DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Srbija kao monarhija? - Page 2 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Srbija kao monarhija? - Page 2 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

Srbija kao monarhija?

Ići dole 
+36
Svemimir
pesma
Danubius
Kica/Praja
MadamX
debilko
sonia
daljinski
rouzvel
ZoxZoja
zoran1970
podbarac
Samouka
Lakota
Kijara-brm
Nut
brunolino
Astra
AstrinaKomsinica
tok tuk tok
Tarja
montoya
jutarnja izmaglica
ZezaM
Only women
dr.balkanac
ANDJEO82
neiskusan
cojle
Ivana_258
Lily
popovac
svilanaasvaltu
determinanta
sanjalica.ns
zirafa
40 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
AutorPoruka
sonia
حبيبي
sonia

Godina : 50
Humor : ;)
Datum upisa : 23.03.2008

Srbija kao monarhija? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptySub Maj 08, 2010 9:39 pm

First topic message reminder :

Udruženje “Kraljevina Srbija” je osnovalo odbor i u Kragujevcu da bi promovisalo ideju uspostavljanja monarhije u Srbiji.

Osnivačkoj skupštini je prisustvovao i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, koji je ocenio da bi uspostavljanje ustavne parlamentarne monarhije poboljšalo imidž Srbije u zemljama Evropske unije i ubrzalo integraciju.

Odbori udruženja “Kraljevina Srbija” radiće na afirmaciji ideje uspostavljanja ustavne parlmentarne monarhije u Srbiji. Princ Aleksandar naglašava da će i kao monarhija zemlja ostati parlamentarna demokratija samo sa kraljem na čelu, umesto sa predsednikom.

Moj cilj je ulazak u Evropsku uniju uz pomoć monarhističkih zemalja kao što su Holandija i Danska, kazao je princ Aleksandar i dodao da planira privlačenje stranih investicija formiranjem kompanije koja bi radila na poboljšanju imidža Srbije u inostranstvu.

]Koje je vase misljenje o tome?
Nazad na vrh Ići dole

AutorPoruka
ANDJEO82

Datum upisa : 13.11.2010

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Dec 02, 2010 5:07 pm

Отето Косово

Srbija kao monarhija? - Page 2 8097319Чешки документарни филм ''Отето Косово'' због свог истиниог садржаја није био емитован у Чешкој, али ни то није спречило Чехе да га погледају на интернету и сазнају праву истину о процесу отимања Косова и Метохије од Српске територије што су помогли наши садашњи ''пријатељи'' са запада како их иначе актуелна власт у Србији представља.

Историчари о Космету

Srbija kao monarhija? - Page 2 1787381Документарни филм који је пред вама је релевантног историјског садржаја. Он говори о прошлости која нас скупо кошта у садашњости, а још скупље ће у будућности.
У филму можете видети како је дошло до насилног демографског поремећаја после прве сеобе Срба(1690), а који је још више дошао до изражаја крајем 19 века, односно после Берлинског конгреса (1878) када је формирана шиптарска терористичка организација ''Призренска лига'' која се не разликује много од ОВК-а и данашње КПС.
Nazad na vrh Ići dole
http://pravoslavnariznica.rs/soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Dec 02, 2010 5:07 pm

Хемијски трагови - основне информације

Srbija kao monarhija? - Page 2 1029566Краткометражни филм ''Хемијски трагови'' говори о узроцима због којих авиони стварају беле трагове на небу. Научници изгледа не смеју јавно да говоре о томе плашећи се да ће изгубити посао и бити уништени од стране кројача новог светског поретка, али неко се ипак усудио да о томе проговори и скрене пажњу свима нама који нисмо упућени у ствари које се свакодневно дешавају на небу, а ми их чак шта више сматрамо ''нормалном појавом''. Да то ништа није нормално можете погледати на овом филму

Мој отац: кнез Павле

Srbija kao monarhija? - Page 2 894789Кнез Павле Карађорђевић, србски интелектуалац, велики познавалац уметничких дела, према мишљењу многих стручњака који су изучавали историју и династије најобразованији Карађорђевић, и данас оставља отворена питања и подељена мишљења. Шта би било да није дошло до потписивања Тројног пакта 25. марта 1941. године и шта би било, такође, да није дошло до пуча 27. марта те исте године? Каква би била судбина српског и осталих народа бивше Југославије?

Доступност докумената које је кнез Павле оставио на чување на Универзитету Колумбија у Њујорку и прича о вредностима и поставци музеја који је носио његово име, ову важну историјску личност поново доводи у жижу интересовања.

Кнез Александар имао је 16 година када је дошло до капитулације Југославије, када је његов отац са породицом морао хитно да напусти земљу. Он се добро сећа шта се тада дешавало, јер од тада па све до своје смрти, кнез Павле више никада није дошао у Југославију и у Србију.
Nazad na vrh Ići dole
svilanaasvaltu

Datum upisa : 09.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Dec 02, 2010 10:27 pm

Sve sam procitala al nisam shvatila sta ti mislis o tome?
Mene u svakom postu izkreno zanima licni sud o necemu?!
Ostalo mogu da nadjem gde god hocu .
Nazad na vrh Ići dole
ANDJEO82

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Dec 03, 2010 10:44 am

Drago mi je da si sve procitala jer mi tvoj trud i zanimanje oko onoga sto sam postavio daje i dalji podstrek da nastavim sa postavljanjem slicnih tema.Ali ako te vec zanima moje misljenje o svemu sto je napisano,pa reci cu ti da sam i ja za uvodjenje Morahije i uvek sam bio zato da bi narod trebao da se putem Referenduma izjasni da li je zato da se vrati Monarhija ili ne.Jer je narod taj koji bi trebalo da odluci ko ce da mu bude na celu Drzave Kralj ili Predsednik.Sto se tice toga ko bi po mom misljenju trebalo da bude na toj poziciji ako bi se izglasalo da se uvede Monarhija (Daj Boze da se to desi) pa zar vec nije kod nas vec jedna Dinastija ,,Karadjordjevica,, prisutna na ovom tlu i zar se nenalazi u Belom Dvoru,zasto je jednostavno ne proglasimo za punopravne Vladare ove nase male Drzave.Mislim da bi njihovo vracanje na Celo Drzave bio pametan potez jer bi nam donekle vratili ugled u celom Svetu i sa njihovim mnogim poznanicima doprineli da ova ionako Bedna Drzava okaljanog ugleda u celom svetu postane jedna dostojanstvena zemlja u koju bi svi ulagali i tako doprineli njenom razvoju i doneli narodu boljitak.
Pa mislim da je bolje da narod daje jednome,nego da dalje stotinama onih kojima nikada nije dosta .To je moje misljenje o temo koja je pokrenuta pa ako postoji jos neka nejasnoca pitajte i ja cu vam reci ...
Nazad na vrh Ići dole
svilanaasvaltu

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Dec 03, 2010 4:05 pm

Meni nije nejasno a tebi hvala na objasnjenju.Slazem se u potpunosti s tobom u vezi sovom temom.
Nazad na vrh Ići dole
determinanta
Matematički kompleksna

Datum upisa : 06.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptySub Jan 29, 2011 9:05 am

Smela bih se opkladiti da bi izjašnjavanje građana na referendumu ZA i PROTIV monarhije, u ovom trenutku, izgledalo ovako 70% ZA.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.tagged.com/determinanta
sonia
حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyUto Apr 19, 2011 10:11 pm

Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride

Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Maj 05, 2011 11:39 am

Hmmmm.. Predsednike biramo, glasamo, pa iako varaju na izborima nadjemo nacina da ih svrgnemo.. al monarhija je nesto drugo.. onda bude to sto je.. a ni to nije uvek najbolje resenje.. a svaki cas menjati.. sad jesmo sutra, nismo monarhija.. ni to nije dobro! ererere
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre

Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Maj 05, 2011 2:59 pm

Država više neće izdvajati novac za porodicu Karađorđević. Vlada usvojila zakon o dvorskom kompleksu, kojim se uvodi red u trošenje novca

Srbija kao monarhija? - Page 2 Karadjordjevici-1

Porodica Karađorđević, nakon usvajanja u parlamentu Predloga zakona o dvorskom kompleksu na Dedinju, više neće dobijati novac iz republičkog budžeta, već će se on trošiti isključivo po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Država je našla zakonski mehanizam da održavanje kompleksa košta minimalno, a da služi svim građanima i gradu Beogradu u smislu promocije i turizma - ističe Srećković.
Inače, za šest godina Srbija je za Kraljevski dvor, u kojem živi porodica Karađorđević, izdvojila 485 miliona dinara, ili 4,85 miliona evra.

Troškovi po godinama

* 2004 - 50 miliona dinara
* 2005 - 90 miliona
* 2006 - 120 miliona
* 2007 - 135 miliona
* 2008 - 30 miliona
* 2009 - 60 miliona

Troškovi reprezentacije, posluge i druge

* radne snage 20.000.000
* Održavanje voznog parka
* Karađorđevića 466.000
* Kupovina štampe 57.000
* Kancelarijski materijal 341.000
* Poštanske marke 136.000

Nabavka i održavanje

* kompjutera 424.000
* Baštenska oprema i održavanje
* dvorskog parka 519.000
* Podaci za 2009. (u dinarima)

Pa gospodo rojalisti ,uporedite ove stavke sa budžetom Srbije , koliko se izdvaja za šta ? Recimo....sa budžetom za poljoprivredu .
Meni nekako onda bude glupo da vičem "Živeo Kralj " -ali to je samo moje mišljenje....
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
svilanaasvaltu

svilanaasvaltu

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Maj 05, 2011 7:13 pm

Toliko su im prodali i izmanipulisali imovine da sledecih 10 godina samo Miskovic da im vraca od svoje egal`
zaradjene imovine,Drzava ne bi ni osetila manjak budzeta.
Sigurna sam da ce Srbija jednog dana biti monarhija,odgovaralo to nekome ili ne ,sasvim svejedno.

Ono sto mene nervira jeste govor ovog prestolonaslednika:(
Najmanje je govor njegovih oceva.
Ali princa Tomislava volim iz duse.
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Maj 05, 2011 7:38 pm

GAF KRALJA: SRBIJA DA ZAMUZE MESTO U EVROPI!

Srbija kao monarhija? - Page 2 Aleksandar-karadjordjevic-4-300x198

Predstolonaslednik Aleksandar Karađorđević
i ove godine svojim poznavanjem srpskog jezika
uveseljavao narod u Orašcu smehsmeh

Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 64

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Maj 05, 2011 7:58 pm

svilanaasvaltu ::
Toliko su im prodali i izmanipulisali imovine da sledecih 10 godina samo Miskovic da im vraca od svoje egal`
zaradjene imovine,Drzava ne bi ni osetila manjak budzeta.
Sigurna sam da ce Srbija jednog dana biti monarhija,odgovaralo to nekome ili ne ,sasvim svejedno.

Ono sto mene nervira jeste govor ovog prestolonaslednika:(
Najmanje je govor njegovih oceva.
Ali princa Tomislava volim iz duse.

Pa ja nemam ništa protiv da gospoda tajkuni -patrioti osnuju fond za izdržavanje njihovih Visočanstava .No imam protiv da to ide iz Budžeta , sa moje bedne plate ,a da me niko ništa za to ni ne pita.
Gospodu Karadjordjeviće ne poznajem ,no komšiju Jovu zato poznajem dobro i njemu ću uvek da dam pare ako mi traži -jer bi on isto to za mene .Komšija Jova je uvek bio tu i u najtežim vremenima .Ako mu treba nešto u ili na kući ,uvek . Ali da izdržavam nekog koji je došao da provede ugodne penzionerske dane u Dvoru , a ceo život je sedeo u Londonu ,to mi već teže pada. I još da ga posebno uvažavam jer se tako preziva , možeš misliti ? To mi nekako ne ide pod kapu -pored sveg poštovanja i gradjanske etikecije .
Ne vidim nikakvu potrebu za nametanjem nečega što nema simpatiju duboko u narodu -pa poznato je da smo kroz istoriju pola naših kraljeva sami ubili-bez obzira na dinastičko prezime migg

Srbija kao monarhija? - Page 2 155klf10
Nazad na vrh Ići dole
svilanaasvaltu

svilanaasvaltu

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Maj 05, 2011 10:08 pm

Na zalost,Srbi su izdavali svoga najrodjenijeg!
Bilo! Istina!Zato i placamo karmu.Slazem se da treba neko da nas pita za budzet,ali priznaces ne pita nas ni za druge stvari,osim sto namece ;amandman na amandman....
Da imas vece pare,moc,ko zna kako bi komsija reagovao?Mozda bi te i on ubio na spavanju ko svog vozda Srbi.
Ipak....
Nisu to radili i ne rade samo Srbi!
U svakoj dinastiji bilo je i bice izdaja,spletki i kojekakvih drugih tumacenja.
Posmatrajmo ekonomskom racunicom dalji napredak Srbije i priznajmo prednosti.
Da li je isto Srbija-kraljevina ili samo Srbija?
Ako smo bili vise vekova, imali tradiciju,kulturu,priznanje sveta,posebno Evrope,zasto da to ne vratimo ne iskoristimo i spasemo sebe od veceg dela duga , da ne pisem o kamatama?!
Zasto monarhija ne bi pomagala monarhiju,...i zasto ne bi imali bolji status?
Pa Crnogorci [sacica ljudi] postuje svako slovo svoga Nikole a Vjenac zna napamet jos iz jasala?
Sebe nazivaju Srbima,znaju da zele da postanu mali Monako i ne prezaju da zagrizu i ostvare ciljeve?
Zar ce jedan Tito,ostati legenda[svaka cast, bio je masonska masinerija,a kraljevina Srbija pasti u zaborav.Poslednjih 70 godina zameniti vekove.?
Bili smo i knezevina i kraljevina i carevina,sad smo duplo-golo!!!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Maj 05, 2011 10:22 pm

Pa Crnogorci [sacica ljudi] postuje svako slovo svoga Nikole a Vjenac zna napamet jos iz jasala?
Sebe nazivaju Srbima,znaju da zele da postanu mali Monako i ne prezaju da zagrizu i ostvare ciljeve?
Ok...Njegoš je nešto drugo ,nacionalni zaštitini znak , no nigde ne pročitah da pozivaju naslednike "svoga Nikole" da zasedne na presto Monetenegra ?? A najmanje o "kruvu i ruvu " njihovom ?

Ne nazivaju svi Crnogorci sebe Srbima-naprotiv .Čak i ima tenzija oko toga , jer pojedine partije , SPC i drugi faktori pokušavaju to i nametnuti -a nimalo se ne dopada dobrom delu Crnogoraca , zar ne ? Što jeste, jeste....inače ne bi toliko inzistirali na otcepljenju , svojoj državi, svojoj crkvi ,svom jeziku , ma svačemu Možemo to pripisati istoriji, političkoj klimi, vladajućim strankama ...no ipak je to činjenica .

Hoće da postanu mali Monako -ali po drugim stvarima ,bez "Grimaldijevih " spite

Nazad na vrh Ići dole
svilanaasvaltu

svilanaasvaltu

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Maj 05, 2011 10:29 pm

Nisam ja vidovita.Zapamti moje reci .Vratice se na kolenima.Izdrzavala ih je Srbija u najtezim momentima.Davala za zemljotrese,svasta-nesto.Izdali su majku a to se ne prasta.
Da nije Srba [ne Srbijanaca] ne bi bilo ni tog jednog Zemuna.Daj Boze,da im je kvadratura veca al ne verujem:)*
Znaci....
kad im Milo,pocne uterivat danak ko Kum-4 deo,ima da zaprase Srbijancima ...al mi budale [dobrice] uvek i vazda prastali izdaje.Valjda sto smo sami izdaju i cinili.
U suprotnom, cekaju ih Hrvati na jednoj strani,Muslimani na drugoj.Italiji nisu interesantni ...imaju vece i bolje pozicije.Nisu ni Rusima iako su ih zaposeli ...
Vracaju se ,vracaju nego sta.Videces!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Maj 05, 2011 10:35 pm

Vracaju se ,vracaju nego sta.Videces!
Tako rekosmo i za Slovence -da će jesti skije, tj umreti od gladi .I gde su oni danas a gde smo mi ? Bolje da mi gledamo da se ubacimo u Evropu ako ikako možemo , kao svi drugi, nego da sanjamo Kraljevinu Srbiju kojoj će svi pohrliti pod skute .
No , to je samo moje mišljenje (a i realnost, rekao bih )

Nazad na vrh Ići dole
dr.balkanac

dr.balkanac

Datum upisa : 09.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPon Maj 09, 2011 9:35 am

SRPSKA VERZIJA

64% anketiranih građana Srbije glasaju za monarhiju umesto za republiku

Prema anketi koju je nedavno sproveo popularni srpski list "Blic", građani Srbije jasno su se opredelili za prelazak iz republike u ustavnu monarhiju. Čak 64% ih je izabralo monarhiju umesto republike. Pitanje je bilo jednostavno. Šta vi podržavate, republiku ili monarhiju, i rezultati su bili prilično jasni.

Zagovornici monarhije tvrde da ona ima mnogo veću podršku u narodu nego što se zna, misli, priča ili piše u javnosti. Književnik Dušan Kovačević, član Krunskog saveta, u izjavi za „Blic” ističe da, uprkos tome, nema političke stranke koja bi mogla da artikuliše monarhističko opredeljenje naroda.

Jedan od najvećih zagovornika ustavne monarhije u Srbiji je Udruženje Kraljevine Srbije sa desetinama hiljadama članova i preko 50 zajednica širom Srbije. Udruženje proklamuje ustavnu monarhiju u Srbiji putem Gras Rut incijative na lokalnom nivou. Doniraju svoje slobodno vrijeme u humanitarne svrhe. Na zvaničnom sajtu http://vvv.kraljevinasrbija.com/ navodi se da je "ustavna monarhija jedino pravo rešenje i bezbedan put za spasenje Srbije jer je podjednako zasnovana na prošlosti i budućnosti." Oni se zalažu da se Srbi širom sveta učlane u Udruženje kako bi uveli ustavnu monarhiju u Srbiji.

Glava srpske kraljevske porodice, Nj.K.V.Prestolonaslednik Srbije Aleksandar II veoma je poznat i izuzetno poštovan. Nedavno su ga intervjuisale mnoge televizijske stanice širom sveta tokom učešća Njegovog Kraljevskog Visočanstva na Kraljevskom venčanju princa Vilijama. Prestolonaslednik Aleksandar je prvo kumče Njenog veličanstva kraljice Elizabete.

"Naš prestolonaslednik je doneo Srbiji mnogo sreće i blagostanja. Svojim naporima u dovođenju investitora u zemlju, a što je još važnije, doprineo širenju popularnosti naše lepe zemlje širom sveta, Srbija je imala velike koristi. Njegova supruga, Nj.K.V. Princeza Katarina je spasila hiljade života i doprinela opštem poboljšanju zdravlja u zemlji. To je ono što Srbija treba, najviše -pravog oca i majku ", kaže Zorica.

Kao ubeđeni borac za demokratiju i ljudska prava, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo je odlučio 1989. godine da se veoma aktivno pridruži borbi svog naroda da se oslobodi nasleđa decenija diktature i autoritarnih režima. Prestolonaslednik Aleksandar imao je sastanke i bio u stalnom kontaktu sa demokratskom opozicijom i demokratski orijentisanim ljudima širom bivše Jugoslavije. U novembru 1999. godine Prestolonaslednik je sazvao u Budimpešti veliku konferenciju demokratske opozicije.

Posle Budimpešte, usledio je sastanak u Banja Luci u januaru 2000. godine. U aprilu iste godine Prestolonaslednik je sazvao veliki ključni skup u prestonici Grčke, Atini. Ovi sastanci doveli su do ubedljive izborne pobede tadašnje srpske opozicije za septembarskim izborima 2000. godine. Prestolonaslednik Aleksandar neumorno doprinosi saradnji i jedinstvu među demokratskim političkim strankama u procesu preobražaja svoje otadžbine u jedno istinski demokratsko drustvo za sve građane, bez obzira na njihovo političko ubeđenje, veroispovest i etničko poreklo.

Nj.K.V.Prestolonaslednik i Nj.K.V. Princeza (www.royalfamili.org ) se trenutno nalaze u Njujorku na princezinom dobrotvornom balu. Prikupljena sredstva će biti upotrebljena za pomoć majkama i deci Srbije.

ENGLESKA VERZIJA

64% of Serbians polled vote for Monarchy over Republic

Serbian citizens are clearly supporting switching from a Republic to a Constitutional Monarchy based on a recent poll shown by popular Serbian newspaper Blic. An outstanding 64% chose Monarchy over Republic. The question was simple… What do you support, Republic or Monarchy and the results very revealing.

“Monarchy supporters are claiming that the Monarchy has a greater support, among the people, more than we know, think, speak or write in public. Writer Dušan Kovačević, who is a member of the Crown Council in Belgrade, said in a statement to "Flash” that despite this, there is no political party that could articulate with people’s opinion towards Monarchy.”

One of the biggest voices for Constitutional Monarchy in Serbia is the Association of the Kingdom of Serbia with tens and thousands of members and over 50 communities throughout Serbia. The Association is spreading the word, of the benefits of Constitutional Monarchy in Serbia, through a grass root campaign. The efforts include donating their time for humanitarian causes. http://www.kraljevinasrbija.com/ their website states that "A Constitutional Monarchy is the only real solution and a safe path for the salvation of Serbia and is based equally on the past and the future." They are asking for Serbians all over the world to sign up to the Association to bring Constitutional Monarchy in Serbia.

The head of the Royal Family in Serbia is the well-known and well respected, Crown Prince Alexander II of Serbia. He was recently interviewed on many television stations worldwide during Their Royal Highnesses attendance at the Royal Wedding of Prince William. Crown Prince Alexander is the first godson of Her Majesty Queen Elizabeth.

“Our Crown Prince has brought much luck and good fortune to Serbia. Through his efforts in bringing investors in the country and more importantly spreading the word about our beautiful country worldwide, Serbia has benefited tremendously. His wife, Crown Princess Katherine, has saved thousands of lives in the country and has improved the overall health. This is what Serbia needs the most- a true father and mother of our country” says Zorica, a young resident of Belgrade.

HRH Crown Prince Alexander has always been a very ardent defender of democracy and human rights. In 1989, he took a very active role in helping his people shake off the legacy of decades of dictatorship and the regime. During the next decade the Crown Prince Alexander conducted numerous meetings and maintained constant contact with the democratic opposition and democrats throughout the former Yugoslavia. In November 1999, Crown Prince Alexander convened a large conference in Budapest for the representatives of the Democratic Opposition in Serbia.

Another symposium followed in Bosnia in January 2000 and in April 2000 the Crown Prince convened a large conference of key opposition leaders in Athens. Following the Athens conference the Crown Prince and leaders of the opposition went to a symposium at Harvard Kennedy School of Government. These meetings led to the successful election victory of Serbia’s democratic opposition in September of that year. Crown Prince Alexander has been a tireless contributor in the process of co-operation and unity amongst the democratic political parties to make his homeland a great democracy for all citizens regardless of political belief, religion or ethnic origin.

The Crown Prince and Crown Princess (http://www.royalfamily.org/ ) are currently in New York for the Prince’s Ball charity for which the funds will contribute directly to mothers and children’s welfare in Serbia.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyUto Jul 12, 2011 9:36 am

Nisam znao gde da stavim ovaj članak, tj deo -ali postupak njkv Aleksandra Karadjordjevića zaslužuje svaku pohvalu -tako se ponaša pravi srpski domaćin !
Svaka čast što nije dozvolio uobičajeni performans "samozvanih patriota"(desničarskih ultranacionalista ) i na jednom takvom mestu , nego prednost dao normalnom i kulturnom gradjanskom ponašanju ! Bravo !

-------------------

Intervju NJKV Aleksandar II Karađorđević

KARAĐORĐEVIĆ: MORAMO IMATI POŠTOVANJE

Srbija kao monarhija? - Page 2 70714

BEOGRAD - Poštovanje, pre svega!

Njegovo kraljevsko visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar II
Karađorđević u intervjuu za Kurir govori o incidentu s desničarima na
Gazimestanu, posle čega je postao zvezda na Jutjubu, o venčanju princa
Alberta i princeze Šarlin od Monaka, ali i ženidbi svojih sinova Petra,
Filipa i Aleksandra.

* Kakve utiske nosite s vidovdanske proslave na Gazimestanu? Oštro ste reagovali na nekulturno ponašanje grupe okupljenih.

- Naravno da ljudi imaju pravo da izraze protest u slobodnom
demokratskom društvu, ali takođe moraju da pokažu poštovanje prema
sećanju i molitvama na Gazimestanu za naše heroje koji su pali u bici na
Kosovu. Pogotovo moraju da poštuju sećanje na kneza Lazara i velike
srpske junake.

* Smatrate li da je vaša reakcija bila preoštra?

- Očigledno da je moja reakcija bila oštra prema ljudima koji ignorišu da se moramo međusobno poštovati.

* Nedavno ste sa suprugom Katarinom prisustvovali venčanju princa Alberta u Monaku. Kakve utiske nosite?
- Moja supruga i ja puni smo divnih utisaka s ovog prelepog venčanja
koje je organizovano na zaista izvanrednom mestu. Princ Albert je sjajan
domaćin, i zaista smo uživali tokom ta tri dana.

* Šta ste im poklonili?
- Naš poklon prinčevskom paru je privatna stvar.

* Da li ste tokom boravka u Monaku razgovarali s visokim
zvanicama, između ostalih i s predsednikom Francuske Nikolom Sarkozijem?

- Nažalost, nismo imali priliku da razgovaramo s predsednikom
Sarkozijem, pošto je odmah nakon crkvene ceremonije otišao. Međutim,
bili smo u prilici da provedemo vreme s kraljem i kraljicom od Belgije,
kraljem i kraljicom od Švedske...

* Očekuje li građane Srbije uskoro neko kraljevsko venčanje?
Vaši sinovi, prinčevi Petar, Filip i Aleksandar, već su stasali za
ženidbu?

- Još uvek ne, ali svakako se radujemo tome.

* Da li će takvo venčanje biti glamurozno poput onih na evropskim dvorovima?
- Naravno da ćemo se potruditi. Srećni smo što je naša Srbija prelepa zemlja i što je srpski narod vrlo gostoljubiv i ponosit.

Žao mi je što nisam uživo gledao Noleta

* Niste bili na finalu Vimbldona?
- Žao nam je što nismo bili u mogućnosti da uživo vidimo kako naš heroj
Nole osvaja ovaj turnir i postaje broj jedan u svetu. Radovali smo se
kad je Nole pobedio, to je bilo apsolutno neverovatno. Svi koji su bili
sa nama bili su impresionirani Noletom, a mi veoma ponosni što smo Srbi.

Nazad na vrh Ići dole
Only women

Only women

Humor : Smeh do suza a i dalje...
Datum upisa : 14.07.2011

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Jul 14, 2011 1:18 pm

Još mi retard nije bio predsednik države. Pa naučno je dokazano da samo
debilče ne može da nauči strani jezik (u ovom slučaju je srpski strani jezik).
Mislim...bolje neka vrati zlatne poluge koje su izneli iz zemlje onako patriotski..i nek pogleda Rainmana.
Ko je za salamu eto mu je.
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Jul 15, 2011 11:05 pm

Kad god se pomene monarhija, ljudi zamisljaju odmah prosli vek i dalje... Ali sustina nije da kralj vodi drzavu kao sto je nekad to bilo, vec upravo u tome da se na osnovu stare tradicije, koja je mnogostruko povezana medju zemljama, Srbija povrati, odrzi ili stekne neki drugaciji pogled Evrope pa i sveta. A mnogo bi se lakse privukle investicije u zemlju, naravno.
Sto se tice politike, prime ministar bi trebalo da postoji ( osoba sa stavom, koja bi imala uticaj i na samog kralja)
P.S. Mi smo najbolji kad treba svojima da se podsmevamo, zato smo i tu gde jesmo..A mnoge zemlje imaju losije kraljeve od naseg, ako cemo pravo...
Nazad na vrh Ići dole
cojle
cojle

Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Jul 15, 2011 11:12 pm

A kraljica...
... Mileva IX, Živadinka XIV...? 55555

Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Jul 15, 2011 11:22 pm

cojle ::
A kraljica...
... Mileva IX, Živadinka XIV...? Srbija kao monarhija? - Page 2 356467

I kraljica, nego sta! Kako god se zvala, dok radi za dobrobit drzave, postovanje za nju. A radi... Srbija kao monarhija? - Page 2 140378 Radi, i ako nije na vlasti, radi mnogo vise nego taj ''car'' sto ga cuvaju deceniju vec...
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Jul 15, 2011 11:29 pm

sonia ::
.A mnoge zemlje imaju losije kraljeve od naseg, ako cemo pravo...
Tačno...i ne može se ne podsmevati engleskoj kraljevskoj porodici ,ili onoj švalerčini od Monaka .
Da se ja pitam - doveo bih cara Dušana ili Hamurabija -dok se ne uspostavi pravna država . Ali ovaj naš....šta da se kaže, zaista je smešan lik ,pored sveg poštovanja za njkv,pravi gaf za gafom -sem ovoga poslednjeg na Gazimestanu ,gde nisam preskočio da ne pomenem .
Pre par dana je bila diskusija na tV u vezi promena imena ulica .
Ispalo je da smo u silnoj želji da se rešimo narodnih heroja iz NOB brzo sve ulice dali kraljevima , kraljicama , princezama ......
Ispalo je da su neke dame sasvim beznačajnih biografija ,ali u svakom pogledu -sem što su imale "titulu" ?????
Dok mnogi veliki umovi i zaslužni ljudi Srbije kroz istoriju se ni ne pomenu nigde....e zato ne treba kralj i monarhija automatski -samo zato što ga imamo .

Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Jul 15, 2011 11:39 pm

Danubius ::
[....e zato ne treba kralj i monarhija automatski -samo zato što ga imamo .

Nisam ni ja za automatski, nego referendumom...pa pecat..kraljevski Srbija kao monarhija? - Page 2 363104
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPon Jul 18, 2011 1:46 pm

ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ PROSLAVIO 66. ROĐENDAN

Ponedeljak, 18. Juli, 2011.|

Slavlje prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića
priređeno u krugu porodice u inostranstvu. Patrijarh Irinej poželeo
skoru obnovu monarhije

Srbija kao monarhija? - Page 2 72459

BEOGRAD - Duvao svećice!
Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević proslavio je juče svoj 66.
rođendan. Rođendansko veselje priređeno je u krugu porodice u
inostranstvu, ali se ne precizira gde. Rođendan je bio prilika i da se
obeleži desete godine od povratka kraljevske porodice u Srbiju. Tim
povodom snimljen je i prigodan film, u kojem, između ostalih, govori i
patrijarh srpski Irinej. On je izrazio uverenje da će doći vreme kad će
se u Srbiji obnoviti monarhija.
- To je naša istorija i zašto ne dopustiti da se istorija ponovi i u naša vremena - poručio je patrijarh.

Nazad na vrh Ići dole
Only women

Only women

Humor : Smeh do suza a i dalje...
Datum upisa : 14.07.2011

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyUto Jul 19, 2011 8:47 am

Ovo ne zamišlja mali Perica prošli vek već iskusni "starac Fočo" (dr Dragoljub MIćunović) obrazlaže zbog čega nije za monarhiju a sa čime se potpuno slažem.

Ceo problem s monarhijom se sastoji u sledećem: vi imate jedan recidiv prošlosti i kad se s njim završi, on nestane. To što je negde ostalo da još postoji, kao recimo da Englezi voze levom stranom, neće da to promene, ali koji su prešli na desnu stranu ne vraćaju se više na levu stranu. Države koje su završile s monarhijom, počev od SAD s njenom revolucijom koja je ustala prvo protiv krune, pa Francuske, pa redom, sada sve velike države evropske, Italija, Francuska, Nemačka, niko više se tu ne vraća. Ni države balkanske koje su bile male kraljevine, Bugarska, Rumunija i tako dalje, i to se ne vraća, Grčka je takođe s tim raščistila na referendumu. Dakle, to je više jedan oblik koji je feudalni i koji je bitno suprotan modernoj tekovini o jednakosti ljudi i slobodi.

Mićunović: To nije pitanje od danas, zato ja kažem da je to smešno, ta stvar je raspravljena u XVIII veku, za vreme revolucije, američke. Osnovno načelo na kom se bazira današnja civilizacija je jednakost građana, monarhija to ukida, i sada imate te argumente, s Lepenom koji je vodio polemiku s Bergom. Kaže on ovako - desilo se nekada, spontano čak, negde je... najčešće je bilo čak uzurpacijom, pa se nametne, nijedan, u pričama o tim kraljevima, nije došao nekim referendumom, nije tako uvedena monarhija, toga nije bilo, ali dešavalo se, recimo, izviču za vođu, spontano, kao Karađorđa, koji nije bio kralj, mi sad slavimo neku... povezujemo to s monarhijom, to nema nikakve veze. Karađorđe je bio... umesto da je mogao da bude lako i Glavaš Stanoje umesto njega, ali su rekli - hajde ti, Đorđe, i tako dalje, bio je samo narodni vođa.

Bećković: Ali vi ipak njega... izjašnjavate se za njega kao za najznamenitiju ličnost srpskog naroda i kažete da je to zato što je utemeljio modernu srpsku državu, a njegovog naslednika se plašite kao unazađivača.

Mićunović: U tome nastaje problem, kada smo mi rekli - hajde, hoćemo tebe za vođu, tada nismo rekli da ćemo i tvoju decu, i tvoje praunuke imati za vođe i naše dece i naših praunuka. Glupo je i nemoralno i nenormalno da obavezujete svoje potomke, i kako ovaj kaže, vi sad imate dva etniteta, imate one koji su umrli, s njima je završeno, imate one buduće generacije koje još nisu došle. I sada vi hoćete da spojite obavezama te dva entiteta koja se nikad, u bilo kojoj mašti ne mogu skupiti. Nasleđivanje...

Mićunović: Problem je što mi pokušavamo sporednim putevima, ideološkim matricama, da nametnemo oblik koji narod neće, o kom se izjasnio. Vuk Drašković je posle izbora, a to je i Sinod podržao, ne znam, patrijarh, kao, sme da se glasa za monarhističke stranke. On je jedva u zajednici s Velimirom Ilićem prešao taj cenzus, onda daje intervju u Vremenu i kaže - Ja sam u predizbornoj kampanji želeo da narod glasa drukčije, narod je glasao drukčije nego što sam ja želeo. Time je stvar presuđena, monarhija nije... Da bi sada u ovom trenutku, kada mi imamo jedno ozbiljno pitanje kako ćemo sada da se adaptiramo u ovu državu, ustavno i svakojako, još nisu ni preliminarni rezultati referenduma saopšteni, već se pojavljuje pretendent i kaže - ja sam vaše rešenje. E sad, u čemu je problem, s jedne strane, kad ih pritisnete, i ove druge države koje imaju, još drže te kraljeve, Danska, Norveška, Švedska i tako dalje...

Bećković: Šta im fali?

Mićunović: Ne, ne, super, ali šta je tamo kralj? Ja sam razgovarao na primer sa švedskim kraljem kao šef Parlamenta. On ne sme da razgovara o političkim pitanjima, mi smo razgovarali o kćerkama, njegova kćerka studira sociologiju, on je pitao šta bi ona za diplomski trebalo da uzme i tako smo se ispričali, prijateljski, ništa o politici, to ne spada tu. On je protokolarno potpisao medalju koju će da dobije recimo profesor Rajić i tako nešto. Ali naš... koja je argumentacija Krunskog saveta i argumentacija pretendenta - ja ću, znači imati snažan politički uticaj, ja ću vas uvesti u Evropu, ja imam krvne veze s, ne znam, ovom ili onom familijom. To znači da on nema nameru da bude samo ceremonijal-majstor, da deli značke i tako dalje, nego ima nameru da politički utiče na zemlju, gde će navodno stvoriti ove i one odnose.

Mićunović: Samo da kažem još ovo, nije problem u tome, kad zatreba, onda se mi pozivamo na kontinuitet i tradiciju, je li, važan je kontinuitet, vraćamo se u tradiciju, a kad ih pitate, i sad je rekao gospodin Acović, e sad, ima neka prošlost koja nam se ne sviđa i mi kažemo - ona ne postoji, to je ova neposredna koja nas se tiče. A znate, mi ćemo da se vratimo u neku drugu prošlost koja nas se sad tiče recimo, e to ne može i zato mislim da imamo preča posla.

Rajić: Aleksandar Karađorđević je izjavio da će prelazak Srbije u monarhiju dovesti do toga da on svojim vezama obezbedi brži ulazak u Evropsku uniju, bolje investicije, bolju privrednu delatnost i tako redom i to apsolutno nikakve veze nema sa stvarnošću. Ne postoji nijedan relevantan statistički podatak koji pokazuje bilo kakvu pozitivnu korelaciju monarhije i privrednih delatnosti ili bilo kakve druge oblasti. Pre dve godine i nešto u Oslu je održan veliki skup na temu 'Norveška - monarhija ili republika', i ljudi iz statističkog zavoda Norveške su izneli isto takav podatak, ne postoji ništa što ukazuje na bilo kakvu pozitivnu korelaciju. Kasnije sam proveravao odgovarajuće podatke za Švedsku i Dansku, pa sam razgovarao s poslovnim ljudima koji su rekli da su kraljeve porodice potpuno irelevantne za poslove, razgovaraju poslovni ljudi s poslovnim ljudima. Onda sam pitao - a šta sa recimo sa Saudijskom Arabijom, Emiratima, Brunejom, gde su jaki kraljevi, odnosno carevi ili kneževi, emiri, šta li su već. Onda su mi rekli - i s njima se razgovara kad su poslovni ljudi, ali onda s njima razgovaramo kao s poslovnim ljudima, a ne kao s monarsima pojedinih zemalja. Dakle, ne postoji nikakav podatak koji ukazuje na to da bi se bilo šta promenilo, jednostavno ne postoji.

Rajić: E, sad tu možemo da razmišljamo da li da, ili da li da ne. Prvo, stalno se tvrdi da će kralj biti iznad politike u Srbiji, nijedan vladar nije u XIX i XX veku bio iznad politike, svi su se mešali u politiku na jedan vrlo nezgodan način. Čak je i toliko hvaljen Petar I 1905. srušio radikalsku vladu i imenovao samostalce, pa se onda posvađao s njima i 1906. srušio samostalce i vratio radikale na vlast. Kralj Aleksandar je to sve vreme radio, od prvog do poslednjeg časa, sa uvođenjem lične diktature. Isto tako su se i političari mešali u kraljevu vlast, kralj Petar još nije ni krunisan, a već se po beogradskim kafanama raspredalo ko će biti sledeći kandidat ili koga bi trebalo uzeti na sledećem konkursu za kralja jer su bili nezadovoljni njim pre nego što je postao kralj, i to su radili i monarhisti i republikanci. U Srbiji jednostavno ni u jednom trenutku kralj se nije nalazio van politike, a ono što su se bavili poslovima, kraljevi su se uglavnom bavili time da zarade novac za sebe.

Mićunović: Razlika između predsednika Republike i kralja je što predsednika Republike birate na četiri godine, a možete i da ga smenite posle druge godine ako ne odgovara na bilo koji način, i njegova deca ne nasleđuju to mesto. Dakle, on je jedan građanin kog birate za određen posao, a kralja birate, on je nesmenjiv, da ga ubijete samo, šta drugo da radite, i njegovi potomci je li, tako traju dokle bude sveta i veka. Dakle, zato mislim da ta ideja nije zdrava. Imalo je nekih, to je Drašković pokušavao, mi možemo da se oslobodimo Miloševića ako sad dođe nekakva druga garnitura, ali mi sad imamo, već šest godina, imamo jednu demokratsku Srbiju. Biraju se predsednici, bira se Vlada, bira se Parlament. Parlamentarne stranke koje dobijaju poverenje građana, sve najveće parlamentarne stranke, nijedna nije monarhistička, ni Demokratska stranka, ni Demokratska stranka Srbije, ni Radikalna stranka, sad da ne nabrajam, Socijalistička i sve druge partije. Ima... tu je SPO, eventualno još neka neparlamentarna stranka, to nikada nije moglo da pređe 10-15 odsto u svim mogućim.... E, sad, potpuno je legitimno ako oni hoće da stvore neku jaku monarhističku stranku, pa onda dobije dovoljno glasova, pa onda zahteva u Parlamentu da se raspiše referendum o tome, pa onda pod određenim uslovima, hajde da se raspiše referendum, onda se mora znati kako, za koga, ko... Ne možete na osnovu tradicije da je nekom deda bio kralj... kao da ova dosadašnja istorija nije ni postojala.

itd.http://www.b92.co.rs/info/emisije/utisak_nedelje.php?yyyy=2006&mm=05&nav_id=199233
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Sep 15, 2011 8:04 pm

Karađorđević: Ustavna monarhija bi bila dobra za Srbiju

"Dobro je za Srbiju da ima ustavnu parlamentarnu monarhiju, s obzirom da je u njoj poglavar države neutralna osoba, a ne predsednik ili član političke stranke", rekao je princ Aleksandar za ruski medij "Eho of d Planet", a prenosi njegova pres služba.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se mora dozvoliti premijeru i njegovom kabinetu da vladaju državom bez mešanja.

"Srbija bi imala koristi od ustavne monarhije, kao i politika uopšte. Novi pozitivan imidž bi se pojavio i Srbija bi pod ustavnom monarhijom postala svetionik nade. Voleo bih da naši političari sagledaju pozitivne koristi", rekao je Karađorđević.

Princ Aleksandar je naveo da su najširi slojevi političkih stranaka u Srbiji naklonjeni ustavnoj monarhiji, ali da viši stepeni srpske politike gledaju na nju sasvim pogrešno, kao na oblik konkurencije.

"Naša omladina je zainteresovana za ustavnu parlamentarnu demokratiju", dodao je princ Aleksandar.
On je naveo da ustavna parlamentarna monarhija odlično funkcioniše u zemljama poput Španije, Danske, Velike Britanije, Norveške, Japana, Kanade, te da su sve te zemlje sa razvijenom demokratijom i socijalno napredne.

Potpuno se slazem...

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyUto Sep 27, 2011 10:02 pm

Pa dali smo sanse mnogim mudroserima, secikesama, psihickim bolesnicima i lopovima da vode ovaj narod (e Domanovicu, kojim si vremeplovom dolazio u ovo vreme?), pa zasto ne bismo pruzili sansu i Karadjordjevicima, mozda bude neke vajde od toga, a nama nije tesko da presecemo kad nam se smuci...barem ja tako vidim kolo :harmonika: :danse kolo :
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Jan 13, 2012 2:18 pm

Bez kralja ne valja ,aaa ? Srbija kao monarhija? - Page 2 2503974685

U Belom dvoru biju ljude

Srbija kao monarhija? - Page 2 BeliDvor_148557770
Mesecima je zlostavljali, a na kraju glavačke izbacili

- Osam
meseci trpela sam strašnu torturu i maltretiranje u Belom dvoru, radeći
za Aleksandra i Katarinu Karađorđević. Šikaniranje zaposlenih tamo je
svakodnevica. Na kraju, dobila sam i batine i otišla pretučena i
ponižena -
kaže Gordana Ćosić, koja je radila od aprila do kraja decembra kao PR asistent za porodicu Karađorđević, piše Press.
Priču
počinje od poslednjeg događaja. Kako kaže, pre tri dana, kada je došla
po radnu knjižicu posle raskida radnog odnosa, obezbeđenje ju je fizički
napalo.
- Došla sam na dvor samo da podignem radnu
knjižicu. Presreo me je jedan od četiri člana ličnog princezinog
obezbeđenja M. R. (ime poznato redakciji Pressa), odmah je počeo da viče
na mene i da me tera napolje, govoreći mi da nemam šta da tražim tu.
Pošto sam već bila naviknuta na njegovo grubo ponašanje, krenula sam ka
izlazu i srela kolegu koji se ponudio da me poveze kući. Zamolio me je
da ga sačekam nekoliko minuta, međutim, u tom trenutku M. R. je krenuo
na mene, uhvatio me za ramena i počeo na silu da me vuče ka vratima.
Gurnuo me je toliko jako da zamalo nisam pala niz stepenice. Plakala sam
i zapomagala. Sve su čule i kolege u kancelarijama
- priča Gordana, koja po rukama ima vidljive povrede.
Srbija kao monarhija? - Page 2 Gordana_cosic_200076411
Gordana Ćosić kaže da je pozvala oca, koji je došao zajedno sa njenim bratom.
- Šef
ličnog princezinog obezbeđenja pokušao je da me tiho izvede iz dvora.
Na svu sreću, pripadnici Žandarmerije na ulazu u dvor videli su da se
nešto događa i u kakvom sam stanju, a i otac je već bio tu. Oni su me
posavetovali da prijavim napad. Pripadnici Žandarmerije pozvali su
kolege iz policije, koje su ubrzo stigle i obavile uviđaj. Kao dokaz
imam njihov zapisnik i lekarske nalaze. Najgore od svega je što sam,
posle maltretiranja koje sam mesecima trpela na dvoru, gotovo smatrala
da M. R. može da radi sve što hoće, jer se konstantno tako i ponašao.

Gordana kaže da je odlučna da tuži pripadnika obezbeđenja koji ju je fizički napao, bez obzira na posledice.
- Iskreno,
užasno se plašim šta će se desiti posle svega ovoga. Kada sam došla da
radim na dvoru, rečeno mi je otvoreno da vodim računa i da se ne zameram
princezi i njoj bliskim ljudima. Ona je žena bez skrupula i
neprikosnoveni vladar na dvoru, dok prestolonaslednik predstavlja samo
marionetu i ni za šta se ne pita
- objašnjava Gordana drhtavim glasom.
Da zbivanja na dvoru nisu nimalo idilična, beleži Press i od još nekoliko bivših uposlenika Aleksandra i Katarine Karađorđević.
- Znaju
to svi na dvoru. Iako je prošlo dosta vremena otkako više ne radim
tamo, još se dobro sećam kako se princeza ponašala. Interna izreka bila
je da se u dvor ide samo po kazni. Pa princeza je umela čitavu državu da
digne na noge čak i zbog najmanje gluposti. Ne znam devojku koja priča
za vaše novine, ali sam siguran da ništa nije dodala
- priča jedan od bivših zaposlenih (ime poznato redakciji Pressa).
Srbija kao monarhija? - Page 2 Nalaz_858707542
Iz
kancelarije Belog dvora, na pitanje Pressa da prokomentarišu incident u
kojem je povređena Gordana Ćosić, odgovoreno je da se ništa slično nije
dogodilo i da je ona sve izmislila.
- Nije bilo apsolutno
nikakvog incidenta. Gospođica Ćosić zamoljena je da napusti dvor, jer
se zadržala daleko duže nego što traje postupak preuzimanja radne
knjižice, pri čemu je napravila manju scenu. Žao nam je ako je ljuta
zbog toga što više ne radi na dvoru, ali ja zaista nemam nikakva
saznanja da su Žandarmerija dvora ili policija bile umešane
-
rekla je PR Belog dvora Katarina Jakovljević. Na dodatno pitanje kako
onda objašnjavaju policijski zapisnik i lekarske nalaze, ponovila je
tvrdnju da o tome nemaju nikakva saznanja.
Po rečima Gordaninog
oca Zvonimira, ona je mesecima dolazila uplakana sa posla, ostajala je
da radi prekovremeno i vikendom, a plata joj je bila 20.000 dinara.
Žalila se da je psihički maltretiraju, preturaju po stvarima...
Gordana kaže da ju je jedna od koleginica zvala istog dana kada se dogodio incident i rekla da je kolege podržavaju.
- Ne
ljutim se ni na koga, i ja sam, dok sam tamo radila, bila preplašena,
zbunjena... Stres koji smo doživeli moja porodica i ja neizreciv je.
Presrećna sam što više ne radim na dvoru, iako su nam tamo govorili da
je to čast. Iskreno se nadam da će se posle ovog nasilja i napada na
mene nešto promeniti
- priča Gordana.
Ona kaže i da ju
je, neposredno pošto je Press od dvora zatražio odgovor na njene
tvrdnje, zvala princeza Katarina Karađorđević i poručila joj da ju je
razočarala i da je izdala monarhiju.
- Nije bila nimalo
prijatna. Jasno mi je dala do znanja da priča za novine može samo da mi
naškodi i tražila da dobro razmislim da li išta dobro iz toga može da
proistekne -
zaključuje Ćosićeva.

Nazad na vrh Ići dole
ZezaM
Prisutan Duhom
ZezaM

Datum upisa : 18.12.2011

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Jan 13, 2012 2:19 pm

"Ja sam za vama" :zlz:
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Jan 13, 2012 3:46 pm

mikica563 ::
Pa dali smo sanse mnogim mudroserima, secikesama, psihickim bolesnicima i lopovima da vode ovaj narod (e Domanovicu, kojim si vremeplovom dolazio u ovo vreme?), pa zasto ne bismo pruzili sansu i Karadjordjevicima, mozda bude neke vajde od toga, a nama nije tesko da presecemo kad nam se smuci...barem ja tako vidim kolo :harmonika: :danse kolo :

..može to,samo da nauchi jezik svog naroda a kako mu dobro ide,teshko da ce u ovom životu..
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Jan 13, 2012 4:07 pm

cojle ::
A kraljica...
... Mileva IX, Živadinka XIV...? Srbija kao monarhija? - Page 2 356467
Dobro si primetio,meni promaklo ...Možda i ne bi bilo loše ,jer je poznato da žena napravi čoveka od muškarca .
Po tradiciji srpskih vladajućih porodica kroz istoriju, poveći broj njih se oženio stranim princezama ...pa da se ubacimo preko tazbine u Evropu,aaa ?

Nazad na vrh Ići dole
jutarnja izmaglica

jutarnja izmaglica

Godina : 68
Humor : smehoholicarka
Datum upisa : 11.08.2010

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Jan 13, 2012 4:08 pm

Sve bi to bilo ok da zna da mi objasni sta oće,da mi objasni kome treba,da mi kaže koliko ce da me kosta...i da li to znaci da idemo Jovo nanovo'monarhija i td ...itd....jel to treba istorija da se ponavlja....popravni ili padanje na godinu...ups'vek.....Srbijo moja :auuu:
Nazad na vrh Ići dole
http://magnolija.serbianforum.info/forum.htm
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Jan 19, 2012 1:34 am

jutarnja izmaglica ::
Sve bi to bilo ok da zna da mi objasni sta oće,da mi objasni kome treba,da mi kaže koliko ce da me kosta...i da li to znaci da idemo Jovo nanovo'monarhija i td ...itd....jel to treba istorija da se ponavlja....popravni ili padanje na godinu...ups'vek.....Srbijo moja Srbija kao monarhija? - Page 2 646374

Društvo | sreda 18.01.2012 | 18:48 -> 20:59

Koliko plaćamo "monarhiju"?

Izvor: B92

Beograd -- Predlog zakona o dvorskom kompleksu na
Dedinju, koji je Vlada Srbije proletos uputila u parlament, i dalje
stoji u fioci.

Srbija kao monarhija? - Page 2 20907383774f170756681bb437726303_orig
Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević (Fonet, arhiva)

Neizvesna
je podrška Zakonu koji bi potomcima Karađorđevića omogućio da besplatno
stanuju. Za to vreme građani Srbije i dalje plaćaju održavanje tog
kompleksa.

Dvorski kompleks na Dedinju za poslednjih sedam godina koštao
je građane Srbije oko 4,5 miliona evra. Samo prošle godine za to je
izdvojeno oko 30 miliona dinara, dok se iz budžeta ne vidi koliko će to
biti ove.

Međutim, tu nije kraj državnim izdvajanjima. Na
zvaničnoj prezentaciji kraljevske porodice dvorskih liferanata,
preduzeća koja dodatno pomažu Karađorđevićima, vidi se da je među njima
veliki broj državnih firmi.

Dvorski liferanti su: Beogradski
sajam, Beogradski vodovod i kanalizacija, Jat ervejz, JKP Zelenilo,
Beograd, JP Srbijašume, Prirodno- matematički fakultet Novi Sad,
Saobraćajni institut CIP, Železnice Srbije

Predlog zakona o
finansiranju Kraljevog dvora, Belog dvora, dvorskog parka i drugih
pratećih objekata, koji se prostiru na 135 hektara, stoji u fioci skoro
godinu dana, jer nema većinsku podršku u parlamentu. Meho Omerović
kaže da je ideja da se dvorski kompleks da porodici Karađorđević bez
naknade, kao i da se finansiraju njihove lične potrebe – besmislena, a
pogotovo u vreme krize.

“Srbija je republika, oni koji misle da
su kraljevi potomci neka ta prava ostvaruju na nekim kraljevskim
dvorovima, a Srbija nema para i ne treba da ih da za pogotovo ovako
nedomaćinsko ponašanje”, rekao je Omerović.

Omerović dodaje da
je u ovom trenutku nemoguće utvrditi koliko Karađorđevići zaista koštaju
Srbiju, jer nikada nisu dostavili izveštaj o trošenju novca koji su
dobili.

“Kada je država konačno presavila tabak i tražila od
njih da navedu kako su potrošili pare, onda je nastala panika, počelo je
otpuštanje zaposlenih i onda smo saznali da dole imamo i baštovane i
batlere kao da je to neki pravi dvor, kao da je to neka prava
monarhija”, rekao je Meho Omerović.

Ni Mlađan Dinkić, koji zagovara finansiranje dvorskog kompleksa, ne misli da treba finansirati privatne potrebe Karađorđevića.

Ako
se troši na neke druge stvari, reprezentaciju porodice, to je potpuno
druga priča. Protiv sam toga, ali jesam za to da se daje novac da se
održava ovaj kompleks”, rekao je Dinkić.

Nekoliko članova
Dinkićeve matrične stranke G17 plus članovi su Krunskog saveta. Među
njima je i Predrag Marković koji, kao resorni ministar, pred poslanicima
treba da obrazlaže i brani zakon o dvorskom kompleksu.

Prvi čovek ministarstva kulture Predrag Marković
nije želeo da govori o ovom zakonu dok se ne nađe pred poslanicima. U
kratkom telefonskom razgovoru on je objasnio da ne smatra je u sukobu
interesa jer, kako kaže, jeste član Krunskog saveta, ali nema privatne
koristi od toga, a kao ministar svakako mora da brani zakon. U Krunskom
savetu danas nismo mogli dobiti komentar na ovu temu.

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Jan 19, 2012 10:39 am

A koliko nas kosta ova demokratska bulumenta? Toliko su nas zajasili i pokrali da prosto ne mogu da verujem da ce dozvoliti nekome da im ugrozi pasaluk. Ali, ko zna, gore ne moze biti, mozda bude bolje?
Nazad na vrh Ići dole
jutarnja izmaglica

jutarnja izmaglica

Godina : 68
Humor : smehoholicarka
Datum upisa : 11.08.2010

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Jan 19, 2012 12:27 pm

Ne bi se slozila-kazu stari da i od goreg ima gore samo zavisi da li mi to shvatamo i vidimo jer smo vec u deficitu realnog rasudjivanja i sagledavanja trenutnog....a naravno ima i bolje-sve opet zavisi koliko zelimo i koliko mozemo i koliko smo zainteresovani za bolje jer se jednostavno apatija uvukla u svakoga i svi su bezvoljni za bilo sta novo-valjda iskustvo.Svako novo je ocas posla pokazalo da je *staro*.
Nazad na vrh Ići dole
http://magnolija.serbianforum.info/forum.htm
Lily
First Bride
Lily

Godina : 28
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Jan 19, 2012 12:41 pm

Meni ne smeta monarhija, cak sta vise to je deo nase istorije.. ali da im se ogranice prihodi, malo su postali raspusni..
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyČet Okt 04, 2012 11:52 pm

Karađorđevići duguju za struju preko 6 miliona

Srbija kao monarhija? - Page 2 Kara%C4%91or%C4%91evi%C4%87i

Bahati bračni par Karađorđevića već godinu i po ne plaća struju koju su potrošili. Šta bi tek radili da imaju stvarnu vlast.

Aleksandar i Katarina Karađorđević od
maja prošle godine ne plaćaju struju, tako da im jedug narastao na
neverovatnih 6,3 miliona dinara, saznaje „Alo!“ iz izvora u
Elektroprivredi Srbije.

Iako od Ministarstva kulture godišnje
dobijaju 40 miliona dinara za održavanje kompleksa Belog dvora
, u koji
su se grabili da uđu, Karađorđevići za struju nisu ništa uplatili.

U Belom dvoru juče nisu bili raspoloženi
da daju odgovor na pitanje zbog čega deo sredstava koje ministarstvo iz
budžeta svake godine odvaja za ovaj kompleks Karađorđevići nisu
uplatili na račun za struju.

Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

Datum upisa : 24.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Okt 05, 2012 10:48 am

Mora da je plaćao nastavnike da ga nauče srpski (maternji) jezik.
Nazad na vrh Ići dole
montoya
NR .1 foruma
NR .1 foruma
montoya

Datum upisa : 09.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Okt 05, 2012 11:09 am

Samouka ::

djaba mu to....kad i dalje nezna a tu je već 15 god.intenzivno.....

Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti.
..
Srbija kao monarhija? - Page 2 Divide10
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Okt 05, 2012 11:13 am

montoya ::
Samouka ::

djaba mu to....kad i dalje nezna a tu je već 15 god.intenzivno.....

Što nije angažovao Draškovića, on ga je i doveo da pase travu na Surčinu(aerodromu) i mislio da se ogrebe za neki položaj u monarhiji:))

Al' dobro nije jedini koji ne plaća struju. Meni je mnogo gori od ovog Rejn Mena Čeda Jovanović.

Rejn Mejn bar ne nudi kao stara otrcana kurva, bez da joj iko traži,
Kosovo i Vojovdinu poput Čede.
Nazad na vrh Ići dole
montoya
NR .1 foruma
NR .1 foruma
montoya

Datum upisa : 09.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Okt 05, 2012 11:18 am

sve je to tužno....ali to je nažalost realnost cyclops

Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti.
..
Srbija kao monarhija? - Page 2 Divide10
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Nov 09, 2012 7:50 pm

Bez Srbija kao monarhija? - Page 2 2731404643ne valja ?

KARAĐORĐEVIĆI NA JAHTI

A mi da vam plaćamo struju?

Autor: I. K. - B. M. - I. Č. | 29.10.2012 - 07:02:00h |

Kraljevska porodica Karađorđević bez ikakvog blama je krstarila
Mediteranom na najvećoj privatnoj jahti na svetu, dok su je u u Beogradu
još čekali neplaćeni računi za struju, koji su se popeli na
astronomskih 6,3 miliona dinara! Iznajmljivanje „Malteškog sokola“,
jednog od najmodernijih plovila, na kojem su se baškarili Karađorđevići,
nedeljno košta 325.000 evra, odnosno šest puta više od njihovog duga
Elektroprivredi Srbije!

Srbija kao monarhija? - Page 2 107377-1

Jahta

Iako nismo uspeli da saznamo ko je platio ovu porodičnu ekspediciju,
koju su predvodili prestolonaslednik Aleksandar Drugi i njegova žena
Katarina, fotografije pokazuju da se uživalo za svaki cent. Elegantna
jahta je samo za Karađorđeviće i njihovu svitu prošpartala egzotičnim
ostrvima Sredozemlja, od Kaprija i Sicilije, sve do Malte i Kipra.

Srbija kao monarhija? - Page 2 107409-4

Zavaljena u fotelju, druga žena prestolonaslednika uživa i pozira za porodični album
Srbija kao monarhija? - Page 2 107480-5

IGRAČKE:
- dva glisera
- gumeni čamac
- jedrilica
- banana
- dva kanua
- skije za vodu
- daska za jedrenje
- oprema za ronjenje
- teretana
- sauna
- sto za masažu

U ovu luksuznu pustolovinu upustili su se osim Aleksandra i njegove
lepše polovine i princ Filip, Katarinina ćerka Elison Endruz i unuka
Stefani Garfinkel sa dečkom. Sudeći po fotografijama do kojih je „Alo!“
ekskluzivno došao, vrtoglava suma kojom se plaća ovakvo zadovoljstvo
potpuno je opravdana. Među brojnim hirovima koje „Malteški soko“
ispunjava svojim putnicima, kraljevska družina je iskusila i gledanje
filma na jedru, brčkanje u bazenu, raskošne večere na jednoj od brojnih
paluba broda... Iako bi čovek pomislio da su gledali „Kraljev govor“ ili
„Mariju Antoanetu“, plava krv je ključala od zadovoljstva uz porodičnu
komediju „It‘s Complicated“ sa Meril Strip i Alekom Boldvinom.
Od silnog hedonizma Karađorđevići su očigledno potpuno zaboravili da
plate zaostala dugovanja Srbiji za struju, koja su se od maja prošle
godine popela na 6,3 miliona dinara. Oni inače od Ministarstva kulture
godišnje dobijaju 40 miliona dinara za održavanje Belog dvora, u koji su
se grabili da uđu.
Srbija kao monarhija? - Page 2 107382-2

Porodica obišla Kapri, Tarominu, Maltu i Kipar |

Srbija kao monarhija? - Page 2 107426-6Srbija kao monarhija? - Page 2 107482-7Srbija kao monarhija? - Page 2 107483-8Srbija kao monarhija? - Page 2 107459-9Srbija kao monarhija? - Page 2 107488-11

Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 62
Datum upisa : 22.06.2009

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Nov 09, 2012 11:20 pm

Naravno da treba da se plaća. To su sitnice. Govorite o unuku pobednika I svetskog rata. O unuku čoveka koji je srušio Austrougarsku monarhiju, o unuku čoveka zbog koga danas postoji 6 nezavisnih država. Svi bi trebali da mu plaćaju. Pogotovu oni koji su ladili muda i bili u Austro-ugarskoj vojsci, a on na prvoj liniji fronta.
One poklonio svima države.
Trebali bi plaćati još više, čoveku zbog čijeg dede svi sa ponosom možemo reći da smo Srbi, zato što se ne stidimo kad nam neko kaže da smo srbende, kao što se neki drugi stide svog porekla, pa kad mu kažeš.....ajde neću da vređam nepostojeće nacije.
Budžet za monarhiju treba bar učetvorosturčiti, ma i više od toga. Udesetostručiti.
Kakva bre struja, da li ste normalni.
Ne mogu da verujem da ovako neko može da razmišlja, o prestolonasledniku. Ne o nekom običnom srmtniku nego čoveku plave krvi. Jbt srašno.

Srbija kao monarhija? - Page 2 2iiv51gSrbija kao monarhija? - Page 2 28wf5a8
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyUto Jan 22, 2013 10:57 pm

Srbija kao monarhija? - Page 2 734545_610732688942239_1088747900_n

Рече ми деда данас: Синко, сад могу мирно да умрем, вратисмо Краља у Отаџбину!

( Посмртни остаци последњег југословенског краља Петра II
Карађорђевића стижу у Србију, 72 године након изгнанства)

ПЕТАР II КАРАЂОРЂЕВИЋ (Београд, 6. септембар 1923 — Денвер, САД, 3. новембар 1970) био је прворођени син краља Александра I и краљице Марије и последњи југословенски краљ. После основног образовања које је стекао на Двору, похађао је Сандроид школу у Енглеској, из које се вратио после атентата на његовог оца 1934. Пошто је тада био малолетан, краљевска власт пренета је на Намесништво на челу са кнезом намесником Павлом Карађорђевићем. Почетак Другог светског рата (1939) ставио је Краљевину Југославију пред тешку одлуку: да ли да приступи Тројном пакту (Немачка — Италија — Јапан) или да се супротстави неупоредиво снажнијем непријатељу. Одлука кнеза Павла да потпише понуђени уговор наишла је на жестоке протесте у земљи, који су 27. марта 1941. довели до кризе Владе и војног удара. Краљ Петар Други проглашен је пунолетним, и одмах преузео власт од Намесништва. Југословенска војска била је потпуно неспремна да се одупре инвазији нацистичке Немачке која је уследила, и Југославија је за једанаест дана била окупирана. Краљ Петар II био је приморан да са Никшићког аеродрома, заједно са Владом, емигрира, прво у Грчку, а затим у Египат. У јуну 1941. стигао је у Енглеску. За време свог избеглиштва Краљ Петар II је довршио школовање у Кембриџу, а потом се придружио снагама британског Краљевског ратног ваздухопловства.

Почетком 1945. године, у склопу договора о прелазној влади, краљ Петар II се одрекао све власти и политичких ингеренција у корист намесништва и нове владе. Наредне године (1945), у новембру, монархија је укинута референдумом, а Југославија се преобразила и током више од четири деценије остала једнопартијска држава под влашћу Комунистичке партије. Одлука о одрицању од својих ингеренција и преносу истих на намесништво и владу од стране једног броја историчара се сматра абдикацијом, док други сматрају да није никада абдицирао. У изгнанству је прво живео у Лондону са својом супругом (оженио се грчком принцезом Александром 1944.) и сином Александром, рођеним 1945. Политички је био активан до смрти, тесно је сарађивао са српском емиграцијом. Последње године живота провео је у Америци. После дуге и тешке болести умро је у денверској болници 3. новембра 1970, а сахрањен је у цркви Светог Саве у Либертивилу (САД). Његови посмртни остаци су ексхумирани 17. јануара 2013. године са циљем да се пренесу у задужбинску Цркву Светог Ђорђа на Опленцу (код Тополе).

Srbija kao monarhija? - Page 2 734434_10151683059524968_1197763971_n
Nazad na vrh Ići dole
Tarja

Tarja

Godina : 36
Datum upisa : 14.01.2013

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyUto Jan 22, 2013 11:00 pm

Srbija monarhija ponovo? Ne, ne....Posebno ne sa danasnjim Karadjordjevicima, koji realno zive od slavnog imena...Generalno takav sistem bi jako tesko funkcionisao kod nas, pa cak ni neki pomesan sistem tipa parlamentarna monarhija ( a pretpostavljam da se na to misli, posto apsolutizam skoro da ne postoji vise u savremenom drustvu )
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptySub Feb 02, 2013 8:11 am

sonia ::
!

( Посмртни остаци последњег југословенског краља Петра II
Карађорђевића стижу у Србију, 72 године након изгнанства)

I stigle su ,naravno uz cirkus.Izgleda da je kralj Pera testamentalno bio izričit da želi da bude sahranjen u Americi ,u određenoj crkvi u Ilinoisu ,a da za ekshumaciju i prenos niko nije pitao rodbinu -pravne izvršioce testamenta ???
Ostalo je nejasno ko u Srbiji u stvari stoji iza ovog performansa ? Ko je sve osmislio i sproveo(pa i platio) Biće da smo MI -narod .
No ,stvari stoje tako da će ga najverovatnije -vratiti ,a čim se počnu nosati kosti po Srbiji ,zna se kako se to završi .
A ovi Karađorđevići ....
Ređe se zna da su se pojavili dva dana posle 5 oktobra ,i da je za njihov povratak zaslužan dr Zoran Đinđić .Dakle ...nisu ih "vratili" nikakvi rojalisti ni ravnogorci-nego demokrate .
JAko dobro se sećam kako je Aleksandar ,na bednom srpskom pričao o tome da je sada Srbija demokratska zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava ,i zato ,eto njih ,da "pomognu"
13 godina kasnije .....kraljevski par se nije naučio da govori srpski ,ono je strašno slušati (svaki Kinez za godinu dana nauči bolje ) i nimalo im ne smeta ni beda naroda ni što nema demokratije ili ljudskih prava .
RTS je emitovao (jutros ) jednosatni dokumentarac -ti ljudi žive na Marsu ! Pričaju o svojim letovanjima ,putovanjima , prijemima ,balovima ,restauriraju slike u milionskim (evra) vrednostima ,o svojim konjima i vinskim arhivima i o deci ...hvala Bogu ,školuju se na najprestižnijim svetskim koledžima .
I beknuti ne znaju srpski .
Sve to MI plaćamo ,ovaj blesavi narod-za čega ?
Ja imam samo jednu reč za ovo -bezobrazluk .

Nazad na vrh Ići dole
Tarja

Tarja

Godina : 36
Datum upisa : 14.01.2013

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptySub Feb 02, 2013 11:53 am

Kad pricamo o Kradjordjevicima, moram priznati da su mi se ogadili jos za vreme Petra II. Zasto? Lepo je nas kralj u sred pocetka rata svoju zadnjicu sklonio podalje od ovih prostora i onda slao pisma ``podrske`` narodu gde podstice ljude da se bore za svoju zemlju i slobodu. A to meni deluje kao kapetan koji je napustio svoj brod koji tone. I vrhunac svega on licno, srpski kralj, pristupa vojnim snagama V.B. i to tacno 41-e godine. :ooo77: :y2y2:

O ovim danasnjim Karadjordjevicima nemam reci, osim da su mi trn u oku. Ne vidim svrhu njihovog prisustva ovde. Ali ajde sto su dosli u zemlju predaka, al sto zive na racun drzave ( tj. nas ), e to mi je pljuvanje u lice.
Nazad na vrh Ići dole
MadamX
Grofica od Voždovca
MadamX

Godina : 52
Datum upisa : 13.12.2012

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptySub Feb 02, 2013 5:46 pm

Nemam ništa protiv monarhije kao državnog uređenja, ali se tu sada postavlja xy pitanja.
Na koji način bi se ona vratila u Srbiju? Referendumom ne može jer je Ukazom ukinuta.
Koliko je građana Srbije danas za monarhiju i za koju dinastiju? Moje mišljenje je da su za Srbiju mnogo više uradili Obrenovići nego što su uradili Karađorđevići.

Setimo se da je institucija zadužbinarstva nastala za vreme Obrenovića, i da je Miloš vodio mudru politiku.

Danas, sa dinastijom Karađorđević mogli bismo da uspostavimo bolje odnose sa Engleskom i Grčkom jer je porodica Karađorđević sa njima u rodbinskim vezama.

Da li bi prestolonaslednik Aleksandar mogao da bude kralj? Ne, jer je oženjen građankom. Morao bi da abdicira u korist svog sina Petra.

Kao društvo još nismo sazreli za monarhiju..
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyNed Feb 03, 2013 6:58 pm

Na ovoj temi nema ozboljnog sagovornika, bez komunisitčki izlizanih laži i propagande.
Veliki sam rojalista u srcu. Imam svoje argumente, ali bi rasprava samo značila skrnacljenje jedne svetinje kakvom smatram Srpskog Monarha i Srpsku Krunu.
Za sada, eto mogu da se složim delimično sa prethodnim postom.

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPet Maj 24, 2013 7:09 pm

Ovih dana se donose posmrtni ostaci Karađorđevića sa svih krajeva sveta .
Sad stigao i neki "kraljević" Andrej ?
Naravno ...sve uz blagoslov SPC -tačnije Amfilohija Radovića koji kadi oko kovčega. Nemam ja ništa protiv da donesu i zaovu princeze Katarine i šuraka princa Pavla ,kao i brata kuma kralja Petra ,ali....
Imam samo jedno pitanje ....zna se koliko košta takva ekshumacija ,dokumentacija ,transport i ostalo ....a ko je to "naredio" i KO TO PLAĆA ????
Biće da MI -građani Srbije ,koje niko ne pita želimo li to ili ne ????

Pa to ne žele ni najbliži srodnici .i najavili su tužbe u sva tri predhodna slučaja ?!

Posmrtni ostaci princa Andreja Karađorđevića stižu iz Čikaga uprkos protivljenju njegovog sina Srbija kao monarhija? - Page 2 601923926

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPon Maj 27, 2013 8:42 am

Princ Vladimir : Žalim braću i sestre, ali ih ne mrzim Srbija kao monarhija? - Page 2 601923926

Princ Vladimir Karađorđević, sin kraljevića Andreja i unuk kralja
Aleksandra I, govori zašto se protivio da zemni
ostaci njegovog oca sada budu preneti iz SAD u Srbiju i, kako kaže,
izdaji njegove braće i sestre.

Srbija kao monarhija? - Page 2 345069_vladimir02rasfoto-mladen-surjanac_ff
Incident ispred crkve na Oplencu: Dačić izviždan dok je držao govor, Nikoliću dovikivali "izdaja"Srbija kao monarhija? - Page 2 601923926

Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPon Maj 27, 2013 9:10 am

Kažu mi : 'ebo te komunizam, upropastio te komunizam! E neka je, kad bi tako , kao što je mene, upropastio i druge ne bi bilo ratova ni socijalne nepravde.
Lično nisam, niti ću ikada biti za to da Srbija bude monarhija. Ti mutantni englesko, rumunski, grčki, paraziti koji su izneli iz zemlje svo bogatstvo i ostavili narod.. koji će mi pištolj?

Zasvrbelo Vuka Draškovića, bolje reći Danu, jer on je Danin dim da dovede onog mulca i da arlauče: Ja sam salama:))))
I ovo sada što narod plaća... biću prosta jer sam besna: 'ebo ih Vuk Drašković i Voja Koštunica zajedno sa onim velečasnim popovima.

Ako Srbija postane monarhija sa ovim šljamom na čelu, ja odoh u Prištinu, bar ću znati da mi predsednik npr. Hašim Tači , tečno govori srpski jezik.

Srbija kao monarhija? - Page 2 News_112940

Pesnica narodu! E imbecilu mutavi i nepismeni. Baš ti je aristokratska komunikacija.
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPon Maj 27, 2013 11:17 pm

I posle se ovde piše da je forum multietnički.
On je pre svega antisrpski.
Kakve su ovo reči prema srpskim svetinjama?
Zaista ne mogu da shvatim da ne vidite koliko mrzite Srbiju a izdajete se za multietničnost.
Ovo je Srbija.
Pljuvati Srpskog moranrha na ovaj način nije ništa drugo nego neobuzdana mržnja prema Srbiji i svemu što je Srpsko.

Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPon Maj 27, 2013 11:24 pm

Za vašu informaciju princ Andrija je jedini uzeo učešće u brobi protiv komunizma. Čak je napravio i raskolnu Srpsku Crkvu u SAD i zaista izdanak Karađorđevića sa kojim se svaki Srbin mora ponositi.

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPon Maj 27, 2013 11:25 pm

Ako se osjecas omrznut trazi gdje si obozavan...ako neko nije za monarhiju i nekog djabalebarosa koji ne zna ni jezik naseg naroda,ne znaci da mrzi Srbiju i Srbe,vec obratno.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPon Maj 27, 2013 11:27 pm

Nemoj da nas Andrije brane od komunizma....gdje mu tatko bio dok se on borio....joj zivote,al ga znas uhebati,sve sa ciljem da uzburkas zabokrecinu,jer ti volis kad smrdjuka na forumu....evo ja prva se javih ali samo da ti objasnim ako ne volim Karadjordjevice da to nema veze sa srpskim narodom.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPon Maj 27, 2013 11:31 pm

Astra ::
Nemoj da nas Andrije brane od komunizma....gdje mu tatko bio dok se on borio....joj zivote,al ga znas uhebati,sve sa ciljem da uzburkas zabokrecinu,jer ti volis kad smrdjuka na forumu....evo ja prva se javih ali samo da ti objasnim ako ne volim Karadjordjevice da to nema veze sa srpskim narodom.

Hhahahahahahahah Uze mi rijec iz usta;))))) Kroz istoriju se dokazalo da je "kraljevska" loza zainteresovana za sudbinu srpskog naroda koliko i za lanjski snijeg. Bitno da je u kasici toplo, na zalost.

A btw. sta ih nosAju koji klinac vise, ne mogu se ljudi ni u grobu smiriti trtrr
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 EmptyPon Maj 27, 2013 11:37 pm

Ima i te kako.
A u čemu se ogleda onda tvoja ljubav prema srbima. Jel voliš Džeja Ramadanovskog možda?
E pa hvala ti na toj ljubavi.
Ako voliš Srpski narod, sa uvažavanjem se trebaš odnositi i ostaviti Srbe da diskutuju o tome ko je za monarhiju i republiku.
Ja nikada ni jedno slovo nisam napisao protiv Hrvatskih ustaša čak, možda vrlo malo o zločinima gde su pogođeni Srbi, ali je nekulturno da se ja mešam u Hrvatsku istoriju. Uvažavam Hrvate i njihove vrednosti a oni sami moraju reći šta jesu a šta nisu vrednosti.
Zapamti Astra, svaki srbin koji intezivno pljuje po ustašama, mrzi ceo Hrvatski narod. Jer je kulturno da se suzdrži i da pusti samim Hrfatima da to komentarišu.
O Karađorđevićima nemam reči.
Oni su stvorili sve države koje postoje na ovim prostorima. Njima moraju biti svi zahvalni kroz istoriju.
Pred njima se klečalo i mollo da Hrvatska i Slovenija dobiju državnost jer bi danas bili geografski pojam samo a ne politički faktor i članice EU.
To nema ni Hrvatskog istoričara koji će opovrgnuti.

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Srbija kao monarhija?   Srbija kao monarhija? - Page 2 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Srbija kao monarhija?
Nazad na vrh 
Strana 2 od 5Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
 Similar topics
-
» SRBIJA NA ZAPADU
» KUDA IDE SRBIJA ?
» Srbija u NATO?!
» KUDA IDE SRBIJA ?
» SRBI I SRBIJA

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: DRŽAVE :: SRBIJA-
Skoči na: