitelj,naučnik... i ako ikome pripada onda je "Naukin". Ali da rasprava "teče " i moj i tvoj,naš...:)) Vracaj Putovnicu Breza! |
| | | Danubius Čuvar Vatre
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:54 pm | |
| Ničiji bre...osobenjak koji je mrzeo ljude i živeo u svom svetu . Nije dao da mu priđe niko na manje od 2 m i nikada se nije ni rukovao . Briga je njega bila i za Srbiju ,Hrvatsku i Ameriku i ceo svet. On je imao svoj svet nauke -bez ljudi . | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:55 pm | |
| |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:56 pm | |
| - Danubius ::
- Ničiji bre...osobenjak koji je mrzeo ljude i živeo u svom svetu .
Nije dao da mu priđe niko na manje od 2 m i nikada se nije ni rukovao . On je imao svoj svet nauke -bez ljudi . živa istina....a mazao kosu belim lukom..... čitao da je to radio i Ajnštajn.... :329340: Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti. ..[You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:56 pm | |
| Dolinac:: - Citat :
- Vracaj Putovnicu Breza!
Budem. ionako je istekla.... |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:57 pm | |
E i deda imao je mamu i tatu Naravno....ali taj tata i mama dede su bili svetle puti...i niko zato ne sme da se ljuti :329340: Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti. ..[You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | brunolino
Godina : 111 Location : u bespucima... Datum upisa : 12.10.2010
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sub Avg 25, 2012 11:59 pm | |
- Čiji je u stvari onda Nikola Tesla ?
al Ti postavis glupo pitanje ciji je...pa Cecin bolan , koji si se klinac ponado da je Tvoj... | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 12:09 am | |
| Danubius:: - Citat :
- "Ničiji bre...osobenjak koji je mrzeo ljude i živeo u svom svetu .
Nije dao da mu priđe niko na manje od 2 m i nikada se nije ni rukovao . Briga je njega bila i za Srbiju ,Hrvatsku i Ameriku i ceo svet. On je imao svoj svet nauke -bez ljudi ." Montoya:: - Citat :
- živa istina....a mazao kosu belim lukom..... čitao da je to radio i Ajnštajn...
Vas dvojica ste sigurni da je to sve istina?...:)) Kad god bih tako nešto pročitala uvijek sam pomislila kako je to najobičniji trač..možda i nije ,ali ja ću radije vjerovati da je. Vjerujem da naprosto nije imao vremena za "dangubljenje"..bio je zanesen svojim radom,imao financijskih problema..etc Svi genijalci su i zanesenjaci,da je kafenisao po cijele dane kad bi stigao stvarati Mazanje kose bijelim lukom je stari narodni recept za opadanje kose..a na slikama nema baš "Hendriksicu"..:)) |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 12:11 am | |
| Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti. ..[You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | PJER Pjer
Datum upisa : 13.10.2008
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 4:23 pm | |
- PJER ::
- taj citat je podmetacina starih komunista..nikad to nije izjavio...
Intervju je bio 1899????? Tad nije bilo komunista
daj ti intervju da procitam gde to pise.... :joint: Pjer evo ti link: [You must be registered and logged in to see this link.] daj ti meni original dokument a ne ovo prepricavanje... evo sad cu da otkucam i da izmislim da je svasta rekao....to je cisto podmetanje ... Hrvatska nije ni postojala ..1899 god... | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 4:36 pm | |
| [quote="PJER"][quote="Dolinac"][quote="PJER"] - Dolinac ::
- taj citat je podmetacina starih komunista..nikad to nije izjavio...
evo sad cu da otkucam i da izmislim da je svasta rekao....to je cisto podmetanje ... Hrvatska nije ni postojala ..1899 god... Hrvatsko ugarska nagodbaHrvatsko-ugarska nagodba sklopljena je 1868. godine kojom su uređena zajednička pitanja, a prevagnuli su mađarski interesi. Ugarska je priznala Kraljevini Hrvatskoj položaj političkog naroda i teritorijalnu cjepokupnost. Hrvatska je slala zastupnike u Ugarski sabor te je bila financijski oštećena i podređena Ugarskoj. Riječkom krpicom Rijeka dolazi pod mađarsku vlast. Propala je Kvaternikova Rakovička buna. U ovom razdoblju djeluje Ante Starčević, otac domovine. U Dalmaciji se vodi politička borba narodnjaka i autonomaša. U Istri djeluje Juraj Dobrila. Banom postaje Ivan Mažuranić koji provodi modernizaciju zemlje. Godine 1874. utemeljeno je moderno Sveučilište u Zagrebu. Godine 1881. Vojna Krajina je sjedinjena s ostatkom Hrvatske. Dolaskom na vlast bana Khuen-Hédervárya 1883. sljedećih dvadeset godina provodi se jaka mađarizacija. Srpska manjina dobiva privilegirani položaj. Održane su velike protumađarske demonstracije 1903. godine. PJER, procitaj malo povjest Hrvata prije nego nesto lupnes, ebem ga ja. Hrvatska je uvjek postojala! :eee54: |
| | | PJER Pjer
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 4:58 pm | |
| Ugarska je priznala Kraljevini Hrvatskoj | |
| | | Gost Gost
| | | | PJER Pjer
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 5:11 pm | |
- Zanimljivo kako kada neko nešto postigne , svi ga svojataju, ma koliko malo bili zasluzni za taj uspeh.
Uzmimo Nikolu Teslu .
Srbi ga smatraju svojim ,i to nije upitno, iako se rodio u Hrvatskoj , ziveo po celoj Evropi i najveći deo zivota u Americi ,a Beograd i Srbiju video samo na jedan dan, kada je došao da sahrani majku . Imamo sada aerodrom i muzej Tesle u Beogradu , mnoge skole nose njegovo ime . Hrvati ga smatraju "svojim znanstvenikom " -jer se rodio u Hrvatskoj i skolovao u Gospicu,Karlovcu i Zagrebu .Čak i dalje školovanje se nista ne razlikuje od klasičnog školovanja nekog nadarenog (ili bogatog) Hrvata u to vreme -Grac, Beč.....
Postoji njegov spomenik u rodnom Smiljanu.
Amerikanci će rado napomenuti da je njihov drzavljanin, dakle Amerikanac ( ono "poreklom " ne zanima bas Amere, jer su svi "od negde " )da je tamo ziveo i radio, da je sve što je izumeo, izumeo tamo , i shodno tome , i oni su mu se oduzili kao svom zasluznom gradjaninu . Sa Edisonom ga smatraju svojim najznacajnijim naucnikom u sferi elektrotehnike .
Dakle ...svi ga smatraju svojim . Čiji je u stvari onda Nikola Tesla ?
ciji je.. mamin i tatin..a mama i tata su Srbi....da je rodjen na marsu opet bi bio.. Srbin Srbi ga smatraju svojim....pa nije valjda tudjinac..nas je pa sta..... :joint: i kakve sad to ima veze ciji je.... kakvu korist sad imamo zbog toga sto je Srbin , rodjen u Smiljanu ..u tadasnjoj austrougarskoj...? | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 5:15 pm | |
| Opet ponavljam, nije se rodio u Austrougarskoj nego je rodjen u Hrvatskoj. A da je ugodba-personalna unija bila izmedju Austrougarske i Hrvatske je nesto drugo. |
| | | PJER Pjer
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 5:18 pm | |
Ugarska je priznala Kraljevini Hrvatskoj
Sta je tu smijesno? Priznala je kao kraljevinu iako nismo kralja imali. bez kralja ne valja.. kakva ste onda kraljevina, a nema te Kralja :zubi3: ili je bio kralj Josip :joint: ko je vladao kraljevinom Dalmacijom,Slavonijom i Hrvatskom? | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 5:26 pm | |
| [quote="PJER"][quote="Dolinac"] - PJER ::
Ugarska je priznala Kraljevini Hrvatskoj
bez kralja ne valja.. kakva ste onda kraljevina, a nema te Kralja :zubi3:
ili je bio kralj Josip :joint:
ko je vladao kraljevinom Dalmacijom,Slavonijom i Hrvatskom? Nakon razdoblja vladanja hrvatskih knezova prvi kralj Hrvatske postaje Tomislav iz loze Trpimirovića oko 925. godine. Tomislav, koji je vojno porazio Mađare i kao bizantski saveznik potukao bugarsku vojsku, ujedinio je Posavsku i Primorsku Hrvatsku i stvorio državu znatne veličine. Na upravu je dobio i bizantsku Dalmaciju. Po podacima iz zapisa bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta koji su očito pretjerani saznajemo da je hrvatska vojna moć u X. stoljeću zasigurno bila velika. Stjepan Držislav postaje prvi hrvatski okrunjeni kralj s titulom kralj Hrvatske i Dalmacije. Srednjovjekovno hrvatsko kraljevstvo doseglo je vrhunac pod kraljevima Petrom Krešimirom IV. (1058. - 1074.) i Dmitrom Zvonimirom (1075. - 1089.). Petar Krešimir pod svoju je upravu stavio dalmatinske gradove, Slavoniju te pripojio Neretvansku kneževinu i dijelove Bosne. Zvonimir je od legata tadašnjeg pape Grgura VII. Gebizona 1075. u crkvi u Solinu okrunjen za kralja Hrvatske i Dalmacije. Iz tog vremena potječe Bašćanska ploča prvi dokument zapisan na hrvatskom jeziku na glagoljici. Ima ti visa info. materijala, mogu pisati roman o Hrvatima i kraljevini, procitaj malo povjest Hrvata. Vjeruj mi, bices dosta informisan onda. PS: Hrvatska je teoretski jos uvjek Kraljevina,Hrvatska Kraljevska Kruna je u Vatikanu! |
| | | PJER Pjer
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 5:32 pm | |
| mi ovde pricamo o Tesli..i vreme kad je rodjen i kada je ziveo..to je bila austrougarska....kakve ste vi sporazume imali i statuse to je vas problem..bili ste pod njihovom kapom...
jaooo nemoj samo Vatikan da mi spominjes..alergican sam... :joint: | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 5:42 pm | |
| - PJER ::
- mi ovde pricamo o Tesli..i vreme kad je rodjen i kada je ziveo..to je bila austrougarska....kakve ste vi sporazume imali i statuse to je vas problem..bili ste pod njihovom kapom...
jaooo nemoj samo Vatikan da mi spominjes..alergican sam... :joint: Nikola Tesla rođen je 9./10. srpnja 1856. u mjestu Smiljan kod Gospića znas to je tadasnja Hrvatska PJER. Tesla je bio podrijetlom Srbin [1] i uvijek se ponosio svojim srpskim porjeklom i hrvatskom domovinom. Teslin otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina Mandić (zvana Đuka) bez formalne naobrazbe, ali veoma inteligentna žena. Kako je pisao i govorio Tesla, njegova se obitelj ranije prezivala Draganić. U tim tekstovima je stajalo "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. Stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“Pobogu procitaj malo povjest, ako lazem ja nelaze povjest. |
| | | PJER Pjer
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 5:49 pm | |
| koju povijest da citam ovu koju izmisljate?
PREZIME Tesla staro je više od dva i po veka. Pre toga prezime ili porodično ime bilo je Draganić. Ime Tesla, u čisto doslovnom značenju, zanatlijsko je ime, kao Kovačević ili Drvodeljić. Kao zajednička imenica, ono označava drvodeljsku alatku, u stvari sekiru sa širokim sečivom koje stoji upravno na svojoj držalji. Ta alatka upotrebljava se za tesanje velikih debala, i na srpskohrvatskom jeziku zove se tesla. "Postoji predanje u porodici Draganić da su članovima jedne grane dali nadimak Tesla zbog jedne nasledne osobine po kojoj su bezmalo svi imali vrlo široke, krupne i isturene prednje zube koji su mnogo ličili na trouglasto sečivo drvodeljske sekire", zapisao je Džon O'Nil reči Nikole Tesle, dodajući još da porodica Tesla vodi poreklo iz zapadnog dela Srbije i da je dala podjednak broj oficira i sveštenika, a drugi izvori navode: "Ima ih, pa se čude prezimenu Tesla. No, valja znati da je ovo pridjevak ili nadimak; jer pravo značenje riječi možemo doznati od drvodjelja. Teslom dube ili kopaju ono što su pilom zapilili ili dlijetom u kakvom komadu građe naokolo usjekli. Pa taka su prezimena još npr. Skobla, Varićak (žitna mjera), Ličina (usukano uže od lika) itd.", kaže M. Medić 1892, a tridesetak godina kasnije dodaje: "Milutin Tesla rodom je iz Raduča, južno od Gospića. Tamo i sad živi pleme Tesla; a Teslića ima u Ostrvici. Pa i u Bosni je na glasu mesto Teslić. Teslino je krsno ime sveti Đurađ. Kako je to prezime postalo, ne znam; ali je Vuk u svoj "Srpski rječnik" (1852) uvrstio riječ tesla za ime oruđa, što se njim kopaju na primjer korita; a i teslar kao ime vodene ptice u Srijemu." Da je ranije porodično prezime familije Tesla bilo Draganić, dosadašnja istraživanja nisu potvrdila niti demantovala ovaj podatak Džona O'Nila, posebno jer potiče od samog kazivanja Nikole Tesle svom prijatelju i biografu. A niko se nije ozbiljnije ni pozabavio ovim pitanjem. Da su Tesle i Draganići zaista bili u bliskim vezama, potvrđuje Milutin Tesla, u jednom pismu iz Senja, gde kaže " tetak moj, g. Draganić". Kako se zvao ovaj sveštenik Draganić i u kakvom je stvarnom srodstvu bio s Milutinom, još nije utvrđeno, a možda bi njegovo ime poslužilo kao početni trag u razjašnjenju brojnih otvorenih pitanja. Poznata su imena nekih Draganića u Lici osamnaestog i devetnestog veka, a zanimljivo je da su oni oficiri ili sveštenici. Bilo je pokušaja od zagrebačkog znanstve-nika Ćirila Pete-šića da se prezime Draganić čita kao Draginić, čije se poreklo zatim izvodilo iz krajeva oko Novog Vinodolskog, što je brzo osporeno, a najpre je to uradio Dane Tesla, jer su tamo živeli samo katolici, tj. Hrvati Draginići. Džon O'Nil tvrdi da Draganići (Tesle) potiču iz zapadne Srbije, a sam Nikola Tesla je prvih dana juna 1892. godine u Pešti u deputaciji srpske vlade (od koje je primio poziv za posetu Srbiji) izjavio: "Kolijevka mojih djedova, Kraljevina Srbija...!" Samo ovih pet reči pustila je cenzorska ruka u štampu, iza koje sledi deset praznih redova ispunjenih tačkicama koje su štampane u "Srbobranu". Na obroncima Kopaonika, nedaleko od Raške, i danas postoji manje selo koje nosi naziv - Draganići, a u njemu se mogu naći familije koje slave sv. Đorđa. Malo je poznata i još ređe publikovana činjenica da je krsna slava porodice Milutina Tesle, Sveti Đorđe (16. novembar), tj. Đurđevdan (6. maj). Sva njegova deca poštovala su i čuvala krsno ime kao najveću svetinju. Ćerka Marica piše slavnom bratu u Njujork, 22. aprila 1894. godine: "Čestitam ti krsno ime, a nadam se da nijesam zakasnila kao za imendan." Sedam godina kasnije, opomonje ga: "Čestitam ti krsno ime! Možebit da si ti i zaboravio koje ti je, ali ja nijesam, koliko se sjetiti mogu, propuštala čestitati, pa neću ni ove godine." Na Kordunu, u području Tušilovića, kod Karlovca, u selu Ivanković, živele su Tesle za koje smo čuli da vode poreklo iz "jednog sela iza Zlatibora". Navodi se ranije prezime Dragić, odnosno Dragović, s tim što se Dragovići izvode od Dragića. Kako u ovoj priči nema drugih pouzdanih podataka, npr. krsne slave pomenutih familija ili drugih bližih odrednica, to se ona ne može dovesti u direktnu vezu sa porodicom iz koje je potekao Nikola Tesla. U godini velikog Teslinog jubileja 2006. mogle su se čuti i tvrdnje, ničim potkrepljene, da Tesle potiču sa Zlatibora, odakle su i Tarabići, čuveni proroci. Milena Šotra-Gaćinović u svojim "Uspomenama iz Amerike" kaže: "Kao što su mnogi tvrdili da su ga viđali, tako su ljudi iz svih krajeva naše zemlje dokazivali kako je Tesla porijeklom baš iz njihovog rodnog kraja. Jednom riječju, svi su ga htjeli i svojatali kao svoga, pa je čak i Jovan Dučić pisao: 'Poznato je također da je veliki fizičar Nikola Tesla po precima, doseljenim u Smiljevo u Lici (Dučić piše Smiljevo), poreklom od Bileće u Hercegovini; i od porodice Komnenića od kojih su neki daleki rođaci išli da ga traže po Americi. Njihovo selo u vazdušnoj liniji je blisko selu Boška Pokrajčića kod Trebinja.' | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 5:54 pm | |
| Bilo kako bilo, neciji je bio, tko da je netko drzao svijecu. :zubi3: |
| | | PJER Pjer
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 6:01 pm | |
| niko nije drzao svecu naravno... istina i samo istina.... to sto si napisao za kraljeve oko vinodolskog...i spajas Teslu.vidis da nije tacno...a govoris mi da malo procitam povijest...u lazi su kratke noge..
:zlz: | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 6:03 pm | |
- niko nije drzao svecu naravno...
istina i samo istina.... to sto si napisao za kraljeve oko vinodolskog...i spajas Teslu.vidis da nije tacno...a govoris mi da malo procitam povijest...u lazi su kratke noge..
:zlz: Znas povjest se uvjek pise kako vjetar piri. :zubi3: |
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 6:19 pm | |
- :durise3:
Kono. Znas kralj Tomislav je krunisan u Bosni, po pravilu je danasnja i tadasnja Hrvatska pokrajna Bosne a ne obrnuto. Ebote pa Tesla pripada Kraljevine Bosne, znaci Bosanac je! :rlol: Ziva istina! :eee54: |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 6:22 pm | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 6:26 pm | |
| |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 6:27 pm | |
| Hajd' znas da ja zlo ne mislim:) Samo da se zabavim dobro :girlcool: | |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 6:29 pm | |
| Auuu gde vi odoste . Niko nije pročitao ono da Teslu nije bolelo uvo ni za ljude ,a kamoli nacije ??? Pa ima i Petrovića svugde ...i tako se prezivaju i Srbi ,i Hrvati ,i Romi i Vlasi i sam vladika crnogoski Rade . Sutra neki Petrović postane nobelovac kao Švedski državljanin , pa ćemo se ubiti da tražimo po lozama šta je "starije" -što mu je prapradeda došao iz Srbije pre 300 godina ,što se rodio u Hrvatskoj i tamo išao u školu ,ili što je ceo život živeo u Švedskoj ? Budalaština ...Tesla i svi takvi pripadaju celom svetu . Kako se oko Anjštajna ne kolju Nemci ,Švajcarci ,Izraelci ,pa ni Srbi (po ženskoj lozi ?) [You must be registered and logged in to see this image.]čiji je on najveći sin ? | |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 6:33 pm | |
| Zato sto Ajnstajn nije bio "stealth" hahahahahahahahahahahahaha | |
| | | PJER Pjer
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 9:39 pm | |
| pa ti se Dani pitas ciji je Tesla..ne ja..i ..ponovo upadas u svoju zamku. :smeh4: .... | |
| | | PJER Pjer
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 9:42 pm | |
| pogotovo iritira ovo tvoje.... - Citat :
- Srbi ga smatraju svojim
a ciji je..reci mi..????? .svetski...a nase... :smeh4: | |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Ned Avg 26, 2012 11:33 pm | |
| Tesla je bio Srbin....što na ovo pitanje nema veze, rođen na teritoriji HR...a bio je def. Amerikanac jer sve što je bitno uradio..uradio je tamo, i tamo je umro(sahranjen).Dok smo mi ovde dokazivali državnost u odnosu na Turke i Austrougarsku on se tamo bavio naukom.Najgore što i dalje se bavimo sami sobom i stalno vraćamo na istorijska dešavanja, što nam nije mnogo od koristi. Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti. ..[You must be registered and logged in to see this image.] | |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Pon Avg 27, 2012 11:27 am | |
- pa ti se Dani pitas ciji je Tesla..ne ja..i ..ponovo upadas u svoju zamku. [You must be registered and logged in to see this image.] ....
Ja se ne pitam -jer nikada nisam delio ljude po naciji, veri ,rasi ili bilo čemu drugom . meni je svejedno ,da je i Tibetenac. Pitaju se gospoda "patriote i domoljubi "-a naslov teme je identičan onome što je pisalo po novinama ,dakle shodno dilemi onih koji bi da ga svojataju . Identičnu stvar imamo i sa Ivom Andrićem . Moja "poruka" je uvek ista -nije važno "šta si" -nego "kakav si" . [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | doctorr67 NR .1 foruma
Location : Singidunum Humor : Onaj koji napravi gresku, a ne ispravi je - cini i drugu gresku!! Datum upisa : 20.12.2007
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Pon Avg 27, 2012 11:30 am | |
Moja "poruka" je uvek ista -nije važno "šta si" -nego "kakav si" . [You must be registered and logged in to see this image.] povodom toga ima jedna stara izreka sa ovih prostora: "nismo imali ništa, onda su došli Nemci i uzeli nam sve"..... :joint: :329340: | |
| | | PJER Pjer
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Pon Avg 27, 2012 5:27 pm | |
- pa ti se Dani pitas ciji je Tesla..ne ja..i ..ponovo upadas u svoju zamku. [You must be registered and logged in to see this image.] ....
Ja se ne pitam -jer nikada nisam delio ljude po naciji, veri ,rasi ili bilo čemu drugom . meni je svejedno ,da je i Tibetenac. Pitaju se gospoda "patriote i domoljubi "-a naslov teme je identičan onome što je pisalo po novinama ,dakle shodno dilemi onih koji bi da ga svojataju . Identičnu stvar imamo i sa Ivom Andrićem . Moja "poruka" je uvek ista -nije važno "šta si" -nego "kakav si" . [You must be registered and logged in to see this image.] pa ko te tera da citas novine ..i da kopiras naslov..da bi otvorio temu... :zubi3: da je Madjar da li bi pisao ovako cisto sumnjam zato.... ili sad da postavim temu...cija je Mađarska kajakašica Nataša Janjić..pa opet nase ali svetsko... :zubi3: | |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Pon Avg 27, 2012 11:21 pm | |
- Tesla je bio Srbin....što na ovo pitanje nema veze, rođen na teritoriji HR...a bio je def. Amerikanac jer sve što je bitno uradio..uradio je tamo, i tamo je umro(sahranjen).Dok smo mi ovde dokazivali državnost u odnosu na Turke i Austrougarsku on se tamo bavio naukom.Najgore što i dalje se bavimo sami sobom i stalno vraćamo na istorijska dešavanja, što nam nije mnogo od koristi.
Prva pametna. Uvijek ostanem u "awe" koliko "smo" optereceni glupostima, dok svijet ide dalje:) | |
| | | Lily First Bride
Godina : 28 Location : .. majka Serbia.. Datum upisa : 12.09.2008
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Pon Avg 27, 2012 11:24 pm | |
| - doctorr67 ::
- Danubius ::
Moja "poruka" je uvek ista -nije važno "šta si" -nego "kakav si" . [You must be registered and logged in to see this image.] povodom toga ima jedna stara izreka sa ovih prostora: "nismo imali ništa, onda su došli Nemci i uzeli nam sve"..... :joint: :329340: Rezime: Tesla je bio nemac! | |
| | | brunolino
Godina : 111 Location : u bespucima... Datum upisa : 12.10.2010
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Pon Avg 27, 2012 11:26 pm | |
| TESLA je Crnogorac...nikad se nije saginjo... :329340: | |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Uto Avg 28, 2012 9:26 am | |
pa ko te tera da citas novine ..i da kopiras naslov..da bi otvorio temu... [You must be registered and logged in to see this image.]
da je Madjar da li bi pisao ovako cisto sumnjam zato.... [You must be registered and logged in to see this image.]
ili sad da postavim temu...cija je Mađarska kajakašica Nataša Janjić..pa opet nase ali svetsko... [You must be registered and logged in to see this image.] Otvaram temu zato što se forumi zasnivaju na diskusijama više ljudi o nekoj temi ,za koju nije loše da je "aktuelna" a i pomalo komplikovana -jer će onda više ljudi suočiti mišljenje i argumentovati ga . To je osnova funkcionisanja foruma koji se ne sastoje samo od "šta bi uradili osobi iznad" i "ostavi poruku pesmom" . Za tvoju informaciju -Mađarska u odnosu na broj stanovnika je dala najviše nobelovaca od svih zemalja na svetu ,i smatra se apsolutnim fenomenom ,i da sam "mađarski nacionalista" onda bih takve stvari forsirao -kao što radiš i ti i još neki , koji gotovo da i ne umeju da se oglase na drugom mestu -sem sa temom koja nosi njihov nacionalni predznak ,zar ne ? E pa pošto nisam i pošto mislim da je to nebitno ,a imam i poštovanja prema drugim ljudima ,nacijama ,verama i rasama -to ne radim . Primer ti je dobar -Nataša je rođena u Srbiji ,živela i veslala za nas ,iako je Hrvatica ,kasnije živela i veslala za Hrvatsku ,a sada to isto radi za Mađarsku ,pa šta ? Udala se za Rumuna - sad treba da i Rumunija traži deo "zasluga " za njene medalje ? Smisao postavljanja ove teme je dokazivanje da je NACIJA nebitna -nego da je bitno ono što je ta osoba postigla u životu -za dobrobit celog sveta .Upravo ova tema ukazuje na apsurdnost i razotkriva želju "patriota i domoljuba" da se kite tuđim perjem ,tj uzmu deo "zasluga" samo zato što se dotična osoba rodila ,živela , radila na istoj teritoriji i govorila istim jezikom kao i oni koji je svojataju . No to je neshvatljivo za nekoga ko misli da je "njegovo i njegovi " iznad svih i svega drugoga na svetu . | |
Location : Singidunum Humor : Onaj koji napravi gresku, a ne ispravi je - cini i drugu gresku!! Datum upisa : 20.12.2007
| | | | doctorr67 NR .1 foruma
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Uto Avg 28, 2012 9:47 am | |
| - Lily ::
Rezime: Tesla je bio nemac!
kamo te sreće da je bio Nemac..... :329340: | |
| | | PJER Pjer
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Uto Avg 28, 2012 4:47 pm | |
pa ko te tera da citas novine ..i da kopiras naslov..da bi otvorio temu... [You must be registered and logged in to see this image.]
da je Madjar da li bi pisao ovako cisto sumnjam zato.... [You must be registered and logged in to see this image.]
ili sad da postavim temu...cija je Mađarska kajakašica Nataša Janjić..pa opet nase ali svetsko... [You must be registered and logged in to see this image.] Otvaram temu zato što se forumi zasnivaju na diskusijama više ljudi o nekoj temi ,za koju nije loše da je "aktuelna" a i pomalo komplikovana -jer će onda više ljudi suočiti mišljenje i argumentovati ga . To je osnova funkcionisanja foruma koji se ne sastoje samo od "šta bi uradili osobi iznad" i "ostavi poruku pesmom" .
Za tvoju informaciju -Mađarska u odnosu na broj stanovnika je dala najviše nobelovaca od svih zemalja na svetu ,i smatra se apsolutnim fenomenom ,i da sam "mađarski nacionalista" onda bih takve stvari forsirao -kao što radiš i ti i još neki , koji gotovo da i ne umeju da se oglase na drugom mestu -sem sa temom koja nosi njihov nacionalni predznak ,zar ne ? E pa pošto nisam i pošto mislim da je to nebitno ,a imam i poštovanja prema drugim ljudima ,nacijama ,verama i rasama -to ne radim . Primer ti je dobar -Nataša je rođena u Srbiji ,živela i veslala za nas ,iako je Hrvatica ,kasnije živela i veslala za Hrvatsku ,a sada to isto radi za Mađarsku ,pa šta ? Udala se za Rumuna - sad treba da i Rumunija traži deo "zasluga " za njene medalje ? Smisao postavljanja ove teme je dokazivanje da je NACIJA nebitna -nego da je bitno ono što je ta osoba postigla u životu -za dobrobit celog sveta .Upravo ova tema ukazuje na apsurdnost i razotkriva želju "patriota i domoljuba" da se kite tuđim perjem ,tj uzmu deo "zasluga" samo zato što se dotična osoba rodila ,živela , radila na istoj teritoriji i govorila istim jezikom kao i oni koji je svojataju . No to je neshvatljivo za nekoga ko misli da je "njegovo i njegovi " iznad svih i svega drugoga na svetu . au sta si sve napisao....zbrda dola..ovamo onamo....jedno pricas drugo radis trece mislis.. u kom svetu zivis...znaci ne bitna je nacija a hvalis se da imate najvise nobelovih nagrada.. niko nista nije forsirao..ti si postavio temu..ne ja..kao sto si prosipao pamet o nato zlocincima..i amerikancima i njohovo pisanje da su Srbi najhrabriji.......tamo si se javio da polemises i da bockas....patriote ili ne znam koga.. .toj nije novinarski naslov .kao sto je ovaj tvoj....... gde si ti video moje nepostovanje prema drugim narodima..dali sam nekog uvredio rekao nesto uvredljivo..i zato malo oladi...sa prozivkama... vidim sve ste se ubili od diskusije...na raznim temama....ne znam gde pre da odgovorim ..polemisem.. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Uto Avg 28, 2012 8:41 pm | |
| Neznam ciji je bio, uglavnom nije bio covjek, biografiju cijelu znam, procitao sam. Njega je zanimalo samo njegovo porijeklo, naucno porijeklo.
Patriot nije bio, da jest, nebi otisao u svijet i prodavati svoje znanje drugima.
|
| | | Lily First Bride
Godina : 28 Location : .. majka Serbia.. Datum upisa : 12.09.2008
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Uto Avg 28, 2012 10:52 pm | |
| Ova tema jos aktuelnaa?????!!!! :ooo77: Otis'o covek tamo gde moze da ostvari svoje snove!! Bas bi mu Lika to omogucila.. aHa.. al malo sutra! [You must be registered and logged in to see this image.] I bio je Nemac! [You must be registered and logged in to see this image.] Cik neka mi neko dokaze da nije! [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sre Avg 29, 2012 10:03 am | |
- O
I bio je Nemac![You must be registered and logged in to see this image.]
Cik neka mi neko dokaze da nije![You must be registered and logged in to see this image.] naraffno da je bio švaba...a ne ko neka teška baraba...... :329340: | |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sre Avg 29, 2012 11:35 am | |
- Ova tema jos aktuelnaa?????!!!! [You must be registered and logged in to see this image.]
Otis'o covek tamo gde moze da ostvari svoje snove!!
Upravo tako . Nije Tesla jedini .Od Vuka Karadžića pa do Zorana Đinđića ,svi ljudi kojima se dičimo da su "naši" i koji su nešto stvorili -uradili su to u inostranstvu ,i da nije bilo tog inostranstva koje im je dalo uslove -kod nas ne bi nikada. O tome se i radi...mi se i dalje busamo u grudi ili koljemo zbog toga ko je koja nacija -dok druge boli uvo ko je odakle došao ,ako je neki um ili izuzetan u nečemu . Baš Amere boli uvo što je Barišnjikov bio Rus, Tesla Srbin ili Obama sa Havaja (ima x primera ) najbolje što su imali ,dali su svetu odande .Puna Švajacarska ,Švedska,Nemačka ,Norveška ,Amerika vrhunskih lekara iz celog sveta ,nikoga ne boli uvo da li je doktor iz Indije ili Kine ,dok je vrhunski talenat , oni imaju najbolju zdravstvenu zaštitu i dostignuća na svetu. Kamo sreće da neki kineski Tesla zaluta u Srbiju . | |
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? Sre Avg 29, 2012 11:38 am | |
| ma...nismo mi "sisali vesla" kad znademo da je NAŠ bio Tesla....... :rlol: | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: ČIJI JE TESLA ? | |
| |
| | | | ČIJI JE TESLA ? | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 20 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 20 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSJuče u 2:14 pm od Stormic » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11633 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Stormic
Naši korisnici su poslali ukupno 526292 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|